Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 02:39

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba

26.11.2015 13:09 | Přečteno: 2377×

Před půl rokem jsem se rozhodl pro koupi nového routeru a NASu. Nakonec u mě zvítězila varianta jednoho počítačem s Debianem. Obsahem tohoto blogu bude popisovat tento přechod, od výběru hardware až po nastavení. Druhá část se zabývá složením hardware, chlazením a spotřebou serveru.

Sestavení

Samotný server vám samozřejmě přijde již sestavený, není tedy třeba nic řešit.

Přidání RAM je snadné, kryt skříně drží jen dva šrouby, které povolíte bez šroubováku (je-li při montáži někdy třeba šroubovák, většinou pasuje torx klíč schovaný pod předními dvířky).

Instalace disků je též jednoduchá, stačí čtyři šrouby a zasunout.

Instalace SSD místo DVD mechaniky je také snadná, v případě modelu s mechanikou jsou již všechny potřebné kabely součástí serveru, stačí tedy koupit rámeček.

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 1 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 2

Wi-Fi karty

Jak jsem zmínil v první části blogu, chci mít v serveru dvě Wi-Fi karty. Jedna z nich je USB, zde tedy stačí jen připojit. Problém nastal u PCIe karty TP-LINK TL-WDN4800, ke kartě se totiž nedodává nízkoprofilová záslepka ani se mi ji nepodařilo nikde sehnat. Na řadu tedy přišla hrubá síla, a to v podobě vyvrtání děr do původní záslepky dodávané se serverem (doporučuji opravdu dobře měřit, ať nemusíte díry rozšiřovat, jak se to stalo mně) a přilepení karty k ní. Není to ideální řešení, ale funguje. Bohužel nevím o jiné podobné kartě, která by fungovala v Linuxu a příslušná záslepka k ní byla.

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 6

Kdyby měl někdo tip, kde potřebnou záslepku (levně) sehnat, prosím, pošlete odkaz.

Chlazení

Abych si ověřil, že se server včetně disků bez problému uchladí, provedl jsem několik testů. Testy jsem prováděl v létě, kdy teplota v místnosti byla nezvykle vysokých 30 °C. Server mám umístěný na polici, kde bohužel kolem sebe nemá příliš prostoru, těsně za ním, nad ním je police, za ním a vedle něj stěna, vystupující teplý vzduch je tedy špatně odváděn od serveru pryč.

Obě jádra procesoru a všechny čtyři disky jsem asi na hodinu zatížil. Teplota disků se držela pod 40 °C, teplota procesoru vystoupala na 55 °C a ostatní měřené teploty se též držely daleko od hranice, která je u nich uvedena jako maximální.

Při tomto testu se ventilátor roztočil na 38 % a byl již poměrně hodně slyšet. Po vypnutí zátěže se server do několika minut vychladil a ventilátor pak opět téměř nebyl slyšet.

Při opakování testu nyní v zimě, kdy je pokojová teplota 20 °C, se disky drží do 30 °C, procesor do 50 °C a originální ventilátor je i při vyšším zatížení prakticky neslyšitelný.

Je-li server v klidu, pak i v létě byl téměř neslyšitelný (když jsme hodně blízko, zjistíme, že hluk způsobený čtyřmi disky, pokud běží, je vyšší než hluk chlazení).

Abych to shrnul – server se dokáže bez problému uchladit i v létě, při zátěži už však je ventilátor slyšet.

Výměna ventilátorů

Kvůli vyšší hlučnosti ventilátoru při vyšších otáčkách (v létě při zátěži) jsem se rozhodl pro jeho výměnu. Konektor ventilátoru, který je řízen pomocí PWM, však bohužel není běžný jednořadý 4pinový konektor s roztečí 2,54 mm, jak jsme zvyklí, ale dvouřadý 6pinový konektor s roztečí 2 mm a dvěma zámky po stranách. Nechtěl jsem kvůli případné reklamaci kabel původního ventilátoru stříhat, a tak jsem se snažil tento konektor sehnat, což bylo bohužel neúspěšné. Nakonec jsem koupil konektory do plošného spoje, na které jsem kabely napájel, čímž jsem si vytvořil redukci pro běžný konektor PC ventilátorů.

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 4 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 5

Další problém, na který při výměně ventilátoru narazíte, je to, že originální ventilátor neposílá svou rychlost, ale informaci, že se točí (Rotational Detect), což je podrobněji popsáno zde. Bez tohoto signálu server nenastartuje (rozbliká se červené světlo, párkrát pípne a vypne se). Chceme-li použít běžný PWM ventilátor do počítače (v mém případě Noctua NF-P12 PWM), musíme spojit všechny tři piny na jedné straně konektoru takto. Nevýhoda zapojení je, že server nepozná nefunkčnost ventilátoru a neupozorní na ni. Protože server ale má ochrany proti přehřátí, nejde o velký problém.

Vyměnit 40 mm ventilátor ve zdroji se mi bohužel nepodařilo. Uvnitř zdroje je 2pinový konektor, na který jsem připojil ventilátor Noctua NF-A4x10 FLX. Ten se však po zapnutí nezačal točit. Když jsem mu pomohl rukou, roztočil se a dále fungoval. Pravděpodobně je ventilátor napájen tak nízkým napětím, že se neroztočí (ovšem originální se roztočí ihned po zapnutí). Je možné, že po zahřátí zdroje by zafungovala regulace a ventilátor by se roztočil, ale není to ideální řešení. Jelikož originální ventilátor příliš hlučný není, vrátil jsem ho zpět a výměnu zatím neřešil.

Prachový filtr

Server bohužel nemá žádný prachový filtr, a tak se v běžné domácnosti poměrně rychle zanáší prachem. Řešením bylo umístit do předních dvířek, kterými je nasáván vzduch, filtr. Dvířka se skládají ze dvou vrstev (vnější plastové a vnitřní kovové), které jsou pouze sešroubovány. Mezi tyto dvě vrstvy tak není problém vložit běžný molitanový filtr (doporučuji koupit dva pro 120 mm ventilátory a nastříhat je na potřebný rozměr), který je pak snadné jednou za čas vyčistit.

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 3

Spotřeba

V první části blogu jsem zmínil, že původní router+NAS měly spotřebu v klidu (se spícími disky) dle recenzí dohromady kolem 17 W. Zajímalo mě tedy, jak si nový server stojí v porovnání s původním řešením. Výsledky jsou v následující tabulce (měřeno levným měřičem spotřeby, přesnost neznámá). Během měření byla vždy zapnutá Wi-Fi a běželo několik virtuálních strojů (ale server nijak nevytěžovaly), takže skutečně klidová spotřeba by mohla být o něco nižší.

CPU HDD spotřeba
v klidu v klidu 40 W
v klidu spí 25 W
zatíženo v klidu 51 W
zatíženo spí 36 W
zatíženo zatíženy 58 W

Klidová spotřeba (což je situace během většiny dne) 25 W není příliš vysoká. V serveru je instalovaný 200 W zdroj, při maximální spotřebě 58 W je v něm dostatečná rezerva.

Příště

Příště se již podíváme na instalaci Debianu a některé nastavení.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Obrázky

Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 1 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 2 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 3 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 4 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 5 Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba, obrázek 6

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

26.11.2015 16:01 source
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já mám na server ASrock N3150DC-ITX a bez HDD má spotřebu 11-12W. Každý disk pak přidá cca 6-7W, má 4xSATA. 4 jádra, výkon tip top a podpora AES-NI. Kdyby tomu nechybělo ECC, pak by to byla snad nejlepší deska pro server v poměru cena/výkon. Ale dle mne není na NAS ECC potřeba.
26.11.2015 16:24 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
A v jaké to máte skříni? Já přemýšlel, zda si něco nesložit, ale byl jsem dost limitovaný rozměry (viz fotka).
4.1.2016 10:40 source
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Promin, ze tak pozdě. Mám to položené na polici. Skříň netřeba.
26.11.2015 19:40 Prohnutá nudle
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mozna, ze slabsi zdroj by ti spotrebu jeste mohl snizit. Protoze tyhle pulsni zdroje, kdyz nejsou zatizeny pobliz svyho nominalniho vykonu, docela ztracej ucinnost.
26.11.2015 20:28 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
To asi mohl, ale je otázka, za jak dlouho se to vůbec zaplatí. I kdyby se snížila spotřeba bez zátěže (což je většina času, takže ta hodnota je pro mě určující) o 10 W (zde například snížili spotřebu z 33 W na 27 W, takže těch 10 W je asi příliš optimistické), je to úspora asi 450 Kč za rok. Kvalitní zdroj by přišel počítám na několik tisíc, takže návratnost bude několik let. Při životnosti běžné elektroniky a cenách energií mám obavy, zda se výměna vůbec zaplatí.

Ohledně těch mnou udaných hodnot je otázka, jak dobře dokáže levný měřák spotřeby změřit příkon spínaného zdroje (a vzhledem k tomu, že měřák neukazuje účiník, mám podezření, zda zobrazená hodnota ve W není vlastně ve VA).
26.11.2015 20:15 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímavé. 40W si v klidu bere můj 2,5 roku starý domácí server postavený na platformě AMD FM2 na skoro nejslabším dvoujádru A4-5300 (3,4GHz), 8 GB RAM (2x4), 3 discích 1x 2,5", 1x3,5" 7200ot/min a 1x3,5" 5400ot/min a asi 10let starém ATX zdroji. Deska má 8x SATA, PCI i PCIe sloty, takže rozšiřitelnost je výborná. Výkon CPU podobný, díky podpoře AES-NI, šifrování disků s plnou rychlostí. Čekal bych větší pokrok za ty 2-3 roky o ceně nemluvě. Pravda, nemám tak promakaný case, ten je opravdu pěkný, ale v mém případě na tom ve sklepě nesejde.
27.11.2015 03:25 Šrotovací stolice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Samozřejmě záleží i desku od desky, ale platformy FM2 (myslím že i FM1) byly na tom se spotřebou už hodně dobře, ta klidová je u nich hodně nízká. S tím Haswellem by to měly být vpodstatě nastejno, rozdíly budou desku od desky podle toho, kolik je na ní blbostiček a jak je dobře udělané řízení spotřeby, napájecí kaskáda a tak. Podle toho, jaká je deska, by to Trinity mohlo mít i nižší idle než Pentium v tomhle mini serveru.
26.11.2015 20:51 Kazatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nesledovals, jak se ti pohnula teplota po instalaci prachoveho filtru? Ja na N54L daval do dvirek take molitan, ale teplota na diskach sla o dobrych 10 stupnu nahoru - chlazeni nefungovalo uplne dle mych predstav.
26.11.2015 21:26 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Bohužel si nepamatuji, kdy jsem filtr instaloval a zda ty teploty měřené v létě jsou už s filtrem nebo ne (určitě jsou s originálním ventilátorem). Ty zimní jsou ale určitě s filtrem (a opět původním ventilátorem), tedy při pokojové teplotě 20 °C je teplota disků (ta, kterou ukazuje hddtemp) v zátěži do 30 °C. Nepřijde mi, že by molitan příliš negativně ovlivňoval chlazení. Hlučnost mohu posoudit jen subjektivně a nepřijde mi vyšší. Je to tento molitan. Je poměrně hrubý, nějaký prach stejně vždycky projde.
27.11.2015 21:21 Pocestny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Příloha:
Právě jsem na stejném železe přidat prachový filtr (vůbec mě to před tím nenapadlo.. Prachu se tam usazuje docela dost) a výsledky (krátkodobé, pouze pro ilustrací co se stane ) jsou v příloze
27.11.2015 21:30 Pocestny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
To přidání bylo samo v 18:00 jak ukazuje graf.. A šlo to nahoru o 5 stupňů Celsia. Poslední disk sdf je SSD disk místo mechaniky, proto rozdíl oproti těm co jsou v šachtě
27.11.2015 22:03 Pocestny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Příloha:
Tady poté teplota CPU.
2.12.2015 07:56 Kazatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Díky za informace. Já tenkrát objednával nějaký poměrně jemný filtr z eBay na základě hodnocení na zahraničních webech (už si nepamatuji, kde přesně). Možná zkusím ještě jednou ten Primecooler s hrubší jemností.
27.11.2015 08:49 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
PCEngines APU 1D4 + 2,5" HDD + USB DVB-T tuner mi žere průměrně kolem 10,5 W.
27.11.2015 09:04 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Lepsie ako kartu lepit je vyrobit z povodnej zaslepky low-profile. Noznicami na plech skratit, vo zveraku alebo kliestami ohnut a vyvrtat dieru (alebo vycvakat ostrymi kliestami). Detaily upravit pilnikom.
27.11.2015 09:11 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
A jste si tím jistý? Když jsem vrtal ty díry, odměřil jsem si jejich vzdálenosti od konce záslepky (toho neohnutého). Po vyvrtání a připevnění karty jsem zjistil, že nejde zasunout do slotu. Tento obrázek to taky ilustruje, že ta záslepka je zkrácená z obou stran.
27.11.2015 13:24 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí server (2) – sestavení, chlazení a spotřeba
Skratit nie je problem (noznice na plech + klieste stipacky + pilnik), horsie by sa to predlzovalo :D

Inak za povsimnutie stoji, ze na low-profile zaslepke smeruje ten ohnuty vrch na opacnu stranu ako na klasickej (diera je tiez na opacnej strane).

Kto niekedy skusal zohnat sietovu kartu s low-profile zaslepkou, tak vie, ze je to problem - aj ked takmer vsetky karty low-profile su. Davnejsie som dve potreboval a nasiel som Edimax EN-9260TX-E, kde v prislusenstve bola aj low-profile zaslepka. Prekvapenie prislo, ked som zistil, ze karta nevojde do bedne - ta ohnuta cast low-profile zaslepky totiz bola urobena opacne (bola rovnaka ako na klasickej zaslepke)...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.