Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 06:49

Distribuční novinky - 50/2007

17. 12. 2007 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 50/2007  

Knol: Wikipedie dle gusta Googlu. VCS Bazaar 1.0 je na světě. Nizozemí směrem k OSS a otevřeným standardům. eeeXubuntu - Ubuntu pro Eee PC. Parsix GNU/Linux 1.0r0 Test 1. CRUX 2.4 RC1. Mandriva Linux 2008 Spring Alpha 1 Barlia. Distribuční rada: zrychlujeme správce balíčků (openSUSE).

Obsah

Letem světem

link

Frenzy - toolkit pro síťové a systémové administrátory založený na FreeBSD 6.2 - vyšel ve verzi Beta 3. Vývoj Damn Small Linuxu se přesunul do další řady, a tak je tu DSL 4.2 RC1. GoblinX přišel s novou edicí své distribuce - ta se nazývá "Micro" a zabírá jen necelých 100 MB, stahujte verzi 2.6 RC1. Vývojáři živého CD Elive neodpočívají ani před Vánocemi a nabízejí vývojové vydání Elive 1.2.3, které by mělo být stabilnější než předchozí verze. FreeNAS 0.686 Beta 3 je pravděpodobně poslední betou před označením systému za stabilní - přidává kontrolu souborového systému během startu, zařazuje podporu pro sdílení AFP plus jiné změny a vylepšení. Z Brazílie vzešel desktopový Litrix Linux 7.12 založený na Gentoo Linuxu. Španělé rovněž nezaháleli: LliureX 7.11 (živé DVD založené na Edubuntu) zlepšuje podporu hardwaru, rozšiřuje počet jazykových modulů (dostupná je i angličtina) a má robustnější automatickou konfiguraci.

Knol: Wikipedie dle gusta Googlu

link

Google začal tento týden uzavřené skupině lidí nabízet službu nazývanou Knol, přičemž "knol" je překládáno jako jednotka vědění. Svým systémem připomíná Wikipedii, ale více zde zdůrazňuje podíl jedince na práci a jeho znalosti - vedle článku je sloupeček s krátkým resumé autora. Zatímco na Wikipedii může každý vytvořit článek na nové téma a za předpokladu, že jsou plněna všechna pravidla jej může kdokoliv rozšiřovat, Knol bude webovou encyklopedií, kterou píší lidé s ověřenými znalostmi v dané oblasti. Pokud chcete na článku něco změnit, můžete, ale vaše úpravy projdou kontrolou původního autora. Ke každé stránce je možné psát otázky, ale také ji můžete hodnotit či diskutovat nad jejím obsahem. Zatímco na Wikipedii platí, že by nemělo existovat více článků na stejné téma, zde to asi možné bude, ale hodnocení uživatelů se projeví na umístění článku mezi výsledky vyhledávání. Aby byli autoři motivováni ke sdílení svých znalostí, mohou si zvolit, že chtějí, aby jim Google dával část příjmů z reklam na dané stránce. Nabízí se otázka, do jaké míry bude Knol zneužitelný k podsouvání zkreslených informací veřejnosti a zda dokáže konkurovat tak zavedenému projektu, jakým Wikipedie jistě je.

VCS Bazaar 1.0 je na světě

link

Bazaar 1.0 je první velká verze nového systému pro správu verzí - podobné programy se často používají při vývoji programů, kde probíhá spolupráce mezi více vývojáři, v situacích, kde je třeba mít možnost vracet se k předchozím verzím souborů, nebo tam, kde je žádoucí, aby veřejnost měla k aktuálním zdrojovým kódům snadný přístup. Na rozdíl od většiny obdobných systémů je Bazaar distribuovaný - dle Canonicalu, který za vývojem Bazaaru stojí, je to výhoda v situaci, kdy se jedná o open source či outsourcovaný vývoj s programátory roztroušenými po celém světě. Tento model svým principem usnadňuje tvorbu nezávislých větví produktu. Bazaar je dle slov firmy snadno použitelný v konzoli i v GUI a je také dále rozšířitelný - sám si s sebou nese přes 20 pluginů v Pythonu (ve kterém je celý Bazaar napsaný). K nasazení softwaru není třeba dedikovaný server, ale postačí webový server s FTP serverem. Licencován je pod GNU GPL nebo proprietární licencí. Běží na systémech, kde je k dispozici Python 2.4 nebo vyšší.

Nizozemí směrem k OSS a otevřeným standardům

link

Nizozemský parlament schválil plán pro přechod na otevřené standardy a open source software. Přechod bude vypadat tak, že úřady budou muset v budoucnu odůvodňovat, proč chtějí na určitém místě i nadále používat proprietární operační systém či jiný proprietární software - pro část úřadů to začne platit už od příštího dubna a všechny úřady se budou muset podřídit od prosince 2008. Zároveň mají za povinnost samy přijít s plánem pro tento přechod. V červnu 2008 představí Nizozemský institut pro standardy návrh, který bude obsahovat výčet přípustných otevřených standardů (přijatelné jsou jen ty, které nejsou zatíženy poplatky za patenty). Už nyní však má svou pozici jistou ODF. Dále byly připraveny plány pro fungování tendrů, nákupů a použití OSS na ministerstvech. Nizozemí svou náklonnost k open source ukázalo už před čtyřmi lety plánem s označením OSOSS - ten dosáhl použití otevřených standardů na 60 % správních míst v zemi a použití open source v 47 % "situací".

eeeXubuntu - Ubuntu pro Eee PC

link

eeeXubuntu je nový fork distribuce Ubuntu. Není to však další z forků, které vznikly jen pouze kvůli jinému výchozímu prostředí (či jen jinému výchozímu stylu prostředí), ale varianta, která se zaměřuje na podporu levných notebooku ASUS Eee PC. Jak už název napovídá, hlavním prostředím distribuce je XFCE - to je nakonfigurované pro běh při nízkém rozlišení. Distribuce obsahuje ovladač madwifi se speciálními patchi pro toto zařízení, dále upravenou verzi ALSA pro funkčnost mikrofonu a změněnou hodnotu swappiness, aby integrovaný solid state disk (SSD) nebyl pod takovou zátěži. eeeXubuntu vychází v podobě živého instalovatelného CD - hlavním nedostatkem zůstává instalátor Ubiquity, který se obtížně vejde na obrazovku výrobku.

Parsix GNU/Linux 1.0r0 Test 1

link

Parsix GNU/Linux je živá instalovatelná distribuce založená na KANOTIXu (tedy i na Debianu). Výhradně se zaměřuje na prostředí GNOME, kde používá elegantní styl. Zajímavostí distribuce je podpora perské klávesnice a perských fontů a zahrnutí vícejazyčného slovníku xFarDic. Na pomoc uživatelům je připraven IRC kanál, oficiální diskuzní fórum a také fórum pro francouzsky a italsky hovořící zájemce. Poslední testovací verze distribuce nese kódové označení "Ramon" - vylepšuje skripty, které zajišťují startování a vypínání živého systému, používá SquashFS s kompresí LZMA a běží na jádře 2.6.23.1 s TuxOnIce, lwlwifi a jinými patchi. Ke konfiguraci grafického serveru je využíván grafický nástroj přeportovaný z Ubuntu. Hlavní programy systému jsou GNOME 2.20.2, OpenOffice.org 2.2.1, IceWeasel 2.0.0.8, GIMP 2.4.1, Pidgin 2.2.2 a přehrávač Exaile! 0.2.10. Ačkoliv se jedná o testovací verzi, neměly by se vyskytovat žádné zásadní potíže, nicméně testování veřejností je třeba. Stahovat můžete pro architektury i386 a amd64.

parsix parsix

CRUX 2.4 RC1

link

CRUX je odlehčená distribuce pro i686 se zaměřením na zkušené uživatele Linuxu. Důraz je kladen na přímočarost - balíčky jsou uložené v tar.gz souborech, init skripty jsou ve stylu BSD a výchozí nabídka aplikací je malá. Druhým cílem je používání nových funkcí Linuxu, nástrojů a knihoven. CRUX poskytuje také systém portů pro jednoduchou instalaci a aktualizaci aplikací. Repozitářů s porty je celá řada, můžete se podívat na jejich přehled. Aktuální předverze 2.4 RC1 používá GCC 4.2.2, binutils 2.18 a glibc 2.6.1. Přechází na X.org 7.3, nyní už bez podpory Xprint. CRUX nově používá initramfs, díky čemuž už není třeba zadávat root=... - umístění mechaniky je detekováno automaticky. CD je možné odpojit za běhu systému a instalace může kompletně probíhat na dálku - stačí nabootovat CD, nastavit rootovské heslo a síť a spustit sshd.

Mandriva Linux 2008 Spring Alpha 1 Barlia

link

V připravované Mandrivě dojde k několika velkým změnám. Poslední vývojová verze přechází na označování disků pomocí UUID, což mimo jiné umožní, aby stejný disk byl připojován vždy na stejné místo nezávisle na okolnostech (tedy např. na pořadí připojení). V repozitářích (ale ne v instalačních obrazech) najdete zatím poslední předverzi KDE 4.0 RC2 a v systému je naplno používán X.org 7.3 (včetně X.org serveru 1.4). V Mandrivě je také nasazen zvukový server PulseAudio (ten se objevil např. v poslední Fedoře) - PluseAudio není jen další zbytečný software do systému navíc, ale nabízí i zajímavé funkce. Pokud bude dodržen vývojový plán, konečná verze distribuce bude na světě 2. dubna 2008.

Distribuční rada: zrychlujeme správce balíčků (openSUSE)

link

Nejen zvědaví uživatelé provádějí mnoho instalací a odinstalací balíčků. Na rozdíl od jiných systémů nám na Linuxu tak akutně nehrozí "zašpinění" systému, ale může dojít k fragmentaci. Na distribuci openSUSE máme dvě databáze týkající se správy balíčků, u kterých fragmentace hrozí. První z nich je databáze ZYPP - jedná se o sqlite databázi, a tak pročištění provedeme následovně:

sqlite3 /var/cache/zypp/zypp.db vacuum

Jinou možností je nechat cache kompletně zregenerovat:

rm /var/cache/zypp/zypp.db
zypper refresh

Druhou databází je databáze RPM, u které můžeme použít

rpm --rebuilddb

Neočekávejte velké zázraky - téměř každý souborový systém je sám o sobě náchylný k fragmentaci. V Linuxu je defragmentačních nástrojů méně, protože souborové systémy jsou lépe navrženy, ale při velkém zaplnění disku se práce zpomalí i tak. Pro nápravu můžeme překopírovat systém na jiný disk, smazat obsah původního souborového systému a zase nakopírovat data zpět nebo použít nástroje, které některé souborové systémy nabízejí (např. u XFS je to xfs_fsr).

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 49/2007
Následující díl: Distribuční novinky - 51/2007

Související články

Distribuční novinky - 49/2007
Distribuční novinky - 48/2007
Distribuční novinky - 46/2007
Distribuční novinky - 45/2007

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

Fluttershy, yay! avatar 17.12.2007 04:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 50/2007
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Z těch sloves v přehledu jsem v sedmém nebi!
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
17.12.2007 16:54 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 50/2007
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten Parsix vypadá vzhledově velmi pěkně.
pushkin avatar 2.1.2008 08:27 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 50/2007
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jsem se konečně dostal k tomu, bych zkusil ten trik na správce balíčků pod openSUSE. Slušný výsledek, z nabíhání trvajícího 2 min se start správce zkrátil na 50 s. Díky za tip!
🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.