Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 04:27


Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
16.1.2006 15:20 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ako mať kvalitné prednášky?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K tem jazykum, myslim, ze anglictina neni na skodu. Treba na Invexu jsem byl na konferenci o bezpecnosti s kolegou, ktery se anglicky nikdy neucil, ale diky nejake dobe prace s IT uz proste spoustu slov zna a rozumi, i kdyz sam neni schopny mluvit. Prednasku v anglictine (tusim, ze prednasel Juha Olliha z finskeho F-Protu, snad jsem jeho jmeno nezkomolil) zvladl v pohode, tu a tam se na neco zeptal, ale jinak OK, takze zahranicnich prednasejicich bych se fakt nebal. I kdyz nutno podotknout, ze anglictine v podani Fina je (nakolik muzu soudit) obvykle rozumet lip, nez v anglictine v podani Americana.

K te kvalite samotnych prednasek - urcite by pomohlo, kdyby prednasejici byl opravdu pripraveny a zkusil si svoji prednasku odrikat predem samotnym poradatelum, kteri by mu rekli, co se jim nezda na forme.

Priklad si vezmu z Linux Hall 2004, kde clen ceskeho vyvojoveho tymu OpenOffice.org (na jmeno si bohuzel nevzpomenu) mluvil o novinkach chystanych do OpenOffice 2. Obsah prednasky byl velmi zajimavy, tech novinek proti tehdy aktualni verzi bylo fakt hodne, ale chybela tomu forma.

Za prvni bylo hodne videt, ze ma velkou tremu a neni zvykly promlouvat pred vetsim poctem lidi (a ze sal Morava byl skoro plny), za druhe (coz mozna do jiste miry souviselo s tou tremou), v podstate jen cetl slides, ktere se promitaly na projektor (jeste tak nestastnym zpusobem, ze pri kazdem posunu na dalsi slide vystupoval a sestupoval ze stupinku, coz znamenalo dost dlouhe mezery v projevu).

Nechci aby to znelo jako rypani, nerikam, ze je snadne prednaset velkemu poctu lidi, ale prave to, ze si prednasejici to svoje odrika nekomu predem, by kvalitu prednasky mohlo dost zvednout (za predpokladu, ze ma o cem mluvit).
~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.