abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 8
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – přehled za únor 2024

    7.3. | Redakce | Jaderné noviny | 2195×

    Přehled únorových vydání Jaderných novin: stav vydání jádra, citáty týdne a seznam článků týkajících se jádra.

    Vydání z 1. 2. 2024

    LWN.net Weekly Edition for February 1, 2024.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 31. ledna 2024

    Vývojové jádro 6.8-rc2 bylo vydáno 28. ledna. Tak běžte a testujte. Nyní je to bezpečné. Věříte mi, ne?

    Stabilní aktualizace: 6.7.2, 6.6.14, 6.1.75, 5.15.148, 5.10.209, 5.4.2684.19.306 byly všechny vydány 25. ledna.

    Aktualizace 6.7.3, 6.6.156.1.76 byly revidovány a očekávány každou chvíli.

    Stav eBPF

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 30. ledna 2024

    Nadace eBPF vydala uhlazený dokument nazvaný Stav eBPF [PDF]. Zdá se, že se zaobírá tím, jak malý počet velkých firem využívá a vyvíjí tuto technologii.

    Není pochyb, že eBPF se stane novou vrstvou v infrastruktuře nativního cloudu, čímž zasáhne pozorovatelnost, výkon, spolehlivost, síťování a zabezpečení všech aplikací, říkají zastánci. Platformoví inženýři rychle sestaví stavební bloky infrastruktury postavené na eBPF, aby vytvořili platformy, na kterých mohou vývojáři nasadit software, přidat do směsi byznysovou logiku a nahradit stárnoucí vnitřní zařízení jádra Linux, které nestíhá držet krok s dnešním digitálním světem stále více nativně v cloudu.

    Články


    Vydání z 8. 2. 2024

    LWN.net Weekly Edition for February 8, 2024.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 7. února 2024

    Vývojové jádro 6.8-rc3 bylo vydáno 4. února. Linus řekl: „O něco větší rc než jsem doufal, ačkoliv v této fázi procesu vydání to ještě není něco, co by mě obzvlášť trápilo.

    Stabilní aktualizace: 6.7.3, 6.6.156.1.76 byly vydány 31. ledna. Poté 6.7.4, 6.6.166.1.77 následovaly 5. února.

    Citáty týdne

    Quotes of the week. Jonathan Corbet. 7. února 2024

    Je dost vtipné, že hlavní námitka mnoha správců jádra k centralizovaným službám zní, že ztěžují hledání podstatných diskuzí, jakmile jejich objem překročí jistou mez. Tito lidé se stali *extrémně* zdatnými v dotazování a filtrování obsahu e-mailových konferencí, a to do té míry, že vidí jen ty diskuze, které se týkají jejich práce. Zamilovali si skutečnost, že jim to všechno chodí na jedno místo (do jejich schránky), aniž by museli jít a klikat na různé webové stránky, každou s jinými přihlašovacími údaji, UI a způsobem práce.

    Správci jádra jsou schopni revidovat desítky tisíc patchů každý měsíc, a to špičkových správců je jen asi tak sto. Pro ně tento systém funguje skvěle, zvláště když teď některé nástroje umožňují snadné dotazování, stahování, ověřování a aplikaci patchů (bezostyšná vsuvka: lore, lei a b4).

    Zjevný problém je samozřejmě, že tito lidé jsou „maratonci“ FOSS, kteří jsou opravdu dobří ve svém pracovním procesu, ale pro všechny ostatní, kdo teprve začínají, je situace odlišná.

    Konstantin Rjabicev

    Pro mě jako nezasvěcence je vývoj Linuxu skutečně podivný:

    Dvě pod-funkce jsou intenzivně tlačeny a hlavní vývojář nemá kód, který by používal jednu nebo druhou. A jakmile je to přidáno, už to nelze změnit.

    To je velmi odlišné od mého světa, kde bylo napsáno zcela minimální rozhraní, které platí pro celý operační systém a 10 000+ aplikací, a pak zabralo měsíce testování, než bylo schváleno k začlenění. A kdyby bylo bývalo jen trochu špatně, mohli bychom ho změnit.

    Theo de Raadt

    Články


    Vydání z 15. 2. 2024

    LWN.net Weekly Edition for February 15, 2024.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 14. února 2024

    Vývojové jádro 6.8-rc4 bylo vydáno 11. února. „Počty a obsah commitů vypadají na tuto fázi vydání normálně, nic tady opravdu nevybočuje.

    Stabilní aktualizace: v tomto týdnu žádné nebyly vydány. Aktualizace 6.7.5, 6.6.17 a 6.1.78 byly revidovány a očekávány 15. února.

    DRM-CI: GitLab-CI pipeline pro testování jádra Linux (blog Collabora)

    DRM-CI: A GitLab-CI pipeline for Linux kernel testing (Collabora Blog). Jake Edge. 9. února 2024

    Helen Koike na blogu Collabora píše o projektu DRM-CI pro běh automatizovaných testů průběžné integrace (CI) na více grafických zařízeních v několika různých laboratořích. K testování používá IGT GPU Tools, ale v plánu je rozšíření:

    Plán pro DRM-CI obsahuje povolení dalších zařízení, zahrnutí dodatečných testů jako kselftests, přidání podpory ovladače vgem a implementaci další automatizace. DRM-CI staví na základech položeních Mesa3D CI, včetně jeho souborů YAML pro GitLab a většiny konfigurace, a tak pěstuje spolupráci a vzájemné posilování.

    […] Adaptace DRM-CI pro další subsystémy je proveditelná s několika úpravami. V první řadě je potřeba zvážit nastavení samostatných spouštěčů GitLab-CI, protože infrastruktura Freedesktop je zamýšlena pouze pro grafiku.

    V tomto světle náš tým vyvíjí všestrannou a uživatelsky přívětivou GitLab-CI pipeline. Předpokládané využití této nové pipeline je jako flexibilní rozhraní pro správce a vývojáře jádra, které může být rozvíjeno k připojení k různým testovacím prostředím, která také mohou být navázána na systémy CI jako KernelCI. Cílem tohoto přístupu je zjednodušit integrační proces, zpřístupnit GitLab-CI a učinit ho přínosnějším pro širší skupinu vývojářů.

    Brennan: Co je ve výpisu paměti jádra Linux

    Brennan: What's Inside a Linux Kernel Core Dump. Jonathan Corbet. 8. února 2024

    Stephen Brennan popisuje výpisy paměti jádra do nesnesitelných podrobností.

    Výpisy paměti jádra jsou složité. Nejsou to prostě kopie systémové paměti. Obsahují spousty metadat navíc, což je kritické pro porozumění jejich obsahu. A jako každý jiný typ dat, návrh těchto formátů souborů může poskytovat velkou flexibilitu a sílu. Avšak kvůli široké škále dostupných nástrojů je pestrost formátů výpisu ohromná a absence dokumentace či specifikací problém ještě zhoršuje.

    Citáty týdne

    Quotes of the week. Jonathan Corbet. 14. února 2024

    Musíme začít navrhovat svůj kód tak, aby nevyžadoval rozsáhlé testování k ověření, že je správně. Když je jediný způsob, jak ověřit, že nový kód je správně, stochastický pokrytím přes vsunutí chyb, pak je to jasné znamení, že jsme cestou udělali špatná rozhodnutí v návrhu.

    Dave Chinner

    Nechť jsou všechna CV jaderných vývojářů naplněna CVE, berte to jako předčasný dárek k narozeninám :)

    Greg Kroah-Hartman (je nutné sjet kus dolů)

    Články

    • Bod zlomu pro čísla CVE: jaderný projekt přebírá odpovědnost za přiřazování vlastních čísel CVE. Zvolený přístup by mohl mít dalekosáhlé důsledky.

    Vydání ze 22. 2. 2024

    LWN.net Weekly Edition for February 22, 2024.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 21. února 2024

    Vývojové jádro 6.8-rc5 bylo vydáno 18. února. Linusovými slovy: „Naprosto vůbec nic tady nevybočuje, i když bych si přál, aby se věci už trochu víc zklidnily v tomto okamžiku procesu vydání.

    Stabilní aktualizace: 6.7.5, 6.6.17 a 6.1.78 byly vydány 16. února.

    Aktualizace 6.7.6, 6.6.18 a 6.1.79 byly revidovány a očekávány 22. února. Aktualizace 5.15.149, 5.10.210, 5.4.269 a 4.19.307 byly očekávány o den později.

    Righi: Píšeme plánovač, který poběží v uživatelském prostoru, v Rustu pro Linux

    Righi: Writing a scheduler for Linux in Rust that runs in user-space. Jonathan Corbet. 20. února 2024

    Andrea Righi zahájil blogový seriál o psaní plánovače CPU v uživatelském prostoru s pomocí rozšířitelné třídy plánovače založené na BPF:

    .select_cpu() implementuje logiku přiřazující cílové CPU úloze, která chce běžet, typicky musíte rozhodnout, jestli chcete úlohu nechat na stejném CPU, nebo jestli má být přesunuta na jiné (například když je aktuální CPU zaneprázdněné); pokud v této fázi dokážeme najít neaktivní CPU, není žádný důvod volat plánovač, úloha může být okamžitě vyřízena zde.

    Citáty týdne

    Quotes of the week. Jonathan Corbet. 21. února 2024

    Nové prvky v této transakci mohly zaniknout před ukončením takovéto transakce. Přeskočte synchronizaci GC pro takové prvky, jinak může zadaná cesta přejít již uvolněný objekt. Jakmile bude transakce dokončena, asynchronní GC takový zaniklý prvek sebere.

    Tým CVE jádra Linux této záležitosti přiřadil CVE-2023-52433.

    První jádrem přiřazené CVE se dostalo na seznam

    Všichni vývojáři současného stabilního jádra jsou zaneprázdněni řešením problémů jiných vývojářů jádra nebo revidováním řádně označených jaderných patchů. Prosím vyčkejte, až bude dostupný další vývojář, nebo stiskněte 0 pro návrat do hlavní nabídky.

    Jste volající číslo SEDMDESÁT PĚT ve frontě s očekávanou čekací dobou JEDENÁCT SET DVACET PĚT MINUT.

    Užijte si prosím Enyin hladký zvuk, zatímco budete čekat.

    Greg Kroah-Hartman

    Články


    Vydání ze 29. 2. 2024

    LWN.net Weekly Edition for February 29, 2024.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 28. února 2024

    Vývojové jádro 6.8-rc6 bylo vydáno 25. února. Linus řekl:

    Minulý týden jsem řekl, že doufám, že se věci trochu zklidní. Technicky se trochu zklidnily a rc6 je menší než rc5. Ale ne o moc a upřímně, i když tady není nic znepokojivého, je tady toho víc, než bych si v této fázi vydání představoval.

    Takže tohle může nakonec být jedno z těch vydání, která dostanou rc8. Uvidíme.

    Stabilní aktualizace: 6.7.6, 6.6.18, 6.1.79, 5.15.149, 5.10.210, 5.4.269 a 4.19.307 byly vydány 23. února.

    Aktualizace 6.7.7, 6.6.19, 6.1.80, 5.15.150, 5.10.211, 5.4.270 a 4.19.308 byly revidovány a očekávány 29. února. (Vydány byly 1. března.)

    Nástroj bpftop

    The bpftop tool. Jonathan Corbet. 27. února 2024

    Netflix oznámil vydání nástroje nazvaného bpftop, který má pomoci s optimalizací výkonu programů BPF v jádře:

    bpftop v reálném čase poskytuje dynamický pohled na běžící programy eBPF. Pro každý program zobrazuje průměrný čas vykonání, události za sekundu a odhadovaná % celkové zátěže CPU. Tento nástroj minimalizuje režii tím, že výkonnostní statistiky povoluje jen tehdy, když je aktivní.

    Citáty týdne

    Quotes of the week. Jonathan Corbet. 28. února 2024

    Statická analýza trvá na tom, že alokace mpi_alloc() může selhat, takže přidejte kontrolu, abyste zabránili dereferenci NULL. Malé alokace jako tato ve skutečnosti nemohou v současných jádrech selhat, ale přidat kontrolu je velmi jednoduché a potěší statickou analýzu.

    Tým CVE jádra Linux této záležitosti přiřadil CVE-2023-52472.

    Greg Kroah-Hartman

    • Změny kódu: Představuje v misc nový ovladač mlx5ctl pro rodinu zařízení mlx5 ConnectX, čímž uživatelskému prostoru umožňuje vykonávat ladící RPC a přímo přistupovat ke funkcím zařízení, a tak obchází jaderné rozhraní netdev.

    • Kvalita kódu: Patche se jeví dobře strukturované a dodržují konvence jaderného kódu. Tato řada obsahuje detailní vysvětlení a zdůvodnění změn.

    ChatGPT od Konstantina Rjabiceva. Viz také tuto diskuzi.

    MichalH: doufal jsem, že nový proces CVE bude hustší, víš jak? jako důležitější CVE a vůbec. 🤞

    GregKH: hej lidi, jako, lézt do paměti, kam nemáte, je špatný, že jo? nemůžeme odhadnout, jak kdo jádro používá, takže označkovat tyhle opravy s CVE je chytré 🧐

    Konstantin Rjabicev s tím úplně blbne

    Články

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.