Portál AbcLinuxu, 29. dubna 2024 11:27


Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
Bedňa avatar 14.1.2012 03:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Predstav si že robíš na kompiši bez chytenia myšky, nehovorím že na iných systémoch to nieje možné, ale teraz sa mi páči toto ;-) Preto sa mi nepáčia tie unáhlené tvrdenia o tom že Linux stojí za prd, hoci s tým nič nemá. Na tebe je aké prostredie si vyberieš a ako ho budeš používať. No skús spraviť takýto screen na Widlách :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
14.1.2012 07:31 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Ano bolo to unahlene, hanbim sa za seba a to vsetkym vzdy okolo seba hovorim, ked pridu do styku s niecim novym (mobil,novy OS a pod), ze si urcite na to zvyknu. Nuz tak som sa sekol ... Asi starnem :-)
Bedňa avatar 14.1.2012 16:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Ale v pohode, to sa stáva hádam každému :-) Tak ja zas vždy do toho musím zapindať, pretože som s Linuxom maximálne spokojný, v práci musím trpieť Widle, tak to viem porovnať.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
14.1.2012 13:30 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten problém s cisco vpn je tým, že cisko je príliš veľká firma linuxového klienta zbastlili na kolene. Má problémy s intelovskými wífinami (bez roota mrzne kernel!) a ďalšie záludnosti.

Potreboval by som poradiť s vytvorením vpn pripojenia cez knetworkmanager (vpnc). Doteraz som to riešil bastlením a pačovaním podľa návodov. Klienta púšťam cez konzolu (som si spravil takú ikonku) z plochy. Po pravde mandriva má taký balíček v nonfree, ale funguje len na Mandrive2010.2.

Chcel by som obísť ten binárny blob a použiť vpnc, ale keď ho nastavím v knetwork managery aj kvpnc tak to nefunguje. (V Kvpnc som naimportoval .pcf)

Možno robím niečo zle. Stačilo by mi vysvetliť, ktorá položka v súbore .pcf patrí do ktorého chlievika v knetwork manageri. Tie položky majú rôzne mená, tak neviem ktorá položka je ktorej ekvivalentom.

ps. nerob si nič z toho "unáhlenia" stačí sa chvíľu pozastaviť, porozmýšľať, nechať rozležať v hlave a bude všetko ok.
15.1.2012 17:58 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
nuz musim povedat, ze v Gnome to beha konfortne, zinstaloval som balik vpnc, potom, network-manager. Isiel som do sietovych nastaveni a tam zadal nove pripojenie VPN, vybral klienta Cisco, nakonfiguroval na nasu VPN. Spustil a bezi to ako po masle, tak ako vo windows, ani neodpoji moje lokalne pripojenie.
14.1.2012 17:44 Neel | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Jak to bylo s tím jazykovým nastavením? Při instalaci jste vybral slovenštinu jako jazyk instalátoru a po nainstalování jste ji musel vybrat znova? To by byla z mého pohledu chyba Mintu.

Čeština má snad vždy úplnější překlady než slovenština, takže pokud k tomu dojde neangličtinář, tak není úplně ztracen. Sám mám na ntb Linux Mint Debian Edition a tam je pořád ještě staré Gnome.

15.1.2012 17:11 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
no vyzerá to ako bug, aj napriek výberu jazyka, po inštalácii bol celý systém v angličtine. Slovenčina bola zasednuta, tak som odobral ang. Slovenčina zrazu bola aktívna s tiež nemčina. Systém zrazu nabehol do Svk, ale čo nebolo preložené, bolo po nemecký, takže som opäť inštaloval ang. a potom to už všetko bolo o.k.
15.1.2012 17:29 volani.webnode.cz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus

Nejlepší by bylo to nahlásil oficiálně jako bug.

Já to hlásit nebudu, neumím přilši dobře anglicky.. :)

15.1.2012 17:51 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
no priznam sa , ze ani ja nejako neovplyvam dobrou anglictinou, dohovorit sa dohovorim, ale neviem ci by som sformuloval taky bug. No pokusim sa...
18.1.2012 22:50 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Viděl bych to na problém popsaný zde http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=154&t=86995 od Labeent.
19.1.2012 08:37 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
No tam sa jedna skor o problem mozilly, ale ja som skor popisoval problem pri instalacii, kde jednoducho mint ignoroval moje nastavenie do slovenciny a ako prve aktivoval ang jazyk a potom nic. SVK uplne zasednuty. Jedinou cestou bolo odobrat ANG, SVK sa stal aktivny a po restarte vratit ANG spat a pretiahnut ho v tabulke na druhe miesto. Hoci preklad je oproti starsim verziam mensi, tak som este zinstaloval aj CS jazyk a posunul ho na miesto ANG, aby som mal menu ak nie je primarne v SVK jazyku , mal ho aspon v CS. Nieco je prelozene skor do CS jazyka, ale ziadna slava, vela veci je neprelozenych ani do CS. Oproti SVK ma CS prelozene cca o 10%-15% viac.
19.1.2012 08:43 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
mimochodom toto riesenie pomohlo aj firefoxu, hoci ja pouzivam chrome, tak aj tam po naskoceni SVK jazyka nabehlo do Slovenciny
21.1.2012 14:57 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Já jsem tím odkazem nemyslel jen Mozillu, ale hlavně ten problém ohledně nenainstalování jazyka při instalaci do plného překladu, pokud nemáte připojený internet.Rovněž je tam důležitý poznatek, že napřed si máte nainstalovat programy, které chcete a teprve potom provést upgrade jazykové podpory.Pak se totiž stáhne i jazyk do oněch přidaných programů. V případě, že SVK nešlo vůbec zvolit se ale mohlo jednat o jiný problém. Jinak mi dost překvapuje Vaše tvrzení o horším ( myšleno % ) překladu oproti starší verzi.Já používám na většině pc Mint 10 ( 11 mi nepřišel tak dobrý a měl u mne problémy ) a na svém hlavním již mám Mint 12 s Mate.A nějak jsem si zhoršené jazykové podpory nevšiml. Skutečně máte vše staženo? Možná by bylo dobré i popsat, co máte anglicky, na co není SK ani CZ lokalizace a popsat i programy, které nemáte lokalizované. Já pc používám jak pracovně, tak i pro zábavu a většinu věcí , co používám mám česky.
26.1.2012 07:12 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
cestina z toho suboja vychadza lepsie ako slovencina, ale napr. pri zadavani hesla, ked vam vyjde ta tabulka, tak cela je napr. po anglicky, pouzivam cinnamon, cele menu je po anglicky.

Co nie je prelozene do SVK, mam aspon v CZE

26.1.2012 22:24 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
Tak to je jasné, Cinnamon jsem teď také přidal a pár dní ho zkouším. Jelikož se jedná o novou věc, tak nemá plnou lokalizaci. To ale nelze srovnávat s celým Mintem! Mint v Mate je lokalizován velmi dobře.Jinak k Cinnamonu: Nevypadá nejhůř, ale třeba na mém pc bylo nutno přeinstalovat ATI ovladače. Jinak člověk skočil do menu a ikony a písmena byly jako digitál na maskovacích uniformách. Teď po reinstalu už je to ok, ale pokud stahnu téma Cinnamonu, překreslí se mi jen ovládací menu a panely ( používám dva ). Vlastní okna téma obchází a zůstávají hnusně šedá.Nelze je ani v menu navolit do stylu tématu. Bude se jednat o nějaký problém na mém pc, ale i tak je dobré, aby o tom lidé věděli, že se to může stát.
4.2.2012 00:37 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus

Malý návod k Cinnamonu : Ahoj, provozuji Cinnamon na několika pc. Začnu s tím, že po nainstalování Add Repo: sudo add-apt-repository ppa:merlwiz79/cinnamon-ppa sudo apt-get update Install: sudo apt-get install cinnamon na pc s integrovanou grafikou Intel bylo vše ok. Na mém hlavním pc to ale tak jednoduché nebylo. Po nainstalování Cinnamonu bylo vše ok, po klepnutí na menu se menu zobrazilo, ale všechno písmo se během mžiku přeplo do imitace digitální kamufláže některých moderních maskovacích uniforem. :D . To se ostatně dělo i v Gnome-shellu. Po odstranění ovladačů ATI a nainstalování nejnovější verze Catalystů http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Oneiric_Installation_Guide a restartu naběhl Cinnamon a vše bylo ok. Gnome shell také běží ok. Cinnamon se mi zalíbil a hned jsem si ho chtěl upravit k obrazu svému. Zjistil jsem tyto věci : 1) Pokud dáváš spouštěče ( zástupce ) na panel, musíš je tam z menu poslat ( přes PTM - add to panel ) v pořadí, v jakém je chceš mít. Nelze s nimi totiž potom pohybovat, jako to šlo v Gnome 2 2) Nelze přes PTM zvolit možnost přidat na panel po klepnutí na něj , ale po klepnutí na spouštěč, který již na panelu je, se dá toto menu zvolit a přidat si spouštěče dle libosti 3) Nevím, jak přidat tlačítko pro vypnutí systému a vložit jej úplně vpravo nahoru na panel 4) Cinnamon si nemohu obarvit, jak chci 5) Cinnamon se dá doplnit rozšířeními - extensions Brzy jsem ( vše samostudiem s minimální znalostí eng. ) zjistil, že si přeci jen dokážu Cinnamon obarvit. Jen to nejde v menu, ale musí se mu poskytnout hotové téma ( šikula si ho nejspíš dokáže udělat sám ). Stáhl jsem tedy pár témat a nakopíroval je do skryté složky .themes v domovském adresáři. V menu nastavení Cinnamonu ( od verze 1.2.0 je první ikonou na panelu po Menu ) si potom celý Cinnamon nastavíš: 1) Panel - Panel - zde nastavíš, jak chceš aby byl panel umístěn ( já zvolil oblíbenou klasiku dole i nahoře ) 2) Calendar - Kalendář - nastavení kalendáře 3) Overview - Přehled 4) Themes - Témata ( zde si vybereš kýžený vzhled ) 5) Effects - Efekty - volíš, jak se má grafika systému chovat 6) Applets - Aplety ( co chceš zobrazit jako aplet ) 7) Extensoins - Rozšíření ( jedno z kouzel Cinnamonu ) - vybereš, co chceš na panelu zobrazit za rozšíření ( počasí, možnost odpojení připojené jednotky apod.) Zde jsem vybral vše, co jsem funkčně chtěl a vrhnul jsem se na výběr tématu ( skinu, vzhledu ). Jaké bylo mé překvapení, když po výběru se mi vykreslily dle tématu panely a menu, ale všechna okna tento vzhled obešla a zůstala šedá. Tak tomu bylo i v případě ostatních témat. A pak se stalo to " kouzlo ". Objevil jsem a stáhnul vzhed Chocolate http://gnome-look.org/content/show.php/ChocoLatte?content=147493 a nakopíroval ho do výše uvedené složky. Vzhled se nastavuje také v menu Pokročilé nastavení. Zde se mi jako jediný nakopírovaný vzhled Cinnamonu objevila Čokoláda pro možnost nastavení oken. A ejhle všechna okna se zbarvila do podoby vzhledu. V tomto menu je ještě pár dalších nastavení, která si můžeš přizpůsobit dle svého uvážení.Pak skočíš do menu Nastavení Cinnamonu a nastavíš téma na to, které chceš ( jde zkombinovat okna v jednom a panely v druhém ).Poslední nastavení vzhledu je v nastavení - vzhled - tam si nastavíš tapetu plochy jakou chceš. To je možné i přes pravé tlačítko myši na ploše. Protože mi to vrtalo hlavou, pokusil jsem se téma Čokolády porovnat s jinými a zjistit, co je rozdílné. To jsem provedl lehce v Gnome commanderu. Je to jednoduché. Kromě toho, že Čokoláda obsahuje složku pro Cinnamon, má také složky pro Gnome-shell, GTK 2, GTK 3, Metacity1 apod. Má také ve své základní složce Gnome shell template a ještě pár dalších věcí. Je tedy mnohem obsáhlejší a nejspíš těm ostatním něco chybí. Je také možné, že jsem měl ještě něco někde vytvořit, nebo je problém jen na mých pc? Nevím, důležité pro mne je, že Čokoláda funguje. Cinnamon má také pěkná rozšíření. Pokud by jsi je chtěl používat, tak po spuštění Synapticu ( nebo správce softwaru ) si dej vyhledat Cinnamon. Stáhne se Ti seznam všeho, co s Cinnamonem souvisí. Tam si zvolíš rozšíření, o která máš zájem a nainstaluješ si je. Po nainstalování je musíš povolit v menu Nastavení Cinnamonu. Pokud chceš používat rozšíření počasí ( velmi pěkné ), musíš nastavit kód své oblasti. To se dá vyhledat na internetu ale pozor, pod tímto kódem jsou asi tři systémy určování polohy. Musíš zjistit, který je ten správný. Mohu jen poradit, že hlavní město piva má svůj kód EZXX0010. Po všech těchto akcích jsem s Cinnamonem velmi spokojený a používám a budu jej používat jako hlavní vzhled všech pc, o která se starám. Mírná nevýhoda je ta, že jak je nový, není ještě plně lokalizován ( ani nevím, jestli na tom již někdo z českých Linuxových guru dělá, ale doufám, že ano). Pozor, protože vlevo nahoře je v Gnome nějaké to tlačítko na přepínání aktuálního okna NA SEZNAM OTEVŘENÝCH OKEN, občas se mi stávalo, že při klepnutí na menu jsem zajel moc vlevo a překlepnul se do tohoto zobrazovacího stavu. To jsem vyřešil tak, že jsem Menu přejmenoval na Mint menu a již nemusím zajíždět tak hodně vlevo. Tento postup jsem Vám popsal z Linux Mint 12 x64. V Ubuntu by to mělo být totožné, nebo velmi podobné ... Labeent Originál tohoto mého miničlánku najdete i zde: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=154&t=88468#p535976 a zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=61253.msg436662#msg436662

4.2.2012 06:14 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mint 12 - Druhý pokus
vďaka, už som si zvykol na cinnamon, samozrejme je este veľa práce, ale vyzerá už teraz použiteľný, len na mojom notebooku mi vytazuje cpu na takmer maximum, ventilátor beží ostošesť. Predpokladám , že do budúcna bude viac rozšírení a takisto viac tém, ktoré sa budú inštalovať normálnym (BFU) spôsobom. Na nové ovládanie napr. prehľadu plôch sa veľmi ľahko zvyká.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.