Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 19:30

Týden na ScienceMag.cz: Proč měříme různé rychlosti rozpínání vesmíru

22. 3. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Proč měříme různé rychlosti rozpínání vesmíru  

Uspořádaná voda na grafenu. Chytrý asfalt pro komunikaci s vozidly. Tisk podchlazených kovů i na živou hmotu. Magnetické pole Země bylo dřív silnější. Věda a koronavirus. Led na Merkuru vs. led na Měsíci. Železný déšť. Fúze neutronových hvězd vs. černých děr.

Bublina kolem Mléčné dráhy má vysvětlit různé rychlosti rozpínání vesmíru

Nacházíme ve speciální oblasti vesmíru? Mléčná dráha a několik tisíc sousedních galaxií podle nové hypotézy totiž existuje v jakési bublině, „kosmické prázdnotě“, která má průměr asi 250 milionů světelných let a hustotu v porovnání se zbytkem vesmíru asi poloviční. Proto pak při měření Hubbleovy konstanty (rychlosti rozpínání vesmíru) nemusí výsledky získané různými metodami sedět.

Tajemství vody – na povrchu grafenu může být i kapalina uspořádaná

Monokolekulární vrstva vody na grafenu se uspořádá do mnohoúhelníků o různém počtu stran, přičemž molekuly vody (vrcholy) budou propojovat vodíkové vazby. Přidáme-li druhou vrstvu, obě vrstvy se přeuspořádají na pravidelné čtyřstěny. Tyto pyramidy s podstavou o tvaru trojúhelníku budou ale seskládány téměř všechny špičkou dolů…

Chytrý asfalt má řešit problémy nejen s koloběžkami

Různé elektrické koloběžky, skútry, segwaye a jak se všem těmto zařízením říká, se stále stávají bezpečnostním problémem. Výzkumníci University of Granada v reakci na postupující trend navrhují chytrý asfalt z magnetických materiálů; taková věc by mohla mít i celou řadu dalších aplikací, nejen co se týče bezpečnosti, ale obecně v rámci infrastruktury chytrých měst.

Tisk podchlazených kovů i na živou hmotu

Tisk z kapalných kovů obvykle vyžaduje překročit teplotu jejich tání, což zase omezuje paletu materiálů, na které lze kovy nanášet. Nyní se ale podařilo jednoduše nanášet součástky z kapalných kovů (například elektroniku, ale zdaleka nejen ji) i na takové materiály, jako je želatina, stavební hmoty, papír nebo dokonce květiny či jiná živá hmota.

Magnetické pole Země bylo dřív silnější

V australských zirkonech starých až 4,2 miliardy let nacházíme malé magnetické částice, které svědčí o tom, že magnetické pole Země existovalo už tehdy. Muselo ale fungovat na jiném principu, protože zemské jádro v současné podobě existuje jen nějakých 565 milionů let. Jako možný mechanismus vzniku dřívějšího magnetického pole se uvádějí procesy spojené se srážením oxidu hořečnatého v nitru dávné Země.

Krátce

Vícepatogenové epidemie – modely naznačují, že na pořadí záleží. Důležitost pořadí se týká jak osudu jedince, tak i šíření patogenů v populaci jako celku.

Jediná pilulka proti HIV: zrození cidofoviru, tenofoviru a adefoviru. Příčinou úspěchu HAART byl objev, jak zablokovat dva z klíčových enzymů viru, reverzní transkriptázu a proteázu (úryvek z knihy Loeckxová, Renilde: Trojúhelník studené války).

Je glukosa odpovědná za šíření kvasinkové infekce v organismu? Fungální infekce představují vzrůstající problém v medicíně zejména u pacientů léčených imunosupresivní terapií.

Sibiř se v době ledové ode dneška tolik nelišila, rostl tam i les. Podoba krajiny v době ledové zrekonstruována z mamutích žaludků.

Po stopách komety staré 12 800 let. Prudké ochlazení klimatu na samotném konci poslední doby ledové známé jako mladší dryas mohlo mít podle jedné z významných hypotéz původ v impaktu mimozemského tělesa.

Další velkomoravské hroby objeveny ve Starém Městě. Záchranný archeologický výzkum ve Starém Městě (okr. Uherské Hradiště) v lokalitě „Na Valách“ jihovýchodně od památníku Velké Moravy.

Podivnou prehistorickou rytinu z Íránu identifikovali jako kudlančího muže. Hmyz se v prehistorickém umění objevuje výjimečně, ovšem kudlanka se spojovala s nadpřirozenými schopnostmi prokazatelně už od starověku.

Na exoplanetě prší železný déšť. Pomocí dalekohledu ESO/VLT vědci pozorovali extrémní extrasolární planetu.

Mise ExoMars se odkládá o dva roky. Vozítko pojmenované Rosalind Franklin bude pátrat po stopách dávného života…

Paradox: Pekelné vedro na Merkuru přispívá k tvorbě ledu. Aneb proč je (asi) na Merkuru více vody než na Měsíci.

Dosud nejpřesnější měření neutronových hvězd: mají poloměr asi 11 km. Jak se liší fúze neutronových hvězd a černých děr?

Astrofoto: Hvězdokupa Vánoční stromeček. Souhvězdí Jednorožce je poměrně novodobým označením části oblohy jižně od nebeského rovníku…

Velké úhyny včelstev jsou v Česku stále častější. Příčinou mohou být nejen nemoci včel, ale také změny klimatu či charakter krajiny v okolí včelích úlů.

Zjednodušená simulace Ramanových spekter umožní lépe porozumět sacharidům. Analytické techniky, které se hodí pro většinu biomolekul (jako např. nukleární magnetická rezonance, spektroskopie v UV a viditelné oblasti nebo rentgenová difrakce), v případě sacharidů často selhávají.

Věda a koronavirus

Teplo koronavirus zastavit nemusí. Chřipkové epidemie řádí hlavně v zimě a protože koronavirus je „něco jako chřipka“, mnozí spoléhají na to, že koronaviru nás zbaví jaro nebo v nejhorším léto.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT vyvíjí prototyp respirátoru pro distribuovanou výrobu. CIIRC ČVUT zvolil zcela novou technologii 3D tisku MJF.

AV poskytne laboratoře a vyškolený personál pro testování koronaviru. Zázemí dobře vybavených biologických laboratoří i kapacity vědeckých pracovníků a jejich znalosti nabízejí společně vládě výzkumné instituce Akademie věd, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity v Brně.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.