abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 278 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 57

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 909×

    Tentokráte se v linuxové konferenci řešil problém, jak nakládat s vyměnitelnými médii, proč má 32678. proces číslo 300, jak je to se jmény SCSI zařízení a zda je linuxový fdisk kompatibilní s Windows 2000. Celkem přišlo 1518 dopisů od 509 různých autorů, z nichže nejaktivnějšími byli Alan Cox, Jeff Garzik a Mike A. Harris.
    Jak na vyměnitelná média, 149 dopisů

    Velmi dlouhá diskuse se rozběhla nad vyměnitelnými médii, jako jsou diskety. Podle některých by Linux měl automaticky detekovat a správně řešit odstranění nebo výměnu jednotlivých disků. Druzí zase zastávali názor, že příkazy mount a umount jsou v pořádku pro tyto případy. Debata pokračovala a odhalila několik zajímavých bodů. Například že implementace takové vlastnosti by byla mimořádně obtížná, protože by musela vyřešit věci jako otevřené soubory v době výměny disku a podobně. Na druhé straně je tato vlastnost standardní v ostatních operačních systémech, takže uživatelé (a zvláště začátečníci) mají právo volat po této vlastnosti.

    Jména SCSI zařízení, 22 dopisů

    Podle Ashoka Raje by se SCSI zařízení měla jmenovat sda, sdb atd. Pokud by zařízení změnilo slot nebo řadič, mělo by to špatné efekty. A zeptal se na možné řešení. Andreas Dilger odpověděl, že je možné pojmenovat ext2 oddíl a v /etc/fstab použít jméno oddílu místo jména zařízení. Viz mount(8) a fstab(5). Giuliano Pochinimu se tato vlastnost líbila, ale podotkl, že by bylo lepší, kdyby názvy oddílů byly v partition table a ne přímo v oddílech. Horst von Brand ale vysvětlil, že na PC má partition table pevný tvar a není v ní místo pro data navíc.

    Navržená změna SyncPPP, 18 dopisů

    Jan Kasprzak (předseda CZLUGu) navrhl dvě změny v implementaci SyncPPP. Podle něj se totiž tento driver chová jinak než například ethernet, fddi atd, což způsobuje duplikaci kódu a nepříliš optimální implementaci v syncppp.c. Změny se týkají vytvoření několika inicializačních procedur, obdob rutin init_etherdev() a ether_setup(). Alanovi se tyto změny líbily a schválil jejich implementaci. Bude to sice znamenat narušení několika procedur a rozhraní, ale standardizace API za to stojí.

    Fdisk a Windows 2000, 4 dopisy

    Andries Brouwer oznámil další verzi (2.10g) balíku util-linux a dodal, že fdisk obsahuje velké netestované změny. Dodal, že se proslýchá, že Windows 2000 neakceptují nesetřízené partition tables. Dosu, Win9X ani Linuxu to dosud nedělalo problém. Pokud je to pravda, musí se fdisk chovat poněkud přísněji. Proto dodal možnost třízení do expertního modu (písmeno f). Tuto vlastnost je možné zkompilovat, nikdo ji ale nezkoušel zatím v praxi. Jeff V. Merkey to zkusil, ale W2K jely i bez třízení.

    Přetečení PID, 20 dopisů

    Richard B. Johnson si všiml, že v 2.3.41 má další proces po procesu 32767 číslo 300, i když nižší čísla jsou dostupná. Andries Brouwer odpověděl, že toto chování se datuje k 2.1.37 a jeho důvodem je oddělit procesy spuštěné při startu od novějších. To může pomoci administrátorům odhalit narušitele (pokud inetd má najednou PID 12345 místo 150). Mike A. Harris však odvětil, že pravý důvod leží ve zvýšení výkonu Linuxu. Nejnižší místa totiž obsazují démoni, kteří běží po celou dobu. Pokud by se hledal volný PID od jedničky, trvalo by to příliš dlouho. Proto je výhodnější přeskočit prvních 300 čísel, kde je malá šance najít volnou pozici.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.