Portál AbcLinuxu, 1. května 2024 18:12

Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu

7. 8. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu  

Solární článek fungující jako umělý list, který váže oxid uhličitý. Lidský věk a sebevražda. Díra jako qubit kvantového počítače. Kde žijí nejvyšší lidé a čím je to dáno?

Limity miniaturizace dosaženy?

Miniaturizace, alespoň klasickou cestou, už těžko může zajít dál než pod zápis bitu do jediného atomu. Prototyp disku nabízí 500 TBPSI, asi 500krát tolik co nejhustší disky na současném trhu. Manipulace s bity se provádí pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu (STM), hodnota je daná polohou atomu chlóru nad podložkou z mědi.

Statistiky výšky lidí, v ČR jsme jedni z nejvyšších

Velice zajímavé jsou výsledky průměrné výšky mužů a žen v jednotlivých zemích, i ve srovnání se situací před 100 lety. ČR je v obou kategoriích blízko čela žebříčků. Jak výsledky interpretovat? (Vliv genů, vliv stravy, rozdíly jako intenzita pohlavního výběru, přistěhovalci… Plus otázka, zda je to přepočítáno tak, aby se odrušil vliv demografické křivky… Nad daty lze určitě dlouho dumat, třeba ČR, Pobaltí ani Balkán asi nemají nejvyšší životní úroveň na světě, přesto jsou ale v žebříčcích vysoko.)

Tesla expanduje, ale prodělává

Tesla nakonec kupuje Solar City, přičemž ale oproti ceně na burze akcie přeplatila. A protože Musk je akcionářem v obou firmách, měla transakce (plánová už dříve, ale uskutečněná už nyní) četné kritiky. Mimochodem, samotná Tesla nedokázala splnit plánované prodeje a její ztráta vzrostla.

Solární článek provádí obdobu fotosyntézy

Připraven byl solární článek, respektive umělý list, který sluneční energii nepoužívá k výrobě elektřiny, ale váže oxid uhličitý a produkuje palivo. Systém tak funguje podobně jako fotosyntéza rostlin, i když výsledkem není cukr, nýbrž směs vodíku a oxidu uhelnatého. Uspořádání umělého listu je docela komplikované.

Sebevražda a statistická kouzla

Jak roste nebo klesá pravděpodobnost sebevraždy s věkem? Odpovědi jsou zajímavé samy o sobě, ale také ukazují na „statistická kouzla“. Řeklo by se, že nejvíc páchají sebevraždy lidé pod 20/kolem 20, nebo to jen budí nejvíce pozornosti? Jak to třeba vypadá se sebevražedností na x žijících lidí z příslušné věkové skupiny? A jak můžeme volbou základu, na který vše přepočítáme, interpretaci výsledků zdánlivě zcela převrátit?

Drony ekonomickým tahounem?

Donáškové drony začal v USA testovat i Google. Drony a návazné služby mají v rámci amerického HDP v roce 2025 generovat podle Obamovy administrativy až 82 miliard dolarů. Mimochodem – technologické firmy Google i Amazon v USA ale symbolicky předstihl mainstreamový 7-Eleven s donáškou koblihy.

Kvantový počítač na základě děr

Bity (qubity) kvantového počítače mohou být realizovány i jako díry. Samotnou hodnotu nese podobně jako u elektronu spin částice v kvantové tečce. (Poznámka PH: Ano, jak zde vlastně spiny nežádoucím způsobem interagují a proč může být díra výhodnější než spin, tomu bohužel opravdu nerozumím, nicméně třeba se článek ještě dočká aktualizace po konzultaci s někým fundovanějším.)

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.