abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 838 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Novinky v KDE 3.5

    30. 9. 2005 | Michal Vyskočil | Recenze | 13844×

    KDE 3.5 již dospělo do stádia betaverze. Pojďte si přečíst a podívat se, co nového nabízí.

    21. září 2005 vyšla první betaverze KDE 3.5. Byl jsem zvědavý na to, co je nového, proto jsem neodolal a pustil se do instalace. Díky vývojářům KDE a jejich aplikaci Konstruct je překlad hračkou. Ale pokud používáte SUSE nebo Kubuntu, máte už připravené binární balíčky. Já, jsa uživatel Gentoo, žádné binární balíčky nemám a Konstruct jsem zvolil proto, abych měl nové KDE nainstalované mimo hlavní systém. Instalace totiž proběhne do adresáře ~/kde-3.5-beta1, takže váš systém zůstane nedotčený. Kompilace KDE je velice jednoduchá

    tar -xjf konstruct-unstable.tar.bz2
    cd konstruct/meta/kde
    nice -n 19 make install

    V Konstructu máte na výběr mezi několika možnými cíli kompilace

    Cíl Velikost Popis
    kde/kdebase 56MB Desktop, prohlížeč, editory a terminál
    meta/kdepim-crypto 68MB Navíc obsahuje kdepim a kryptovací knihovny
    meta/kde 172MB Všechny balíčky "KDE 3.5 Beta" a jejich závislosti
    meta/everything 248MB Nainstaluje všechny stabilní balíčky

    Pokud chcete českou lokalizaci, potom si ještě nainstalujte i18n/kde-i18n-cs/.

    Pro kompilaci je nutné mít nainstalovány potřebné balíčky, včetně vývojových verzí. Jejich seznam naleznete na www.kde.org/info/requirements/3.5.php. Ruční kontrola je velmi otravná, ale uživatelé distribucí Mandrake a SUSE mohou použít nástroj Detektive. Spuštěním příkazu cd misc/detektive;make dojde ke kontrole potřebných balíčků ve vašem systému. Pokud používáte jinou distribuci, můžete pomoci s jeho rozšířením.

    Po instalaci je vhodné nastavit takto systémové proměnné:

    • export QTDIR=~/kde3.5-beta1
    • export KDEDIR=~/kde3.5-beta1
    • export KDEDIRS=~/kde3.5-beta1
    • export LD_LIBRARY_PATH=~/kde3.5-beta1/lib
    • export PATH=~/kde3.5-beta1/bin:$PATH
    • export KDEHOME=~/.kdetest

    První spuštění

    Vývojáři KDE opět změnili úvodní obrazovku. Možná je to proto, aby byl rozdíl mezi novým a starým KDE vidět na první pohled. Ale většina distributorů ji stejně změní na svoji.

    kde3.5 ksplash

    Výchozí vzhled po spuštění vypadá takto:

    kde3.5 vychozi vzhled

    Výchozí písmo nezvládá diakritiku. Já používám Dejavu fonts, které nemají s nabodeníčky žádný problém a na všech dalších screenshotech bude použito právě toto písmo.

    kde3.5 vychozi pismo

    Vylepšený Konqueror

    Už nějaký čas používám Konqueror jako výchozí prohlížeč, proto jsem byl hodně zvědavý, jak se povedlo implementovat vylepšení vykreslovacího jádra KHTML, které, podobně jako vývojová verze Safari, projde testem Acid2. Doufejme, že uvolnění Webkitu jako opensource, usnadní vývojářům KDE začleňovat opravy a vylepšení od vývojářů Apple. Po navštívení odkazu se mi objevil správně vyrenderovaný ksichtík, který dokonce reaguje na pohyb myši změnou barvy nosu. Ale při změně velikosti okna se trošku posune.

    kde3.5 acid2

    Do verze 3.5 se již dostala toužebně očekávaná funkce AdBlock, ale z toho, co jsem viděl, mám poněkud rozpačitý dojem. Funkce se zapíná v kontextovém menu (stejně jako v prohlížečích rodiny Mozilla), ale funguje pouze pro obrázky, není možné vypnout Flash. Další podivností je, že zablokovaný obrázek nahradí červenou značkou ala zákaz stání. Vypadá to opravdu strašně!

    kde3.5 adblock 1

    kde3.5 adblock 2

    kde3.5 adblock 3

    Tímto samozřejmě výčet vylepšení Konqueroru nekončí. Do Konqueroru byl začleněn Search Bar Plugin, což není nic jiného, než známá vyhledávací lišta z Firefoxu. Ve vyhledávací liště je už možné mít více vyhledávačů (dosud byl pouze jeden) a komu se tato vymyšlenost nelíbí, může ji snadno vypnout v menu Nastavení/Rozšíření.

    kde3.5 enginy

    Vylepšena byla také funkce blokování pop-up (vyskakovacích) oken. Když prohlížeč zablokuje okno, tak se mimo malé ikonky objeví i tato zpráva. Projel jsem všechny testy na www.popuptest.com/ a Konqueror nepustil nic. Pouze triky, které využívají Java applety jsem nemohl otestovat.

    kde3.5 konqueror popup

    Nově byl rozšířen i prohlížeč manálových stránek, zejména index je přehlednější.

    kde3.5 man 1

    kde3.5 man 2

    Další zajímavé rozšíření Konqueroru je Metabar, boční panel, který zobrazuje definované akce, přiřazené aplikace, informace o souboru, ...

    kde3.5 konqueror metabar

    A maličkost na závěr, Konqueror má nové logo.

    kde3.5 konqueror logo

    Ostatní vylepšení

    Protože nejen Konquerorem živ je člověk, je načase uvést další novinky. Panel Kicker dostal nový dialog Add Applet (přidat applet), který byl převzat z konkurenčního prostředí GNOME.

    kde3.5 kicker add applet

    Oblíbené bubliny z KDE 3.4 byly ještě více vylepšeny, teď umí, ve spolupráci se stránkovačem, zobrazit i seznam oken z určité plochy. Bohužel jejich bublavý efekt, s nímž se zobrazují, není možné nastavit (rozuměj vypnout).

    kde3.5 kicker pager

    To, co jsem původně označoval za blbinku - Keyboard Status Applet (applet stavu klávesnice), je ve skutečnosti implementací Keyboard Access Functional Specification. Tento applet zobrazuje stav speciálních kláves a tlačítek myši.

    kde3.5 keyboard status aplet

    Dostáváme se k velmi kontroverzní funkci Storage Media Notification (upozornění na úložné médium). Po vzoru operačního systému Windows XP přichází i KDE s oknem, které se zobrazí po vložení některého média. Pro někoho to může být dar z nebes, pro jiné jen zbytečně otravující funkce. Odpůrce můžu ubezpečit, že se toto okno dá snadno vypnout (tlačítko Configure je přímo v okně) a to tak důkladně, že se mi je nepodařilo znova zapnout.

    kde3.5 storage media notification

    Ovládací centrum se zase vrátilo ke stromovému zobrazování položek (jako výchozí nastavení), což vítám, protože režim icon view mi přijde nepřehledný.

    kde3.5 kcontrol lifting

    Souborový dialog umí i náhledy. To je podle mě zbytečná funkce, protože v KDE jsou náhledy souborů (obrázků a dokumentů) skoro všude. Snad jenom pro filmy se to může hodit, ale rychlejší je pustit si klasický přehrávač.

    kde3.5 kfile preview

    Aplikace KMail má nové importní filtry: Sylpheed a The Bat!

    kde3.5 kmail import filters

    Populární SuperKaramba byla nově začleněna přímo do KDE a není ji nutné instalovat zvlášť. Pokud ji ještě neznáte, tak SuperKaramba je prostředí pro spouštění interaktivních appletů, které sídlí na ploše a zobrazují rozličné, veskrze užitečné, informace.

    kde3.5 superkaramba

    Aplikace KSnapshot má velmi užitečnou vlastnost. Dokáže vyfotit pouze jeden určitý prvek z okna a při psaní tohoto článku jsem ji intenzivně využíval. Protože tato vlastnost nejde z pochopitelných důvodů vyfotit pomocí samotného KSnapshotu, vezměte zavděk screenshotem vytvořeným utilitkou xwd. Na obrázku vidíte vylepšené okno spuštění.

    kde3.5 ksnapshot 1

    kde3.5 ksnapshot 2

    Do KDE byla také začleněna nová dekorace oken Smooth Blend. Oproti všem ostatním umožňuje detailní nastavení velikosti písma v titulku, velikosti rámečku a velikosti oken. Možná časem dokáže nahradit můj oblíbený styl Quartz extra small z KDE 3.4.

    kde3.5 smooth blend

    Na co se nedostalo

    Seznamy vylepšení jsou velmi dlouhé a není v silách jednoho člověka všechno odzkoušet, takže už jenom letecky:

    • Kopete podporuje webkamery MSN a Yahoo! Ostatně seznam změn v Kopete je jeden z nejdelších, ale většina se týká zlepšené podpory právě pro MSN a Yahoo! Zlepšena práce s globální identitou.
    • Balíčky z kdeedu byly masivně vylepšeny, například Kalzium. Byly začleněny nové aplikace, jako KGeography (znáte vlajku Ukrajiny, nebo Běloruska?), Kanagram a blinKen.
    • Panel záložek z del.icio.us pro Konqueror
    • kio_file už podporuje ACL a umožňuje jejich nastavení z GUI.
    • rozpoznávání řeči v KHotKeys (vyžaduje aRts)

    Hodnocení

    Ač se jedná teprve o betaverzi, prostředí vypadá stabilně. Žádné pády se nekonaly. Rychlost startu nemůžu hodnotit, protože srovnání oproti prelinkovanému KDE z Gentoo, nebo oproti minimálnímu KDE z ABC Linux 2005, by pro tuto verzi dopadlo špatně. Ale odhaduji, že je srovnatelná s běžnou binární distribucí.

    Velkým plusem jsou vylepšení Konqueroru, především začlenění změn od Apple do KHTML. Současná implementace Adblocku se mi nelíbí a v seznamu změn nevidím, že by na ní někdo ještě pracoval. Velmi mě potěšila schopnost KSnapshotu označit celý prvek (nebo skupinu prvků), taková blbůstka, ale moc užitečná. Přechod na budoucí stabilní verzi KDE bych doporučil především těm, kteří používají Konqueror a využijí jeho vylepšení.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jak to bude v KDE 3.5 s arts?
    30.9.2005 03:21 snowracer | skóre: 21 | blog: Omniloquent | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše gentoo a kde
    Hned po prvních řádcích si dovolím poznámku. KDE je v gentoo slotovaný ebuild a proto můžete mít bez problému nainstalováno stabilní 3.4 i betu 3.5 současně. Instaluje se do /usr/kde/verze/.
    30.9.2005 09:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
    To je pravda, ale pro mě bylo jednodušší si stáhnout konstruct, než odmaskovávat potřebné závislosti. Nemluvě o tom, že jsem chtěl betu jenom zkusit a ne stabilně používat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2005 11:10 Jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
    Tak vam obema dekuju, ze jste mi odpovedeli :-(.
    30.9.2005 12:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
    Tvůj dotaz jsem přehlédl. O arts jsem toho moc nenašel, jediné, co je hotové, je toto
    KTTT
    Support for ALSA and aKode audio output and allow build --without-arts Gary Cramblitt <garycramblitt@comcast.net>
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2005 12:30 Jan Molič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
    Není lepší zvolit jinou alternativu? viz http://www.GoboLinux.org :-)
    30.9.2005 05:51 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše WebCore a KHTML
    Resilo se to celkem dost. Zmeny ve WebCore temer nelze do KHTML portovat, musi se dane ficury (kompatibilita s ACID testem) proste dopsat, Apple neApple.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    30.9.2005 08:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML
    Připojuji odkaz na rozumný popis událostí: KDE + KHTML + Apple + Safari + Webcore - Know The Facts! Autora požádám, aby text mírně upravil.
    30.9.2005 16:09 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML

    Bylo by možné používat pro úpravy ve článcích del a ins?

    Ten popis událostí nekončí skutečným výsledkem celé kausy. Nicméně Michal to v úpravě uvedl na pravou míru.

    30.9.2005 09:53 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML
    Díky za upozornění, moje chyba. Text jsem opravil.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2005 07:26 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Storage Media Notification
    Dik za supr clanek.

    Zatim bohuzel u mne prevlada vice negativnich pocitu z 3.5:
    - Storage Media Notification - proc se musi takova zbytecna, otravujici blbost skopirovat z Windows?
    - novy splash screen - nepripomina vam to OpenOffice? Mne tedy jo. Taky pro mne ne az tak pochopitelna vec.
    - Add Applet - jedna z veci, ktera sa mi v Gnome nelibi a ted je to uz i v KDE :-(

    Mno, uvidime.
    30.9.2005 08:10 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Mě se Storage Media Notification líbí, pokud bude fungovat tak jak má. Skvělé by bylo, kdyby to fungovalo i na jiný hardware, než storage media, protože konfigurace hw je jednou z největších současných slabin linuxu.
    30.9.2005 09:52 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Tím myslíš, že po připojení nového disku na mě vybafne okno, instalace nového hardwaru ala WinXP?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2005 10:14 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Presne! Z ruznych "user usability" testu vyplynulo, ze proste normalni BFUcko zapoji do pocitace USB klic a najednou nevi, co ma delat. My, co cteme ABCLinuxu to vime a takovou featuru snadno disablujeme
    30.9.2005 10:24 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Ocení to i pokročilý uživatel. Představete si, že si přinesete domů nějaký úplně nový hardware, se kterým jste nikdy předtím nepracoval, třeba USB toustovač. Současný postup je takový, že začnete zběsile googlit, jak jej nastvit, čím jej ovládat, do jakého konfiguráku napsat konfiguraci atd. Správný postup by měl být takový, že se Vás počítač zeptá, jak propečené chcete mít tousty s tím, že Vám nabídne uložení nastavení a příště už se Vás na nic ptát nebude.
    30.9.2005 11:23 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Jenze to by chtelo aby vsichni vyrobci HW delali OpenSourcovane ovladace... :-) ...a to je utopie.

    Pro mne za mne, jestli to nekomu pomuze, tak at to tam daji. Ale at to _jde_ vypnout. Ne jako s tim "bublinkovym efektem", to je naprosta kravina.
    vogo avatar 30.9.2005 13:04 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    ale ten vypnout jde: Ovlládací centrum-Pracovní plocha-Panely-Vzhled-Povolit efekty myši nad ikonou, a je to...
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    30.9.2005 13:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Když se to vypne, přestanou se zobrazovat úplně (jen lze zapnout tooltipy) - když chce člověk ta informační okénka s ikonami atd., musí se smířit i s "bublinkováním" - a to by mělo jít nastavit.
    30.9.2005 12:52 Jan Molič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Osobně by se mi líbilo, kdyby KAŽDÝ nastavovací dialog obsahoval záložku "Konfigurační soubor", pod níž by se nalézalo velké textové pole a v něm editovaný konfigurák (samozřejmě se syntax highlighting), dále by se zobrazovala cesta k souboru. Uživatel by tak mohl snadno nastavit "rozšířené" funkce, druhak zjistit, kde jsou konfiguráky na disku.
    30.9.2005 13:00 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    To je skvělý nápad, nechcete to navrhnout do KDE Bugzilly? Třeba se toho někdo chytí :-) Jelikož KDE má jednostný systém konfigurace, fungovalo by to pak u všech aplikací.
    30.9.2005 10:20 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    No tak jako je to ve Windows určitě ne, protože jediné, co Vám to windowsí okno umožní je instalace ovladače. Představte si spíš situaci že připojíte např. wifi kartu, systém Vás na to nějakým (samozřejmě nastavitelným) způsobem upozorní, umožní vám provést nastavení parametrů karty, spustit program pro vyhledávání síti, připojení k síti apod. Samozřejmě chování by mělo být jednoduše konfigurovatelné, jako např. defaultní nastavení akcí pro určitý hardware.
    30.9.2005 09:43 ales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Bez téhle věci spousta obyčejných lidí neumí vůbec zacházet s počítačem. Říkám to nerad, ale potřebujeme také něco jako autorun pro CDčka, tedy pokud to není součástí Storage Media Notification.

    Osobně tyhle věci ve windowsech vypínám jako první, ale takových nás je menšina. Hlavní je, že to vypnout jde.
    Mikos avatar 30.9.2005 11:12 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Vzhledem k tomu že to využívá HAL, tak by snad ta Storage Notification měla fungovat i při vložení CD (stejně jako to umí třeba ivman, který používám pro automounting nyní).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    3.10.2005 09:05 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Storage Media Notification nie je zbytočná blbosť. Je to veľmi užitočný nástroj pre 95% populácie.

    Čo robíš, keď pripojíš usb disk? Spustíš konzolu, primountuješ a následne prejdeš v nejakom správcovi súborov do daného adresára (prípadne v digitálneho foťáku spustíš program na správu fotografií alebo ich import, či to urobíš manuálne). A nemohol by všetky tieto kroky urobiť nejaký program za teba? Väčšina to uvíta.

    Trocha rozmýšľaj a možno pochopíš, že tvoje názory sa vymykajú väčšinovému chápaniu jednoduchosti ovládania PC. A vôbec by si nemal byť sklamaný (či naštvaný), veď aj keď si v menšine, nechali ti tam možnosť to vypnúť.
    3.10.2005 17:24 trancelius | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
    Čo robíš, keď pripojíš usb disk? Spustíš konzolu, primountuješ a následne prejdeš v nejakom správcovi súborov do daného adresára
    Připojím USB disk do USB portu a jdu do /media/něco, to něco zvolí ivman v závislosti na tom, co jsem připojil (foťák, flashdisk, ipod). Žádný přiblblý okno typu "Co chcete udělat" mě neotravuje a přesto to je user friendly.
    David Watzke avatar 30.9.2005 14:23 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše 2 dotazy
    Mám takový 2 dotazy...

    1. Když exportnu ty systémový proměnný, jak to pak vrátím jednoduše zpátky ?

    2. Je to aspoň "docela" stabilní ? :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 30.9.2005 14:41 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
    OK, takže jsem ztroskotal hned na new dbusu/halu/ivmanu protože mi nechce mountnout ani cdromku... ivman segfaultne. Možná kdybych neodmaskovával a udělal to radši konstructem... tohle mě přesvědčilo abych ještě chvilku počkal...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    30.9.2005 14:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
    Ad 1. No nejjednodušší je se odhlásit z konzole a zase přihlásit, ale můžeš si taky staré hodnoty schovat a pak je nahradit zpět.

    Ad2. Mám to v článku - Ač se jedná teprve o betaverzi, prostředí vypadá stabilně. Žádné pády se nekonaly.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    David Watzke avatar 30.9.2005 15:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
    Děkuju za odpověď, možná se na to mrknu přes víkend... akorát jsem zvědavej jak to dopadne s tím ivmanem.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    30.9.2005 15:29 havli
    Rozbalit Rozbalit vše adblock
    Smysl tohoto pluginu mi uniká, už dlouho podporuje konqueror uživatelské css, ostatně přímo ve faq konqueroru je odkaz na stránku mozilly s obecným css - pokud už někdo chce reklamu blokovat. Přijde mi systémovější spravovat a upravovat k obrazu svému jeden css soubor, který pak lze použít i v jiných prohlížečích, než naklikávat blokaci v nějakém pluginu (netusim, jak konqueror, ale fifrefox má myslím příslušný adblock.css schovaný někde v .jar).

     

    Co se týče vyhledávací lišty, je to to samé. Když pominu, že přes zkratky (např. gg: pro google) se samozřejmě dá vyhledávat i v address baru (a teď neřeším operu či ostatní prohlížeče), tak po nastavení defaultního vyhledávacího enginu lze vyhledávat i bez zkratek, čímž se supluje funkce vyhledávací lišty. Navíc jak jsem právě zjistil je to poměrně slušná náhražka jediné pro mě zajímavé extension firefoxu, a to SuperDragAndGo.

     

    K možnosti vypnutí všelijakých blbůstek - nevýhodou je, že v defaultním nastavení má KDE zapnuto vše možné - proč ne, každý se chce představit "v nejlepším světle", jenže podle filosofie KDE "so easy as possible" začíná být pro méně zkušené uživatele problém se v tom nejen vyznat, natož umět si to - pro sebe - nastavit. I pro mě by bylo rozhodně rychlejší si těch pár věcí zapnout, než většinu povypínat. Implementace karamby mi taky radosti nepřidává - nynější stav byl ideální - chceš mít "užitečné a pěkné" aplety na ploše, nainstaluj si karambu - nechceš, pak neinstaluj :-) Ještě, že je gnu/linux modularní a není vázán na použití jednoho desktop/window managera.

    Chápu, že je zde požadavek snadnosti a ovladatelnoti ze strany uživatelů, jen si nejsem jist, zda je nejvhodnější inspirace MS Windows - ani ne z důvodu nepoužitelnosti (musel jsem si rýpnout:-)), ale jednoduše proto, že pokud se bude KDE tvářit jako výše zmíněný OS, tak se tak prostě k němu budou uživatelé chovat.

     

    Takže až na vypepšení jádra KHTML + pár drobností, nic moc - ostatně víc jsem ani nečekal :-)

    K článku - chválit nebudu, nerad se opakuji a jestě by Ti to stouplo do hlavy. :-)
    30.9.2005 16:33 trancelius | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
    KDE taky není monolit - nechceš karambu, neinstaluj si ji. To, že je "začleněna" do balíku kdeněco ještě neznamená, že to bez ní nejde.
    30.9.2005 16:59 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
    Rozdíl mezi adblockem a css je zásadní: css to jenom schová, zatímco adblock to NESTAHUJE. Další věc je, že v mozillím adblocku jdou používat * a ?, což v css v tomto významu nelze (pomocí "*=" nelze nahradit třeba "stranka/*/ad*").
    30.9.2005 22:12 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
    K možnosti vypnutí všelijakých blbůstek - nevýhodou je, že v defaultním nastavení má KDE zapnuto vše možné -
    na rozdil od MS Windows...
    proč ne, každý se chce představit "v nejlepším světle", jenže podle filosofie KDE "so easy as possible" začíná být pro méně zkušené uživatele problém se v tom nejen vyznat, natož umět si to - pro sebe - nastavit. I pro mě by bylo rozhodně rychlejší si těch pár věcí zapnout, než většinu povypínat. Implementace karamby mi taky radosti nepřidává
    Obecne je vetsi problem dozvedet se o necem, co nevidis, nez se zbavit nejake funkce, kterou vidis. Argumentujes mene zkusenym uzivatelem, a pritom VIS o tom, co by sis chtel zapnout... (ne tak mene zkuseny uzivatel).
    - nynější stav byl ideální - chceš mít "užitečné a pěkné" aplety na ploše, nainstaluj si karambu - nechceš, pak neinstaluj :-)
    Nejak nepozoruji, ze by se od tohoto stavu KDE vzdalovalo, spise naopak a jednotlive distribuce se tomu prizpusobuji (napr. v Gentoo se da KDE instalovat pomoci spravce balicku aplikace po aplikaci, tj. jen opravdu ty, ktere chces + zavislosti).

    Chápu, že je zde požadavek snadnosti a ovladatelnoti ze strany uživatelů, jen si nejsem jist, zda je nejvhodnější inspirace MS Windows - ani ne z důvodu nepoužitelnosti (musel jsem si rýpnout:-)), ale jednoduše proto, že pokud se bude KDE tvářit jako výše zmíněný OS, tak se tak prostě k němu budou uživatelé chovat.
    Nejak mi unika, ze by snadnost a ovladatelnost byla inspirace od MS Windows... KDE mi prijde daleko snadnejsi i ovladatelnejsi nez tezkopadna MS Windows. Vubec tedy nepozoruji nejakou masivni inspiraci, o ktere se tak rado fantaziruje, ani podobnost KDE a MS Windows, kdyz vynecham nektere styly vzhledu :)

    Jedinou podobnosti je snad vychozi nastaveni panelu dole a "Kackem" tam, kde byva u microsoftiho Start a rozbalovaci menu... (opomenme na chvili neporovnatelnou flexibilitu konfigurace KDE) a tim pro me jako pro uzivatele veskere stycne body konci.

    Dalsi navrhy od zastancu fantasmagorie "KDE se podoba MS Windows"?
    1.10.2005 13:21 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
    Co se týká nejrůznějších blbůstek, ty jsou v XPčkách taky většinou zapnutý, od nejrůznějších grafickejch vylepšení jako stíny a pohasínání, bublinkový zprávy atd., takže v tomhle směru neni žádnej rozdíl.

    Podobnost některejch prvků s Windows XP (např. již zmiňovaný Storage Media Notification) je myslim jasně zřejmá a chystaný věci v KDE 4, jako jsou bublinky s informacema, tuhle spekulaci jen podporujou, takže asi neni o čem diskutovat.

    Koneckonců já osobně celkem pozoruju, jak uživatel ve Windows 98 naprosto neschopnej sám najít funkci, kterou nezná, v XPčkách jede jak z praku, protože v defaultní konfiguraci na něj všude koukaj vysvětlující texty, bublinky a průvodci. Pokud timhle směrem míří i KDE (z venku to tak relativně vypadá), pro nevzdělaný uživatele to bude zřejmě přínos. A myslim, že i řadě těch vzdělanějších to práci usnadní nebo aspoň zpříjemní, pokud to prostředí bude dostatečně variabilní a otravný věci půjdou vypnout.
    Michal Fecko avatar 30.9.2005 19:30 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše ...menší problém.
    ...pustil som make 3.5 a dostal som toto:
    
    && echo "#endif /* __G_MARSHAL_H__ */" >> xgen-gmh \
    && (cmp -s xgen-gmh gmarshal.h 2>/dev/null || cp xgen-gmh gmarshal.h) \
    && rm -f xgen-gmh xgen-gmh~ \
    && echo timestamp > stamp-gmarshal.h
    ./glib-genmarshal: line 87: cd: /server/open-source/linux/kde: 
     No such file or directory 
    cc: 3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1/gobject/.libs/5889-lt-glib-genmarshal:
     No such file or directory
    make[7]: *** [stamp-gmarshal.h] Error 1
    make[7]: Leaving directory 
     `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1/gobject'
    make[6]: *** [all-recursive] Error 1
    make[6]: Leaving directory 
     `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1'
    make[5]: *** [all] Error 2
    make[5]: Leaving directory 
     `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1'
    make[4]: *** [build-work/glib-2.8.1/Makefile] Error 2
    make[4]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/libs/glib'
    make[3]: *** [dep-../../libs/glib] Error 2
    make[3]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/libs/arts'
    make[2]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2
    make[2]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/kde/kdelibs'
    make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/kde/kdebase'
    make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
    
    
    
    ... a s tym co? dik za rady...
    
    (Slack 10.2 + KDE 3.4 + 2.6.13 kernel)
    
    1.10.2005 03:21 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...menší problém.
    to jsou asi ty prasacke mezery v nazvech adresaru
    David Watzke avatar 30.9.2005 21:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Cosi mi chybí...
    g++ -c -pipe -fno-exceptions -Wall -W -O2 -pipe
     -D_REENTRANT -fPIC -DQT_SHARED -DQT_NO_DEBUG
     -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_THREAD_SUPPORT
     -D_LARGEFILE_SOURCE -D_LARGE_FILES -D_FILE_OFFSET_BITS=64
     -DQT_NO_IMAGEIO_MNG -DQT_NO_IMAGEIO_JPEG
     -DQT_BUILTIN_GIF_READER=1 -DQT_NO_STYLE_MAC
     -DQT_NO_STYLE_AQUA -DQT_NO_STYLE_INTERLACE
     -DQT_NO_STYLE_WINDOWSXP -DQT_NO_STYLE_COMPACT
     -DQT_NO_STYLE_POCKETPC -I/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work
     /qt-x11-free-3.3.5/mkspecs/linux-g++ -I.
     -I/usr/include/freetype2 -I3rdparty/opentype -I../include
     -I/usr/include -I/usr/include -I.moc/release-shared-mt/
     -o .obj/release-shared-mt/qgl.o opengl/qgl.cpp
    In file included from opengl/qgl.h:79,
                     from opengl/qgl.cpp:38:
    /usr/include/GL/gl.h:71:22: GL/glext.h: není souborem ani adresářem
    make[5]: *** [.obj/release-shared-mt/qgl.o] Error 1
    make[5]: Leaving directory
      `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work/qt-x11-free-3.3.5/src'
    make[4]: *** [sub-src] Error 2
    make[4]: Leaving directory
      `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work/qt-x11-free-3.3.5'
    make[3]: *** [build-work/qt-x11-free-3.3.5/Makefile] Error 2
    make[3]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free'
    make[2]: *** [dep-../../libs/qt-x11-free] Error 2
    make[2]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/arts'
    make[1]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdelibs'
    make: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
    Nevíte někdo co mi chybí ?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    1.10.2005 08:26 petris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
    Vzdyt to tam pise, ze ti chybi soubor GL/glext.h ;-) Ja ho mam v /usr/X11R6/include a nainstaloval se s Xkama (devel)
    David Watzke avatar 1.10.2005 09:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
    Já ho tam nemám a nemám ani Debian, abych si ten devel nainstalil. :-(
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    1.10.2005 09:27 trancelius | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
    locate glext.h
    /usr/include/GL/glext.h
    nasymlinkuj ho tam, kde je potřeba
    David Watzke avatar 1.10.2005 09:52 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
    No našel jich víc...
    /usr/lib64/opengl/xorg-x11/include/glext.h
    /usr/lib64/opengl/nvidia/include/glext.h
    /usr/lib32/opengl/nvidia/include/glext.h
    hodil jsem tam /usr/lib64/opengl/xorg-x11/include/glext.h, tak uvidíme...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 1.10.2005 12:20 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
    Pomohlo to, ale je tu další...
    /usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/3.4.4/../../../../x86_64-pc-linux-gnu/bin/ld:
     kcheckpass.o: relocation R_X86_64_32 against `a local
     symbol' can not be used when making a shared object;
     recompile with -fPIC
    kcheckpass.o: could not read symbols: Bad value
    collect2: ld returned 1 exit status
    make[3]: *** [kcheckpass] Error 1
    make[3]: Leaving directory
     `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91/kcheckpass'
    make[2]: *** [all-recursive] Error 1
    make[2]: Leaving directory
     `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91'
    make[1]: *** [all] Error 2
    make[1]: Leaving directory
     `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91'
    make: *** [build-work/kdebase-3.4.91/Makefile] Error 2
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    1.10.2005 12:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Admin
    Když zadáváš výpis tak dlouhými řádky, zalamuj je, prosím.
    David Watzke avatar 1.10.2005 12:48 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Admin
    Jo, to jsem měl udělat u toho prvního, teď mě to napadlo, ale už bych to nezachránil. :-(
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Mikos avatar 1.10.2005 14:11 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše AdBlocK
    Já ještě KDE 3.5 nezkoušel, počkám si až vyjde jako stable verze, nicméně ty ošklivé placeholder-obrázky v AdBlocKu by (alespoň podle bugs.kde.org) měly jít normálně vypnout - v konfiguraci AdBlocKu tam má být volba "Hide filter images", která se o to má postarat.

    Tak to kdyžtak vyzkoušejte a pokud to tak opravdu funguje, v článku to opravte ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    1.10.2005 14:46 Richard
    Rozbalit Rozbalit vše C compiler cannot create executables
    Mám takový problém, pos puštění make install se stáhnou soubory, kontroluje se systém, nicméně to nahlásí následující chybu:

    checking for gcc... cc checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables See `config.log' for more details. make[6]: *** [configure-work/pkg-config-0.19/configure] Error 77 make[6]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/misc/pkgconfig' make[5]: *** [dep-../../misc/pkgconfig] Error 2 make[5]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/libs/glib' make[4]: *** [dep-../../libs/glib] Error 2 make[4]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/libs/arts' make[3]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2 make[3]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/kde/kdelibs' make[2]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2 make[2]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/kde/kdebase' make[1]: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/meta/kdepim-crypto' make: *** [install] Error 2

    A takhle jsem u konce:-( Výpis z té části config.log, co s tím má podle mě něco společnýho:

    configure:2480: checking for C compiler default output file name configure:2483: cc -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib conftest.c >&5 ./configure: line 2484: cc: command not found configure:2486: $? = 127 configure: failed program was: | /* confdefs.h. */ | | #define PACKAGE_NAME "" | #define PACKAGE_TARNAME "" | #define PACKAGE_VERSION "" | #define PACKAGE_STRING "" | #define PACKAGE_BUGREPORT "" | #define PACKAGE "pkg-config" | #define VERSION "0.19" | /* end confdefs.h. */ | | int | main () | { | | ; | return 0; | } configure:2525: error: C compiler cannot create executables See `config.log' for more details.

    Nevíte někdo, co s tím? Na tohle jsem krátkej. Používám Mandriva 2005 LE.

    Děkuji.

    Richard
    1.10.2005 15:09 trancelius | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C compiler cannot create executables
    ./configure: line 2484: cc: command not found

    chybí ti C Compiler ... takže nainstaluj všechny potřebný balíčky (gcc, -devel věci)
    1.10.2005 16:02 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Dejavu
    Autor píše o bezproblémové češtině v dejavu fonts. Mám taky dejavu fonts, avšak místo některých jejich znaků mám v KDE obdelníčky. Nevíte, kde by mohl být problém? Díky
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    1.10.2005 17:28 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dejavu
    Jenom tip, špatně nastavené locales?

    BTW: doporučoval bych položit dotaz do diskuze.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.10.2005 10:19 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dejavu
    Na danom mieste sa nepoužije DejaVu font. Napr. hra khangman tvrdohlavo používa URW Bookman. Ale inak mam DejaVu prakticky všade a bez problémov.
    1.10.2005 16:32 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
    Rozbalit Rozbalit vše Smisene pocity
    Vzhled je sice hezky, ale to neni jeste vse. Radeji stale zustanu u Gnome, nebot stale mne jeste KDE nepresvedcilo natolik, abych jej v hojne mire pouzival a na slabsi stroj to stejne nikdo neda. Grafika je hezka vec, ale otazkou zustava, kolik si toho "vyzere" z pameti a co zustane pro ostani, aby to vypadalo jak to ma vypadat.

    Vypada hezky a diky za informaci.
    Do I care?
    1.10.2005 17:07 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smisene pocity
    Ne že bych tu chtěl flamovat, ale že by GNOME bylo rychlejší (nebo dokonce rychlejší na slabších strojích), to jsem nezaregistroval. GNOME je pořád stejně pomalé a líné, naproti tomu každá nová verze KDE je o poznání rychlejší.
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    Neviete kde je chyba? vdaka -c -o ltdl.lo ltdl.c>
    ltdl.c:186: error: `LTDL_OBJDIR' undeclared here (not in a function)
    ltdl.c:272: error: `malloc' undeclared here (not in a function)
    ltdl.c:274: error: `free' undeclared here (not in a function)
    ltdl.c: In function `rpl_strdup':
    ltdl.c:371: warning: implicit declaration of function `strlen'
    ltdl.c:374: warning: implicit declaration of function `strcpy'
    ltdl.c: In function `rpl_realloc':
    ltdl.c:519: warning: implicit declaration of function `realloc'
    ltdl.c: In function `presym_init':
    ltdl.c:1120: warning: unused parameter `loader_data'
    ltdl.c: In function `presym_exit':
    ltdl.c:1161: warning: unused parameter `loader_data'
    ltdl.c: In function `presym_open':
    ltdl.c:1207: warning: unused parameter `loader_data'
    ltdl.c: In function `presym_close':
    ltdl.c:1253: warning: unused parameter `loader_data'
    ltdl.c: In function `presym_sym':
    ltdl.c:1263: warning: unused parameter `loader_data'
    ltdl.c: In function `lt_dlpreload':
    ltdl.c:1364: warning: unused variable `errormsg'
    ltdl.c: In function `lt_dlexit':
    ltdl.c:1394: warning: unused variable `errormsg'
    ltdl.c: In function `find_module':
    ltdl.c:1581: warning: implicit declaration of function `sprintf'
    ltdl.c:1611: warning: implicit declaration of function `strcat'
    ltdl.c: In function `find_file':
    ltdl.c:1744: warning: implicit declaration of function `strncpy'
    ltdl.c:1760: error: `FILE' undeclared (first use in this function)
    ltdl.c:1760: error: (Each undeclared identifier is reported only once ltdl.c:1760: error: for each function it appears in.)
    ltdl.c:1760: error: `file' undeclared (first use in this function)
    ltdl.c:1760: warning: implicit declaration of function `fopen'
    ltdl.c: In function `load_deplibs':
    ltdl.c:1795: warning: unused parameter `deplibs'
    ltdl.c: In function `lt_dlopen':
    ltdl.c:2055: warning: implicit declaration of function `memset'
    ltdl.c:2109: error: `FILE' undeclared (first use in this function)
    ltdl.c:2109: error: `file' undeclared (first use in this function)
    ltdl.c:2134: warning: implicit declaration of function `isalnum'
    ltdl.c:2152: error: parse error before ')' token
    ltdl.c:2155: error: parse error before ')' token
    ltdl.c:2192: warning: implicit declaration of function `fclose'
    ltdl.c:2199: warning: implicit declaration of function `feof'
    ltdl.c:2201: warning: implicit declaration of function `fgets'
    ltdl.c:2226: warning: implicit declaration of function `strncmp'
    ltdl.c:2272: error: `NULL' undeclared (first use in this function)
    ltdl.c:2357: warning: implicit declaration of function `getenv'
    /usr/include/sys/sysmacros.h: At top level:
    ltdl.c:476: warning: `rpl_memcpy' defined but not used
    make[6]: *** [ltdl.lo] Error 1
    make[6]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/
    work/arts-1.4.91/libltdl' make[5]: *** [all-recursive] Error 1
    make[5]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91' make[4]: *** [all] Error 2 make[4]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91' make[3]: *** [build-work/arts-1.4.91/Makefile] Error 2 make[3]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts' make[2]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2 make[2]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/kde/kdelibs' make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/kde/kdebase' make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
    3.10.2005 17:28 trancelius | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chyba
    Mohl bys pastnout ty chyby od začátku (tohle je málo). Mělo by tam být něco jako
    In file included from opengl/qgl.h:79,
                     from opengl/qgl.cpp:38:
    /usr/include/GL/gl.h:71:22: GL/glext.h: není souborem ani adresářem
    PS: Stačí, když to pastneš mezi <pre></pre>, takhle to breaklinovat je vo držku
    3.10.2005 17:46 pema
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chyba
    Chybu vyhodí pri kompilácii arts. Toto vypísalo pred tým, co som pastol skor :
     ==> Running make in work/arts-1.4.91
    make[4]: Entering directory 
    `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91'
    make  all-recursive
    make[5]: Entering directory 
    `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91'
    Making all in libltdl
    make[6]: Entering directory 
    `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91/libltdl'
    /bin/sh ../libtool --silent --tag=CC --mode=compile cc 
    -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I../mcop -I../artsc   
    -DQT_THREAD_SUPPORT -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
    -I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
    -I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
    -I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
    -I/usr/X11R6/include -D_REENTRANT -pthread 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include/glib-2.0 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/lib/glib-2.0/include    
    -std=iso9899:1990 -W -Wall -Wchar-subscripts -Wshadow 
    -Wpointer-arith -Wmissing-prototypes -Wwrite-strings 
    -D_XOPEN_SOURCE=500 -D_BSD_SOURCE -O2  
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
    -L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
    -L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
    -L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
    -L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
    -Wformat-security -Wmissing-format-attribute -pthread 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/include/glib-2.0 
    -I/home/pema/kde3.5-beta1/lib/glib-2.0/include   -c -o 
    ltdl.lo ltdl.c
    ltdl.c:186: error: `LTDL_OBJDIR' undeclared here (not in a function)
    ltdl.c:272: error: `malloc' undeclared here (not in a function)
    ltdl.c:274: error: `free' undeclared here (not in a function)
    21.10.2005 12:06 peto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 3.5
    ja mam tento problem
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x2e8): In function `HSpellDict::HSpellDict(QString const&)':
    : undefined reference to `hspell_init(dict_radix**, int)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x4b8): In function `HSpellDict::HSpellDict(QString const&)':
    : undefined reference to `hspell_init(dict_radix**, int)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x627): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
    : undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x697): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
    : undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x707): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
    : undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x7f7): In function `HSpellDict::check(QString const&)':
    : undefined reference to `hspell_check_word(dict_radix*, char const*, int*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x810): In function `HSpellDict::check(QString const&)':
    : undefined reference to `hspell_is_canonic_gimatria(char const*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0xeb7): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
    : undefined reference to `corlist_init(corlist*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0xef6): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
    : undefined reference to `hspell_trycorrect(dict_radix*, char const*, corlist*)'
    .libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x100b): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
    : undefined reference to `corlist_free(corlist*)'
    collect2: ld returned 1 exit status
    make[7]: *** [kspell_hspell.la] Error 1
    make[7]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2/plugins/hspell'
    make[6]: *** [all-recursive] Error 1
    make[6]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2/plugins'
    make[5]: *** [all-recursive] Error 1
    make[5]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2'
    make[4]: *** [all-recursive] Error 1
    make[4]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92'
    make[3]: *** [all] Error 2
    make[3]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92'
    make[2]: *** [build-work/kdelibs-3.4.92/Makefile] Error 2
    make[2]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs'
    make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdebase'
    make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
    neviete poradit? dik

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.