Portál AbcLinuxu, 13. srpna 2026 08:35

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
7.8. 17:43 karkar | skóre: 14 | blog: Kartrolling
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je to elektřina?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Máš to, kámo, špatně. Elektřina je založená na chování určitýho energetickýho stavu charakterizovanýho elektrickým nábojem, což je vlastnost těch tvých subatomárních částic. Vše ostatní se od toho odvíjí. A protože hmota je, jak popsal ajnštajn převlečená energie, je vlastně jasný, že vlastně i celý vesmír je takový energetický stav. Být tebou bych tu tvoji láskovou teorii upravil, a místo láska bych používal elektřina:

Člověk byl stvořen k elektřině. Skrze elektřinu věří v realitu a přírodní pravidla. Skrze elektřinu ví to, v co opakovaně věří. Skrze elektřinu může vědecky bádat a objevovat nové, aby pak na konci došel k víře v samotnou elektřinu...

Noa protože elektřina je vlastně vesmír, takže i bůh je elektřina, a tim pádem můžeš vyznávat svoji víru v všemocnou elektřinu... A tím sjednotíš víru a vědu v jedno.
7.8. 17:48 Miloslav Ponkrác
Má to špatně, ale snaží si v tom najít systém. Elektřina je de facto pohyb nábojů a jedna ze základních interakcí.
7.8. 17:45 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Filozofujeme
Příloha:
Také jsem si na vysoké škole psal své traktáty ála sci-fi jak fungují věci ve vesmíru. Dnes se na to dívám jako na dětinskou grafomanii. Ale kupodivu mně osobně to hodně pomohlo k chápání mnoha moderních směrů fyziky.
Dokument jsem třikrát důkladně přečetl a napsal svou reakci do dokumentu: poznamky_k_dokumentu_Jak-vznikl-svet-vesmir-prostor-a-cas.pdf (viz. příloha). Dále přikládám jiný dokument, o kterém jsem se zmínil v dokumentu s poznámkami.

nm
7.8. 18:40 Xerces
"pouze tzv. elektronová teorie elektřiny" Proč pouze? Pro potřeby využití snad postačující, ne? Nebo to je nějaký sofistikovaný hate proti elektromobilitě ve stylu všechno je elektřina, takže i můj spalovák je vlastně elektrický? :-)
7.8. 18:43 Miloslav Ponkrác
Samozřejmě, že je. Protože atomy ve sloučeninách jsou prakticky drženy pohromadě elektrickými silami.

Hoření, tedy oxidace, je proces předávání elektronů pryč.
7.8. 20:47 Matlák
Not sure if trolling or not..

Normálně bych řekl, že jsi mladý člověk co si rád takhle sepisuje věci, jako to tu zmínil Miloslav Ponkrác. Tomu by odpovídal i ten příspěvek o CPU dříve.

Když se ale podívám na historii blogu, tak vidím že v roce 2011 tu byla anketa o progamovacích jazycích a pár zápisků o desktopu.

Pak 15 let ticho.

A teď tohle.

Je tohle skutečně ten původní účet, nebo byl účet unesen a je za ním už někdo jiný?
7.8. 21:06 karkar | skóre: 14 | blog: Kartrolling
Ehm člověk za 15 let dokáže dost dobře zblbnout, notabene když, pravděpodobně, po nějakej krizi, obrátí svou mysl k náboženství. .... Anebo po kovidu a očkování se mu v hlavě místo myšlenek rodí kovidovýho virusu kousky....
8.8. 06:26 novomente | blog: novomente

Člověk byl stvořen k elektřině. Skrze elektřinu věří v realitu a přírodní pravidla. Skrze elektřinu ví to, v co opakovaně věří. Skrze elektřinu může vědecky bádat a objevovat nové, aby pak na konci došel k víře v samotnou elektřinu...

Víš, že máš docela pravdu? Elektřina je Bůh, který je trojjediný - elektřina je konkrétně Duch Svatý. Jakkoliv se to zdá být nesmysl, je to právě Duch Svatý, který dává život. Ještě jsem neslyšel, že by člověk stvořil z neživého živé.

Jak vznikl svět, vesmír, prostor a čas.pdf

Velice zajímavý text. Musím si ho přečíst ještě několikrát, než na něj zareaguji.

Je tohle skutečně ten původní účet, nebo byl účet unesen a je za ním už někdo jiný?

Účet unesen nebyl. Jsem to stále já, jako před 15 lety, akorát jsem zde na ABCLinuxu nebyl aktivní.

nm

8.8. 11:59 karkar | skóre: 14 | blog: Kartrolling

Ještě jsem neslyšel, že by člověk stvořil z neživého živé.

Tady se nabízí otázky co to znamená stvořil a co to znamená živé. Protože obyčejná lidská reprodukce je tvoření živého z neživého = člověk se živí neživým... dále třeba současná AI, ta je kompletně na neživém a přesto de facto myslí, uvažuje velice podobně jako člověk. Nebo humanoidní roboti. Chodí, hýbou se, když je propojíš s nějakou inteligencí, tak si chodí nezávisle na člověku... Jsou živí? Jsou. A všechno žene elektřina... elektřina je tedy bůh. Svatý elektron, posel boží...
8.8. 18:14 novomente | blog: novomente
Živé je pro mě dost široký pojem. Tak například i obyčejný kamen je živý, když padá se skály, pohybuje se a tedy žije (tady si záměrně odporuji). Když člověk vezme kamen do ruky a hodí ho, kamen se dostane do pohybu a tedy také žije. Navíc to byl (čistě logicky) člověk, který udělal z "neživého" živé, když dal kamenu pohyb (tady si také úmyslně odporuji).

Slovo Živé, jak jsem ho použil v odpovědi, znamená něco, co je schopné komunikovat světe div se s Bohem. Někdo té komunikaci říká, intuice, někdo třeba šestý smysl, někdo tomu říká, že komunikuje s nekonečnou inteligencí.

Člověk je živý, protože té komunikace je schopen. Zvířata mají také velmi vyvinutou komunikaci s onou inteligencí. A rostliny? Ty jsou živé, neboť také komunikují s Bohem, akorát, že to většina lidí neví.

Člověk se reprodukuje tak, že z živého udělá zase živé. Spermie je živá, vajíčko také. Člověk je živ z živého - jí rostliny, maso (živé buňky), pije vodu (ne tu sterilní, ale plnou života).

AI není živá, neumí bez lidí komunikovat s žádnou nekonečnou inteligencí. AI je program (velmi jednoduchý algoritmus), který dělá dojem živého. Při tom AI je jen asistent. Umí jen to, co ji naučili lidé, ať už přímo, nebo nepřímo (třebas přes člověkem dříve vytvořené webové stránky). AI vám nic nového nevymyslí.

A roboti? Bez lidí jsou totálně ztracení. Jedou také podle programu. Uměj se reprodukovat? Řekl bych že tak trochu ano, neboť v továrnách na roboty "pracují" roboti.

Ale pokud se vrátím k původnímu širokému významu slova živý (jak jsem mluvil o kamenech), tak všechno na světě pohání elektřina, tedy Duch Svatý, který je také Bohem. Takže nakonec Ti musím dát za pravdu a to ve všem, co jsi napsal. Je to tak. Elektřina dělá z neživého živé.
8.8. 23:03 Radovan
Člověk je živý, protože té komunikace je schopen.
Pokud není hluchoslepý nebo autista. Potom podle tebe asi živý není.

Rosliny komunikují mezi sebou, sdělují si informace. Na lidské výmysly, jako jsou bozi, prostě kašlou.
9.8. 03:24 novomente | blog: novomente
Každý člověk je schopen té komunikace. Jenže si to většina lidí vůbec neuvědomuje. Například každý člověk je kreativní, je schopen přijít s něčím úplně novým, co ještě nikdo nevymyslel. Tohle třeba AI, nebo roboti nedokážou.

A rostliny? Samozřejmě, že komunikují mezi sebou, ale jak? To je ta záhada. Elektřina.
10.8. 09:20 this0ne
Napeti, proud a odpor je svata trojice :D
8.8. 12:44 Radovan
Bůh prý stvořil z neživého živé. Podle prehistorických pohádek tlupy negramotných poloopic.

Ať mi to ukáže teď a tady, tím mě přesvědčí o své existenci i pravdivosti tohohle žvástu :-D
9.8. 03:42 novomente | blog: novomente
Určité národy věří, že Bůh je Slunce. Když Slunce přestane svítit, tak máme po ptákách. Život pomine. V každém případě Slunce nějak vzniklo, je a bude svítit. Každý den Slunce září a díky němu je život. Rostliny ke svému životu potřebují Sluneční záření, aby mohly v listech dělat z neživého živé. Bez Slunce toho nebudou schopny.
9.8. 17:56 -
Bych to zobecnil: Bůh je světlo. Vše je foton. Nic není skutečné.
9.8. 21:07 pavele
Budhismus říká, že bůh není a nic není skutečné,vše jsou jen kvanta. :-)
10.8. 07:51 Xerces
Živé x neživé by možná šlo definovat podle 2. termodynamického zákona. Tj. živé a život je něco co působí dočasně (po dobu života) proti němu. Otázka existence Boha nemá smysl. Když pomineme neexistenci jeho definice (nelze určit existenci něčeho co není definováno) a připustíme, že je "nej", tak zjistíme, že narazíme ne logické rozpory. Například pokud bychom mu přiřkly schopmnost "všemocnosti" museli bychom připustit, že může být i bezmocný, což nás jistě nepotěší.
10.8. 07:58 karkar | skóre: 14 | blog: Kartrolling
By ti věřící tautologicky vysvětlili, že ta "bezmocnost" je boží záměr. Stejně tak je to odpověď na otázku, proč bůh dopouští to co se děje (války a jiné tragedie) - tady to se v náboženstvích už vysvětluje různě - fundamentalisti, zejména u tragédií nevěřících na tom demonstrují boží trest za bezbožnost, zatímco umírnění to vysvětlují nějakým vyšším záměrem... Oboje skupiny poukazují na zkoušku víry, pakliže se jedná o tragédii na věřících.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.