Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 22:50

Týden na ScienceMag.cz: Fotonový pár z tunelování elektronu

24. 5. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Fotonový pár z tunelování elektronu  

Kvantová kryptografie řízená mikroskopem. Budou solární články lapat i světlo z lamp? Skutečně lze spin překlápět jen fotony a prakticky bez chlazení? Temná hmota vs. MOND a MOG. Lepidlo na krvácení z tepny a podzemní oceány Pluta.

Solární články z osvětlení místností

Pobýváme v místnostech osvícených klasickými lampami, zářivkami i jinými zdroji světla. Vědci nyní přišli s myšlenkou tuto rozptylující se energii zachytávat a využívat k pohonu chytrých domácností nebo zařízení Internetu věcí.

Spinové bity řízené světlem se prý obejdou bez chlazení

K uchovávání dat by se dále používala současná technologie, nicméně magnety by namísto elektrického proudu ovládalo infračervené záření. Takové uspořádání by mělo generovat jen minimum odpadního tepla.

Temná hmota po x-té: jak fungují eliptické galaxie?

Částice temné hmoty nebyly nikdy zachyceny, ale konkurenční teorie mají také své problémy. Alespoň podle nového výzkumu eliptických galaxií. A jaký je rozdíl mezi alternativami temné hmoty, tedy různými verzemi teorií MOND a MOG?

Podzemní oceány na Plutu i jinde ve věčném chladu

Izolační vrstva hydrátu metanu by mohla chránit podzemní oceán na Plutu. Kapalná voda (respektive kapalné vodné roztoky) by díky tomu mohly být ve vesmíru běžnější, než jsme dosud mysleli. Možná i život, což ale asi jen tak nezjistíme.

Fotonový pár z tunelování elektronu

V Ústavu Maxe Plancka ve Stuttgartu při studiu povrchů pomocí STM mikroskopie náhodou objevili dosud neznámý mechanismus, který umožňuje generovat dva fotony na jeden elektron. Bude tento jev využitelný v optických počítačích nebo kvantové kryptografii?

Krátce

Bakterie žijící z oxidu dusnatého. Vědci objevili bakterie, které spojují redukci NO s oxidací amoniaku, přičemž vzniká molekula dusíku. Co to má společného s klimatem?

Nový hydrogel dokáže zastavit i krvácení z tepny. S různými „lepidly“ tepen se už experimentovalo dříve, nedokážou ale obvykle odolat obrovskému tlaku v poraněné tepně. Šance na zlepšení?

Jak dál s ověřením existence exoměsíce Kepler-1625 b I? Astronomové se i nadále dohadují, zda existuje první objevený exoměsíc u exoplanety Kepler-1625b.

Lutecium, radiofarmakum pro léčbu rakoviny. Nová metoda separace lutecia zrychlí výrobu radiofarmak. SHINE a ÚOCHB uzavírají licenční smlouvu na přípravu Lu-177.

Rozptyl elektronů v nanokrystalech a vývoj léků. Určení absolutní konfigurace nově syntetizovaných molekul pro chirální molekuly.

Množství uhlíku v lesích se může i snížit. Zrychlený růst stromů způsobený oteplováním klimatu se nemusí nutně promítnout do vyššího ukládání uhlíku.

Český Siemens zprovoznil 300kWh bateriové úložiště. S novým akumulačním systémem se tak otevírá řada příležitostí i pro české zájemce.

Genetické příčiny mikrocefalie. Objeveny dvě mutace způsobující mikrocefalii a neurodegenerativní poruchy.

Proč Řekové neobchodovali s Chetity? Kuriozita, obchodní válka v pozdní době bronzové? Nebo je správné vysvětlení jinde?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.