Portál AbcLinuxu, 4. května 2025 00:19

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
13.4.2004 10:17 Digero
Rozbalit Rozbalit vše Realtek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proc ne realtek? Co je na nem spatneho?
CIJOML avatar 13.4.2004 13:54 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Realtek
potrebuje specialni narovnani paketu, nemaji zadne HW urychlovani jako scatter/gather, h/w checksums atd. a tak silne zatezujou cpu... :)
13.4.2004 17:09 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše realtek je good na pomalou sit
Zdravim

No ja mam zkusenosti s realteky dobre na pomalych sitich. Spravuju nekolik wifi routeru, pouzivame plastove krabicky. Ze zacatku jsme meli realteky8029 (10mbit pci). Jelo to tak max 80kbps. Pak jsm eto vymenili za 8139 a hned to jede 700kbps. Na vytizene 100mbit linky byche je ale taky nedaval, cetl jsem ze neumej neco jako primy kopirovani z disku na sit, ze prej to beropu oklikou pres CPU nebo pamet.

On se clovek sakra rozmysli co koupit, kdyz realtek stoji 150Kc a 3com 600Kc.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
CIJOML avatar 13.4.2004 19:29 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: realtek je good na pomalou sit
to je to specialni zarovnani paketu :)
13.4.2004 19:35 rollfree
Tech 700 kbps s kartou na RTL8139 jste myslel vazne ? Predpokladam, ze se bavime o rychlosti "dratove" casti vasi site a ne wifi casti, pak by ta informace samozrejme byla zcela irelevantni.

Pokud je to opravdu 700 kbps, tak to muze mit 2 priciny :

a - pouzivate operacni system napsany ve Visual Basicu s drivery, napsanymi v Pythonu

b - jednotka "kbps" znemana "kilobits per setina sekundy"

Jinak si to opravdu nedovedu vysvetlit. Realtekove karty pouzivame uz spoustu let, v ruznych stanicich i serverech nam jich bezi nekolik stovek. Jsou naprosto bezproblemove, drivery na Linuxu i Win jsou vychytane (to se o vsech typech 100 Mbit karet rict neda).

K te rychlosti : napr. na Linuxu to pri prenosu dat mezi servery na NFS dela kolem 70 Mbit/s realneho datoveho prenosu, prenos mezi Win a Linuxem se Sambou cca 65 MBit/s. Pri testu prenosoveho vykonu bez ovlivneni ctenim/zapisem na disk (t.j. kdy se opravdu projevi jen parametry karty a driveru a nikoli rychlost diskoveho subsystemu) to dela v TCP na Linuxu cca 94-97 MBit/s. Vse mereno na nijak bombovem HW, Durony 1.3 GHz.
CIJOML avatar 13.4.2004 20:06 CIJOML | skóre: 58 | Praha
muj rekord je pres ftp mezi dvema kompy Atlon 2300, 500 MB RAM a P4 2400, 256 MB RAM obe s realtekama propojene krizakem prenos 10,5 megabajtu za sekundu.
13.4.2004 21:03 Plysak
Rozbalit Rozbalit vše Realtek pouze na LOW-MID traffic
Realtek v okamziku VELKE zateze ma zasadni problemy:

- naprosto neumerne zatezuje procesor
- zacina ztracet packety
- v kombinaci s kartami jako je prave zmineny 3com ci Intel v jedne kolizni domene se neprosadi a packet loos mu leze jako blazen

Plysak

13.4.2004 23:56 rollfree
Rozbalit Rozbalit vše Re: Realtek pouze na LOW-MID traffic
Kolizni domeny ? Ve 21. stoleti ? Huh.

Nevim, co je VELKA zatez. Nase nasazeni je v terminalovych sitich s cca 400 on-line pracovisti (co klavesa, to 4 pakety siti), mezi tim prenos radove jednotek az desitek GiB dat (synchronizace serveru). Pakety se neztraceji a vytizeni CPU je nepodstatne. Asi to neni VELKA zatez.

Realtek rulez.
CIJOML avatar 14.4.2004 12:06 CIJOML | skóre: 58 | Praha
a jak jste zjistil, ze se neztraceji?
14.4.2004 15:57 Petr
To by mne taky zajimalo :)). Ted vazne - moje zkusenost je s realteky smisena - na nizkou zatez, kde je silnej tlak na cenu jsou v pohode. Do produkcniho systemu mi nesmej. Jako smrtelna kombinace se projevil 3com OCLM a realtec :). Propustnost 8000 bitu za sekundu je proste uchvatna :)). Po vymene za 3C 509 jsem byl razem na 8 000 000 bitech za sekundu. Proste asi nesnasenlivost dvou smejdu mezi sebou. Pritom ta karta ted jede druhym rokem naprosto bez problemu ve firewallu na pobocce proti breeznetu.
14.4.2004 23:41 rollfree
Ztratovost (resp. neztratovost) paketu mi hlasi mimo jine statistka aplikace (jede to nad UDP s potvrzovanim aplikaci, takze tyto informace _samozrejme_ mam).

Tech 8 kbit/s je opravdu usmevnych. Co si takhle vyresit problemy s IRQ/kabely/konektory atd. ? To opravdu myslite, ze v dnesni dobe nejprodavanejsi sitovy chip na svete (na pocet kusu, na penize mozna ne) bude navrzen tak blbe, ze pojede na 0.08% teoretickeho maximalniho vykonu ? Tomu prece sam neverite.

Jinak jeste k tomu ztraceni paketu : kdyz to extremne zatizite testem a ono to jede v TCP na 97% maximalniho teoretickeho vykonu, tak uz tam na ztraceni (a tim padem opakovani) paketu fakt "neni misto".

Klidne Vam ten pocitac nakonfiguruji a jeste se s Vami vsadim o velkou flasku, ze ve vysledku mi to pojede minimalne 1000x rychleji, nez jste tu napsal.
16.4.2004 00:16 Petr
"Co si takhle vyresit problemy s IRQ/kabely/konektory atd. ? To opravdu myslite, ze v dnesni dobe nejprodavanejsi sitovy chip na svete (na pocet kusu, na penize mozna ne) bude navrzen tak blbe, ze pojede na 0.08% teoretickeho maximalniho vykonu ? Tomu prece sam neverite." "Klidne Vam ten pocitac nakonfiguruji a jeste se s Vami vsadim o velkou flasku, ze ve vysledku mi to pojede minimalne 1000x rychleji, nez jste tu napsal."

Tak si to rozeberme na prvocinitele -
1) Kazdy chip ma vadu - tomu se nevyhne zadny vyrobce. Jak moc je tech chyb a jak jsou zasadni je o penezich. Obvykle plati prima umera - cim lepsi tim drazsi. Jsou samozrejme vyjimky.
Ukazte mi _sitove_ zarizeni (napr. Cisco, Extreme, Foundry, Juniper ...) , kde jsou realtecy.
2) Flasku rad vypiji na vase zdravi, neb jste prohral - ja jsem nepsal o tom, ze realtecy jedou na 0.08% teoreticke maximalni propustnosti. Psal jsem, ze se mi sesla kombinace realtecu a 3com Office Connect LanModem ktera mela propustnost cca 8 000.- bps. Jednalo se o vzajemnou HW nekompatibilitu jak se i potvrdilo. Onen 3com OCLM jede s 3C509 v pohode a ty realtecy jedou proti breezum take v pohode. Opravdu pro mne neni problem dostat z HW maximum :).

BTW: Kde si flasku predame ? Prazdou ale neberu :)))).

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.