Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 04:39

Jaderné noviny 262

17. 6. 2004 | Robert Krátký
Články - Jaderné noviny 262  

Crypto CRC32C modul. Odstraňování IDE modulů; IDE a libata. Opravy SiS ovladače. Ovladač AHCI; otevřené hardwarové specifikace. LinuxAnt lže o své licenci.

Do konference přišlo celkem 932 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Andreas Gruenbacher a Len Brown.

Crypto CRC32C modul, 11 e-mailů

19. dub - 27. dub

Clay Haapala napsal: Tento patch oproti 2.6.6-rc1-bk implementuje CRC32C algoritmus jako formu výtažku. Je to provedené jako wrapper pro libcrc32c a dostupné v samostatném patchi. Crypto CRC32C modul bude využíván ovladačem iscsi-sfnet. David S. Miller a James Morris patch schválili; Clay udělal ještě diff oproti oficiálnímu stromu 2.6.6-rc1 a po vyřešení několika malých připomínek jej David začlenil.

Odstraňování IDE modulů; IDE a libata, 11 e-mailů

21. dub - 26. dub

Bartlomiej Zolnierkiewicz poslal patch, který znemožnil odstraňovat [unload] moduly ovladačů starších IDE chipsetů. Spočívalo to v pouhém vyřazení volání module_exit() z ovladačů.

Erik Andersen se zeptal: Jen ze zvědavosti, co by bylo potřeba, aby bylo odstraňování všech IDE modulů bezpečné na systému s root filesystémem SCSI? Bartlomiej řekl, že na tom nezáleží, protože uživatel by i tak mohl nakonec odstranit moduly, které by byly v tu dobu ještě používány.

Erik Mouw napsal, že IDE moduly již úspěšně odstraňuje roky a zeptal se: V čem je IDE natolik odlišné od SCSI, že ty IDE host ovladače nemůžeme odstraňovat? Bartlomiej odpověděl, že to má na svědomí neexistence referenčního počítání a zároveň nedostatečné zamykání.

Erik M. pokračoval: A plánujete odstraňování modulů opravit v současném kódu nebo by bylo jednodušší napsat nový ovladač založený na libata (za předpokladu, že v libata už to je v pořádku)? Pokud jsem dobře porozuměl poslední aktualizaci libata od Jeffa, mělo by to jít už velmi brzy, je to tak? Bartlomiej odpověděl: Chystám se to opravit, ale aby to mohlo být uděláno správně, tak budou nutné zásadní změny v IDE kódu. A dodal:

Zdá se mi, že existuje všeobecný omyl co se libata týče: v dohledné budoucnosti se nechystá nahradit IDE ovladače.

Chci přepsat+sloučit současný IDE kód s libata během 2.7 (a ano, stará pojmenování a uspořádání budou zachována!).

Doufám, že se nikdo nepustí do přepisování existujících IDE ovladačů pro libata a nebude se je snažit prosadit do hlavního jádra -> to by znamenalo daleko větší problémy se správou než OSS+ALSA.

Nicméně psaní _nových_ libata ovladačů pro 'exotický' PATA hardware je OK.

Opravy SiS ovladače, 2 e-maily

25. dub - 26. dub

Jeff Garzik napsal:

Připojen je patch plné verze SiS ovladače pro 2.6.x připravený k testování.

Měl by řešit problém, při kterém nebyly SATA jednotky během prohlížení systému nalezeny.

Jakékoliv reakce, včetně "nic jsi nezvoral" bych moc ocenil, protože nemám v provozu žádný testovací SiS hardware.

Robin Parker to vyzkoušel a napsal: Co říct? Funguje to jedna báseň.

Ovladač AHCI; otevřené hardwarové specifikace, 2 e-maily

25. dub

Jeff Garzik napsal:

Tak ATA se konečně probudila do moderních časů. Lidi, kteří pracují s ATA, vědí, že rozhraní host řadiče byla vždy pomalá, často vyžadovala 8 a více IO zápisů na jeden příkaz. Lidi od SCSI a ethernetových řadičů už kroutí očima několik let.

Současá vlna SATA řadičů udělala velký pokrok... do současnosti. Buď DMA rings nebo fronty s hloubkou kolem 32 začínají být standardem. Všechno si to dobře rozumí s připojováním za chodu [hotplug] a cesty jsou vysoce optimalizované a rychlé.

Samozřejmě, jak už je nešťastným zvykem v oboru ukládání dat, všechny tyto řadiče jsou pokryté smlouvami o neprozrazení (NDA). Výjimkou je ICH6 od Intelu, který odpovídá plně otevřené specifikaci AHCI. Abyste mohli podporovat takový řadič, potřebujete pouze PCI ID a následující specifikace:

AHCI: http://www.intel.com/technology/serialata/pdf/rev1_0.pdf
SATA 1: http://www.serialata.org/collateral/zipdownloads/serialata10a.ZIP
SATA 2: http://www.serialata.org/collateral/pdf/S2Ext_1_1_Gold.pdf
ATA 1: http://www.t13.org/docs2004/d1532v1r4b ATA-ATAPI-7.pdf
ATA 2: http://www.t13.org/docs2004/d1532v1r4b ATA-ATAPI-7.pdf
ATA 3: http://www.t13.org/docs2004/d1532v1r4b ATA-ATAPI-7.pdf

Kromě toho, že je to otevřená architektura, tak to má všechno, co byste očekávali od moderního řadiče: všude podpora 64 bitového DMA (žádné přepínání banků), podpora front, triviální podpora PIO a ATAPI, přístup k nizkoúrovňovému SATA FIS a ještě více.

Takže bravo lidem od AHCI (hlavně z Intelu) za to, že udělali slušný otevřený řadič. Vždy je mi milejší pracovat na řadičích pro slušný hardware, jehož hardwarové specifikace jsou otevřené a přístupné.

Sven Köhler odpověděl: Vypadá to, že SiS se chystá také používat AHCI: http://www.sis.com/products/chipsets/oa/athlon64/756Presentation.pdf.

LinuxAnt lže o své licenci, 2 e-maily

26. dub

Jon DeVree oznámil:

Někdo by se měl podívat na řetězec MODULE_LICENSE, který vracejí ovladače HSF modemů od LinuxAntu.

http://www.linuxant.com/drivers/hsf/full/downloads.php

Vynalézavě do něj vložili znak \0. MODULE_LICENSE("GPL\0for files in the \"GPL\" directory; for others, only LICENSE file applies"); (Česky: "GPL\0pro soubory v adresáři \"GPL\"; pro ostatní platí soubor LICENSE").

Když spustíte modinfo -F license na zkompilovaném ovladači, ukáže vám to GPL díky jejich vynalézavému null znaku. Skutečná licence většiny souborů NENÍ GPL.

Chris Friesen poznamenal: Ummm... to je nepěkné. Možná bychom měli pro modinfo ukládat velikost licenčního řetězce, aby se nezastavil na první nule.


V originálu Kernel Traffic 262 vyšla navíc ještě tato témata:

Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

Související články

Jaderné noviny 261
Jaderné noviny 260
Jaderné noviny 259

Odkazy a zdroje

Kernel Traffic #262

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za duben 2024
Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.