Portál AbcLinuxu, 24. května 2024 08:35

Týden na ScienceMag.cz: Zlato, litografie, DNA – co všechno lze kombinovat

2. 3. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zlato, litografie, DNA – co všechno lze kombinovat  

Testování rychlosti v sítích 4G. Speciální 3D mikroskop pro diagnostiku elektroniky. Exotický led jako neuvěřitelně silná kyselina. Matematika genů.

V Plzni mají unikátní 3D mikroskop

Přístroj, který zkoumaný objekt zobrazuje ve 3D a dokáže ho zvětšit více než 17 000krát, má pracoviště Západočeské univerzity jako zatím jediné v Evropě. Konfokální mikroskop lze využít pro diagnostiku elektroniky, např. pro studium defektů součástek a pájených spojů.

Demonstrace rychlosti 2 Gb/s v síti 4G

Společnosti Ericsson, Telstra, NETGEAR a Qualcomm oznámily, že dosáhly rekordní rychlosti 2 gigabity za sekundu (Gb/s) v síti 4G v rámci laboratorního testování s pomocí nového komerčního čipu. Extrémní rychlost umožňuje sdružení pěti nosných vln 20 MHz LTE napříč třemi různými frekvenčními pásmy, kde každá nosná vlna používá technologie 4×4 MIMO a 256 QAM.

Litografie kombinovaná s DNA vytváří metamateriály

Kousky DNA se díky známé komplementaritě skládají do předem definovaných struktur. K DNA jsou v tomto případě navázány nanočástice zlata, nad vrstvou i mezi vrstvami DNA se pak vytváří požadovaná geometrie. Vlastnosti metamateriálu lze programovat z jednotlivých komponent, má jít o obecnou platformu. Nanočástice se dají přidávat i dovnitř, do různých koulí, kvádrů či jehlanů. (Metamateriály jsou umělé struktury s unikátními vlastnostmi, jejich prozatím nejznámější potenciální aplikaci představují „pláště neviditelnosti“.)

Krátce

Kepler objevil desítky nových exoplanet, i z kategorie super-zemí. Vědci objevili 275 kandidátů a potvrdili 149 exoplanet díky datům z mise K2 dalekohledu Kepler.

I neandrtálci mohli kreslit v jeskyních. A co skutečně senzačního z toho může nakonec vyplývat.

Foxconn nasadí umělou inteligenci v Pardubicích. Foxconn už nyní zavádět umělou inteligenci do všech výrobních provozů včetně pardubického závodu.

Pořádně kyselý superionický led. Autoři výzkumu předpokládají, že příslušnou formu ledu bychom mohli detekovat v nitru Uranu nebo Neptunu a je zodpovědná za existenci podivných magnetických polí u těchto planet.

Vnitřní periodicita genů. Evoluční hádanky: opakování stejných sekvencí, čtecí rámce a různá kódování jediné aminokyseliny.

3D struktura enzymu, který rozkládá polysacharidy. Plíseň kropidlák rýžový byla domestikována již před asi dvěma tisíci lety ve východní Asii, sloužila k fermentaci sóji.

Za nádory jater u kuřat i lidí mohou stejné mutace. Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR odhalili geny zodpovědné za vznik nádorů jater.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.