Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 18:47

Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly

23. 10. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly  

Kdy bude umělá inteligence psát dobré knihy? Další pozorování gravitačních vln. Jak zrychlit kompresní algoritmy. Vzpomínka na Kon-Tiki po 70 letech.

Pozorován optický protějšek zdroje gravitačních vln

Poprvé v historii se astronomům podařilo pozorovat gravitační vlny a elektromagnetické záření z téhož zdroje. V galaxii NGC 4993 vzdálené asi 130 milionů světelných let se odehrál se jev, jaký dosud nebyl pozorován – následkem sloučení a exploze dvojice neutronových hvězd zde došlo k explozi kilonovy. Při tomto jevu došlo také ke vzniku gravitačních vln a k záblesku záření gama.

Jak atomy difundují plynem

Základem experimentu bylo vystřelování cesiových atomů do rubidiového plynu. Po určitém čase zastavil tým pohyb cesiových atomů aplikováním světelného pole na past a zaznamenal polohu uvězněných atomů použitím různých laserových paprsků. Ukázalo se, že pouze jediná srážka stačí k tomu, aby odebrala atomu cesia kinetickou energii, a to tak, že cesiový atom skončí s prakticky stejnou energií, jakou mají okolní atomy rubidia.

Umělá inteligence odhaduje prodejnost literární děl

Kdy bude software psát dobré knihy? Největší problém dnes už prý nepředstavuje samotná tvorba textu, ale tvorba textu dostatečně zajímavého pro lidi. Proto by v první fázi stačilo, kdyby umělá inteligence dokázala rozlišit texty kvalitní od nekvalitních, předstupněm spisovatele bude tedy automatický literární kritik.

Top technologické trendy podle Gartneru

Konverzační platformy (chatboty) dosáhly bodu zlomu ve smyslu chápání jazyka a základních uživatelských požadavků. Během následujících několika let získá prakticky každá aplikace a služba v nějaké míře umělou inteligenci. Půjde jednak o zjevně inteligentní aplikace, které by bez AI a strojového učení nemohly existovat. Pak tu ale budou i nenápadní „uživatelé” AI poskytující inteligenci na pozadí. Vznikne tak nová inteligentní vrstva mezi lidmi a systémy. (Další zmíněné trendy: digitální dvojče, pohlcující zážitky, inteligentní věci…)

Krátce

Patent CESNETu umožňuje implementaci rychlých kompresních algoritmů. Vynález spočívá v novém řešení hashovacích tabulek implementovaných v programovatelných hradlových polích FPGA.

Dlouhý a těžký boj s rakovinou slinivky. Většina pacientů umírá během prvního roku a méně než pět procent přežívá pět let.

Do vody a na souš: cesty tam a zase zpátky. Evoluce želv; a také o tom, k čemu je želvě půlka krunýře.

Genetika praví: Mezi Velikonočním ostrovem a Peru spojení nebylo. Kdo si dnes pamatuje na Hayerdahlovu plavbu s vorem Kon-Tiki? Ale co opačný směr, plavby Polynésanů?

Enzymy štěpící bílkoviny proti parazitům. Schistosomóza je po malárii druhé nejvýznamnější parazitární onemocnění na světě.

Proteiny ve slinách dokazují dávné křížení předků člověka. Genom obyvatel subsaharské Afriky (ale nikoliv jiných populací) v sobě nese doklady o pravděpodobné hybridizaci předků Homo sapiens a nějakého dalšího, velmi archaického druhu.

Čeští egyptologové objevili v Abúsíru nový chrám Ramesse II. Chrám odpovídá státní ideologii Ramesse II. a místním tradicím, zaměřeným na sluneční kult.

2017: České úspěchy v biotechnologiích a farmacii. Laserem proti cukrovce či tuky bojující s rakovinou.

Atmosféry exoplanet: klíčová je velikost, ne hmotnost. V nejbližších letech by vědci rádi začali škatulkovat exoplanety také podle jejich atmosfér.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

Bedňa avatar 24.10.2017 00:26 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ak by mal niekto dojem, že grvitačné vlny sú preukázané rezonovaním nejakého lana, alebo tak nejak, merania sú na menšej úrovni ako je veľkosť atómu a je tam hrozne veľa šumu.

Celé chytanie gravitčných vĺn je otázne a bez emócií mlžeme povedať, že je na hranici bulváru.

Možno si treba pozrieť štandartný model a všeobecnú teóriu relativity. Kozmickú, alebo Einsteinovu konštantu. Prečo v časticovej fyzike chýba gravitácia. Prečo teória strún ako jediná vysvetľuje gravitáciu, ale proste stojí za hovno, preto že si v nej každý počíta ako chce.

Gravitácia je slabo interagujúca sila a je stále otvorené ako to vlastne je. Je to rovnako otvorené ako singulirata a či je nekonečná, alebo bod nula, keď tam neplynie čas a kde nieje čas nemáme ju kedy zmerať, keď na to nemáme čas :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
24.10.2017 11:34 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly
Chatbot dospěl...
http://bandzone.cz/_90972
24.10.2017 12:18 AlYoSHA
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly
No neviem :)
26.10.2017 11:00 karbik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Chatboty dospěly
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
kde jsou ty chatboty?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.