Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 10:09

Plasmate – plasmoid pro KDE 4 snadno a rychle

26. 2. 2010 | Dan Vrátil
Články - Plasmate – plasmoid pro KDE 4 snadno a rychle  

Plasmate je nový nástroj pro velmi snadnou tvorbu plasmoidů – programů pro desktop v prostředí KDE 4 – pomocí skriptovacích jazyků (JavaScript, Python, Ruby). Plasmate automatizuje množství netriviálních úkonů a zjednodušuje přípravu plasmoidu na několik kliknutí. Přečtěte si, jak rychle vytvořit první plasmoid, jak se s Plasmate pracuje, i o vynalézavém způsobu integrace správy kódu pomocí nástroje Git.

Obsah

Přibližně před rokem Aaron Seigo ve svém blogu představil nový nástroj pro usnadnění tvorby plasmoidů: Plasmate, který se tento měsíc dočkal první alfaverze. Plasmate se zaměřuje výhradně na Plasmoidy psané ve skriptovacích jazycích JavaScript, Python a Ruby, protože právě ty se nejvíce hodí na jednoduché, nenáročné úkoly. Každá funkce programu by podle Seiga měla být dostupná jen pár kliknutími. Nečekejte tedy žádné IDE ve stylu QtCreatoru či KDevelopu. V jednoduchosti je síla a Plasmate je opravdový silák!

Zde je krátký souhrn toho, co už Plasmate umí:

A čeho se zatím nedočkáte? Například našeptávače s API, takže jediný způsob, jak zjistit parametry funkcí, je přes dokumentaci. Podobně chybí kontrola syntaxe. Toto jsou však omezení daná použitím Kate jako editoru kódu.

Správa projektů

link

Jak se lépe seznámit s programem než tím, že ho použijeme. Můžeme si vybrat co budeme tvořit – Plasmoid, DataEngine, Runner nebo motiv Plasmy?

plasmate 1 vytvoreni projektu

Vzhledem k tomu, že Ruby neovládám a v Pythonu jsem naposledy programoval před čtyřmi lety, nezbývá mi jiná možnost, než vytvořit applet v JavaScriptu. Nenapadlo mě nic složitějšího než applet na přepis textu pozpátku.

plasmate 2 jazyk projektu

Editor

link

Hned poté nás přivítá samotný editor.

plasmate 3 vychozi ui

Já jsem neváhal a hned jsem začal programovat. Po pár minutách jsem měl kód a protože jsem svědomitý, ukládal jsem si i revize. Všimněte si funkčního náhledu vpravo dole, ve kterém můžete okamžitě testovat, co jste zrovna naprogramovali.

plasmate 4 naprogramovano plasmate 5 git revize

Ukládání do revizí je podlě mě dobrý nápad. Navíc nemusíte mít nejmenší zkušenosti s Gitem, popravdě si ani nevšimnete, že používáte Git. Měl bych ale výhrady k odstranění tlačítka Uložit. Plasmate sice čas od času automaticky ukládá změny, to ale uživatel neovlivní. Vzhledem k občasným pádům jsem tak musel kód psát několikrát.

Metadata

link

Než můžete své dílo vyexportovat, musíte nastavit určité meta informace. Editor metadat, dostupný přes položku Metadata v pravém sloupci, může nastavování metadat usnadnit. Ale nemusí – já jsem dlouho zápasil s tím, proč applet nejde spustit, než jsem přišel na to, že jako API se musí nastavit JavaScript, ne C++ (ani jsem nějak nepochopil, proč je tam C++, když Plasmate applety v C++ neumí, a už vůbec ne, proč je to výchozí volba).

plasmate 6 metadata

Dokumentace

link

K dispozici jsou tutoriály o tvorbě plasmoidů, dokumentace API a průvodce Plasmatem. Dokumentace je ale jen online, takže pokud píšete o hodinách ve škole jako já, musíte se obejít bez dokumentace. Prohlížeč také nemá žádná tlačítka pro navigaci; myslím, že alespoň tlačítka ZpětVpřed by tu být mohla.

plasmate 7 dokumentace

Export

link

Když je program hotový, stačí kliknout na Install Project a aplet se nainstaluje, ale jen pro aktuálního uživatele. Pro vytvoření souboru .plasmoid (což není nic jiného než archiv všech souborů projektu zkomprimovaný metodou ZIP), který bychom mohli rozeslat do světa, slouží funkce Export Plasmoid. Poslední tlačítko (Publish) je zatím nefunkční, ale v budoucnu by mělo nahrát váš výtvor na kde-look.org. Podle Seiga se také plánuje možnost exportu zdrojových kódů plasmoidů do veřejného Git repozitáře, což je funkce, kterou jistě ocení hlavně vývojáři.

plasmate 8 export

Budoucnost

link

A co můžeme od projektu očekávat v následujících měsících a letech? Tak především je to integrace Qt Designeru, LokalizeQML, dále bude k dispozici offline dokumentace API, aby bylo možné programovat ve vlaku, v hospodách a na jiných místech, kde nemusí být k dispozici kvalitní připojení.

Vývojáři plánují půlroční vývojový cyklus a prvního oficiálního vydání 0.1 bychom se měli dočkat společně s KDE SC 4.5 někdy v létě.

Související články

Seriál: Jak se dělá Plasmoid
KDE 4.0: Plasma
Seriál: Qt 4 - psaní grafických programů
Seriál: Qt 4 – Konzolové programy
Cmake: zjednoduš si život
Seriál: Kommander
Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
Co přináší KDE 4 - (technologie)
Novinky v KDE 4

Další články z této rubriky

LLVM a Clang – více než dobrá náhrada za GCC
Ze 4 s na 0,9 s – programovací jazyk Vala v praxi
Reverzujeme ovladače pro USB HID zařízení
Linux: systémové volání splice()
Programování v jazyce Vala - základní prvky jazyka

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.