abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

16.11. 23:44 | IT novinky

Společnosti Dell a Canonical společně představily 5 nových počítačů Dell Precision s předinstalovaným Ubuntu. Jedná se o 4 notebooky a 1 all-in-one počítač. Cena počítačů s Ubuntu je o 100 dolarů nižší než jejich cena s Windows 10.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
16.11. 22:55 | Nová verze

Po pěti měsících vývoje od vydání verze 4.8 byla vydána nová verze 4.9 svobodného open source redakčního systému WordPress. Kódové označením Tipton bylo vybráno na počest amerického jazzového muzikanta a kapelníka Billyho Tiptona.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.11. 22:11 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených technologií a otevřeného přístupu na 146. brněnský sraz, který proběhne v pátek 17. listopadu od 18:00 hodin v restauraci Bogota na Nových Sadech.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.11. 21:55 | Nová verze

Dle plánu byla vydána nová verze 9.2.1 živé linuxové distribuce Slax. Novinkou je především přechod ze Slackware na Debian a z KDE na Fluxbox.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
15.11. 22:44 | Zajímavý projekt

Vítězným projektem letošního ročníku soutěže určené vývojářům open source hardwaru Hackaday Prize se stal podvodní kluzák (YouTube, Onshape). Cenu za nejlepší produkt získala braillská klávesnice pro chytré telefony Tipo (YouTube).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.11. 06:33 | Nová verze

Byla vydána verze 3.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Řešena je také řada bezpečnostních problémů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
15.11. 00:11 | Nová verze

Byla vydána beta verze Linux Mintu 18.3 s kódovým jménem Sylvia. Na blogu Linux Mintu jsou hned dvě oznámení. První o vydání Linux Mintu s prostředím MATE a druhé o vydání Linux Mintu s prostředím Cinnamon. Stejným způsobem jsou rozděleny také poznámky k vydání (MATE, Cinnamon) a přehled novinek s náhledy (MATE, Cinnamon). Linux Mint 18.3 bude podporován až do roku 2021.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.11. 21:44 | Nová verze

Byla vydána verze 5.2.0 svobodného integrovaného vývojového prostředí KDevelop. Přímo z menu KDevelopu lze nově analyzovat aplikace napsané v C/C++ pomocí nástroje Heaptrack. Vylepšena byla podpora programovacích jazyků C++, PHP a Python. Ke stažení a k vyzkoušení je binární balíček s KDevelopem 5.2.0 ve formátu AppImage.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
14.11. 17:33 | Nová verze

MojeFedora.cz informuje, že bylo oficiálně oznámeno vydání Fedory 27. Ve finální verzi vycházejí dvě edice: Workstation pro desktopové a Atomic pro cloudové nasazení. Fedora Server vzhledem k náročnosti přechodu na modularitu vychází pouze v betaverzi a finální verze je naplánována na leden. Vedle nich jsou k dispozici také alternativní desktopy v podobě KDE Plasma, Xfce a další a k tomu laby – upravené vydání Fedory například pro designery, robotiku, vědecké použití atd. Stahovat lze z Get Fedora.

Ladislav Hagara | Komentářů: 21
14.11. 17:22 | Pozvánky

Máš rád svobodný software a hardware nebo se o nich chceš něco dozvědět? Zajímá tě DIY, CNC, SDR nebo morseovka? Přijď na sraz spolku OpenAlt – tradičně první čtvrtek před třetím pátkem v měsíci: 16. listopadu od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5).

xkucf03 | Komentářů: 0
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (9%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (74%)
 (14%)
Celkem 687 hlasů
 Komentářů: 36, poslední 17.11. 18:43
    Rozcestník

    Mandrakelinux 10.1 CZ Pack

    28. 1. 2005 | Tomáš Bláha | Recenze | 17501×

    Vyčerpávající recenze krabicového vydání poslední české verze Mandrakelinuxu. Spousta obrázků, postřehů a informací.

    Obsah:

    1. Úvodem
    2. Co najdeme v 10.1?
    3. Instalace
    4. Provoz
    5. Manuál
    6. Závěr
    krabice

    Copak je v té krabici?

    • 2 instalační DVD média s Mandrakelinuxem 10.1 CZ
    • 4 alternativní CD média
    • 1 CD s updaty
    • tištěná verze příručky Používáme Mandrakelinux 10.11 (PDF, 25,2MB)
    • CD s Live distribucí Mandrakemove 2 CZ
    • tištěná verze příručky Mandrakemove 2 CZ1 (PDF, 12,7MB)

    1 Knihu lze šířit bez omezení v případě, že nebude do textů zasahováno a nebude použita ke komerčním účelům. Pro komerční šíření nutný písemný souhlas autora a společnosti QCM s.r.o.

    Mandrakelinux 10.1 CZ

    dvd + kniha mandrakelinux

    Úvodem

    Mandrakelinux je distribuce GNU/linuxu orientující se především na desktop (ovšem pro postavení jednoduchého WWW/FTP/databázového serveru je též možné ji použít). Cílem je uživatelsky přívětivá distribuce s množstvím grafických konfiguračních nástrojů. Vydává francouzská firma MandrakeSoft S.A.. Vychází z Red Hatu a nese si tím i balíčkovací systém RPM, ke kterému je přidána nadstavba URPMI.

    V minulé verzi doznala distribuce mnoho změn, mimo jiné ve způsobu vývoje. Firma QCM s.r.o., autorizovaný partner MandrakeSoft S.A. v ČR, se tentokrát (po několika prosbách uživatelů) rozhodla vylisovat stabilnější verzi Official místo Community, která byla použita ve verzi 10.0. Nakolik to distribuci prospělo, uvidíme. Změnil se i název české verze. Vynechání mezery mezi oběma slovy reflektuje probíhající soudní spor. Mandrakelinux 10.1 CZ vychází z PowerPacku, takže jako milý bonus jsou přímo dostupné např. ovladače některých modemů, binární akcelerované ovladače pro grafické karty, některé komerční aplikace (Real Player) a Contrib.

    Co najdeme v 10.1?

    Na prvním DVD je kompletní PowerPack DVD vydání Mandrakelinuxu (5 CD, zdroje jsou oddělené), na druhém se nachází elektronická verze příručky, archív Contribu a část PLF. Na Update CD jsou aktualizace poplatné době vydání, balíčky s KDE 3.3.1 z klubu, třetí vydání knihy Linux Dokumentační Projekt2, archív Linuxových novin a časopisu Abíčko tohoto serveru.

    2 Šířeno pod licencí GPL.

    CD média obsahují pouze 4 CD-výběr z PowerPacku. Jak je zvykem, první CD médium bootuje s novějším jádrem, druhé s kernelem řady 2.4. Z DVD médií je bootovací pouze jedno, kernel 2.6.

    Verze jednotlivých balíčků:

    kernel:         2.6.8.1-12mdk
                  a 2.4.27.0.pre2.1mdk
    glibc:          2.3.3
    gcc:            3.4.1
    X11-X.org:      6.7.0
    KDE:            3.2.3
    GNOME:          2.6.2
    OpenOffice.org: 1.1.3
    KOffice:        1.3.3
    Mozilla:        1.7.2
    Gimp:           1.2.5
                  a 2.0.4

    Instalace

    Mandrakelinux je přeložen pro i586 - procesory Intel Pentium a kompatibilní, pro instalaci je potřeba CD, ev. DVD mechanika, min. 64 MB RAM (chceme-li si užít DrakX - grafického instalátoru), jinak 32 MB, 150 MB na disku. Pro rozumné používání jako pracovní stanice s KDE to chce Pentium III, 800 MHz, 256 MB RAM a 3 GB místa na HDD. Potřeba je též alespoň nějaká ta VESA 2.0 kompatibilní grafická karta.

    Instalaci je možné provést z:

    • DVD, CD
    • FTP, HTTP
    • NFS
    • disku
    • USB nebo PCMCIA zařízení

    Protože mám DVD mechaniku na PCI IDE řadiči, který z ní neumí startovat, využil jsem kernel image s ovladači CD-ROM, který jsem nahrál na disketu. Na dalším počítači bez DVD mechaniky jsem si pomohl sdíleným NFS svazkem. Jinak instalace proběhla bez problémů, ovládání programu DrakX je docela intuitivní, navíc je detailně popsáno v příručce. HW (pokud není ten úplně nejnovější) je detekován dobře, instalátor sám vnucuje ovladače ke kartám nVIDIA a ATI. Sympatické je, že bez problémů detekuje i TV tuner.

    Zato textová instalace je znatelně horší - oproti grafické se poněkud nevyvíjí.

    screenshot drakx screenshot drakx screenshot drakx
    Úvodní obrazovka instalátoru Rozdělení disku s DiskDrake Výběr skupin balíčků
    screenshot drakx screenshot drakx screenshot drakx
    Výběr jednotlivých balíčků Souhrn na závěr instalace Spouštěné služby

    Provoz

    Konfigurační nástroje

    screenshot mandrake control centrum screenshot configuring sources screenshot
userdrake
    Kontrolní centrum má zpátky své boční menu Správce zdrojů při přidávání zdroje updatů Userdrake, Kuser a userpasswd
    screenshot
shorewall screenshot guarddog screenshot webmin
    Firewall snadno a rychle pomocí shorewallu anebo s Guarddogem Webmin - nástroj pro dálkovou správu, sledování sítě

    Přestože instalace proběhla z DVD, ukazují zdroje na CD-ROM mechaniku. Řešení je snadné (a co mi jen připomíná?): odebrání a přidání všech 5 zdrojů. Když už je člověk jednou v tom, není špatné přidat i druhé DVD (to totiž není po instalaci zahrnuto) a Update CD. Aktualizaci je vhodné spustit hned, nicméně Update CD je ze dne 9.11.2004 a mezitím vydal MandrakeSoft horu dalších updatů, což asi nepotěší řadu modemistů.

    Nedávno se trošku změnila struktura adresářů na FTP mirrorech, tak pro jistotu dodám i způsob přidání zdroje updatů pro nejpoužívanější české zrcadlo:

    # urpmi.addmedia --update main_updates \
    ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/official/updates/10.1/ \
    main_updates with media_info/synthesis.hdlist.cz

    Eventuálně můžete použít hdlist.cz místo syntézy, máte-li dost silné připojení.

    Jak je vidět na obrázcích, nabídka grafických konfiguračních klikátek je bohatá. S jejich pomocí se dá snadno zvládnout většina administrace. Ale třeba GPRS nebo CDMA spojení s DrakConnectem nenastavíte. S troškou hraní to jde v KPPP. Zkušenému uživateli však nic nebrání měnit nastavení přímo v konfiguračních souborech, jen nejsou tolik komentované. Tedy, některé (např. konfigurace sítě) nejsou komentované vůbec. A dokumentace k nim není :-(. Pokud nepoužíváte X server, jsou nástroje Mandrake Control Centra dostupné i v textové podobě v balíčku drakxtools-newt.

    Mandrakelinux bez problémů spolupracuje s mým digitálním fotoaparátem, USB skenerem, tiskárnou, FlashDiskem, externí DVD vypalovačkou. HSF modem od Conextantu jde na 14.4k (ovladače zdarma). Připojení pomocí GPRS a teď i CDMA není problém. TV karta jede na jedničku. Paráda.

    Okenní manažery

    screenshot blackbox screenshot window maker screenshot
icewm
    Blackbox - opravdu minimalistické prostředí Window Maker IceWM
    screenshot enlightenment screenshot xfce screenshot
gnome
    Enlightenment Hezké prostředí je XFce GNOME

    Z "lehkých" okenních prostředí mě překvapil WindowMaker - když jsem ho viděl ve svém Mandraku naposledy (přiznávám, bylo to dávno), nebyl vůbec počeštěn. Startuje - stejně jako ostatní zde zastoupená minimalistická prostředí - bleskově (ve srovnání s molochem KDE je to nebe a dudy) a zdá se, že toho umí hodně.

    Pro začátečníka zvyklého na Windows bude asi nejsympatičtější KDE nebo GNOME - proto, že se ovládání nebude muset zdlouhavě učit.

    Já kvůli spoustě aplikací a ucelenému řešení pro desktop používám zatím KDE (které je v Mandrakelinuxu přece jen více podporováno než velký protipól GNOME). A protože ve mně modré pozadí vyvolává nepříjemné asociace, a mdk témata upřímně nemám rád, poladil jsem "svůj" Linux Apple-like tématem acqua3 a okenní dekorací baghira3. Ještě pár kliknutí a je to ono. Co se mi na KDE moc líbí, jsou obrovské možnosti jeho konfigurace. Poladit se dá skoro vše, viz kde-look.org.

    screenshot
kde - about kde screenshot kde - menu
    Okno Informace o prostředí a Ovládací centrum Hezké a přehledné menu sdílí v Mandrakelinuxu všechna okenní prostředí

    3 Není na instalačních médiích.

    Aplikace

    Pár obrázků řekne více než kilometry textu:

    screenshot
kde - konqueror screenshot kde - kmail screenshot kde - konsole
    Konqueror - výchozí www prohlížeč KDE KMail - výchozí poštovní program KDE Emulátor terminálu, teď už se správnými fonty, XMMS
    screenshot kde - kget screenshot kde - kgpg screenshot kde - the gimp
    KGet - download manager KDE KGpg - frontend gpg pro snadné použití šifrování The GIMP 2.0
    screenshot kde - grip screenshot kde - dvdrip screenshot kde - dvdrip
    Ripování CD s Gripem je hračka A na DVD je tu DVDRip Přehrávač audia/videa (g)MPlayer
    screenshot kde - k3b screenshot
kde - kghostview screenshot kde - digikam
    vypalování CD pomocí "linuxového Nera" - K3B PDF čtečka KGhostView DigiKam - nástroj pro snadné zatřídění fotografií z digitálních fotoaparátů

    A pár postřehů:

    • Konqueror je ve srovnání s Mozillou (či její lehčí odnoží - Firefoxem) rychlejší a má menší nároky na paměť a procesor. Firefox zase oplývá spoustou zásuvných modulů a zobrazí více stránek.
    • KMail 1.7 už správně podepisuje zprávy, nastavení pluginů pro ověřování podepsaných zpráv je konečně i pro nezkušeného uživatele. Dokáže rychle vyhledávat i ve velkém množství zpráv z konferencí, má průvodce pro snadné nastavení filtrů na spam nebo viry.
    • Dokud bude Amarok a jemu podobní startovat rychlostí mozilly, nemá u mě šanci. XMMS díky pluginům přehraje všechny formáty, co mám na disku a je na něj spousta skinů.
    • Díky bezproblémové integraci s Konquerorem je práce s KGetem hračka. Pro modemistu jako jsem já je naprosto nezbytný.
    • S pomocí Kgpg dokáže uživatel snadno vytvořit, importovat či změnit gpg klíče v systému. Šifrování schránky nebo souboru je maličkost.
    • Rozhodně vím, že nikdy nevyužiju všechny možnosti nového GIMPu :-).
    • OpenOffice startuje rychlostí závodního šneka. Trošku to zlepší oooqs - quickstarter, jenže ten si vezme 30 MB paměti. Kompatibilita s formáty Microsoftu se zase o trochu zlepšila, ale stejně protokoly musím dělat ve škole v Officech. Ty grafy tak, jak se po nás vyžadují, v OO.o prostě neudělám. Jsem zvědav, jestli se to s verzí 2.0 změní.
    • Bez Gkrellmu (na všech screenshotech panel vlevo) si nedokážu svůj počítač přestavit. Monitoruje úplně vše, je pro něj spousta pluginů - na obrázcích, kromě hraček jako moon a sun clock, je třeba top - nalezení a odstřelení zlobícího programu je pak otázkou okamžiku. Pokud jako já stále nedůvěřujete supermountu, jde gkrellm využít i k ručnímu mountování a otevírání a zavírání vysunutelných zařízení.
    • KNewsTicker (nad gkrellm) je pěkný applet, ale zasloužil by pár úprav - při editaci konfigurace se nedá přepnout na žádné jiné okno. A vůbec nechápu, proč není k dispozici dialog "výběr souboru" pro vložení obrázku. Také je ukrutně pomalý. Mám ho jen a jen proto, že v systému není jiná čtečka RSS pro KDE :-(.

    Abych pořád jen nechválil:

    • Hned po prvním bootu - po odklikání průvodce - překvapí první chybka - fonty v Konsoli a některé v Konqueroru se nezobrazují správně. Po mrknutí do přiložených Errata je oprava na pár kliknutí.
    • Nepodařilo se mi s distribučním kernelem rozchodit IRDA. Ovšem tady je pravděpodobně na vině vadný BIOS desky.
    • Další věc, která mi nefunguje (ale v tu jsem ani nedoufal), je uspávání nebo hibernace. echo "3"> /proc/acpi/sleep sice nezpůsobí totální výtuh systému jako dříve, ale po krátkém výpisu a zablikání X končím na screensaveru. To samé pmsuspend2. Na nějaké další šťourání se v tom nemám čas, hibernaci jsem zkoušel delší dobu rozchodit v 9.2 a nikam to stejně nevedlo.
    • Vůbec - způsob, jakým se do kernelu backportují patche a vzdaluje se tento od vanilla, mi nepřidává na radosti. Naštěstí tomu tak moc nerozumím (takže by mě to tak moc trápit nemělo), ale když něco nefunguje (třeba USB, nebo právě uspávání), je náprava vlastním překladem jádra odjinud cestou dlouhou a trnitou.
    • Asociace v KDE jsou důvodem chabého stavu mých nervových zakončení. Už jsem přišel na to, že pokud se budu snažit přiřadit program i s parametry (třeba xmms -e %f), užiji si vazby jen do restartu KDE. Nebo že zaškrtnutí volby "zapamatovat si asociaci pro tento soubor" (např. pro KWrite u dokumentu HTML) znamená přiřazení aplikace na první místo v seznamu asociací daného typu (t.j. text/HTML). Nic proti, ale vedlejší účinek v podobě kliknu na Obnovit (Ctrl+R) v Konqueroru - a místo znovunahrátí lokální stránky (protokol file://) se spouští KWrite, mi hlava nebere. Konqueror je přeci jen také ten manažer souborů :-|. Posunem dolu v seznamu se to spraví.

      Stejně jako chci-li používat jinou aplikaci, než jaká je v KDE nastavena jako výchozí, musím napřed smazat kategorii, a pak ji znovu vytvořit pod stejným názvem (jinak při startu KDE řve, že chybí) a přidat kýženou aplikaci. Pokud to neudělám, funguje vazba opět jen do restartu KDE. A to ještě při změně předvoleb koukám na okno "aktualizuje se nastavení systému". To už jsem někde viděl, ne? :-/

    • Začlenění kdepim aplikací do Kontactu mě zklamalo - souhrn má nepochopitelně automaticky sestavované rámce, které nejde nijak poposouvat. KNews si nepamatuje nastavení a konfigurační dialog nefunguje. No a jako hřebíček do rakve - věc, která by se mi nejvíce líbila - plná synchronizace s Palm handheldem - nefunguje. KPilot naprosto náhodně maže záznamy v Palmu.

    Manuál

    Autorem tištěného manuálu je známý Mandrake guru (teď vlastně Mandrakeguru :-) ) Ivan Bíbr. Rok od roku přidává další a další stránky m.j. i podle reakcí uživatelů na serveru mandrakelinux.cz a v konferenci mandrake@mandrake.cz. Obsáhlá kniha se orientuje na začátečníky, mající zkušenosti pouze s blýskavými skly z Redmondu, ale i pokročilý uživatel v ní najde užitečné rady. Od poslední verze přibyly hlavně kapitoly o provozování BlueTooth, správě napájení a monitorování systému s lm_sensors.

    Kniha sama svou velikostí (280 stran textu) přerostla základní manuál - možná, že se dočkáme podobně rozdělené dokumentace jako mají uživatelé SUSE4. Nebylo by od věci prodávat ji zvlášť. Přeci jen mít v knihovničce kompletní vývoj jedné publikace, do které jsem nahlédl 2x, je trochu zbytečné. I kdyby ji tiskli na recyklovaném papíru ;-).

    4Dokumentaci, obzvláště příručku administrátora, těm ex(zeleným příšerkám) docela závidím.

    Závěr

    Mandrakelinux 10.1 je přes pár drobných mušek skvělá distribuce, kterou bych doporučil nejen jedincům, kteří si chtějí začít něco s Linuxem, ale i pokročilým uživatelům, kteří netouží nastavovat vše ručně. Má v našich krajích rozsáhlou komunitu a dobrou podporu - web5 s diskuzemi a konferenci. Velmi snadná instalace a skvělá správa balíčků z něj dělá ideální nástroj pro nepříliš náročného nebo erudovaného uživatele. Některými svými vlastnostmi - např. supermountem nebo automatickým spouštěním aplikací po vložení CD připomíná nejmenovaný OS možná více, než by bylo zdrávo, ale chválabohu všechny tyto fičurky se dají lehce povypínat. Základ na DVD obsahuje nepřeberné množství SW - snad každý najde tu správnou aplikaci, která mu bude vyhovovat.

    5 Ivan asi rok sliboval novou verzi. Zdá se však, že hned tak nebude.

    Mandrakemove CZ

    Recenze bude následovat.

           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Shteffi avatar 28.1.2005 07:47 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake asi ne...
    Díky za utvrzení v mém názoru... Do mandraku bych opravdu nešel... ale jinak dobrej článek.... :))
    28.1.2005 10:21 aleš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Můžete napsat konkrétní důvody proč ne Mandrake a proč něco jiného? Co?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 28.1.2005 12:41 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Predesilam ze na dobre stranky se tu nikdo neptal a myslim ze v clanku byly zmineny jen zcasti :-) Protoze: o konfigurace a optimalizace pro _pokrocileho_ uzivatele je nocni mura. vi /etc/* samozrejme funguje :-), ale konfiguraky jsou cim dal slozitejsi, dokumentace neni idealni, komentare ridnou, ci dokonce chybi (a nakonec vam to stejne prepise nejaky superchytry demon :-( ). o zacina se snazit byt chytrejsi nez sam uzivatel, coz je jeden ze zasadnich duvodu proc jsem opoustel svet okynek (dnes je tech duvodu podstatne vice :-) o bezne se stane ze puvodni verze neco uz _konecne_ umela nastavit jakztakz sama, ale nova verze to uz neumi...
    prikladem budiz napriklat TV katra:
    obe me tv karty umel tusim mdk9.1, jednu znich pak umel mdk10 zadnou znich neumi 10.1 - zajimavy vyvoj, ze? (obe jsem nakonfigurobal rucne a bezi bezchybne)
    nebo supermount:
    v 9.2 uz dokonce fungoval ten nesmyslny* supermount, v 10.0 funguje jen pokud nemate CD zaroven jako vypalovacku, pak to kazilo cd-media, v 10.1 se alespon sam vypne, pokud detekuje vypalovacku - mno lepsi nez dratem do oka. o zacina mi dokonce vnucovat uzavreny sw v podobe ati ovl. (kdyby to pak alespon fungovalo! ale zkuste si pak prepinat rozliseni a uvidite co se zacne dit!) a dokud to vsechno neodinstalujete tak mi nechodil ani oss ovl. radeon.ko. o zobrazovaci schopnosti se snizily patrne vlivem prechodu na X.org (napriklad pri stejne konfiguraci a hw v 10.0 tvtime "sezral" 42% CPUtime, 10.1 potrebuje 84%CPU...??? co se deje po tom zatim neuspesne patram) * cela koncepce supermountu je naprosty nesmysl, nic takoveho IMHO nepatri do kernel space! tim netvrdim, ze je ten napad zcestny, neni, ale jeho provedeni je tragedie... v uzivatelskem prostoru by napriklad vubec nicemu nemohl vadit.
    28.1.2005 12:55 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Mozna to bude tim, ze se musite rozhodnout, jestli pouzivat demony, nebo konfigurovat rucne a na demony se nespolehlat. Ja to resim tak, ze po instalaci vypnu vsechno, co se snazi delat neco automaticky a co nejede dokonfiguruju rucne a dal uz zase jen rucne a mam celkem vysokou uspesnost. Ale nadavat, ze se to nenastavi automaticky a zaroven ze automatika prepisuje rucne generovane konfiguraky je trochu schizofreni.

    Co se tyka supermountu, tak tam se naprosto shodneme. neco takoveho nepatri do kernelu a jedina smysluplna cesta je to hned vypnout.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    28.1.2005 15:29 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Hmm, a není lepší rovnou použít distro, kde tyhle všechny nemusíte dělat vůbec?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.1.2005 16:02 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Hned, jak najdu distro, ktere udela presne to co po nem chci a nic vic a nic min, tak ho zacnu pouzivat. Do te doby budu pouzivat to, co mam spolehlive overene a u ceho vim co muzu cekat. Kazde distro ma svoji nevyhodu a je bohuzel zalezitost lidi, aby si vybrali ty nevyhody, se kterymi jsou schopni se smirit a kde na druhou stranu maji vyhody, diky kterym je to smirovani snadnejsi.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    29.1.2005 19:39 petrYk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    odporucam ti archlinux .. ten je dobry .. dostatocne jednoduchy , a sam nic nemeni ... vsetko sa nastavuje rocne .. konfiguraky su perfektne okomentovane
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 28.1.2005 16:24 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Ale nadavat, ze se to nenastavi automaticky a zaroven ze automatika prepisuje rucne generovane konfiguraky je trochu schizofreni.
    omyl. bud ma byt tak chytry, ze to udela sam a spravne, nebo se zeptat jak to ma udelat (kdyz uz mi musi nutne pomahat). momentalne to dela tak, jak je to ve widlich, nastavi to blbe a jeste na tom trva ze je to tak proste bude.

    a to zase prijde shiza me :-)
    28.1.2005 16:46 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Mozna kazdy pouzivame jine MDK, a nebo uz jsem toho vypnul prilis, takze mi to nema kdo prepisovat.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2005 23:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Mě nějaký "nepřítel" v Madrake šílí a skoro při každém spuštění systému (v USB mám zapojenou flashku) mi přibyde 1 položka /mnt/removableN a někdy (!!!) i položka v fstabu ... blb - no comment!
    28.1.2005 23:41 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Tech nepratel je vic. Jeden je supermount, nasleduje kudzu a harddrake. Dohromady delaji presne to, jste napsal. Kdyz juknete do logu - jadro detekuje zarizeni, kudzu vola hardrake, ten prida zaznam do fstabu a supermount to pripoji... Pomuze smazat vsechny ty radky navic v fstabu a u toho posledniho smazat parametr kudzu.

    Mozna by ste se mohl zbavit i supermountu, to necham na vas. :-)

    Uplne nejradikalnejsi je vypnout sluzby harddrake a hotplug ;-)

    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.1.2005 01:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Supermountu se zbavovat moc nechci. Ale hotplug a harddrake jsem "zakazal" uz davno a stejne to furt dela. Zlo asi vitezi nad dobrem :-/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2005 23:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    S tou zátěží u tvtime musím souhlasit, vytížení CPU se mi taky zdvojnásobilo (10% -> 20%). Ale nebude to spíš problém X.org než Mandrake?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 30.1.2005 15:48 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    jojo take bych to tak sacoval. tezko vy za to nejak mohl mandrake.
    29.1.2005 09:03 Morous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Doporučuji do něj nejít na desktopu. Jedna nejmenovaná organizace státní správy na něm "postavila kariéru". Úředníci na Mandraku a s ním spojeném softu musí pracovat a současně být kompatibilní se zbytkem úřadů (tedy vlastně všemi) které jedou na WIN a MS Office. Tento úkol je samozřejmě nesplnitelný. Potíže, které při tom vznikají jsou obrovské a přál bych každému slyšet jak všichni zaměstnanci toho úřadu hovoří o nadřízeném, který tento systém zavedl.
    29.1.2005 10:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Netuším, o jaké instituci mluvíš, ale mohl bych si to přeložit také takto: zaměstnanci nadávají na šéfa, který jako jeden z mála měl odvahu nasadit v jejich úřadu systém, díky kterému nejsou nuceni každé dva roky upgradovat počítačové vybavení, platit velké sumy za licence a být vázáni na pracovní prostředí prolezlé viry a dlouho neopravovanými chybami. No fuj, že se ten šéf nestydí.
    29.1.2005 20:43 Morous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Ne. Zaměstnanci nadávají na šéfa, který zavedl Linux a s ním spojený atypický soft a zároveň nebyl schopen zajistit, aby vše fungovalo jak má. Aby tiskárny tiskly, aby docházelo ke správným náhradám běžných fontů Arial, Times New Roman apod. za ty různé hranaté free fonty bez české diakritiky, aby po připojení periférie k PC tato fungovala a to ne jen jednou, aby byl soft plně lokalizován a polovina ovládání a help nebyl v angličtině, aby výstupy ze služební kamery ve formátu *.mov bylo vůbec možno přehrát bez vyskakujících hlášek o chybějícím tom či onom, aby z tiskárny namísto dopisu nevyběhl pouze seznam různých ASCII znaků, a tak bych mohl pokračovat kdoví jak dlouho. Každý úředník není root, navíc práva ani nemá. To, co by si mohli pod Win zprovoznit rychle sami, jim musí na Linuxu po mnoha urgencích přijet udělat správce sítě přes půl republiky a po jeho odjezdu navíc přestane pravidelně jít to, co až dosud jakž takž chodilo. Pouze to zdržuje a pak skutečně produktivita úředního šimla klesá. Kdo to pocítí? Vy - kteří po oněch úřednících v úředních hodinách něco chcete.
    29.1.2005 21:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    - tiskárny tiskly
    - hranaté free fonty bez české diakritiky
    - soft plně lokalizován
    - atd.
    Neboli říkáš, že někdo nebyl schopen nastavit zcela základní věci, které každý Mandrake zvládá bez problému out-of-the-box. Když někdo prosadí instalaci operačního systému, ale nezařídí, aby pak fungovaly základní věci, tak to na pochvalu není. Jenže ti uniká, že na vině není Linux nebo Mandrake, nýbrž velmi nekvalitní plánování.
    To, co by si mohli pod Win zprovoznit rychle sami, jim musí na Linuxu po mnoha urgencích přijet udělat správce sítě přes půl republiky
    Což je pochopitelně úplná pitomost. Jak můžeš špatný management svádět na operační systém? Všechno, co jsi vyjmenoval, nesvědčí o špatné připravenosti Mandraku, ale o diletantském přístupu těch, kteří ho nasadili.
    29.1.2005 22:13 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    To bude "pekny" spravce. Nepovazuju se za zadneho velkeho odbornika, ale nic z toho, co jste tu uvedl, mi problem nedela. Tisknu si veci do skoly, ktere jsou vytvorene ve woknech a cesky, periferie mi jdou vsechny, co mam (a porad), to video na tom screenshotu je *.mov (ke stazeni na mujmac.cz). Mandrake je system, ktery je lokalizovany skoro komplet, lepsi uz IMHO neni.

    BTW, kdyz jim dal ve woknech admini prava, proc to neudelal i tady? Nejlepsi by bylo rovnou prihlasovat je vsechny jako root i do X...

    Tohle vsechno vypovida jen o tom, ze to spravuje neznala osoba. Jeho znalosti jsou nedostatecne nejen v Linuxu. Ja bych na nem spravu site nenechal.

    29.1.2005 14:44 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake asi ne...
    Provedl-li nejaky vedouci takovy cin, ma moji hlubokou uctu. Protoze uzivatele (ano bezni uzivatele, kteri nevedi zhola nic, Bloody Fucking Users), kterym spachame takovou zmenu, se s tim vyrovnavaji _velmi_ tezce. Ikdyz je proskolite, ikdyz si date zalezet, aby se ovladani lisilo pokud mozno co nejmene (v Mandraku i Linuxu obecne se toho da nastavit spousta). A stat a statni zamestnanci, jsou uplne jina kategorie, nez v soukromem sektoru. Tam by tak nereptali, museli by se adaptovat. Uredni siml si u nas muze delat, co chce, staci, ze predstira praci a bude vzdycky placen... Jak rikam, ten sef ma muj hluboky obdiv.

    Co se kompatibility tyce, az na makra v Officech a nektere jejich _velmi_ pokrocile funkce, nemam zadny problem. Vetsina mych kamaradu, se kterymi komunikuji pouziva one-man-show SW, ve skole to same. Pozivam od nich DOC, PPT, XSL, PDF, ve skole pres sambu mountuju "sdilene disky v siti M$W". To, ze to nejde, je mytus, kteri siri skalni zastanci okeniho sveta. Problem nastane, maji li nejaky spesl vyvinuty SW - napr. ucetnictvi, nebo spisovou sluzbu - coz urady vetsinou maji, nebo nejaky CAD system. Ty se musi preportovat pro novou platformu.

    Troufam si tvrdit, ze nejvetsi (a skorem jediny) zadrhel v prechodu jsou uzivatele.

    28.1.2005 08:49 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Není to tak trochu out of topic?
    Když je verze 10.2 na spadnutí?
    28.1.2005 09:32 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Není to tak trochu out of topic?
    Nějaká nová verze se připravuje pořád. Co myslíš, že v ní bude natolik zásadně jiného..?
    28.1.2005 09:47 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Není to tak trochu out of topic?
    Ja radeji jeste ten rok nebo dva zustanu u Mandrake 10.0. ;) Neni sice na DVD, ale 3 instalacni CDs, ktere jsem nedavno nasel na DVD s Mandrake 10.1 official v casopise Linux+ po boku Auroxu, mi proste nestaci. Aplikace, ktere pouzivam, hold nejsou obsahem prvnich 3 CDs, coz je skoda. Respektive, skoda, ze do Linux+ nedali kompletni distribuci Mandrake 10.1 official i se vsemi CDs navic (myslim, ze jsou to 4 ci 5 CDs). Aurox zase nepodporuje muj oblibeny RaiserFS, ale pouze ext3, takze u me ma naopak smulu on. ;)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 28.1.2005 16:55 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Není to tak trochu out of topic?
    Ja radeji jeste ten rok nebo dva zustanu u Mandrake 10.0. ;)

    Aplikace, ktere pouzivam, hold nejsou obsahem prvnich 3 CDs, ...
    Ale tady je rec o MandrakeLinux 10.1 CZ od QCM! A musim rict ze jsem naopak nadsen jeho kompletnosti! Ono na tech ~8,6GB se toho vlezlo opravdu pozehnane. da se to poridit za zhruba 500 (DVD verze), pripadne za 1000 se vsim vsudy - tak jak pisou v recenzi. (muzete si to samozrejme stahnout sam , ale je tu problem se 4CD mdk - zbytek lze stahnout.)

    vycitat MDK ze ho nejaky Linux+ distribuuje orezany na minimum je tedy zcestne.
    28.1.2005 17:01 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Není to tak trochu out of topic?
    Pokud si ho muzete stahnout, tak si ta DVD muzete vypalit taky. Je to snadne a funguje to.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    28.1.2005 10:36 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Není to tak trochu out of topic?
    Trosku ano. Jenze to je dane i zpusobem vyvoje. To "na spadnuti" je zatim 10.2 Beta 1. Community bude v breznu, Official az v dubnu. Mandrake ma novou verzi kazdych pul roku...
    28.1.2005 10:27 d.f.h
    Rozbalit Rozbalit vše amarok vs. xmms
    souhlasim s tim, ze amarok nestartuje zrovna bleskove, ale srovnavat ho s xmms - to je podle me nesmysl. asi jako srovnavat 'malovani' s photoshopem :-). amarok je prece hlavne knihovna medii, ne jenom obycejnej prehravac...
    28.1.2005 11:24 David Kohut
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake na server
    Nechápu proč autor článku podceňuje Mandrakelinux v nasazení na server. Myslím si, že může na serveru fungovat stejně dobře jako jiné distribuce.
    28.1.2005 11:36 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Urcite. Good luck! :-D
    28.1.2005 11:44 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Jako některé jiné nepochybně :o)
    28.1.2005 11:49 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Checht... :-)
    29.1.2005 14:22 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    neviem co je na tom zvlastne, preco by nemohol byt MDK na serveri. U mna v robote prevadzkujem server s MDK 9.2 kde bezi Apache,PHP,MySQL,Firewall, Samba,je to aj gateway do internetu pre cca 10 ludi s vyhliadkov do buducnosti cca.70-80 PC. Bezi spolahlivo a vobec nevidim v tom nejaky zadrhel a hned na stole lezi server s debianom a ziaden rozdiel, vsetko skonfigurujem v /etc tak ako na debiane. Ja som spokojny s MDK aj na desktope, mam ho doma aj v praci (10.1) a vsetky veci som povypinal o ktorych som vedel, ze mi budu zasahovat do systemu tak ako to ja nechcem a chodi to stabilne a uspesne.
    eagle.newz avatar 28.1.2005 13:07 eagle.newz | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Nějáká bližší podrobnost by nebyla? Já mám Mandrake na jednom intranetovém serveru a nevidím na tom žádný problém, takže co vám vadí?
    28.1.2005 21:15 xtrip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    A proč ne? V čem se liší Mandrake od jiných distro? Apache je vždy jen apache, mysql je zase jen mysql tak co? Že má Mandrake navíc windowsoidní drakconf? Tak ho neinstalujte, někomu přijde vhod. Mandrake doporučuji, pokud můžete riskovat a používat nový software, pokud rádi používáte vyspělé grafické prostředí. Jistě oceníte i pěkný nástroj pro správu balíčků, gurpmi, nebo konzolový urpmi. Debianisti tady možná cítí konkurenci, ale zatím se bát nemusejí.
    28.1.2005 12:18 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Protoze moje predstava fungovani serveru je nasledujici: nainstaluju, nakonfiguruju, prihlasim se do nejake konference o bezpecnosti a 3-4 roky na to nesahnu jinak, nez ze aplikuju bezpecnostni zaplaty.

    To s recenzovanou verzi nejde. Ma moc rychly vyvoj a kratkou podporu (kazdych 6 mesicu nova verze, 1,5 roku main verze - podpora starsich je tedy 1,5 roku). Navic si myslim, ze obsahuje moc novy SW...
    To jsou take duvody, proc komercni produkty MandrakeSoftu maji dlouhou podproru (3 roky), a vychazeji v delsim intervalu. Jak casto je novy RH? :-)

    Je-li vsak vase predstava o fungovani serveru jina, proc ne...

    28.1.2005 12:36 David Kohut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Měl jsem na mysli Mandrakelinux obecně, nikoliv tuto recenzovanou verzi. Jinak důvody, které jste jmenoval chápu a rozumím jim, proto také na serveru nemám Mandrake. Jediným s čím bych trochu polemizoval je ten "moc nový SW".
    28.1.2005 16:28 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    A vy se tu mezitim perete o nasazeni distribuce na server. Myslim, ze cilem je nasazeni distribuce uzivateli, a v tom si Mandrake zatim vede opravdu dobre. Prestante tlachat o (ne)vhodnosti nasazeni toho ci onoho na malinkou hromadku sracek, ve kterych se vyzna jen hrstka lidi, ci par jednotlivcu jako vy, a zacnete spise uvazovat nad tim, jak s touto distribuci a Linuxem obecne seznamit treba vasi holku, nebo kamarady kolem, kteri nejsou po odborne strance pocitacu az tak dokonali jako vy.
    28.1.2005 16:19 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Diky bohu alespon jedna z mala distribuci, jako je Mandrakelinux, je opravdu nejprivetivejsi k uzivateli, ktery o Linuxu nic nevi, a tudiz tuto distribuci muze lehce nasadit na plain desktop a zacit pouzivat v kancelari. Myslim, ze toto je hlavne cilem teto distribuce. Distribuci zabyvajicich se nasazenim na servery je spousta. Ale ktera se zabyva nasazenim doma ci v kancelari tak, aby vse bylo co nejjednodussi? Fedora? RH? Snad Suse. Panove, myslim, ze Madrake je diky bohu hlavne pro pouziti normalnim smrtelnikem, ktery nemusi mit prilis paru o tom, co Linux je, a to je proste skvele. Myslim, ze o tohle tady hlavne jde, a melo by se do budoucna podporovat co nejvice. Seznameni uzivatele s Linuxem na desktopu, doma, v kancelari. Vzdyt 90% populace (samozrejme s troskou ironie) o Linuxu budto vubec neslysela, nebo ani nevi, ze existuje, a tudiz se Linuxu jako takoveho boji a nechteji o nem slyset, natoz mit nejaky duvod jej nainstalovat v kancliku namisto Windows. Myslite si, ze tito lide nekdy videli nejaky server ci ze je vlastni pojem "server" vubec zajima? Ani nahodou. Doma si potrebuji pustit film, TV, hudbu, a jestli to jsou Windows, Linux ci MacOS, je jim ukradene.
    30.1.2005 12:17 PaKo
    Rozbalit Rozbalit vše "Mandrake pro každého"
    Motiv "vysvětlit své holce" je naprosto základní! Jsem "uživatel - ale už ne úplně řadový": o počítače se zajímám a měl jsem tu kliku, že jsem 5 let seděl na ČVUT (95-2000), takže jsem o Linuxu dostal echo. Díky tomu jsem si po dalších pěti letech, kdy jsem už opravdu potřeboval novější počítač, přečetl anotace jednotlivých ditribucí a pochopitelně vybral MDK. - V tomto případě to opravdu chce misionářství! Je to opravdu politikum. Zadarmové programy se udržují v rámci komunity profesionálů - nicméně řadový občan o nich neví. Rozhodně by stěží vůbec tušil, že by mohla být zadarmová (a spolehlivější) alternativa Géciho. Bohužel, že je ten OO.o tak nesmírně pomalej...

    Chtělo by to vytipovat ty nejzákladnější akce, které opravdu potřebuje amatér-uživatel. (Provozování serveru to není!) Potřebuju exportovat to MS-formátů, zálohovat na disketu, k tomu jednoduchý manažer, potřebuju stáhnout poštu - odpovědět - uložit - přihlásit se - odeslat, potřebuju schránku na serveru, potřebuju trochu brouzdat i doma, i připojenej na bloody-Telecom. Otázkou byla kompilace jádra pro interní modem. Tohle všechno vyřešit na jednom samospouštěcím CD-pro-blbé, a přitom zachovat přívětivost MDK. Hry nepotřebuji nutně, ale něco na show-off tam být může :-) Rozhodně ale ne stovky aplikací. - To široké sociální zakotvení je samozřejmě nezbytné, protože jde *dyjalekticky* s tím, aby byl systém "v oběhu" (=mluvení mezi lidmi o něm), což zvýší jeho prestiž. Všichni, snašimi manželkami i milenkami, se můžeme živit jakousi alternativou "Internetu pro každého". Myslím, že se najde dost lidí, kteří by přistoupili na to, že si jen koupí HW, a program je zadarmo a spolehlivý! Chcete-li mi psát, tak pavel_kozak zavináč seznam.cz
    31.1.2005 09:50 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Mandrake pro každého"
    A to, co jsi popsal, se zrejme Bibri snazil napsat i v papirove podobe ve sve knize, ktera je MDK distribuci prilohou. O vikendu jsem se na to dival (tedy na 2 DVD uvnitr knihy napsane Bibrim), a myslim ze tato kniha (pro nekoho zbytecna) je presne to, co uzivatel potrebuje k tomu, aby Linux mohl doma zacit pouzivat. Chces si pustit film, hudbu, neco vypalit, stahnout emaily, podivat se na film, TV? Jen se podivej do obsahu a nalistuj spravnou stranku. Pro normalniho uzivatele je v knize opravdu hodne strucnych a nekomplikovanych prikladu na jakoukoli otazku, ktera ho zrovna muze napadnout. Proste ta kniha je nezbytnym uvodem, ktery tam ma sve misto. Neco jako brozura "zaciname s MS Windows XP", kdyz si stejne jako ja koupite licenci na WinXP. ;) Proste si myslim, ze distribuce MDK 10.1, ktera je nyni rovnez v prodeji, je dobre odvedena prace. Jenomze, kdyz jsem sel v knihkupectvi, byl jsem asi jediny, ktery si v tu dobu vsiml, ze ma pred sebou MDK i s knizkou, a to jak ve forme CDs tak DVDs. A jako jediny jsem po tom proste hrabnul, hodil do kosiku, a sel dal. Zbytek lidstva vubec netusilo na jakou knizku se vlastne divam, a k cemu mi ta 2 DVD uvnitr asi budou. Skoda.
    31.1.2005 20:50 PaKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Mandrake pro každého"
    Moje dcera, 9 let, umí KDE docela dobře. Teďka jsem se jí ptal, a ona by docela nadšeně byla ochotná se převléct za Tuxe a předvádět to po školách. - A vůbec: celkově by to chtělo pořídit pár tuxovských kostýmů a dělat v tom propagaci např. na Václaváku! Myslím, že cestou srandiček nakonec můžeme přispět k vlastní obživě ...a k definitivnímu pádu Saddáma Gejcajna.
    28.1.2005 16:30 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    A vy se tu mezitim perete o nasazeni distribuce na server. Myslim, ze cilem je nasazeni distribuce uzivateli, a v tom si Mandrake zatim vede opravdu dobre. Prestante tlachat o (ne)vhodnosti nasazeni toho ci onoho na malinkou hromadku sracek, ve kterych se vyzna jen hrstka lidi, ci par jednotlivcu jako vy, a zacnete spise uvazovat nad tim, jak s touto distribuci a Linuxem obecne seznamit treba vasi holku, nebo kamarady kolem, kteri nejsou po odborne strance pocitacu az tak dokonali jako vy.
    28.1.2005 12:24 David Kohut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Vaše reakce jsou důkazem toho, jak je na tom linuxová komunita bídně - a proto dokud budou mezi vámi zaslepení tupci, tak linux zůstane navždy jen okrajovým operačním systémem. Uživatel Slacku plive na Debian, Debianista na Gentoo, uživatel Gentoo na Slack, atd... Serete si do vlastního hnízda, dokud to nepochopíte tak Bill bude stále hrát prim.
    28.1.2005 12:26 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Jasne. Radsi budu doporucovat ostatnim to, co mi naprosto nevyhovuje, abych nebyl nasranej sam, ze. Super pristup. :-D
    28.1.2005 12:42 David Kohut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Jenže tady nejde o doporučovat a nedoporučovat. Problém je výsměch uživatelům, kteří nepouživají zrovna tu distribuci, kterou používám já. Proč bych se měl vysmívat uživatelům Gentoo, že tráví dny u kompilace systému, proč se vysmívat uživatelům SUSE? Je mi hodně proti srsti právě ta nesnášenlivost a nabubřelost mezi linuxáky. A to je ten největší důvod, proč Linux ještě dlouho nebude schopný konkurovat Windows.
    28.1.2005 12:53 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Já nechci konkurovat Windows já na Windows prostě se...
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.1.2005 13:48 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Smim-li se do toho taky vložit - ze na WIndows s...š, to imho není moc moudré, ale budiž, je to tvůj názor. Ale dalo by se taky mluvit o tom, co prospívá rozvoji linuxu (bez nějakého srovnávání s Windows) a co mu škodí...

    Konstruktivní diskuse linuxu pomáhá - celá tvorba linuxu a open source obecně je založena na diskusi, na výměně informací.

    Sarkasmus, posměšky, urážky, silácká tvrzení a flames mezi jednotlivými distribucemi tuhle diskusi blokují. Zvlášť smutné je to, že nejvíc Linuxu neškodí Microsoft, ale právě nadšení Linuxoví "arivisti", kteří si s jeho pomocí hojí mindráky.

    Jako linuxák jsem teprve jelito, ale jako sociolog jsem si už za velmi krátkou dobu stačil všimnout, jak někteří linuxáci těžce poškozují právě to, za co "bojují".
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    28.1.2005 13:39 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Proč bych se měl vysmívat uživatelům Gentoo, že tráví dny u kompilace systému ...
    to nevim, protoze tohle tvrdi asi jen ti, co Gentoo nepouzivaji. lidi s Gentoo rikaji, ze kdyz se kompiluje, tak

    a) u compu nejsou (spanek, zabava, sex :P)

    b) kompiluje se paralelne s normalnim chodem (prioritu osetri napr. parametr nice u prikazu emerge)

    k tomu napr. aplikace se normalne zkompiluje JEDNOU a pokud s ni nejsou problemy, neni duvod ji kompilovat s kazdym miniaturnim upgrade znovu (muj postup). oproti mdk bych rekl, ze portage cas a nervy spis setri, tak treba jsem osobne prechazel z Xfree na Xorg za plneho chodu, emerge x11-xorg (pak drobne pozmenit nejaky ten konfigurak podle prani) a po restartu Xek jsem mel xorg - bez preruseni normalni cinnosti.

    ac jiste nerad, vasi poznamkou taky tudiz prispivate k tem poveram, co plni flamewary, nebot jinymi slovy rikate: uzivatele Gentoo travi dny u kompilace systemu, ale maji na to pravo ;) pravo na to sice maji, ale netravi :)

    s pozdravem byvaly mandrakovec, nyni uzivatel Gentoo
    28.1.2005 13:54 David Kohut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    To o tom nekonečném kompilování Gentoo byla právě narážka na různé mýty kolem různých distribucí. Chci pouze konstatovat, že ať si každý používá tu svou oblíbenou distribuci, ale ať nekritizuje a nezesměšňuje ty ostatní - bohužel se zatím na všech foréch objevují pouze flamy o to, která distrubuce je lepší, linuxovější, atd. Žádná distribuce neuspokojí všechny uživatele, právě proto je tolik těch distribucí. Copak vy nemáte pocit, že SI SERETE DO VLASTNIHO HNIZDA (LINUXU)?!!!
    28.1.2005 14:01 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Hergot, kdyz se nekdo pta, jestli se hodi MDK na server a ja napisu, ze se naprosto nehodi, tak si seru do vlastniho hnizda? To mam tomu clovekovi rict, ze je to na server uplne super a at si to tam urcite da?

    Proc bych to delal? Abych se dotycnemu pomstil a sobe taky, protoze tady nasledne bude klast mraky dotazu, proc mu neco neustale prepisuje konfiguraky a proc mu nefunguje nastaveni firewallu, kdyz tam prece ma ten skvely superinteligentni shorewall?
    eagle.newz avatar 28.1.2005 14:05 eagle.newz | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    a ja napisu, ze se naprosto nehodi, ..... hmmmm a já si zase myslím že hodí :-)
    28.1.2005 14:09 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    No tak ho tazatelum klidne doporucuj, ja to delat nebudu. ;-)
    eagle.newz avatar 28.1.2005 14:13 eagle.newz | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    já jim to můžu i v praxi ukázat, jak to funguje kdyby se ptali :-)
    28.1.2005 14:17 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    OK. Potom je posli za mnou a ja jim ukazu, jak to nefunguje. :-D
    eagle.newz avatar 28.1.2005 14:19 eagle.newz | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    to si to budeš na ten server napřed muset ale nainstalovat :-D
    28.1.2005 14:27 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Kdepak, instalaci prenecham odbornikum. :-P
    28.1.2005 14:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    ...ať si každý používá tu svou oblíbenou distribuci, ale ať nekritizuje a nezesměšňuje ty ostatní ... Copak vy nemáte pocit, že SI SERETE DO VLASTNIHO HNIZDA (LINUXU)?!!!
    Zalezi na tonu a na vecnosti kritiky. Kdyz se dozvim z diskuse, proc nekomu ta ktera distribuce nevyhovuje a ktera tedy naopak ano, naopak mi to *hodne* pomuze v orientaci, prave kdyz je tech distribuci tolik - a clovek se nezridka az z takovych diskusi dozvi uzitecne features i toho distra, ktere jiz pouziva, anebo naopak nektere mouchy, ktere PR website distra v nadseni nad vlastnim ditetem ani tak moc nezduraznuje. Ja se napr. s Mandrakem rozesel kvuli vecem, o kterych jsem se hlavne z podobnych diskusi dozvedel, ze nejsou "normalni" (tj. kazdemu linuxu nutne vlastni). Jineho treba napr. zase prave k Mdk privedou...

    Proto bych rekl, ze takova diskuse je naopak zadouci a jeji existence spise atraktivitu (vsech) linuxu zvysuje, at je treba vedena ironicky (stylem: haha, tohle distro je pro lamery, protoze...) Lepsi flamewar nez prilisna (auto)cenzura. Od toho je pak redaktor ci moderator, aby pripadne vybral ze svobodne diskuse prinosne prispevky a ty jalove nechal stranou a udelal z toho nejake to REDIGOVANE HOWTO - na ty pak muzeme smele klast naroky jako je vecnost a "political corectness" vuci cele zamyslene ctenarske komunite.
    28.1.2005 13:55 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    tak nevim, ale jak jsem ja pochopil ten prispevek na ktery reagujete, tak to o gentoo tam bylo prave jako priklad nesmyslneho sireni flames - takze vycitat mu prispivani k poveram plnicim flamewars mi pripada kapanek nespravedlive. ale musim uznat, ze jinak jste reagoval pekne - na takovem Zive.cz by uz jiste vystartoval nejaky "takylinuxak" s vykrikem "co si dovolujes urazet gentoo, nejlepsi distribuci, ty zas... parchante, vzdyt ta tvoje distribuce je uplny zk.... zas.... sh...!!"
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    28.1.2005 13:58 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    xakru! von me predbehl.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    28.1.2005 14:02 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    oproti mdk bych rekl, ze portage cas a nervy spis setri, tak treba jsem osobne prechazel z Xfree na Xorg za plneho chodu, emerge x11-xorg (pak drobne pozmenit nejaky ten konfigurak podle prani) a po restartu Xek jsem mel xorg - bez preruseni normalni cinnosti.
    Nechapu. Kde je ten rozdil oproti URPMI v nervech a casu? Update vesele muzete delat na pozadi; jde i prechazet mezi verzemi distribuce (Community --> official; pro znale i Official-->Cooker-->dalsi verze Community). Bez bolehlavu.
    28.1.2005 14:46 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Nechapu. Kde je ten rozdil oproti URPMI v nervech a casu? Update vesele muzete delat na pozadi; jde i prechazet mezi verzemi distribuce (Community --> official; pro znale i Official-->Cooker-->dalsi verze Community). Bez bolehlavu.
    No vida. Asi jsem mel napsat "MNE portage cas a nervy spis setri". Nevim, treba je to v astrologickym znameni, nebo v temperamentu :) Mdk bylo moje prvni distro (kdyz nepocitam neuspesne tuknuti s RH 6.2), zacal jsem s 9.1, pak 9.2 a dokonce jsem jeste drzel nejakou dobu 10.0 a s URPMI jsem se neskamaradil.

    Nepochybuji, ze se (jako pravdepodobne u jinych distribuci) da vyladit balickovaci system k maximalni mozne spokojenosti. Presto jsou diskuse a fora plne otazek, jak a jestli prejit v Mdk na Xorg, a take se stale resi upgrade z 10.0 na 10.1 ano ne... Tusim, ze podobny pristup jako Gentoo resi mit ve zdrojich URPMI stale Cooker - ale dalsi a podstatnejsi duvod, proc jsem Mdk opustil, byla rychlost (odezvy v desktopu) a pro me zmatek v konfiguracnich souborech, kdyz jsem se pokousel nastavit neco rucne a nektere podivne automaticke konfiguracni programy, ktere si delaly co chtely. Ano vim, jiste se da vyladit a povypinat - v Gentoo mi to tak ale bezelo od zacatku, resp. jsem se to MUSEL naucit rucne konfigurovat.

    To co nakonec vetsinou rozhoduje o vyberu distra, je prave asi ten "nativni" zpusob chovani, tj. s cim se pocita jako se standardem. Vim, ze si muzu s jistym usilim nastavit Fluxbox, ze vypada jako WindowMaker a WindowMaker aby vypadal jako Fluxbox... a ze se tedy Mdk muze chovat do jiste miry jako Gentoo (vcetne kompilace kazde aplikace). Ale proc se zbytecne namahat :)
    28.1.2005 16:08 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Tedy ta rychlost odezvy desktopu by mne zajimala. To na to jsou nejake exaktni testy, nebo je to specialni testovaci metoda, odborne nazvana "Od voka" ? A proc ve forech je spousta dotazu to je snadne. Protoze MDK je bohuzel/bohudik (nehodici se skrtnete) jednoduchy i pro neznale, tak ho pouzivaji a ptaji se na blbosti. To, ze ve forech neni milion dotazu na instalaci a poinstalacni nastaveni BSD je prece urcite tim, ze system udela vsechno sam spravne. Nebo je to v necem jinem ?

    BTW i MDK (a vetsinu ostatnich binarnich distribuci) si muzete prekompilovat podle sveho pokud si myslite, ze pak bude rychlejsi, ale raxe rika o rychlosti bohuzel neco jineho (tedy aspon u mne).
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    28.1.2005 17:21 Jaromír Dvořáček | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Exaktní testy nevedu, ale v praxi mám odzkoušeno, že když na MDK10 spusťím libovolný program, trvá mu to o cca 2 vteřiny více, než na stejném stroji se Slackem10 (samozřejmě na obou distrech se stejnou verzí XFCE/Firefox a v případě OpenOffice - opět stejná verze - dokonce start na MDK trval 45s, na Slacku pod 30s).
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    28.1.2005 17:29 Tom K | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    to muze byt spoustou dalsich veci, jako prelink a podobne. A taky poctem knihoven vuci kterym je to zkompilovane a podobne. A prosimvas lidi prestante porovnavat rychlost systemu podle doby startu aplikaci, protoze pokud idealni system je ten, kde rychle startuji aplikace, tak se vratime k windows.

    ale abych jen tak neplacal, tak si davam za ukol udelat na tohle tema testy a vysledky publikovat (ale nebude to driv, nez za mesic, ponevadz ted neni dost casu).
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    30.1.2005 15:29 Jaromír Dvořáček | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Já s Vámi naprosto souhlasím, ale chtěl sem tím říct, že když k někomu přijdu a ten dotyčný po mně chce nainstalovat linux, tak mu raději nainstaluju Slackware a věnuju nějakou tu hodinku na konfiguraci s vědomím, že to pojede forever a quickly, než pouze nainstalovat MDK, který, pokud mu záhy nespadne, tak mu bude po celou dobu existence rušit flash disky apod. Musím se přiznat, že kdykoli přijdu na stroj s MDK, mám docela potíže cokoliv nastavit (počínaje tím zmiňovaným flashdiskem). Asi bude chyba ve mne, ale postupem času sem si vypěstoval k této distribuci doslova nenávist.
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    31.1.2005 14:14 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    No já jsem s MDK začínal a velmi brzy jsem se s ním cítil jako s Widlema. Jenže kvůli těm pocitům jsem přece Widle opustil. Ještě, že jsem už za sebou měl četbu LDP a Linux in Nutshell a tak jsem věděl, že ten pocit nepramení z Linuxu, ale z MDK. No a potom jsem od MDK pochopitelně utekl ;-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.1.2005 21:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Tedy ta rychlost odezvy desktopu by mne zajimala. To na to jsou nejake exaktni testy, nebo je to specialni testovaci metoda, odborne nazvana "Od voka" ?
    Vod voka - a ta je pro me kupodivu daleko dulezitejsi nez "objektivni" testy, protoze ovlivnuje pocit, jak je prace pohodlna, a kdyz desktop, menu atd. nereaguji na mys skoro bezprostredne, citim se nepohodlne. Jinak samozrejme o ty sekundy az tak nejde. Ani tak nevadi delsi spousteni aplikaci, nejsem maniak, co musi spoustet behem 10 minut 20x OpenOffice... :)

    Ano, mozna to jde povypinat, zkompilovat a doladit... to prece nevymlouvam. Pro me bylo dulezite, ze jsem tak po roce a pul pouzivani Mdk ze zvedavosti zkusil nainstalovat Gentoo a "subjektivne" jsem se citil daleko lip hned od zacatku, asi protoze mi vyhovuje zpusob, jakym Gentoo "nativne" resi zalezitosti. Kdyz to shrnu: nic specifickeho ted z Mdk nepostradam, takze nemam duvod ladit Mdk k obrazu svemu.

    Kdyby se me naprosty linuxovy zacatecnik bez ambici proniknout bliz do systemu ale zeptal, co mu doporucim, rekl bych bez vahani Mandrake. Porad si myslim, ze takovemu cloveku prokaze Mdk na rozdil treba od Gentoo milost tim, ze mu umozni v idealnim pripade projit klikaci strategii Next Next Finish. Kdyby projevil zajem se o linuxu neco taky naucit, tak bych ale doporucil hned od zacatku Gentoo, ktere (zatim) nenabizi volbu lenive cesty.

    Flamewar prevence: NERIKAM nikde, ze Mdk je "jen" pro zacatecniky nebo ze Gentoo je "jen" pro technicke talenty (nekdy mi to pripada spis naopak :). S jinymi distry zadnou vetsi osobni zkusenost nemam.
    MaT avatar 29.1.2005 18:55 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake na server
    Ne, takhle to neni. :-) Debian, Gentoo i Slack jsou super. Kazdy trochu jinak. Jen Mandrake je nejaky divny. :o)
    Ale vazne - snazim se neplivat na nic, ani na Woknare. Taky jsem musel Widle dost dlouho pouzivat. Kazdy system ma sve vyhody a nevyhody. Nektere systemy maji vice vyhod, jine vice nevyhod. Je dobre o nich vedet a umet lidem poradit. Nic nevnucovat. Kdyz za mnou nekdo prijde, ze by ho ten Linux zajimal, tak mu rad poradim. A treba mu na prvni pokusy poradim i ten Mandrake, i kdyz sam bych ho asi nikdy nepouzival...
    Open source software for open minded people. :-)
    28.1.2005 12:21 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Čtečka RSS
    Jaktože jiná čtečka RSS v systému není? A co skvělý Akregator - součást Kontactu, ale dá se pouštět díky dobré architektuře KDE i smaostatně.
    28.1.2005 12:51 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka RSS
    AFAIK je v Kontactu prave NewsTicker. A nefunguje. Jinak diky za tip - Agregator je opravdu dobry :-)

    BTW, umi urpmq hledat i v popisu (Summary) balicku? V manu to popsane neni... -y (fuzzy) hleda jen v nazvu...

    [root@mazur tomas]# urpmq akregator -i
    Name        : akregator
    Version     : 1.0
    Release     : 0.beta6.3mdk
    Group       : Graphical desktop/KDE
    Size        : 812479                       Architecture: i586
    Summary     : aKregator is KDE RSS aggregator with great look and feel.
    
    [root@mazur tomas]# urpmq -y RSS
    perl-XML-RSS
    perl-XML-RSS-SimpleGen
    
    28.1.2005 14:54 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka RSS
    Ha! Jsem to ale lama.
    urpmf --summary RSS
    perl-XML-RSS:Creates and updates RSS files
    liferea:A News Aggregator For RSS/RDF Feeds For GTK/GNOME
    straw:RSS feed agregator for Gnome
    perl-XML-RSS:Creates and updates RSS files
    akregator:aKregator is KDE RSS aggregator with great look and feel.
    gdesklets-rssgrab:RSS viewer for the Desktop
    blam:RSS aggregator written in C# using Mono, GTK# and RSS.NET.
    perl-XML-RSS-SimpleGen:Really Simple RSS Generator
    snownews:Snownews is a text mode RSS/RDF newsreader
    mythnews:A RSS News feed plugin for MythTV.
    mythnews:A RSS News feed plugin for MythTV.
    
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 28.1.2005 12:47 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše asociace KDE/Gnome
    Co se tyce KDE/Gnome asociaci k souborum, bude asi nezbytne pockat/pouzit verzi 3.4.x/2.8.x, jak predesilaji/zverejnili budou mezi sebou kompatibilni (tedy - mozna to bude i fungovat) dle freedesktop.org.
    28.1.2005 15:55 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Manuál v SUSE?
    No já bych moc manuál k verzi 9.1 nezáviděl...

    Errata měla přes 100 stran, trošku se nepovedl tisk. A překlad je katastrofa.

    Snad se to zlepší...
    28.1.2005 21:08 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše MDK
    ja povazujem MDK za dobre distro, na ktorom by trebalo pred uvedenim novej verzie trocha viac zapracovat. chyby v distre su pre mna pomerne jasne a v niektorych pripadoch zavazne. v 9.2 som mal problemy so zvukovkou a supermount-om, v 10.0 som mal som problemy so supermount-om a demonmi, ktore mi prepisovali rucne upravene konfiguraky (v 9.2 som problemy nemal, lebo som to neskusal), v 10.1 som mal problemy so supermount-om, neslo mi vypnut graficke bootovanie a vadili mi stare verzie niektorych programov (opera, real player). z vyssie uvedenych dovodov som presiel na fedoru. zatial ju mam mesiac a nijake problemy som nepostrehol. MDK je mi ale aj tak stale sympaticky. no jo, stara laska nehrdzavie :)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2005 22:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše OO.org QuickStart
    Ve článku se píše o ooqs. Ve Windowsu OOQS mám, vidím a používám, ale pod Mandrake (taky 10.1 PowerPack) nikde není (locate žádné ooqs nenašel). Nevíte někdo, kam to ty frantíci schovali? ;-)
    28.1.2005 23:27 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OO.org QuickStart
    Preklep. oooqs
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.1.2005 00:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OO.org QuickStart
    Jenze "locate ooqs" by nasel i oooqs a ani tohle v systemu nemam :-(. To mu rikam bordel ala mdk...
    29.1.2005 01:18 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OO.org QuickStart
    Saprlote, nenadavejte na ten mandrake. On za to nemuze. QuickStarter neni u OpenOfficu, ale v samostatnem balicku. Takze urpmi oooqs.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 29.1.2005 16:44 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OO.org QuickStart
    Aha, tak to jo. Díky
    29.1.2005 08:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OO.org QuickStart
    Překlep opraven.
    28.1.2005 23:53 František Bublík | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše odebrání a přidání všech 5 zdrojů
    Hezký článek... co se týče "subjectu" tak mi všechny předcházející distribuce Mandrake od 9.2. ukazovaly na jinou mechaniku, než z které proběhla instalace. Proto jsem se naučil ručně zeditovat /etc/urpmi/urpmi.cfg, což mi přijde rychlejší, než nechat mechaniku znova chroustat všechna rpmka. Např v editoru nahradit "/mnt/cdrom" za "/mnt/cdrom2" a "/dev/hdc" za "/dev/hdd". S pozdravem FB
    30.1.2005 12:39 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Vazne si nemyslim ze flames jsou k necemu dobre
    Zdravím a pozdravuji. Ještě jednou k té "nejlepší distribuci" . Podle mne jsou všechny diskuze tohoto typu k ničemu. Samozřejmě, dozvím se v nich o nevýhodách té, či oné distribuce, ale co má dělat chudák nováček, který začne používat nějakou distribuci a najednou se dozví: "že to vlastně není pořádná distrubuce a že je lama atd. ". Takže si řekne, že v tom případě bude "superlama" a bude nadále používat Woknous. Lidé přicházejí na fórum kvůli radě a ne kvůli tomu, aby se hádali. Debaty tohoto typu patří do hospody. Sakra
    30.1.2005 12:45 Pavell | skóre: 22 | blog: Linuxový poznámkový blog | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake na začátek
    Na Mandraku jsem začínal. Pro _začátek s Linuxem_ asi není lepší distribuce než Mandrake. Tady si chce člověk hlavně vyzkoušet jak to funguje a přijít na základní principy. Co se týče webového serveru, ten jsem používal kvůli programování v PHP (vlastně to byl asi hlavní důvod, proč jsem šel pod Linux, IIS pod Windoze měl nějaké problémy). Hlavní věc je, že je to pro nováčka "cízí prostředí", ale současně uživatelsky přívětivé. Když už se člověk trochu rozkouká, možná mu začne být Mandrake "malý" a tak přejde na jinou distribuci. Tam si ale poradí líp, protože už alespoň trochu ví, co od toho může čekat. Myslím že pro začátek Mandrake a pak každému podle jeho chuti.
    Kdyby každý nespokojený student napsal virus, neexistoval by jiný software.
    31.1.2005 19:28 HJ
    Rozbalit Rozbalit vše SWSUSP
    Swsusp jsem rozchodil od kernelu 2.6.8.0. Stale mi to nechtelo chodit a testoval jsem jak

    echo "3" > /proc/acpi/sleep, tak ruzne podobne

    echo ¨1 0 0¨ > /proc/sys/kernel/swsusp

    i echo > /proc/swsusp/activate, ale co teprve fungovalo bylo echo disk > /sys/power/state Apropo, pouzivam zatim Mandrake 10.1. community jadro 2.6.8.1-10mdk.
    13.8.2006 07:57 NOVÁK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrakelinux 10.1 CZ Pack
    Ahoj lidi. Jsem totální nováček s linuxem nainstaloval jem MDK 10.1. Ale mam problem. Po spuštění počítače mi to vleze do textové podoby a che to po mně local host login tak tam napíšu to co jsem nadefinoval a nic jak to pustí do grafické podoby. Dále při shrnutí mit to nenašlo zvukovku, tiskárnu. Když jsem zkoušel naladit monitor a dal vyzkoušet tak mi to monitor vyplo a už nezaplo tak jsem musel celou instalaci opakovat. Kde najdu ovladače? Prosím pomozte.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.