Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 15:40

Týden na ITBiz: Svět open source databází ve firmách

29. 12. 2019 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Svět open source databází ve firmách  

Rok 2020 v cloud computingu: více aliancí a HPC. Svět open source databází ve firmách. Procesy DevOps se brzy neobejdou bez umělé inteligence. IT Byznys v roce 2019: operační systémy, trh PC a nekonečný soudní proces o Java API.

Rok 2020 v cloud computingu: více aliancí a HPC

Prognóza společnosti Forrester předpokládá, že v roce 2020 dojde v byznysu veřejných cloudových služeb k řadě změn. Jako nejvýznamnější z trendů analytici předpokládají, že bude vznikat více aliancí. Dodavatelé softwaru budou v cloudu své produkty SaaS nabízet stále více nikoliv sami, ale v rámci aliancí s hlavními poskytovateli IaaS. Má to být mj. důsledek cen, když cloud ceny softwaru srazil a poskytovat řešení SaaS vlastními silami se vůbec nemusí vyplatit. Naopak Amazon, Google a Microsoft mají již díky infrastruktuře hyperškálovatelné cloudy a z toho vyplývající úspory z rozsahu.

Svět open source databází ve firmách

Databázový trh má podle Gartneru roční objem 46 miliard dolarů (údaje za rok 2018), přičemž 70 % tohoto objemu představují nikoliv uzavřené produkty největších dodavatelů, ale open source databáze. Podrobně nyní zmapovala svět open source databází studie společnosti Percona. Při hodnocení výsledků studie je ovšem třeba vzít v úvahu, že byly získány průzkumem mezi právě mezi účastníky konference o open source databázích.

Procesy DevOps se brzy neobejdou bez umělé inteligence

Z pravidelného průzkumu World Quality Report 2018–19 vyplývají nové trendy v kontrole kvality (QA) a testování softwaru. I do testování softwaru ve stále větší míře zasahuje automatizace, která je založena na umělé inteligenci. Ta začne brzy prorůstat procesy vývoje, nasazování a provozu softwaru (DevOps) jako celek.

IT Byznys v roce 2019: operační systémy, trh PC a nekonečný soudní proces o Java API

Jak se rok chýlí ke konci, přibývá jak prognóz trendů roku následujícího, tak i shrnutí nejvýznamnějších událostí. Některá témata jsme zde na ITBizu pokrývali pravidelně. Co jsme naopak opomíjeli, ale jiná média hodnotí jako klíčové události IT byznysu? Za pozornost stojí vývoj na poli operačních systémů a vleklý soudí spor Oracle vs. Google.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.