Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 07:50

Týden na ScienceMag.cz: Poprvé ochladili antihmotu laserem

9. 4. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Poprvé ochladili antihmotu laserem  

Nová verze minimálního organismu: 492 genů. Hexagonální syntetický diamant. Genetický doping sportovců. Magnetismus temné hmoty. Černé díry střední velikosti.

JCVI-syn3A: Syntetická buňka se 492 geny normálně roste a dělí se

Craig Venter, který na sebe upozornil hlavně během projektu sekvenování lidského genomu na přelomu tisíciletí, se v dalších letech mj. zaměřil na konstrukci minimálního organismu – jinak řečeno, osekat z genomu nejjednodušších bakterií (míněno: bakterií s nejmenším genomem) co nejvíce genů a dostat tím minimální sadu nezbytnou pro život. Aktuálně jsme se dostali k verzi 3A.

Magnetismus temné hmoty umožní obejít se bez temné energie

Temnou energii, neboli kosmologickou konstantu, respektive neznámou sílu odpudivé povahy, nedokážeme detekovat přímo. Vlastně jde jen o matematickou veličinu, která má vysvětlit pozorované zrychlující se rozpínání vesmíru. Vědci zkusili přiřadit pomalým a těžkým částicím temné hmoty navíc speciální magnetismus a shodou okolností zjistili, že tím bude přesně odpovídat temné energii.

Syntetický diamant triumfuje v tvrdosti

Diamant normálně krystalizuje v krychlové soustavě, laboratorně lze ovšem připravit i v soustavě šesterečné. Malé kousky těchto diamantů (chceme-li dál používat tento termín, jistě si můžeme vymyslet i další modifikaci uhlíku s vlastním názvem) byly nalezeny i v meteoritech. Až dosud ale byly šesterečné diamanty příliš malé nebo nestabilní na to, aby je bylo možné komplexněji prozkoumat.

Krátce

Co všechno může být středně hmotná černá díra. Primordiální objekty z doby krátce po velké třesku, jádra kulových hvězdokup i trpasličích galaxií.

Nejstarší evropské „peníze“ pocházejí už ze starší doby bronzové. Zajímavé přitom je, že i ve vyspělé únětické kultuře se nástrojů z bronzu vyrábělo překvapivě málo.

Atmosféra Titanu nás může poučit i o dávné Zemi. Molekuly oparu na Titanu často označujeme jako tholiny… Vědci nyní v nádobě z nerezové oceli pouštěli do směsi metanu a dusíku elektrické výboje a poté analyzovali vzniklou směs.

Dávná Země byla celá pod vodou. Množství vody na povrchu bylo větší než dnes ne v důsledku toho, že by Země mezitím o tolik vody přišla, ale kvůli vyšší teplotě zemského pláště.

Poprvé dokázali zchladit antihmotu pomocí laseru. Ne snad, že by zde stály v cestě nějaké principiální překážky, ale nebylo jednoduché celý systém sestrojit tak, aby při něm antihmota nepřišla do kontaktu s běžnou hmotou a neanihilovala.

Kolonie rypošů má vlastní jazyk. Nebo možná lépe mluvit o dialektech? Každopádně rypoši takto poznají našince od cizinců.

Jurij Gagarin nás pozval do vesmíru. Ve středu 12. dubna 1961 ráno se nad kazašským kosmodromem Bajkonur ozval signál, oznamující všem v doslechu, že začíná nové éra lidstva. Éra pilotovaných letů do vesmíru.

První známá mezihvězdná kometa Borisov se vyhýbala hvězdám. Prostředí, odkud pochází 2I/Borisov, se příliš nelišilo od místního oblaku, ze kterého se zrodila Sluneční soustava.

Solární nanopece umí odstranit toxické plyny, generovat páru i vyrábět nanomateriály. Na vnitřní stěny nanopecí lze poměrně snadno umístit katalyzátory.

Archeologové představují platformu pro spolupráci s amatérskými hledači. Komunikace profesionálních archeologů a amatérských hledačů nabývala už od dob prvních sběratelů kuriozit v 19. století různých podob, v duchu obohacující spolupráce i vzájemného soupeření…

CESNET navýšil výpočetní výkon o čtvrtinu. MetaCentrum v roce 2020 využívalo 2225 uživatelů. Ti v loňském roce propočítali celkem 16 630 CPU let ve více než 13 miliónech výpočetních úloh.

Budou sportovci dopovat pomocí CRISPR/CAS9? Může jít jak o trvalé zásahy do genomu, tak i o změnu exprese příslušných genů, která samotnou genetickou analýzou odhalit nelze.

O kolik let nás připravil COVID-19? Minus 1,7 let v USA je nepřekvapivě největší pokles od druhé světové války, jinde jsou ale čísla ještě vyšší.

Signaturou života na exoplanetách by mohl být i isopren. Isopren na Zemi vzniká prakticky výhradně činností živých organismů nebo při průmyslových výrobách. Právě tato molekula by proto mohla být velmi nadějným signálem při průzkumu exoplanet.

Po hedvábné stezce putovalo nejen zboží, ale i rostlinné viry. Virus mozaiky vodnice TuMV je hlavním původcem chorob brukvovitých plodin.

Nový protinádorový cíl: mitochondriální metabolismus železa. Mitochondriálně cílený deferoxamin má vliv na biosyntézu železo-sirných klastrů a hemu, což vede ke snížení mitochondriální respirace.

Mikroroboti jsou řízení laserem a termoforézou. Brownovský svět odděluje makrosvět, známý každodenního života, od mikrosvěta, který se řídí kvantovou mechanikou.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.