Portál AbcLinuxu, 1. května 2024 22:27

Squeak-vm akceptován Debianem

17.3.2008 11:25 | Přečteno: 1049× | Výběrový blog

Úsilí převést open-source projekt Squeak Smalltalk na všeobecně akceptovanou svobodnou licenci místo stávající částečně problematické (ač velmi liberální), slaví velký hmatatelný úspěch. Virtuální stroj Squeaku byl přijat distribucí Debian, což tomuto balíčku samozřejmě otevírá dveře do celé řády příbuzných distribucí.

Zde jsou podrobnější informace o tomto balíčku a k dispozici je i changelog popisující změny oproti stávajícímu virtuálnímu stroji (např. odstranění MPEG3Pluginu).

Dalším krokem by měl být důsledný licenční audit kódu image se základním jádrem. Ten je již částečně proveden a vyplývá z něj, že změna licence si vyžádá přepsání několika set metod. Cílem je, aby uživatelé měli k dispozici minimální svobodnou image, která jim umožní si zbytek aktuálního Squeaku (směs různě licencovaného kódu) stáhnout a doinstalovat na požádání.

Přepisování metod probíhá z části tak, že se píší unit testy, které podrobně popisují funkčnost stávající metody. Někdo další pak nezávisle na původní implementaci vytvoří nový kód, který těmito testy projde. Příjemným bonusem pak je bohatší základna automatických testů jádra.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

17.3.2008 17:05 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeak-vm akceptován Debianem
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak to gratulujem, dostat squeak pod amd64 debian je dost velky porod

a squeaku by sa zisiel poriadny textovy editor (nepomaha ani ten emulator vi/emacs). ale aspon GNU st bude podporovat seaside, pre mna je to jednoznacne najzaujimavejsia vec na smalltalku (vie ho tu niekto porovnat s UCW alebo weblocks?).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.