Portál AbcLinuxu, 8. května 2024 23:16

Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost, která vstává z mrtvých

18. 10. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost, která vstává z mrtvých  

Chytré sklo vytváří neuronovou síť se speciálními vlastnostmi. Plazma by mohlo zesilovat signál temné hmoty. Umělá inteligence se dokázala sama naučit fyziku a chemii, program navrhuje nové sloučeniny. Výzkum dendritů by mohl vylepšit baterie Li-ion a otevřít cestu bateriím lithium-kov. Obarvujeme mapy na kouli či tóru. Větry z černých děr.

Lazarovská supravodivost a záhadné chování teluridu uraničitého

Existuje vzácná forma supravodivosti, která „vstává z mrtvých“ – tím se myslí, že supravodivost mizí při změně určité fyzikální veličiny na danou hodnotu, ale když veličinu dále posouváme příslušným směrem, supravodivost se překvapivě opět obnoví. Asi jako kdyby led při dalším snižování teploty opět roztál. Telurid uraničitý je podle všeho unikátní i z řady dalších důvodů.

Axiony v plazmatu – navrhují nový způsob detekce temné hmoty

Uvnitř magnetického pole by axiony, hypotetické částice hypotetické temné hmoty, mohly generovat elektrické pole a ta by zase mohla vytvářet oscilace v plazmě. Výsledkem by bylo zesílení signálu. Aby to celé nebylo tak jednoduché, další součástí plánovaného zařízení má být metamateriál – struktura z vodivých drátků tenčích než vlas…

Neuronová síť z chytrého skla poznává obrazy

Do nanofotonických neuronových komunikačních prvků (NNM – nanofotonic neural medium) vchází světlo vyzářené objektem, který se má zobrazit, z jedné strany a na straně opačné se fokusuje do specifických skvrn různé intenzity. Tyto skvrny se následně analyzují a rekonstruuje se obraz objektu.

Umělá inteligence předvídá nové termoelektrické materiály

Program Word2vec celkem prošel 3,3 milionů abstraktů vědeckých článků, trénink neprováděli lidští experti na obor. Word2vec zpracoval asi půl milionu slov a základní strukturou, v níž reprezentoval své znalosti, byl vektor ve 200 rozměrech. Tímto způsobem se počítala vazba-vzdálenost mezi jednotlivými slovy. Vzdálenost jednotlivých prvků/sloučenin apod. od určitých slov charakterizujících termoelektrické materiály pak odpovídala tomu, s jakou pravděpodobností bude látka termoelektrická.

Proč v lithiových bateriích rostou dendrity

Autoři výzkumu uvádějí, že se jim podařilo identifikovat konkrétní sloučeninu, která je hlavní příčinou celého jevu. Dendrity vyrůstají z mezifáze pevného elektrolytu na rozhraní lithiového povrchu anody a kapalného elektrolytu. Za jejich vznik může prý etylenkarbonát (sumární vzorec C3H4O3), rozpouštědlo přidávané do elektrolytu kvůli zvýšení výkonu baterie.

Krátce

Když čtyři barvy nestačí: mapy na kouli a na toru. Zobecněním problému čtyř barev na složitějších plochách. Na povrchu koule je řešení problému stejné jako v rovině… (úryvek z knihy Ian Stewart: Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta)

Při průzkumu Prášilského jezera vědce překvapil nečekaný živočich. Největším překvapením byl objev slizových kolonií nálevníka lahvenky velké.

Unikátní typ vazby enzymu bilirubin oxidáza je zásadní pro biotechnologické aplikace. V nedávné době byl u tohoto enzymu objeven zcela nový druh chemické vazby, velmi nezvyklý pro proteiny.

GJ 3512 b: překvapivě velká planeta u červeného trpaslíka. Nový objev trochu nabourává teorie o vzniku a formování planet.

Jak lidé odhadují počty předmětů. Když se podíváme na fotbalové hřiště plné hráčů nebo na řadu aut za sebou v koloně, dokážeme zhruba odhadnout počet předmětů, aniž bychom je počítali. Jak to děláme? Názory na to se kupodivu různí…

Podivná sloučenina rhenia je současně vodivá i ultratvrdá. Má jít o kombinaci vlastností, které se vedle sebe obvykle nevyskytují.

Sonda Mars Express spatřila pozůstatek dávné řeky. Údolí, jako je Nirgal Vallis, jsou velmi hojná v oblastech s nízkou zeměpisnou šířkou kolem marsovského rovníku.

Větry z černých děr brání vzniku hvězd. Alespoň v trpasličích galaxiích podle všeho platí, že černé díry podstatně ovlivňují galaxii jako celek.

Český vědec získal grant 2 500 000 eur na vylepšení fotosyntézy. Kombinace různých části fotosyntetického aparátu z odlišných organismů.

Chemo-imunoterapie, kombinovaná metoda léčby nádorů. PPF a SOTIO investují 6,5 mil. dolarů do kalifornské firmy MaveriX a jejího protinádorového přípravku MVX-5005.

Investice do výzkumu a vývoje byly rekordní. Výdaje meziročně vzrostly o 12,3 mld. Kč a překonaly stomiliardovou hranici. Rostl i počet výzkumníků.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.