abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 107 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 48/2007

    3. 12. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4647×

    Google zahajuje soutěž pro středoškoláky. Nigerijská firma žaluje One Laptop Per Child. KDE 4 se odkládá na leden 2008. Úspěch OpenDocument Format roste. TrueBSD 2.0 RC1. Elive 1.0.2. Ubuntu 8.04 Alpha 1 Hardy Heron. Distribuční rada: změna obnovování repozitářů v openSUSE.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Služba Launchpad Personal Package Archive, která částečně napodobuje openSUSE Build Service, byla po několika měsících betatestování uvedena do provozu. Vyšel SUSE Linux Enterprise Real Time 10 - distribuce s odezvou v reálném čase. Muslimové se dočkali nové varianty Ubuntu právě pro ně: Ubuntu Muslim Edition 7.10. Linux Caixa Mágica 12 RC1 je portugalská linuxová distribuce - dříve založená na openSUSE, nyní na Mandrivě. IPCop 1.4.18 opravuje podporu NTP, byl aktualizován software a uživatelské rozhraní. StartCom Enterprise Linux 4.0.5 přináší poslední novinky z Red Hat Enterprise Linuxu 4. Shift Linux 0.5 je živé CD Debianu, které je k dispozici v několika edicích podle desktopového prostředí. Damn Small Linux 4.1 RC3 obsahuje nový textový editor, aktualizuje pciutils a opravuje různé chyby. Pioneer Linux 3.0.2 je nová verze distribuce založené na Kubuntu. Turbolinux 11 Server je japonská placená distribuce pro enterprise odvětví - nabízí dlouhodobou podporu, Zend Framework, bezpečnostní systém Tomoyo Linux, usnadnění migrace z Windows nebo Solarisu a další zajímavosti. Vyšlo FreeBSD 6.3-RC1, po kterém bude následovat další release candidate a pak přijde konečná verze, pokud se neobjeví závažné problémy. ASPLinux 12 je ruská distribuce založená na Fedoře - záměrem distribuce je, aby vše fungovalo hned po instalaci (zahrnuje proprietární ovladače, problémové kodeky atp.).

    Google zahajuje soutěž pro středoškoláky

    link

    Středoškolští studenti ve věku od 13 let mají příležitost zúčastnit se nové soutěže Google nazvané The Google Highly Open Participation Contest. Cílem je, aby i další lidé měli šanci naučit se něco o vývoji svobodného softwaru - nejde jen o programování, ale i o psaní dokumentace, provádění průzkumu mezi uživateli atd. Účastníci získají certifikát a tričko, pokud dokončí alespoň jeden úkol, za dokončení každých tří úkolů dostanou 100 dolarů, maximálně může každý získat celkem 500 dolarů. Tři vybraní se navíc budou účastnit slavnostního vyhlášení v sídle Google v Mountain View. Highly Open Participation Contest se účastní celkem deset open source projektů - seznam zahrnuje jména jako Apache Software Foundation, Drupal, GNOME, Mono, Python a jiné. Soutěž byla zahájena 27. listopadu, volit úkoly je možné do 22. ledna a práce bude ukončena 4. února.

    Nigerijská firma žaluje One Laptop Per Child

    link

    Nigerijská společnost Lagos Analysis Corp. zažalovala projekt One Laptop Per Child kvůli porušování patentů. OLPC prý okopírovalo jejich "inovativní" klávesnice a navíc se dopustilo zpětného inženýrství jejich ovladače klávesnice - už při pohledu na klávesnici této firmy se nabízí otázka, proč by někdo měl takové věci zapotřebí. Lagos chce, aby OLPC nahradilo způsobené škody, přestalo vyrábět a distribuovat své laptopy a přestalo používat údajně nelegální ovladač klávesnice. Firma tvrdí, že OLPC si za tímto účelem zakoupilo dvě klávesnice značky KONYIN v americké a nigerijské verzi. Na vzhled klávesnic OLPC se pro porovnání můžete podívat na Wiki. Najít znění porušovaného patentu je však prakticky nemožné a navíc se nejedná o žádnou převratnou invenci. Je symbolické, že Ade Oyegbola, zakladatel firmy Lagos, byl v roce 1990 usvědčen z bankovních podvodů a byl za ně na několik let poslán do vězení.

    Server Boston.com mezitím uvedl informace o prodejnosti notebooků OLPC. Prodejnost je nižší, než se původně očekávalo, ale Peru nyní uzavřelo smlouvu na nákup 260 000 výrobků a mexický miliardář Carlos Slim zakoupil 50 000 počítačů pro svou zemi. Od začátku programu Give One Get One (zaplať dva, jeden daruj) bylo veřejností zakoupeno 190 000 laptopů - někteří lidé si dokonce nenechají ani jeden notebook a darují oba dva. Ti, kteří si přístroj ponechají, dostanou od T-Mobile roční přístup k Internetu přes bezdrátové hotspoty zdarma. Souběžně s Give One Get One běží projekt Give Many, který přesvědčuje charitativní spolky, aby za přístroje pro rozvojové země zaplatily.

    KDE 4 se odkládá na leden 2008

    link

    Očekávané KDE 4 mělo původně vyjít už tento měsíc, ale ti, kteří vyzkoušeli poslední vývojové verze, jistě potvrdí, že software nebyl ve stavu vhodném pro vydání. Většina potřebné práce je už hotová, ale důležité komponenty prostředí (Plasma a Konqueror) na tom tak dobře nejsou. Zakroužkujte si tedy v kalendáři nové plánované datum vydání: 11. leden 2008. KDE žádá všechny, kteří by mohli s prací pomoci, aby tak učinili - seznam současných zásadních nedostatků je na stránkách Techbase. Připomeňme, že na 17. až 19. leden 2008 je plánována oslava vydání v prostorách Google v Mountain View. Projev Aarona Seiga bude odtamtud živě přenášen přes Internet.

    Úspěch OpenDocument Formatu roste

    link

    Úspěch OpenDocument Formatu roste, stále více zemí z něj dělá vládní standard pro výměnu dokumentů. Po Jihoafrické republice je tu Nizozemí, které začne podporovat ODF od příštího dubna. Dále i Jižní Korea, kde Úřad pro technologii a standardy před několika měsíci schválil ODF jako národní standard, avšak toto rozhodnutí není pro ostatní vládní úřady závazné. Důležitou roli hraje také Francie, kde půl milionů státních úředníků přechází na OpenOffice.org. Méně radikální kroky podniká Belgie - tam se instaluje ODF plugin pro MS Office. V Rusku projevují o ODF zájem dobrovolníci: specifikace ODF je dostupná pouze v anglickém jazyce, což některým lidem přišlo omezující, a tak byl zhotoven neoficiální překlad specifikace do ruštiny. Na závěr drobná zpráva z oblasti boje s OOXML: Andy Updegrove začal psát e-book ODF vs. OOXML: Válka slov.

    TrueBSD 2.0 RC1

    link

    TrueBSD je živý systém založený na FreeBSD - v čele vývoje stojí jediný programátor, dále mu několik lidí pomáhá s webovými stránkami a různými drobnostmi. Od této verze se jedná o živé DVD namísto CD, což znamená zahrnutí velkého množství programů (KDE, GNOME, Compiz, Amarok, OpenOffice.org a další). Dále probíhá přechod na UTF-8 (v systémové konzoli je však i nadále používáno obyčejné kódování), systém je založen na FreeBSD řady 7, používá se modulární X.Org (který je automaticky nakonfigurován) a je podporován Flash.

    truebsd truebsd truebsd

    Elive 1.0.2

    link

    Elive je ukázkové živé CD s prostředím Enlightenment. Velkou novinkou verze 1.0.2 je zařazení Enlightenment 17. Zvukový systém zvládá více souběžných zvuků a uvnitř uživatelského jména a hesla je možné použít znak dolaru (aniž by následoval problém s přihlášením). Nyní je možné nainstalovat dodatečné správce oken a volit mezi nimi při přihlašování, přičemž si do systému můžete nainstalovat i jiné dodatečné programy. Živý systém je možné bootovat z externích zařízení, ale tato funkce ještě vyžaduje testování.

    elive elive

    Ubuntu 8.04 Alpha 1 Hardy Heron

    link

    Na světě je první vývojová verze Ubuntu 8.04 - zatím se začínají rýsovat nové funkce a v některých oblastech dosud nepadla rozhodnutí. Hlavní novinkou v této vývojové verzi (Tribe 1) je pravděpodobně X.org 7.3, které mj. přináší lepší automatickou detekci nastavení v situaci bez konfiguračního souboru. Dále došlo k velkému začlenění balíčků z Debianu - v tomto vydání tak najdete mnoho aktualizovaných a úplně nových balíčků. Při testování si dejte pozor na známé problémy: vinou špatně nastavené priority Bluetooth pluginu nebude v Totemu fungovat přehrávání většiny souborů, dále se objevuje nemožnost přepínat virtuální terminály po přihlášení a také chyba, kvůli které se při instalaci nezapíše volba klávesnice.

    Tým Kubuntu nelení a slibuje, že začne v množství nabízených funkcí dohánět Ubuntu. Do Kubuntu se dostane KDE Bluetooth, Kicker s lepší podporou Compizu, KNetworkManager bude podporovat PPP a PPTP, Kaffeine automaticky nainstaluje FFmpeg kodeky a ve výchozím nastavení bude povolen zápis na NTFS. Kromě testovacích verzí Ubuntu a Kubuntu vyšla i testovací verze Edubuntu, JeOS, Xubuntu, Gobuntu a Ubuntu Studio.

    ubuntu ubuntu

    Distribuční rada: změna obnovování repozitářů v openSUSE

    link

    Správce balíčků YaST některé uživatele obtěžuje častým obnovováním dat repozitáře - naučíme se změnit časový interval, po kterém k obnovení může dojít, či jej úplně zakázat. Pokud chceme automatické obnovování zakázat/povolit, nastavíme to v YaST modulu Software Repositories nebo použijeme následující příkazy:

    # zákaz:
    zypper mr --disable-autorefresh "označení repozitáře"
    
    #povolení:
    zypper mr -a "označení repozitáře"

    Pokud chceme změnit počet minut, po kterých má dojít k obnovení, upravíme soubor /etc/zypp/zypp.conf a nastavíme tam tento údaj:

    repo.refresh.delay = 20 # příklad: dvacet minut
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.12.2007 07:28 DragonFire | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2007
    Nezkoušel jste někdo to TrueBSD 2.0 RC1???
    tsLnox avatar 3.12.2007 08:40 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2007
    každá ikona jinak velká.. to by mě deptalo :-D
    srigi avatar 3.12.2007 08:48 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2007
    Problemom s pomalym spravcom SW v openSUSE sa vyhnete presne zakazanim auto-refresh repozitarov. Idealne je to zakazat uz pri pridavani repozitara, bud rovno v klikatku alebo pohodlnejsie cez komandlajnu
    su
    zypper ar -n URL_REPOZITARA ALIAS
    zypper ref ALIAS
    Parameter -n pri pridavani repozitara (zypper ar - add repository) zakaze auto-refresh. Po pridani repozitara, ten hned PRVY KRAT refresneme (co si niekedy vyziada povolenie importu auth klucov).

    Repozitar mozete potom kedykolvek takto pohodlne refresnut z komandlajny.
    Be kind to newbies.
    martin() avatar 3.12.2007 15:56 martin() | skóre: 6 | Prievidza / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2007
    Da sa nejako nastavit aby sa repozitare aktualizovali napr. po tyzdni ? Tzn ze dnes by sa aktualizovali a najblizsie az o tyzden (alebo neskor ak by som nic neinstaloval).
    Hovor múdro, nepriateľ načúva ! -- S. J. Lec --
    srigi avatar 4.12.2007 08:51 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2007
    Tak podla clanku nastav auto-refresh na 10080 minut.
    Be kind to newbies.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.