Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 09:41

Týden na ScienceMag.cz: Energie z černých děr

5. 7. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Energie z černých děr  

Má hnědý trpaslík blíže k hvězdě, nebo planetě? Diamantové setrvačníky. Neutrina z CNO fúze ve Slunci. Lassie a tajemství psí orientace. Drátky, které nevedou teplo. Lepší dalekohledy i mikroskopy.

Diamant jako setrvačník

Simulace překvapivě ukazují, že svazek uhlíkových, respektive diamantových vláken by mohl fungovat jako nečekaně účinný způsob ukládání energie v nanosvětě. Ta by se poté uvolnila v mechanické podobě při rozmotání zkroucených nebo smrštění natažených DNT.

V centru některých galaxií může být černých děr více

Analýza periodických pulzů gama záření z aktivních jader (blazarů) netypických galaxií vede vědce k hypotéze, že tyto galaxie by mohly ve svých centrech skrývat nikoliv jednu, ale hned dvě černé díry.

Penrosova myšlenka o získávání energie z černých děr byla potvrzena po 50 letech

Velmi pokročilá civilizace by třeba mohla do černé díry odhazovat odpad a ještě získávat energii (částice může vyletět i tak, aby směřovala k původnímu zdroji). Nejde o žádné perpetuum mobile, děje se tak na úkor energie černé díry, která přitom zpomaluje rotaci. Jak tuto možnost zkoumat u pozemských analogů černých děr?

Poprvé detekována neutrina z CNO fúze ve Slunci

CNO cyklus představuje minoritní způsob přeměny vodíku na helium (ve Slunci, v hmotnějších hvězdách může jít o fúzní reakci hlavní, nebo dokonce výhradní). Reakce začíná od protonu (1H) a uhlíku 12C, který na konci z cyklu zase „vypadne“, mezitím vznikají nestabilní izotopy dusíku a kyslíku.

Perkův dalekohled v Ondřejově je výkonnější

Perkův dalekohled je největší český přístroj používaný k astronomickému výzkumu. Během jeho modernizace byla vyjmuta zrcadla z optické cesty ke spektrografům a nahrazena nejmodernější oktogonální vláknovou optikou. Tato změna má za následek, že počet fotonů dopadajících do spektrografů a na CCD kamery je několikanásobně větší než v původní konfiguraci. Nyní je možné pozorování i málo jasných objektů.

Jak Lassie našla cestu domů? Tajemství psí navigace

Vyhodnocením 622 návratů loveckých psů vědci zjistili, že psi se k majitelům vraceli dvěma odlišnými způsoby. Prvním byl návrat po vlastní stopě („Tracking“), jako druhý způsob psi využívali návrat zkratkou, tedy zcela novou trasou, často terénem, kde nikdy předtím nebyli („Scouting“). Psi vracející se tzv. Scoutingem začínali svůj návrat krátkým během podél severojižní magnetické osy.

Krátce

Richard Dawkins: Rozplétání duhy. Potřebujeme méně užaslého zírání a víc přemýšlení. Jak nepřeceňovat náhodné souhry okolností. a v klidu vypočítat pravděpodobnost, že se něco může tak jako tak stát. (úryvek z příslušné knihy)

GTA: Maximálně účinný horizontální přenos genů. Umírající bakterie dokáže své geny předat sousedům, a zvýšit tak pravděpodobnost jejich zastoupení v příštích generacích podobně, jako kdyby je předávala potomkům.

Speciální 1D materiál prakticky nevede teplo. Selenohalogenidy bismutu BiSeX mohou existovat ve formě speciální 1D struktury („drátku“), která má extrémně nízkou tepelnou vodivost.

Obří planety a hnědí trpaslíci vznikají jinak. Jinak řečeno, je hnědý trpaslík spíše nedorostlá hvězda, nebo přerostlá planeta?

Lidé měnili prostředí v době bronzové víc než v neolitu. Doba bronzová byla kupodivu spojena s většími průvodními změnami vegetace než neolitická revoluce a tyto změny také probíhaly rychleji.

Aplikace pro poznávání kobylek, žab a hadů. Vědci Ostravské univerzity zjednoduší lidem orientaci v druzích rovnokřídlého hmyzu, obojživelníků a plazů.

Přípravek SO-C101 na bázi interleukinu 15 (IL-15) vykazuje u myší silný protinádorový účinek. Terapeutická látka dokáže aktivovat dva nejdůležitější buněčné typy imunitního systému zprostředkovávající protinádorovou odpověď.

Tři roky českého nanosatelitu VZLUSAT-1. Na palubě VZLUSAT-1 se nachází unikátní miniaturizovaný rentgenový dalekohled, který je nejmenší ve vesmíru.

Halogenované fenothiaziny proti tuberkulóze. Látky odvozené od fenothiazinu patří mezi úspěšná léčiva.

Unikátní elektronový mikroskop z Brna umí zobrazit kapsule s živými buňkami. PEC kapsule ve své gelovité struktuře obsahují asi 95% vody a fyziologické prostředí pro živé buňky.

Druhá planeta u Proximy Centauri je stále reálnější. Na existenci exoplanety ukazuje senzor Hubblova dalekohledu.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.