abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 40
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 833 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)

    13. 7. 2007 | Michal Vyskočil | Recenze | 13171×

    Zmlsaní množstvím novinek z minulého článku zkoušíme aktuálně vydanou testovací verzi KDE 4. Ve druhé části článku je také popsána problematika portů KDE 4 na další platformy a něco málo o používání D-BUS.

    Obsah

    Nedočkavé je třeba varovat: je to pomalé, má to chyby (což se od alfaverze dá očekávat) a nejvíce práce bylo věnováno portu na Qt4, D-BUS, Solid a Phonon. A protože v mezičase mezi vydáním tohoto a prvního dílu došlo k vydání druhé alfaverze, přináší třetí dodatková část obrázky ze druhé alfaverze.

    Jak na alfaverzi KDE 4

    link

    Vývojáři KDE uvolnili živé CD založené na distribuci OpenSUSE. Můžete si ho spustit buď přímo nebo ve virtuálním počítači, například v qemu:

    qemu -m 512 -cdrom KDE-Four-Live.i686-0.1.0.iso -soundhw all
    

    Uživatelé některých distribucí mají balíčky s KDE ve svých repositářích:

    Ostatní uživatelé si mohou stáhnout zdrojové kódy ze stránek projektu KDE (příkazem wget ftp://ftp.fi.muni.cz/pub/kde/unstable/3.90.1/src/*.bz2, případně zvolte bližší mirror) a postupovat podle jednoduchých instrukcí. Uživatelé amd64 mají k dispozici předkompilované balíčky ze SVN.

    Současná alfaverze se od nynější podoby KDE příliš neliší a pokročilejší aplikace jsou vesměs doménou vývojové verze, ovšem už obsahuje některé nové aplikace, které nahradí/doplní stávající, a nabízí jistou základní představu o tom, jak bude KDE 4 vypadat. Informace týkající se alfaverze číslo dva jsou ve třetí kapitole.

    Krunner a SVG rendering

    link

    Na začátek aplikace, která ukazuje možnosti nového Qt v kombinaci s SVG - přepracovaný spouštěč aplikací krunner.

    Nový spouštěč aplikací

    Další aplikace, které používají SVG rendering (viz článek The Road to KDE 4: SVG Rendering in Applications na KDE News).

    Nový a starý ksysguard Nový a starý katomic

    Dolphin

    link

    Ve snaze o pročištění ovládacího rozhraní Konqueroru vznikl jednopanelový správce souborů Dolphin. Svým uživatelským rozhraním jako by vůbec nepatřil do KDE, protože je jednoduchý, s poměrně malým počtem voleb a ve výchozím nastavení dokonce ani nenabízí editovatelný adresový řádek, ale řešení podobné dialogu z prostředí Gnome. Tato vlastnost se však dá v nastavení změnit. Nabízí také možnost rozdělit okno na dvě a simulovat tak dvoupanelový manažer (stejná funkčnost je i v dnešním Konqueroru, který je možné dělit libovolně, Dolphin umožňuje pouze dva vertikální panely).

    Dolphin - výchozí vzhled Dolphin - dvoupanelová varianta

    Konqueror

    link

    Univerzální prohlížeč a souborový manažer prostředí KDE doznal také mnoha změn. Z mého pohledu je asi nejvýznamnější úprava dialogu pro nastavení, který byl doposud jedním z nejméně přehledných vůbec.

    Navenek se Konqueror prakticky nezměnil Ale i na něm se pracovalo

    Okular a Ligature

    link

    Vývojáři Gnome se před časem rozhodli udělat v prohlížečích pořádek a vypustili do světa Evince - univerzální prohlížeč dokumentů. Odpověď vývojářů KDE se jmenuje Okular, který podporuje 11 formátů, ale v menu programu jsou i položky jako DirectDraw surface, Gimp Image, HDR, či JPEG-2000, které nejsou na stránkách uvedeny. Zajímavě vypadá funkce pro anotace dokumentů, ale zdá se, že na podpoře pro dokumenty OpenDocument Format se stále pracuje, protože anotace byly čitelné v Okular, ale ne v OpenOffice.org. Daná verze navíc nedokázala otevřít soubor s formátem PDF, což může být problém u mě, protože podle screenshotů PDF otevírat umí. Navíc je založený na kódu prohlížeče kpdf. Vyhledávání v dokumentech funguje (připravte se na vyhledávání ve stylu Firefoxu, které je použito ve všech nových apliKacích).

    Nová univerzální čtečka Okular Seznam podporovaných formátů

    Ligature - je tak trochu ve stínu svého sourozence. Občas lidé dokonce volají po jeho zrušení a sjednocení s Okular, protože se jejich funkce překrývají; ale zdá se, že k tomu nedojde. Ani v něm se mi nepodařilo PDF otevřít, ale podle ohlasů z webu by to umět měl, takže chyba bude pravděpodobně opět u mě. Ve screenshotu jej tedy zastoupil formát DVI. Navíc umí formáty DjVu, PS, EPS, CCITT (fax), TIFF, gzip (archív), bzip a je založen na starém KGhostView a měl by sloužit jako náhrada za kviewshell.

    Více o nich v článku The Road to KDE 4: Okular and Ligature Document Viewers.

    Další nová univerzální čtečka Ligature Porovnání prohlížečů Okular, Ligature a KDVI

    Amarok2

    link

    Pro jedny nepřehledný sklad widgetů, pro druhé bezkonkurenční přehrávač. Ať už je pravda kdekoli, Amarok se stal pojmem a mnoho jiných přehrávačů je s ním nějakým způsobem srovnáváno. Tento všeuměl nastupuje do druhé verze a mimo portace na Qt4 a Phonon se přepracovalo uživatelské rozhraní, kterážto změna bude asi nejvíce kontroverzní ze všech. Více nový amarok představí článek The Road to KDE 4: Amarok 2 Development is Underway (následující screenshoty pocházejí z KDE Live CD běžícím pod qemu a amarok2 se prostě do rozlišení 800x600 nevejde).

    Úvodní obrazovka Amarok2 Nový Amarok Jediný multimediální backend - Phonon

    Ostatní změny

    link

    Ovšem KDE 4 obsahuje mnohem více novinek, než by se zdálo, takže uvedu okazy na zajímavé články představující technologie, na které se ještě nedostalo (případně nejsou v současné alfaverzi dostupné).

    Porty na ostatní platformy

    link

    Právě na Amaroku je asi nejvíce patrná ta největší změna, která v okamžiku uvolnění KDE 4 nastane - nativní verze knihoven KDE a (některých) aplikací pro platformy MacOS X a Windows, což bylo diskutováno i ve zprávičce Portování Amaroku a KDE 4 na Windows důvodem sporů a anketě Portování (původem linuxových) aplikací na Windows.

    Ostatně, v odkazovaných článcích je možné si všimnout screenshotů KDE aplikací, které pocházejí z OS X. KDE není pouze pro Linux, ale je platformně nezávislé, tudíž funguje na libovolném Unixu s X11 (BSD, AIX, Solaris, ...). Protože Trolltech od Qt4 uvolnil pod GPL i verze pro MacOS X i Windows, bylo vytvoření projektu KDE/Mac otázkou času. KDE/Windows také, ale protože se jedná o diametrálně odlišné prostředí, je na něm daleko více práce.

    S tím vznikla i terminologická otázka - co je to vlastně KDE? Je to celý balík dostupný na KDE (kwin, kicker, ...)? Pokud nebude, dejme tomu, na Windows portován kwin, je KDE/Windows pořád ještě KDE? KDE tedy bylo definováno jako souhrnný pojem pro

    • KDE Applications - aplikace z KDE (třeba Amarok).
    • KDE Development Environment - knihovny a technologie KDE.
    • KDE Workspace - pracovní prostředí KDE (kwin, plasma, ...).

    Takže KDE/X11 označuje jak aplikace, tak vývojové prostředí i pracovní prostředí dostupné pro unixové systémy s X11 (mimochodem také pro MacOS X). Kdežto porty KDE/Mac a KDE/Windows zahrnují první dva pojmy (a to ještě některé aplikace, které jsou pouze frontendy k unixovým nástrojům jako K3b, nemusí být dostupné všude), takže nejmenší společný jmenovatel, který bude dostupný na všech platformách, je KDE Development Environment. Což je také důvod existence frameworků typu Phonon, protože ty do značné míry umožní odstínit vývojáře od platformních rozdílů.

    Detailněji se portu na Mac věnuje článek The Road to KDE 4: Full Mac OS X Support. O portu pro Windows je (mimo výše uvedené zprávičky) zmínka v KDE Commit Digest a instalátor pro Windows hledejte na download.cegit.de/kde-windows/installer/. Je nutné poznamenat, že vývojáři KDE nejsou zcela jednotní v názoru na porty a jedním z nejhlasitějších odpůrců je Aaron J. Segio, který svůj postoj vyjádřil postem How To Kill Open Source on the Desktop?. Čtenáři abclinuxu.cz jsou vesměs přesvědčeni, že porty Linuxu neublíží.

    Přecházíme na D-BUS

    link

    Před nějakým časem vyšel článek KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog), který představuje možnosti DCOP. Protože v KDE 4 bude místo něj použit D-BUS, je dobré se s ním poněkud více seznámit.

    D-BUS je, stejně jako DCOP, systém meziprocesové komunikace, který je nezávislý na desktopovém prostředí, a v budoucnu tudíž spolu budou moci komunikovat aplikace napsané pro různá prostředí (na rozdíl od jejich vývojářů). V souvislosti s porty KDE na ostatní platformy je nutné poznamenat, že technologie D-BUS bude v budoucnu dostupná i na platformách MacOS X a Windows. Pro vývojáře používající Qt4 je D-Bus pouze další sada tříd a metod. Základem této technologie jsou komunikační sběrnice ("buses"), přes které probíhá komunikace. Každá umožňuje nastavit filtrování typů zpráv, které přes ni mohou proudit, zprostředovává připojení k dalším aplikacím a podporu pro bezpečnostní politiku. Existuje i systémová sběrnice sloužící ke komunikaci operačního systému s aplikacemi, která je v současné době používána především HALem. Každá desktopová relace může mít jednu či více sběrnic - "session buses" - ze kterých mohou aplikace čerpat informace o probíhajících událostech. Sběrnicemi potom proudí zprávy, což je obdoba paketů v TCP/IP. Mohou být asynchronní, ale Qt4 obsahuje možnost je posílat i synchronně.

    Protože je nutné objekty, které vstupují do komunikačního procesu, identifikovat nějakým jednoznačným způsobem, je dobré něco o tvorbě těchto identifikátorů vědět. Příkladem je tento identifikátor

    org.kde.krunner /Interface org.kde.krunner.Interface.display
    

    který se skládá z

    • Název služby (org.kde.runner) reprezentuje propojení aplikace se sběrnicí. Používá se obrácené DNS, které je známé z jazyka Java. Ovšem některé aplikace mohou běžet ve více instancích, takže se k jejich jménu přidává ještě id procesu.
    • Název objektu (/Interface) je název objektu, s nímž bude probíhat komunikace.
    • Rozhraní (org.kde.krunner.Interface) je skupina metod a signálů, kterou poskytuje objekt prostřednictvím D-BUS - i v tomto případě se používá obrácená DNS notace. display je potom metoda z daného rozhraní.

    Tento příklad je trochu vykonstruovaný, protože je metoda display unikátní, takže pro zobrazení spouštěče aplikací stačí napsat

    org.kde.krunner /Interface display
    

    Používání D-BUS je potom v KDE jednoduché. Stačí použít nástroj qdbus z Qt4. Napsáním qdbus se vypíší všechny dostupné služby.

    qdbus
    ...
    :1.10
     org.kde.krunner
    :1.11
     org.freedesktop.ScreenSaver
     ...
    

    A potom už jednoduše zkoumáme schopnosti krunner

    qdbus org.kde.krunner
    /
    /Interface
    /MainApplication
    
    qdbus org.kde.krunner /Interface
    method void org.kde.krunner.Interface.display()
    method void org.kde.krunner.Interface.display(QString term)
    ...
    

    Další možností je použít grafickou aplikaci qdbusviewer.

    Prohlížeč sběrnic D-BUS

    D-BUS navíc umožňuje automaticky spustit danou aplikaci na požádání. Aby D-BUS věděl, kterou aplikaci má spustit, má v adresáři /usr/share/dbus-1/services jednoduché inicializační soubory:

    cat /usr/share/dbus-1/services/org.kde.Akonadi.Control.service
    [D-BUS Servise]
    Name=org.kde.Akonadi.Control
    Exec=/usr/bin/akonadi_control
    

    Stručně o KDE 4 alfa 2

    link

    Druhá alfaverze (nese označení 3.91.0) se pomalu mění od pouhého portu KDE na Qt4 ve slibovanou přehlídku nových technologií. Pravděpodobně nejviditelnější změnou je Plasma, která nahradila stávající desktop, spolu s ukázkovým plasmoidem v podobě hodin (aneb to, co bylo možné shlédnout v ukázkových videích, je teď možné vyzkoušet naživo). Druhou velkou změnou je náhrada Ovládacího Centra KDE za obdobnou verzi, která je v distribuci Kubuntu (opět ve stylu OS X). Podle plánů bude do konce měsíce dokončeno zmrazení API a vydání první betaverze. Následující obrázky tedy ve stručnosti představují současnou podobu KDE 4.

    Plasma: Nejvýznamnější vizuální změna System Settings: Nové ovládací centrum ve stylu Kubuntu System Settings: Je rozděleno do více sekcí System Settings: A přináší i nové možnosti nastavení Krunner: Nová (a dle mě i rozumnější) podoba spuštěče aplikací Krunner: Přináší i nápovědu za běhu Krunner: Stejně jako stávající má pokročilé možnosti spouštění Krunner: Spouští i Správce Procesů Amarok2: Tloustne, i 1024px je mu těsných Yuk: Je tedy dobré se poohlédnout i po jeho přehlížené konkurenci Kopete: Naštěstí se mnoho aplikací zeštíhluje Konsole: Případně se zjednodušuje jejich nastavení Konsole: Změna barevného schématu ihned po najetí myší

    Závěr

    link

    Počet nových technologií a jejich schopnosti berou dech. Přejme proto vývojářům i sobě, aby systém v budoucnu obsahoval co nejméně "ostrých hran" a aby přinesl vše, co nyní slibuje.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    freshmouse avatar 13.7.2007 00:17 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    - Dolphin vypadá jako Nautilus z toho fašistického GNOME, což vlastně není tak špatné. ;-) Každopádně v dobách, kdy jsem používal KDE (dáávno), mi vadilo, že používám jednu aplikaci na web i správu souborů, nebylo to prostě ono. Teď to vidím tak, že Dolphin je na soubory a Konqueror na web, FTP atd., což je lepší.

    - Vývojáři Gnome se před časem rozhodli udělat v prohlížečích pořádek a vypustili do světa Evince - univerzální prohlížeč dokumentů.

    To už je ale hódně dávno. Dva roky aspoň.

    Mimochodem, ty přepínače v levém menu Okularu (Contents, Thumbnails...) mě pěkně serou i třeba v OO.o. Nechápu, jaký idiot je dokázal vymyslet. Trest smrti pro něj i jeho rodinu!

    - GUI Amaroku zešílelo. Nejsem sám, kdo si to myslí, a to KDE ani Amarok nepoužívám...
    13.7.2007 00:46 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nejen gui amaroku. Imho vetsina screenshotu je jako z gnome. Proc se tak plytva mistem?
    13.7.2007 09:20 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Přesně tak, doufám že na tom ještě zapracují, protože jinak to dopadne jako většina témat pro gnome. Jednouduché dialogy takhle vypadají pěkně, ale složitejší okno je nepoužitelné.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    freshmouse avatar 13.7.2007 09:21 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    většina témat pro gnome
    Nechápu, na co reaguješ, a co myslíš...
    13.7.2007 09:48 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Omouvám se za moje špatné vyjadřování. Reagoval jsem na tu roztahanost většiny gtk oken. Gtk se mi moc líbí co se týče vzhledu, dokonce se to i docela pěkně programuje, ale složitější okno než dialog na změnu rozlišení v gnome se pomalu nevleze na obrazovku. Možná mají všichni krom mě rozlišení větší než 1600x1200, ale já mám na notebooku jenom a 1280x800 připadám si jako bych měl tančit valčík v záchodové kabince. Naštěstí to jde trochu nastavit, bohužel k tomu člověk musí týden študovat manuály. Obávám se, že to leze i na KDE. Ono někdy je lepší se podívat jak to dělají hoši v Redmondu, přece jenom to nejsou takové trubky.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    14.7.2007 14:47 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    No, já doufám, že i v KDE 4 půjde najednou změnit velikost všech fontů (v titulcích oken, menu atd.) na 8. Tak to mám teď.
    13.7.2007 10:25 abclin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jo, ty dialogy ala GNOME, Dolphin a parodie na K-Centrum z Kubuntu je hnus. Je to hnusné jak GNOME. Kam M.S. a Ubunťácci strčí smradlavé prcky, to zničí. Nedivl bych se tomu, že M.S. je na výplatní pásce M$. M.S. a Ubuntu Linux zabíjejí, jsou horší než Novell. Jedině RedHat a Mandriva jsou pevní, jinak je to hrůza, co se děje.
    freshmouse avatar 13.7.2007 11:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Sákryš, ty musíš mít ale komplex!
    alblaho avatar 13.7.2007 12:02 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Chlape, na tohle se vykašli a jdi dělat něco rozumného. Třeba si forkni KDE 3.5 a udržuj/vyvíjej si ho podle svého, ale pochybuju, že jsi toho schopen, ty smradlavá pracko.
    13.7.2007 12:41 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    KDE 3.5 by forkoval jenom vůl, chytrý člověk si vezme už tu QT4 verzi. :-)
    13.7.2007 14:00 abclin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    KDE 3.5 je bezva, 4 vzbuzuje pochybnosti.
    13.7.2007 13:47 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    A to jako nesmím vyjádřit svůj názor na tu hrůzu? Tys nikdy nenadával na svého Wartburga, zpožděný autobus, či blbě šité boty? Umíš "forknout" auto? A že Linux nabral směr do pekel (uřvaní ubuntí pravičáci, kubuntem zkriplené KDE, KDE na Win, a to vše za jásotu pánů Ballmera, Gatese a Stu...(ani nevím jméno toho ...). Jo, bojím se, že to bude hnusné jako GNOME.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    13.7.2007 13:56 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Je něco špatného na tom s něčím nesouhlasit? Aby bylo jasno: nemám nic proti GNOME, jen se mi po uživatelské stránce nelíbí. A bojím se, že KDE se mu začíná podobat.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    13.7.2007 13:57 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Kdyby bylo KDE tak hezké a funkční jako GNOME, klidně bych ho i používal.
    13.7.2007 14:04 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Keby v GNOME boli rovnako kvalitné alternatívy k programom KDevelop, Konqueror (+integrovaný KGet, to je dôležité), KMail, K3b, Yakuake, Krusader, Amarok, KMplayer, Kile, Kate, KTorrent, KolourPaint (fakt to používam :-)) a zopár ďalších, kľudne by som ho používal...
    13.7.2007 14:06 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Voni snad v GNOME nefungujou?
    13.7.2007 14:10 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    No fungujú ale vyžadujú spustený dcopserver, kded a pár ďalších vecí, čo potom dosť zaberá pamäť takže načo mať v podstate spustené KDE aj GNOME naraz, keď stačí KDE, že? Iba že by v tom GNOME bola nejaká killer app, kvôli ktorej by sa to oplatilo - GTK zopár killer apps má (Inkscape, GIMP), ale tie sú na GNOME nezávislé
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:14 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, tak já se domnívám, že aplikace pro GTK a GNOME jsou jeden tábor. Zabijáci jsou třeba GIMP, Firefox, EasyTAG atd. A nebo celý GNOME desktop.
    13.7.2007 14:22 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    že aplikace pro GTK a GNOME jsou jeden tábor
    Nejsou, jeden tábor jsou ty aplikace, které závisí na glome-libs, stejně jako KDE aplikace jsou ty, které používají KDE-libs. Z toho plyne, že GIMP, Firefox nejsou killer apps Gnome. EasyTAG neznám. GNOME desktop není ani zdaleka killer apps. ;-)
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:24 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    gtk.org

    Tohle je hádání se o ničem. Jeden tohle, druhý něco jiného.

    Já zas neznám žádné zabijáky z KDE...?
    otula avatar 16.7.2007 23:41 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    EasyTAG neznám.
    EasyTAG je snad nejlepší aplikace pro tagování mp3, ogg, flac… souborů. Je pod GTK, na gnome-libs ale nezávisí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    kotyz avatar 13.7.2007 14:54 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    hlavne ekiga, to je definitivne killer-app (a taha s sebou skoro cely gnome, bohuzel)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:18 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    KDevelop -- Anjuta (ale nejsem programátor, neumím posoudit), Konqueror -- Nautilus a Epiphany nebo Firefox, KMail -- Evolution nebo Thunderbird, K3B -- Brasero nebo GNOME Baker nabo Graveman (ale vypaluju jen CD, takže DVD neumím posoudit), Yakuake -- Tilda, Amarok -- Listen nebo Exaile nebo Quod Libet, Kate -- Gedit, zbytek neznám.
    13.7.2007 15:16 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    GEdit je super... používám ho snad na všechno od TeXu po Céčko... Brasero je dobrý i na DVD, úspěšně jsem s ním nahradil K3B i v téhle oblasti... A KDevelop vs Anjuta? Anjuta je celkem dobrá, KDevelop neznám, ale poslední dobou slýchám spoustu chvály na Eclipse a to je tak nějak platformě nezávislé, takže v tomhle případě bych si vrásky na čele nedělal...

    Jinak můj seznam killer aplikací je tenhle: Inkscape, GIMP, liferea, epiphany, mplayer, GEdit, stardict, brasero, listen, easytag, revisor, nautilus, gajim, mc a SCIM (snad jsem na nic nezapomněl). Jak vidno, většina z nich je buď pro GTK nebo pro GNOME... Ale jak jsi říkal někde jinde... sto lidí, sto preferencí :-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 15:43 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak pozor, killer app je program ktorý proste treba mať, kvôli ktorému samotnému by sa možno oplatilo zmeniť prostredie, to že nejaký GNOME program je super z neho ešte nerobí killer app, ak pre KDE existuje rovnako dobrá/lepšia alternatíva.

    Inak dobrý flame ;-)
    13.7.2007 15:59 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hm... tak v tom případě se omlouvám a seznam killer aplikací zúžuji na Inkscape, GIMP, mplayer, revisor a SCIM :-) Ten původní jsou pak aplikace, které jsou killer z mého pohledu (tudíž, pro mě, neexistuje za ně dostatečná náhrada) ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    David Watzke avatar 13.7.2007 16:34 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Inkscape, GIMP a MPlayer nejsou Gnome programy a ty ostatní neznám...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.7.2007 16:55 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Však jsem se taky snažil vypsat ty killer aplikace bez ohledu na prostředí... nicméně... Inkscape a GIMP jsou pro GTK, což je činí nevhodnými pro KDE a vhodnými pro GNOME, XFCE a pod. mplayer je v CLi, takže vhodný všude, Revisor je výtvor vývojářů Fedory, umožňující snadné vytváření vlastních spinů Fedory (je velmi podobný instalačnímu procesu) a SCIM je zkratka za Smart Common Input Method - v podstatě nutnost pokud se člověk učí cizí jazyky typu Japonština, Čínština apod.

    http://revisor.fedoraunity.org/

    http://en.wikipedia.org/wiki/SCIM
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 15:40 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, žeby som to vyskúšal? Snáď niekedy keď budem mať viac času... Zatiaľ:
    • Obsahuje Epiphany nejaký download manager ktorý ostane spustený aj po ukončení browsera a ktorý zaberá minimum miesta v pamäti? Prípadne podporuje integráciu s nejakým takým download managerom?
    • Mať v kuse spustený Evolution alebo Thunderbird nie je moc dobrý nápad, ja mám len 512 mega ramky, niečo ľahšie by nebolo?
    • Brasero - nepoznám, uvidím
    • Gedit - nejak tomu chýbajú featury, podporuje to vôbec bookmars? Sessions? Inak pre GTK (nezávislý na GNOME) ešte existuje medit, čo vyzerá ako čistokrvný klon Kate, tam je to už lepšie, ale stále tomu pár vecí chýba
    • Anjuta je hrôza:
      -to ktorý génius vymyslel že v symbol browseri sa bude všetko v rámci jednej triedy radiť podľa abecedy, jedno či je to funkcia alebo premenná?!
      -okrem toho sa mi tam niektoré funkcie zobrazujú dvakrát, globálne funkcie sa mi nezobrazujú vôbec...
      -ďalej pri debugovaní nemôžem priamo písať príkazy gdb, čo je oveľa rýchlejšie než sa tam hrabať v tom gui (no, je tam v menu Ladiť->Debugger command, ale to pôsobí ako zlý vtip, dokonca to nemá ani klávesovú skratku, a ja potrebujem písať príkaz za príkazom ako v konzole...)...
      -nepodporuje cmake (aspoň som to tam nenašiel)
      -že nepodporuje Qt snáď ani nemusím písať
      -a takýchto "chybičiek" je tam plno, tieto som objavil za pol hodiny skúšania)
      , ale zas je celkom dobré Code::Blocks, ktoré je pod wx. Akurát je to oproti KDevelopu dosť pomalé
    • Tilda je oproti Yakuake nič moc, používať sa to dá, ale má to pár chybičiek
    Keby ja som používal GNOME, to by bolo feature requestov! :-)
    freshmouse avatar 13.7.2007 18:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Epiphany) Vyzkouším po dopsání tohoto příspěvku. :-) Jinak, Epiphany je ještě na začátku vývoje, tzn., že zatím toho moc neumí, ale podle mě jde dobrou cestou.

    Evolution a Thunderbird) Já mám 256 MB RAM a Evolution mám spuštěný furt. Časy se mění a jak jsem Evolution dříve nenáviděl za nároky na HW, teď ho mám fakt rád -- 8,2 MB v RAM je na kompletního osobního správce více než slušné. Lehčí je třeba Claws Mail a spoustu dalších.

    Gedit) Sezení to umí, záložky taky (jsou to adresáře, které jsou v záložkách i v Nautilu a vlastně celém GTK).

    Anjuta) Jak jsem řekl, neumím posoudit.

    Tilda) Těš se na další verze. Já tedy preferuju klasický GNOME Terminal spolu s použitím více ploch a klávesovou zkratkou, ale to je jedno. :-)
    freshmouse avatar 13.7.2007 18:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Epiphany) Vyzkouším po dopsání tohoto příspěvku.
    Ano, podporuje. Není to sice nic sofistikovaného jako třeba GWget, umí to jen pozastavení stahování, ale funguje to a funguje dobře (s ikonkou v oznam. oblasti).
    13.7.2007 19:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mno, on existuje plugin do epiphany na přesměrování downloadů do gwgetu, ale ještě jsem nepřišel na to, jak ho rozchodit...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 19:50 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    teda.. plugin... extension... http://www.gnome.org/projects/gwget/index.html

    Aha... tak ono to vypadá, že podporuje epiphany 2.18 až ve verzi 0.99, zatímco já mám 0.98... jdu to vyzkoušet...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 19:55 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak je to ještě jinak. Jsem idiot... Aby to fungovalo, tak musí bejt gwget zapnutý... Hehe... Ve skutečnosti máme ve Fedoře sice verzi 0.98, ale hlásí se jako 0.99 a s Epiphany 2.18 funguje...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    freshmouse avatar 13.7.2007 20:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, zvláštní. Já mám 2.18 a 0.98 a ani při zapnutém GWget to nejde. Ani tu to rozšíření nemám...
    freshmouse avatar 13.7.2007 20:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ubunťáci mají GWget 0.99 balíček na getdeb.net. Každopádně mi ta integrace do Epiphany nefunguje...
    13.7.2007 21:04 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nevím jak jinde, ale Fedora to má rozdělené do dvou balíčků: gwget and gwget-epiphany-extension. Upstream má podporu pro epiphany 2.17 a 2.18 až ve verzi 0.99, nicméně maintainer gwgetu pro Fedoru backportnul patche do 0.98, takže mě chodí s epiphany i 0.98...

    http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=6729
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    freshmouse avatar 13.7.2007 20:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já mám Epi 2.18 a GWget 0.98 a taky to nejde.

    Každopádně by to bylo skvělé, kdyby to bylo propojené. GWget je super věcička (stejně jako konzolové wget).
    13.7.2007 20:16 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tými záložkami čo v gedite asi nie sú som myslel možnosť zvýrazniť niektoré riadky (v Kate je to CTRL+B) a potom medzi nimi pomocou Alt+PageUp, Alt+PageDown navigovať. Pri editácii veľkých súborov je to dosť dôležitá vec. Inak ten medit to podporuje. Sessions som už našiel...
    freshmouse avatar 13.7.2007 21:41 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Máme tu Řádky s režimem: "Podpora řádku s režimem ve stylu Emacs, Kate a Vim pro gedit." Je to ono?
    13.7.2007 21:57 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Asi nie, spusti Anjutu, otvor nejaký väčší súbor, vyber nejaký riadok daj CTRL+K, scrollni dole na nejaký iný riadok, daj CTRL+K, takto si vytvoríš pár záložiek a potom CTRL+, a CTRL+. sa medzi tými riadkami prepínaš. Toto AFAIK gedit nemá (alebo to má dobre schované :-))
    13.7.2007 21:59 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Plus by teda všetky bookmarky mali byť dostupné z jedného menu...
    13.7.2007 22:02 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Plugin file browser pane...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 22:05 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    13.7.2007 22:28 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Aha. Tak to tam asi nejde... Na Ctrl-K se zapne incremental search (což ale taky není k zahození)...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 23:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nicméně, neházel bych flintu do žita. Právě jsem objevil balíček gedit-plugins a spoustu third party pluginů... Seznam opravdu dlouhý a věřím tomu, že i dynamický...

    http://live.gnome.org/Gedit/Plugins

    http://live.gnome.org/GeditPlugins

    gedit se mi zamlouvá víc a víc...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 23:56 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak práve toto je medzi "Requested plugins - Useful plugins that have not been written yet" - btw pochybujem že by implementácia zabrala viac než pol hodiny... Ale inak mne je to jedno, ja gedit aj tak nepoužívam :-), ak nejaký GTK fan chce editor porovnateľný s kate, tak mu odporúčam medit (teda skôr odporúčam prejsť na KDE, ale to by asi neprešlo...)
    13.7.2007 22:01 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ne to asi nebude ono... Ale mě to poskytuje zpříjemnění práce - nahrazování tabů mezerami, automatické odsazování... Jaj... gedit se mi začíná líbit čím dál tím víc, těch pluginů jsem si nikdy nevšiml... A teď když jsem si je všechny projel, tak jsem si je skoro všechny pozapínal... Páni, to se mi zefektivní práce...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Josef Kufner avatar 13.7.2007 22:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hehe, počkej až se naučíš s vimem...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.7.2007 23:32 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    chraň bůh... ne že bych se tomu nějak uzavíral, ale pokaždý když se dostanu omylem do vimu, tak mi trvá asi půl minuty než vůbec zjistím, jak se přepnout do režimu, ve kterém přijímá příkazy. A dodnes se mi nepodařilo zjistit, jak uložit změny... ale aspoň ukončit jsem se ho naučil zavřít... Jinak http://www.open-gnss.org/~trondd/vigedit/ (právě jsem na to narazil, tak nemám nejmenší potuchy co to umí a v jakém stádiu vývoje to je, ale vypadá to zajímavě) ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 23:55 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jak uložit a zavřít? Snadno. :-) v příkazovém režimu napsat :wq
    14.7.2007 00:08 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    No vidíte... A jak mám přijít na to w, že? Logicky to člověk nevymyslí a hledat to manuálu... :-D Takhle si v geditu v klidu kliknu na uložit, nebo ctrl+s (s jako Save) a mám klid... Ale díky, až se zase někdy octnu ve vimu, tak pokud to do té doby nezapomenu, tak se mi to určitě bude hodit ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    14.7.2007 00:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Logicky to člověk nevymyslí
    w -- write? :-)
    14.7.2007 00:17 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hm... zřejmě má vim jiné logické pochody, než já => není pro mě (nadsázka)... :-D

    Write by mě ani ve snu nenapadlo... ale teď když to vidím, tak to logické je... to dělá ta fixace na save...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    14.7.2007 14:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Vim je jako unix. Pokud někdo nezná příkaz :help (man) (a pár základních příkazů), dost těžko se v něm kdy zorientuje. :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Zdenek.Z avatar 14.7.2007 01:01 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Vim má většinou logické a efektivní ovládání. Jen si na to chce trochu zvyknout.

    Ad vigedit: Nevím, podle mě to je k ničemu. Možná se mýlím, ale pochybuji, že by měl gedit něco, co vim neumí (kromě toho, že k člověku který k němu přijde poprvé je víc user-friendly(*)). Dodělat to něj jen pár vi-like zkratek mi přijde zbytečné. Síla vimu (tedy vi-like editorů, abych někoho neurazil :-)) není v tom, že používá pro pohyb defaultně h,j,k,l a pomoc9 y kopíruje text. Ono toho je trochu víc.

    (*) V čemž je vim suverénně nejhorší editor :-)
    15.7.2007 21:37 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mať v kuse spustený Evolution alebo Thunderbird nie je moc dobrý nápad, ja mám len 512 mega ramky, niečo ľahšie by nebolo?
    Ja pouzivam thunderbird a spusteny ho mat v kuse nemusis. Na oznamovanie doslych mailov pouzivam maly programik mail-notification.
    13.7.2007 14:08 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ano, a tak je to správné. Totiž sto lidí, sto preferencí. Vám se líbí GNOME. Asi by Vám nebylo moc po chuti, kdyby se GNOME začalo příliš podobat stylu KDE.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:11 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jasně! Sto lidí, sto chutí. A ti, co mají chuť onakou jsou například uřvanci, uživatelé zkripleností atd. Johoho!
    13.7.2007 15:50 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jsemrad, ze Slackware opustilo gnome ... :-) KDE je samozrejme plne funkcni jako Gnome ...

    Gnome nesnasim a to z jedineho duvodu: kompilacni zavislosti ...

    Ve KDE mi staci 3 balicky a VSECHY programy pro KDE jedou a jdou kompilovat ...

    KDE ma taky vice kvalitnich programu.
    Never give up ! Stay ATARI !
    13.7.2007 16:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Gnome nesnasim a to z jedineho duvodu: kompilacni zavislosti ...

    Ve KDE mi staci 3 balicky a VSECHY programy pro KDE jedou a jdou kompilovat ...
    My líní neřešíme závislosti ručně, dělá to za nás balíčkovací systém a díky tomu máme větší výběr software. ;-)
    13.7.2007 16:57 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Prave,ze ne, ja bez balickovaciho systemu M U Z U U P L N E V S E !!!!! :-))))))) Ja vim, ja vim .... :-)
    Never give up ! Stay ATARI !
    13.7.2007 14:02 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Kdyby náhodou chtěl někdo snižovat význam pana Cyroňa, tak slyšte: To kvůli němu nechodím na mandrivalinux.cz (a tedy tam ani nepřispívám)! Řada lidí by mu měla líbat ruce :-P
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    A to je za všechno, co jsi pro nás, Ignore, udělal? :-O
    13.7.2007 14:13 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nevím, jestli jsem tě dobře pochopil, ale chtěl jsem říct, že návštěvníci mandrivalinux.cz by páně Cyroňoj mohli být vděční.
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:07 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    <zly_osobni_prispevek_pomoci_ktereho_si_vyrizuju_ucty> Kliď se, nebo tě zase zabiju. Ó né, ty na mě podáš oznámení a pošleš mě na dvacet minut na hanbu. Ach ták. Pan Nenávidím_nadávání_vy_zrůdy nadává. Omyl, omyl. Pokrytectví, známe. Dej si cígo. Jedno za druhým.
    zkriplené KDE
    To je zvláštní. Jednou jsi mne nařkl, že se vysmívám tvému tělesnému postižení. Na žádost, ať podáš jediný odkaz s důkazy jsi neodpověděl. Ale ale ale. Každopádně teď se vysmíváš postižení a nazýváš ho zkriplením. No, já nevím. Ubuntu komunita odumírá a za chvíli bude ležák, zrůdo_jedna_vošklivá. </zly_osobni_prispevek_pomoci_ktereho_si_vyrizuju_ucty>

    <!-- Kdo neví, o co se jedná, ať je rád. -->
    13.7.2007 14:17 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak se zase nečerti. Myslel jsem tím, že v KDE v Kubuntu pár věcí z KDE není. Popravdě, domníval jsem se spíš, že to Kubuntu doplní než že to bude naopak.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    13.7.2007 15:54 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já to KDE vyzkoušel a do Gnome má skutečně velice daleko. Pořád jde nastavit každý prd z grafiky, pod kapotou budou zajímavé technologie a Crystal tuším pojede i tam.

    Že vznikl Dolphin (kde chce Konqueror, může jej pořád používat), nebo Kopete má rozumné výchozí nastavení jen vítám. K novému ovládacímu centru mám neutrální postoj, protože to pro mě není tak často používaná věc, abych se v tom za chvilku nevyznal.

    Ad vzhled - jako uživatel KDE říkám, že se mi grafický styl Gnome líbí víc, než výchozí KDE. Pokud by existovalo slušné téma ala Gnome, pravděpodobně bych si jej i nainstaloval (neříkám, že není, nijak důkladně jsem je nehledal).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.7.2007 16:28 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    To jste mně docela uklidnil. Pokud bude místo Dolphinu používat Konqueror, je to v poho. Škoda K-centra.

    Ad výchozí KDE - může být :-) .
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    13.7.2007 16:58 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Spustil jsem si odkazované livecd a "staré" kcontrol tam stále je, jen nemá odkaz v menu a obsahuje jediný nefunkční modul. Nové System settings se mi spustit nepodařilo a zřejmě se jedná o dále upravované system settings z kubuntu.
    17.7.2007 12:06 nasraný uživatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jo, ty dialogy ala GNOME, Dolphin a parodie na K-Centrum z Kubuntu je hnus. Je to hnusné jak GNOME. Kam M.S. a Ubunťácci strčí smradlavé prcky, to zničí. Nedivl bych se tomu, že M.S. je na výplatní pásce M$. M.S. a Ubuntu Linux zabíjejí, jsou horší než Novell. Jedině RedHat a Mandriva jsou pevní, jinak je to hrůza, co se děje

    tak pane abclin, házím svou rukovici ve váš ubohý ksicht - vyzívám vás na souboj. okamžitě sdělte kdes se momentálně nacházíte a já vám osobně rozbiju tu vaši držku nevymáchanou. linux je už docela dost rozšířený OS, takže spousta uživatelů jsou úplné lamy. proto tady máme distribuce jako Ubuntu a podobně(mimochodem toto je má cesta distribucemi: slackware->redhat->debian->kubuntu; a všechny kromě redhatu sem používal déle jak 2 roky), ne každý je hardcore geek jako pan abclin. ale pořád je to vlastně jedno a to samé jenom jinak zabalené. a pak se objěví nějaký pořádný pičus jako tady tenhle, co si myslí že sežral celý svět a všechno ví a zná a začně prudit takovýma hláškama. kurva lidi vzpamatujte se, to si říkáte linuxová komunita? málokdy se rozčiluju na hloupými dotazy ala žive.cz. rád začátečníkovi poradím a osvětlím další aspekty problému. rád se i sám nechám poučit. dokonce stejný model aplikuju na všechny uživatele které kdy potkám, ať už používájí windows, linux nebo dr-dos a jsou na internetu, v zaměstnání nebo nejbližší okolí.ale když vidím takového neumětela(který sám asi bude na výplatní pásce M$ za rozvartnou činnost zevnitř) tak vypěním a mám zkažený celý den, ne-li celý týden.

    a tohle si zapamatujte jednou pro vždy: OSS je svoboda rozhodování, myšlení a konání. OSS není software zadarmo, OSS je svobodný software, a vy pane abclin nemáte právo ho používat, protože konáte v rozporu s jeho ideály, když hlásáte takové polopravdy a takhle lidi odrazujete od linuxu.

    tímto znechuceně vypínám počítač a jdu plánovat sebevraždu, protože je mě na blití co je na světě šmejdů a už se to nezmění.

    howgh!!!

    PS: vždycky jsem si myslel, že lidé z gnu a hlavně rms jsou blázni, kteří mají svůj vlastní vysněný uzavřený svět a že ta jejich ideologie není vůbec nutná. hluboce sem se mýlil a tak dněšním polednem sem tento názor změnil o 180 stupňů.pan rms zřejmě v mládí potkal hodně podobných koksohydrátů jako je pan abclin, že ho to vedlo k založení gnu a fsf.

    howgh!!!howgh!!!
    17.7.2007 21:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    OSS je svoboda rozhodování, myšlení a konání.
    jako svobodně se rozhodnout mezi šmejdem a ještě větším šmejdem? - v tomto případě nám totiž někdo jaksi berou tu možnost volby mezi desktopem "pro lidi co mají rádi Unix" (tak se totiž kdysi KDE charakterizovalo) a desktopem pro "úplné lamy" (kam míří Gnome usability tým), protože KDE se nezadržitelně řítí spíše k charakterizaci "aby to vypadalo jako Windows" :-(
    17.7.2007 22:12 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Slobodne mozes nastartovat kdevelop a zacat donho vkladat svoje myslienky ;-)
    Podla mna sa KDE vyvija podla poziadaviek uzivatelov. Mam na mysli napr. tych, ktori pisu do brainstorming sekcie kde-look.org
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    24.7.2007 14:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    hm, nějak jsem nezaznamenal, že místo bugzilly dnes slouží prezentačka nějakých vizuálních onanistů ... tož jestli je tomu tak, tak už opravdu KDE není pro mě - a zároveň není náhrada, jsem v pasti :-(
    okbob avatar 23.7.2007 16:14 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co ti brani si udelat vlastni fork? Zdrojaky do zacatku mas, od nuly zacinat nemusis. Pokud mas vizi, cas a chut, sezen par dalsich dobrovolniku a pust se do prace. Nemusis programovat, staci kreslit navrhy obrazovek, programatory pak uz mozna sezenes. Ono vymyslet neco jineho neni zas az takova sranda, aby to melo hlavu a patu. A jestli budes mit neco konkretniho, tak se ozvi, rad se na to podivam, a poslechnu si v cem je to lepsi nez KDE nebo GNOME.
    24.7.2007 14:46 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co ti brani si udelat vlastni fork?
    čas (a prostředky)? - já chci KDE používat, ne ho vyvíjet
    Ono vymyslet neco jineho ...
    ale já nechci vymýšlet nic nového, já pouze chci, aby se neměnily věci, které byly v KDE lepší, k horšímu a la Windows

    SystemSettings vs. kcontrol je pro mě jednoznačně zhoršením

    folder vs. directory je pro mě jednoznačně zhoršením

    blbosti na ploše (a la "Active Desktop") vs. tray rovněž (ale to třeba bude v konečné verzi ještě jinak)

    vyskakující a nevypnutelný[*] "autorun" vs. mountování dle potřeby je pro mě jednoznačně zhoršením

    [*] ano, dá se udělat, aby nevyskakoval, ale zvolení defaultní akce nepovažuju za vypnutí

    atd. - pokud jsi ochoten udělat fork, kde nebudou nové bugy, ehm, chtěl jsem říct featury, které mě otravují, směle do toho, řekněme, že bych byl ochoten dát stovku měsíčně, ale za víc mi to nestojí, natožpak za to, abych tomu věnoval veškerý svůj čas (a stejně ještě nestíhal, vzhledem k rozsahu projektu) ... že nemusím dát svůj čas, že můžu sehnat další lidi? - sorry, ale nejsem miliardář, abych je zaplatil, a abych sehnal dobrovolníky, hm, na to nemám dostatečné social skills

    tož, co s tím uděláme? fakt mi nic nebrání? - miluju to teoretizování, jak je všechno možné a strašně jednoduché ... než mi tu někdo připomene "kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody" - jasně, social skills se dají trénovat atd., ale to pořekadlo je úplně pomýlené, ano, chci "lepší" KDE a zároveň fakt nechci věnovat zbytek života udržování nějakého nepodařeného forku; totiž a zároveň si chci dnes spravit loď, vyvenčit psa, když vyjde čas, tak aktualizovat stránky naší sítě nebo vydat další verzi lokalizace MyBB ... ne, fork KDE se tam fakt nevejde
    13.7.2007 14:17 milda_brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    No ja nevim, ale v Amaroku se mi malokdy podarilo neco prehrat, zlatej a MPlayer, ten prehraje vsechno a kulturne se ovlada
    13.7.2007 14:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Musíš uznat, že na přehrávání hudby je mplayer jako kanón na špačky :-) Sice sestřelí špačka, ale třešně půjdou s ním.
    Pavel Beníšek avatar 14.7.2007 13:57 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    ... tedy pokud budu strilet mplayerem (jaksi na pozadi) i ty tresne, tak uz nic nic jineho pouzivat nebudu :-)
    checking for chicken... must have egg first
    13.7.2007 00:55 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    - Dolphin vypadá jako Nautilus z toho fašistického GNOME, což vlastně není tak špatné. ;-) Každopádně v dobách, kdy jsem používal KDE (dáávno), mi vadilo, že používám jednu aplikaci na web i správu souborů, nebylo to prostě ono. Teď to vidím tak, že Dolphin je na soubory a Konqueror na web, FTP atd., což je lepší.
    Mno, mě to připadá spíš jako chudý sourozenec nautila. Sice umí dva panely, ale co se týče vzhledu, tak na vypiplanost Nautila nemá...
    - Vývojáři Gnome se před časem rozhodli udělat v prohlížečích pořádek a vypustili do světa Evince - univerzální prohlížeč dokumentů.

    To už je ale hódně dávno. Dva roky aspoň.

    Mimochodem, ty přepínače v levém menu Okularu (Contents, Thumbnails...) mě pěkně serou i třeba v OO.o. Nechápu, jaký idiot je dokázal vymyslet. Trest smrti pro něj i jeho rodinu!

    - GUI Amaroku zešílelo. Nejsem sám, kdo si to myslí, a to KDE ani Amarok nepoužívám...
    Hehe, taky jsem si říkal... Mě ostatně celé KDE přesvědčuje o tom, že není pro mě. Oproti designově vypiplanému GNOME, tu máme přeplácané KDE 4, které sice překypuje zajímavými technologiemi, ale ve snaze je co nejvíc zviditelnit dochází k naprosté tragédii. To nemají u Trolltechu designéry? Mě to přijde, jako když ten design dělal programátor (a možná ani to ne)...

    Jinak, článek je pěkný, první díl mě nádherně navnadil, že bych tedy tomu KDE 4 mohl dát ještě alespoň jednu šanci (pokud nebude nějak více zpožděné, tak by mělo být ve Fedoře 8), druhý díl mě naopak přesvědčil, že GNOME je jistota. Je sice pravda, že oproti Alfě 1 vypadá Alfa 2 lépe a lze tedy doufat, že do stabilky to dají dokupy, ale zatím mají za gnome co dohánět (co se týče designu)...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Fluttershy, yay! avatar 13.7.2007 08:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)

    KDE používám proto, že je výrazně rychlejší než Gnome. V zimě jsem měl ještě Gnome a vždycky, když jsem v Nautilu/FileDialogu otvíral /usr/bin/, jsem čekal 5 až 10 sekund. V Thunaru to byly dvě sekundy a teď, v KDE je to podobné. Možná, že si říkáte, proč jsem něco takového dělal, že? Třeba jsem potřeboval přidat nový spouštěč programu na panel a hledal jsem jméno spouštěcího souboru.

    Druhá věc, která mi na Gnome vadila, bylo vysouvání panelu. Chovalo se to podivně. Třeba se změnšovalo maximalizované okno. V Xfce i KDE to funguje normálně.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    freshmouse avatar 13.7.2007 09:15 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, spouštěč na panel bych si přidal tak, že bych otevřel menu, klepnul na program pravým tlačítkem a přidal...

    Vysouvání panelu se nechová nenormálně, ale možná tak jinak. KDE není žádná norma.
    Fluttershy, yay! avatar 13.7.2007 09:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, spouštěč na panel bych si přidal tak, že bych otevřel menu, klepnul na program pravým tlačítkem a přidal...

    Když by to nebylo v menu?

    Vysouvání panelu se nechová nenormálně, ale možná tak jinak. KDE není žádná norma.

    V Xfce (k němuž jsem tehdy zběhl) se chová normálně. A ve Fluxboxu a KDE taky. Možná jsem si to neuměl nakonfigurovat, ale to pak nesedí na filosofii Gnome (tj. žádná konfigurace není třeba a pokud je, jsou to dvě tři zdokumentované volby -- to si vybere i kretén). Každopádně když panel není vidět a u příslušného okraje je 40px fuga i při maximalizovaném okně jen proto, aby panel při vysunutí nepřekryl okno, někde je chyba.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    freshmouse avatar 13.7.2007 09:34 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Kdyby to nebylo v nabídce, pak bych zadal jen název spouštěcího souboru, protože pokud je v /usr/bin, pak to bude fungovat. ;-) :-D

    Filozofií GNOME není nulová konfigurace!

    Nehledě na to, mně to funguje jako tobě KDE a Fluxbox (nastavil jsem to přes dialog nastavení panelu...), takže nevím, v čem máš problém.
    13.7.2007 12:00 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Přesně, filozofií gnome je hrabat se v GCOnfu :-) a pokud se ti nechce, tak všichni stejný desktop.
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ale houbeles.
    Josef Kufner avatar 13.7.2007 12:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Vždyť má pravdu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tvůj názor.
    13.7.2007 12:15 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Všechno je něčí názor ;-)
    13.7.2007 10:00 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já si na rychlost gnome stěžovat nepotřebuji, KDE mi nikdy rychlejší nepřišlo (subjektivně). Já osobně vybírám desktop podle jiných kritérií než jenom podle rychlosti a ty kritéria KDE nesplňuje. Nicméně můj předchozí příspěvek byl hlavně o designu a tam je gnome skutečně míle napřed. Je sice pravda, že některým lidem to nemusí vyhovovat, ale pro mě je to na pohled i na používání super (včetně GTK File dialogu!), což o KDE říci nemůžu. Kdykoliv vyzkouším nějakou KDE/QT aplikaci (a to včetně těch pro QT4) tak mě polije studený pot. Něco najít v těch konfiguračních dialozích, a vydržet se koukat na to gui déle než 10 s je pro mě utrpení - a to i v případě, že ta aplikace je jinak lepší než gnome ekvivalent.

    Do /usr/bin nelezu. Není potřeba, jsou na to nastavené proměnné, ale občas zavítám do o něco menšího /usr/share a to se načítá téměř okamžitě. Ale /usr/bin jsem přece jen vyzkoušel s tím výsledkem, že prvotní načtení trvá asi 25 s, z čehož 22 s hrabe na disku jako divej (mám notebook a relativně pomalý disk, tak se není čemu divit). Každá další návštěva už se skládá jenom z generování obsahu, což mu trvá tak 2-3 s. Pravděpodobně si to někde cacheuje. By mě zajímalo, jak dlouho mu to vydrží...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 10:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    a vydržet se koukat na to gui déle než 10 s je pro mě utrpení
    Vyste se zase kochal, že pane doktore? :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.7.2007 10:28 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Vesnička má středisková není zrovna film, který bych viděl více než jednou (a i to už hodně dlouho) ale aspoň jste mě donutil googlit, co tahle fráze vlastně má znamenat :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 11:32 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)

    Ja nevim, co porad vsichni s tou rychlosti KDE a GNOME maji? Pouzivam KDE, ale GNOME se mi zda o tridu rychlejsi a to na kazdem pocitaci co mam.

    Ja ted osobne uvazuji o prechod na GNOME a to z nasledujich duvodu. GNOME se mi zda vice propracovane a rychlejsi. Prevazne pouzivam GTK aplikace jako Mozila, Gimp, a jine. Nakonec jsem nekde cetl, ze QT, na kterem je postavene KDE neni az tak svobodne, ale uz jsem zapomnel v jakem smyslu. Je to proste komercni firma a nikdo nevi, co se muze stat. Take tam bylo psano, ze GTK neni zase tak vubec spatne nebo zastarare.

    freshmouse avatar 13.7.2007 11:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Qt rozhodně není nesvobodné. To by byl i Linux. Qt sice vlastní komerční firma, ale spolupracuje na něm i komunita.

    Nicméně, jako GNOMEák jsem spokojen, že chceš přejít. :-)
    alblaho avatar 13.7.2007 11:58 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    KDE neni az tak svobodne

    Záleží jak to bereš. Qt je ze Stallmanovského pohledu nejsvobodnější, nebo je to GPL aj s chlupama. Gtk je LGPL, což ti dává možnost napsat ne-GPL aplikaci. Já osobně považuju LGPL licenci u Gtk za zásadní výhodu, ale nikdy bych neřekl, že KDE/Qt není svobodné.
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já to beru tak, že možnost vyvíjet uzavřené aplikace (což lze i pod Qt, jen za peníze) je super, protože ty firmy, které by v tom chtěly vyvíjet, potřebujeme.
    13.7.2007 12:12 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ano a kolik toho drahého komerčního software pod tou GTK knihovnou vzniklo? Maple, Matlab, Mathematica to je všechno Java GUI a jejich odlehčené GUI jsou Motif, nebo tak něco. PRO/E taky není GTK. Tak co? InstalBUilder je QT, Skype je QT, GoogleEarth je QT, Squish je QT, AIMSUN je QT, CrossVC je QT.
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:23 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ještě Opera je Qt. ;-)

    Nejde o to, kolik ho vzniklo, ale kolik ho může vzniknout a snad i vznikne. Nehledě na to, něco vzniklo. myslím, že i Google pod ním něco udělal. A ve firmách se to využívá, co jsem tak slyšel.
    13.7.2007 12:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nejde o to, kolik ho vzniklo, ale kolik ho může vzniknout a snad i vznikne.
    Imho ne, jde o to co vzniklo, protože to dává tušit, že QT je pro komerční vývojáře perspektivnější.
    Nehledě na to, něco vzniklo. myslím, že i Google pod ním něco udělal. A ve firmách se to využívá, co jsem tak slyšel.
    Příklady prosím.
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:42 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Příklady? Tak třeba od Google je pod GTK Goole Desktop.
    13.7.2007 13:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ono je to tak: máš k dispozici Gtk, jehož implementace slušně řečeno není dokonalá a pak máš Qt, které je technicky mnohem dál, ale je dostupné pouze pod proprietární licencí nebo GPL. Výběr na prd. Chtělo by to buď Qt pod LGPL nebo výrazně zapracovat na implementaci Gtk a souvisejících věcí. :-/
    13.7.2007 14:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Maple je v GTK? Pokud nemáš na mysli GTK verze 1, jak se toho dá docílit?
    Quando omni flunkus moritati
    13.7.2007 14:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Maple, Matlab, Mathematica to je všechno Java GUI
    Co si na té větě nepochopil?
    13.7.2007 16:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já jsem to viděl takhle:
    Ano a kolik toho drahého komerčního software pod tou GTK knihovnou vzniklo? Maple, Matlab, Mathematica
    Vypadalo to, že pokládáš otázku a pak na ni odpovídáš. Zbytek jsem tak nějak přehlídnul.
    Quando omni flunkus moritati
    13.7.2007 17:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Aha, možná jsem to nenapsal zrovna přehledně, omlouvám se :)
    13.7.2007 18:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Není třeba se omlouvat, kdybych četl pořádně, pochopil bych to na první pokus.
    Quando omni flunkus moritati
    kotyz avatar 13.7.2007 15:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    treba vmware je gtk ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    freshmouse avatar 13.7.2007 15:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    To mě zrovna před chvílí napadlo (zezadu).
    13.7.2007 12:02 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Je to proste komercni firma a nikdo nevi, co se muze stat. Take tam bylo psano, ze GTK neni zase tak vubec spatne nebo zastarare.
    Ale současné QT je pokud vím pod GPL licencí, takže kdokoli může udělat vlastní fork().
    13.7.2007 11:52 neurol23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    no jestli ti vyhovuje gtk file dialog, tak to je pak dalsi diskuze zbytecna ;-)
    13.7.2007 11:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Já si na rychlost gnome stěžovat nepotřebuji
    V tom to vězí. Většina lidí si stěžuje na jeho _pomalost_ - ne rychlost :-)
    13.7.2007 13:44 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Většina lidí si stěžuje na jeho _pomalost_ - ne rychlost :-)
    A na to jste přišel jak? Většina těch, co si stěžuje, nebo většina všech uživatelů? To by byl podstatný rozdíl. Z mého okolí si naopak většina lidí rychlost GNOME pochvaluje.
    13.7.2007 11:56 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jenomže uživatelé KDE snad ani nechcou, aby v oblasti designu něco KDE dohánělo, to přibližování se Gnome mě a myslím si i ostatní uživatele KDE pěkně štve. Mi se líbí, že máme jednu aplikaci na prohlížení webu i filesystému, taky se mi líbí všechny ty tlačítka v KDE aplikacích. Líbí se mi stromová struktura Kontrol Centra, a to z Kubuntu mi připadá pěkně k ničemu.
    freshmouse avatar 13.7.2007 12:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Chcou, nechcou, vývojáři řekli -- a tak to bude. :-)

    Oni si to nepředělali jen tak pro srandu králíkům. Vsadím se, že proti těm změnám nakonec bude jen drtivá menšina uživatelů (jen jsou teď slyšet ti, co jsou proti -- logicky).
    13.7.2007 15:19 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Souhlasím s panem Stopkou. Nicméně, vše se vyvíjí, tak nemohu vyloučit, že to nakonec bude dobré. Uvidíme.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    kotyz avatar 13.7.2007 15:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    +1 (vyjimecne)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    13.7.2007 16:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Upřímně doufám, že KControl půjde doinstalovat.
    Quando omni flunkus moritati
    Cubic avatar 13.7.2007 21:19 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    obavam se, ze asi nepujde protoze jak se pise v odkazu v jedne starsi zpravicce tak kcontrol uz nikdo nevyvyji :(
    14.7.2007 02:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hm, skvělý.
    Quando omni flunkus moritati
    14.7.2007 15:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    není někde petice ve stylu "vývojáři KDE, vykašlete se na SystemSettings a přeportujte kcontrol, podepsáni vaši drazí uživatelé"? - včera jsem to viděl a je to děsná sračka :-( ... jediný positivum na tom je to, že to používá stejný normální kcm, ale ta organizace je příšerná, o plýtvání prostorem ani nemluvě ... chápu, že původní kcontrol se někomu taky mohlo jevit jako nepřehledný, ale aspoň tam nebyl problém, když člověk nevěděl, co přesně chce, si to prostě rozbalit všechno, a když ho to nekoplo dle názvu, tak si to rychle proklikat ... než bych takto prošel SS, tak se uklikám xmrti :-(
    Zdenek.Z avatar 15.7.2007 09:21 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nevím. Ale pokud není, nebyl by špatný nápad nějakou takovou anketu navrhnout. Mě to je třeba vcelku jedno, přehledné mi přijde obojí (i když na kcontrol jsem byl víc zvyklý). Ale nebych bych proti třeba nějakému přepínání simple/advanced view (nemuselo by to být nutně ss/kcontol, prostě něco jednoduchého pro k-začátečníka na rychlé zorientování a pak něco pro ten zbytek).
    15.7.2007 12:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mě to je třeba vcelku jedno, přehledné mi přijde obojí (i když na kcontrol jsem byl víc zvyklý).
    nejde o přehlednost, jak jsem psal, to je individuální - jde o použitelnost ... když něco hledám (a kdo používá kcontrol/ss tak často, aby si vše pamatoval a nehledal?), tak v SS se nesrovnatelně víc naklikám (nemluvě o zcela chybějícím hledacím boxíku)
    Zdenek.Z avatar 15.7.2007 12:52 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak IMHO by mělo být snahou to návrhářů rozhraní to, aby se člověk k danému nastavení dostal pokud možno na první pokus. (S vyhledáváním souhlasím, mohlo by tam být.)
    15.7.2007 16:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Systemsettings je podle mě krok správným směrem, ale ruku v ruce s ním by mělo jít přeskupení konfiguračních modulů. Když jsem KDE používal, tak některé volby* byly rozestrkané zhruba do 3 modulů a to už sebepřehlednější rozhraní zachránit nemůže. Přechod na KDE4 podle mě byl (a možná stále je) ideální příležitost s tím něco udělat.

    * tuším, že to byly věci okolo klávesnice a zvuku
    16.7.2007 10:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak IMHO by mělo být snahou to návrhářů rozhraní to, aby se člověk k danému nastavení dostal pokud možno na první pokus.
    to sice ano, ale není člověk ten, co by se zavděčil všem ... aneb pro mě to nějak nefunguje úplně hladce[*] ani u jednoho; s kcontrol mám menší problém se zorientovat než v SS, ale to by se dalo svést na to, že jsem na něj již zvyklý ... teoreticky, prakticky je to také o tom, že v kcontrol vidím vše pohromadě, zarovnané řádky textu pod sebou, kdežto v SS musím jednak překlikávat mezi taby, druhak lítat očima sem a tam při čtení textu text pod ikonami

    [*] no a když to nefunguje vůbec, tak "bruteforce" metoda je u kcontrol řádově jednodušší - ale to už jsem psal, proč se opakuju :-)
    Zdenek.Z avatar 17.7.2007 11:16 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak beru zpět. Zjistil jsem, že vyhledávání tam je. Ale v KControl je lepší a použitelnější.
    17.7.2007 20:06 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    sypu si popel na hlavu, nechtěl jsem říct "zcela chybějícím" ale "zcela nepoužitelném" - když jsem pomocí něj zkoušel hledat, řeklo mi to, že tři výskyty v Advanced, ale neukázalo mi je to
    18.7.2007 08:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hihi a to čekáš, že když se jim poprvé povedlo zkompilovat a spustit nový kcontrol, že taky bude nějak moc fungovat? :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.7.2007 10:59 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    za prvé, nejde o kcontrol ale o SystemSettings

    za druhé, není to nové, je to převzaté z blbuntu - takový konqueror, konsole, hodiny v plasmě atd. běhaly už v první alfě, proč bych v druhé neměl čekat, že bude funkční nastavení?
    Zdenek.Z avatar 19.7.2007 11:44 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mě je to v Kubuntu zvýrazní tak, že ostatní položky zešednou (i když jak říkám, v kcontrol je to imho lepší). Je možné že to v alfě nefunguje. Ale já zas nevím, proč očekávat, že to v alfě musí být funkční. Alfa je _vývojářská_ verze. Jako uživatel od alfy fakt zázraky neočekávám. Pokud jo, je to můj problém.
    kotyz avatar 13.7.2007 14:24 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    novej krunner dobrej (pripomina mi dost run dialog z enlightenmentu E17, kterej sem si okamzite zamiloval), novej kpat (solitaire) taky, ale s tim amarokem se moc netrefili (snazi se snad aby se vic podobal iTunes?) a s dolphinem taky moc ne. sice je trosku e!e konqueror mit na web i na soubory ale ja ho pouzivam jen na to jedno (soubory) a nehodlam se ho vzdavat.

    no uvidime casem, tak v KDE 4.1, do jaky podoby to nakonec vykrystalizuje ...

    zatim se mi moc nelibi (v nekterych smerech) jakym smerem to ma naslapnuto ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    13.7.2007 01:01 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    • Uf, run dialog vyzerá hrozne, ten klasický z trojky sa mi páči oveľa viac
    • Dolphin používať nebudem, tento štýl súborových manažerov sa mi nikdy nepozdával
    • Oxygen ikony sú síce pekné ale dúfam že v KDE4 ostanú aj Crystal
    • GUI nového Amaroku je síce defaultne divné, ale neverím že by sa to nedalo nastaviť do vzhľadu starého...
    • Tie nové system settings sú imho hrozné
    • Kopete ostalo klasika Kopete, čo je super, len už by niekto mohol implementovať extra statusy pre ICQ (v kóde to už vraj je, len pre to nie je GUI)...
    • To že ikony v toolbaroch sú defaultne aj s textom sa dúfam bude dať vypnúť system-wide
    • Dúfam že si KDE zachová jednu zo svojích hlavných predností - rýchlosť
    • Som fakt zvedavý na nový KDevelop...
    kotyz avatar 13.7.2007 15:42 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    vzhledove se jim pravda ten run dialog moc nevyved, ale hlavni sou funkce - lepsi vyhledavani a doplnovani.

    jinak k tomu dolphinovi, at si ho tam klidne daji, pokavad porad bude mozny delat v konqueroru vsechny ty prima veci jako dneska. aby je nedejboze nenapadlo z nej udelat ciste www browser (coz je snad nenapadne).

    a ikonky sou mi vpodstate sumafuk protoze mam stejne jiny, z kde-look stazeny (kteryzto vypadaji jako napul cesty mezi oxygenem a crystalem).
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    mirec avatar 13.7.2007 16:22 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Crystal ikonky. Zobrazovanie textu sa samozrejme dá vypnúť Videiko.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    13.7.2007 16:30 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    To první vypadá opravdu hezky, sice je to na můj vkus moc shiny a po nějaké době by mě to omrzelo, ale je to hezké, to druhé je takové místy nedodělané. Nicméně, obojí je výrazně lepší, než to, co je prezentované v tomhle článku. Hlavně ten první obrázek mě zase vrátil chuť to KDE 4 vyzkoušet (až vyjde finální verze).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 19:13 pepik | skóre: 16 | blog: nevim | Chlumec nad Cidlinou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ten první odkazovaný obrázek není KDE, ale pouze jeho návrh. Četl jsem to na kde-look :-( . Škoda, byl by celkem fajn.
    13.7.2007 16:37 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jeste ze tak, fuj humus Vista look , copy, bordel ....
    Never give up ! Stay ATARI !
    13.7.2007 01:05 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Michale, díky. Já se tááááák těším, až to bude "hotové"... :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.7.2007 01:36 Stov1k | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    V Jak na alfaverzi KDE 4 je špatnej odkaz na kubuntu. Asi měl vypadat takto http://kubuntu.org/announcements/kde4-alpha1.php (teď je tam http://kubuntu.org/announcements/KDE 4-alpha1.php)
    13.7.2007 07:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Sorry, opraveno.
    jose17 avatar 13.7.2007 02:35 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    pozházejí
    Ja vim, on vi, ty nano!
    13.7.2007 06:38 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ako vydim linux resp. KDE stale zostava nedorobenou srackou, ci uz alfa alebo final a Viste to nesiaha ani po kotniky. Ale v zasade cely linux ako taky, je jedno s akym desktopom sa na Windows nedotiahne nikdy v mnohych aspektoch a nadalej zostava dobry len ako serverovy OS s milionom nedotiahnutych detailov na desktope oproti spickovej Viste za miliardy U$D vyvoja...
    Max avatar 13.7.2007 07:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Je vidět, že se opravdu vyznáš, určitě máš hooodně moc zkušeností s nasazením linuxu na různých platformách a s Vistou obdobně, že? Tak to bych tě rád pozval k nám, klidně i za úplatu, aby jsi nám ukázal, jak pěkně vyladit Vistu, když je tak dokonalá, tak to pro tebe nebude žádný problém a ještě si vděláš, ne? ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.7.2007 08:34 jarks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4
    Škoda slov. Nemá smysl reagovat na M$ Trolly. Ale k věci: mě moc mrzí, že se součástí KDE nestane Krusader. Kdo chce, ať se trápí s Konquerorem, Dolphinem nebo spánembohem třeba s průzkumníkem, ale 2 panely, jsou 2 panely.
    Max avatar 13.7.2007 10:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4
    Mno, na krusaderu mi pár věcí chybí, reps. asi jedna hlavní :-/. Tou je lišta s připojenými disky, kde bych si je dle volby mohl ručně odpojit nebo připojit. Záložky mi vůbec nevyhovují. On to ve svých prvních verzí měl, ale pak to zrušil, bo co :(. Sice jde udělat vlastní lištu, ale ta stojí za houby :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Milhouse avatar 16.7.2007 13:43 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4
    Nevím, zda-li jste zkoušel postup z blogu: http://www.abclinuxu.cz/blog/MilhouseLand/2007/1/24/166473

    Vyzkoušejte a uvidíte...

    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    13.7.2007 11:56 neurol23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4
    krusader neni soucasti kde, protoze by musel prizpusobit svuj vyvojovy cyklus celemu kde. ale neni problem krusader kdykoli doinstalovat. spis bych si stezoval u tvurcu distribuci, ze ho nezahrnuji do defaultni instalace
    13.7.2007 12:02 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    on ma ale pravdu, kde4 bylo velke ocekavani, ale v praxi to zatim vypada na poradny fiasko. vzhled xp/vista je skutecne mnohem podarenejsi nez kde3 (gnome je uplne v prdeli), uvidime na kde4 final, ale zatim mam velkou obavu. a jinak systemovy veci jako powermanagement (suspend2ram/disk) a gui konfiguracni tooly jsou v linuxu taky bida.
    13.7.2007 12:22 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Moj clovek :-)
    13.7.2007 12:27 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Se suspendama si ustřelil, ne?
    Ondroid avatar 13.7.2007 12:58 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co má powermanagement společného s novým KDE ?
    13.7.2007 14:30 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    powermanagement by mel byt s kde plne integrovany, v shutdown menu, by melo byt krome restart a shutdown taky standby a hibernate a taky nejaky pekny splashscreen a samozrejme konfiguracni tooly pro powermanagement.
    13.7.2007 14:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak si pořiď openSUSE, tam to všechno je. (Jak je to v ostatních distribucích nevím!)
    freshmouse avatar 13.7.2007 14:34 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jestli jsem správně pochopil, že se jedná o uspávání do RAM a na disk, tak to funguje i v Ubuntu a myslím, že na většině podobných dister.
    13.7.2007 14:45 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    gnome nechci a v kubuntu to integrovane zjevne neni...

    http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots /shot800.php?shot=scaled/Kubuntu%207.10%20Alpha%20Tribe%202/19.gif
    13.7.2007 16:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Moc bych se divil, kdyby to tam nebylo vypnuté v konfiguraci.
    13.7.2007 18:47 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    a kde se v konfiguraci kde teda suspend/hibernate buttony aktivuji?
    13.7.2007 19:49 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    V gnome se o to stará gnome-power-manager a má na to v gconfu u sebe klíče can_suspend a can_hibernate. Jak je to řešené v Kubuntu nevím, ale určitě to někde bude. Pokud jsi to ale nainstaloval na hardware, o kterém se ví, že zlobí, tak to může být vypnuté i v /etc/default/acpi-support.
    Zdenek.Z avatar 13.7.2007 23:22 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak to máte zjevně jiné Kubuntu než já. Pokud náhodou nevěříte -- screenshot z Kubuntu 7.04 FF. (Nepamatuju se, že bych kvůli tomu něco nastavoval, nijak jsem si to tam nedokreslil. :-))

    Napadá mě, jestli to nemáte spuštěné z Live CD. Tam to, jestli se nepletu, v menu není (z logických důvodů). Po instalaci už jo.
    14.7.2007 09:58 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    pokud je to takhle (a navic spolehlive funkcni) by deafult po instalaci, bez nutnosti neco patchovat, tak to je pokrok, co jsem naposled kunutnu zkousel (tusim 6.1), tak to tam rozhodne nebylo.
    14.7.2007 10:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)

    "Most features just worked, although this is to be expected from modern Linux distributions. All the hot-keys for screen brightness and sound volume proved no problem for Edgy Eft, and even suspend and hibernate worked with no extra steps required." (First Look: Kubuntu Edgy Eft Beta)

    "I'm not sure if this was introduced in 6.06 or 6.10, but the kernel now comes with Suspend2 built in. Right out of the box I was able to put my laptop into suspend and hibernate modes, something I always had to customize the kernel for in the past." (Kubuntu 6.10 Review - Discussion)

    Zdenek.Z avatar 14.7.2007 13:20 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ano. Instaloval jsem asi týden po vydání a pokud si dobře pamatuju, tak to tam bylo by default (aspoň jsem teď nenašel, kde to vypnout, takže předpokládám, že jsem to nikde nezapínal). Ale 100% vím, že jsem pro to nic neinstaloval. Tuším, že tam je suspend, který je pomalejší než suspend2, ale stabilní (aspoň na mém IBM R51). Ale samozřejmě záleží na hardware. Předpokládám, že všude to zatím nefunguje. Z hardwaru mi všechno fungovalo po instalaci by default (nezkoušel jsem jen firewire, infra a modem). Jediné, s čím mám u suspendu v mém Kubuntu problém je to, že po suspend-to-disk nefunguje zvuk. Po suspend-to-ram zase začne. Takže to bude chyba ve skriptech pro hibernaci, ale zatím jsem nehledal kde, ani jsem to nebugreportoval, neměl jsem na to teď čas. (Brzo to do nějaké bugzilly hodím.)
    13.7.2007 14:39 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    naposlad jsem zkousel tusim 10 (mozna 10.1), ale nefungovalo to, uz nevim, zda se neuspal, nebo neprobudil, proste to bylo totalne nepouzitelne, krome toho, nez se vubec otevrel ten susi packagemanager, tak to bylo snad 20sec (P-M@2GHz, 1GB), pouzivat takovyho molocha to proste nejde!
    13.7.2007 14:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Je pravda, že používat package managera z Yastu je vzhledem k tomu parsování těch souborů při každém startu na dlouhé lokty, ale při výměně za smart si není nač stěžovat.
    13.7.2007 14:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mi funguje jas s2ram tak s2hdd.
    kotyz avatar 13.7.2007 15:49 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    v kubuntu tohle v menu je (ze se to uspi ale uz neprobudi ted neresim). v ostatnich distribucich by to chtelo bud neco doinstalovat nebo aplikovat nejaky patch na kde. ale kdyz to muze fungovat v kde na suse a kubuntu tak to muze fungovat v kde na cemkoliv ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    13.7.2007 18:49 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    v kubuntu suspend/hibernate menu neni, coz jsem potvrdil odkazem na prilusny screenshot. pokud se to da nekde konfiguracne aktivovat, tak napis kde.
    13.7.2007 20:30 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    V Kubuntu 7.04 Suspend a Hibernate v Logout dialogu(menu) je! V té alfa verzi 7.10 možná nejsou zapnuté, nezkoušel jsem.
    13.7.2007 20:45 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    A ještě mne napadá: ty uvedené screenshoty jsou vzaté z Live CD, takže tam to asi defaulně není, zatímco po instalaci ano.
    13.7.2007 23:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    14.7.2007 09:53 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    standby (suspend2ram) na kubuntu screenshotech nevidim :-\
    14.7.2007 09:58 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    13.7.2007 13:40 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    vzhled xp/vista je skutecne mnohem podarenejsi nez kde3 (gnome je uplne v prdeli)
    Proč GNOME?
    13.7.2007 15:46 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Neříkej, že považuješ styl Luna za hezký? Vždyť to je grafický humus ... Výchozí vzhled ve Win Vista se mi líbí víc, než Luna z XP.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.7.2007 17:55 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Obávám se, že otázka toho co se komu líbí je čistě subjektivní.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    corwin78 avatar 13.7.2007 07:40 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Mám pocit, že sis spletl server, toto není Živě.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    13.7.2007 08:22 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    A není lepší negramotné trolly úplně ignorovat?
    13.7.2007 08:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nejlépe takto, co? ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.7.2007 09:02 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Přístup odmítnut

    Akce nebyla zavolána korektním způsobem.

    Chybné volání akce!
    Mno jo, když mu jako odpověď napíšu tohle, snad dá pokoj. :-D
    freshmouse avatar 13.7.2007 09:15 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Radku, neotravuj.
    13.7.2007 08:00 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    To len mne sa zda nove KDE ohyzdne ? :( vie niekto ci sa bude este graficky vzhlad doladovat ? Ak ma takto nejak vyzerat aj final 4ka tak asi dlho zostanem pri 3.5.7 :/

    BTW. KDE rocks ;) Widla suxx ;)))
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    Fluttershy, yay! avatar 13.7.2007 08:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    S Bahgirou to bude vypadat výrazně lépe, takhle je to moc Gnome-like. Fuj!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.7.2007 09:10 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Baghira
    Baghira zdá se pro KDE 4 nebude. Jinak pevně věřím, že nyní se dávají dohromady technologie a řešení vzhledu se úmyslně nechává na později.
    kotyz avatar 13.7.2007 16:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    nejdriv se ladi funkcnost a potom vzhled. ani ikonky nejsou jeste hotovy (proto je kazda druha stejna - listecek s otaznikem). dejte tomu vic casu. a ikdyby se novy vychozi tema zvrhlo v hnus fialovej porad ho muzeme vymenit - na kde-look se jich vali tolik (zatim pro kde3 ale pro kde4 se tam zacnou taky objevovat). rozhodne neplanuju na kde4 prejit hned jak vyjde, necham uzrat, podivam se co novyho (trebas na nakym livecd) a tak 4.1 mozna az budu instalovat ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    alblaho avatar 13.7.2007 08:03 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Na dobré cestě
    Musím říct, že je to na dobré cestě. Jsem Gnomák, takže některé věci, co KDE přibližují ke Gnome vítám (ale samozřejmě nestojím o to, aby to byla pouhá kopie a ani se toho nebojím).

    Dolphin je pěkný, starý Konqueror byl opravdu moc složitý. Jednoduché konfigurační panely jsou jednoznačně plus, KControlCenter bylo sice mocné, ale totálně nepřehledné (ukažte to své mamince...)

    Ale třeba ten run-dialog je humus. Mají rychlý svg-renderer, tak udělají takový humus. Si myslím, že to bude chtít tak rok od vydání ostré verze na dozrání.

    Ještě k tomu plýtvání místem. Ano, Gnome "plýtvá" místem, ve svém HIG manuálu tuším mají, že nějaká část plochy aplikace musí být "volná". Je to proto, že pro non-geeky je to míň stresující. Většina lidí se z malého prostoru plného ovládacích prvků vyděsí.
    13.7.2007 08:17 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Většina lidí se z malého prostoru plného ovládacích prvků vyděsí.
    Většinu lidí zatím nejvíc vyděsil gvim se :set guioptions= a to nemá ani jeden ovládací prvek ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    alblaho avatar 13.7.2007 08:49 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    To už je úplně jiná liga :-)
    13.7.2007 10:40 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Mě na Gnome vadí jeho nároky na pamět' a procesor oproti KDE. Přeci jen KDE je o dost svižnější a co jsem tak četl, tak KDE4 má být ještě cca o 20% rychlejší :-)
    alblaho avatar 13.7.2007 11:54 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Já pořád nevím, co s tou rychlostí řešíte. Já používal obé na duronu 950 a bylo to svižné a obojí asi tak stejně. Poslední revize obou prostředí se věnovaly optimalizacím. Vybral bych si podle toho, co se mi líbí. Mám rád gtk a minimalismus, někdo zase ocení možnosti konfigurace u konkurence...
    freshmouse avatar 13.7.2007 11:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    ještě cca o 20% rychlejší :-)
    Jej, a po přípravku z teleshoppingu bude mít člověk až o 66,6 % více vlasů! (Kdo to počítal?) ;-)
    13.7.2007 11:27 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Jé, to bych mohl svému widlímu gvimu nastavit taky. :-D
    13.7.2007 12:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Co nabízí GVim oproti Vimu?
    Josef Kufner avatar 13.7.2007 12:12 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Pár drobností v GUI. Srollbar, menu, toolbar (to mám vše vypnuté), lepší interakce s myší (set mouse=a není úplně dokonalé) a copy/paste -- terminál má tak trochu sklony mršit utf8, když používám latin2. Pak ještě nějaké ty barvičky se dají lépe nastavit. Ale vpodstatě nic zásadního.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.7.2007 12:26 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Tak to nemusím měnit :-)
    13.7.2007 15:52 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Neblokuje terminál. Pustím gvim, spustí se okýnko a já můžu v tom samém terminálu pracovat ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    16.7.2007 09:20 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    v terminale mozes mat predsa viacero zaloziek
    16.7.2007 11:08 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Cože? Co to meleš?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    16.7.2007 11:54 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Každý říká screenu jinak. :-D
    Josef Kufner avatar 16.7.2007 18:46 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Ale tady nejde o to, že bys měl dva terminály. Tady jde o to, že spuštění gvimu nezablokuje ten první, což pak nevyžaduje otevírání druhého terminálu a přesouvání se do původního adresáře.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.7.2007 20:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    Já to vím, ale alespoň nějak zpochybnit Pichiho se podaří málokdy. ;-)
    13.7.2007 10:50 abclin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na dobré cestě
    K-Control je perfektni a velmi intuitívní, na rozdíl od like GNOME hnusu z Kubuntu.

    Dnešní Konquerrr je skvělý, Dolphin je otřes.

    Obávám se, že si už mohu začít šetřit na Windows.
    13.7.2007 11:57 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Je škoda, že se klade takový důraz na technologie.
    Je škoda, že v případě GUI začíná zaostávat obsah za formou. Bylo by lepší, kdyby programátoři programovali dobré aplikace a grafici by to zabalili do krabičky s mašlí.

    KDE i Gnome byla kdysi (hodně dávno) grafická prostředí, starala se o plochy, okna dekorace a pár (ale ne moc) dalších věcí. Dnes jsou to komplexní prostředí a dokonce se pro ně píší aplikace, které by vůbec nemusely být závislé na prostředí (třeba zvukový server).

    Používal jsem KDE asi rok a nakonec jsem ho vyměnil za Wmaker. Řekl jsem si, co všechno chci a vyšlo mi, že to zvládne i Wmaker společně s několika dockapps. Zrychlení systému bylo hooooodně velké.
    13.7.2007 11:59 neurol23
    Rozbalit Rozbalit vše prestante panikarit, grafika se doladi
    proc porad risite grafiku? co vim, tak vyjma ikon zatim na grafiku pro kde 4 nikdo nesahl. vzdyt je to teprve druha alfaverze ;-)
    Yin avatar 13.7.2007 12:56 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prestante panikarit, grafika se doladi

    No na grafike sa pracovalo... vid. ten novy look&feel vo videach... bez tak je to totalne jedno...

    KDE4 ma trochu sklamalo... dufal som, ze to urobi totalny prevrat v pohlade na desktop. Pohladajte v blogoch Revolucne/Revolucni GUI...

    Snivam o desktope, kde aplikacie nebudu len okienka, ale nastroje, ktore sa skladaju z mensich oddelitelnych casti. Vid. "progress meter center" (alebo jak tomu nadavaju) planovany do KDE4. Vytiahnut si tab z konqueroru a polozit ho na plochu, alebo kontakt na kolegu z Kopete a vlozit ho na listu do KDevelop... to je to o com snivam.

    No a kym pride cas, ked sa moje sny splnia, budem strajkovat - pouzivat a prispievat do evilwm (konecne som sa nakopol a zaslal som patch pre Xineramu... snad sa objavy v 1.1).

    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    Milan Lajtoš avatar 13.7.2007 15:15 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prestante panikarit, grafika se doladi
    Treba obcas sledovat planet.kde.org , tam sa da toho dost vela dozvediet..

    A tu je jeden nadherny mockup, ktory by mohol byt kludne implementovany lebo ma naozaj nieco do seba.. ;)
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    tmr avatar 13.7.2007 12:54 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co se tyce ty grafiky na kterou si kazdej (skoro) stezuje, v ramci Oxygen se vyvyji i novy widget style a dekorace oken. Ten Oxygen widget style jde v tomhle live CD nastavit, a vypada podle me fakt dobre (ale vyvojari v nem doladujou jeste naky veci), zvlast kdyz jsou povoleny animace, hezky jsou treba animace pri presunu toolbaru. A navic QT4 umoznuje pouzivat vzhled Clearlooks z Gnome.
    13.7.2007 13:09 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Myslíte ten Cleanlooks, nebo jak se to jmenuje, co se snaží imitovat Clearlooks? To je nedodělek. Clearlooks už je bůhví jak starý a pořád vypadá hezky, u QT jsem ještě na podobně vypiplané téma nenarazil. Mno, uvidíme jak bude vypadat ten Oxygen widget style...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    tmr avatar 13.7.2007 13:26 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jak jsi přišel na to, že to je nedodělek? Kdyžtak tady je odkaz kde sou ukazky.
    13.7.2007 15:01 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jak jsem na to přišel? Protože jsem měl tu trpělivost a prošel si všechny defaultní témata QT 4.2 při hledání nějakého, které by se do mého Clearlooks-based Gnome hodilo. Vy to možná nevidíte, ale Cleanlooks má oproti Clearlooksu spousty nedodělků a pokud jsou vedle sebe, tak je to, alespoň pro moje oko, patrné až příliš. Ty nedodělky jsou samozřejmě v designu, ne v kódu...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    tmr avatar 13.7.2007 19:31 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    No ja sem si teda vsim nakych rozdilu, nerek bych, ze to sou nedodelky, ale spis treba tmavsi pozadi menu atd.
    13.7.2007 13:47 alyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ja by som privytala keby sa to kde dalo okresat iba na nejake aplikacie ktore fakt vyuzijem, napriklad by som ponechala iba panel, desktop, konqueror + par potrebnych blbosti. Zvysok aplikacii si chcem vybrat ja. Keby to tak spravili tak sa k tomu KDE mozno aj vratim (xfce).
    13.7.2007 13:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Vítej v Gentoo a u split ebuildů. :-)
    13.7.2007 13:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Případně ruční kompilace.
    13.7.2007 16:33 alyx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak to mam stastie ze som ho prednedavnom nainstalovala:) (cca 12hodin z minimal). Dakujem za tip, doteraz som o tejto moznosti nevedela. Ale aj tak porozmyslam ci opustim svoje xfce. http://www.gentoo.org/doc/en/kde-split-ebuilds.xml
    kotyz avatar 13.7.2007 16:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    pro arch je zase repozitar a balicky kdemod (nebo modkde? ted nevim) ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    13.7.2007 13:57 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    to závisí od distribúcie či také balíky ponúkne, nie od KDE, napr. pre Arch existuje KDEmod
    13.7.2007 20:42 Olsen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ja som nekompiloval, no mám iba Konqueror, Kate a okrem toho snad iba tie systémové veci. V openSUSE je to rozdelené. Tak jsem si nainstaloval jenom to, nezabíralo moc fleku na hadru :)
    martin() avatar 13.7.2007 15:33 martin() | skóre: 6 | Prievidza / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Aka je tam verzia kopete ?

    Niekde som cital, ze spolu s KDE4 ma vyjst aj kopete 1.0, lenze na kopete.kde.org sa toho vela nedeje ...:-(
    Hovor múdro, nepriateľ načúva ! -- S. J. Lec --
    13.7.2007 16:13 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Tak nějak si nemůžu pomoct, ale co vám přijde lepší na tomhle oproti tomuhle. Za sebe můžu říct, že ten krunner nevypadá, že by toho uměl víc než to, co už v gnome nějakej čásek máme a ještě navíc vypadá příšerně (doufám, že to se do stabilní verze dá dopořádku). A tak nějak podobný pocit mám i u těch ostatních screenshotů z této alfaverze. Působí dojmem, že se autoři snažili za každou cenu předvést, co ten jejich super nový svg rendering umí (btw. nevím to přesně, ale tipnul bych, že task manager z gnome svg používá, nedovedu si představit, že by se si psali vlastní antialiasing...)
    Poznámka: všechno v tomhle postu je čistě můj subjektivní názor ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 16:31 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ten původní byl skutečně hnusný a spíše ukázka toho, co svg rendering umí.

    Ale relevantní je teď tento vzhled (podotýkám, že ve výchozím nastavení je dialog sbalený)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    13.7.2007 16:46 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hm, ten je výrazně lepší, i když ten obrázek na pozadí nadělá víc paseky než užitku... Oproti GNOME tam vidím tři funkce navíc (priorita, jiný uživatel a real-time scheduling). Důsledek: zlepšil jsem si mínění o krunneru, nicméně gnomečkovská alternativa je pro mě víc než dostačující a vzhledově přijatelnější (nemluvě o tom, že je obsažená ve stabilní verzi)...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Fluttershy, yay! avatar 13.7.2007 17:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Ten původní se mi líbí víc. To bude vedlejší efekt poruchy osobnosti.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.7.2007 19:29 pepik | skóre: 16 | blog: nevim | Chlumec nad Cidlinou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Zatím mě graficky KDE4 taky nějak nepřesvědčila. Ano, jedná se teprve o alpha verzi. Podle mě je nyní důležitější odladit nově připravované programy a pak se teprve vrhnout na grafické zpracování. Věřím, že nakonec se dílo podaří, na kde-look bude k dostání spoustu pěkných témátek a ikonek. Kritika na zatím graficky nedodělané prostředí mi přijde zbytečná. Naopak některé věci jako oxygen styl a ikonky působí velmi profesionálním dojmem.
    14.7.2007 10:25 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Nevíte, jestli je v Kubuntu možné nainstalovat KDE 4 a přidružené aplikace, aniž by to mělo vliv na současný (KDE 3) desktop a jeho aplikace (např. Amarok)?
    I am Jack's wasted life.
    14.7.2007 10:28 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Hmm, tak zřejmě může...to je tak, když se člověk nejdřív ptá, a pak hledá.
    I am Jack's wasted life.
    14.7.2007 10:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Jde to ve vývojové verzi K/Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon).
    TuxMaster avatar 21.7.2007 18:45 TuxMaster | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Je to fakt nejlepší dík kdo to vytvořil
    Použivám Windows ale ten je k ničemu tak jsem si přeskočil na linux

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.