abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 09:11 | Zajímavý článek

Mozilla.cz informuje o vylepšování vlastních about: stránek Firefoxu, konkrétně o odstraňování volání funkce eval() z těchto stránek. Tyto stránky mají přístup k interním součástem Firefoxu, ale protože jsou napsané v HTML a JavaScriptu, mohou být cílem podobných útoků jako webové stránky zobrazované v prohlížeči (např. vložení cizího kódu nebo obsahu), jen s potenciálně závažnějším dopadem. Pokud by se někomu skutečně povedlo kód do

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
dnes 08:55 | Zajímavý projekt

Uživatel GitHubu joeycastillo představil The Open Book Project, jehož cílem je vytvořit open-source čtečku elektronických knih. Projekt se zatím nachází v rané fázi vývoje, už nyní ale obsahuje použitelný návrh hardware prototypu „Feather Wing“, jehož cílem má být ověření konceptu na 4,2palcovém displeji. Tento koncept je postaven na kitu Adafruit Feather M4 Express, který ovládá hlavní desku s displeji a tlačítky. Po úspěšném ověření

… více »
Bystroushaak | Komentářů: 22
dnes 05:00 | Nová verze

Byla vydána verze 5.0.0 svobodného systému pro detekci a prevenci průniků a monitorování bezpečnosti počítačových sítí Suricata (Wikipedie). Přehled novinek v oficiálním oznámení a v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:33 | Zajímavý projekt

Byly zveřejněny schémata, firmware a instrukce pro sestavení trackballu Ploopy. Ten používá Arduino, senzor PMW3360 a 1,75palcovou kouli. Zdrojové soubory jsou šířeny pod open-hardware licencí CERN a GNU GPLv3. Tvar je inspirovaný klasickým trackballem Microsoft Trackball Explorer, jehož výroba byla ukončena kolem roku 2005 bez náhrady; projekt Ploopy se k tomu ale z právních důvodů nehlásí. Již vyrobené díly je možno objednat za 200 kanadských dolarů. Další podrobnosti v příspěvcích uživatele crop_octagon na Redditu.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 18
včera 20:22 | Nová verze

Vyšlo desktopové prostředí KDE Plasma 5.17. Novinkou je např. „noční režim“ (pro X11, nejen Wayland), skrytí upozornění při prezentacích (když je připojena obrazovka se stejným obrazem), lepší podpora HiDPI, optimalizace využití zdrojů a mnoho drobných zlepšení a oprav.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
včera 12:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 169. brněnský sraz, který proběhne v pátek 18. října od 19:00 v restauraci Racek (Jungmanova 5). Před srazem proběhne v 18:00 komentovaná prohlídka nových prostor hackerspacu base48 (přístup je z Mojmírova náměstí).

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
včera 05:55 | Bezpečnostní upozornění

V příkazu sudo byla nalezena a ve verzi 1.8.28 byla již opravena bezpečnostní chyba CVE-2019-14287. V souboru /etc/sudoers lze nastavit, aby daný uživatel mohl konkrétní příkaz spouštět s právy libovolného uživatele (ALL) nebo libovolného uživatele kromě uživatele root (ALL, !root). Spustí-li tento uživatel daný příkaz se sudo s volbou -u#-1 nebo -u#4294967295, tj. pod uživatelem -1 nebo 4294967295, nebude vyžadována autentizace a příkaz se spustí pod právy roota.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 01:33 | Nová verze

Po více než roce a čtvrt od vydání verze 3.7.0 byla vydána nová verze 3.8.0 programovacího jazyka Python. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Podrobný přehled změn v Changelogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 15
14.10. 16:11 | IT novinky

Ke zhlédnutí na Invidious a YouTube je videozáznam rozborky a sborky mobilního telefonu Librem 5.

Ladislav Hagara | Komentářů: 52
14.10. 13:33 | Komunita

Richard Stallman, zakladatel hnutí svobodného softwaru, se dnes v e-mailové konferenci guix-devel vyjádřil, že svobodný software je apolitický, resp. jedinou přípustnou politikou je politika svobodného softwaru. Reagoval na některé návrhy, že by se do svobodného softwaru měl zabudovat feminismus nebo jiný -ismus. Říká, že témata jako komunismus nebo sexuální orientace jsou „off-topic“. Je v pořádku mít politické názory, ale lidé

… více »
xkucf03 | Komentářů: 105
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (19%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 404 hlasů
 Komentářů: 22, poslední 23.9. 08:36
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

Ark Linux

31. 10. 2005 | Filip Bartmann | Recenze | 13133×

Ark Linux je uživatelsky přívětivá distribuce, která je určena hlavně pro začátečníky. Recenze popisuje novou verzi 2005.2-rc3, jež obsahuje jádro 2.6.14-rc2 a betaverzi KDE 3.5.

Na webových stránkách distribuce Ark Linux máme ke stažení pět ISO obrazů: základní CD, CD s extra softwarem, CD s vývojářskými programy, CD s programy pro server a nakonec ještě CD s dalšími jazyky. Pro základní instalaci ale postačí první obraz, který však neobsahuje češtinu. Pokud chcete mít kompletně lokalizovaný systém, je potřeba si rovněž stáhnout 300 MB CD s dalšími jazyky. Na prvním CD se nenacházejí žádné balíčky, které by umožnily kompilaci SW ze zdrojových kódů, k tomu potřebujete CD č. 3. Pokud ale s Linuxem teprve začínáte, tak vám první CD stačí.

Distribuce Ark Linux je postavena na knihovně glibc 2.3.5 a na nejnovějším jádře 2.6.14-rc2, protože se jedná o vývojovou verzi 2005 rc3. Server X.Org se nachází ve verzi 6.8.2. V protikladu k těmto novinkám působí zjištění, že distribuce používá místo dnes již obvyklého udev ještě DevFS.

Instalace

Po vypálení ISO obrazu můžeme spustit instalaci, která je orientovaná hlavně na začátečníky, a pokročilým uživatelům toho nenabídne mnoho k nastavení. Nejprve se zobrazí dialogové okno s výběrem jazyka, rozložení klávesnice a časovou zónou. V dalším dialogovém okně si jenom vybereme typ instalace: plně automatickou nebo pokročilou.

Ani pokročilá instalace toho ale moc k nastavení nabídne: budeme moci pouze rozdělit disk programem qtparted. Samotná instalace proběhne celkem svižně, nemusíte při ní ani odcházet od počítače - i proto, že vám instalátor nabídne hru Tetris. Pokud se vám hra zalíbí a nestihnete jí dohrát do konce instalace, není to problém. Instalátor zobrazí okno s upozorněním, že instalace je dokončena a restart nechává na vás. Opravdu zajímavý nápad.

První start

Po restartu počítače na vás čeká obvyklý linuxový zavaděč GRUB. Systém v grafice nabootuje do grafického prostředí KDE v nejnovější verzi 3.5. Toto prostředí již lokalizované je i při použití pouze prvního CD.

Přihlašovací obrazovka se ale nezobrazí, automaticky je bez hesla přihlášen uživatel arklinux. Začátečníkům to může pomoci, ale pokud se již trochu v Linuxu vyznáte a nejedná se o instalaci na domácím počítači, doporučuji vám v Ovládacím centru KDE toto zakázat. Volba se nachází v oddílu Správce přihlášení, na kartě Pohodlí a jmenuje se Povolit automatické přihlášení. Rovněž povýšení práv na superuživatele je možné bez zadání hesla, což lze nechat povolené pouze v domácím prostředí. Jinak v Ovládacím centru distribuce zvolte User Accounts a v zobrazeném dialogovém okně na záložce User Info klikněte na Set password a heslo nastavte. Na závěr je ještě třeba kliknout na účet uživatele arklinux a zadat zde heslo, pod kterým se chcete přihlašovat k systému.

Po prvním nabootování se zobrazí průvodce, který vám umožní si KDE nastavit. V něm vidíme, že se v distribuci nachází i vzhled Baghira, což je vlastně imitace vzhledu MacOS X. Takže pokud máte rádi nakousnuté jablko, můžete jej vyzkoušet :-).

arklinux 1 arklinux 2 arklinux 3

Programy

Po rozbalení hlavního menu zjistíte, že mezi nainstalovanými programy nechybí ani OpenOffice.org v nejnovější verzi 2.0. K prohlížení internetu si však musíte vystačit s Konquerorem, Firefox byste museli doinstalovat. Jinak balíčky z prvního CD na obvyklou práci stačí. Pokud pro instalaci systému použijete pouze první CD, tak budete také muset oželet Evolution a používat pouze KMail. K instant messagingu lze využít program Kopete. Pro vypalování CD je zde výborný program K3b. Po jeho spuštění ale následuje zjištění, že nejsou nainstalované programy pro vypalování DVD; alespoň ty by na základním CD být ještě mohly. Pokud si je nemáte možnost doinstalovat, musíte si vystačit s vypalováním CD. Pro přehrávání multimédií je k dispozici MPlayer (verze 20051004) ve spojení s frontendem KMPlayer. Nechybí ani skvělý zvukový server Jack, obyčejní uživatelé však spíše využijí aRts z KDE. Na počítačích s Wi-Fi hardwarem najde možná využití i nainstalovaný ndiswrapper.

arklinux 4

Ovládací centrum

Pod System Settings se ukrývá ovládací centrum celé distribuce, které nabízí většinou možnosti ovládacího centra KDE vyvedené v pěkné grafice. Můžete si tak v grafice nastavit celý počítač. Pokud si však budete chtít nastavit síť, zjistíte, že dialogové okno pouze nabídne výběr typu připojení a poté zobrazí dostupná síťová zařízení. Po náhlednutí do originální dokumentace jsem však zjistil, že lze síť nastavit i podrobněji - k tomu musíte na daném zařízení provést dvojklik; tlačítko Pokročilé nastavení by neškodilo.

arklinux 5 arklinux 6 arklinux 2

arklinux 7 arklinux 8 arklinux 9

Balíčky

Jako program pro správu balíčků je zvolen Kynaptic, což je Synaptic z Debianu pro KDE. Balíčky jsou však ve formátu RPM, takže vlastně spojují to nejlepší z obojího. Zde jsem ale narazil na problém: nikde se v grafice nedají nastavit repozitáře s balíčky, takže pokud chcete použít jiná úložiště balíčku než ta výchozí, editaci konfiguračního souboru se nevyhnete.

arklinux 10

Závěr

Celkově na mně distribuce zanechala dobrý dojem. I přes to, že se jedná o vývojovou verzi, tak je stabilní. Jediný problém, který jsem zaznamenal, se týkal ovládacího centra KDE, ve kterém se po zadání superuživatelského hesla místo příslušné karty zobrazila pouze úvodní zpráva centra. To je ale problém prostředí KDE, se kterým jsem se již setkal i u předchozí vývojové verze před řadou 3.4. Ve stabilní verzi to již bylo opraveno.

Na samotný závěr testování jsem se setkal ještě s jedním nedostatkem. Ve chvíli, kdy jsem chtěl použít disketovou mechaniku, jsem zjistil, že nebyla systémem rozpoznána (neexistovala v souboru /etc/fstab), takže začátečník v Linuxu by jí nezprovoznil, doufám že je to chyba pouze vývojové verze a ve stabilní se již neobjeví.

Pokud vám tyto chyby nevadí, můžete distribuci vyzkoušet, jinak počkejte na stabilní vydání, které by mělo být hotové brzy.

       

Hodnocení: 83 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

31.10.2005 01:02 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Z perexu jsem tedy nabyl dojmu, že se jedná o distribuci pro hazardéry. ^_~ (Neříkám, že tomu tak je, ale tak nějak to na mě působí.)
31.10.2005 01:58 Pietro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
LOL. "2005.2-rc3, jež obsahuje jádro 2.6.14-rc2 a betaverzi KDE 3.5" :-)
David Watzke avatar 31.10.2005 05:51 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
A? Mám Gentoo (2005.1 :-D), jádro 2.6.14, KDE 3.5b2 a stabilní to je. :-)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
31.10.2005 09:33 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Mno, sám víš, že jsem na tom podobně. To nic nemění na tom, jak působí ten perex a teda... Dost záleží na tom, podle jakých kritérií posuzuješ stabilitu. A jak moc jsi ten systém „zatížil“. Že si na něm otevřeš pár stránek v browseru, možná něco načmáráš v Gimpu...
31.10.2005 15:00 hyperion
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
ze to rikas zrovna ty, kterej ma problemy v Gentoo i se stable ebuildama..(mimochodem - ja mel taky - glibc) takze i pro hardcore Gentooisty trochu pokory prosim.. btw provozuju Xorg v testingu, protoze stable verze ma problemy s cernejma ikonama v ooffice..:) gentoo@amd64
31.10.2005 19:57 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Ja jsem si prelozil OO2.0 oproti KDE a uz je to v pohode. (Co se tech ikonek tyce).
Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
3.11.2005 11:40 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Přesně. Ale hlavně, že je vhodná pro začátečníky... to mě pobavilo nejvíc. Celé to na mě působí dojmem ,,zase další chaos nejnovější beta nezkoušených věcí s jiným instalátorem, u kterého nikdo ani netuší, jak se vlastně může chovat na všech možných konfiguracích''. Opravdu fajn nápad, dejte to začátečníkům a hned přibyde další hromada fanatických widláků, na které slovo Linux působí jako rudá plachta na býka...
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
31.10.2005 01:06 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
A nevím, autor IMHO otevřel pár okýnek, pustil si Firefoxe a pár dalších aplikací, kernel mu náhodou nezpanikařil, tak napsal, že se jedná o stabilní distribuci... Jaká jsou pro to vůbec kritéria? Windows XP je podle mě také stabilní systém.
31.10.2005 01:07 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Pardon, tedy Konqueror.
31.10.2005 01:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Bohuzel se musim vratit ke komentari, ktery jsem psal pod podobny clanek o Fedora Core 4:

Z tohoto clanku se o distribuci Ark Linux nedozvim naprosto nic. Cely obsah by se dal shrnout takto: Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE.

Mala zpravicka s odkazem na changelog by velmi prevysila informacni hodnotu tohoto clanku, ktery se hodi maximalne tak jako zapis do blogu s nadpisem Jak jsem nainstaloval Ark Linux.

Nechapu, proc toto de facto upozorneni na novou verzi vydavate za recenzi. K recenzi je jaksi treba vic, nez nainstalovat nejakou distribuci a ten trivialni postup popsat tak, ze je "recenze" po vymenene nadpisu pouzitelna pro libovolnou jinou distribuci.

Za prve, recenze by mela tematizovat rozdily recenzovane distribuce od ostatnich distribuci, pripadne duvody vzniku distribuce.

Za druhe, trivialni instalace (ani hra tetris) neni vubec zajimava, recenzent by mel vyzkouset, jak si poradili vyvojari s nejakou nestandardni instalaci (napr. na druhy disk, na vice partici), nebo aspon proboha vyzkouset to nabizene deleni disku s qparted. Je mi jako potencialnimu uzivateli naprosto nahouby, kdyz autor tuhle moznost zmini, ale uz nevyzkousi (nebo o tom nenapise).

Za treti, stale stejne screenshoty KDE, ktere nemaji s distribuci jako takovou nic spolecneho, opravdu nejsou nic zajimaveho stejne tak jako popisovat menu z KDE. Podruzny je i komentar defaultniho nastaveni i objevovani Ameriky, ze CD vypalujeme s K3b. Misto toho se mohl venovat autor podrobneji balickovacimu systemu, napr. ho vyzkouset (vsadil bych se, ze je tam nejen KSynaptic, ale i Synaptic... a kdovi co jeste).

Za ctvrte... skoda mluvit dal. Kdyz uz se tohle odhodlate publikovat, neoznacujte to prosim jako recenzi a nedavejte tomu titulek, ktery vzbuzuje neopravneny dojem, ze se v clanku ctenar o predmetu titulku neco dozvi.

Dekuji.
31.10.2005 07:37 Nickel | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Pro zacatecnika je to idealni recenze, dozvi se ze to zvladne rozchodit a cestou instalaci nema az tak co pokazit, uvidi ze nastaveni probehne i pres klikani, takze nemusi editovat konfiguraky ktere nezna a taky to ze to bude vypadat hezky. Pokud pc vyuziva predevsim k prohlizeni internetu, ma zde informaci ze uz to nekdo zkousel a slo to.
www.nickelpc.net
31.10.2005 07:37 Roman
Rozbalit Rozbalit vše To by se dalo tesat...
To by se dalo tesat a asi by se hodilo to poslat autorum jeste pred vydanim jejich "recenzi" a "benchmarku"....

Mozna by potom byli k sobe vice kritictejsi a pokusili by se zodpovedet otazku, zda jejich vytvor skutecne nekomu k necemu bude, usetri lidem praci a bude zajimavy i po case.. Pripadne by mu tyhle otazky misto svedomi mohla pokladat redakce! ;-)

Stejne tak jsou k nicemu komentare pod zpravickou, kde lidi vyvraceji zpravy o nestabilite oznamenim, ze oni maji XXX.XXX.XXX a funguje jim. Myslim, ze i jim musi dojit, ze to skutecne neni relevantni a nikoho to nezajima... Stabilita aplikace se prece posuzuje podle toho, kolika lidem to nechodi, ne kolika to chodi...

Mam z toho trochu divny pocit, protoze muj komentar je taky k hovnu, ale nejak jsem si po ranu nemohl pomoci a neulevit si.... ;-)
31.10.2005 09:35 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: To by se dalo tesat...
Tak pozor, informace, že někomu něco funguje je také dost důležitá.
31.10.2005 17:51 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: To by se dalo tesat...
Jo, hlavně ve světě MS Windows 95 :-)
31.10.2005 08:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Co k tomu říci? Je to tvůj názor, já jsem něj již reagoval dříve. Můj názor je ten, že i článek tohoto typu má své opodstatnění - ostatně tento můj názor je zřejmý z toho, že článek vyšel. Nebudu se pouštět do delšího komentáře, protože se obávám, že by ta diskuze (opět) nikam nevedla.

Proto jen zmíním, že ačkoliv to považuji za přílišné zjednodušení a tvrdím, že člověk se z článku dozví více, jsem spokojen i s tím, když článek řekne "Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE." Ty takovou informaci považuješ za recenze nedůstojnou, já ne. A to proto, že recenze tím plní svůj účel: čtenář se dozví, co může od distribuce očekávat.
31.10.2005 09:43 Predator | skóre: 23 | blog: FreeBSD
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Súhlasím. Začiatočníka práve migrujúceho na Linux z Windows nezaujíma, či tam je kernel radu 2.4 alebo 2.6, alebo iné rechnické špeciality. Chce vedieť, či má cenu si to inštalovať, či si to bude vedieť jednoducho nastaviť (bez pátrania po tom, ktorý súbor s "podivným" menom v ktorom adresári nastavuje čo a aké podivné slovo do neho napísať, aby sa rozbehla grafika či modem), jednoducho či mu bude počítač slúžiť tak, ako bol zvyknutý z Windows.

Keď sa oťuká a zorientuje v systéme a jeho ovládaní, prejde na "tvrdšie" distro, napríklad Debian, Gentoo (alebo prejde na *BSD :-))... alebo možno ani nie, niektorí ľudia nechcú riešiť IT problémy, chcú jednoducho sadnúť za PC a pracovať, a keď nemajú správcu, uspokoja sa aj s "klikacím" distrom, ktoré vie nastaviť aj bežný smrteľník. Technické detaily ich nezaujímajú, chcú iba málo, aby ich systém fungoval a aby ho vedeli aspoň trochu ovládať. To je význam klikacích distribúcií - sprístupniť krásu a silu Unixu aj bežným ľuďom, ktorí nie sú príliš technicky nadaní. Viď filozofiu Mac systémov - tam je túto snahu krásne vidieť.

Ale osobne si myslím, že Linuxu (a Unixu) skôr škodia rôzni "puritáni", "hardcoristi" a "rádobyguruovia", ktorí iba odstrašujú potenciálnych nových užívateľov. Články, ktoré ukazujú, že sa to dá a s vhodným distrom dokonca veľmi jednoducho, naopak prospievajú spoločnej veci - rozšírenosti opensource systémov.
FreeBSD zvládne fakt každý .... ak ho bude chápať ako FreeBSD.
31.10.2005 09:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Musím se xkeshe trochu zastat, protože mám zato, že jeho komentář nebyl kritikou zájmu o "klikací" distribuce, nýbrž kritikou zpracování recenze.
31.10.2005 10:39 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Co k tomu říci? Je to tvůj názor, já jsem něj již reagoval dříve. Můj názor je ten, že i článek tohoto typu má své opodstatnění [...] jsem spokojen i s tím, když článek řekne "Ark Linux je normalni distribuce Linuxu a KDE vypada jako KDE." Ty takovou informaci považuješ za recenze nedůstojnou, já ne. A to proto, že recenze tím plní svůj účel: čtenář se dozví, co může od distribuce očekávat.
Dobra, v tom pripade prijimam objednavku na recenzi jakekoliv distribuce exlusivne pro ABClinuxu a pozitri (nejpozdeji do konce tydne, podle toho, jak si to stihnu stahnout) ji tady mas.

To zjevne nejdulezitejsi (vata) uz bylo napsano v x-"recenzich", takze jen vyzkouset, jestli to funguje, udelat nejake screenshoty KDE s tim pravym wallpaperem a prepsat titulek... (proc si to vlastne takhle nevyrabite sami v redakci?)

Mohl by z toho byt tydenni extra serial: ABCLinuxu predstavuje distribuce Linuxu, 52 dilu do roka... sice by to asi prestali lidi hodne brzo cist, ale... mate zajem? :)
31.10.2005 11:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
I tohle už se probíralo v té minulé diskuzi. Nemusel jsi se ani tolik rozepisovat. Stačilo napsat <sarkastická poznámka> - já už bych si něco doplnil... diskutujeme spolu docela často, takže by to nebyl problém. Já bych pak jen napsal <standardní odpověď> a bylo by hotovo.

Podívej se, já chápu, že ty prostě tento druh článků považuješ za zbytečný. A to do té míry, že ti dokonce vadí, když vůbec vychází. Už jsem se dříve pokusil vysvětlit svůj postoj, ale názor jsi nezměnil, což respektuji. Já názor také nezměnil, tak proč to omílat stále dokola? Zkus to překousnout, ne?
31.10.2005 11:37 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Já názor také nezměnil, tak proč to omílat stále dokola? Zkus to překousnout, ne?
Jisteze to prekousnu, ja dokonce nabizim dodavat jen houst a vetsi kapky. Staci slovo, ze to berete :) Berete? (Pokud nebude extra prani na distro, vezmu to poporade podle nejakyho zebricku distrowatch.)
31.10.2005 22:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Berete?
Zadna odpoved taky odpoved :)
31.10.2005 02:21 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Pro zacatecnika, jak tedy presentujete bych volil STABLE vetve vseho, co tam jen je a to i za cenu "lehci neaktualnosti". V momente, kdy se mu stane neco s KDE, coz se muze stat, co ten zacatecnik bude delat? Formatovat HDD ve stylu Windows?

Ono je hezke mit vse to nejnovejsi, ale do momentu prvniho problemu a presentovat jen vzhled KDE, coz je asi tak prvni, co by potencionalniho zajemce o Linux z rad Windows bude zajimat ..... byt to neni vlastne to, oc nam v Linuxu jde.

Dodava se standardne i jine prostredi, nez-li KDE (Lenora se podivat - nekamenovat thx^^)?
Do I care?
31.10.2005 02:26 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
asi tento styl klik sem klik tam jako SlackoDebianista nepochopim nikdy..

Kdyz si svuj HW nenaklika, tak si tezko poradi...
Do I care?
31.10.2005 11:41 limbi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
"styl klik sem klik tam jako SlackoDebianista"

Hmm, toto som nepochopil. Včera som zasa nechápal riešenie tohoto: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/107245

Fakt neviem, odchádza mi procesor?
31.10.2005 13:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Co jsi na tom nepochopil? Že mount -a je někde napsané v init skriptech distribuce (/etc/init.d/, nebo /etc/rc.d/)? A init skriptů se práva netýkají, ty mohou dělat všechno, stejně jako root.

Takže zapsání mount -a do autostartu KDE nemá žádný efekt, protože a) disky jsou už připojené init skriptem, b) uživatel nemá právo tohle provést, takže se nic nestane.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
31.10.2005 14:14 limbi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
No vidím, že chápeš presne ako ja :-). Lenže jemu to začalo vraj fungovať až potom, čo pridal scriptik do autostartu KDE. Si prečítaj poriadne prvú vetvu príspevkov, tam kde som prispel aj ja. Je mi jasné, že buď spravil niečo, čo nie je v príspevkoch zahrnuté, teda nemáme všetky info, alebo problém s montovaním nikdy nemal, lebo v debiane sa montujú disky štandardne cez inistcript.
31.10.2005 15:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ark Linux
Aha! No já sice Debian moc neznám, ale moc bych se divil, kdyby mu to začalo pracovat díky Autostartu v KDE. A už jsem pochopil tu tvoji otázku :-D.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
brozkeff avatar 31.10.2005 20:04 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
Rozbalit Rozbalit vše 'Recenze' vývojové verze určená pro BFU
Taky se musím přiklonit ke kritice xkeshe.

Tato 'taky-recenze' je opravdu vhodná pro začátečníka. JENOMŽE -- rozumím tomu dobře, že recenzovaná je nějaká beta vývojová verze, že? Takovou bych rozhodně začátečníkovi nedoporučoval, přestože celá distribuce jako taková na něho má být v budoucnu orientovaná. Pokud už recenzi něčeho ve vývoji, tak pořádně, aby z toho měli něco všichni ostatní, trošku zkušenější.

Ubastlit nějaké to průměrné distro s KDE a pár 'drobnejma' chybama umí kde kdo, já chci vědět, CO to má jiného oproti třeba Fedoře.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.