Portál AbcLinuxu, 29. května 2024 12:03

Jaderné noviny 57

4. 2. 2002 | Leoš Literák
Články - Jaderné noviny 57  

Tentokráte se v linuxové konferenci řešil problém, jak nakládat s vyměnitelnými médii, proč má 32678. proces číslo 300, jak je to se jmény SCSI zařízení a zda je linuxový fdisk kompatibilní s Windows 2000. Celkem přišlo 1518 dopisů od 509 různých autorů, z nichže nejaktivnějšími byli Alan Cox, Jeff Garzik a Mike A. Harris.

Jak na vyměnitelná média, 149 dopisů

Velmi dlouhá diskuse se rozběhla nad vyměnitelnými médii, jako jsou diskety. Podle některých by Linux měl automaticky detekovat a správně řešit odstranění nebo výměnu jednotlivých disků. Druzí zase zastávali názor, že příkazy mount a umount jsou v pořádku pro tyto případy. Debata pokračovala a odhalila několik zajímavých bodů. Například že implementace takové vlastnosti by byla mimořádně obtížná, protože by musela vyřešit věci jako otevřené soubory v době výměny disku a podobně. Na druhé straně je tato vlastnost standardní v ostatních operačních systémech, takže uživatelé (a zvláště začátečníci) mají právo volat po této vlastnosti.

Jména SCSI zařízení, 22 dopisů

Podle Ashoka Raje by se SCSI zařízení měla jmenovat sda, sdb atd. Pokud by zařízení změnilo slot nebo řadič, mělo by to špatné efekty. A zeptal se na možné řešení. Andreas Dilger odpověděl, že je možné pojmenovat ext2 oddíl a v /etc/fstab použít jméno oddílu místo jména zařízení. Viz mount(8) a fstab(5). Giuliano Pochinimu se tato vlastnost líbila, ale podotkl, že by bylo lepší, kdyby názvy oddílů byly v partition table a ne přímo v oddílech. Horst von Brand ale vysvětlil, že na PC má partition table pevný tvar a není v ní místo pro data navíc.

Navržená změna SyncPPP, 18 dopisů

Jan Kasprzak (předseda CZLUGu) navrhl dvě změny v implementaci SyncPPP. Podle něj se totiž tento driver chová jinak než například ethernet, fddi atd, což způsobuje duplikaci kódu a nepříliš optimální implementaci v syncppp.c. Změny se týkají vytvoření několika inicializačních procedur, obdob rutin init_etherdev() a ether_setup(). Alanovi se tyto změny líbily a schválil jejich implementaci. Bude to sice znamenat narušení několika procedur a rozhraní, ale standardizace API za to stojí.

Fdisk a Windows 2000, 4 dopisy

Andries Brouwer oznámil další verzi (2.10g) balíku util-linux a dodal, že fdisk obsahuje velké netestované změny. Dodal, že se proslýchá, že Windows 2000 neakceptují nesetřízené partition tables. Dosu, Win9X ani Linuxu to dosud nedělalo problém. Pokud je to pravda, musí se fdisk chovat poněkud přísněji. Proto dodal možnost třízení do expertního modu (písmeno f). Tuto vlastnost je možné zkompilovat, nikdo ji ale nezkoušel zatím v praxi. Jeff V. Merkey to zkusil, ale W2K jely i bez třízení.

Přetečení PID, 20 dopisů

Richard B. Johnson si všiml, že v 2.3.41 má další proces po procesu 32767 číslo 300, i když nižší čísla jsou dostupná. Andries Brouwer odpověděl, že toto chování se datuje k 2.1.37 a jeho důvodem je oddělit procesy spuštěné při startu od novějších. To může pomoci administrátorům odhalit narušitele (pokud inetd má najednou PID 12345 místo 150). Mike A. Harris však odvětil, že pravý důvod leží ve zvýšení výkonu Linuxu. Nejnižší místa totiž obsazují démoni, kteří běží po celou dobu. Pokud by se hledal volný PID od jedničky, trvalo by to příliš dlouho. Proto je výhodnější přeskočit prvních 300 čísel, kde je malá šance najít volnou pozici.

Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za duben 2024
Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.