Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 12:11

Týden na ScienceMag.cz: Supermřížky, superkrystaly a efektivnější tranzistory

7. 2. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Supermřížky, superkrystaly a efektivnější tranzistory  

Záhada uralské Mrtvé hory. Kolem prvku flerovia žádný ostrov stability není. 6 nejdůležitějších věcí o marsovském vrtulníku. Kde se bere voda na Měsíci. Fosfan na Venuši byl asi omyl. Fyzika čokolády. Nejchytřejší psi. Jak se řeklo staroslověnsky pivo?

Od supermřížek k superkrystalům

V supermřížkách z periodicky se opakujících feroelektrických a dielektrických vrstev o tloušťce několika nanometrů se elektrické dipóly často uspořádávají do velmi komplexních doménových struktur vytvářejících proužky, prstence či spirály nanoskopických rozměrů. Ukazuje se, že odezva těchto doménových struktur na působení vnějšího elektrického pole je často velmi neobvyklá a hlavně citlivá, což by mohlo vést k šetření elektrické energie spotřebovávané dnes a denně biliony tranzistorů v elektronice.

Nejchytřejší psi se zvládnou naučit slovo už po 4 opakováních

Hvězdami výzkumu se staly border kolie Whisky z Norska a yorkshirská teriérka Vicky Nina z Brazílie. U Whisky to nepřekvapuje, border kolie se pokládají za jedno z nejinteligentnějších psích plemen, alespoň z hlediska experimentů tohoto typu…

Fyzikální tabulky dobré čokolády

Kvalita čokolády silně závisí na způsobu její přípravy. Kakaové máslo, jako její důležitá součást, je směsí různých triacylglycerolů a mastných kyselin, která při tuhnutí vykazuje polymorfismus. Může existovat v pěti různých strukturách, přitom jedině přítomnost fáze β zaručuje tu nejchutnější čokoládu.

Krátce

Ďatlovovu výpravu prý zničila netypická lavina. U uralské Mrtvé hory zahynula v roce 1959 skupina studentů. Kolem události se nakupila celá řada záhadologických výkladů, kde hrálo roli např. UFO, sněžný muž nebo tajný vojenský experiment.

Jak se poučit ze stárnutí šimpanzů. U šimpanzů se matka stará o potomka sama – ale přesto počet potomků není spojen s horším zdravotním stavem.

Kolem flerovia nenašli žádný ostrov stability. Flerovium, Fl, je prvek s protonovým číslem 114. Podle jedné teorie by se zrovna kolem tohoto prvku se mohl nalézat hypotetický ostrov stability. 114 je pro protony totiž jedním z možných tzv. magických čísel.

Náhodná čísla generovaná pomocí DNA. Skutečně náhodná čísla se obvykle generují pomocí fyzikálních metod, co to zkusit (bio)chemicky? I takové návrhy už tu byly, ale nyní došlo i k praktickému předvedení.

TESS našla svou první planetu se dvěma slunci. Od družice TESS se očekávalo, že počet cirkumbinárních planet, které obíhají okolo dvou hvězd současně, významně rozšíří. Téměř tři roky po startu tady máme teprve první.

6 nejdůležitějších věcí o marsovském vrtulníku. Jestli se 18. února letošního roku podaří americkému vozítku Perseverance přistát na Marsu, dopraví sem i malého spolucestujícího – marsovskou helikoptéru pojmenovanou Ingenuity.

Fosfan v atmosféře Venuše má být oxid siřičitý. Původně detekovaný signál navíc podle všeho nevznikal ve vrstvě mraků, ale mnohem výše, kde by molekuly fosforovodíku byly během několika sekund zničeny ultrafialovým zářením.

Diamant odolal rekordnímu tlaku. Ze známých modifikací uhlíku je diamant z hlediska tlaku tou nejstabilnější, nicméně předpokládáme, že při zvyšování tlaku nakonec uhlík vytvoří ještě jiné struktury.

Voda na Měsíci vzniká díky i zemské magnetosféře. I na pustém Měsíci se kupodivu tu a tam najde voda, led v zastíněných kráterech u pólů nebo voda vázaná v horninách. Kde se tam ale bere?

Gorazd: česko-staroslověnský slovník on-line… běžné konverzační obraty (např. s‘drav‘ ‚ahoj‘, blagodarjǫ ‚děkuji‘), názvy předmětů denní potřeby (např. ol‘ ‚pivo‘, črěvije ‚boty‘), pojmy překvapivě moderní (např. kuplja ‚obchodování‘, oglavljenije ‚kapitál‘).

Přímá přeměna metanu na metanol má šanci prosadit se v průmyslu. Ve světě chybí levná technologie na zpracování těženého metanu a současně významně roste poptávka po metanolu.

Intraoperační počítačová tomografie a spinální robotický systém. Operace páteře šetrnější a bezpečnější. Později bude systém využit i na operace tumorů.

V jantaru našli unikátní brouky z doby dinosaurů. Předpokládá se, že bioluminiscence vznikla v evoluci brouků u larev jako antipredační strategie, až později se začala využívat k mezipohlavní signalizaci...

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.