Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 23:45

Jaderné noviny 275

6. 10. 2004 | Robert Krátký
Články - Jaderné noviny 275  

Nový nástroj blktool nahrazující hdparm. Doplnění dokumentace ext3. Rozšíření možností při připojování VFS. Linux 2.6.8.1-mm2; obsahuje Reiser4. Vyhazování #include z 2.6; stabilita není největší prioritou.

Nový nástroj blktool nahrazující hdparm, 20 e-mailů

15. srp - 19. srp

Jeff Garzik napsal:

Právě jsem dal "blktool" na svoji SF stránku: http://sourceforge.net/projects/gkernel/. V BitKeeperu je v bk://gkernel.bkbits.net/blktool.

blktool se snaží být snadněji použitelnou a více obecnou verzí již existující utility 'hdparm'. Například:

        $ hdparm -c1 /dev/hda
                bude
        $ blktool /dev/hda pio-data 32-bit

        a

        $ hdparm -L0 /dev/hda
                bude
        $ blktool /dev/hda media unlock

Nástroj je zatím dost zaměřený na IDE zařízení (stejně jako hdparm), ale to by se v nadcházejících týdnech mělo změnit, protože bude přidáno ovládání SCSI, I2O a možná hardwarového RAID.

Uživatelská obec této aplikace je, podobně jako u hdparm, poměrně malá. Omezuje se na lidi, kteří ladí svá úložná zařízení a _vědí, co dělají_. Stejně jako u hdparm může nesprávné použití tohoto nástroje udělat z vašeho disku zarážku na dveře.

Alanu Coxovi se nelíbil formát parametrů: Takže jsi nahradil podivný, avšak unixovský, formát parametrů hdparm ještě dementnějším, nelinuxovým formátem, který neumí regulární výrazy pro názvy disků? Alan navrhl formát '--parametr=hodnota'. Jeff odpověděl, že upřednostňuje svůj původní mechanismus, protože má podle něj lepší strukturu. Zvláště když počet potenciálních příkazů roste. Ale doplnil, že může implementovat i Alanův návrh.

Vypadalo to, že lidem se Jeffův přístup líbí a začali na tom pracovat.

Doplnění dokumentace ext3, 8 e-mailů

17. srp - 19. srp

Diego Calleja napsal: Dost lidí si myslí, že ext3 je velmi pomalý. Sice netvrdím, že ext3 je ten nejrychlejší filesystém na světě, ale řekl jsem několika lidem, aby se před hodnocením rychlosti podívali do Documentation/filesystem/ext3.txt a zkusili ext3 lépe nastavit. K mému překvapení není několik ext3 parametrů vůbec dokumentováno (ani ve zdrojovém kódu) - kromě na pár stránkách na internetu. Takže se ani nedivím, že mnoho lidí při testování výkonu ignoruje některé parametry pro mount. Například interval zápisu [commit interval].

Poslal patch pro dokumentaci, ke kterému řekl: Přidává dokumentaci ke commit, seskupí parametry týkající se žurnálu na jedno místo v dokumentu a ještě bez popisu doplňuje další parametry pro mount (například k acl, xattr, změnám velikosti, rezervacím, bariérám). Několik lidí navrhlo zařazení dalších údajů. Diego je sesbíral a převedl na novou verzi dokumentu.

Rozšíření možností při připojování VFS, 7 e-mailů

18. srp - 20. srp

Herbert Poetzl napsal: Následující patch umožňuje využití parametrů 'noatime', 'nodiratime' a v neposlední řadě 'ro' (read only) při připojování pomocí vfs --bind. Tím pádem se mohou chovat jako jakýkoliv jiný připojený oddíl, protože ty přepínače berou v potaz (současné implementace v 2.4.x a 2.6.x je tiše ignorují).. Několik lidí projevilo zájem, aby se patch dostal do hlavního jádra; ale Christoph Hellwig řekl, že patch má problémy se svým rozhraním a ve stávající podobě nemůže být přijat. Potvrdil, že funkce je to dobrá; a že ji v hlavním jádře očekává do jednoho roku; i když možná ne v rámci 2.6.

Linux 2.6.8.1-mm2; obsahuje Reiser4, 47 e-mailů

19. srp - 25. srp

Andrew Morton oznámil kernel 2.6.8.1-mm2:

ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/akpm/patches/2.6/2.6.8.1/2.6.8.1-mm2/

Ryan Cumming se pohoršil nad tónem textu nápovědy k ReiserFS. Citoval: "ReiserFS V3 je nejstabilnější linuxový souborový systém, V4 je nejrychlejší. Co se týče tvrzení, že ext2 je na Linuxu de facto standardním filesystémem, nejslušnější, co se k tomu dá říci je, že mnoho lidí by nesouhlasilo. A je zajímavé, že mezi těmi, kteří nesouhlasí, jsou distribuce, jejichž tržní podíl roste. Viz http://www.namesys.com/benchmarks.html, kde najdete důvody, proč by mnozí nesouhlasili."

Ryan k tomu řekl: Taková prohlášení jsou přinejmenším provokativní. Navíc je to zbytečná vata v již tak obsáhlém textu nápovědy. Vypadá to, že by si to zasloužilo trochu editorské práce. Chris Wedgwood odpověděl, že to je prostě 'Hans-speak' (Hansův styl), a že ti, kterým se nelíbí, to mají ignorovat.

Vyhazování #include z 2.6; stabilita není největší prioritou, 16 e-mailů

19. srp - 25. srp

Dave Jones napsal:

Všiml jsem si, že každý soubor, který je možné zkompilovat jako modul, natahuje sched.h (a tím pádem i všechny další include soubory pod sluncem).

Tento patch

Neprováděl jsem žádná měření, jestli se to projeví při kompilaci, protože očekávám, že se to stejně většinou ztratí v okolním šumu (i když naposledy jsem to dělal někdy počátkem 2.5 a srazilo to skoro minutu). Ale když trochu porozmotáme include špagety, aspoň bude gcc používat při kompilaci méně paměti.

William Lee Irwin III poznamenal: sched.h je tak nechutný odpadkový koš hlavičkových souborů, že by mi nevadilo, kdyby se celé úplně roztrhalo. Každé malé oříznutí je dobré =). O několik dní později si sám odpověděl:

Tímto vyhlašuji loveckou sezónu a hon na linux/sched.h!

V rámci přípravy na přesun všech uživatelských kousků ze sched.h a kvůli znásilnění linux/user.h pro tento účel, převádí tento patch všechna začlenění linux/user.h na asm/user.h

Tim Schmielau se do toho pustil a poslal obrovský patch:

OK, jdeme na to! ;-)

Schválně jak často můžeme ty include vyřadit. Abych začal načisto, podíval jsem se nejprve na vanilla 2.6.8.1 před aplikováním tvých patchů.

Rozbor byl jen na i386; můj osobní config se zkompiluje, allyesconfig ne (což se nepodaří ani s neopatchovaným jádrem).

Během zbytku vlákna neprobíhala žádná velká diskuze. William poslal několik dalších patchů, všechny poměrně dost závažné. Tim pak prohodil: Odložil jsem svou práci z pozdního 2.5 na 2.7, ale s novým vývojovým modelem to vypadá, že po nás chtějí, abychom 2.6 spíš destabilizovali ;-).


V originálu Kernel Traffic 275 vyšla navíc ještě tato témata:

Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

Související články

Jaderné noviny 272
Jaderné noviny 273
Jaderné noviny 274

Odkazy a zdroje

Kernel Traffic #275

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.