Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 10:52

Týden na ITBiz: CaaS – nová zkratka s velkým potenciálem?

10. 8. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: CaaS – nová zkratka s velkým potenciálem?  

Kanceláře budou bezdotykové. Hosting v koronaviru – jak ulovit zákazníka. CaaS – nová zkratka s velkým potenciálem?

Kanceláře budou bezdotykové (Canon)

Kancelářská práce se v důsledku pandemie podle společnosti Canon jednou provždy promění. Firmy začnou více dbát na zdraví a bezpečí svých zaměstnanců a bezdotyková obsluha sdílených zařízení se stane samozřejmostí. Producenti kancelářské techniky ale budou nuceni vyhovět i náročnějším požadavkům klientů, třeba na instalaci a konfiguraci zařízení s minimem osobního kontaktu. Canon zákazníkům nabízejí řešení třeba i s detekcí pohybu uživatele při přiblížení.

Hosting v koronaviru – jak ulovit zákazníka

Nejjednodušší, jak přetáhnout zákazníka, je dát mu slevu. Někdy je tento dar trvalý, jako například bezplatné licence Microsoftu Office 365 a Teams či obdobnou od Googlu školám, případně akademické sféře, nebo půjčení zdarma podnikatelům. V podstatě to znamená legitimně „zabalit do firemního balení“ několik generací školáků, kteří si budou danou platformu vydupávat u budoucích zaměstnavatelů. V době karantény koronaviru to ale znamenalo dar, znamenající zajištění kontinuity provozu, výuky. Jak to však vypadalo v případě hostingu?

CaaS – nová zkratka s velkým potenciálem?

Kontejner jako služba, tedy ona zkratka CaaS z titulku, bude vedle DbaaS také nejvyužívanějším způsobem nasazení cloudu v režimu platformy (PaaS). Uvádí to alespoň studie 2020 State of the Cloud Report společností Flexera a RightScale. Ještě v loňském roce přitom CaaS bylo v rámci PaaS až na 6. místě a teprve letos tuto verzi nabízí podle průzkumu nadpoloviční množství poskytovatelů cloudu (53 %).

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.