abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:33 | Komunita

Nadace Raspberry Pi na svém blogu informuje o vydání Scratch 3 Desktopu pro Raspbian na Raspberry Pi. Verze 3 výukového vizuálního programovacího jazyka Scratch byla vydána v lednu letošního roku. Offline Scratch Desktop byl ale dosud dostupný pouze pro Windows a macOS.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.8. 19:44 | Bezpečnostní upozornění

Byly zveřejněny informace o 8 bezpečnostních chybách v implementacích protokolu HTTP/2. Chyby CVE-2019-9511 až CVE-2019-9518 lze zneužít k odepření služeb (DoS). Přehled softwarových produktů a v nich obsažených chyb v tabulce na stránce CERT/CC.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
15.8. 17:55 | Nová verze

Byla vydána verze 1.37.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

Ladislav Hagara | Komentářů: 80
15.8. 15:11 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19.08.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi. Videoukázka nových vlastností na YouTube nebo na PeerTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
15.8. 14:44 | Zajímavý projekt

CutiePi je open source tablet postavený na Raspberry Pi, konkrétně na Compute Module. K dispozici by měl být koncem roku. Cena zatím nebyla stanovena. Vývojový tým zjišťuje zájem [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
14.8. 21:33 | Zajímavý článek

Greg Kroah-Hartman v příspěvku na svém blogu popisuje svou práci na linuxovém jádře. Popis prokládá videoukázkami ve formátu asciinema. Dnes používá především poštovního klienta Mutt. V plánu má přejít na poštovního klienta aerc, pokud do něj budou přidány v popisu zmíněné vlastnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.8. 21:11 | Nová verze

Bylo oznámeno, že EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) ve verzi 8.0 je připraven k vydání. Vedle x86_64, ppc64le a aarch64 je nově podporována také platforma s390x.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.8. 14:00 | Zajímavý projekt

Goldberg Emulator je reimplementace Steam API, aby bylo možné hrát hry ze Steamu bez Steamu. Ačkoliv autor projekt zveřejnil až letos v dubnu, pracovat na něm začal již před rokem a nyní v zápisku shrnuje zkušenost s vývojem, např. jak se musí vypořádávat s latencí her.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 3
14.8. 11:33 | Komunita

Apache Software Foundation (ASF) zveřejnila (pdf) výroční zprávu za fiskální rok 2019. V březnu letošního roku nadace oslavila (YouTube) 20 let své existence. Dnes spravuje více než 350 projektů a iniciativ.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.8. 13:11 | Zajímavý článek

Check Point Research zveřejnil podrobné analýzy bezpečnostních problémů databázového systému SQLite a digitálních zrcadlovek od Canonu. Do SQLite databáze je možné vložit škodlivý kód (YouTube), který je následně spuštěn v kontextu aplikace, která do databáze přistupuje. Digitální zrcadlovky od Canonu lze vzdáleně infikovat ransomwarem (YouTube).

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
Používáte ještě 32bitový software na PC?
 (20%)
 (15%)
 (17%)
 (42%)
 (6%)
 (30%)
Celkem 414 hlasů
 Komentářů: 35, poslední dnes 13:29
Rozcestník

Novinky v KDE 3.5

30. 9. 2005 | Michal Vyskočil | Recenze | 13705×

KDE 3.5 již dospělo do stádia betaverze. Pojďte si přečíst a podívat se, co nového nabízí.

21. září 2005 vyšla první betaverze KDE 3.5. Byl jsem zvědavý na to, co je nového, proto jsem neodolal a pustil se do instalace. Díky vývojářům KDE a jejich aplikaci Konstruct je překlad hračkou. Ale pokud používáte SUSE nebo Kubuntu, máte už připravené binární balíčky. Já, jsa uživatel Gentoo, žádné binární balíčky nemám a Konstruct jsem zvolil proto, abych měl nové KDE nainstalované mimo hlavní systém. Instalace totiž proběhne do adresáře ~/kde-3.5-beta1, takže váš systém zůstane nedotčený. Kompilace KDE je velice jednoduchá

tar -xjf konstruct-unstable.tar.bz2
cd konstruct/meta/kde
nice -n 19 make install

V Konstructu máte na výběr mezi několika možnými cíli kompilace

Cíl Velikost Popis
kde/kdebase 56MB Desktop, prohlížeč, editory a terminál
meta/kdepim-crypto 68MB Navíc obsahuje kdepim a kryptovací knihovny
meta/kde 172MB Všechny balíčky "KDE 3.5 Beta" a jejich závislosti
meta/everything 248MB Nainstaluje všechny stabilní balíčky

Pokud chcete českou lokalizaci, potom si ještě nainstalujte i18n/kde-i18n-cs/.

Pro kompilaci je nutné mít nainstalovány potřebné balíčky, včetně vývojových verzí. Jejich seznam naleznete na www.kde.org/info/requirements/3.5.php. Ruční kontrola je velmi otravná, ale uživatelé distribucí Mandrake a SUSE mohou použít nástroj Detektive. Spuštěním příkazu cd misc/detektive;make dojde ke kontrole potřebných balíčků ve vašem systému. Pokud používáte jinou distribuci, můžete pomoci s jeho rozšířením.

Po instalaci je vhodné nastavit takto systémové proměnné:

  • export QTDIR=~/kde3.5-beta1
  • export KDEDIR=~/kde3.5-beta1
  • export KDEDIRS=~/kde3.5-beta1
  • export LD_LIBRARY_PATH=~/kde3.5-beta1/lib
  • export PATH=~/kde3.5-beta1/bin:$PATH
  • export KDEHOME=~/.kdetest

První spuštění

Vývojáři KDE opět změnili úvodní obrazovku. Možná je to proto, aby byl rozdíl mezi novým a starým KDE vidět na první pohled. Ale většina distributorů ji stejně změní na svoji.

kde3.5 ksplash

Výchozí vzhled po spuštění vypadá takto:

kde3.5 vychozi vzhled

Výchozí písmo nezvládá diakritiku. Já používám Dejavu fonts, které nemají s nabodeníčky žádný problém a na všech dalších screenshotech bude použito právě toto písmo.

kde3.5 vychozi pismo

Vylepšený Konqueror

Už nějaký čas používám Konqueror jako výchozí prohlížeč, proto jsem byl hodně zvědavý, jak se povedlo implementovat vylepšení vykreslovacího jádra KHTML, které, podobně jako vývojová verze Safari, projde testem Acid2. Doufejme, že uvolnění Webkitu jako opensource, usnadní vývojářům KDE začleňovat opravy a vylepšení od vývojářů Apple. Po navštívení odkazu se mi objevil správně vyrenderovaný ksichtík, který dokonce reaguje na pohyb myši změnou barvy nosu. Ale při změně velikosti okna se trošku posune.

kde3.5 acid2

Do verze 3.5 se již dostala toužebně očekávaná funkce AdBlock, ale z toho, co jsem viděl, mám poněkud rozpačitý dojem. Funkce se zapíná v kontextovém menu (stejně jako v prohlížečích rodiny Mozilla), ale funguje pouze pro obrázky, není možné vypnout Flash. Další podivností je, že zablokovaný obrázek nahradí červenou značkou ala zákaz stání. Vypadá to opravdu strašně!

kde3.5 adblock 1

kde3.5 adblock 2

kde3.5 adblock 3

Tímto samozřejmě výčet vylepšení Konqueroru nekončí. Do Konqueroru byl začleněn Search Bar Plugin, což není nic jiného, než známá vyhledávací lišta z Firefoxu. Ve vyhledávací liště je už možné mít více vyhledávačů (dosud byl pouze jeden) a komu se tato vymyšlenost nelíbí, může ji snadno vypnout v menu Nastavení/Rozšíření.

kde3.5 enginy

Vylepšena byla také funkce blokování pop-up (vyskakovacích) oken. Když prohlížeč zablokuje okno, tak se mimo malé ikonky objeví i tato zpráva. Projel jsem všechny testy na www.popuptest.com/ a Konqueror nepustil nic. Pouze triky, které využívají Java applety jsem nemohl otestovat.

kde3.5 konqueror popup

Nově byl rozšířen i prohlížeč manálových stránek, zejména index je přehlednější.

kde3.5 man 1

kde3.5 man 2

Další zajímavé rozšíření Konqueroru je Metabar, boční panel, který zobrazuje definované akce, přiřazené aplikace, informace o souboru, ...

kde3.5 konqueror metabar

A maličkost na závěr, Konqueror má nové logo.

kde3.5 konqueror logo

Ostatní vylepšení

Protože nejen Konquerorem živ je člověk, je načase uvést další novinky. Panel Kicker dostal nový dialog Add Applet (přidat applet), který byl převzat z konkurenčního prostředí GNOME.

kde3.5 kicker add applet

Oblíbené bubliny z KDE 3.4 byly ještě více vylepšeny, teď umí, ve spolupráci se stránkovačem, zobrazit i seznam oken z určité plochy. Bohužel jejich bublavý efekt, s nímž se zobrazují, není možné nastavit (rozuměj vypnout).

kde3.5 kicker pager

To, co jsem původně označoval za blbinku - Keyboard Status Applet (applet stavu klávesnice), je ve skutečnosti implementací Keyboard Access Functional Specification. Tento applet zobrazuje stav speciálních kláves a tlačítek myši.

kde3.5 keyboard status aplet

Dostáváme se k velmi kontroverzní funkci Storage Media Notification (upozornění na úložné médium). Po vzoru operačního systému Windows XP přichází i KDE s oknem, které se zobrazí po vložení některého média. Pro někoho to může být dar z nebes, pro jiné jen zbytečně otravující funkce. Odpůrce můžu ubezpečit, že se toto okno dá snadno vypnout (tlačítko Configure je přímo v okně) a to tak důkladně, že se mi je nepodařilo znova zapnout.

kde3.5 storage media notification

Ovládací centrum se zase vrátilo ke stromovému zobrazování položek (jako výchozí nastavení), což vítám, protože režim icon view mi přijde nepřehledný.

kde3.5 kcontrol lifting

Souborový dialog umí i náhledy. To je podle mě zbytečná funkce, protože v KDE jsou náhledy souborů (obrázků a dokumentů) skoro všude. Snad jenom pro filmy se to může hodit, ale rychlejší je pustit si klasický přehrávač.

kde3.5 kfile preview

Aplikace KMail má nové importní filtry: Sylpheed a The Bat!

kde3.5 kmail import filters

Populární SuperKaramba byla nově začleněna přímo do KDE a není ji nutné instalovat zvlášť. Pokud ji ještě neznáte, tak SuperKaramba je prostředí pro spouštění interaktivních appletů, které sídlí na ploše a zobrazují rozličné, veskrze užitečné, informace.

kde3.5 superkaramba

Aplikace KSnapshot má velmi užitečnou vlastnost. Dokáže vyfotit pouze jeden určitý prvek z okna a při psaní tohoto článku jsem ji intenzivně využíval. Protože tato vlastnost nejde z pochopitelných důvodů vyfotit pomocí samotného KSnapshotu, vezměte zavděk screenshotem vytvořeným utilitkou xwd. Na obrázku vidíte vylepšené okno spuštění.

kde3.5 ksnapshot 1

kde3.5 ksnapshot 2

Do KDE byla také začleněna nová dekorace oken Smooth Blend. Oproti všem ostatním umožňuje detailní nastavení velikosti písma v titulku, velikosti rámečku a velikosti oken. Možná časem dokáže nahradit můj oblíbený styl Quartz extra small z KDE 3.4.

kde3.5 smooth blend

Na co se nedostalo

Seznamy vylepšení jsou velmi dlouhé a není v silách jednoho člověka všechno odzkoušet, takže už jenom letecky:

  • Kopete podporuje webkamery MSN a Yahoo! Ostatně seznam změn v Kopete je jeden z nejdelších, ale většina se týká zlepšené podpory právě pro MSN a Yahoo! Zlepšena práce s globální identitou.
  • Balíčky z kdeedu byly masivně vylepšeny, například Kalzium. Byly začleněny nové aplikace, jako KGeography (znáte vlajku Ukrajiny, nebo Běloruska?), Kanagram a blinKen.
  • Panel záložek z del.icio.us pro Konqueror
  • kio_file už podporuje ACL a umožňuje jejich nastavení z GUI.
  • rozpoznávání řeči v KHotKeys (vyžaduje aRts)

Hodnocení

Ač se jedná teprve o betaverzi, prostředí vypadá stabilně. Žádné pády se nekonaly. Rychlost startu nemůžu hodnotit, protože srovnání oproti prelinkovanému KDE z Gentoo, nebo oproti minimálnímu KDE z ABC Linux 2005, by pro tuto verzi dopadlo špatně. Ale odhaduji, že je srovnatelná s běžnou binární distribucí.

Velkým plusem jsou vylepšení Konqueroru, především začlenění změn od Apple do KHTML. Současná implementace Adblocku se mi nelíbí a v seznamu změn nevidím, že by na ní někdo ještě pracoval. Velmi mě potěšila schopnost KSnapshotu označit celý prvek (nebo skupinu prvků), taková blbůstka, ale moc užitečná. Přechod na budoucí stabilní verzi KDE bych doporučil především těm, kteří používají Konqueror a využijí jeho vylepšení.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Jak to bude v KDE 3.5 s arts?
30.9.2005 03:21 snowracer | skóre: 21 | blog: Omniloquent | Praha
Rozbalit Rozbalit vše gentoo a kde
Hned po prvních řádcích si dovolím poznámku. KDE je v gentoo slotovaný ebuild a proto můžete mít bez problému nainstalováno stabilní 3.4 i betu 3.5 současně. Instaluje se do /usr/kde/verze/.
30.9.2005 09:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
To je pravda, ale pro mě bylo jednodušší si stáhnout konstruct, než odmaskovávat potřebné závislosti. Nemluvě o tom, že jsem chtěl betu jenom zkusit a ne stabilně používat.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.9.2005 11:10 Jiri
Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
Tak vam obema dekuju, ze jste mi odpovedeli :-(.
30.9.2005 12:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
Tvůj dotaz jsem přehlédl. O arts jsem toho moc nenašel, jediné, co je hotové, je toto
KTTT
Support for ALSA and aKode audio output and allow build --without-arts Gary Cramblitt <garycramblitt@comcast.net>
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.9.2005 12:30 Jan Molič
Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo a kde
Není lepší zvolit jinou alternativu? viz http://www.GoboLinux.org :-)
30.9.2005 05:51 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
Rozbalit Rozbalit vše WebCore a KHTML
Resilo se to celkem dost. Zmeny ve WebCore temer nelze do KHTML portovat, musi se dane ficury (kompatibilita s ACID testem) proste dopsat, Apple neApple.
Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
30.9.2005 08:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML
Připojuji odkaz na rozumný popis událostí: KDE + KHTML + Apple + Safari + Webcore - Know The Facts! Autora požádám, aby text mírně upravil.
30.9.2005 16:09 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML

Bylo by možné používat pro úpravy ve článcích del a ins?

Ten popis událostí nekončí skutečným výsledkem celé kausy. Nicméně Michal to v úpravě uvedl na pravou míru.

30.9.2005 09:53 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: WebCore a KHTML
Díky za upozornění, moje chyba. Text jsem opravil.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.9.2005 07:26 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Storage Media Notification
Dik za supr clanek.

Zatim bohuzel u mne prevlada vice negativnich pocitu z 3.5:
- Storage Media Notification - proc se musi takova zbytecna, otravujici blbost skopirovat z Windows?
- novy splash screen - nepripomina vam to OpenOffice? Mne tedy jo. Taky pro mne ne az tak pochopitelna vec.
- Add Applet - jedna z veci, ktera sa mi v Gnome nelibi a ted je to uz i v KDE :-(

Mno, uvidime.
30.9.2005 08:10 Tomáš Tichý | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Mě se Storage Media Notification líbí, pokud bude fungovat tak jak má. Skvělé by bylo, kdyby to fungovalo i na jiný hardware, než storage media, protože konfigurace hw je jednou z největších současných slabin linuxu.
30.9.2005 09:52 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Tím myslíš, že po připojení nového disku na mě vybafne okno, instalace nového hardwaru ala WinXP?
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.9.2005 10:14 Abraxis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Presne! Z ruznych "user usability" testu vyplynulo, ze proste normalni BFUcko zapoji do pocitace USB klic a najednou nevi, co ma delat. My, co cteme ABCLinuxu to vime a takovou featuru snadno disablujeme
30.9.2005 10:24 Tomáš Tichý | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Ocení to i pokročilý uživatel. Představete si, že si přinesete domů nějaký úplně nový hardware, se kterým jste nikdy předtím nepracoval, třeba USB toustovač. Současný postup je takový, že začnete zběsile googlit, jak jej nastvit, čím jej ovládat, do jakého konfiguráku napsat konfiguraci atd. Správný postup by měl být takový, že se Vás počítač zeptá, jak propečené chcete mít tousty s tím, že Vám nabídne uložení nastavení a příště už se Vás na nic ptát nebude.
30.9.2005 11:23 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Jenze to by chtelo aby vsichni vyrobci HW delali OpenSourcovane ovladace... :-) ...a to je utopie.

Pro mne za mne, jestli to nekomu pomuze, tak at to tam daji. Ale at to _jde_ vypnout. Ne jako s tim "bublinkovym efektem", to je naprosta kravina.
vogo avatar 30.9.2005 13:04 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
ale ten vypnout jde: Ovlládací centrum-Pracovní plocha-Panely-Vzhled-Povolit efekty myši nad ikonou, a je to...
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
30.9.2005 13:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Když se to vypne, přestanou se zobrazovat úplně (jen lze zapnout tooltipy) - když chce člověk ta informační okénka s ikonami atd., musí se smířit i s "bublinkováním" - a to by mělo jít nastavit.
30.9.2005 12:52 Jan Molič
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Osobně by se mi líbilo, kdyby KAŽDÝ nastavovací dialog obsahoval záložku "Konfigurační soubor", pod níž by se nalézalo velké textové pole a v něm editovaný konfigurák (samozřejmě se syntax highlighting), dále by se zobrazovala cesta k souboru. Uživatel by tak mohl snadno nastavit "rozšířené" funkce, druhak zjistit, kde jsou konfiguráky na disku.
30.9.2005 13:00 Tomáš Tichý | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
To je skvělý nápad, nechcete to navrhnout do KDE Bugzilly? Třeba se toho někdo chytí :-) Jelikož KDE má jednostný systém konfigurace, fungovalo by to pak u všech aplikací.
30.9.2005 10:20 Tomáš Tichý | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
No tak jako je to ve Windows určitě ne, protože jediné, co Vám to windowsí okno umožní je instalace ovladače. Představte si spíš situaci že připojíte např. wifi kartu, systém Vás na to nějakým (samozřejmě nastavitelným) způsobem upozorní, umožní vám provést nastavení parametrů karty, spustit program pro vyhledávání síti, připojení k síti apod. Samozřejmě chování by mělo být jednoduše konfigurovatelné, jako např. defaultní nastavení akcí pro určitý hardware.
30.9.2005 09:43 ales
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Bez téhle věci spousta obyčejných lidí neumí vůbec zacházet s počítačem. Říkám to nerad, ale potřebujeme také něco jako autorun pro CDčka, tedy pokud to není součástí Storage Media Notification.

Osobně tyhle věci ve windowsech vypínám jako první, ale takových nás je menšina. Hlavní je, že to vypnout jde.
Mikos avatar 30.9.2005 11:12 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Vzhledem k tomu že to využívá HAL, tak by snad ta Storage Notification měla fungovat i při vložení CD (stejně jako to umí třeba ivman, který používám pro automounting nyní).
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
3.10.2005 09:05 peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Storage Media Notification nie je zbytočná blbosť. Je to veľmi užitočný nástroj pre 95% populácie.

Čo robíš, keď pripojíš usb disk? Spustíš konzolu, primountuješ a následne prejdeš v nejakom správcovi súborov do daného adresára (prípadne v digitálneho foťáku spustíš program na správu fotografií alebo ich import, či to urobíš manuálne). A nemohol by všetky tieto kroky urobiť nejaký program za teba? Väčšina to uvíta.

Trocha rozmýšľaj a možno pochopíš, že tvoje názory sa vymykajú väčšinovému chápaniu jednoduchosti ovládania PC. A vôbec by si nemal byť sklamaný (či naštvaný), veď aj keď si v menšine, nechali ti tam možnosť to vypnúť.
3.10.2005 17:24 trancelius | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: Storage Media Notification
Čo robíš, keď pripojíš usb disk? Spustíš konzolu, primountuješ a následne prejdeš v nejakom správcovi súborov do daného adresára
Připojím USB disk do USB portu a jdu do /media/něco, to něco zvolí ivman v závislosti na tom, co jsem připojil (foťák, flashdisk, ipod). Žádný přiblblý okno typu "Co chcete udělat" mě neotravuje a přesto to je user friendly.
David Watzke avatar 30.9.2005 14:23 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše 2 dotazy
Mám takový 2 dotazy...

1. Když exportnu ty systémový proměnný, jak to pak vrátím jednoduše zpátky ?

2. Je to aspoň "docela" stabilní ? :-D
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
David Watzke avatar 30.9.2005 14:41 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
OK, takže jsem ztroskotal hned na new dbusu/halu/ivmanu protože mi nechce mountnout ani cdromku... ivman segfaultne. Možná kdybych neodmaskovával a udělal to radši konstructem... tohle mě přesvědčilo abych ještě chvilku počkal...
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
30.9.2005 14:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
Ad 1. No nejjednodušší je se odhlásit z konzole a zase přihlásit, ale můžeš si taky staré hodnoty schovat a pak je nahradit zpět.

Ad2. Mám to v článku - Ač se jedná teprve o betaverzi, prostředí vypadá stabilně. Žádné pády se nekonaly.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
David Watzke avatar 30.9.2005 15:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: 2 dotazy
Děkuju za odpověď, možná se na to mrknu přes víkend... akorát jsem zvědavej jak to dopadne s tím ivmanem.
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
30.9.2005 15:29 havli
Rozbalit Rozbalit vše adblock
Smysl tohoto pluginu mi uniká, už dlouho podporuje konqueror uživatelské css, ostatně přímo ve faq konqueroru je odkaz na stránku mozilly s obecným css - pokud už někdo chce reklamu blokovat. Přijde mi systémovější spravovat a upravovat k obrazu svému jeden css soubor, který pak lze použít i v jiných prohlížečích, než naklikávat blokaci v nějakém pluginu (netusim, jak konqueror, ale fifrefox má myslím příslušný adblock.css schovaný někde v .jar).

 

Co se týče vyhledávací lišty, je to to samé. Když pominu, že přes zkratky (např. gg: pro google) se samozřejmě dá vyhledávat i v address baru (a teď neřeším operu či ostatní prohlížeče), tak po nastavení defaultního vyhledávacího enginu lze vyhledávat i bez zkratek, čímž se supluje funkce vyhledávací lišty. Navíc jak jsem právě zjistil je to poměrně slušná náhražka jediné pro mě zajímavé extension firefoxu, a to SuperDragAndGo.

 

K možnosti vypnutí všelijakých blbůstek - nevýhodou je, že v defaultním nastavení má KDE zapnuto vše možné - proč ne, každý se chce představit "v nejlepším světle", jenže podle filosofie KDE "so easy as possible" začíná být pro méně zkušené uživatele problém se v tom nejen vyznat, natož umět si to - pro sebe - nastavit. I pro mě by bylo rozhodně rychlejší si těch pár věcí zapnout, než většinu povypínat. Implementace karamby mi taky radosti nepřidává - nynější stav byl ideální - chceš mít "užitečné a pěkné" aplety na ploše, nainstaluj si karambu - nechceš, pak neinstaluj :-) Ještě, že je gnu/linux modularní a není vázán na použití jednoho desktop/window managera.

Chápu, že je zde požadavek snadnosti a ovladatelnoti ze strany uživatelů, jen si nejsem jist, zda je nejvhodnější inspirace MS Windows - ani ne z důvodu nepoužitelnosti (musel jsem si rýpnout:-)), ale jednoduše proto, že pokud se bude KDE tvářit jako výše zmíněný OS, tak se tak prostě k němu budou uživatelé chovat.

 

Takže až na vypepšení jádra KHTML + pár drobností, nic moc - ostatně víc jsem ani nečekal :-)

K článku - chválit nebudu, nerad se opakuji a jestě by Ti to stouplo do hlavy. :-)
30.9.2005 16:33 trancelius | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
KDE taky není monolit - nechceš karambu, neinstaluj si ji. To, že je "začleněna" do balíku kdeněco ještě neznamená, že to bez ní nejde.
30.9.2005 16:59 watslaw | skóre: 18 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
Rozdíl mezi adblockem a css je zásadní: css to jenom schová, zatímco adblock to NESTAHUJE. Další věc je, že v mozillím adblocku jdou používat * a ?, což v css v tomto významu nelze (pomocí "*=" nelze nahradit třeba "stranka/*/ad*").
30.9.2005 22:12 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
K možnosti vypnutí všelijakých blbůstek - nevýhodou je, že v defaultním nastavení má KDE zapnuto vše možné -
na rozdil od MS Windows...
proč ne, každý se chce představit "v nejlepším světle", jenže podle filosofie KDE "so easy as possible" začíná být pro méně zkušené uživatele problém se v tom nejen vyznat, natož umět si to - pro sebe - nastavit. I pro mě by bylo rozhodně rychlejší si těch pár věcí zapnout, než většinu povypínat. Implementace karamby mi taky radosti nepřidává
Obecne je vetsi problem dozvedet se o necem, co nevidis, nez se zbavit nejake funkce, kterou vidis. Argumentujes mene zkusenym uzivatelem, a pritom VIS o tom, co by sis chtel zapnout... (ne tak mene zkuseny uzivatel).
- nynější stav byl ideální - chceš mít "užitečné a pěkné" aplety na ploše, nainstaluj si karambu - nechceš, pak neinstaluj :-)
Nejak nepozoruji, ze by se od tohoto stavu KDE vzdalovalo, spise naopak a jednotlive distribuce se tomu prizpusobuji (napr. v Gentoo se da KDE instalovat pomoci spravce balicku aplikace po aplikaci, tj. jen opravdu ty, ktere chces + zavislosti).

Chápu, že je zde požadavek snadnosti a ovladatelnoti ze strany uživatelů, jen si nejsem jist, zda je nejvhodnější inspirace MS Windows - ani ne z důvodu nepoužitelnosti (musel jsem si rýpnout:-)), ale jednoduše proto, že pokud se bude KDE tvářit jako výše zmíněný OS, tak se tak prostě k němu budou uživatelé chovat.
Nejak mi unika, ze by snadnost a ovladatelnost byla inspirace od MS Windows... KDE mi prijde daleko snadnejsi i ovladatelnejsi nez tezkopadna MS Windows. Vubec tedy nepozoruji nejakou masivni inspiraci, o ktere se tak rado fantaziruje, ani podobnost KDE a MS Windows, kdyz vynecham nektere styly vzhledu :)

Jedinou podobnosti je snad vychozi nastaveni panelu dole a "Kackem" tam, kde byva u microsoftiho Start a rozbalovaci menu... (opomenme na chvili neporovnatelnou flexibilitu konfigurace KDE) a tim pro me jako pro uzivatele veskere stycne body konci.

Dalsi navrhy od zastancu fantasmagorie "KDE se podoba MS Windows"?
1.10.2005 13:21 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: adblock
Co se týká nejrůznějších blbůstek, ty jsou v XPčkách taky většinou zapnutý, od nejrůznějších grafickejch vylepšení jako stíny a pohasínání, bublinkový zprávy atd., takže v tomhle směru neni žádnej rozdíl.

Podobnost některejch prvků s Windows XP (např. již zmiňovaný Storage Media Notification) je myslim jasně zřejmá a chystaný věci v KDE 4, jako jsou bublinky s informacema, tuhle spekulaci jen podporujou, takže asi neni o čem diskutovat.

Koneckonců já osobně celkem pozoruju, jak uživatel ve Windows 98 naprosto neschopnej sám najít funkci, kterou nezná, v XPčkách jede jak z praku, protože v defaultní konfiguraci na něj všude koukaj vysvětlující texty, bublinky a průvodci. Pokud timhle směrem míří i KDE (z venku to tak relativně vypadá), pro nevzdělaný uživatele to bude zřejmě přínos. A myslim, že i řadě těch vzdělanějších to práci usnadní nebo aspoň zpříjemní, pokud to prostředí bude dostatečně variabilní a otravný věci půjdou vypnout.
Michal Fecko avatar 30.9.2005 19:30 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
Rozbalit Rozbalit vše ...menší problém.
...pustil som make 3.5 a dostal som toto:

&& echo "#endif /* __G_MARSHAL_H__ */" >> xgen-gmh \
&& (cmp -s xgen-gmh gmarshal.h 2>/dev/null || cp xgen-gmh gmarshal.h) \
&& rm -f xgen-gmh xgen-gmh~ \
&& echo timestamp > stamp-gmarshal.h
./glib-genmarshal: line 87: cd: /server/open-source/linux/kde: 
 No such file or directory 
cc: 3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1/gobject/.libs/5889-lt-glib-genmarshal:
 No such file or directory
make[7]: *** [stamp-gmarshal.h] Error 1
make[7]: Leaving directory 
 `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1/gobject'
make[6]: *** [all-recursive] Error 1
make[6]: Leaving directory 
 `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1'
make[5]: *** [all] Error 2
make[5]: Leaving directory 
 `/server/open-source/linux/kde3.5/konstruct/libs/glib/work/glib-2.8.1'
make[4]: *** [build-work/glib-2.8.1/Makefile] Error 2
make[4]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/libs/glib'
make[3]: *** [dep-../../libs/glib] Error 2
make[3]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/libs/arts'
make[2]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2
make[2]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/kde/kdelibs'
make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
make[1]: Leaving directory `/server/open-source/linux/kde 3.5/konstruct/kde/kdebase'
make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2



... a s tym co? dik za rady...

(Slack 10.2 + KDE 3.4 + 2.6.13 kernel)
1.10.2005 03:21 vladimir
Rozbalit Rozbalit vše Re: ...menší problém.
to jsou asi ty prasacke mezery v nazvech adresaru
David Watzke avatar 30.9.2005 21:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Cosi mi chybí...
g++ -c -pipe -fno-exceptions -Wall -W -O2 -pipe
 -D_REENTRANT -fPIC -DQT_SHARED -DQT_NO_DEBUG
 -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_THREAD_SUPPORT
 -D_LARGEFILE_SOURCE -D_LARGE_FILES -D_FILE_OFFSET_BITS=64
 -DQT_NO_IMAGEIO_MNG -DQT_NO_IMAGEIO_JPEG
 -DQT_BUILTIN_GIF_READER=1 -DQT_NO_STYLE_MAC
 -DQT_NO_STYLE_AQUA -DQT_NO_STYLE_INTERLACE
 -DQT_NO_STYLE_WINDOWSXP -DQT_NO_STYLE_COMPACT
 -DQT_NO_STYLE_POCKETPC -I/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work
 /qt-x11-free-3.3.5/mkspecs/linux-g++ -I.
 -I/usr/include/freetype2 -I3rdparty/opentype -I../include
 -I/usr/include -I/usr/include -I.moc/release-shared-mt/
 -o .obj/release-shared-mt/qgl.o opengl/qgl.cpp
In file included from opengl/qgl.h:79,
                 from opengl/qgl.cpp:38:
/usr/include/GL/gl.h:71:22: GL/glext.h: není souborem ani adresářem
make[5]: *** [.obj/release-shared-mt/qgl.o] Error 1
make[5]: Leaving directory
  `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work/qt-x11-free-3.3.5/src'
make[4]: *** [sub-src] Error 2
make[4]: Leaving directory
  `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free/work/qt-x11-free-3.3.5'
make[3]: *** [build-work/qt-x11-free-3.3.5/Makefile] Error 2
make[3]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/qt-x11-free'
make[2]: *** [dep-../../libs/qt-x11-free] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/libs/arts'
make[1]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdelibs'
make: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
Nevíte někdo co mi chybí ?
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
1.10.2005 08:26 petris
Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
Vzdyt to tam pise, ze ti chybi soubor GL/glext.h ;-) Ja ho mam v /usr/X11R6/include a nainstaloval se s Xkama (devel)
David Watzke avatar 1.10.2005 09:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
Já ho tam nemám a nemám ani Debian, abych si ten devel nainstalil. :-(
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
1.10.2005 09:27 trancelius | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
locate glext.h
/usr/include/GL/glext.h
nasymlinkuj ho tam, kde je potřeba
David Watzke avatar 1.10.2005 09:52 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
No našel jich víc...
/usr/lib64/opengl/xorg-x11/include/glext.h
/usr/lib64/opengl/nvidia/include/glext.h
/usr/lib32/opengl/nvidia/include/glext.h
hodil jsem tam /usr/lib64/opengl/xorg-x11/include/glext.h, tak uvidíme...
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
David Watzke avatar 1.10.2005 12:20 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Cosi mi chybí...
Pomohlo to, ale je tu další...
/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/3.4.4/../../../../x86_64-pc-linux-gnu/bin/ld:
 kcheckpass.o: relocation R_X86_64_32 against `a local
 symbol' can not be used when making a shared object;
 recompile with -fPIC
kcheckpass.o: could not read symbols: Bad value
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [kcheckpass] Error 1
make[3]: Leaving directory
 `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91/kcheckpass'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory
 `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91'
make[1]: *** [all] Error 2
make[1]: Leaving directory
 `/home/dancelis/compile/konstruct/kde/kdebase/work/kdebase-3.4.91'
make: *** [build-work/kdebase-3.4.91/Makefile] Error 2
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
1.10.2005 12:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Admin
Když zadáváš výpis tak dlouhými řádky, zalamuj je, prosím.
David Watzke avatar 1.10.2005 12:48 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Admin
Jo, to jsem měl udělat u toho prvního, teď mě to napadlo, ale už bych to nezachránil. :-(
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
Mikos avatar 1.10.2005 14:11 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše AdBlocK
Já ještě KDE 3.5 nezkoušel, počkám si až vyjde jako stable verze, nicméně ty ošklivé placeholder-obrázky v AdBlocKu by (alespoň podle bugs.kde.org) měly jít normálně vypnout - v konfiguraci AdBlocKu tam má být volba "Hide filter images", která se o to má postarat.

Tak to kdyžtak vyzkoušejte a pokud to tak opravdu funguje, v článku to opravte ;-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
1.10.2005 14:46 Richard
Rozbalit Rozbalit vše C compiler cannot create executables
Mám takový problém, pos puštění make install se stáhnou soubory, kontroluje se systém, nicméně to nahlásí následující chybu:

checking for gcc... cc checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables See `config.log' for more details. make[6]: *** [configure-work/pkg-config-0.19/configure] Error 77 make[6]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/misc/pkgconfig' make[5]: *** [dep-../../misc/pkgconfig] Error 2 make[5]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/libs/glib' make[4]: *** [dep-../../libs/glib] Error 2 make[4]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/libs/arts' make[3]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2 make[3]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/kde/kdelibs' make[2]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2 make[2]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/kde/kdebase' make[1]: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/richard/Downloads/software/konstruct/meta/kdepim-crypto' make: *** [install] Error 2

A takhle jsem u konce:-( Výpis z té části config.log, co s tím má podle mě něco společnýho:

configure:2480: checking for C compiler default output file name configure:2483: cc -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -I/home/richard/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -L/home/richard/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib conftest.c >&5 ./configure: line 2484: cc: command not found configure:2486: $? = 127 configure: failed program was: | /* confdefs.h. */ | | #define PACKAGE_NAME "" | #define PACKAGE_TARNAME "" | #define PACKAGE_VERSION "" | #define PACKAGE_STRING "" | #define PACKAGE_BUGREPORT "" | #define PACKAGE "pkg-config" | #define VERSION "0.19" | /* end confdefs.h. */ | | int | main () | { | | ; | return 0; | } configure:2525: error: C compiler cannot create executables See `config.log' for more details.

Nevíte někdo, co s tím? Na tohle jsem krátkej. Používám Mandriva 2005 LE.

Děkuji.

Richard
1.10.2005 15:09 trancelius | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: C compiler cannot create executables
./configure: line 2484: cc: command not found

chybí ti C Compiler ... takže nainstaluj všechny potřebný balíčky (gcc, -devel věci)
1.10.2005 16:02 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
Rozbalit Rozbalit vše Dejavu
Autor píše o bezproblémové češtině v dejavu fonts. Mám taky dejavu fonts, avšak místo některých jejich znaků mám v KDE obdelníčky. Nevíte, kde by mohl být problém? Díky
Best viewed in Mozilla Explorer.
1.10.2005 17:28 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dejavu
Jenom tip, špatně nastavené locales?

BTW: doporučoval bych položit dotaz do diskuze.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.10.2005 10:19 rastos | skóre: 61 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dejavu
Na danom mieste sa nepoužije DejaVu font. Napr. hra khangman tvrdohlavo používa URW Bookman. Ale inak mam DejaVu prakticky všade a bez problémov.
1.10.2005 16:32 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
Rozbalit Rozbalit vše Smisene pocity
Vzhled je sice hezky, ale to neni jeste vse. Radeji stale zustanu u Gnome, nebot stale mne jeste KDE nepresvedcilo natolik, abych jej v hojne mire pouzival a na slabsi stroj to stejne nikdo neda. Grafika je hezka vec, ale otazkou zustava, kolik si toho "vyzere" z pameti a co zustane pro ostani, aby to vypadalo jak to ma vypadat.

Vypada hezky a diky za informaci.
Do I care?
1.10.2005 17:07 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smisene pocity
Ne že bych tu chtěl flamovat, ale že by GNOME bylo rychlejší (nebo dokonce rychlejší na slabších strojích), to jsem nezaregistroval. GNOME je pořád stejně pomalé a líné, naproti tomu každá nová verze KDE je o poznání rychlejší.
Best viewed in Mozilla Explorer.
Neviete kde je chyba? vdaka -c -o ltdl.lo ltdl.c>
ltdl.c:186: error: `LTDL_OBJDIR' undeclared here (not in a function)
ltdl.c:272: error: `malloc' undeclared here (not in a function)
ltdl.c:274: error: `free' undeclared here (not in a function)
ltdl.c: In function `rpl_strdup':
ltdl.c:371: warning: implicit declaration of function `strlen'
ltdl.c:374: warning: implicit declaration of function `strcpy'
ltdl.c: In function `rpl_realloc':
ltdl.c:519: warning: implicit declaration of function `realloc'
ltdl.c: In function `presym_init':
ltdl.c:1120: warning: unused parameter `loader_data'
ltdl.c: In function `presym_exit':
ltdl.c:1161: warning: unused parameter `loader_data'
ltdl.c: In function `presym_open':
ltdl.c:1207: warning: unused parameter `loader_data'
ltdl.c: In function `presym_close':
ltdl.c:1253: warning: unused parameter `loader_data'
ltdl.c: In function `presym_sym':
ltdl.c:1263: warning: unused parameter `loader_data'
ltdl.c: In function `lt_dlpreload':
ltdl.c:1364: warning: unused variable `errormsg'
ltdl.c: In function `lt_dlexit':
ltdl.c:1394: warning: unused variable `errormsg'
ltdl.c: In function `find_module':
ltdl.c:1581: warning: implicit declaration of function `sprintf'
ltdl.c:1611: warning: implicit declaration of function `strcat'
ltdl.c: In function `find_file':
ltdl.c:1744: warning: implicit declaration of function `strncpy'
ltdl.c:1760: error: `FILE' undeclared (first use in this function)
ltdl.c:1760: error: (Each undeclared identifier is reported only once ltdl.c:1760: error: for each function it appears in.)
ltdl.c:1760: error: `file' undeclared (first use in this function)
ltdl.c:1760: warning: implicit declaration of function `fopen'
ltdl.c: In function `load_deplibs':
ltdl.c:1795: warning: unused parameter `deplibs'
ltdl.c: In function `lt_dlopen':
ltdl.c:2055: warning: implicit declaration of function `memset'
ltdl.c:2109: error: `FILE' undeclared (first use in this function)
ltdl.c:2109: error: `file' undeclared (first use in this function)
ltdl.c:2134: warning: implicit declaration of function `isalnum'
ltdl.c:2152: error: parse error before ')' token
ltdl.c:2155: error: parse error before ')' token
ltdl.c:2192: warning: implicit declaration of function `fclose'
ltdl.c:2199: warning: implicit declaration of function `feof'
ltdl.c:2201: warning: implicit declaration of function `fgets'
ltdl.c:2226: warning: implicit declaration of function `strncmp'
ltdl.c:2272: error: `NULL' undeclared (first use in this function)
ltdl.c:2357: warning: implicit declaration of function `getenv'
/usr/include/sys/sysmacros.h: At top level:
ltdl.c:476: warning: `rpl_memcpy' defined but not used
make[6]: *** [ltdl.lo] Error 1
make[6]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/
work/arts-1.4.91/libltdl' make[5]: *** [all-recursive] Error 1
make[5]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91' make[4]: *** [all] Error 2 make[4]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91' make[3]: *** [build-work/arts-1.4.91/Makefile] Error 2 make[3]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/libs/arts' make[2]: *** [dep-../../libs/arts] Error 2 make[2]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/kde/kdelibs' make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/pema/Install/konstruct/kde/kdebase' make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
3.10.2005 17:28 trancelius | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: chyba
Mohl bys pastnout ty chyby od začátku (tohle je málo). Mělo by tam být něco jako
In file included from opengl/qgl.h:79,
                 from opengl/qgl.cpp:38:
/usr/include/GL/gl.h:71:22: GL/glext.h: není souborem ani adresářem
PS: Stačí, když to pastneš mezi <pre></pre>, takhle to breaklinovat je vo držku
3.10.2005 17:46 pema
Rozbalit Rozbalit vše Re: chyba
Chybu vyhodí pri kompilácii arts. Toto vypísalo pred tým, co som pastol skor :
 ==> Running make in work/arts-1.4.91
make[4]: Entering directory 
`/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91'
make  all-recursive
make[5]: Entering directory 
`/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91'
Making all in libltdl
make[6]: Entering directory 
`/home/pema/Install/konstruct/libs/arts/work/arts-1.4.91/libltdl'
/bin/sh ../libtool --silent --tag=CC --mode=compile cc 
-DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I../mcop -I../artsc   
-DQT_THREAD_SUPPORT -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
-I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
-I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
-I/usr/X11R6/include -I/home/pema/kde3.5-beta1/include 
-I/usr/X11R6/include -D_REENTRANT -pthread 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include/glib-2.0 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/lib/glib-2.0/include    
-std=iso9899:1990 -W -Wall -Wchar-subscripts -Wshadow 
-Wpointer-arith -Wmissing-prototypes -Wwrite-strings 
-D_XOPEN_SOURCE=500 -D_BSD_SOURCE -O2  
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
-L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
-L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
-L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include -I/usr/X11R6/include 
-L/home/pema/kde3.5-beta1/lib -L/usr/X11R6/lib -O2 -pipe 
-Wformat-security -Wmissing-format-attribute -pthread 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/include/glib-2.0 
-I/home/pema/kde3.5-beta1/lib/glib-2.0/include   -c -o 
ltdl.lo ltdl.c
ltdl.c:186: error: `LTDL_OBJDIR' undeclared here (not in a function)
ltdl.c:272: error: `malloc' undeclared here (not in a function)
ltdl.c:274: error: `free' undeclared here (not in a function)
21.10.2005 12:06 peto
Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 3.5
ja mam tento problem
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x2e8): In function `HSpellDict::HSpellDict(QString const&)':
: undefined reference to `hspell_init(dict_radix**, int)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x4b8): In function `HSpellDict::HSpellDict(QString const&)':
: undefined reference to `hspell_init(dict_radix**, int)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x627): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
: undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x697): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
: undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x707): In function `HSpellDict::~HSpellDict()':
: undefined reference to `hspell_uninit(dict_radix*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x7f7): In function `HSpellDict::check(QString const&)':
: undefined reference to `hspell_check_word(dict_radix*, char const*, int*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x810): In function `HSpellDict::check(QString const&)':
: undefined reference to `hspell_is_canonic_gimatria(char const*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0xeb7): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
: undefined reference to `corlist_init(corlist*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0xef6): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
: undefined reference to `hspell_trycorrect(dict_radix*, char const*, corlist*)'
.libs/kspell_hspell_la.all_cpp.o(.text+0x100b): In function `HSpellDict::suggest(QString const&)':
: undefined reference to `corlist_free(corlist*)'
collect2: ld returned 1 exit status
make[7]: *** [kspell_hspell.la] Error 1
make[7]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2/plugins/hspell'
make[6]: *** [all-recursive] Error 1
make[6]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2/plugins'
make[5]: *** [all-recursive] Error 1
make[5]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92/kspell2'
make[4]: *** [all-recursive] Error 1
make[4]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92'
make[3]: *** [all] Error 2
make[3]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs/work/kdelibs-3.4.92'
make[2]: *** [build-work/kdelibs-3.4.92/Makefile] Error 2
make[2]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdelibs'
make[1]: *** [dep-../../kde/kdelibs] Error 2
make[1]: Leaving directory `/konstruct/kde/kdebase'
make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
neviete poradit? dik

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.