Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 00:26

Jaderné noviny – 14. 11. 2013: Role SGI ve správě XFS

2. 12. 2013 | Luboš Doležel
Články - Jaderné noviny – 14. 11. 2013: Role SGI ve správě XFS  

Aktuální verze jádra. Začleňovací okno 3.13, část první. Nový správce kódu XFS?

Obsah

Aktuální verze jádra

link

Začleňovací okno 3.13 je stále otevřené, doposud bylo začleněno 6500 sad změn. Souhrn těchto změn naleznete níže.

Stabilní aktualizace: verze 3.11.8, 3.10.19 a 3.4.69 vyšly 13. listopadu.

Začleňovací okno 3.13, část první

link

Jak se předpokládalo, začleňovací okno 3.13 se rozjelo dosti pomalu kvůli tomu, že Linus měl na práci důležitější věci – především cestování po tropických ostrovech a skákání do vody s kyslíkovou bombou na zádech. I tak bylo v tomto vývojovém cyklu přetaženo už téměř 6500 neslučovacích sad změn.

Mezi významnější změny viditelné uživatelům patří:

Mezi změny viditelné vývojářům jádra patří:

Začleňovací okno 3.13 by mohlo teoreticky zůstat otevřené ještě týden, takže by mohlo k uzavření dojít až 24. listopadu. Vzhledem k tomu, kolik kódu je připraveného k začlenění, by nebylo divu, kdyby se Linus rozhodl uzavřít okno dříve. Proto by správci subsystémů neměli spoléhat na to, že okno zůstane otevřené tak dlouho.

Nový správce kódu XFS?

link

Nedávná navržená změna v položce XFS v souboru MAINTAINERS vyvolala reakci, kterou autor nečekal. Současný správce XFS Ben Myers chtěl změnit jednoho z dalších správců, ale učinil tak, aniž by to probral s ostatními lidmi v komunitě XFS. To se řadě lidí z komunity nelíbilo, někteří z nich si totiž myslí, že jsou na tuto práci vhodnější kandidáti.

Ric Wheeler tuto změnu zpochybnil slovy: Neměli bychom to probrat na mailing listu a vidět rozsáhlý seznam jeho příspěvků? Pak ukázal, že navrhovaný nový další správce Mark Tinguely není ani zdaleka na vrcholu seznamu přispěvovatelů do XFS. Od verze 3.0 díky svým příspěvkům do XFS vystupují z řady dvě jména: Dave Chinner a Christoph Hellwig. Wheeler navrhl, že pokud budeme do XFS přidávat nového dalšího správce, pak by v této roli měl být jeden z našich dvou předních přispěvovatelů.

Myers si myslel, že jen nahrazuje jednoho z dalších správců v řadě, který už neměl čas, (Alex Elder) jiným, kdo by mohl Myerse zastoupit, když bude na dovolené nebo zkrátka nedostupný. V zásadě jen vyměňoval svůj zástup – tak to zamýšlel. Ale Hellwig silně prosazoval Chinnera jako hlavního správce s tím, že Myers by byl jen další v řadě. Poukázal na definici správce od Tronda Myklebusta a navrhl, že Chinner by se na tuto pozici hodil lépe.

Na základě řady tvůrčích rolí, které tam jsou uvedené, je jasné, že správcem by měl být Dave. Byl hlavním přispěvatelem a architektem XFS řadu let, zatímco správci přicházeli a odcházeli dle libovůle SGI.

SGI vynalezlo XFS v roce 1993 a má velký zájem na jeho údržbě pro své zákazníky a linuxový svět jako takový. Řada práce na XFS ale přišla z jiných míst než SGI. Automatické přiřazení správcovství komukoliv, koho si SGI vybere, způsobuje v komunitě neshody.

Velká část této diskuze proběhla v době, kdy byl Chinner o víkendu na cestách. Po svém návratu odkázal na svůj příspěvek ze srpna, který podle něj shrnul jeho pohled na správcování. Hlavním problémem je to, že tato role je v zásadě přiřazena firmě a ne jednotlivci:

Kvůli tomu, jak SGI rozdělilo správcovství, je jediný způsob, jak odkazovat na správcovství jako na celek: SGI je správcem. Nemám zdání, jak oddělit to, co někdo ze SGI říká jako svůj osobní názor od názoru správce, což má hlavní podíl na problému, který tu máme. Nikdo nemá jak vědět, jestli se někdo ze SGI vyjadřuje jako správce nebo jen dává vědět svůj názor zaměstnance SGI.

Teď když o tom přemýšlím, tak právě to je asi původním zdrojem všech problémů. „Správce“ dělá protichůdná rozhodnutí na základě toho, jak tato ovlivní interní produkty SGI, nikoliv s ohledem na zájmy komunity okolo XFS. Čím víc o tom přemýšlím, tím více to dává smysl s ohledem na problémy, které máme.

Hellwig také poukázal na problém se správcem SGI: měli jsme také historicky příliš velké fluktuace se všemi problémy okolo přechodů. Ostatní ve vlákně se přidali. Vypadá to, že jde o docela dlouhotrvající problém v komunitě XFS, ale zdá se, že se to změní.

Chinner sdělil, že dlouho odolával tomu stát se sprácem XFS, ale po přečtení vlákna a promyšlení je ochoten tuto roli přijmout. Navrhl, jak by spolu-správcovství mohlo vypadat – nejde prý jen o roli zástupce nebo o to, být akorát někde napsaný – Myers a on by zkrátka své povinnosti sdíleli. Chinner navrhl, že on a Myers by to spolu probrali offline, než by to bylo oficiálně uznámeno. Myers tomu byl nakloněn, takže nebude překvapením, pokud zanedlouho uvidíme Chinnera jako jednoho ze dvou správců XFS – naopak by bylo překvapením, kdyby tomu tak nebylo.

Správci jsou obvykle vybíráni z komunity na základě své znalosti subsystému a ochoty vzít na sebe řadu náročných rolí. Situace okolo SGI a XFS je pro jaderný subsystém nezvyklá. Tím, že by byl přidán Chinner, by se XFS jen vyrovnalo tomu, co je v jádře běžné.

Odkazy a zdroje

Kernel coverage at LWN.net: November 14, 2013

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.