Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 21:48

Týden na ScienceMag.cz: Skyrmiony, skyrmionium, bimeron a bimeronium

12. 2. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Skyrmiony, skyrmionium, bimeron a bimeronium  

Co všechno nás čeká ve spintronice. Grafen a superkondenzátory s větší hustotou energie. Záplava misí k Marsu. Rekord laseru Bivoj. Betelgeuse, supernovy Iax a stárnutí vesmíru, zebří pruhy, zdrogované potkanice i chapadla chobotnice…

Bimeronium: Co všechno přijde po skyrmionech

Skyrmiony se obvykle popisují jako magnetické víry, v rámci nového výzkumu má jít o „stěny nesoucí nenulový celočíselný topologický náboj“. Co to znamená a jaký smyl to má takto říct? Podle autorů nové studie jde o to, že skyrmiony představují příklad topologických spinových textur. Dále se z nich dají odvodit (respektive vedle nich existují) jiné struktury, konkrétně skyrmionium a bimeron.

Šedá mate predátory víc než zebří pruhy (praví počítačová hra)

Proč že mají zebry pruhy? Matou snad takto predátory? Předposlední jistá odpověď pravila, že je to kvůli matení bodavého hmyzu (nejde jen o nepříjemnost, ale v tropech každý druhý hmyzák navíc přenáší něco potenciálně smrtelného). Poslední jistá odpověď tvrdila, že se zebry tímto způsobem v africkém horku chladí. A ještě novější výsledky jsou výsledkem počítačové hry (bohužel ji hráli lidé, nikoliv mouchy tse-tse nebo lvi).

Grafenová elektroda základem inovovaného superkondenzátoru

Po oxidech grafenu je tu i kyselina grafenová… Superkondenzátory dnes představují stále větší konkurenci pro klasické baterie/akumulátory i v běžné elektronice. Dokáží mnohem rychleji energii ukládat i poskytovat, jejich nevýhodou je však prozatím malá energetická hustota – oproti běžnému Li-Ion akumulátoru asi desetinová.

Velké finále vesmírného závodu k Marsu

Na vesmírné dálnici mezi planetami Země a Mars je v těchto chvílích neobvykle živo. Startovací okno, které se k Rudé planetě otevřelo v létě loňského roku, využily hned tři státy k vyslání svých vědeckých misí. Vhodná doba ke startu stroje směrem k Marsu přichází pouze jednou za zhruba 26 měsíců a vychází ze vzájemného postavení obou planet na jejich cestách okolo Slunce. … Mise na Mars nikdy nebyly snadné. Od roku 1960 více než polovina všech pokusů o dobytí Rudé planety selhala.

Krátce

V molekule helia zachytili kvantovou vlnu. Hned titulek nejspíš zarazí: molekula helia, co to má být? Helium ale kupodivu při teplotách asi 10 K může existovat i jako dimer…

Mars před 3 miliardami let prý připomínal Island. Asi před 3 miliardami let bylo na místě dnešního marsovského Gale Crater jezero. Nakolik se tehdejší klima blížilo pozemskému?

Laser Bivoj překonal v HiLASE vlastní světový rekord. Na laseru BIVOJ bylo stabilně dosaženo energie 145 J a v maximu 146,5 J v 10 ns trvajícím pulzu při opakovací frekvenci 10 Hz na vlnové délce 1030 nm.

Plasmonické nanočástice stříbra umožní sledovat poškození proteinů. Staré a poškozené bílkoviny mohou v lidském těle v krajních případech způsobovat problémy vedoucí až k rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby či nádorových onemocnění.

Proč si chobotnice nezauzlí chapadla. Člověk má s ovládáním svého těla často plné ruce práce, i když ho příroda vybavila mozkem tvořeným 86 miliardami neuronů. Chobotnice vystačí s mnohem skromnější nervovou soustavou 130 milionů neuronů.

Vesmír stárne, tvorba hvězd ustává – ale ne všude stejně. Pokud bychom kondici vesmíru popisovali podle rychlosti, s níž vznikají nové hvězdy, pomyslný vrchol nastal už před asi 10 miliardami let, tedy krátce po velkém třesku v éře označované jako kosmické poledne.

Potkanice reagují na marihuanu víc. Výzkumníci dávali potkanům po 30 dnů inhalovat zahřívané konopí. U samic se následkem toho změnila reakce na stres a potkanice na příslušné podněty začaly reagovat výrazně slaběji, netečněji.

Nový senzor dokonale sleduje serotonin. Umělá inteligence a genetické inženýrství umožnily navrhnout systém, který dokáže serotonin v mozku sledovat s nebývalou přesností.

Přeměnu bílého trpaslíka na neobvyklou supernovu Iax známe už i z Mléčné dráhy. Událost poblíž obří černé díry. Výbuch supernov Iax je méně silný, produkuje jiné poměry prvků.

Betelgeuse skutečně hned tak nevybuchne. Zrovna před rokem byl zaznamenán prudký pokles jasu hvězdy Betelgeuse, a toto ztmavení vyvolalo spekulace o tom, zda se nestaneme svědky výbuchu supernovy.

Astrofoto: Planety v roce 2020. I dalekohled menších rozměrů mnohdy ukáže na nebi věci nevídané.

Miniprasata pomáhají s léčbou Crohnovy nemoci. Vědci vytvořili model střevního zúžení u miniprasete.

Nová metoda mikroskopie umožňuje vidět změny tvaru jednotlivých molekul. Mikrotubuly jsou mimořádně proměnlivé buněčné struktury, které samovolně, opakovaně a velmi rychle rostou a zkracují se…

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.