Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 20:10

Týden na ITBiz: Top trendy v oblasti infrastruktury a provozu pro rok 2021

4. 1. 2021 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Top trendy v oblasti infrastruktury a provozu pro rok 2021  

České domácnosti na podzim nakupovaly inkoustové multifunkce. IT a výzkum v roce 2020: kvazičástice, magnony a skyrmiony. IT a výzkum v roce 2020: Kvantové technologie na každém kroku. Top trendy v oblasti infrastruktury a provozu pro rok 2021.

České domácnosti na podzim nakupovaly inkoustové multifunkce

Ve třetím čtvrtletí 2020 odebral český trh přes 165 tisíc tiskových zařízení. Meziročně vzrostl odbyt o třetinu a v mezikvartálním srovnání bezmála o dvě třetiny. Nákupní aktivitu rapidně zvýšily české domácnosti, které si pořizovaly zejména cenově dostupná inkoustová multifunkční zařízení pro práci anebo studium z domova.

IT a výzkum v roce 2020: kvazičástice, magnony a skyrmiony

Velké množství novinek na poli IT science se tento rok odehrálo v oblasti vývoje nových materiálů. Často jde o optimalizace, které zefektivňují přípravu/výrobu tak, aby mohla probíhat v průmyslovém měřítku; např. 2D tranzistory nyní výzkumníky napadlo vyrábět na povrchu kapalných kovů (gallia, které taje už prakticky za pokojové teploty). Objevují se také technologie umožňující výrobu 2D materiálů ve větších plochách a přesné ladění, využívající mj. hrotů mikroskopů.

IT a výzkum v roce 2020: Kvantové technologie na každém kroku

V uplynulém roce si prakticky nešlo nevšimnout, jak opět výrazně přibylo novinek týkajících se kvantových počítačů. Hlavním trendem byly přitom služby, umožňující přístup ke kvantovému počítání (ať už šlo o plnohodnotné nebo jednoúčelové kvantové počítače či emulátory) přes Internet/cloud. Tímto způsobem mohou s technologií stále častěji pracovat když už ne přímo běžní uživatelé, pak alespoň výzkumníci (i z jiných oborů), studenti a zaměstnanci některých podniků.

Top trendy v oblasti infrastruktury a provozu pro rok 2021

Analytici společnosti Gartner identifikovali šest trendů, na něž by se měli připravit lídři odpovědní za infrastrukturu a provoz (I&O), neboť se v příštích 12-18 měsících stanou stěžejními. Pandemie nastolila potřebu nových standardů a schopností v oblastech jako je práce na dálku, zásadně tak proměnila infrastrukturní oblast.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.