Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 06:17

Týden na ScienceMag.cz: Elektronika z průhledného dřeva?

29. 7. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Elektronika z průhledného dřeva?  

Drony nosí donuty, rentabilita fúzních elektráren, nejbližší budoucnost televizních obrazovek i virtuální reality, Tesla má konkurovat Uberu…

Společnost Nitemedia, vydavatel AbcLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz přinášíme pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

Budoucnost energie z fúze

Za jakých podmínek by byly fúzní elektrárny ekonomicky konkurenceschopné? Pokud budeme započítávat pouze investiční náklady a náklady na provoz, pak ty první téměř jistě nebudou – kvůli nedoladěnosti technologie a malým zkušenostem s provozem. Nicméně využít půjde mnohé technologie a znalosti, které se získaly při provozu elektráren jaderných.

Dron nosí donuty

Drony v Nevadě už začaly roznášet i dodávky občerstvení z mainstreamových řetězců (konkrétně i u nás známého 7-Eleven).

Musk megalomanem?

Musk má velké plány, elektromobilový byznys chce kombinovat se solární energetikou a současně konkurovat Uberu a dalším firmám nabízejícím sdílení vozů. (Poznámka: Být akcionářem Tesly, jsem z toho poněkud nesvůj. A také – aby nakonec něco zbylo na podporu kosmických technologií; viz nedávný komentář, dle kterého se dnes od Muska třeba ohledně Marsu očekává málem víc než od celé NASA.)

Konec cesty kolem světa

Jak již proběhlo médii, cestu kolem světa dokončil letoun na solární pohon Solar Impulse. Při této příležitosti shrnutí projektu i jeho historie.

Nejbližší budoucnost virtuální reality

Pět oblastí, které brzy změní virtuální realita. Kromě evidentních dopadů (vzdělávání, hry, komunikace…) se stručně rozebírá i nakupování/design a změny pracovních procesů.

Průhledné dřevo místo skla

Zajímavým novým materiálem by se mohlo stát průhledné dřevo. Vzniká úpravou dřevní hmoty a její impregnací, uplatnit by se mohlo jako konkurence skla – a to nejen pro okna, ale i v solárních článcích nebo jiných elektronických aplikacích. Dřevo je oproti sklu lehčí, čili se s tímto materiálem možná setkáme v mobilní elektronice i automobilech/letadlech. Nebo snad budeme data přenášet po dřevěných vláknech? Vodivost lze různě ladit.

Výročí kabelu přes Atlantik

Před 150 lety byl položen první transatlantický telegrafní kabel. Morse v roce 1844 dokončil telegrafní linku o délce 40 km, spojující Washington a Baltimore; technologie se tedy ujala a rozšířila docela rychle, alespoň na tehdejší poměry.

Proč se neujaly 3D televize

Na trhu se údajně neprosadily 3D televize a televize s prohnutou obrazovkou. Lidé o tyto technologie ztratili zájem, u 3D zřejmě kvůli nutnosti speciálních brýlí i nedostatku obsahu. Philips se v modelech pro letošní rok proto hodlá zaměřit na HDR (High Dynamic Range), která má přinést větší rozdíl než přechod z FullHD na UltraHD.

Přehlížení hnědí trpaslíci?

Hnědý trpaslík se pokládal za poměrně exotický vesmírný objekt. Jde o něco mezi hvězdou a planetou, kde teplota stačí pouze na zažehnutí reakce deuteria na helium, samotný běžný lehký vodík fúzi nepodstoupí. Hnědý trpaslík se musí svou hmotností trefit někam mezi Jupiter a Slunce, což se mělo za dost výjimečné. Pozorování mlhoviny v Orionu ale nyní ukázalo, že alespoň tato část vesmíru je hnědých trpaslíků zřejmě plná.

Spižírny pode dnem

Zcela mimo technologická témata: Na dně moří nacházíme vyvrtané kanálky/tunely vyplněné organickou hmotou, podle nové teorie jde překvapivě ne o odpad, ale o zásobárny mořských červů. Nejstarší nálezy tohoto typu známe již z kambria, takže i toto celkem složité (?) chování je už zřejmě docela staré. Přitom nejde o kolektivně žijící živočichy, nepečují o mláďata. A kupodivu ani není známo, že by si navzájem lezli do teritorií a zásoby žrali.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.