Portál AbcLinuxu, 24. května 2024 22:06

Puppy vám pomůže s vytvořením bootable flashdisku

12.9.2007 20:24 | Přečteno: 3260× | Distribuce | Výběrový blog

Pokud potřebujete vytvořit flashdisk ze kterého by bylo možné nabootovat operační systém tak Puppy vám pomůže a poradí jak na to. Pomocí plně grafického průvodce vám Puppy nainstaluje na flashdisk zavaděč Grub ve kterém si už jenom zeditujete soubor "menu.lst" a je hotovo.
Můžete bootovat systém který máte na flešce a nejen to, je možno pomocí takovéto flashky zavádět i systém co máte na pevném disku v PC a dosud jste se neodvážili zasáhnou to MBR vašeho pevného disku kvůli windows.
Jak na to: Předně je třeba flashku připojit, naformátovat, vytvořit na ní souborový systém ext2.
Postup: v nabídce System zvolíme GParted partition manager - což je vynikající, plně grafický program pro správu diskových oddílů který podporuje spoustu souborových systémů.
V nabídce disků si vyberte ten svůj flashdisk (poznáte jej nejsnáze podle velikosti), klikněte na něj pravým tlačítkem myši a zvolte "format to" a vyberte ext2, pozn. pokud máte flashdisk přimountován tak nejprve zvolte unmount. Po několika sekundách bude hotovo a můžete program GParted zavřít.
Nyní spustíme program grub bootloader config (- menu - system - grub bootloader config) a vybereme možnost "simple". V dalším menu si můžeme vybrat nastavení uvítací obrazovky grubu - toto já neřeším a volím "standard". Následně jsme vyzváni k výběru partition na kterou chceme grub instalovat - mrkněte pro jistotu jak se váš flashdisk jmenuje - s největšší pravděpodobností to bude "sda1". Do políčka vepište: /dev/sda1 a stiskněte OK. V dalším menu zvolíme MBR - install to master boot record, po stisknutí OK následuje další volba kde napíšeme na který disk se má vytvořit zápis do MBR - zde napíšem /dev/sda.
A je hotovo. Již můžeme skusit restartovat PC a očekávat úvodní obrazovku grubu. pokud se zadařilo tak odpojte flashdisk a nabootujte spátky do Puppy a můžete provést zápis do souboru menu.lst který se nachází v adresáři /boot/grub/. Jako příklad uvádím položku pro bootování oblíbeného Slaxu :

# Linux bootable partition config begins
title Slax USB
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0
ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw copy2ram autoexec=startx
initrd=/boot/initrd.gz
# Linux bootable partition config ends

Celý obsah flashdisku je natažen do RAM a již na něj není v průběhu práce přistupováno (toto je způsobeno parametrem: copy2ram autoexec=startx) . Jeho vynecháním bude systém z flashky občas stahovat další data tak jako to dělá při běhu z live CD.
Jen pro úplnost: Pokud již máte CD se Slaxem tak akorát překopírujte veškerý jeho obsah na flashku (stačí 256 MB).
Potom podle výše uvedeného návodu nainstalujte grub a upravte soubor "menu.lst" a máte hotov "USB Slax".
Pokud ještě iso image Slaxu nemáte vypálen na CD tak to ani nedělejte a použijte rovnou program ISO Master v nabídce "Multimedia" pomocí něhož rozbalte iso image rovnou na flashku - je to velmi jednoduché.
Pozn. Pokud máte hodně velký flashdisk tak jej můžete pomocí programu GParted rozdělit a vytvořit jednu partition ext2 o velikosti asi 250 MB a ostatní část ponechat na FAT kvůli windows páč ony souborový systém ext2 nepodporují.

Doufám že tento článek bude k užitku protože na USB boot se čtenáři často ptají.        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

13.9.2007 07:10 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Puppy vám pomůže s vytvořením bootable flashdisku
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pekne, mozno sa zide.
*** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.