Portál AbcLinuxu, 5. května 2024 12:46

Týden na ScienceMag.cz: Magnetoeletrický jev pro nové paměti

25. 9. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Magnetoeletrický jev pro nové paměti  

Překladač z Matfyzu už člověka i v řadě ohledů překonává. Exoplaneta větší než její hvězda. Luštění lineárního písma A. Rodokmen koronaviru. Fyzika strukturálních barev: Proč příroda nevytváří červenou pomocí rozptylu světla? Vznikly Čechy jako impaktní kráter?

Magnetické paměti půjde ovládat nejen cívkou, ale i elektrickým polem

Langasit s holmiem ukazuje dosud neznámou reakci elektrické polarizace na změnu směru vnějšího magnetického pole. Magnetoelektrický jev může mj. obnášet situaci, kdy se vnějším magnetickým polem mění elektrické vlastnosti krystalu. Tento mechanismus hraje roli u některých typů senzorů a uvažuje se i o jeho využití při ukládání dat.

Proč příroda nevytváří červenou pomocí rozptylu světla?

Strukturální barvy využívají motýli a další hmyz, ale i někteří ptáci. Strukturální barvy se dále dělí na matné a lesklé (opalizující). V zásadě lze říct, že pravidelné, „krystalické“ nanostruktury vytváření opalizující strukturální barvy, které se mění v závislosti na úhlu pohledu. Naopak neuspořádané, „korelující“ nanostruktury vytvářejí barvy matné, na úhlu pohledu nezávislé.

Překladač z Matfyzu dohání v kvalitě běžné překladatele

Automatický překladač sice nepatrně pokulhával za lidskými překladateli v hodnocení plynulosti, byl ale v průměru o něco přesnější, pokud jde o obsahovou správnost překladu… Jedna z nových myšlenek, díky které překladač dosáhl výrazného zlepšení oproti předchozím verzím, spočívala ve způsobu, jakým byla překladači při trénování střídavě předkládána autentická a syntetická paralelní data (páry českých vět a jejich automatických překladů do angličtiny).

Našli exoplanetu větší než její hvězda

Astronomové dlouho usilovali o objev planet u bílých trpaslíků, ale kde nic tu nic – až do teď! Bílý trpaslík WD 1856+534 má velikost 1,4 Země a hmotnost asi 0,5 Slunce, což je asi 165 tisíc Zemí. Planeta, která okolo něj obíhá, je podobně velká jako Jupiter nebo přesněji 10,4 Zemí, takže je 7krát větší než bílý trpaslík.

Krátce

Jak dopadnou případné měsíce migrujícího horkého jupiteru? Astronomové se snaží najít první exoměsíce. Na stole máme zatím jen jednoho alespoň trochu věrohodného kandidáta.

Kumariny z dubu chuť alkoholu zhoršují. Řada druhů alkoholu, koňak, rumy, bourbony, ale i některá vína, se nechává dozrávat v dubových sudech. Látky louhované ze dřeva samozřejmě ovlivňují vůni i chuť nápoje.

Kyslík pozemský život neotrávil. Žádná kyslíková katastrofa, s kyslíkem život setkával od svého počátku, tvrdí alespoň Nick Lane.

Vyluštili zlomky lineárního písma A. Zlomky nikoliv jako neúplné kousky tabulek, ale míněno matematicky. Plus další zajímavosti k tématu.

Planetka Bennu umí být aktivní. Od chvíle, kdy sonda OSIRIS-REx dorazila k planetce, se pozemním týmům povedlo zaznamenat více než 300 výronů materiálu z Bennu.

Exoplanety mohou být i z diamantů. Ze Sluneční soustavy nic takového neznáme, ale některé exoplanety bohaté na uhlík mohou být složeny z diamantů a oxidu křemičitého.

Kudy přesně kráčel COVID-19? (Skoro) jediná italská cesta? Nová studie kombinuje genetické analýzy koronaviru a počítačově simulované epidemie.

Kruhová struktura velikosti celých Čech – impaktový kráter? Jedná se o stopu po výstupu archaického či proterozoického plášťového hřibu, anebo to je skutečně impakt? (úryvek z knihy Václav Cílek, Zdeňka Sůvová, Jan Turek a kolektiv: Krajem Joachima Barranda – cesta do pravěku země české)

Tlumič rychlejší než mrknutí oka zrychlí vlaky a šetří koleje. Magnetoreologický tlumič využívá speciální kapalinu, v níž jsou rozptýleny malé částečky železa…

Třetí generace koordinačních sloučenin mědi proti nádorům. Nejúčinnější z látek překonávají účinek dodnes nejužívanějšího komplexního léčiva cisplatiny až stonásobně.

Česká inovace řeší největší úskalí ve využívání „zelené elektřiny“. Chytré technologie dokážou snížit spotřebu energie domácností ve špičce až o desítky procent.

Když antibiotika nestačí: objev českých vědců zrychlí fágovou terapii. Příslušná technika, Ramanova pinzeta, vznikla spojením optické pinzety a Ramanovy spektroskopie.

Astrofotografie: Slzy svatého Vavřince. Titul Česká astrofotografie měsíce za srpen 2020 získal snímek Expedícia Perzeidy 2020.

V atmosféře Venuše byly nalezeny možné stopy života. Členové výzkumného týmu se domnívají, že jejich objev je skutečně významný, protože jsou schopni vyloučit řadu alternativních způsobů tvorby fosfanu (tisková zpráva Evropské jižní observatoře k nedávnému značně medializovanému objevu fosfanu v atmosféře Venuše).

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.