Portál AbcLinuxu, 4. května 2024 08:42

KTorrent - BitTorrent pro KDE

5. 3. 2007 | Petr Šigut
Články - KTorrent - BitTorrent pro KDE  

Používáte síť BitTorrent? Nebo jste o ni slyšeli a chcete si ji vyzkoušet? V tom případě je dobré mít klienta a ještě lepší dobrého klienta. KTorrent určitě patří mezi ty povedenější.

V článku nebudu rozebírat, co to je BitTorrent (nejsem ten pravý); něco se lze dozvědět ve slovníku a softwarovém katalogu tady na abíčku (BitTorrent a BitTorrent) nebo na Wikipedii. Každopádně je to druh peer2peer sítě oblíbený v linuxovém světě (nejen) proto, že autor je příznivcem open-source a nevězní svou technologii v řetězech tajením protokolu či zakazováním jiných klientů.

Instalace

Ve spoustě distribucí bude KTorrent přítomen v repozitářích. Máte-li smůlu a není, či chcete okusit novou verzi 2.1 (což doporučuji - vylepšena rychlost, spousty oprav, změny rozhraní, ...), která ještě jako balíček není, lze stáhnout zdrojové kódy a zakompilovat si. Přímo na stránkách projektu jsou balíčky pro Ubuntu Edgy a Dapper.

Zdrojáky mají asi 3,5 MB, kompiluje se klasicky:

./configure; make; make install

Závislosti jsou klasické pro KDE aplikaci - v různých distribucích to bude pojmenováno různě, ale vždy přibližně takto: kde-devel a qt-devel (v Ubuntu Dapper libqt3-mt-dev). Co může zaskočit, je požadavek GMP. V Ubuntu ho uspokojil balík libgmp3-dev.

Po úspěšné instalaci se program spouští příkazem ktorrent. Objeví se okno ne nepodobné tomuto:

ktorrent - spusteni

KTorrent není úplně kompletně počeštěn; přisuzuji to relativní čerstvosti verze 2.1 (doufám, že autorům lokalizace nekřivdím kvůli nějakému mému hybridnímu nastavení - počeštění KDE a spol. mám v pořádku). Nicméně mám pocit, že to na přehlednosti skoro přidává :-). Většina je počeštěna a pojmy, u kterých by to spíše škodilo, zůstávají v originále.

Hned po instalaci prospěje projít si nastavení - Nastavení - Nastavit: KTorrent.... První položka je Stahování - KTorrent umí omezovat různé parametry odesílání/stahovaní, počet připojení apod., nemusíte tedy pro to používat externí aplikace. Dokonce umožňuje i velmi detailní nastavení rychlosti a dalších parametrů podle času. Viz níže (Moduly).

ktorrent - nastaveni

Rozhodně si neopomeňte správně nastavit porty - špatné nastavení může vyústit ve zcela nefunkční program (ta lepší varianta) nebo v pomalu stahující program a stěžování na protokol BitTorrent (ta horší varianta).

Výchozí hodnoty jsou OK, ale je třeba přizpůsobit tomu pravidla vašeho firewallu (iptables) - například příkazy:

($IPTABLES je proměnná s cestou k příkazu iptables a $ETH_NET rozhraní "do internetu".)

$IPTABLES -A INPUT -i $ETH_NET -p tcp --dport 6881 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -i $ETH_NET -p udp --dport 4444 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -i $ETH_NET -p udp --dport 6882 -j ACCEPT

Výše zmíněné příkazy by měly být vhodné pro příslušně nastavené položky, které najdete v nastavení - Port (6881), Port UDP trackeru (4444) a UDP port pro DHT komunikaci (6881).

Jestliže jste za NATem, měly by pomoci následující příkazy na routeru:

$IPTABLES -t nat -A PREROUTING -i $ETH_NET \
 -p tcp --dport 6881 -j DNAT --to 192.168.3.2:6881
$IPTABLES -t nat -A PREROUTING -i $ETH_NET \
 -p udp --dport 4444 -j DNAT --to 192.168.3.2:4444
$IPTABLES -t nat -A PREROUTING -i $ETH_NET \
 -p udp --dport 6882 -j DNAT --to 192.168.3.2:6882

Porty zůstávají stejné a 192.168.3.2 je adresa počítače za NATem ve vnitřní síti na který chceme ony porty přesměrovávat. Přivítám trpkou kritiku zkušených síťařů v diskuzi - nerad bych šířil nějaké bludy.

S nastavením routeru vám snad může pomoci plugin UPnP, ale nezkoumal jsem blíže, přijde mi to jako zvrhlost...

Další nastavení se týká využití paměti, rychlosti obnovování GUI, tray ikony, oznamovacích zpráv atp. - nastavte dle libosti a divné věci, o kterých nevíme, co znamenají, neměníme...

Co přináší závislost na KDE?

Alespoň pro mě je hodně příjemnou vlastností KTorrentu integrace vyhledávání torrentů - klasicky se tak děje přes váš prohlížeč, ale KTorrent k tomu využívá khtml (nebo nějak integrovaný Konqueror, nezkoumal jsem). V praxi to vypadá nějak takto:

ktorrent - hledani

Máte tedy prostředí pouze pro hledání torrentů. Po kliknutí na tlačítko Hledat zadáte do formuláře klíčová slova a zvolíte Search Engine - neboli stránku, na které se má daný torrent hledat. Jednotlivé výsledky hledání se zobrazí v tabech. Search Engine můžete přidávat i vlastní, podobně jednoduše jako například ve Firefoxu, stačí v Nastavení - Hledání vyplnit název Search Enginu (libovolné) a adresu, kde za na místo hledaného řetězce (proměnné) doplní slovo FOOBAR. Stejně jako na obrázku, kde přidáváme server Downloadanime.org:

ktorrent - hle-pridat

Moduly

V nastavení KTorrentu najdete i sekci Moduly - nemusíte je nikde stahovat, jsou součástí KTorrentu; jen si volíte, jestli se daný modul načte nebo ne.

Po označí modulu a kliknutí na Načíst přibude jeho nastavení.

ktorrent - moduly

Pro představu si pojďme dva zajímavé moduly představit (některé další jsou načteny ve výchozím stavu):

Scheduler plugin - užitečná věc hlavně pro ty, které ISP trýzní různým omezováním času, limity apod. Lze si nastavit, od kolika do kolika hodin se může kolik přijmout a odeslat. Můžete si vytvořit i několik profilů. Naštěstí nemusím tento plugin nějak intenzivně využívat...

ktorrent - omezeni

Web interface plugin - chtěli byste mít nainstalovaného BitTorrent démona na serveru, který běží 24/7 denně a jen s k němu z vašeho desktopu připojovat a kontrolovat, co stahuje? Tak to vám umožní webové rozhraní jen tak napůl :-). Za prvé nevím, kdo by chtěl na server instalovat KTorrent se všemi jeho závislostmi, a za druhé si přiznejme, že ono webové rozhraní není z nejpropracovanějších. Na druhou stranu se musí nechat, že vše funguje naprosto bez problémů na první pokus bez složitého nastavování, a na telefonické stěžování rodiny/spolubydlících "Ta liška načítá stránky strašně pomalu!" nemusíte zapínat ssh a hned ktorrent zabíjet - ale stačí stop přes web...

ktorrent - web

Web interface požadoval nastavenou položku Automaticky ukládat torrenty do.

Moduly jsou podle mě velmi šikovná věc - každý si zvolí, které potřebuje, program je rychlejší (doufám) a přehlednější (nevidíte nastavení, o které nestojíte).

A co samotné stahování?

To nejdůležitější jsem si nechal na konec, ale v podstatě není co rozebírat - vše je velice intuitivní. Buď přes integrovanéé vyhledávání nebo přes prohlížeč si najdete torrent a ten se začne stahovat přes KTorrent... stahování můžete samozřejmě pozastavit. V dolní části aplikace vidíte 5 záložek - Stav, Soubory, Protějšky, Porce, Trackery. Ve Stavu například vidíte, jak velká část torrentu je k dispozici - symbolizováno proužkem s případnými přerušeními. V kartě Soubory máte zase přehled o souborech, ze kterých se torrent skládá. Pravý klik ve frontě na stahovaný soubor vám vyvolá další možnosti - třeba náhled pro video, různé seskupování atd.

ktorrent - stahovani

Související články

Jigdo a Bittorrent
Direct Connect
DCGui-Qt / Valknut
LinuxDC++

Odkazy a zdroje

ktorrent.org

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.