Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 01:33

Instalace Debianu Sarge s 1 vypáleným CD z obrazů

5.3.2005 13:39 | Přečteno: 1338× | Linux

Jak jsem instaloval Debian Linux Sarge 15CD verzi z obrazů CD.

Při pátrání po dokonalé distribuci, ve které nebude nic chybět, jsem přešel ke svému třetímu Linuxu - Debian. Patnáct CD na mě udělalo dojem. :-) Na druhou stranu se mi ta spousta dat nechtěla pálit - s osmirychlostní vypalovačkou moře času, při instalacích hledání správného CD v celé kupce a co když se mi nakonec Debian nebude líbit? (Teď už vím, že to byla zbytečná obava ;-)) Řekl jsem si, že zkusím, jestli to náhodou nepůjde udělat jen z obrazů. Bylo potřeba vypálit aspoň první CD (kdyby někdo věděl, jak nabootovat z ISO obrazu, nechť dá vědět, možná bude i odměna ;-))

Přijemným překvapením byla "standardní" velikost všech obrazů, okolo 615MB, takže se první obraz bootovacího instalačního CD nechal vypálit i na mé starší CD-RW. Takže s jediným vypáleným CD v ruce jsem se pustil do instalace.

Po restartu mě uvítal instalační program. Je možná trochu spartánský (zvlášť pro ty zmlsané instalacemi a'la SuSE nebo Mandrake), na druhou stranu ovládání klávesnicí v menu je (alespoň pro mě) příjemnější. Jedinou částí, kde jsem měl trochu strach, bylo připojování existujících oddílů. Připadalo mi to trochu nepřehledné a tak jsem radši jen nastavil smazání a vytvoření nových oddílů s tím, že si existující připojím po nainstalování ručně (nerad bych si je zformátoval).

Další sympatickou věcí na instalátoru je, že se nejdříve nainstaluje základní systém (minimum potřebné k tomu, aby se člověk mohl kocht vlastním Linuxem) a instalace zbývajících balíků už probíhá z nainstalovaného systému. A tady začíná zábava s obrazy.

Po restartu se spustil base-config, kde se provedla základní nastavení. Po nastavení uživatelů a rootovského hesla jsem skončíl v menu s ještě dalšími možnostmi nastavení. Přepnul jsem se do druhé konzole a přihlásil se jako root, dál upravil fstab pro připojení ostatních oddílů, které jsem během instalace raději nechal nepřipojené, vytvořil adresáře pro přípojné body a přijpojil jsem zatím ten, na kterém byly obrazy na /mnt/datadisk. Tam v adresáři Debian byly všechny obrazy.

V base-configu na první konzoli jsem zvolil Nastavit APT. V dalším kroku jsem zvolil, že chci zdroj z cdrom. Další dialog chtěl blokové zařízení, které bude obsahovat CD, to může být třeba jednotka cdrom, nebo třeba zařízení pro loopback. Obraz jsem připojil příkazem

losetup /dev/loop0 /mnt/datadisk/Debian/sarge-i386-1.iso
a na první kozoli do dialogu pak zadal loopbackové zařízení /dev/loop0 a vida, apt si "osahal" obraz CD. :-) Potom je možné obraz odpojit (loop -d /dev/loop0) a připojit jiný. To jsem zopakoval pro všech 15 CD. :-)

Při instalaci balíků pak program požádá o vložení příslušného CD. Tady ale čte už adresář, takže bylo potřeba obraz přimountovat

mount -t iso9660 -o loop /mnt/datadisk/Debian/sarge-i386-1.iso /cdrom
Apt pak v poklidu spolupracoval.

A tak jsem si nainstaloval Debian pouze s jedním vypáleným CD.

       

Hodnocení: -

zatím nehodnoceno
        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

5.3.2005 17:32 tomas84 | skóre: 30
Rozbalit Rozbalit vše Trochu těžkopádné....
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Debian lze nainstalovat i ze dvou 1,44 MB disket - vše se stáhne při instalaci z internetu.
Myslím si, že je zbytečné stahovat všech 15 CD, protože za pár týdnů budou zastaralé a stejně využijete jen malou část.
5.3.2005 18:35 Pavell | skóre: 22 | blog: Linuxový poznámkový blog | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Trochu těžkopádné....
Bohužel mám doma velmi pomalé připojení a obrazy jsem musel stahovat ve škole, kde je naopak velmi rychlé. Máte pravdu programy rychle zastarávají, zkusím si stáhnout nové obrazy. Děkuji za inspiraci. :-)
Kdyby každý nespokojený student napsal virus, neexistoval by jiný software.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.