abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 18:52 | Nová verze
Byl vydán Mozilla Firefox 32.0. Z novinek lze zmínit například zobrazení počtu nalezených položek při vyhledávání na stránce, vylepšené kontextového menu (ikony pro přechod o jednu stránku zpět, na následující stránku, aktualizaci načtené stránky a přidání stránky do záložek), podporu mechanismu Public Key Pinning nebo Web Audio Editor. Řešeny jsou také bezpečnostní problémy. Podrobnější informace v poznámkách k vydání a na stránce věnované vývojářům. Současně s verzí 32.0 byly vydány také verze s prodlouženou podporou 31.1.0 a 24.8.0 (ESR).
Ladislav Hagara | Komentářů: 8
včera 14:47 | Pozvánky
O víkendu 13.-14. září se na Strahově v prostorách školícího centra Silicon Hill uskuteční opensource školení na téma ZeroMQ. Školení povede sám autor Pieter Hintjens. Zajímá-li vás jak si rychle posílat zprávy nejen po síti, přijďte i s notebookem na Strahov.
Miška | Komentářů: 1
včera 07:54 | Zajímavý software
Nadace Raspberry Pi představuje webový prohlížeč Epiphany optimalizovaný pro Raspberry Pi. Na optimalizaci pracovala společnost Collabora. Verze prohlížeče z prosince 2013 dokázala například přehrát video o velikosti 640×360 bodů pouze rychlostí 0,5 snímku za sekundu. Aktuální verze zvládne video 1280×720 rychlostí 25 snímku za sekundu. Podrobnosti uvádí Marco Barisione na svém blogu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
1.9. 15:47 | Upozornění
Dnes je poslední den CfP na letošní LinuxDays. Přidávat můžete na OSEM - LinuxDays.
h0dy | Komentářů: 0
1.9. 15:44 | Zajímavý článek
Na blogu Lennarta Poetteringa vyšel článek, kde popisuje svůj pohled na budoucnost Linuxového user space. Revisiting How We Put Together Linux Systems
Ruenix | Komentářů: 146
1.9. 06:59 | Humor
Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorňuje v rámci seriálu Stupidní patent měsíce (zprávička) na US Patent No. 8,609,158 z 17. prosince 2013. Vynálezkyně Diane Elizabeth Brooks jej pojmenovala Dianina mana. Předmětem vynálezu je lék na rakovinu. Složení léku: pupalkový olej, rýže, sezamová semínka, zelené fazolky, káva, maso, sýr, mléko, extrakt ze zeleného čaje, semena pupalky dvouleté a víno​​. EFF nepochybuje o … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 28
1.9. 06:57 | Zajímavý software
Minulý týden vyšla verze 1.0 open source diskusního fóra Discourse. Fórum je postaveno na Ruby on Rails, Ember.js, PostgreSQL a Redis. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv2. Přispěvatelé musí podepsat CLA opravňující Civilized Discourse Construction Kit, Inc., společnost stojící za Discourse, kdykoli kód přelicencovat (FAQ). Diskusní fórum Discourse je používáno například na stránkách Atomu, Dockeru nebo také Ubuntu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
31.8. 13:39 | Nová verze
Byla vydána nová verze PHP 5.6.0. Vedle oprav chyb mezi klíčové vlastnosti nové verze patří např. podpora pro nahrávání souborů větších než 2 GB, integrace debuggeru phpdbg, objevují se konstantní skalární výrazy nebo variadické funkce s proměnným počtem parametrů. Více v seznamu změn.
MMMMMMMMM | Komentářů: 14
29.8. 14:01 | IT novinky
28.8.2014 oficiálně zemřel ve věku 58 let Hal Finney na následky ALS. Jeho tělo bylo po smrti předáno společnosti Alcor Life Extension Foundation, která se zabývá kryonikou. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 285
27.8. 11:36 | Pozvánky
LinuxDays, konference, která se bude konat 4. a 5. 10. 2014 v Praze v Dejvicích, zveřejnila návrh programu (stále probíhá call for papers). Mezi již přihlášenými jsou přednášky z oblastí síťování, vývoje softwaru a dalších.
Jendа | Komentářů: 3
Hlasuji z:
 (84%)
 (11%)
 (2%)
 (1%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3127 hlasů
 Komentářů: 42, poslední 25.8. 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

OpenSUSE 10.2

13. 3. 2007 | Martin Tesař | Recenze | 27412×

Komunitní diskuse nad obchodně právní strategií firmy Novell neutichají, ale vývoj jednoho z nejoblíbenějších linuxových operačních systémů SUSE pokračuje svým tempem. Distribuce SUSE se stejně jako její komunitní odnož openSUSE dočkala přibližně po roce verze 10.2.

Asi před rokem jsem vyzkoušel tehdy zbrusu novou verzi openSUSE 10.0, a tak jsem byl zvědavý, kam se věci pohnuly.

Nová verze?

A to i přesto, že změna dvou čísel za desetinnou tečkou velký pokrok navenek nehlásá. Pravým opakem je např. označování operačního systému Mandriva – ti vydali verzi 2007 už někdy v říjnu 2006, což je na první pohled jistě účinný marketingový tah. Vzhledem k meziverzi 10.1 by neměl být mezi openSUSE 10.0 a 10.2 navzdory skromnému číslování menší kvalitativní skok než mezi Mandriva 2006 a 2007 (seznam hlavních změn - anglicky).

Zajímavým projektem, zejména pro začátečníky z Česka, se může stát od letošního 1. března ohlášená nabídka tzv. openSUSE subscription, tedy placené formy technické podpory pro uživatele openSUSE, kterou hodlá poskytovat provozovatel webového portálu suseportal.cz firma blue.point Solutions. Při instalaci ani při případných dalších problémech by tedy již ani nezkušený uživatel openSUSE neměl zůstat odkázán na dobrovolné rady komunity.

Instalační média

Každý uživatel toužící po SUSE si tedy může stáhnout nebo za cenu médií zakoupit variantu openSUSE a podle potřeby dokoupit technickou podporu (letošní zahrnuje i bezplatnou dodávku příští verze 10.3). Instalačních médií je však několik druhů, proto nejprve malý přehled:

Klasický způsob je instalace ze sady celkem 5 CD, doplněných o extra CD se softwarem z oblasti uzavřených zdrojových kódů (např. proprietární multimediální formáty). Pro základní instalaci SUSE, včetně desktopového grafického prostředí KDE či GNOME, stačí první 3 CD, další potřebné aplikace a doplňky je možné doinstalovat přes Internet.

Obsah těchto 6 CD je shrnut v instalačním DVD. Kromě toho mají uživatelé toužící po lokalizaci systému do exotických jazyků možnost stáhnout ještě extra Language Addon CD, což by mohlo zajímat uživatele ze Slovenska – čeština je obsažena již v základní sadě. Všechna tato média lze stáhnout jak přes internetové protokoly FTP a HTTP, tak přes torrent. Sada instalačních médií existuje ve třech verzích: pro 32bitové a 64bitové PC systémy a pro PPC.

Live DVD openSUSE 10.2

Zvláštním médiem je Live DVD – k tomu je třeba říci, že toto DVD není ani instalační (systém lze jen spustit, ale nikoliv nainstalovat), ani neobsahuje českou jazykovou verzi (vybírat však můžete z několika světových i méně světových jazyků - kromě samozřejmé angličtiny, španělštiny, němčiny a francouzštiny třeba dánštinu, italštinu, japonštinu, polštinu nebo čínštinu či brazilskou portugalštinu).

Provoz DVD je pomalý úměrně rychlosti mechaniky a designem se prakticky neliší od strohé výchozí instalace - není tedy nijak zvlášť upraveno pro používání bez instalace, neobsahuje žádné zvláštní nástroje nebo návody, které by uživateli použití ulehčovaly. Upřímně řečeno, stahovat přibližně 1,8 GB tohoto DVD se vyplatí asi jen těm, kteří si chtějí předem ověřit, že hardware jejich počítače si bude se SUSE 10.2 dobře rozumět, anebo si chtějí openSUSE (na DVD ve verzi s KDE i s GNOME) pouze předem prohlédnout.

suse 10.2 - livedvd_kde_vychozi
anglická verze, zdroj: www.novell.com

Instalace přes Internet – příprava

Protože přibývá uživatelů s rychlým a stabilním internetovým připojením, může být čím dál zajímavější poněkud riskantní a někdy zdlouhavá varianta instalovat openSUSE z repozitářů přes Internet. Protože tu jsem zvolil i v předešlé recenzi, rozhodl jsem se tuto metodu zopakovat.

Výhodou této metody je, že ušetříte prázdná média a, pokud jste zkušení uživatelé Linuxu, můžete si předem vybrat, které balíčky stahovat či nestahovat a ušetříte tak tedy i něco málo ze své linky i stahovacího času. Zjevnou nevýhodou je, že takto provedená instalace je unikátní a nelze ji patrně bez opětovného stahování rychle opakovat na dalším počítači (viz ale na konci popisu instalace zmíněné klonování systému pro Autoyast).

V případě tohoto druhu instalace vám pak stačí stáhnout „pouze“ asi 40MB ISO obraz bootovacího CD (o 20 MB méně než v případě verze 10.0), které po nabootování zavede ovladače pro zprovoznění sítě a umožní zadat potřebné údaje pro síťovou instalaci. Protože SUSE nenabízí žádné přednastavené parametry, je velmi důležité zjistit si tyto údaje předem, jinak budete muset instalaci přerušit, nabootovat zpět do funkčního systému a vyhledat si je.

První kroky instalační procedury působí podobně elegantně jako před rokem; snad jen občasná půvabná zimní dekorace první obrazovky ustoupila střízlivé dobré modré se stylizovaným logem v podobě chameleóna. To jediné, co musí český uživatel umět anglicky, je opět slovo Language, které přiřazeno ke klávese F2 skrývá výběr jazyka.

Zvolíte-li češtinu, změní se i menu úvodní obrazovky do naší mateřštiny. Nestálo by za úvahu nechat nabídku výběru jazyka po nabootování automaticky vyskočit? Tím by odpadla nutnost rozluštit i ono Language - pro některé laiky možná první těžší krok.

Menu obsahuje možnosti Spustit z disku (což je obvyklý start z pevného disku v případě, že si instalaci přece jen rozmyslíte anebo příliš dlouho váháte), Instalace, Instalace bez ACPI, Instalace bez „local“ ACPI, Instalace – bezpečné nastavení (Safe Settings), Záchranný systém (Rescue System), Test firmwaru a Test paměti. Kromě stručných pokynů pod klávesou F1 (Nápověda) lze nastavit ještě preferované rozlišení klávesou F3, rovnou instalační zdroj (F4) a případně ručně zadat speciální parametry jádra (F5).

Můžete tedy hned zadat do zdrojů instalace adresu FTP serveru (např. ftp.linux.cz) a správný adresář (pub/linux/opensuse/distribution/10.2/repo/oss). Mirrory repozitářů najdete např. na webové stránce cs.opensuse.org/Repozitáře. A pak už zbývá jen spustit konečně instalaci – zpravidla položkou menu Instalace.

Nezadáte-li zdroje hned na počátku, musíte tak učinit vzápětí, neboť při nabootování z minimálního ISO obrazu si instalátor hned rudě postěžuje, že „Could not find the openSUSE Installation Source“ - ano, anglicky. Hned vzpomenu, že ačkoliv počeštění SUSE včetně instalační procedury patří mezi naprostou špičku mezi distribucemi, i v předchozí recenzované verzi sem tam něco ještě přece jen zůstalo nedotaženo.

Dlužno říci, že se situace dle subjektivního dojmu změnila ve verzi 10.2 k lepšímu, ale i tak na několika málo místech zůstala angličtina. Nejsou to však, až na výjimky, místa kritická, a ani zde se nic dramatického nestane, neboť instalátor sám od sebe dostojí svému sdělení, že probíhá „Activating manual setup program“ - a ten manuální instalační program je pak už česky.

Zde můžete opět výběrem v textovém menu Spustit instalaci, vybrat zdrojové médium (v našem případě FTP), zvolit automatickou konfiguraci přes DHCP, a na výzvu po zadání IP serveru pak klidně vypsat adresu písmeny (např. již zmíněné ftp.linux.cz), spolu s adresářem repozitáře. Oproti verzi 10.0 již nevadí, začnete-li řádek s adresářem slashem (/), neboť ten bude rozpoznán a neutralizován coby %2f, takže tentokrát nebude hlášena chyba.

Vlastní instalace - výběr

Zavádění instalačního systému YaST v případě úspěšného spojení trvá pár minut, subjektivně oproti téměř 20 minutám ve verzi 10.0 došlo přece jen ke znatelnému zrychlení. Ve vzápětí spuštěném grafickém rozhraní instalátoru je tentokrát licenční ujednání (Smlouva k Novell Software) pěkně česky, ve verzi 10.0 byla licence ještě anglicky. Několikrát je třeba potvrdit aktivaci ovladačů („YaST nalezl USB-storage zařízení“ apod.) - ani pro laika nevypadá kliknutí na tlačítko OK nijak hrozivě.

Samotné rozhraní instalátoru je přehledně rozděleno: vlevo jsou vypsané jednotlivé kroky instalace, tedy jakási navigace, přepínatelná na stručnou základní nápovědu k právě probíhajícím krokům, ve třech blocích: Příprava, Instalace a Konfigurace. V každém kroku se lze vrátit zpět nebo instalaci přerušit, kupředu se postupuje tlačítkem Další.

Teprve zde určíte, zda půjde o zcela novou instalaci anebo o aktualizaci, můžete také přidat případné instalační zdroje „rozšiřujícího produktu“, a pak se asi 10 minut „inicializují katalogy“ - opět znatelné, asi třetinové urychlení oproti verzi 10.0 (bude samozřejmě také asi záviset na kvalitě internetového připojení).

suse 10.2 - yast_vyber_druhu_instalace
anglická verze, zdroj: www.novell.com

Nastavení času a výběr časového pásma by neměl činit problémy ani laikům – horší už to bude v následujícím kroku, totiž výběru „pracovní plochy“. Na výběr je GNOME a KDE, obě stále charakterizované podivným českým překladem jako „mocná a intuitivní prostředí“ a poněkud strohým výčtem rozlišení, že zatímco GNOME používá Evolution, Nautilus a Firefox coby poštovního klienta, správce souborů a webový prohlížeč, v KDE je pro totéž Kontact, Konqueror a Firefox a Konqueror (ano, Konqueror je uveden dvakrát).

suse 10.2 - yast_vyber_desktopu
anglická verze, zdroj: www.novell.com

Nevím, jako laikovi by mi to asi neřeklo nic, takže kromě přijatelného překladu slova „powerful“ stojí linuxová komunita před úkolem vyprodukovat výstižné a stručné charakteristiky dvou nejoblíbenějších komplexních desktopových prostředí.

Zatímco před rokem jsem zvolil třetí možnost, totiž minimální grafický systém (čtvrtá možnost je instalace bez grafického prostředí), tentokrát jsem se coby příznivce KDE odhodlal nainstalovat GNOME, v němž se snadněji vpravím do pocitů nováčka. 2,4 GB avizovaného zabraného prostoru na disku vypadají sice strašidelně, ale díky komprimaci to nebude pro stahování úplně tolik. Přesto doporučuji vyhradit si pro vlastní část stahování a instalace nějaký delší čas, např. přes noc.

Následuje ještě přehled instalačního nastavení, kde je možné přepnout mezi přehledným a expertním pohledem a kde můžete potvrdit předvybrané anebo zadat vlastní přípojné body (včetně oddílů se souborovým systémem operačního systému Windows, které se připojují do zvláštního adresáře /windows) – tato část je velmi citlivým krokem zejména pro nováčky.

Asistent připojení však maximálně pomáhá a kritické kroky, jako je připravené formátování oddílů, zobrazuje červeně. Když nebudete instalovat na pevný disk plný nejrůznějších oddílů, neměl by ani tento krok představovat výraznější problém. Za zmínku snad ještě stojí, že SUSE přešlo v předvýběru souborového systému z reiserfs na ext3, to ale není nic, s čím by si měl nováček lámat hlavu.

suse 10.2 - yast_shrnuti_instalace
anglická verze, zdroj: www.novell.com

V pohledu expertního nastavení je nadto možné odebrat či přidat skupiny balíčků předvybranému seznamu softwaru; pro běžného domácího uživatele např. asi nebude mít cenu Enterprise správa softwaru (ZENworks Linux Management), jehož plná funkčnost je, jak poznamenáno, dostupná pouze v sítích s ZENworks Linux Management, nebo Novell AppArmor apod. Nejsem si dokonce jist, jestli přítomnost těchto nástrojů nezpůsobí domáckému uživateli nějaká záhadná chybová hlášení během provozu, ale neodhodlal jsem se to zkoušet. Je samozřejmě možné i detailní odebírání a přidávání jednotlivých balíčků, pakliže projevíte speciální přání, i s kontrolou závislostí, ale vhodnější je ponechat tyto experimenty do nainstalovaného systému.

Dalším krokem je volba způsobu instalace zavaděče GRUB – právě zde je umístění zavaděče popsáno pouze anglicky („boot from boot partition“ atd.) a instalátor neobsahuje relevantní nápovědu. Stejně jako rozdělení a zřízení oddílů disků je tedy instalace zavaděče krokem, který vyžaduje jisté zkušenosti nebo znalosti.

Jen stručně poznamenejme, že instalace zavaděče do MBR (Master Boot Record) umožní spouštění více systémů výběrem z položek menu při startu. Instalátor detekuje a zapíše do konfiguračního souboru GRUBu víceméně korektně ostatní operační systémy, včetně Windows. Používáte-li již GRUB nějaké předchozí linuxové instalace, můžete nechat zapsat zavaděč do „boot partition“, tj. adresáře /boot na oddílu, kam openSUSE instalujete, a pak údaje z /boot/grub/menu.lst pečlivě přenést do konfiguračního souboru staršího GRUBu (nezapomeňte také na soubory jádra v /boot!).

Pak už zbývá jen konečné potvrzení instalace – máte poslední možnost si všechno rozmyslet, neboť teprve teď nastane případné formátování oddílů a pak již ta nejdelší a z uživatelova hlediska nejnudnější část: stahování balíčků a jejich instalace. Tato fáze bude trvat několik hodin a nevyžaduje žádné administrátorské zásahy, takže ani vaši přítomnost. Po skončení stahování a instalace počítač automaticky restartuje.

Doladění instalace

Proběhlo-li vše hladce, čeká vás po restartu už jen závěrečná konfigurace systému. Po ní se můžete rovnou poprvé přihlásit do hotové instalace SUSE. Na rozdíl od verze 10.0 nenabízí správce balíčků YaST explicitně doplňky jako TrueType fonty od Microsoftu ani ovladač od nVidia – ty si musíte později vhodným nastavením repozitářů přidat sami.

Přišel čas na zadání hesla systémového administrátora (s obligátním varováním, že je heslo příliš slabé), expertní volby šifrování hesla (DES, MD5 či Blowfish), jméno počítače a domény (případné sítě). V konfiguraci sítě můžete nastavit síťová rozhraní, VNC vzdálené správy, IPv6, DSL-spojení, modemy či proxy. Mimochodem, matoucí chyba je patrně v překladu řádku s IPv6, který v obou případech zní „Podpora protokolu IPv6 povolena“ (a tedy vypadlo v jednom případě slůvko „není“) - orientovat se lze na nabízené možnosti IPv6 buď povolit či zakázat (implicitně vypnuto).

Následuje test připojení k Internetu, který proběhne stažením nejnovějších poznámek k verzi (v češtině!), instalátor pak nabízí registraci v Zákaznickém centru slibující podporu a aktualizace pro produkt a správu své registrace – zde jsem zvolil „Nastavit později“, i když mě za to asi v „zákaznickém centru“ nebudou mít rádi. V této fázi je možné přidat další instalační zdroje, navrženy jsou dva: http://download.opensuse.org/distribution/10.2/repo/debug a http://download.opensuse.org/distribution/10.2/repo/non-oss.

Metodu ověřování uživatele zvolí většina domácích uživatelů lokální (/etc/passwd) – síťoví administrátoři mohou využít LDAP, NIS anebo doménu Windows, jakož i načíst údaje o uživatelích z předešlé instalace. Přidání nového lokálního uživatele proběhne zadáním (pravého) jména, uživatelského jméno (možno využít „originálního“ návrhu lxuser) a hesla. Administrátoři mohou přiřadit uživatelům možnost získávat systémovou poštu, instalace na domácím desktopu pro jednoho uživatele zase využije možnosti automatického přihlášení. V případě potřeby se lze přepnout do Správy uživatelů a parametry jednotlivých uživatelů doladit (ve výchozím nastavení je nově založený uživatel zařazen ve skupinách video, users a dialout).

Ještě proběhne zápis konfigurace systému; v poznámkách k verzi openSUSE 10.2 se můžete poučit např. o tom, že namísto nástroje cdrecord se nadále používá pro zápis na CD i na DVD nástroj wodim atd. Poslední přehlídka konfigurace hardwaru jako jsou grafické karty, monitor, tiskárny, TV-karty, zvuková karta, bluetooth… mimochodem bluetooth jsem se pokusil povolit, ačkoliv nebyl ve slotu žádný BT-adaptér – což kromě instalace balíčku bluez-utils pravděpodobně způsobilo vytuhnutí instalátoru při marných pokusech o detekci BT-zařízení. Nutný byl reset počítače, přičemž konfigurační část instalace bylo nutné opakovat, tentokrát jsem nastavení bluetooth bez adaptéru raději vynechal – vrátím se k němu později. Ve výchozím nastavení je také zapnutý firewall a SSH port blokován.

Hotovo, gratulace a konec konfigurace a tím i celé instalace. Administrátoři více počítačů patrně mohou využít možnosti „Klonovat systém pro Autoyast“, což stojí za pozdější prozkoumání, ale běžný uživatel prostě spustí nové grafické prostředí v nově nainstalované distribuci.

V grafickém prostředí GNOME – první dojmy

Výchozí nastavení prostředí GNOME vypadá poněkud stroze: prostá modrá tapeta s jednoduchým motivem, lišta ovládacího panelu je pro GNOME nezvykle dole a nepoeticky vypsané „Počítač“ spouští tam, kde jiná prostředí mají ozubené káčko či mandriváckou hvězdičku, nový typ uživatelského menu s integrovaným okénkem vyhledávacího nástroje Beagle, který pilně indexuje nejen vaše soubory, ale i navštívené internetové stránky, abyste neměli se zpětným hledáním čehokoliv potíže.

suse 10.2 - menu_aplikaci
suse 10.2 - beagle_nastaveni_vyhledavani suse 10.2 - beagle_nastaveni_vyhledavani_indexace

Názory na tento styl menu, které se snaží prvním výběrem aplikací nepřetěžovat Běžného Frantu Uživatele se jistě různí, ale nelze mu upřít jistý elegantní estetický dojem, stejně jako možná lepší orientaci pro úplné nováčky. Stejně tak patrně v rámci nematení uživatelů byla zachována ve výchozím nastavení pouze jedna pracovní plocha: tento trend „windowsovatět“ jinak velmi schopná desktopová prostředí se mi příliš nezamlouvá.

Volba kompletního prostředí GNOME zajistila bohatou standardní programovou výbavu běžné distribuce, kterou jistě není třeba vypisovat. Z přednastavených záložek webového prohlížeče Firefox se snadno dostanete na stránky openSUSE.org, kde můžete zahájit další túru za poznáváním tajů této linuxové distribuce.

Instalace proprietárních ovladačů

Jako uživatelé svobodné varianty linuxového operačního systému budete však muset trochu zapracovat, budete-li chtít nainstalovat např. proprietární ovladače grafické karty nebo podporu formátů MP3. Na stránkách openSUSE najdete podrobný návod, proto zde jen stručně pro případ grafické karty z dílny nVidia:

Přes řídící středisko YaST2 a položku Nastavit zdroje přidáte jako další zdroj FTP server nVidia: vyberete protokol HTTP, jméno serveru download.nvidia.com a adresář /opensuse/10.2. Tamtéž pakspustíte Správce programů a nainstalujete balíčky x11-video-nvidia a nvidia-gfx-kmp-"typ-jadra", kde typ jádra zjistíte z terminálu (např. Gnome Terminal) povelem uname -r: po čerstvé instalaci to bude zpravidla default.

Pak povelem sax2 -r (pro zadání povelu použijete terminál jako superuživatel anebo klávesovou zkratku Alt+F2) překonfigurujete grafický server Xorg – pozor obrazovka na chvilku přepne z grafického prostředí do textové konzole, prostě vydržte.

Co se týče „zapovězených“ formátů jako MP3 nebo win32 kodeků, přidejte stejným způsobem instalační zdroj Packman (zrcadla). Totem, coby výchozí multimediální přehrávač, hned po instalaci nepřehrává ani MP3, ani kódovaná DVD. Ale poté, co jsem si doinstaloval např. RealPlayer a po přidání zdrojů Gxine, bylo možné v openSUSE vyžívat se i multimediálně.

Jako poměrně zkušený a dlouholetý uživatel Linuxu jsem byl na tuhle „drobnost“ připraven, ale nováček, který neví, kde sehnat potřebné informace, by byl asi vedle. Stálo by vývojáře mnoho úsilí, vložit na desktop ikonku s odkazem na lokálně dostupný dokument s podrobným návodem na zprovoznění obvyklých multimédií, případně dokonce poskytnout vlastní skript, který se o to postará?

3D efekty

V openSUSE 10.2 je integrovaný okenní manažer Compiz, s jehož pomocí si můžete užívat i módních blbinek pod kódovým označením 3D desktop, tj. vlnění a prohýbání oken, jejich zprůhledňování či otáčení kostkou desktopu – vesměs hlouposti, pro které se mi dosud nepodařilo nalézt smysluplné využití. Kromě jediného: hezky se to předvádí a působí to efektně.

suse 10.2 - nastaveni_efektu_plochy suse 10.2 - 3D_efekty_kostka_plochy

Dav si však takové hračky žádá a bude čím dál více poté, co Windows Vista vyrukovaly se svým zázrakem Aero. V tomto kontextu se musím zmínit o tom, že efekty 3D desktopu mi v openSUSE fungovaly na plečce PII 400 MHz s 384 MB RAM a grafickou kartou nVidia GForce 4MX 440 64M - poněkud zadýchaně, ale fungovaly. Porovnejte si s tím hardwarové nároky Aero nebo vůbec samotných Windows Vista.

suse 10.2 - efekty_plochy_serazeni_oken suse 10.2 - zpruhlednovani_oken_1
suse 10.2 - zpruhlednovani_oken_2 suse 10.2 - zpruhlednovani_oken_3

Těžkopádný YaST

Z dalších prvních postřehů chci zmínit ještě stále velmi pomalého správce balíčků YaST; načítání zdrojů po spuštění i různé kontroly trvají zkrátka znatelně velmi dlouho. Možná je to objektivně nutné, ale nepůsobí to dobře, zvláště v porovnání s ostatními linuxovými správci balíčků – YaST v SUSE si dovolím označit za ten nejtěžkopádnější a nejpomalejší při užívání, který jsem kdy potkal. To je ale také prakticky jediná vážnější výhrada, kterou mohu zatím tomuto operačnímu systému učinit.

Závěrem

Zde svou recenzi instalační procedury nové verze openSUSE ukončím, neboť kvalifikovaně provést tímto operačním systémem, jeho přednostmi i problémy, náleží spíše jeho dlouhodobějším uživatelům, které tímto vyzývám, aby směle na tento článek navázali.

Závěrem lze říci, že instalační procedura openSUSE 10.2 se oproti verzi 10.0 znatelně zrychlila a získala o něco uživatelsky přívětivější podobu. Naopak instalace proprietárního softwaru, jako jsou ovladače grafické karty, kodeky či fonty, je v této svobodné verzi SUSE o něco málo těžší – ve zvolené konfiguraci není tato instalace nabídnuta, ani nejsou připraveny nástroje. Uživatel si tak musí pomoci víceméně „ručně“, proto zamrzí i nutnost vyhledat si samostatně potřebné návody.

Je možné, že je tato strategie poplatná dvojímu obchodnímu modelu: svobodně a zdarma poskytovaná verze se zkrátka přece jen něčím musí od té prodávané lišit. Vzhledem k oznámené možnosti českých uživatelů zakoupit si k openSUSE 10.2 a následujícím verzím technickou podporu za relativně malou částku, která by měla také s těmito úkoly a otázkami nezkušeným uživatelům pomoci, relativizuje se i tato nevýhoda svobodného operačního systému openSUSE.

Předchozí recenzi jsem končil velmi optimisticky a ani tentokrát si nemohu na instalační proceduru a první dojmy z openSUSE stěžovat, naopak: týmu SUSE se na první pohled povedl velmi kvalitní operační systém, který designem a možnostmi patří plně do 21. století, a přesto funguje uspokojivě svižně i na hardwaru ještě ze století minulého. Ačkoliv osobně používám jiné linuxové distribuce, zůstává SUSE jedním z favoritů pro doporučení Linuxu nejširší veřejnosti.

       

Hodnocení: 82 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

13.3.2007 00:23 CobrA_SK
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
s tym YaST-om musim len suhlasit (pouzivam SUSE 10.1). Pred spustanim musim kopu programov povypinat, lebo ma neskutocne naroky na pamat. Obcas nejaky ten respozitar nenajde, pripadne nedokaze pripojit instalacne DVD (pritom v mechanike je, aj cez /media sa da v pohode citat) a pritom staci ist do spravcu zdrojov a dat medzeru do cesty a zrazu zazracne to ide. Radsej pouzivam konzolove rpm.
13.3.2007 21:25 ra100 | skóre: 20 | blog: ra100
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
K tomu balickovacemu systemu v YAST:staci vypnut obnovenie zdrojov (v instalacnych zdrojoch)a potom je to v pohode.ved ani smart neobnovuje zdroje po kazdom spusteni.
15.3.2007 08:56 ra100 | skóre: 20 | blog: ra100
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
este doplnim dve veci 1.co sa tyka instalacie grafickej karty nvidia, netreba nic editovat v xorg ani nastavovat cez sax2.staci iba nainstalovat tie dva balicky(x11-video-nvidia a nvidia-gfx-kmp-"typ-jadra") a restart systemu. cize instalacia grafickeho ovladaca je taka jednoducha ako vo windows,ktoru zvladne bez problemov BFU. 2.co sa tyka pridavania repozitarov, podpory MP3, multimedii...,tak existuje v grafickej forme skript s nazvom konvenientSUSE a pre rozbehnutie xgl existuje opensuse-xgl-settings.(nieco podobne ako easyubuntu pre k/ubuntu)
saly avatar 13.3.2007 00:37 saly | skóre: 15 | blog: odi_et_amo
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Článek jsem celý nečetl, ale včera jsem instaloval SuSE 10.2 z DVD ... Nainstalloval jsem a hrůza ... Nevim, jak si někdo může myslet, že je to KDE menu dobrý ... Absolutně nepraktický ... Sice hezký, ale pro rychlou práci ne ... O YaSTu jsem slyšel, že se v něm dá spravovat úplně celej systém ... Hezký ... Půl hodiny jsem nastavoval síť a pak jsem zjistil, že se tam musí dát něco jako konec a ono se to uloží aź potom ... Já jsem zvyklej, aby se změny provedly hned ... Jinak pŕehlednost YaSTu příśerná ... Hlavně správa souftwaru ... Nainstallování ovladačů NVidie pro jistotu taky nešlo ... Nic jinýho jsem ani nedělal a dělat nebudu ... (Možná to chtělo čas oťukat si SuSE, ale na to nemam čas) Buď jsem měl blbej den, nebo nevim co ... Dělal jsem to sice asi pár minut, ale když se v tom nejde ani vyznat, tak hrůza ... Zlatá moje Fidorka Core 6 ... Jednoduchý, nemusim nikde nic hledat ... Mno ten comp nebyl muj ... Asi chameleona smažu a půjde tam Bubuntu(jednoduší,má větśí komunitu,atp) ...
13.3.2007 09:27 Usi
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2

1) Kde menu je JINE (nikoliv automaticky spatne), take mi trvalo, nez jsem si na nej zvykl, ale ted na nej nedam dopustit. Je to ale otazka cviku a lze samozrejme zapnout i puvodni menu.

2) .. Půl hodiny jsem nastavoval síť a pak jsem zjistil, že se tam musí dát něco jako konec a ono se to uloží aź potom ... .. a to ma jako prubezne ukladat kdyz napisete ip 123 save . save 122 save . save .... to jako v cem je vyhoda ? To jako urychli praci ?

3) ... Nainstallování ovladačů NVidie pro jistotu taky nešlo .... Nainstalovani ovladacu Nvidie je zalezitost asi 1 minuty i s restartem Xek a spociva v nainstalovani 3 balicku z repozitaru. To je teda fakt drina.

4) Nic jinýho jsem ani nedělal a dělat nebudu . ... nikdo vas nenuti. Jenom nevynasejte unahlene rozhodnuti o necem cemu (bez urazky) nerozumite.

Preji hezy den.
saly avatar 13.3.2007 14:54 saly | skóre: 15 | blog: odi_et_amo
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
2) Ano, mě to v polovině aplikací ukládá samo okanmžitě ... Kdyby tam bylo OK, tk neřeknu, ale koho napdane dát ukončit, aby se provedly změny?
3) Ano, kdyby ty balíčky šly nainstallovat hned a neplivaly půl kilometru dlouhej log o chybě, tak to je v poho(abych přiznal 1 z těch 3 se nainstaloval)
4) Se SuSE jsem zatím nikdy nepracoval, moźná je to unáhlený závěr, možná to chtělo víc času, ale Ubuntu, Fedora, Mandriva a hafo dalších na mě působily ze začátku hned dobře, nic sem tam nemusel půlhodiny hledat a párat se s tím(tedy ty základní věci) ... Také Vám přeji hezký den, Saly ...
17.3.2007 21:37 domek
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Na mě zase působí ta ostatní distra jako nedodělaná, nebo si s jejich použitím, jako desktop pro BFU, nevědí jejich tvůrci rady. To má za následek obavy uživatelů Windows z přechodu na Linux. YaST proto nabízí konfigurace v různých oblastech PC, a v podobách grafických formulářů. Každý vyplněný formulář se prostě volbou "Další" odešle ke zpracování a buďto je tam pokračování na jiném formuláři, nebo se požadované nastavení ukončí.

SuSE totiž musí udržovat vlastní databázi o nastavení systému, aby mohlo konfigurační akce nabídnout jako uživatelsky přívětivé formuláře. Je to analogie s registry u Windows. Má-li ale přitom mít možnost zpětných kroků se zachováním původního stavu, a současně v každém z kroků nabízet možnost přerušení celé akce rovněž se zachováním původního stavu, je vidět, že to dělali zkušení databázoví harcovníci transakčním zpracováním, aby eliminovali lidský faktor a v průběhu konfigurace čehokoliv nikdy nezahnali obsluhu PC do neřešitelné situace, kdy je možný jen reset, či dokonce vypnutí počítače k opuštění rozpracované akce a k někdy ani tak nejistému zachování původního nastavení konfigurace. Tím se tento konfigurátor liší od amatérských pokusů jiných distribucí o jeho napodobení, proto je i pomalejší. Zato je robustní, bezpečný a komplexní. Navazující konfigurace KDE řešená se stejnou filozofií to dále umocňuje.

Těm kdo tento nástroj používat nechtějí, nic nebrání ho vypnout a konfigurovat klasicky. Není však možné být jen trochu těhotný a to platí i pro YaST, když nevíte jak na vaše eventuální manuální zásahy do konfiguračních souborů zareaguje k udržení konzistence své databáze o konfiguraci, když se to neukončí alespoň spuštěním jakéhosi reorganizátoru SuSEconfig.

Nastavit síťové připojení je přitom jedna z nejjednodušších procedur co v YaSTu existuje, zejména s DHCP, kdy server je třeba implicitně v modemu/routeru ADSL.
13.3.2007 09:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Nevim, jak si někdo může myslet, že je to KDE menu dobrý ... Absolutně nepraktický ... Sice hezký, ale pro rychlou práci ne ...
V článku je sice řeč o GNOME, ale i tak jsem se nad tím zamýšlel obecně: Klasická podoba menu je výhodná "pro rychlou práci" pro ty, kteří již mají své zkušenosti, ale skutečný BFU se v takovém menu ztrácí (pozoruji).

Je tedy dilema, zda defaultně nasadit menu pro totální začátečníky, které je pro ně prostě přehlednější - jako to v GNOME, viz screenshot - i když nám zkušeným připadá zbytečně těžkopádné. Jenomže my zkušení si jednak můžeme za 10 sekund přidat na panel menu klasické anebo spouštět aplikace třeba přes Alt+F2 - prostě jak je kdo zvyklý.

Člověk, co si prvně nainstaluje linuxovou distribuci, ale i jako poměrně zkušený windowsák nejprve dost tápe - stručný výběr "oblíbených aplikací, posledních dokumentů apod." na první kliknutí a kompletní přehled na druhé - to může být v bloudění klasickým menu dost velká pomoc.

Mě to taky otravuje, protože už vím, co si chci spouštět a kde to v menu najdu, ale ověřil jsem si na několika BFU, že pro začátek je tento styl ze SUSE podstatně schůdnější. Proto mě docela mrzí hlasy některých zkušených linuxáků, kteří tomu nemohou přijít na jméno.
Asi chameleona smažu a půjde tam Bubuntu(jednoduší,má větśí komunitu,atp) ...
O té větší komunitě bych trochu pochyboval (alespoň v Česku), v nejlepším případě větší amatérskou komunitu, ale pravda je, že Ubuntu je čím dál tím lepší a lepší konkurence i takovým etablovaným distribucím jako Mandriva a SUSE. A jestli se nebudou chtít z vývoje Ubuntu poučit, za chvíli je převálcuje... Instaloval jsem v poslední době všechny tři a zatímco bych stále dal přednost Mandrivě a SUSE pro ty uživatele, kteří se do systému nebudou hrabat (také kvůli pečlivějšímu počeštění), pro "power-users" bych asi zvolil právě Ubuntu (stejně tak jako pro starší HW).
14.3.2007 13:13 dfsdf
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
sdfffsdfsdf sd fsd sd dfsdf
17.3.2007 21:50 domek
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
"... Nevim, jak si někdo může myslet, že je to KDE menu dobrý ... Absolutně nepraktický ... Sice hezký, ale pro rychlou práci ne ..."

To snad není pravda! Konfigurace čehokoliv se provádí jednou za instalaci, protože pak už to dělá co to dělat má, a ono zde záleží na rychlosti? To jsou tedy nároky. "Veškerý spěch toliko pro hovado boží dobrý jest", říkávali naši předkové a ti o tom něco věděli. Měli totiž čas si to ověřit.
4.5.2007 21:53 lojzek
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
A co takhle pravomyší klik ma ikonu menu a přepnout do KDE menu to by nestačilo? Chvíli mi to trvalo než jsem na to přišel, ale rozhodně to byl můj nejmenší problém se SUSE. Ať si říká gdo chce co chce za měsíc fungování na SUSE jsem neviděl chybovou hlášku, Kubuntu ji na mě vyhodil po 5-ti minutách a hned jsem byl rozhodnutej že Yast kterej běží na pozadí a ani o něm nevím mi vůbec nevadí.
13.3.2007 01:09 jesta.net | skóre: 6 | blog: Linux, Open Source a velke firmy... | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Par poznamek - plati pro IBM T22:
  • Zavislosti - pri instalaci si lze vybrat jakkoli malou mnozinu balicku k nainstalovani, ale yast ji stejne opravi a prida pulku inst. CD. Napr. mono nebo vsechny knihovny na pristup na smartcard nelze odebrat, protoze na nich zavisi pulka yast-* balicku
  • pomalost yastu - silena, nemam zrovna nejnovejsi stroj (mobile P/900 MHZ), a instalace 1 balicku pres yast/zypper trva skoro 10 minut. Radsi balicky stahuju jako rpm a instaluju pres rpm
  • zavislost na graf. prostredi - narozdil od opensuse 10.0 nefunguje automaticke mountouvani CD/DVD/USB flash do /media - zajistuje to az KDE/Gnome. Pouzivam windowmaker, takze mountuju sam (opakuji, v 10.0 to fungovalo...)
  • stabilita - nejprve se mi podarilo rozbehnout suspend/hybernate (celkem rychle, oproti 10.0, kde mi fungovalo jenom suspend2ram, a to jenom pri pouziti APM), a fungovalo to krasne. Postupne se mi vic a vic stava ze se suspend ani hybernace nepovede.....
  • podarilo se mi (na 3 pokus, kvuli soubojum s vyberem balicku) nainstalovat opensuse10.2 na usb flashdisk (1GB - bude pohanet robota), bez nejakych tweaku - nejvetsi (a zaroven jediny) problem byl dostat mnozstvi balicku natolik dolu, aby se to do 1GB cely veslo, a zaroven aby to slo nainstalovat (proto 3 pokusy)
Tot moje poznatky po cca mesici s openSuse 10.2. Docela lituju tech penez co jsem za to dal.... nevim, priste asi nainstaluju ubuntu :-)
You have to place another order in GORDON
13.3.2007 07:52 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Napr. mono nebo vsechny knihovny na pristup na smartcard nelze odebrat, protoze na nich zavisi pulka yast-* balicku

To byla pravda pouze v 10.1, ve verzi 10.2 to už neplatí.

pomalost yastu - silena, nemam zrovna nejnovejsi stroj (mobile P/900 MHZ)

Naopak, YaST je v 10.2 výrazně rychlejší než býval; vaším problémem bude spíš nedostatek paměti, pak je zpomalení celkem logické, ale není to tím, že by YaST byl pomalý.

Tot moje poznatky po cca mesici s openSuse 10.2. Docela lituju tech penez co jsem za to dal....

Hm… To je řeč o těch asi 100-150 Kč za vylisované DVD?

13.3.2007 09:35 jm
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2

Naopak, YaST je v 10.2 výrazně rychlejší než býval; vaším problémem bude spíš nedostatek paměti, pak je zpomalení celkem logické, ale není to tím, že by YaST byl pomalý.

A vsichni jsou blazni, jenom ja jsem letadlo. LOL :-D YaST je radove pomalejsi nez portage, coz je opravdu katastrofalni vizitka kvality, vazne neni co dodat. Trochu soudnosti.
13.3.2007 10:26 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Hm, co si přečíst příspěvek, na který reagujete?
13.3.2007 10:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Naopak, YaST je v 10.2 výrazně rychlejší než býval; vaším problémem bude spíš nedostatek paměti, pak je zpomalení celkem logické, ale není to tím, že by YaST byl pomalý.
Možná není pomalý YaST jako takový, ale pomalé je z uživatelského hlediska to, co YaST dělá, hlavně než se spustí a načte aktuální konfigurace - tipuji, že to bude tím, že zatímco jiné systémy pracují s rozdíly databází, YaST snad pokaždé stahuje kompletní seznamy software ze zdrojů znova (?).

Ve výsledku je to pro uživatele hlavně ve srovnání s konkurenčními správci instalace extrémně pomalé, spustíte YaST kvůli instalaci nějakého programu a on skoro 5 minut natahuje a načítá, než se vůbec spustí a dá vám možnost vybrat (člověk už skoro zapomene, co to vlastně chtěl). Argument nedostatkem paměti neobstojí právě ve srovnání s ostatními systémy, které se na tomtéž stroji chovají velmi svižně (vůbec nepočítám rychlost samotného stahování a instalace programů, ta může být jistě srovnatelná). Mám silný dojem, že je to prostě koncepcí YaSTu. A protože je nastaven jako výchozí, nedělá SUSE dobrou reklamu.
13.3.2007 11:46 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
YaST snad pokaždé stahuje kompletní seznamy software ze zdrojů znova (?).

U instalačních repository to nedělá, pokud jim omylem nezapnete refresh (v české verzi obnovit), k čemuž není důvod. U update repository se IIRC stahují pouze změněné soubory.

13.3.2007 22:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
U instalačních repository to nedělá, pokud jim omylem nezapnete refresh (v české verzi obnovit), k čemuž není důvod. U update repository se IIRC stahují pouze změněné soubory.
Nejsem si vědom, že bych cokoliv v tomto smyslu zapínal, což nevylučuje, že to bylo "omylem" - v tom případě je to ale taky špatně, neboť pokud nějaká funkce tak znatelně zpomaluje práci systému, mělo by to být někde u vypínání/zapínání řečeno. Zkusím to najít... tedy až mě YaST vůbec k sobě pustí.

Před chvílí jsem YaST spustil a právě se "Inicializuje..." (stahuje z repozitářů) už osmou minutu a odhaduji, že to bude ještě nějakou dobu trvat. To vše ještě předtím, než se ukáže jakýkoliv výběr. To pro ilustraci.
13.3.2007 22:33 Wesp
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jak tady čtu samé stížnosti, tak se musím ozvat. Jsem v podstatě začátečník ohledně Linuxu. Minulý msíc jsem stáhl SUSE 10.2 DVD a nainstaloval jako druhý systém vedle XP. SUSE používám každý den( pošta, Office, přehrávač MP3) a vše jede jak má. Nevím co ostatní uživatelé vymýšlí. Tož tak
13.3.2007 22:37 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Před chvílí jsem YaST spustil a právě se "Inicializuje..." (stahuje z repozitářů) už osmou minutu a odhaduji, že to bude ještě nějakou dobu trvat. To vše ještě předtím, než se ukáže jakýkoliv výběr. To pro ilustraci.
18 minut. Čekat tak dlouho na prosté spuštění nějakého nástroje bez možnosti interakce je dost fatální pro pocit uživatele a mezi distribucemi ojedinělé.

I poté, co jsem u všech zdrojů povypínal "Obnovit", trvá 5 a půl minuty od kliknutí na "Správce programů" a zadání hesla, než můžu začít v YaSTu vůbec začít hledat programy, které bych si chtěl nainstalovat.
14.3.2007 00:27 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Tak jsem si to zkusil změřit. V normálním nastavení (refresh pouze u update repository) 56 sekund, když jsem vypnul refresh i u něj, naměřil jsem 20 sekund. Ten druhý výsledek je samozřejmě ovlivněn i tím, že se podruhé většina lokálních souborů četla z cache a ne z disku. Tak či onak nemohu vaši zkušenost považovat za univerzální.
14.3.2007 08:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Tak jsem si to zkusil změřit. V normálním nastavení (refresh pouze u update repository) 56 sekund, když jsem vypnul refresh i u něj, naměřil jsem 20 sekund. Ten druhý výsledek je samozřejmě ovlivněn i tím, že se podruhé většina lokálních souborů četla z cache a ne z disku. Tak či onak nemohu vaši zkušenost považovat za univerzální.
Dobrá, kde je tedy problém? Jak to musí člověk, který si právě nainstaloval SUSE jako já způsobem popsaným v článku, nastavit, aby byl YaST (při spouštění!) aspoň srovnatelně rychlý jako správci software v ostatních distribucích?

Minuta až dvě jsou tolerovatelné (pakliže se viditelně něco děje), samo stahování a instalace vedlejší - tam je třeba počítat také s parametry připojení a výkonem počítače. Frustrující je a špatnou reklamu dělá to spouštění. Představte si, že někomu SUSE předvádím a řeknu: A takhle si pohodlně nainstaluješ programy: Kliknu na spráce software a 5 minut čumíme na "Inicializuje se..."

Je problém třeba v nastavených zdrojích a pomalým přístupem k nim? Jak tohle vyřeší člověk, co si právě podle návodu nainstaloval openSUSE?

PS. Protože jinak má SUSE moje sympatie (viz článek), skutečně mi nejde o to, nějak tento systém napadat, právě naopak, bych rád našel řešení pro zatím jedinou věc, která mi vadí.
14.3.2007 11:49 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2

Bez bližších informací těžko hádat, ale kdybych měl střílet naslepo, tipoval bych paměť. Současné verze (řekl bych, že od 10.1) modulů sw_single i online_update jsou paměťově dost nenažrané, takže na počítači, který nemá dost paměti, to může vést ke swapování, a tedy i drastickému zpomalení. Např. na jednom serveru s relativně rychlou konektivitou a 512 MB fyzické paměti, na kterém běží pár paměťově náročnějších služeb (zejména squid a amavis+AVG), je modul online_update neskutečně pomalý; důvodem je, že dokáže spotřebovat něco kolem 300 MB. Prostě ta distribuce je podle všeho stavěná na současný hardware a 512 MB je pro ni dolní hranice použitelnosti*.


* - to ale neznamená, že by nedokázala vystačit i s podstatně menším přídělem, třeba nedávné experimenty ([1], [2]) při malé velikosti fyzické paměti jsem prováděl právě na OpenSuSE 10.2

14.3.2007 12:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
300 MB paměti na jeden modul yastu? To bych osobně nebral jako distribuci stavěnou na současný HW, ale jako prasácky naprogramovanou aplikaci. To to mají v Javě a s přibaleným Jbossem? Skutečně netuším, proč se v jinak docela vychytaném Suse nikdo pořádně nevěnuje správci balíků, ba naopak tam dělají psí kusy typu zmd. Vždyť to do velké míry určuje komfort z používání distribuce.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.3.2007 12:45 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Tak jsem zkusil Qt verzi modulu online_update na svém desktopu a vytáhl to až na 568 MB, a to při pouhém zobrazení dostupných aktualizací (žádné nové nebyly). Nechápu… Začínám mít temné podezření, jestli k tomu staticky nepřilinkovali celé Mono (na mono-* balíčcích to nezávisí).
14.3.2007 12:52 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Tak to asi bude chtít důkladnější zkoumání, protože když se podívám, co mi ukazuje top, už hodnoty VIRT pro firefox a y2base dávají dohromady víc, než kolik je podle něj spotřebované paměti celkem.
14.3.2007 13:09 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
důvodem je, že dokáže spotřebovat něco kolem 300 MB. Prostě ta distribuce je podle všeho stavěná na současný hardware a 512 MB je pro ni dolní hranice použitelnosti
Zkoušeno bylo na 384M RAM, takže to tím být může. Nicméně zbytek distribuce kromě "Správce software" opravdu běhá i na předpotopním HW velice slušně (včetně přehrávání filmů z DVD), a jak jsem popsal v článku, dokonce i 3D desktop běží. O to víc prostě kontrastuje normálně použitelný systém na starším HW s jednou jedinou jeho částí, kterou je YaST.

Pokud 512M RAM byla dolní hranice použitelnosti, je to bohužel pro SUSE minus oproti ostatním linuxovým systémům, protože tam je minimálně o polovinu i více menší. V takovém případě bych si např. rozmýšlel používat tuto distribuci na notebooku (dodnes často 128-512M RAM) - naštěstí vím z praxe, že to tak není.

Člověk ostatně dokáže pochopit určitá zpomalení na paměť náročných aplikací třetích stran i některých např. grafických či jinak náročných funkcí, ale u systému samotného, vlastně jedné jeho části nota bene sloužící ke správě, to docela vrtá hlavou.

Pokud bych nabízel někomu Linux jako skutečnou alternativu k Windows Vista, dělal bych to také z toho důvodu, že lze nainstalovat a provozovat současný zbrusu nový systém na HW, na kterém běží slušně 6 let starý Windows XP - tohle je poměrně silný argument. Pokud se dolní hranice použitelnosti nějaké linuxové distribuce zvýší na dolní hranici použitelnosti Windows Vista, tento argument padá. Jistě není jediný, ale nutnost zakoupit nový HW kvůli up-to-date systému se zatím uživatelům Linux připomínala jen velmi decentně.
14.3.2007 13:15 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Možná jsem to měl spíš formulovat jako "dolní hranice pro pohodlnou práci". Ale jistý hint je ukryt asi už v tom, že instalátor se na systému s 256 MB fyzické paměti bez předem připraveného swapu ani nespustí…
4.5.2007 21:59 kecka
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Když to pustíš po telefónu tak se nediv, to pak nesváděj na Yast.
17.3.2007 20:12 štaflík
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Proboha člověče, pokud máte nastavené obnovování repozitářů a k tomu pomalé připojení, nebo to taháte z momentálně přetížených serverů, tak se nedivte, že to běží pomalu a hlavně nemelte kraviny o tom, že je YaST pomalý. YaST se v tuhle chvíli nudí a nedělá nic - čeká až se stáhnou informace o balíčcích. Kdyby to dělal jakýkoliv jiný systém, bude to trvat stejně dlouho. Prostě to jen čeká, až se stáhnou nějaká data. Trochu soudnosti...
17.3.2007 22:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Proboha člověče, pokud máte nastavené obnovování repozitářů a k tomu pomalé připojení, nebo to taháte z momentálně přetížených serverů, tak se nedivte, že to běží pomalu a hlavně nemelte kraviny o tom, že je YaST pomalý. YaST se v tuhle chvíli nudí a nedělá nic - čeká až se stáhnou informace o balíčcích. Kdyby to dělal jakýkoliv jiný systém, bude to trvat stejně dlouho. Prostě to jen čeká, až se stáhnou nějaká data. Trochu soudnosti...
Jakýkoliv jiný systém zvládne totéž (totiž být od startu připraven k interakci) nesrovnatelně rychleji. Je možné, že to souvisí s tím, že pro YaST je k rozumné rychlosti 512 MB RAM dolní hranice použitelnosti, jak se píše výše (kteroužto debatu jste si evidentně neráčil před svými výlevy ani přečíst). Na méně RAM je tedy YaST asi ten nejpomalejší správce balíčků, jaký jsem kdy měl tu čest poznat.

Jak byste nazval vy, když od spuštění uživatelem po připravenost k zadání úkolu trvá nějakému nástroji kolem 5 minut? Jestliže se v tu chvíli nudí a nedělá nic, totéž platí i o uživateli.

Podotýkám, že obnovování všech repozitářů je vypnuto, a jak píšu výše, toto hlemýždí tempo YaSTu je asi jediné místo, kde člověk v celé distribuci narazí, protože zbytek výborně funguje na tomtéž HW (včetně přehrávání videa, i přes Internet, na PII 400 MHz).

Z této perspektivy je prostě pomalost YaSTu nikoliv kravina, ale evidentní a zcela objektivní skutečnost, jak ve srovnání s balíčkovacími systémy jiných distribucí, tak ve srovnání s jinými nástroji vlastního SUSE.
17.3.2007 22:43 domek
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Když jsou ti ostatní konfigurační správci tak dobří a rychlí, tak který z nich umí důsledně po spuštění položky z menu kdykoliv zadávat zpětné kroky až do menu, se zachováním původního nastavení předchozích kroků a který z nich umí kdykoliv přímý návrat do menu se zachováním původního nastavení, jako to umí YaST?
18.3.2007 09:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Výhody, které popisuješ, nijak nesouvisí s rychlostí nebo pomalostí. Jak sis mohl v diskuzi všimnout, tak kritizována není vybavenost funkcemi, nýbrž dlouhé čekání na spuštění programu. I kdyby vám YaST uměl zavazovat tkaničky u bot, nic by to neměnilo na skutečnosti, že jeho start (v popisovaných podmínkách) dlouho trvá.
18.3.2007 10:01 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jak jsem ale v diskusi upozornil, problém není v tom, že by YaST byl skutečně pomalý, ale v jeho enormní paměťové náročnosti. Proto není nijak pomalý na systémech s dostatkem paměti, ale na hůře vybavených strojích ho zpomaluje swapování.
18.3.2007 13:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Proto jsem uvedl (v popisovaných podmínkách) :-)
13.3.2007 10:49 jesta.net | skóre: 6 | blog: Linux, Open Source a velke firmy... | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Napr. mono nebo vsechny knihovny na pristup na smartcard nelze odebrat, protoze na nich zavisi pulka yast-* balicku

To byla pravda pouze v 10.1, ve verzi 10.2 to už neplatí.

No v tom pripade hodne lituju uzivatele 10.1. Jak uz jsem psal, na 3-ti pokus jsem byl schopen najint nejmensi instalovatelnou sadu balicku (ale mono i smartcard v tom bohuzel byt muselo, abych nemusel pul hodiny potvrzovat ze jsem si vedom ze ty balicky jsou potreba pro x, x+1 .....)
pomalost yastu - silena, nemam zrovna nejnovejsi stroj (mobile P/900 MHZ)

Naopak, YaST je v 10.2 výrazně rychlejší než býval; vaším problémem bude spíš nedostatek paměti, pak je zpomalení celkem logické, ale není to tím, že by YaST byl pomalý.

Zase, velmi lituju uzivatele 10.1. No, asi to bude pameti, protoze pri prestupu z 10.0 na 10.2 jsem upgradoval a pridal k 256MB dalsich 128 MB. Bohuzel ani to asi nestacilo. Zipper si bere na 10 minut vic pameti nez firefox
Tot moje poznatky po cca mesici s openSuse 10.2. Docela lituju tech penez co jsem za to dal....

Hm… To je řeč o těch asi 100-150 Kč za vylisované DVD?

Rec je o tech 59.90$ + 9$ za dopravu. Velmi tech penez lituju, ale je to moje chyba, mel jsem kupovat na ebay, ne od novellu.
You have to place another order in GORDON
Rezza avatar 13.3.2007 19:29 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jast je pomaly a proto prvni co je, ze instaluji Smart :) Ten je stejne budoucnost!
13.3.2007 01:15 Jan Olšan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
"Stejně tak patrně v rámci nematení uživatelů byla zachována ve výchozím nastavení pouze jedna pracovní plocha: tento trend „windowsovatět“ jinak velmi schopná desktopová prostředí se mi příliš nezamlouvá."

... divné, KDE má virtuální plochy defaultně zapnuté.
13.3.2007 08:49 maleprase | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
potvrzuji. v KDE jsou plochy 2
Prcek avatar 13.3.2007 02:29 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Asi bych se vyhnul pouzivani terminu operacni system a pouzil bych presnejsi: distribuce.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
13.3.2007 04:22 Michal Ludvig | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Asi bych to neresil. Kdo cte ABClinuxu vi jaky je v tom rozdil a kdo nevi jaky je v tom rozdil, tomu je to fuk a nejspis stejne necte ABClinuxu ;-)
13.3.2007 08:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
V tomto smyslu jsou si ty termíny rovnocenné. OpenSUSE je plnohodnotný operační systém. Kromě toho je to také jedna z linuxových distribucí. Přečte-li si článek člověk, který se kolem Linuxu nemotá, bude pro něj daleko podstatnější vědět, že se mluví o operačním systému než o distribuci (a řekl bych, že tohle je i důvod, proč to tak autor článku používá).
13.3.2007 10:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Asi bych se vyhnul pouzivani terminu operacni system a pouzil bych presnejsi: distribuce.
Já bych naopak řekl, že je na čase pomalu přestat tuto speciální charakteristiku linuxových operačních systémů, která je de facto odborným žargonem, v obecně zaměřených kontextech používat (podívejte se na stránky jednotlivých "distribucí": "Ubuntu is a complete Linux-based operating system").

OpenSUSE je především operační systém, a až další charakteristika je, že je to linuxová distribuce. Mimo linuxovou komunitu je nadto pojem "distribuce" v podstatě nesrozumitelný a vyvolává jiné konotace. "Operační systém založený na Linuxu" či "linuxový operační systém" je podle mě přijatelnější formulace, která je zároveň dostatečně korektní.

"Distribuce Linuxu" mj. působí dojmem, že existuje nějaký konkrétní operační systém "Linux" a distribuce vznikají jeho pouhou úpravou, což je pravda jen v jednom významu pojmu "operační systém", a to v tom odbornějším, jak se v obecném kontextu dnes nechápe.

Je to spíše naopak: pojem Linux zahrnuje vlastně všechny konkrétní distribuce, tj. operační systémy na linuxové bázi, kterou pak mají více či méně společnou a díky níž jsou vzájemně kompatibilní, přičemž znovu, tato kompatibilita se ani tak netýká koncových uživatelů, ale odborníků, kteří systémy dávají dohromady, případně administrátorů, kteří se mohou inspirovat řešením problému v jiné distribuci (ale musí ho pak většinou přizpůsobit).

Koncový (power) uživatel ale vnímá dvě různé distribuce jako dva různé operační systémy, z nichž každý má svá specifická řešení a návody, specifickou správu instalace programů a různou míru uživatelské přívětivosti.

Což je také zájmem firem i jednotlivců či amatérských týmů, které se produkcí distribucí zabývají: ty určitě chtějí "prodávat" a dělat reklamu pro svůj plnohodnotný operační systém, nikoliv "Linux" obecně (mnou stále omílaný příklad: automobilka taky neprodává "Nafťák", ale auto své značky, jehož typ motoru je až druhořadá odbornější charakteristika).

Zkuste si taky odpovědět na otázku typu "nainstaloval jsem si Linux..." - jako první se zeptáte na distribuci, tj. konkrétní operační systém, abyste mohl pokračovat.

To neznamená, že by bylo třeba vyhýbat se pojmu Linux - ale používat ho důsledně buď jako přívlastek nebo ve spojení s konkrétním názvem distribuce, anebo opravdu jako souhrnný pojem pro všechny linuxové distribuce. V tomhle smyslu je "linuxová distribuce" pouze odborná obecná charakteristika rovnající se významem pojmu "operační systém na bázi Linuxu" či "operační systém linuxového typu".

Krátce a jednoduše: používáním pojmu "operační systém" pro Gentoo Linux, openSUSE, Ubuntu atd. se můžeme zbavit navenek prezentovaného dojmu, že "Linux" je konkrétní operační systém, a že tedy liveCD "Lhotix" Franty z Horní Dolní je totéž co SUSE Linux Enterprise Desktop (totiž "Linux"), pouze jinak přebarvený a s jiným názvem, a nikoliv dva rozdílné operační systémy s vlastními týmy odpovědných, které mají společnou toliko stejnou bázi.
13.3.2007 07:55 proky.hb
Rozbalit Rozbalit vše bootovani po instalaci???
zdravim,

opensuse 10.2 je sice kvalitni distribuce, ale ja ihned po nainstalovani mam takovy problem a to, ze se mi nenainstaloval, nebo nejak spatne, zavadec. Presna situace je, ze mam na 1 log jednotce win xp, na druhou jsem nainstaloval suse, nicmene poc bootuje automaticky do xp, bez moznosti vyberu.

Nevite nekdo co s tim?

diky
13.3.2007 08:16 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: bootovani po instalaci???
Zkontrolujte si, kam jste bootloader nainstaloval.
13.3.2007 08:18 tucnacek
Rozbalit Rozbalit vše Re: bootovani po instalaci???
man lilo, man grub
13.3.2007 21:23 JardaH
Rozbalit Rozbalit vše Re: bootovani po instalaci???
Taky jsem GRUBem problem a reseni bylo v prepsani souboru /boot/grub/stage2 souborem /usr/lib/grub/stage2. To neni z me hlavy, ale najite na Internetu. Snad to pomuze...
13.3.2007 08:31 zeki
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
".. uživatelé toužící po lokalizaci systému do exotických jazyků možnost stáhnout ještě extra Language Addon CD, což by mohlo zajímat uživatele ze Slovenska."
No fajn. Zamerna formulacia, ci nahoda? Do akej skupiny exotickych jazykov to teda slovencina patri?
13.3.2007 08:39 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Těch, které jsou podporovány, ale nepatří mezi "first-tier" (english, french, italian, spanish, german, brasilian, portugese, chinese, japanese and czech).
13.3.2007 10:16 zeki
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Zaujala ma tá slovná formulácia, ktorá uvádza možnosť stiahnutia extra Language Addon CD. Slovenčina a exotika, zaujímavé spojenie. Nič viac, nič menej.
16.3.2007 14:54 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Holt mluvíš exotickým jazykem, tak si to tak neber. ;-)
16.3.2007 19:48 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
No, vždyť my taky. Jediný důvod, proč je čeština mezi first-tier jazyky, je IMHO to, že je tady už léta docela aktivní pobočka SuSE.
13.3.2007 08:46 joha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
I kdyby byl Windows "zlatý" nelze ho používat z morálních důvodů.
I kdyby byl OpenSUSE "zlatý" nelze ho momentálně používat z morálních důvodů.

Čerpání výhod z patentů jako nastroje pro zválcování konkurence je ve světě svobodného software neakceptovatelné. Neporušit zákony ještě neznamená jednat čestně. Jsou i mnohem vyšší hodnoty, které logicky vyplývají ze stávajících smluv. Jestliže se někomu podaří takovéto smlouvy obelstít pro svou chvilkovou převahu nad konkurencí i za cenu toho, že uzavře smlouvu se skutečným nepřítelem nelze toto jednání přehlížet a tvářit se, že se nic nestalo!

Každý může udělat chybu. Tu je však pak třeba napravit. Vůbec ale nevidím snahu ze strany Novellu očistit distribuci OpenSUSE. Ze strany firmy Novell podepsání této smlouvy je výrazem hluboké ignorace vzájemné pomoci, jaké tato firma čerpá ze společenství Svobodného Software. Stačí jen vycouvat z patentové dohody z Microsoftem a potvrzení svých závazků jako beneficienta Svobodného Software. Pak zase bude vše OK a SUSE se bude moci opět upřímně dívat ostatním uživatelům Svobodného Software do očí.

Kdo má rád SUSE podpořte jeho očištění. Dejte najevo, že Vám to není jedno jakou filozofii si teď Novell zvolil. Ať se zase říká o Novellu že je schopný a ne všeho schopný.

13.3.2007 09:16 kerala
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
Společenstvo pravdy a lásky vždy zvítězí aneb pokrytecký moralista.
13.3.2007 09:37 ja
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
jses pako, co vic ti rict. smlouvu jsi necetl a asi ani nechces.
13.3.2007 10:42 undertaker | skóre: 17 | Košice/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
A ty jsi ji cetl?! To by mne velice zajimalo, jak si se k ni dostal.
Only man who sells empty boxes is the undertaker.
13.3.2007 10:52 ja
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
ok, omlouvam se za nepresnost -> jeji souhrn od Novellu. Novell nikoho nezradil, akorat vyjednal pro sve zakazniky jistotu, tedy zvysil hodnotu SuSE.
13.3.2007 11:44 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE - filozofie
Suhlasim a preto pouzivam Ubuntu, ktore je aj odhliadnuc od OSS ideologie, ovela lepsie ako openSUSE.
13.3.2007 08:59 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
S těžkopádným Yastem v Suse souhlasím. Poslední dobou jsem měl tu čest používat uprmi, yast, yum, smart a apt* a yast z toho vyšel nejpomalejší. Na urpmi mi vadil pouze šílená velikost těch hdlist.cz, které musí stahovat a trochu taky to, že nemá aptí syntaxi :-)

Pokud bych měl sestavit žebříček, podle toho, jak dobře se mi s nimi pracovalo, bylo by to
  • aptitude (apt)
  • smart
  • yum a urpmi
  • yast
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
kouzer avatar 13.3.2007 09:14 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jakou mate zkušenost se smartem na openSUSE 10.2?
Linux user #448944.
13.3.2007 09:54 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Zatim dobrou. Vyresilo mi to problemy s Yastem a je to mnohokrat rychlejsi.
13.3.2007 10:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jakou mate zkušenost se smartem na openSUSE 10.2?
Bohužel není ve výchozí instalaci - je třeba ho vědomě doinstalovat a konkrétně v testované verzi se nainstaluje s anglickým GUI. Což není právě něco, co by nováčka pozvalo k používání Smartu namísto integrovaného YaST.
Honza Soukup avatar 13.3.2007 11:23 Honza Soukup | skóre: 11 | blog: just_asking | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Výbornou, mnohem rychlejší než yast a alespoň u mě vše běhá jak má.
Kiss my shiny metal ass!
13.3.2007 12:50 Vinicius
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Bezi to, ale jeho GUI se nedokaze vyrovnat s nekterymi "chybami vstupu", treba kdyz u deseti balicku nejsou podpisy, tak se musi 10x odklepnout dialog. A porad jeste neumi s kanalem typu "rpm directory" zachazet jako s vymenitelnym kanalem.
13.3.2007 14:45 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Mno, já ho používám spíše z nutnosti, než z nadšení.

Smart GUI padá, manažer repozitářů je nespolehlivý, občas se prostě neuloží a vy přidáváte přidané znova a znova, strašně vyvádí kvůli nepodepsaným balíčkům, GUI je spartánské až minimalistické atd.

Ale na rozdíl od Yastu alepoň funguje, když dám update metadat, tak mám jistotu, že se metadata načtou pro všechy repozitáře, Yast zhusta rád na některé zapomíná a jen trikem mu to musíte připomínat. Není nejrychlejší, ale už je to rychlost (pomalost) únosná, i při velkém počtu alternativních repozitářů. Na Apt to nemá, ale koneckonců, jak často upgradujete? Já tak jednou za 14dní a to se snese.

Ještě je tu Yum s GUI Yumex, nicméně je zoufale pomalý, jako Yast sám. Po každé akci se automaticky updatují metadata, a to si pak můžete skočit uvařit kafe, když máte repozitářů více jak běžné minimum.

Pro Suse je k dispozici Apt a Synaptic. Apt dokonce zcela oficiálně. Tahle dvojice, to jsou moji favoriti. Rychlé, vyspělé (matured), cross-distribuční, tak to má být. Ale Apt je od verze Suse10.2 nepoužitelné, protože většina repozitářů přešla na jiný formát metadat, XML based, tváří se to jako standard, bohužel verze Apt v Suse není s podporou tohoto formátu zkompilována. Existuje i alternativní verze v contrib repozitáři, ale ta je také nepoužitelná, má drsný memory leak, který dokáže zablokovat systém na několik minut než to konečně spadne.
kouzer avatar 18.3.2007 20:55 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Tak jsem smart zkoušel a bohužel to nepracuje jak bych si představoval. Příkaz smart update proběhne v pohodě, ale smart upgrade už ne. Stáhnou se všechny balíčky, ale místo instalace vyběhnou jen warnings. Zkoušel jsem pak instalovat balíčky ručně a to šlo... Nechápu v čem je problém. Poradíte někdo? Proběh vypadá takto (zkráceně):

Upgrading packages (7):

k3b-1.0-100.pm.0@i586 kdepim3-kpilot-3.5.6-24.7@i586 xorg-x11-Xvnc-7.1-33.1@i586 kde3-windeco-suse2-0.4.1rc1-2.guru.suse102@i686 libzypp-2.14.2-1.1@i586 kdeaddons3-konqueror-3.5.5-5.1@i586 release-notes-10.2.19-1.1@noarch

Downgrading packages (5):

kdebase3-3.5.5-102.1@i586 kdelibs3-3.5.5-45.2@i586 ktorrent-2.1.1-1.guru.suse102@i686 x11-video-nvidia-1.0.8776-1@i586 xine-lib-1.1.2-40.1@i586

Removing packages (1):

nvidia-gfx-kmp-default-1.0.9631_2.6.18.2_34-0.1@i586

Committing transaction...
Preparing...

error: file /opt/kde3/share/config.kcfg/kpilot.kcfg from install of kdepim3-kpilot-3.5.6-24.7 conflicts with file from package kdepim3-3.5.5-36

error: file /opt/kde3/share/services/memofile-conduit.desktop from install of kdepim3-kpilot-3.5.6-24.7 conflicts with file from package kdepim3-3.5.5-36

error: file /usr/lib/libxine.so.1 from install of xine-lib-1.1.2-40.1 conflicts with file from package libxine1-1.1.4-0.pm.0

Linux user #448944.
13.3.2007 09:18 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
>> Na výběr je GNOME a KDE, obě stále charakterizované podivným českým překladem jako „mocná a intuitivní prostředí“ .... Nevím, jako laikovi by mi to asi neřeklo nic, takže kromě přijatelného překladu slova „powerful“ stojí linuxová komunita před úkolem vyprodukovat výstižné a stručné charakteristiky dvou nejoblíbenějších komplexních desktopových prostředí. <<

Podle mého (laického) názoru by bylo krokem vpřed, kdyby tam bylo k dispozici pár ukázek, jak vlastně to "záhadné" Gnome a KDE vypadá.
13.3.2007 10:56 oziris
Rozbalit Rozbalit vše synchronizacia so ZENworks
mozno trosku lame otazka ale zaujimalo by ma na co vlastne sluzi ZENworks? Pripadne je jeho synchronizacia s Yastom nutna?
13.3.2007 12:03 .
Rozbalit Rozbalit vše Re: synchronizacia so ZENworks
Wikipedie napoví ;-)
13.3.2007 11:11 6205
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Odkedy je potrebne do Suse 10.2 pridavat podporu MP3 ? Pokial viem, je uz standarde tam a ms fonty su ponuknute hned po skonceni instalacie v aktualizaciach...Nejak moc povrchny clanok, kazdopadne ten YaST je fakt bieda...
13.3.2007 13:24 Jan Olšan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Pokud stahnete i seste CD, tak vam MP3 pojedou, stači nainstalovat realplayer a helix engine...

Real u mě stoupl...
13.3.2007 13:31 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
openSUSE na 6 CD je masochizmus, jednoznacne treba kupit/stiahnut DVD a tam je MP3 default, spolu s Flashom, Javou, Acrobatom atd...
13.3.2007 17:35 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Kdepak Opensuse 10.2 lépe udělá ten kdo si počká na 10.3 Mezi mnoha vylepšeními jmenuji alespoň ty nejdůležitější: zrychlení balíčkovacího systému v YASTu, rychlejší boot systému, opensuse-updater i pro Gnome, zmd nebude instalováno defaultně, podpora pro čtečku prstů, vylepšené uspávání do RAM, samozřejmě nejnovější verze desktopových prostředí, podpora OpenXML v OpenOffice.org a mnoho dalších. Určitě je na co se těšit. Mě se nechce čekat, takže se budu dál držet svého Kubuntu, Ubuntu a už se těším na 7.04 Feisty Fawn
14.3.2007 00:02 papundekl | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
To je zvlastni, ze budouci verze vseho jsou tak skvele a jakmile se z nich stanou soucasne verze, tak jsou desne problematicke.
18.3.2007 18:39 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Asi Murphy. :-) Každopádně na YaSTí paměťovou náročnost při správě SW jsem si stěžoval taky a prý se na tom pracuje. Totiž na jejím odstranění. :-) Totiž na odstranění té náročnosti. :-D
14.3.2007 00:22 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Kdybych měl vždycky raději čekat na příští, lepší verzi, měl bych dodnes MS-DOS 5.0…
14.3.2007 13:06 kolebaba
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
koho zajima nejakej dos kdyz je venku vista a je fakt husta
14.3.2007 13:10 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jenže další verze bude určitě ještě hustší, tak proč ztrácet čas s nějakou Vistou a nepočkat na ni? :-)
19.3.2007 22:31 Pepan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Jo, Vista hustá je. A nejhustší na ní je, že když člověk nemá Vista certifikovaný všechny komponenty v PC, který by se teoreticky daly využít k nelegálnímu kopírování videa apod. (což je mimochodem i graf. karta a monitor, který nikdo koho znám "Vista certifikovaný" nemá), pak systém záměrně sníží kvalitu videa (sníží rozlišení a pak je zase dopočítá na původní hodnotu) a stejně tak zvuku.
A aby nějakej filuta se nepokusil Visty oklamat, testují Visty systém 30x za sekundu na přítomnost necertifikovaných komponentů, a to i když se nic neděje. Při videu dokonce pro každý snímek zvlášť.
A jestli se tady řeší optimalizace YaSTu, aby jel co nejrychleji na "co nejstarším" HW, v případě Visty jde o záměrné zpomalování ;) (Nemluvě o tom, že nebude možnost použití univerzálních ovladačů pro "Vista certifikovaný HW", či že výrobci ovladačů, aby byli Vistou certifikováni, musí používat nástroje k záměrnému znepřehlednění kódu...
A vzhledem k tomu, že masy "neznalých" lidí Visty chce, což nutí výrobce na politiku MS přistoupit, aby nepřišli o zisky, jsem zvědavej, čeho se dočkáme...
22.3.2007 17:24 Jan Olšan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Lidi, lidi, věřili byste, že Yast je pomalý jak perestroika jenom v grafickém režimu? Včera jsem to instaloval v takovém tom ascii pseudo-gui (na začátku zmáčknete F3 a místo vesa,1024na768,8000na600 atd vyberete text).

Zatímcov grafice yast čeká po každém "další", nebo jakékoli jiné akci několik sekund, tady je to okamžitě. Kde grafický yast prodlévá v řádu minut, máte v textovém pár sekund. Neuvěřitelné. Respektive uvěřitelné - takhle by to mělo probíhat normálně.
2.6.2007 13:35 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.2
Zdravím, som ako nás tu voláte, ak som to dobre pochopil BFU alebo lama. Problém začal, keď som sa rozhodol prejsť na Linux a dať zbohom oknám. Mám zostavu: GigaByte 965P-DQ6, rev.3.3 Core 2 Duo, Conroe E6600 2GB DDR2 800MHz CL5 KINGSTON HyperX(kit of 2) VGA Gigabyte GeForce 8800 GTS

Celý nadšený som stiahol DVD Mandriva 2007.1 32bitová verzia Nainštaloval do PC, kde pred tým už bol XP. Nastavil všetko potrebné (to som si myslel ja) reštartoval Linux. PC nabehlo a mal som na výber cez LILO buď Linux alebo Win.

Najprv som skúsil XP v obave či som neprišiel o dáta ten nabehol v poriadku. Reštart a ideme na Linux, veď všade píšu ake je to jednoduché " a teraz stačí len " (na túto vetu začínam byť už alergický) Linux nabehol v textovom režime a zjavne mu niečo chýbalo. Dobre reštart - XP - manual k Linuxu - vytlačiť potrebnu časť.

Nepodarilo sa mi ho rozchodiť. Deň hľadania a čítania, ďalší, sťahovania 64bitovej verzie. Prečo? ani sám neviem ale niekde som sa dočítal, že C2D podporuje 64bit. Tak som génius prišiel na to, že mi Linux nejde preto, lebo mám zlú verziu.

Ďalšia inštalácia reštart a textový režim. No dobre chyba je vo mne.

GeForce 8800 GTS nemá podporu preto mi to nejde. Podla manualu som prepol už ani neviem kam ale Linux nabehol v grafickej podobe ale bez 3 D. Nevadí rozbehám to.

V maunáli je pisane, že " stačí stiahnuť driver z nvidia.com a niekam si ho uložiť aby bol po ruke." Fajn reštart do XP stiahnutie nvidia.xxx.xx.xx.xx.xx.xx.x.x.x.xx.xx.run

Zabudol som sa zmieniť, že net som jednoducho nerozbehal cez Linux, lebo nenašlo sieťovú kartu a vraj je problém s Gigabit LAN Controller (Marvell 8053)

Znovu Linux podľa manualu ctrl alt f1 prihlasit sa ako root init 3 a teraz stači zadať "sh nvidiaxxx.xx.xx.xx.xx.xx.x.x.x.xx.xx.run" a postupovat podla pokynov.

Už ked som zadával "sh" som tušil, že s toho nič nebude. Lebo podľa mna uložiť je "po ruke v XP na ploche" a že to ten ovládač nemôže najsť mi bolo jasne po ENTER.

Nevadí, už nemusím prepínať do XP prečítam si po init 5 manual v Linuxe.

3 dni hľadania bádania a asi 10 x inštalácia. Výsledok sieťovka ani ťuk grafika tiež. Odpovede na fórach, no aby sa nik neurazil pre mňa, ako keď sa píše o sci-fi.

Nevadí, rozbehám to ideme ďalej.

Stiahol som SUSE 10.2-64bit Začiatok inštalácie vyzeral sľubne, keď mi vypísalo, že mám dosku DQ6. Hovorím si paráda už som v Linuxe "Mierne pokročilí" :-))

Výsledok ten isty sietovka ani ťuk a ovládač na GK tiež.

Nevadí, počkam či už na radu, ktorá ma nakopne, alebo na distro, ktoré už bude rozpoznávať HW ktorý mám.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.