Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 17:05

Týden na ScienceMag.cz: Kombinace elektronu s fononem

21. 1. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kombinace elektronu s fononem  

Nově objevená unikátní kvazičástice by mohla zjednodušit ovládání elektroniky. Pozemské a mimozemské biologické invaze. Pro ochranu Země navrhují natírat rizikové asteroidy lesklým kovem. Červí díry a paralelní vesmíry. Psi rozlišují jednotlivé lidské jazyky. K čemu jsou léky s deuteriem. Mutace omikron mohla vzniknout u myší.

Záhadné záření od černých děr může naznačovat červí díry a paralelní vesmíry

Dlouhá léta jsme si mysleli, že k udržení stabilního hrdla červí díry je zapotřebí exotická látka, jejíž vlastnosti se příčí běžné zkušenosti – látka s repulzivní (negativní) gravitací. Uvažovali jsme ale o červí díře jako o důsledku mimořádně silných gravitačních jevů popsaných alternativní gravitací. Naše novější studie ovšem počítají s tím, že červí díry mají také elektrický náboj a magnetické pole, a právě zohlednění silného elektromagnetického pole nám nabízí existenci stabilních červích děr za přítomnosti běžných forem látky…

Pozemské a mimozemské biologické invaze: kdo bude spíš obětí?

Co se můžeme s pozemských biologických invazí naučit z hlediska možného kontaktu pozemského a biologického života? Jak takové události předejít a kdo by byl ohroženější? Je pravděpodobnější, že by nějaký importovaný vetřelec zlikvidoval život na Zemi, nebo naopak?

Psi rozlišují jednotlivé lidské jazyky

Vědci se rozhodli použít techniky zobrazování mozku. Kun-kun a dalších 17 psů bylo vycvičeno, aby nehybně leželi ve skeneru mozku, a přitom se jim přehrávaly úryvky z Malého prince ve španělštině a maďarštině. Na žádného z psů přitom doma nemluvili oběma těmito jazyky.

Pozemský život ovlivňovaly výbuchy supernov

Spojitost má být podle nové studie výsledkem toho, že supernovy ovlivňují pozemské klima. Vysoký počet výbuchů supernov v našem okolí vede k chladnějšímu klimatu s výrazným rozdílem teplot mezi rovníkem a polárními oblastmi. To má za následek silné větry a promíchávání oceánů, což usnadňuje přísun limitujících živin do biologických systémů. Vysoká koncentrace živin pak vede k větší bioproduktivitě a rozsáhlejšímu pohřbívání organických látek v sedimentech.

Kuriózní idea: pro ochranu Země navrhují natírat rizikové asteroidy lesklým kovem

Asteroidy představují hrozbu, a to nemusí jít u událost, která nejspíš způsobila konec dinosaurů. Astronomové aktuálně odhadují, že ke srážce s asteroidem o průměru asi 1 km může docházet až jednou za půl milionu let (těleso dopadlé na konci druhohor mělo průměr asi desetinásobný). Jonathan Katz z Washington University v St Louis nyní navrhuje natírat povrch nebezpečných asteroidů kovovým povlakem. Nátěr změní množství slunečního světla, které asteroid odráží (albedo), a vytvoří tak tah/tlak, který dráhu tělesa posune.

Připravili další unikátní kvazičástici, pár elektronu s fononem

Kombinace elektronu s fononem by mohla být pro naše technologie v mnohém výhodná. S touto částicí by mělo jít efektivně manipulovat, ovlivněním jednoho člena současně změnit i stav druhé částice. Takže např. světlo nebo elektrické pole bude působit na elektron (jako obvykle), ale přitom změní i stav fononu a tedy třeba i magnetické vlastnosti. Jediným signálem by tak bylo možné ladit více vlastností materiálu současně…

Krátce

Deuterium může vylepšit fungování léků. Deuterium může chemickou reaktivitu léku ovlivnit dost podstatně – třeba zvýšit stabilitu molekuly (měřeno v čase) i řádově. Tento efekt je dán tím, že molekuly s těžkým vodíkem potřebují k chemickým reakcím vyšší aktivační energii.

Obří vlákno vodíku je dlouhé 3 900 světelných let. Astronomové identifikovali dosud největší strukturu v Mléčné dráze.

Štěstí u soudu a na čem všem závisí. Soudci se stejně jako jiní lidé dopouštějí kognitivních zkreslení – ke smůle či štěstí těch, o jejichž osudu se rozhoduje. Jakou roli hraje např. oběd?

Je náš vesmír nestabilní? Představa vesmírných prostor 10 na 50 větších, než je pozorovaný vesmír, je jistě ohromující. Teorie velkého sjednocení i teorie superstrun však v sobě skrývají ještě jednu zneklidňující možnost… (úryvek z knihy Michio Kaku: Hyperprostor)

Mutace omikron mohla vzniknout u myší. Nová teorie nemá nic společného s úvahami o tom, kde se vzal samotný COVID-19, jde v ní pouze o novou mutaci. Tvrdí, že lidským koronavirem mohla být infikována myš…

Ježci v hlavní roli příběhu o vzniku bakteriální rezistence. Rezistence k antibiotikům je důsledkem evolučních závodů ve zbrojení mezi mikroskopickými houbami a bakteriemi na tělech ježků…

Senzory z FEI VŠB-TUO pomáhají na covidových jednotkách. Vědci vyvinuli bezdrátový senzor monitorující koncentraci kyslíku v ovzduší na covidových jednotkách Fakultní nemocnice Ostrava, kde probíhá léčba kyslíkovou terapií.

Nový nanomateriál připomíná povrch Marsu. Z křemenné hmoty vyrůstají tyčovité nanočástice železa, které vytváří krátery na povrchu katalyzátoru.

Drobní pěvci stárnou obdobně jako lidé. O drobných ptácích se dlouho soudilo, že mají v důsledku predace tak vysokou úmrtnost, že prakticky „nemají čas“ zestárnout.

13. ledna 2022 zachytili nad česko-slovenskou hranicí jasný a velmi dlouhý bolid. Bolid byl velmi dobře viditelný na velkém území i několik set kilometrů od jeho dráhy a tak v místech, kde bylo jasno, upoutal pozornost velkého počtu náhodných svědků.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.