Portál AbcLinuxu, 28. dubna 2024 23:45

Jaderné noviny 176

4. 8. 2002 | Leoš Literák
Články - Jaderné noviny 176  

Nevšední Linusovo přirovnání, hledání stabilního jádra, používání více klávesnic a budoucnost řady 2.0.

Do konference přišlo celkem 1772 emailů, nejvíce psali Alan Cox, Thunder from the hill a Joerg Schilling.

Patch jako vi skript?, 18 emailů

Během normální debaty Alexander Viro zaslal Linusovi tyto instrukce:

vi fs/dcache.c -c '/|= DCACHE_R/d|/nr_un/pu|<|x'

Linus Torvalds je přijal, ale odpověděl, ať už mu nikdo nikdy nezasílá patche jako vi skripty. Jde to, ale je to jako bungee-jumping s lanem uvázaným kolem varlat.

Hledání stabilního jádra, 15 emailů

Někdo se se zeptal na testy ukazující, které jádro je nejstabilnější. Pár lidí odpovědělo, že takové testy není možné udělat, ale Paul Larson zaslal odkaz na Linux Test Project. Bill Davidsen doporučil používat patche Alana Coxe, ipokud je potřeba používat SMP pod velkou zátěží a Joe Sloan doporučil strom Andrea Arcangeliho jako velice stabilní. Tomas Szepe napsal, že 2.4.19-pre10-ac2 mu běží už 36 dní. Ale Kelsey Hudson napsal, že sestavil pro ISP stroj s 2.4.2 na desce abit bp6 a dvěma celerony 366MHz, který běžel téměř 300 dní, což je neuvěřitelně moc na tak špatný hardware a staré jádro. Kdyby ten ISP nezkrachoval, běžel by úpočítač určitě i dnes.

Budoucnost řady 2.0, 17 emailů

Někdo se zeptal, zda sa zastaví vývoj řady 2.0 po vytvoření řady 2.6. Odesílatel měl pocit, že by to byl dobrý nápad, protože by to uvolnilo více času programátorům pro vývoj novějších jader. Mnoho lidí s ním nesouhlasilo. Shodli se, že chyby by měly být řešeny, když se objeví. Alan Cox se vložil do diskuse:

Proč by ses měl starat? 2.0 může pomalu a obezřetně řešit kritické chyby, jak se v budoucnosti objeví, pokud se o ně někdo bude starat. Je zde spousta strojů s 2.0 pracující jako routery, tiskové servery a podobně, na které by se naisntalovalo jádro 2.4, pouze pokud by byl jejich hardware vyřazen. Nemůžu mluvit za Davida Weinehalla, ale pro mně není správa velice stabilní řady 2.2 velkou zátěží. Většinou se skládá z posílání emailů, které říkají ne.

A David Weinehall, správce řady 2.0, potvrdil, že správa nevyžaduje moc vývojářských sil. Začleňuje pár rozumných oprav a odmítá zbytek. Žádné nové ovladače ani vlastnosti nejsou přidávány. Kromě něj je ještě několik málo osob, které mu zasílají informace o úspěších i prohrách s touto řadou a nutí mě zvyšovat číslo verze (v čemž je stejně špatný jako Alan). David se chystá vytvořit 2.0.40 již velice brzy a zatímco 40 je pěkné kulaté číslo, 42 je ještě hezčí číslo pro konec, takže tam asi skončí. Ale to až za nějaký čas.

Používání více klávesnic, 8 emailů

Josh Litherland se zeptal, zda by bylo možné používat jak PS/2 klávesnici, tak i USB numerickou klávesnici na jeho laptopu. Greg K-H odpověděl, že by to mělo být možné, ale Josh pod jádrem 2.4.18 nedostával žádné události z numerické klávesnice. Potvrdil, že zařízení bylo detekováno při nahrání evdev ovladače, nicméně žádné události neprocházely skrz. Brad Hards odpověděl:

evdev leží na uživatelské straně vstupní vrstvy, USB na druhé. Pokud evdev posílá události, je vše v pořádku s USB i vstupní vrstvou. Je běžnou chybou nezkompilovat (či nenahrát) ovladač klávesnice vstupní vrstvy. Pokud chyba skutečně není zde, pak budeme potřebovat popisky [descriptor] HID.

Josh odpověděl, že Brad uhodil hřebík na hlavičku.Po kompilaci a nahrání ovladače klávesnice vstupní vrstvy, obě klávesnice začaly fungovat v pořádku.

Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.