Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 01:48

Týden na ScienceMag.cz: Kutilové si hrají s oxidem grafenu

5. 5. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kutilové si hrají s oxidem grafenu  

Věda podle Teorie velkého třesku: speciální vlastnosti čísla 73. Supravodivost je cílem i u elektridů. Nový tuzemský superpočítačovým projekt Lexis. Magická čísla a stabilita těžkých atomových jader. Skutečně některé mitochondrie přišly o všechny geny? K čemu může být dobrá ochočená liška?

Sheldonova věta o čísle 73 dokázána

Sheldon Cooper, jedna z hlavních postav seriálu Teorie velkého třesku, má, jak známo, ve zvláštní oblibě číslo 73. 73 je v řadě 21. prvočíslo, obráceně 73 je 37, což je 12. prvočíslo… Je to opravdu tak speciální vlastnost?

Oxid grafenu v podobě těsta

Oxid grafenu dosud bylo problematické skladovat. V podobě prášků nebo jinak suchých substancí se tato látka dále snadno oxiduje, může být ale dokonce i explozivní. Navržené těsto je kupodivu tvořeno pouze oxidem grafenu a vodou. Směs lze dále tvarovat, příslušné struktury jsou chemicky i mechanicky stabilní a elektricky vodivé.

Supravodivost elektridů pod lupou

Elektridy jsou látky složené z iontů, kde však roli aniontu hraje samotný elektron. Bývají výbornými vodiči, nicméně supravodivost se u nich vyskytuje maximálně za velmi nízkých teplot. Vědci se nyní elektridy zabývali podrobněji a zjistili, že nejdéle si uchovává supravodivost látka s podivným vzorcem Li6P.

Utratěžký nikl s 50 neutrony v jádře je překvapivě stabilní

Aneb jakou moc mají magická čísla. Dvojitě magická atomová jádra jsou taková, v nichž se počet protonů i neutronů rovná magickým číslům (to jsou počty, zvyšující vazebnou energii na nukleon, a tím i stabilitu jádra). Nikl s 28 protony má obvykle v jádře 30 nebo 32 neutronů. 50 neutronů je na počet protonů u tak relativně lehkého prvku strašně moc.

Krátce

Kvarteriony a oktoniony. Kvaterniony jsou příkladem toho, čemu dnes říkáme „algebra s dělením“. (úryvek z knihy Ian Stewart: Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta)

Bílého trpaslíka obíhá obří kus kovu. Jednou za 123 minut. Pomoci Velkého kanárského dalekohledu objevil tým vědců, že v rámci disku obíhá okolo bílého trpaslíka obří oblak plynu, jehož zdrojem je objekt o velikosti většího asteroidu.

Šok: Mitochondrie bez DNA. Pokud se objev u jednoho druhu obrněnek potvrdí, šlo by o velké překvapení.

Nemocnice potřebují stále více radiologických fyziků. Počet přístrojů pracujících s ionizujícím zářením, jako jsou různé typy klinických urychlovačů, mamografy či výpočetní tomografy (CT), v českém zdravotnictví významně roste.

Projekt LEXIS kombinuje superpočítač, cloud a big data. Datově a výpočetně náročné úlohy z leteckého průmyslu, meteorologie, klimatických modelů, problematika zemětřesení a tsunami.

Češi dodají rentgenový detektor X-IFU pro družici Athena. ČR se podařilo zapojit do mezinárodního konsorcia nejkomplexnějšího vědeckého přístroje, který byl kdy navržen pro vědecký výzkum ve vesmíru.

Jednotlivé atomy jako katalyzátory. Atomy mědi na povrchu grafenu mají rekordní účinnost v urychlení chemických reakcí. Spojení výhod kapalných a pevných katalyzátorů.

České vědě, výzkumu a IT dominují Praha a Brno. Evropské dotace z velké části mířily na investice, a to především na výstavbu nových výzkumných center.

Ochočené španělské lišky z doby bronzové. Lišku lze ochočit kupodivu docela snadno, alespoň tu sibiřskou – jak víme z experimentů ruského genetika Dmitrije Beljajeva.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.