Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 19:22

Týden na ITBiz: Antiferomagnety opět ukázaly svůj potenciál pro ukládání dat

7. 11. 2021 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Antiferomagnety opět ukázaly svůj potenciál pro ukládání dat  

Antiferomagnety opět ukázaly svůj potenciál pro ukládání dat. Prodeje osobních počítačů v nejbližším období. Firmy v Česku přecházejí na hybridní datová centra. Umělá inteligence se stále vyvíjí. Banky volí cloud, prý ale hrozí systémové riziko. Tiskárny během lockdownů a poté (4) Trendy.

Antiferomagnety opět ukázaly svůj potenciál pro ukládání dat

Vědci demonstrovali, že ultrarychlými (femtosekundovými) laserovými pulzy lze v antiferomagnetických materiálech vyvolat dosud neznámé magnetické jevy, které by mohly najít využití v dalších generacích ultrarychlých a energeticky úsporných systémů pro ukládání dat. Výsledky mezinárodního vědeckého týmu, který vedl Davide Bossini z University of Konstanz (Kostnice), byly publikovány ve Physical Review Letters. Základem studie jsou nové závěry týkající se šíření magnetických vln v antiferomagnetických materiálech a role tzv. doménových stěn.

Prodeje osobních počítačů v nejbližším období

Za poslední dva roky byly dodávky a ceny osobních počítačů silně ovlivněny pandemií koronaviru, a s ní spojenými lockdowny a home-officem v řadě profesí. Jaký vývoj poptávky, dodávek a cen za tyto dnes už komodity můžeme očekávat v nejbližším období?

Firmy v Česku přecházejí na hybridní datová centra

Uplynulý rok a půl zásadním způsobem zdůraznil význam správně fungujících firemních datových center a došlo k akceleraci provozu firemního IT v hybridním prostředí. V současnosti vlastní datové centrum provozuje 6 z 10 tuzemských firem, přičemž čtvrtina společností již nyní využívá část svých služeb z cloudu. Vyplývá to z průzkumu, který realizoval IT integrátor Soitron.

Umělá inteligence se stále vyvíjí

Kromě samotné diskuse o nasazení metod umělé inteligence a strojového učení by příslušní specialisté i nejvyšší management podniků měly brát v úvahu také to, jak se příslušné technologie aktuálně mění a co lze očekávat v blízké budoucnosti. Několik trendů se v tomto ohledu pokouší zmapovat Lisa Morgan na InformationWeek. Klíčové je samozřejmě rozpoznat, jaké konkrétní nasazení AI je na trhu disruptivní a nakolik nové trendy mohou postavit na hlavu celý způsob podnikání dané firmy. Obecně lze samozřejmě říci, že technologie AI se stále vylepšuje, stává se cenově dostupnější a její potřeba roste, a to i mimo disruptivní scénáře.

Banky volí cloud, prý ale hrozí systémové riziko

Britská centrální banka (Bank of England) vyjádřila obavy z toho, jakým způsobem tamní banky nasazují služby veřejného cloudu. Nemá přitom jít o čistě IT bezpečnost, rizika se skrývají jinde.

Tiskárny během lockdownů a poté (4) Trendy

V IT jsme už zažili, kdy trendy čehokoliv určovali výrobci. PC, notebooky, servery, sítě… Výrobci v uplynulých obdobích vymýšleli až různé fantasmagorie, které měly různý původ – neznalost potřeb zákazníků, (ne)dostupnost technologických možností.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.