abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 845 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Novinky v KDE 3.4

    11. 2. 2005 | Robert Krátký | Recenze | 16706×

    Podívejte se s předstihem na pár věcí, které vám padnou do oka, nainstalujete-li nové KDE. Spousta obrázků. UPDATE: Přidán videozáznam desktopu.

    UPDATE: video

    Blíží se vydání nového KDE i nového GNOME. Já preferuji KDE, takže když jsem si řekl, že o jednom z nových desktopů napíši krátký článek, KDE bylo jasnou volbou (přihlaste se, kdo napíše o GNOME?). S přestávkami jsem různé verze KDE používal již od verzí 1.x, takže mám pocit, že případné horší či lepší vlastnosti dokáži poměrně dobře posoudit.

    GNOME se ve verzi 2.10 zaměřuje především na vychytávání brouků a implementaci standardů freedesktop.org, na kterých se zástupci KDE a GNOME shodli. KDE se ve verzi 3.4 kromě oprav chyb zaměřilo na prohloubení přístupnosti funkcí desktopu lidem s různými pohybovými a smyslovými postiženími. Do této kategorie patří i jedna z největších přidaných aplikací: Text-To-Speech systém. KDE nabízí integrovaný systém schopný převádět text na mluvenou řeč, což pochopitelně pomůže především uživatelům se zrakovým handicapem. Více níže.

    Když jsem poprvé nainstaloval linuxovou distribuci, žil jsem v omylu, že Linux rovná se příkazová řádka a nic více (kdybych tak byl tenkrát věděl, jakým kouzlem se ukončuje prohlížení manuálových stránek...). Postupně jsem však objevil X server a s ním i okenní manažery a zanedlouho poté i KDE. Moc mi však nevyhovovalo. Byl jsem do té doby zvyklý na různé varianty DOSu. Kromě toho jsem zahlédl i Windows 3.1. Ale nejvíce se mi líbilo pracovní prostředí Mac OS. A k tomu mělo KDE daleko.

    Přišla verze 2.x, ale bylo to ještě horší. Zůstával jsem zaseknutý u jednoduchých okenních manažerů a na disku stále více či méně kraloval PC-DOS. Pak jsem však zkusil GNOME, v té době verzi 1.2. A bylo to moc fajn. Dokud nepřišla verze založená na Gtk2. To byl z mého pohledu děs a začal jsem se opět rozhlížet po alternativách. A znovu jsem sáhl po KDE. V té době to byla asi verze 3.0. A už jsem u KDE zůstal.

    Konstruct

    Nejjednodušším způsobem instalace vývojových verzí KDE (nebo i stabilních ze zdrojových kódů, když na to přijde) je použití systému Konstruct (nemáte-li SUSE, pro které jsou k dispozici předkompilované balíčky). Konstruct sám stáhne, nakonfiguruje a nainstaluje požadovanou verzi KDE. Vše se navíc samozřejmě odehrává v rámci domovského adresáře, takže nehrozí žádný nevítaný zásah do systému. Vedle sebe tak může koexistovat několik zcela samostatných verzí nainstalovaných pomocí Konstruct a k tomu ještě verze KDE získaná z distribuce a nainstalovaná balíčkovacím systémem.

    Pro úspěšnou kompilaci je potřeba mít nainstalovány všechny vyžadované knihovny (včetně jejich vývojových balíčků -dev nebo -devel). Vlastní spuštění je primitivní a v souboru README je dopodrobna popsáno i těch pár poinstalačních kroků, které je třeba provést.

    Protože jsem počítal s psaním článku, nechal jsem zkompilovat úplně kompletní KDE - tj. všechny metabalíčky, všechny začleněné programy, prostě naprosto všechny ty zbytečnosti, které by si žádný soudný uživatel neinstaloval všechny najednou. Já to provedl jen proto, že jsem nechtěl nic ošidit. Jen knihovny Qt jsem využil vlastní. Celý bumbrlíček se kompiloval půl dne (s několika pauzami, kdy jsem musel doinstalovat pár drobností, které byly pro kompilaci vyžadovány).

    Znovu podotýkám, že kompletní instalaci KDE by prováděl jen šílenec. Ve své běžné instalaci mám přibližně desetinu až patnáctinu toho, co jsem kompiloval.

    Po úspěšné kompilaci jsem nastavil proměnné prostředí (viz README) a z holého XTermu v čerstvé instanci X spustil startkde. K mému překvapení vypadal desktop podezřele podobně jako ten, který jsem před chvílí opustil. Samozřejmě, zapomněl jsem exportovat ještě proměnnou určující nový konfigurační adresář. Pokud se chystáte testovat nestabilní verzi, vždy si svou současnou konfiguraci pro jistotu zálohujte.

    KDE naběhlo svižně a bez problémů:

    uvod

    Výchozí tapeta je dle mého skromného názoru dost nehezká, ale to se s finálním vydáním pravděpodobně změní. KDE 3.4 totiž podporuje zobrazování SVG tapet. Nevím sice, k čemu je taková věc dobrá, ale konec konců, totéž bych mohl říci i o samotných tapetách.

    SVG tapetu si můžete prohlédnou na následujícím screenshotu. Asi to není z obrázku moc poznat, ale díky vektorové grafice jej lze libovolně roztáhnout bez ztráty kvality.

    wallpaper

    Na obrázku je také vidět, že jsem celý pracovní prostor trochu poupravil tak, abych jej pracovním prostorem mohl vůbec nazývat. Upravil jsem barvy, změnil fonty, zlikvidoval veliké ikony, které jen zabírají místo. Zrušil jsem spouštění služeb Klipper (vylepšená schránka) a KAlarm (plánovač), odstranil proužek pro skrývání panelu (ten má, mimochodem, ikonku podle zvolené sady ikon - ne tu stále stejnou šipku jako v minulých verzích; viz předchozí screenshot) a nakonfiguroval rozumnější zobrazování datumu.

    Hlavní menu (příští obrázek) jsem sejmul jen tak. Žádných velkých změn nedoznalo.

    • V systémové části panelu (SysTray) už mi běží programy, které často používám: přepínač klávesnice nakonfigurovaný na změnu mezi českou qwerty a anglickou US stisknutím pravého tlačítka Windows - aspoň k něčemu se hodí. Šikovnou vlastností kdečkového přepínače klávesnic je možnost nastavit jej tak, aby si pamatoval zvolenou klávesnici pro každou aplikaci zvlášť. Takže např. v editoru, kde právě píši, je nastavena česká klávesnice, kdežto v emulátoru terminálu hned vedle je anglická. Tato vlastnost však není novinkou KDE 3.4.
    • KShowMail, což je jednoduchá, ale schopná utilitka pro prohlížení emailových zpráv, dokud jsou ještě na serveru. Pokud filtrem proleze nějaký spam, rovnou jej smažu, aniž bych je nejprve stahoval v mailovém klientovi. KShowMail umožňuje nastavit i prosté filtry.
    • Kopete - instant messanger pro všechny možné protokoly. Já si vystačím s IRC, ICQ a Jabber. V nové verzi žádné převratné změny.
    • Akregator - čtečka RSS zdrojů. Vzhledem i funkcí podobná rozhraní mailového klienta KMail. Šikovný pomocník, který je od verze 3.4 přímo součástí KDE.
    • Zbývající dvě ikonky patří konfigurátoru systému KTTSD (systém pro převod psaného textu do mluvené řeči) a aplikaci KSayIt, která je samostatným programem pro čtení.

    menu

    Ještě než se pustím dále, nabízím malou sérii obrázků znázorňujících praštěnou eye-candy -- pamlsek pro oko. Klasické rámečky s nápovědným textem u ikon v panelu byly nahrazeny sice hezčími a čitelnějšími bublinami, ale jejich standardní způsob zobrazení je spíše k pousmání. Celý boxík je zobrazen jakýmsi bublinkovitým přechodovým efektem. Samozřejmě to lze vypnout.

    NOVÉ: Vzpomněl jsem si na jednu diskuzi a napadlo mě, že tohle je ideální příležitost k vyzkoušení nahrávání videosekvence dění v X (použil jsem program xvidcap). Takže tady je výsledek. Rozhodně je to bohatší než těch pár screenshotů, které jsou níže. Navíc ten legrační efekt uvidíte skutečně na vlastní oči: tooltip.avi (719 kB), tooltip.avi.bz2 (592 kB).

    tooltip1

    tooltip2

    tooltip3

    tooltip4

    tooltip5

    Na dalších obrázcích jsou komponenty systému KTTSD.

    kttsd

    Český jazyk může být interpretován syntezátorem epos. Kvalita není nijak oslňující (i když nastavování rychlosti a dalších parametrů jsem nevěnoval přílišnou pozornost).

    kttsd

    Jak jsem zmiňoval, systém je plně integrován do KDE, takže naprostá většina aplikací umožňuje jeho využití. Na obrázku je zachycen prohlížeč PDF souborů - KPDF. Označený text může být - mimo jiné - poslán systému KTTSD, který jej přečte.

    kpdf

    Chcete-li si poslechnout výsledek, zkuste soubor abicko.wav, ve kterém je zachycena část perexu prvního článku ze zobrazeného vydání Abíčka.

    KPDF doznal mnohých vylepšení - na první pohled mě překvapila raketová rychlost oproti předchozím verzím. Kvůli otřesné rychlosti KPDF jsem až doposud používal v prostředí KDE program KGhosView. Ten je sice chudší na funkce, ale rychlý dostatečně. S příchodem nové verze KPDF asi přesedlám. Také navigace v souboru je teď lépe řešena. A v neposlední řadě se zlepšilo i vykreslování písem.

    Na následujícím obrázku je KPDF spuštěné jako KPart v rámci prohlížeče Konqueror.

    konqi-kpdf

    Pokud se vám výchozí volba nelíbí, Konqueror vás nechá vybrat požadovaný prohlížeč:

    konqi-kpdf

    Konqueror

    Takto vypadal prohlížeč po prvním spuštění:

    A takhle po chvilce. To už mám nastaveny hezké fonty, své záložky atd. Konqueror se nedočkal žádných velkých změn, i když byla vylepšena práce s postranním panelem (do kterého lze vkládat Mozilla sidebary, mít v něm schovaný přehrávač multimédií - no fuj, prohlížet si záložky a také se potulovat po souborovém systému).

    Konqueror umí nově zobrazovat podobně pěknou ikonku signalizující přítomnost RSS zdroje, jako to dělá Firefox. Vlastně nejde o novou vlastnost Konqueroru - na svědomí to má nainstalovaná čtečka RSS, Akregator.

    konqi-rss

    Po přidání do Akregatoru je prohlížení jednotlivých zpráv velmi snadné:

    Kontact

    Jako poslední zmíním PIM/groupwarový balík Kontact. Protože ho nepoužívám, nemohu příliš poreferovat, i když je pravda, že se zdá být stabilnější. Já však preferuji spouštět všechny aplikace, které Kontact sdružuje (poštovní program, adresář kontaktů, kalendář, plánovač, deník, poznámky, RSS čtečka a synchronizace s PDA) samostatně. Asi to bude tím, že používám vlastně jen KMail;-).

    Na povrchu není vidět, že Kontact teď navíc podporuje další groupwarové servery: Novell GroupWise a OpenGroupware.org, částečná podpora je už i pro Microsoft Exchange Server 2000.

    Závěr

    Subjektivně by se mi chtělo říci, že nové KDE je rychlejší. Nevím, nakolik v tom hraje roli fakt, že KDE 3.3 mám nainstalované z distribučních balíčků Debianu, které jsou kompilovány pro i386. Verzi 3.4 jsem kompiloval sám.

    Každopádně však mohu říci, že ačkoliv jde teprve o betaverzi, působí už dojmem hotového produktu. Nezaregistroval jsem žádné podezřelé chování, natožpak pád některé z aplikací.

    Jednoznačně kladně hodnotím KPDF. Ostatní nové funkce a vylepšené programy jsou sice sympatické, ale ne dechberoucí. Až se verze 3.4 dostane do Debianu unstable, nebudu s upgradem váhat. Nicméně je pravdou, že oproti 3.3 si zase tak moc nepolepšíte. Jako jasnou volbu bych upgrade viděl, používáte-li stále verzi 3.2.x (zdravím Mandrakisty) - oproti té je 3.4 rychlejší zcela nepochybně.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.2.2005 00:19 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Konqueror před a po
    Tam je vidět nějaké zlepšení? Ten pruh ikonek je šílený, to bych používat nemohl. Vypnul jsem si ve Firefoxu všechny panely, adresový proužek, hledací proužek, tlačítka zpět, vpřed, aktualizovat a stop jsem si přetáhl vedle menu a nic víc už tam nemám. A to ještě lačně šmejdím, kde bych nějakou tu přebytečnost zrušil :-)

    Možná i to bude důvod proč nemám rád KDE, ta kopice přebytečných ikon a nabídek na každém rohu.
    Copak toho není dost?
    11.2.2005 00:20 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    Hm, ten výčet se moc nepovedl. Vypnul jsem všechny panely. Adresový proužek, hledací proužek ... jsem si přetáhl.
    Copak toho není dost?
    11.2.2005 00:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    kopice přebytečných ikon a nabídek na každém rohu.
    Asi jsem to neřekl jasně: takhle to vyhovuje _mně_. Nikomu to nenutím. Na to screenshotu Konqueroru "po" je vidět, že si to můžeš nastavit podle libosti. Mně to zrovna vyhovuje takhle -- přesně tahle navigační tlačítka a řádek s ikonkami bookmarků.

    Nechtěj, abych ti na dalším screenshotu dokazoval, že Konqueror může být provozován třeba bez jediné ikonky.
    11.2.2005 00:32 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    No, jo. Samozřejmě. Nebylo náhodou KDE přeKombinované Desktop Enviroment? :o)

    Já to taky řeknu jasně, mám hrozně rád jednoduchá prostředí s minimem nabídek a zbytečných čudlíků. Proto nemám rád KDE, protože takové není a jenom hodně těžko se takové dá vytvořit. To je zase můj názor a já se tak jenom ozývám, abych si připravil další argument do flamewaru „Proč nemám rád KDE“ Do zahájení palby si ho nevšímejte :-)
    Copak toho není dost?
    11.2.2005 08:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    a jenom hodně těžko se takové dá vytvořit
    Takovou příležitost si samozřejmě nemohu nechat ujít... To víš, že to není těžké. KDE je velmi snadno, rychle a bezbolestně maximálně konfigurovatelné. Od prvního mrňavého menu až po poslední ikonku.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 08:52 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Proč nemám rád KDE...
    Proč nemám rád KDE...
    Mohl bych se take pridat? :-D ale vazne: proti minimalistickym pozadavkum KDE nema sance. Je vsak nasnade, ze takove KDE ani byt nema a nemelo. Ponevadz i kdyz to "minimalizujete", povypinate a janevimcojeste... tak to furt bude KDE a nabihat to bude pul dne a cele to bude jaksi uchylacky upatlane. (prominte mi to vyrazivo, ale je pravdou ze volba DM je i o jemnocitu - mozna dokonce vkusu...??) Takze proc (v ramci minimalismu) nepouzit fluxbox ci windowmaker, nebo strednetonazni XFCE v nejhorsim GNOME :-)

    Osobne KDE primo nesnasim kvuli tomu, ze kdyz chci jedinou aplikaci (K3B), musim mit nainstalovanu tunu sw kolem - coz samo o sobe az tak moc nevadi, ale zpusobuje to problemy s udrzbou, bezpecnosti apod. a to me dost stve. kdyz zadam bezp. aktualizaci a krome dirky v perlu se mi uz poseste!! stahuje 50MB blbosti kolem KDE.

    Apropos: cely clanek jsem cetl jen kvuli tomu abych se dozvedel jak se konecne dohodli na asociacich souboru - tj. jestli to uz KONECNE funguje. Viz prave uzsi spoluprace KDE/GNOME a freedesktop.org, ktera je jednim z mala poradnych kusu dobre prace tymu KDE v posledni dobe.
    11.2.2005 09:29 CandySan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Dle meho nazoru je chybou proti moznostem (obecne) jakkoli zbrojit. Je-li moznost poridit a pouzit fluxbox prave v pripade, kdy jej zrovna vyzaduju a potrebuju, je to primo perfektni! Do nedavna jsem pouzival pro me perfektni gnome a byl jsem rad, ze jsem jej mel. Pozdeji jsem zjistil, ze KDE u me lita svizne, nezabira misto ktereho bych litoval a tak jsem jej prihodil take a zjistuju ze mi ma co nabidnout. Proto si myslim, ze kdyby GNU nemelo v nabidce prostredi typu kde, pripadne ani gnome, tak by vsichni zajemci museli pouzivat neco jineho co jim treba ani nemusi prave sedet, ne? Ale proc se spokojit jen se zrusenim kde? Zrusme cele X a vezmeme s sebou i oblibene open source programy ne? Cim mene moznosti budeme mit, tim asi budou nekteri spokojenejsi..? :-)
    11.2.2005 10:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Osobne KDE primo nesnasim kvuli tomu, ze kdyz chci jedinou aplikaci (K3B), musim mit nainstalovanu tunu sw kolem
    myslite jako cdrecord, cdrdao, growisofs a podobne? touha mit frontend bez sw, ktery vlastne ovlada, je sice originalni, ale ponekud neprakticka :)
    11.2.2005 10:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Spíš má na mysli kdelibs a podobné závislosti. Zapomíná však, že se jedná o program pro prostředí KDE. Ten, kdo KDE používá, zjevně s těmito závislostmi nemá problém. Ten, kdo KDE nepoužívá a používat nechce, by měl zvolit jiný vypalovací program/frontend. Je jich dost.

    Mně se třeba také líbí přehrávač Totem, ale libgnome kvůli němu instalovat nebudu. A nevidím v tom nějakou nepravost, že si Totem bez libgnome nemohu nainstalovat.
    11.2.2005 10:38 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Spíš má na mysli kdelibs a podobné závislosti.
    Aha, tak tato moznost me nejak nenapadla. MA PRAVDU!!! Nenavidim Windows, protoze kdyz si chci nainstalovat jednu aplikaci (Word), potrebuji k nemu 1 GB balastu :)))
    stativ avatar 24.4.2005 11:58 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Tohle mne na windows stve nejmin, hlavne proto, ze word nemam a jsem za to dost rad, spis jde o to ze win jsou docela nestabilni. Proto jsem presel na linux a win uz jenom "mam"
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    27.5.2005 09:37 rarasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Jen blba poznamka, mensi poupraveni. Win byli dosti nestabilni, ale verze XP je uz dostatecne stabilni. Prakticky musi prijit neco hodne nestandartniho ci ho mit nejak blbe nainstalovane aby vam spadlo. To jen tak na okraj, ze argumenty pouzivam linux protoze win jsou nestabilni platili tak pro drivejsi verze :)

    R.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 12:20 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    pardon, me to co tvrdim prislo lehce pochopitelne...
    nicmene: NE, tak to nemyslim. jednoduse: me ... touhy (chcete-li) spocivaji v zasade v tom, ze bych rad mel modularni a hlavne mensi DM. tj. zaklad v kde-base a pak uz jen moduly. Jednoduse s prikladem: k provozovani K3B by idealne bylo treba: kde-base, k3b a max. k3b-lib. (tri balicky!) a ne aby to dopadlo tak, ze po zadosti o k3b lze cele KDE primo provozovat a zda se mi, ze mu ani nic moc nechybi. polopate: je to strasny monoliticky mastodont!
    11.2.2005 12:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Pravděpodobně jsi přehlédl/nestačila ti odpověď. Zkusím to také polopatičtěji: K3b je _míněno_ jako program pro KDE. Jeho autoři nemají ambice jej psát tak, aby jej bylo možné plnohodnotně provozovat bez KDE. Takže, jak už jsem psal, nechceš-li používat KDE, není ani K3b vhodnou volbou. Použij jiný frontend; existují i kvalitní nadstavby vypalovacích programů využívající Gtk nebo třeba jen ncurses.

    Tvoje stěžování připomíná hosta v restauraci, který si stěžuje, že mu guláš nechtějí naservírovat rovnou na desku stolu, protože on prostě naprosto nesnáší talíře.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 12:56 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Pravděpodobně jsi přehlédl/nestačila ti odpověď. ... Jeho autoři nemají ambice jej psát tak, aby jej bylo možné plnohodnotně provozovat bez KDE
    Neprehledl, ale ma reakce patrila jinemu. ...jinak bychom se tezko octli na stejne urovni zanoreni ve vlakne.

    Autori to tak opravdu nenapsali. a me to vadi a hodne mi to vadi. a ze zjevnych duvodu ktere jsem tu uz popsal. Nemam na to pravo?

    PS: technicky to neni treba rozvadet, za pomoc/tipy Ti dekuji. GTK je prijatelne. (ale k3b pod gtk by se mi asi libilo nejvice...)
    11.2.2005 13:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    k3b pod gtk
    GnomeBaker :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 13:16 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Ted se ale priznam, ze toto je dechberouci pomoc. diky. podivam se na to az bude cas. podle screenu na tech strankach to vypada moc dobre.
    12.2.2005 00:01 mikael
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    GnomeBaker neumi vypalovat DVD, aspon me se to nepodarilo.
    12.2.2005 08:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    A používal jsi poslední verzi (0.3)?
    17.2.2005 16:07 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše light KDE
    lidi s Gentoo resi lightKDE asi takhle (ja to nezkousel a nevim, jestli to jde jinde podobne)
    17.2.2005 16:10 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: light KDE oprava linku
    11.2.2005 11:40 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Je vsak nasnade, ze takove KDE ani byt nema a nemelo. Ponevadz i kdyz to "minimalizujete", povypinate a janevimcojeste... tak to furt bude KDE a nabihat to bude pul dne a cele to bude jaksi uchylacky upatlane. Takze proc (v ramci minimalismu) nepouzit fluxbox ci windowmaker, nebo strednetonazni XFCE..
    KDE možná nabíhá dlouho, ale zase když už je jednou najeté, tak to lítá jak z praku. Zatímco takzvané minimalistické window managery jsou minimalistické jenom pokud si v nich šoupu okny. Jakmile spustím nějaké aplikace, trvá pokaždé sto let, než si nachroustají z disku a slinkují všechny sdílené knihovny, takže je to pak celé daleko pomalejší a navíc každá aplikace pak vypadá jinak hnusně a kostrbatě.
    ...v nejhorsim GNOME :-)
    Dobrý vtip. Gnome je docela pěkný desktop, nicméně asi tak 2x nenažranější a pomalejší než KDE (které je navíc s každou další verzí rychlejší a vychytanější, u Gnome je to spíš naopak) a obsahuje jenom zlomek opravdu použitelných aplikací co KDE. To byl taky důvod, proč jsem od něj před časem odešel. Navíc nechápu, proč mají uživatelé jiných desktopů či WM tak silnou potřebu se při každé zmínce o KDE halasně vyjadřovat jak ho nesnáší a neustále dokolečka opakovat klišovité lži a FUDy. Máte nějaký komplex ?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 12:35 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    KDE možná nabíhá dlouho, ale zase když už je jednou najeté, tak to lítá jak z praku.
    opravdu? takze vam Ctirade nabehne kmail stejne rychle jako mutt ci sylpheed?
    obsahuje jenom zlomek opravdu použitelných aplikací co KDE
    A to je prave jeho problem. obsahuje mraky aplikaci s DM naprosto nesouvislymi.
    Navíc nechápu, proč mají uživatelé jiných desktopů či WM tak silnou potřebu se při každé zmínce o KDE halasně vyjadřovat jak ho nesnáší a neustále dokolečka opakovat klišovité lži a FUDy. Máte nějaký komplex ?
    Treba pro to ze jim zpusobuje zacpani slabych linek. 400MB sw se totiz neda napsat bez chyb. treba proto ze je pomerne obtizne jim udrzet stabni kulturu <- dost slozite se konfiguruji. A verte, ze je toho vic...
    Máte nějaký komplex ?
    Ale jiste, mam ho malyho. (staci to takhle?)
    11.2.2005 12:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Treba pro to ze jim zpusobuje zacpani slabych linek.
    Drží ti někdo u hlavy pistoli a nutí tě instalovat KDE přes pomalou linku (nebo přes jakoukoliv jinou... nebo třeba z CD)? Vždyť je to na tobě. Nelíbí se ti, nepoužívej to. Tak je to s každým programem.

    Ostatně, moji rodiče nemají připojení k internetu vůbec žádné, a přesto již dva roky používají bez problémů tu samou instalaci KDE. Kde je problém?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 13:07 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    pistoli? neeee...to ne. jedna se o klasicke spravcovstvi... ja nerozhodl o KDE. CD: stanice jsou od sebe prilis daleko. (mimochodem v dalsi nasi verzi (podle bety co tu mam) je pouzito icewm - takze se to zlepsi. a me zbude jen problem s chtenim/nechtenim k3b)

    standalone: pokud by ale inet meli, nebylo by prijatelne jejich kde nechavat nebezpecne stara - tedy: non up-to-date. a pokud by si jim slibil 7/24/365 asi by si silel tak jako ja.
    11.2.2005 13:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Pokud se jedná o tenké klienty, tak KDE asi není nejlepší volba.

    Ale jinak bych se být tebou počítal spíš mezi šťastlivce, kteří mají alespoň to KDE. Většina takzvaných správců totiž asi ani neví, co to je. Takže jsi také mohl skončit u Win98...
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 11.2.2005 13:33 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    ten klient s kde je spis tlusty :-) (nejen prenesene, ale i podle specifikace tl. klienta)

    win98? mno z tohoto pohledu jsem opravdu v pohode :-D To kazdemu kdo si postezuje na zivot rikas ze by taky mo'h betj tuhej? :-D

    W98 - dalo se to take resit (image cisteho os + data jen v adr. dokumenty), ale sshcko to nemelo :-)
    11.2.2005 13:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    To kazdemu kdo si postezuje na zivot rikas ze by taky mo'h betj tuhej? :-D
    Ano. A nebo, že by se mohl mít hůř. Když si tohle člověk uvědomí, žije se mu daleko lépe.
    11.2.2005 16:22 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    takze vam Ctirade nabehne kmail stejne rychle jako mutt ci sylpheed?
    Nepřipadáte si trochu hloupě, používat takovou demagogii ? Co takhle srovnávat srovnatelné ? Popravdě si myslím, že kmail se mi pod KDE spustí rychleji než libovolný GUI mailový klient pod [dosaďte si svůj oblíbený minimalistický WM]. Možná se spustí dokonce i rychleji, že Vy v Xkách otevřete konzoli a v ní ten mutt :-D
    A to je prave jeho problem. obsahuje mraky aplikaci s DM naprosto nesouvislymi.
    Ale Vy popíráte základní účel desktopového prostředí ! A v obecném měřítku princip knihoven jako takových a vlastně i celého operačního systému. Desktopová prostředí jako KDE nebo Gnome přece primárně nejsou jenom skin na okna, nějaké to menu, pár ikonek, taskbar a k tomu pár utilit. Je to mocný framework, která má za cíl poskytnout uživatelům ale i vývojářům konzistetní balík, který zastřešuje redundantní kód v programech, které pak mohou být velmi úsporné, snadno se vyvíjet a jednoduše komunikovat mezi sebou. Cíl je systémové prostředky šetřit, nikoliv zabírat. A funguje to.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 12.2.2005 08:59 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Ctirade, nejsem demagog, a nenapadejte me porad, nebo nikam nedojdeme.

    chcete-li pouzijte pro srovnani sylpheed. Ten ja pouzivam, a jeho odezva je okamzita. Je vsak mozne ze v kde 3.4 je kmail rychlejsi nez v kde32 musim to pripustit vzhledem k tomu ze tezko vynalozim tolik energie abych si to porovnal s kmailem v kde34. nicmene v kde32 to plati a nechapu jak o tom lze vest spor.

    ano, popiram ucelnost desktopoveho prostredi. nemyslim, ze do budoucnosti maji smysl. vedou k prilisne uniformite desktopu a tim k jeho zranitelnosti. Vy asi suhlasit nebudete, ja Vam ale vase omalovanky v podobe KDE 3.4 neberu, ale myslim, ze jeho struktura a sw design je v tomto ohledu spatny (jinak je velmi pokrokovy). Gnome je v tomto ohledu trosku mene svazane a dava vetsi duraz na modularitu coz je dle meho dobra cesta...
    12.2.2005 13:30 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Ctirade, nejsem demagog, a nenapadejte me porad, nebo nikam nedojdeme.
    Já Vás přece nenapadám, nicméně jestliže se bavíme o desktopových prostředích a jejich aplikacích a nejdnou do toho motáte mutt, tak to demagogií přinejmenším zavání.
    chcete-li pouzijte pro srovnani sylpheed. Ten ja pouzivam, a jeho odezva je okamzita. Je vsak mozne ze v kde 3.4 je kmail rychlejsi nez v kde32 musim to pripustit vzhledem k tomu ze tezko vynalozim tolik energie abych si to porovnal s kmailem v kde34. nicmene v kde32 to plati a nechapu jak o tom lze vest spor.
    Teď jsem ovšem zase vypadl z obrazu já. Kmail používám tuším od verze KDE 3.1.2 a celou tu dobu jede stejně, tj. rychle. Tím ovšem nechci tvrdit, že je bez výjimky dokonalý a není na něm co zlepšovat, to v žádném případě.
    ano, popiram ucelnost desktopoveho prostredi. nemyslim, ze do budoucnosti maji smysl.
    A co má tedy do budoucna smysl ? Že si každá aplikace bude dělat všechno sama přímo nad X ? Takže i sebehloupější aplikace bude monstrum alá OOo a navíc chudáci programátoři, co budou desetinu času psát to, co ten program má dělat a devět desetin se budou zabývat rutinami na vykreslováním menu.
    vedou k prilisne uniformite desktopu a tim k jeho zranitelnosti.
    A nevadí Vám, že Xka jsou uniformní a tudíž zranitelná. Glibc je uniformní a tudíž zranitelná a doknce i kernel používáme všichni překvapivě linuxový a tudíž uniformní a zranitelný ? A navíc tyhle věci mají daleko větší moc nad počítačem než nějaký desktop běžící v userspace.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 12.2.2005 16:24 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    kmail, mutt, sylpheed delaji jedno a totez. podle meho je lze porovnavat, nevidim v tom nic demagogickeho. zadny sw neni dokonaly, kdyby byl tak se tu nehandrkujeme :-)

    mno, o tom smyslu/nesmyslu desk. prostredi je to mireno jen na KDE a je to treba tak chapat.

    zadna apps nemusi manipulovat okny sama... na to je preci DM.

    ohledne te uniformity: mno nevim jak moc to tu budeme rozebirat, vidim vsak, ze mne nechapete. inspiraci pro pochopeni hledejte v bezp. problemech treba WXP tam se to projevuje opravdu velmi viditelne. add kernel: pravdepodobnost ze mate ten samy kernel jako ja je opravdu mala - nevidim v tom nic uniformniho.

    pokud vsak zjistim verzi jakehokoli k-programu, vyplyne z toho verze KDE, a tim se daji dobre hadat verze ostatniho programoveho vybaveni a vzhledem k velikosti kde je dobra sance najit nejakou konkretni chybku v konkretnim programu a vyuzit ji. Pripoustim, ze toto je spis takova moje spekulace a rad si na toto vyslechnu jakykoli nazor.

    PS: OOo je fakt monstrum, proti tomu je KDE minimalisticky DM :-D apropos: tam mi taky vadi, ze nelze rozsekat na base + (writer,calc...)
    12.2.2005 17:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    kmail, mutt, sylpheed delaji jedno a totez
    Nedělají. Jsou to všechno MUA, ale tam podobnost končí.

    KMail je integrovaný do KDE - což je jeho výhoda i nevýhoda zároveň. Využívá knihovny Qt a KDE.

    mutt je textová aplikace, která může běžet i na negrafickém terminálu - což je její výhoda i nevýhoda ;-).

    Sylpheed je sice grafický, ale používá dnes již zastaralý toolkit Gtk1.2. Díky tomu je možná rychlejší než KMail spouštěný mimo prostředí KDE. Ale nemá ani náhodou tolik funkcí (které někomu vyhovují, zatímco jiný je považuje za zbytečné a tedy přebytečné) jako KMail.
    ohledne te uniformity: mno nevim jak moc to tu budeme rozebirat, vidim vsak, ze mne nechapete. inspiraci pro pochopeni hledejte v bezp. problemech treba WXP tam se to projevuje opravdu velmi viditelne.
    To považuji za dost slabou analogii. Bezpečnostní problémy Windows nepramení z uniformity desktopu. Mohl bych mít instalaci Linuxu každý pes jiná ves, ale bezpečnost na draka, kdybych každému uživateli přidělil práva administrátora - např.
    add kernel: pravdepodobnost ze mate ten samy kernel jako ja je opravdu mala - nevidim v tom nic uniformniho.
    No, bude to předpokládám buď 2.4 nebo 2.6 ;-). Naprostá většina lidí používá neupravená jádra z distribucí, takže ta pravděpodobnost je celkem vysoká. Ale i tak si nemyslím, že by můj počítač nějak ohrozilo, když někdo zná verzi desktopového prostředí, které používám. Ostatně, bezpečnostních chyb v KDE není ani více ani míně než v jiných projektech.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 12.2.2005 21:48 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    navrhuji myslenku srovnani rychlosti mail klientu opustit. neustale se mne snazite presvedcit, ze je nelze srovnat, pricemz mi tvrdite ze je to proto, ze vypadaji jinak. nechapu to - zakladni vlastnosti sw je jeho ucel/funkcionalita a pripadne ergonomie - nebo tak neco. Design je neco mene duleziteho v pozadi (ale je pravdou, ze s rychlosti v zasade souvisi :) ohledne bezp. problemu WXP:
    jiste, o tom se nebudeme prit, v MS WXP je tech zasadnich/zakladnich problemu vic a dohromady teprve zpusobuji ty fatalni problemy. ja se vsak snazim upozornuit na to, ze KDE je na dobre ceste celkem podobneho smeru. jen muj oblibeny distributor ma asi 8 druhu jadra v jedinem vydani (a to nepocitam pripadne opravy) udaj typu 2.6 kernel je k nicemu a jako takovy se neda nijak pouzit. ale udaj typu uname -r uz lze. (mimochodem z mnou spravovanych ~350 stroju maji standardni kernel jen dva, ktere mam doma, ale pripoustim ze jsem vyjmecny, ve smyslu vlastnich jaderek samozrejmne :-) v KDE napriklad: konqueror ktery pouzijes pri serfovani zahlasi urcitou verzi a na jejim zaklade se da docela uspesne predikovat, ze mas zrovna ten kmail a tou chybou v imap konexi (smysleno, ale snad mi rozumis), ktera se da zneuzit. Staci jen pockat, a pokud nepouzijes pop tak to vyjde. Pri pouziti jakehokoliv DM toto neni mozne. Bezpecnostnich chyb je tam stejne, to je jiste. Jenze maloco ma odhadem 300MB; takze pokud udelas prumery MB v casove ose, tak (prave diky jeho balikovacimu navrhu - o kterem tvrdim, ze je spatny) zjistis, ze zhruba neco pres polovinu megabajtu oprav je kolem KDE.
    12.2.2005 22:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    navrhuji myslenku srovnani rychlosti mail klientu opustit. neustale se mne snazite presvedcit, ze je nelze srovnat
    Zdá se, že to odmítáš akceptovat, ale skutečně je to tak, že z prostředí KDE mi KMail startuje stejně rychle jako Sylpheed. Opravdu. Spustím-li KMail mimo prostředí KDE, je to samozřejmě trochu pomalejší. Ale i tak je rozdíl oproti Sylpheed asi 2 vteřiny.
    v KDE napriklad: konqueror ktery pouzijes pri serfovani zahlasi urcitou verzi a na jejim zaklade se da docela uspesne predikovat, ze mas zrovna ten kmail a tou chybou v imap konexi (smysleno, ale snad mi rozumis), ktera se da zneuzit.
    Ale vždyť tohle platí u jakéhokoliv softwaru. Nehledě na to, že exploitovat chyby v linuxových mailových klientech je prostě úplně něco jiného než na Win. I kdybych v KMailu spustil (a to bych se musel snažit) nějaký nepřátelský kód, stejně by mohl páchat škodu maximálně v rámci mého účtu.
    Jenze maloco ma odhadem 300MB; takze pokud udelas prumery MB v casove ose, tak (prave diky jeho balikovacimu navrhu - o kterem tvrdim, ze je spatny) zjistis, ze zhruba neco pres polovinu megabajtu oprav je kolem KDE.
    Zapomínáš, že KDE není nějaká centralizovaná instituce, kde by na všechno dohlíželi tři šéfové. Jednotlivé komponenty KDE mají své jednotlivé správce, vývojáře a testery. Z hlediska vývoje to není žádný monolit. Komponenty jsou vyvíjeny ve stejném duchu a stejným způsobem jako jiné open source aplikace. Argument o 300 MB softwaru prostě není uplatnitelný. KDE, ač rozsáhlé, se skládá z desítek samostatných projektů. Nehledě na to, že jak jsem zmiňoval v článku - instalovat 300 MB software KDE - to by dělal jen cvok - vůbec to není potřeba.
    13.2.2005 12:02 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Můžete mi někdo vysvětlit, co je tak zásadního na době startu mailového klienta? To je věc, kterou dělám tak jednou za měsíc :-))
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 13.2.2005 20:32 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    a ja snim pracuji asi 4-6h denne. neni na nem nic zasadniho, slo jen me blizke priklady. nic vic.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 13.2.2005 21:48 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Zapomínáš, že KDE není nějaká centralizovaná instituce, kde by na všechno dohlíželi tři šéfové. ...
    mno me je ale uz dodavan jako kompilat pro mou platformu. jevi se mi temer monoliticky. kvuli jedine aplikaci (napr. zminene K3B) je treba nainstalovat jine (treba konsole), ktery s ni nema nic spolecneho (IMHO). coz by az tak nevadilo, kdyby se o ne clovek nemusel dale starat. navic mam takovou utvkvelou predstavu, ze cim vice binarek tim vice problemu pri sprave. veci se daji delat ruzne. email poslu i s pouhou konsoli a nejakou binarni drobotinou + muttem :-) vsechno zalezi na potrebach a uhlu pohledu. u kde by vyhovovala i nejaka jakoby KDElight :-DD prave pro potreby typu chci jen tu a tu aplikaci. ne aby se mi nainstalovalo dle zavislosti vsechno az ke KDM a ja to pak musel updateovat (...jak to rici cesky?) jak silenec.
    14.2.2005 10:09 k3 | skóre: 15 | blog:  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    kvuli jedine aplikaci (napr. zminene K3B) je treba nainstalovat jine (treba konsole), ktery s ni nema nic spolecneho (IMHO).
    to jsem taky nepochopil, ze proc musim mit kvuli anjute, ktera je napsana za pouziti gtk mit nainstalovany nejaky nesmyslny gnome-terminal... ale to jen tak :)
    13.2.2005 14:54 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    navrhuji myslenku srovnani rychlosti mail klientu opustit.
    Ale s tím kmailem jste začal Vy. A opravdu to není moc dobrý příklad.
    Debata spočívá o tom, že tvrdíte, že žádný desktop + "tlusté" aplikace jsou rychlejší a bezpečnější než desktopové prostředí + "tenké" aplikace a já tvrdím opak.
    jen muj oblibeny distributor ma asi 8 druhu jadra v jedinem vydani (a to nepocitam pripadne opravy)
    Jé, a to počítáte jako několik různých jader ? V tom případě jakýkoliv program/knihovna/desktop má někonečně mnoho variant, protože distrubuce i uživatelé to taky kompilují různě, s různými přepínači, různými verzemi kompilátoru atd...
    Pokud tam ale bude skutečná chyba (tj. ne nějaké přeteční, co vzniklo náhodně určitou konstelací gcc, knihoven a přepínačů při kompilaci), tak půjde zcela jistě napříč těmito variantami a nejspíš i různými verzemi. Stačí se podívat na pár posledních chyb v jádře, jak široký měly záběr.
    v KDE napriklad: konqueror ktery pouzijes pri serfovani zahlasi urcitou verzi a na jejim zaklade se da docela uspesne predikovat, ze mas zrovna ten kmail a tou chybou v imap konexi (smysleno, ale snad mi rozumis), ktera se da zneuzit. Staci jen pockat, a pokud nepouzijes pop tak to vyjde. Pri pouziti jakehokoliv DM toto neni mozne.
    Jaktože to není možné ? Vždyť tohle je úplně ten nejklasičtější princip. Vím, že na stroji běží aplikace X verze Y, která má známou chybu Z a tu se pok snažím zneužít. Už je přece celkem jedno, jestli ta aplikace je zrovna kmail, mozilla, apache, sshd, lynx, multimediální přehrávač nebo nějaký ftp démon.
    Bezpecnostnich chyb je tam stejne, to je jiste. Jenze maloco ma odhadem 300MB
    Je toho jenom něco přes 100MB *zdrojáků* včetně qt, přičemž normální člověk instaluje sotva třetinu toho všeho.
    Nicméně i kbyby těch zdrojáků byl gigabajt, tak je přece zákonitě vždycky bezpečnější, když aplikace budou používat co nejvíc sdíleného kódu, na kterém pracuje hromada lidí a případné chyby se opraví jednou tam, než když si každá aplikace bude matlat všechno po svém, stokrát znova objevovat kolo a vnášet do toho své vlastní specifické chyby.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 13.2.2005 21:12 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Jé, a to počítáte jako několik různých jader ?
    ano; nekdy jsou mezi nimi velmi zasadni rozdily. ale nekdy zase jen drobne (napr. multimedialni upravy), ktere se tezko nejak (z bezp. hlediska) projevi.
    Debata spočívá o tom, že tvrdíte, že žádný desktop + "tlusté" aplikace jsou rychlejší a bezpečnější než desktopové prostředí + "tenké" aplikace a já tvrdím opak.
    ne to netvrdim. Ttvrdim ze linux + _KDE_ a "jeho" aplikace jsou pomalejsi na stejnem hw jako tentyz hw s linuxem + DM(fuxbox...) + obdobne funkcni apps napr. zalozena na gtk. a zaroven tvrdim ze aplikace se porovnavaji na zaklade funkcionality.
    Jaktože to není možné ?
    no protoze nemaji jinou vazbu nez uzivatelovu volbu. kdezto v KDE je to totez + vazby desktopu a jejich zavislosti. a to mi prijde odhadnutelnejsi nez to prvni.
    Je toho jenom něco přes 100MB *zdrojáků* včetně qt...
    jak je rozsahly kod je myslim dulezite, ale ja (jako asi vetsina) si KDE nekompiluji to mi delaji distributori. Me zajimaji kazdodenni navaly zaplat. jakakoli dalsi aplikace ktera se mi vnuti coby zavislost je navic a je mi pritezi. apropos: zajimave zni zaplatovani na urovni souce code a znovukompilace. ale u KDE je to pomale... i kdyz ... co si o tom myslite? mate nekdo s tim zkusenosti?
    15.2.2005 00:13 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Bohužel se pořád motáme v kruhu, takže nemá cenu v tom dál pokračovat.
    Jinak co se rychlostí týče, tak já osobně vím, je jak co rychlé pod jakým prostředím a jak se tam co chová, protože to mám vyzkoušené a osahané. Možná byste měl udělat totéž. Šedivá je teorie a zelený strom života ;)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 23.2.2005 14:32 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Ctirade!
    podezirat me ze jsem se alespon nesnazil vedet o cem mluvim, je od Vas nepekne a musim priznat, ze se me to malinko dotklo. jisteze jsem si cvicne zmeril alespon jiz zmineny :-) kmail versus sylpheed. a to jak v prosterdi KDE, tak v XFCE. (take vam pripada kmail tak pomaly pri vstupu do vesiho shluku mailu - radem desetitisice? - to me trosku zarazilo. SH to trva odhadem 3s, kmailu o poznani dele...) Take jsem venoval pozornost rychlosti bootovani tohoteze stroje pro obe prostredi.
    18.2.2005 11:09 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    obsahuje jenom zlomek opravdu použitelných aplikací co KDE
    A to je prave jeho problem. obsahuje mraky aplikaci s DM naprosto nesouvislymi
    no, řekl bych, že tohle je jádro celého vašeho sporu ... KDE je DE, nikoliv DM, mluvíte o koze a voze a pak se nemůžete dohodnout :-)

    příklad s K3B - to je prostě aplikace pro KDE, tak se s tím smiřte, copak chcete po wokenních binárkách, aby jely na Linuxu bez wine apod.?

    jinak si myslím, že ty šílené závislosti jsou vinou spíše distributorů, nežli samotných programů :-(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.2.2005 22:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč nemám rád KDE...
    Nabíhat půl dne??? Fíha, co máte za hardware. :-D

    Tajemstvím je se nakoupit dostatek RAM, pak se člověk nemusí omezovat (v mém případě 1,75GB).
    16.2.2005 22:47 Grovik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    No .. jednochust je pro jednoduche lidi... ja ovladam pocitac i nohama ;-)) a proto bych napriklad uvital vic mysek najednou.. ale nemuzu mit vsechno a tak mam KDE protoze tam muzu mit spousty ikonek na ktere muzu zurive klikat ;-))))
    11.2.2005 09:49 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konqueror před a po
    Možná i to bude důvod proč nemám rád KDE, ta kopice přebytečných ikon a nabídek na každém rohu.
    Tak proc si je zapinas? :) Nevim, proc by mela byt chyba KDE, ze obsahuje to, co musis do tech mensich manageru teprve dodelat, ale ikonky a nabidky to rozhodne nejsou (vychozi instalace KDE - ne z nejake distribuce - zadne ikonky na desktopu neukazuje).

    S rychlosti (odezvou) KDE jsem mel problemy v Mandrake, takze jsem ziral jak to na stejnem compu svisti, kdyz jsem si KDE zkompiloval v Gentoo. Taky to prakticky nepada (obcas ano, ale to se mi povede shodit nejakou aplikaci prip. nastavenim i Fluxbox i Fvwm). Nevim, jestli je to kompilaci nebo tim, ze Mdk tam neco defaultne pozapina, ale v KDE samotnych ten problem nebude.
    Pavel Dobeš avatar 11.2.2005 00:49 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše souvisejici clanky
    Tak jsem si rikal, ze bych se mohl znovu podivat na konfigurovani fvwm, ale neni v souvisejicich clancich... A nebo XFce... myslim, ze by to tam mohlo byt... Pro me byl clanek inspitujici ;)

    No nic, tak si to najdu prez hledani...

    PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    11.2.2005 08:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: souvisejici clanky
    ale neni v souvisejicich clancich...
    To pochopitelně nebyl žádný poťouchlý záměr. Jen jsem ten článek zadával do systému pozdě v noci a nevzpomněl si na to... Už je to napraveno.
    Pavel Dobeš avatar 11.2.2005 15:56 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: souvisejici clanky
    Z potouchleho zameru jsem nikoho nepodeziral, ikdyz vim ze Leos pouziva prave KDE ;)

    PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    11.2.2005 07:38 Zdeněk
    Rozbalit Rozbalit vše KMail
    Umí už KMail filtry s cílem na IMAP serveru?
    11.2.2005 13:21 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMail
    Podle bugzilly to už bylo implementováno, nezkoušel jsem, protože stejně všude používám cached imap na kterém to fungovalo i dřív :-)
    11.2.2005 09:30 Marek Chlup
    Rozbalit Rozbalit vše Syntéza lidské řeči - Epos

    Ten příklad syntézy řeči zde uvedený mi připadá hodně slabý. To je velmi podobné tomu comi v dávných dobách generoval nějaký program na Atari.

    Celkem se tomu divím, jelikož výstupy z Eposu, které je možné například získat zde:
    http://epos.ure.cas.cz/cgi-bin/saye.cgi?lang=czech
    mi připadají mnohem kvalitnější.

    11.2.2005 09:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    Pravděpodobně je chyba někde mezi židlí a klávesnicí. Přiznávám, že jsem tomu nevěnoval příliš času.
    11.2.2005 09:48 Marek Chlup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    Třeba je to verzí Eposu. Možná budou nějací specialisté na Epos vědět v čem je zakopaný pes...

    Mne by ještě zajímalo, zda Konqueror již vypadá, že by mohl používat i Gecko a nebo je stále podporováno jen KHTML?
    11.2.2005 10:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    Podpora Gecko v Konqueroru je zatím více v myšlenkách než v kódu [zprávička]. V KDE 3.4 ta možnost určitě nebude.
    11.2.2005 12:47 Viktor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    EPOS je IMHO to nejlepsi na cestinu, co vubec u nas je, nevim, jake s tim kdo mate zkusenosti, ale vystupy treba z festivalu jsou ukrutne. U plynuleho textu bez zkratek a cisel je obcas problem poznat, ze to nemluvi zivy clovek. Muj favorit je dataset Violka, machac je taky dost dobrej. viz demo na strankach eposu.
    12.2.2005 20:06 Strycek Fido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    Kde jsi vzal Violku? Ja ji nemuzu nikde sehnat! :-)
    10.3.2005 16:11 Richard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    No, nevim, jak jsi prisel na to, ze EPOS je nejlepsi na cestinu. Uz jsi slysel ukazky na www.speechtech.cz?
    16.2.2005 22:49 Grovik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Syntéza lidské řeči - Epos
    No sveho casu jsem .. a stale jsem . Schopen dostat z Amigy lepsi systezu se standartnim COMMODRE nerator.device a translator.libratry, ani nezminuji novou verzi techto knihoven a zaruzeni.. tam je to virazne lepsi... navic mi ten WAV prisel nejakej moc potichu? Nebo se to zdalo jen me? ;-).
    11.2.2005 10:11 Lucka | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Takže by se to němělo dotknout ...
    ahoj

    navazuji na "Konstruct sám stáhne, nakonfiguruje a nainstaluje požadovanou verzi KDE. Vše se navíc samozřejmě odehrává v rámci domovského adresáře, takže nehrozí žádný nevítaný zásah do systému. Vedle sebe tak může koexistovat několik zcela samostatných verzí nainstalovaných pomocí Konstruct a k tomu ještě verze KDE získaná z distribuce a nainstalovaná balíčkovacím systémem"

    takže kdybych chtěla jen za účelem vyzkoušení vytvořila jiný účet tak to "spáchala" tak by se mě to nedotklo dalších účtů...?
    11.2.2005 12:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Takže by se to němělo dotknout ...
    Vytvořit nový účet jen za účelem testování by bylo také řešením, ale díky Konstruct to není nutné.

    Například já jsem tuto betaverzi nainstaloval (resp. to za mě udělal Konstruct) do adresáře ~/kde3.4-beta2. Tento adresář obsahuje úplně všechno, co je potřebné k provozu KDE (kromě knihoven Qt - ty jsem, jak je v článku zmíněno, využil vlastní - ale výchozí nastavení Konstructu je kompilovat i Qt).

    Stejným způsobem bych pomocí Konstruct mohl zkompilovat a nainstalovat třeba i současnou stabilní verzi nebo naopak úplně čerstvou CVS verzi KDE. Každá by měla svůj adresář a do ničeho by se těm ostatním instalacím nepletla.
    11.2.2005 15:35 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Takže by se to němělo dotknout ...
    Spíš jestli to nějak nepomrši uživatelské konfiguráky až se budu chtít vrátit ke svému KDE 3.3.2...? Samozřejmě, záloha je vhodná vždy...
    11.2.2005 15:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Takže by se to němělo dotknout ...
    Viz článek a také odkazované README. Nastavením proměnné prostředí KDEHOME předejdeš používání stávajících konfiguračních souborů.
    12.2.2005 11:52 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Takže by se to němělo dotknout ...
    Z článku jsem tohle konkrétně nepochopil (a README bych četl až kdybych instaloval). Takhle je to jasné, díky za doplnění.
    11.2.2005 15:48 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Takže by se to němělo dotknout ...
    Ohledně konfiguráků doporučuji před spuštěním změnit proměnné prostředí KDEHOME a KDEDIR a je to OK.
    11.2.2005 14:53 smita
    Rozbalit Rozbalit vše KDE
    Jsem rad, ze pouzivam fluxbox. Pro mne to neni.
    11.2.2005 19:30 Dabel
    Rozbalit Rozbalit vše Jak docílit malých ikon na panelu
    Zřejme se nejedná přímo o dotaz na popisovanou verzi, ale "hádky" o tom, jestli KDE ano či ne, taky nejsou přímo k této verzi.

    Kde změním velikost ikon na panelu (ty pro rychlé spuštění - mezi ikonou pro menu a přepínačem ploch).

    Děkuji za odpověď, popřípadě odkaz.

    (Mandrakelinux 10.1, KDE 3.2.3)
    11.2.2005 19:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    Ikony se mění automaticky se změnou velikosti panelu:

    pravý klik na panel -> Velikost
    11.2.2005 21:06 Dabel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    Velikost panelu mám (schválně) "Velký". A ikony pro rychlé spuštění jsou také velké (obrovské) a to nechci.

    Chtěl bych právě docílit toho, aby byly ve dvou řadách tak, jak je to na ukázkách v článku.

    Při stávající velikosti tam nemohu mít tolik ikon, kolik bych si přál. Mám tam jen dvě, viz

    Ukázka mého panelu
    11.2.2005 21:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    Na screenshotech v článku je použit applet "Rychlé spouštění aplikací". Přidej ho do panelu a do něj přidej požadované programy.
    11.2.2005 21:26 Dabel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    Ty dvě ikony, co tam mám - jsem myslel, že jsou právě přes ten aplet "Rychlé spouštění aplikací". Ale nejsou.

    Když jsem přidal daný aplet, objevily se ikony ve dvou řadách, v patřičné velikosti.

    Takže děkuji za rady a Váš čas, už je to podle mých představ.
    12.2.2005 00:59 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    a jak resis to samy u ikonek "vedle hodin"? velikost panelu mam "normalni"...
    12.2.2005 08:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    Ikonky "vedle hodin" jsou součástí v článku popisované systémové části panelu - tzv. SysTray. Objevují se tam (neboli dokují) ikonky programů, které běží na pozadí, ale potřebují sdělovat nějaké informace (kontrola emailů, komunikátor, přepínač klávesnice).

    Ikonky v SysTray se řadí buď vedle sebe nebo nad sebe v závislosti na velikosti panelu.

    Existuje i utilitka, která dokáže do SysTray šoupnout (po spuštění) jakoukoliv aplikaci: KDocker. Funguje o něco lépe než vestavěná možnost, kterou jde zaškrtnout v Editoru menu.
    12.2.2005 09:05 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    jiste, vim, k cemu slouzi. dotaz mel byt jak se da dosahnout toho, aby pri velikosti panelu "normalni" byly ikonky v systrayi ve dvou radach.
    11.2.2005 19:34 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    pravym mysitkem kdekoliv na panelu: pridat > aplet > rychle spusteni aplikaci
    11.2.2005 19:36 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak docílit malých ikon na panelu
    LOL ... spatne jsem si vylozil polozenou otazku ... :-((
    12.2.2005 11:14 0
    Rozbalit Rozbalit vše prepinani klavesnicovych layoutu
    Jak je to s pepinanim ceske a anglicke klavesnice v novem KDE? Ve starem nesla pouzit vsemi žádaná kombinace LAlt-LShift a muselo se to obchazet. Napriklad pres klavesu win:) nebo Ctrl-K a pod. Pritom plain X ani Gnome nemaji problem.
    12.2.2005 11:32 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prepinani klavesnicovych layoutu
    12.2.2005 11:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prepinani klavesnicovych layoutu
    Klávesu Win nepoužívám proto, že by mi něco jiného nešlo, ale proto, že mi to tak vyhovuje. Pokud chceš využít kombinace xkb, máš možnost:

    Ovládací centrum -> Místní zvyklosti a zpřístupnění -> Rozvržení klávesnice -> Možnosti xkb -> Povolit možnosti xkb -> Shift+Alt změní skupinu
    14.2.2005 04:13 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prepinani klavesnicovych layoutu
    Upřesňuji, aby tohle fungovalo, zadejte v Control Center na první záložce pouze jedno jedinné rozložení klávesnice, tedy asi Czech a zatrhněte Include latin layout. To Vám tam přidá Us layout (asi by měla být primární klavesnice us nastavená v konfiguráku X, jinak by to bylo naopak). Viz co Vám zabrazí položka Command, když kliknete na zvolené rozložení.

    Chvilku mě to trvalo, než jsem tohle pochopil, ale vzhledem k tomu, že mi běží gnome-settings-deamon, tak tohle nepotřebuji. A nepotřeboval bych ani Gnome pro volbu rozložení, ty dvě co mám v konfiguraci X mi stačí.
    14.2.2005 13:39 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prepinani klavesnicovych layoutu
    jenomze potom nefunguje ta "vlajecka" :-). postup, co mi vyhovuje, je o kousek vys.
    14.2.2005 17:53 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prepinani klavesnicovych layoutu
    Ale jistě, já vím, vždyť jsem Vám to nedávno poradil. To nevylučuje použití KKBSwitch, který slouží především jako indikátor rozložení xkb v systray. Ale má i několik dalších příjemných funkcí, které při volbě jednoho rozložení v KControl by nebylo možné používat.
    14.2.2005 08:44 karel capek
    Rozbalit Rozbalit vše kpdf
    no, v beta1 mi behalo paradne a v beta2 je to na tydny, nez neco nacte :-(
    16.2.2005 21:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Me se kompilace KDE nedari
    Vzdycky to napise toto:
    checking for getpeereid... no
    checking for xmkmf... /usr/X11R6/bin//xmkmf
    checking various X settings... failed
    configure: error: /usr/X11R6/bin//xmkmf (imake) failed.
    Make sure you have all necessary X development packages installed.
    On some systems a missing /lib/cpp symlink is at fault.
    make[1]: *** [configure-work/kdebase-3.3.92/configure] Error 1
    make[1]: Leaving directory `/home/ok2cqr/tmp/konstruct/kde/kdebase'
    make: *** [dep-../../kde/kdebase] Error 2
    
    Ptal jsem se i googla ale asi spatne :-(.

    Nevite nekdo, prosim, co s tim?
    18.2.2005 11:12 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše klávesnice
    jen tak mimochodem ... k čemu je vlastně v KDE dobré přepínání české a anglické klávesnice, když všechny znaky z anglické napíšu bez problémů i na české a ještě navíc se tím (že nepřepínám) zbavuju překlepů způsobených různým umístěním některých znaků?
    18.2.2005 14:41 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: klávesnice
    co treba k tomu samymu, jako v jinejch prostredich?
    18.2.2005 23:59 Pavel Novák
    Rozbalit Rozbalit vše výborný článek
    Po přečtení většiny komentářů se nemohu udržet a nepoděkovat za skvělý článek. :) Děkuju!!!
    19.2.2005 23:20 Dax
    Rozbalit Rozbalit vše Instalace z RPM
    Kde můžu sehnat posloupnost balíčků RPM při instalaci KDE 3.4 na SuSe 9.1? (Všechny balíčky mám staženy v jedné složce)
    20.2.2005 13:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace z RPM
    Dej je tedy nainstalovat všechny najednou - pak by neměl být se závislostmi problém. Pokud ano, otevři ty balíčky a závislosti si z nich přečti.
    21.2.2005 10:51 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše email.seznam.cz v konqueroru
    Taky mi nedalo si 3.4 vyzkouset. A to jen a jen kvuli tomu, zda-li se uz budou spravne zobrazovat stranky na email.seznam.cz. Bohuzel. Problem zda se pretrvava.

    Presneji po prihlaseni se k libovolnemu uctu na vyse uvedenem freemailu je stranka v konqueroru totalne zozsypana. Po prechodu do "cteni posty" ci cehokoliv jineho uz je vse jak ma byt.

    Proto prosim, zdali nekdo neprozradi recept na spravne zobrazeni. Jedna se chybu konqueroru ci je chybicka v seznamu? Prosim, at vim kam zatlacit. Dekuji

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.