Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 05:02

Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač vydržel 10 000krát déle: 22 milisekund

28. 8. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač vydržel 10 000krát déle: 22 milisekund  

Jak psi vnímají magnetické pole. Černý křemík v optoelektronice. Fotony lepí k sobě jinak se odpuzující elektrony. `Oumuamua prý z vodíkového ledu nebyla. Jak to bylo s Betelgeuse. Vodní bomby. Mléčná dráha může být plná osamělých planet bez hvězd.

Kvantový počítač vydržel 10 000krát déle: 22 milisekund

Až dosud výpočetní kvantové systémy většinou dokázaly přežívat a počítat pouze řádově miliontiny sekundy. Vědci nyní uvádějí, že svou novou technikou dokáží životnost kvantového stavu prodloužit až o 4 řády. Autoři studie svou techniku zatím ověřovali na jedné konkrétní třídě kvantových počítačů, qubitech v pevné fázi v podobě karbidu křemíku.

Fotony mohou lepit záporně nabité částice k sobě

Nová forma hmoty kombinující fotony a excitony (Photon Bound Exciton) není zajímavá jen z hlediska čisté fyziky, ale slibuje i řadu aplikací. Stejně elektricky nabité částice se normálně odpuzují, nicméně tuto elektrostatickou sílu lze překonat. Jako lepidlo mohou fungovat fotony

Změna: `Oumuamua prý z vodíkového ledu nebyla

Názory se liší a poznatky vyvíjejí. Nová studie zpochybňuje, že by objekt `Oumuamua, zajímavý svým původem z oblastí mimo Sluneční soustavy, byla kusem zmrzlého molekulárního vodíku. A jak to souvisí s temnou hmotou…

Magnetický smysl psů je fascinující

Jak lovečtí psi nacházejí cestu zpět? Jsou toho schopni i v prostředí, které dosud neznali. Někdy se vracejí po vlastní stopě, někdy využívají orientaci podle magnetického pole – což může znamenat výrazné zkrácení trasy. Zajímavé je, že při použití druhé metody (tzv. scoutingu) psi zahajují krátkým během podél severojižní osy, zřejmě aby tak získali celkovou „kompasovou orientaci“ (podrobnější rozbor již dříve publikovaného výzkumu, rozhovor s autory).

Z jednoho fotonu 1,3 elektronu

Označuje se to jako 130% externí kvantová účinnost a týká se to solárních technologií, pochopitelně nikoliv však ve smyslu konverze energie. Nově zkonstruovaný systém na bázi černého křemíku dokáže z 1 dopadajícího fotonu vygenerovat odezvu 1,3 elektronu, což má být i tak dost revoluční a podobný jev dosud nikdy pozorován nebyl.

Krátce

Stíny na Plutu. Nový výzkum naznačuje, že pevné částice jsou podle všeho do atmosféry Pluta neustále doplňovány, takže zákal by mohl být stabilní.

Jak to bylo s Betelgeuse. Analýza dat z Hubbleova dalekohledu vede k závěru, že oslabování jasu Betelgeuse bylo s největší pravděpodobností způsobeno chrlením a ochlazováním hustých horkých plynů.

Již na počátku eneolitu jedli mocnější lépe. Byli tehdy lidé jen mocnější, nebo i přímo bohatší? Měli díky tomu pohodlnější život?

Nečekané dopady vodních bomb. Kolik vody musí být v hasicím vaku shozeném z vrtulníku z určité výšky?

COVID-19: vazbu viru na buňky umožňuje kladný náboj na čepičce. Této elektrické interakce si dosud nikdo nevšiml, protože kladně nabitý bod se na virovém proteinu nachází asi 10 nanometrů od místa, kde dochází k přímému fyzickému kontaktu s buňkou.

Technika v Československu po roce 1945. Měkké kontaktní čočky, verzatilka, remoska… (úryvek z knihy Ivo Kraus, Štefan Zajac: Česká a slovenská fyzika 1945-2005)

Nejvzdálenější galaxie podobná Mléčné dráze. Raný vesmír nemusel být natolik chaotický, jak jsme se dosud domnívali.

Rozbor sto let starého léku ukázal, čím se před smrtí léčil Antonín Dvořák. Rozbor pomocí Ramanova mikroskopu. Lék byl identifikován jako hexamethylentetramin.

Jak ovládat ryby: Mechanickým plotem, nebo elektřinou? Vědci zjišťují, jak odradit ryby z Lipna plout do horní Vltavy. Cílem je záchrana vzácné perlorodky.

Budoucnost chytrých lamp: Co všechno umí? Snadnější parkování, veřejně dostupná Wi–Fi, pohodlné dobíjení elektromobilů, snížení spotřeby energie…

Jak na parodontitidu. Parodontitida je chronickým zánětlivým onemocněním, které vede k postupnému rozpouštění alveolární kosti kolem zubů.

Astronomové objevili exoplanetu pomoci radioteleskopu. K objevování exoplanet nemusíme využívat jen klasické dalekohledy, ale jde to i prostřednictvím radioteleskopů na dlouhých vlnách.

Osamělých planet může být v Mléčné dráze víc než hvězd. O četnosti těchto objektů nevíme prozatím prakticky nic, známe jich dosud pouze několik. Netušíme ani, zda k nějakému vyhození planet(y) ze systému nedošlo i v rané fázi formování Sluneční soustavy.

Rok 1066 toho moc nezměnil – v Anglii a v jídle. Jak ovlivnila bitva u Hastingsu život prostých lidí?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

29.8.2020 03:28 .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač vydržel 10 000krát déle: 22 milisekund
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Už ty kvantový počítače umí louskat AES?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.