Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:04

WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux

8. 1. 2009 | Petr Ferschmann
Články - WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux  

Ekonomické systémy WinStrom mají tradici již od roku 1991. Minulý rok byla vydána nová generace tohoto systému s názvem WinStrom 10, jejíž zásadní novinkou je doplnění podpory operačních systémů Linux a Mac OS X. Článek tento produkt krátce představuje.

Redakce: Věříme, že nám čtenáři odpustí tento mírně reklamní článek. Není jako takový prezentován, protože jsme si jej sami vyžádali, za jeho vydání nebylo nic placeno a nabízíme jej proto, že jej považujeme za užitečný, i když jen chválí.

Důvodů pro přechod z Windows na Linux se najde mnoho, ale pro fungující firmy může jít o zapeklitý oříšek. Jako první krok firmy obvykle začnou používat aplikace, které jsou dostupné pro obě platformy, například Firefox, Opera, Thunderbird, OpenOffice.org či GIMP. Druhým krokem je změna operačního systému, která je pro uživatele téměř bezbolestná. V českém prostředí však tento způsob přechodu narážel na překážku v podobě účetního softwaru – existovaly aplikace výhradně pro Windows, a nebo výhradně pro Linux. Ekonomický systém WinStrom 10 tuto překážku odstraňuje a díky němu je možné stejnou metodou přejít i v případě firemního účetnictví.

Než však začnete uvažovat o WinStromu, obvykle si položíte dvě otázky – je WinStrom vhodný pro vaši firmu a je linuxová verze skutečně použitelná?

Je WinStrom pro Linux opravdu použitelný?

Nejdříve se pokusme odpovědět na otázku, zda je linuxová verze použitelná. Výrobce poskytuje plnou podporu a záruku i pro tento systém. Veškerá funkčnost, která je podporovaná na Windows, je stejně podporovaná i na Linuxu. Tisk, export do PDF, import a export z Excelu, čteček čárového kódu, zálohování, import a export do bank a mnoha dalších funkcí. To, že je podpora skutečná, dokresluje i podpora linuxových instalačních balíčků a aplikace také používá i vámi vybraný vzhled. WinStrom je možné používat jak v prostředí GNOME, tak v KDE.

winstrom linux login dialog cs

winstrom linux menu 1 winstrom linux nahled tisku

winstrom linux vydana faktura winstrom login dialog cs

Ukázka faktury ve formátu PDF: v češtině, v angličtině a také náhled před tiskem (PNG).

Podporovány jsou distribuce Ubuntu 7.10 a vyšší, Debian Testing, Fedora 9 a 10, Mandriva 2008 a 2009 a OpenSUSE 11.0. Vše samozřejmě jak v 32 bitové, tak 64 bitové variantě. Balíček je možné nainstalovat i na jiné distribuce, kde je dostupný PostgreSQL ve verzi 8.3. Instalace je také snadná – stáhnete si balíček a pomocí správce balíčků ve vašem systému jej nainstalujete. Systém zajistí i dotažení dalších požadovaných komponent. Pro některé distribuce je také podporována automatická aktualizace pomocí balíčkovacího systému.

Je WinStrom vhodný pro naši firmu?

WinStrom 10 je určen pro malé a střední firmy. Nejedná se jen o účetnictví, ale i propracovaný systém mnoha firemních evidencí – fakturace, sklad, evidence majetku a odpisů, leasing, mzdy, poptávky, nabídky, objednávky a mnoho dalších.

Mezi méně obvyklé vlastnosti ekonomických systémů patří i podpora více jazyků – aplikace umí komunikovat v češtině a angličtině. Zadávaná data je možné pořizovat ve více jazycích. Můžete tak s aplikací komunikovat česky, názvy zboží zadávat v češtině a němčině a faktury tisknout v angličtině. Přidání dalších legislativ a jazyků je celkem snadné a nyní pracujeme na slovenské legislativě a také na překladu do slovenštiny a němčiny.

Licence software není vázaná na operační systém a můžete tak libovolně systémy míchat a rozložení i později změnit – server na Linuxu, stanice s Windows a notebooky s Mac OS X. Přístup k systému je možný i vzdáleně (např. pomocí VPN) a licence jsou navíc plovoucí – lze se tak na jednu licenci připojovat z notebooku i pracovní stanice. Kupujete si tedy počet současně pracujících uživatelů a nikoliv jen počet počítačů.

WinStrom 10 je také snadno rozšiřitelný a jsou nabízeny zakázkové úpravy.

Závěr

WinStrom 10 je moderní ekonomický systém, který to s podporou Linuxu myslí opravdu vážně. WinStrom 10 je navíc nabízen i v bezplatné variantě Start, která umožňuje evidovat až 100 dokladů v každé evidenci (např. 100 faktur). WinStrom tak můžete bezplatně používat třeba i jen pro tvorbu faktur, které později předáváte své účetní.

Na závěr lze jen dodat, že předchozí generace systémů WinStrom si získaly jen v České republice několik tisíc uživatelů. Nová generace staví na těchto zkušenostech, dlouhé tradici a vše posouvá opět o kousek dále. Navíc toto vše přináší i do světa Linuxu.

Vývojový tým se snaží komunikovat s uživateli a vývojáři, a proto doporučujeme k přečtení článku od vývojařů WinStrom 10: pod pokličkou.

Související články

Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru
Seriál: GnuCash - domácí účetnictví na úrovni
Seriál: Elektronické bankovnictví
MISU - účetnictví pro Linux

Odkazy a zdroje

WinStrom - domovská stránka
WinStrom - záznam v katalogu software

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.