abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 08:00 | IT novinky

Andy Rubin, spoluzakladatel společnosti Android, jež byla v roce 2005 koupena Googlem, nyní CEO společnosti Essential Products, oznámil předprodej chytrého telefonu Essential. Telefon se začne rozesílat 1. září. Cena telefonu je 699 dolarů. Cena telefonu současně s 360° kamerou s rozlišením 4K byla stanovena na 749 dolarů. Kameru, v budoucnu i další příslušenství, lze k telefonu připojit pomocí konektoru s magnety.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:44 | Zajímavý software

Evropská komise vydala novou verzi 1.4.0.1 svého open source v Javě naprogramovaného softwaru pro online průzkumy EUSurvey. Online dotazníky lze vytvářet na stránkách Evropské komise nebo si lze software stáhnout (zip a war) a nainstalovat lokálně. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod licencí EUPL (European Union Public Licence).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.8. 23:55 | Komunita

Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark) bude ve výchozím stavu zobrazovat Dok (Launcher). Jedná se o rozšíření GNOME Shellu Ubuntu Dock. To bylo forknuto z rozšíření Dash to Dock. Ukázka na YouTube [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
17.8. 15:33 | Nová verze

Byla vydána verze 17.08.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi. Aplikace kmag, kmousetool, kgoldrunner, kigo, konquest, kreversi, ksnakeduel, kspaceduel, ksudoku, kubrick, lskat a umbrello byly portovány na KDE Frameworks 5.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
17.8. 15:11 | Nová verze

Simon Long představil na blogu Raspberry Pi novou verzi 2017-08-16 linuxové distribuce Raspbian určené především pro jednodeskové miniaturní počítače Raspberry Pi. Společně s Raspbianem byl aktualizován také instalační nástroj NOOBS (New Out Of the Box Software). Nejnovější Raspbian je založen na Debianu 9 Stretch. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Řešena je také bezpečnostní chyba Broadpwn (CVE-2017-9417).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
17.8. 12:33 | Nová verze

Byla vydána verze 3.2.0 programu pro skicování, malování a úpravu obrázků Krita. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
17.8. 11:44 | IT novinky

Minulý týden na šampionátu The International 2017 byl představen bot, který poráží profesionální hráče počítačové hry Dota 2. V nejnovějším příspěvku na blogu se organizace OpenAI o projektu více rozepsala a zveřejnila videozáznamy několika soubojů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
16.8. 17:11 | Komunita

Byly zveřejněny videozáznamy přednášek z Fedora 26 Release Party konané 10. srpna v Praze.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.8. 15:33 | Komunita

Přesně před čtyřiadvaceti lety, 16. srpna 1993, oznámil Ian Murdock vydání "Debian Linux Release".

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
16.8. 06:00 | Bezpečnostní upozornění

Ve virtualizačním softwaru Xen bylo nalezeno a opraveno 5 bezpečnostních chyb XSA-226 až XSA-230. Nejzávažnější z nich XSA-227 (CVE-2017-12137) umožňuje eskalaci privilegií a ovládnutí celého systému, tj. správce hostovaného systému se může stát správcem hostitelského systému.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Těžíte nějakou kryptoměnu?
 (4%)
 (2%)
 (17%)
 (76%)
Celkem 358 hlasů
 Komentářů: 21, poslední 13.8. 09:57
    Rozcestník

    Fedora Core 4

    20. 6. 2005 | Pavel Beňak | Recenze | 19491×

    Jak vidí novou Fedoru uživatel, který s touto distribucí přichází do styku poprvé: Nějakou dobu používám Debian, ale rozhodl jsem se zkusit Fedoru, o které je dost slyšet. Velkým lákadlem distribuce je nový software, namátkou GCC 4.0, KDE 3.4 a GNOME 2.10 a PHP 5.0.

    Xen a SELinux

    Další zajímavou věcí, kterou se Fedora chlubí, je virtuální stroj pro linuxové systémy Xen 2.0. Na stránkách Fedory se hned v úvodu dočtete, že Fedora používá SELinux. Je to sada patchů do jádra a utilit, které mají zvýšit bezpečnost systému. K tématu jsou na stránkách zajímavé FAQ, které vám problematiku trošku přiblíží.

    zabezpeceni

    ISO

    Ke stažení je celkem devět obrazů CD nebo jedno DVD. První čtyři CD obsahují binární balíčky, další čtyři obsahují zdrojové balíčky a poslední CD obsahuje záchranný systém. Je to vlastně kopie systému z prvního CD, ale bez balíčků. Pro instalaci potřebujete pouze obrazy čtyř CD s binárními soubory. CD se zdrojovými balíčky upotřebíte, jen když si budete chtít nějakou aplikaci optimalizovat přímo pro váš počítač. Instalovat je možné i z obrazů CD na disku, nebo stahovat balíky z internetu. V tom případě potřebujete jen první CD (nebo záchranné CD) a jako zaváděcí parametr instalačního programu je třeba zadat askmethod. Instalátor se po spuštění zeptá na způsob instalace. Obrazy CD ale nesmí být na oddílu se systémem NTFS, protože jádro není zkompilováno s podporou tohoto souborového systému. Zvláštní je, že tak je to i s jádrem použitým v distribuci.

    Instalátor

    Instalační program je přehledný. V levé části okna je text, který by měl poskytnout začátečníkům pomocnou ruku při právě prováděném kroku. Jako typ instalace jsem zvolil Vlastní. I v tomto typu instalace můžete nechat instalátor automaticky rozdělit disk. Pro ruční nastavení oddílů disku se spustí program DiskDruid. Ten je poměrně intuitivní. Pokud chcete instalovat Fedoru na oddíl typu ReiserFS, musíte na začátku jako bootovací parametr zadat reiserfs. Jinak nebude v nabídce souborových systémů, které můžete použít. Po té následoval výběr balíčků. Vybral jsem minimum balíčků s tím, že si zbytek doinstaluji potom.

    programy_nastaveni

    Instalace proběhla hladce. Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE. Po prohlédnutí všech nabídek je vidět, že jsou zde běžně používané programy - z komunikátorů Gaim a Kopete, najdeme tu i dvojici od Mozilly: Firefox a Thunderbird. Stranou nezůstávají ani serverové aplikace - PostgreSQL, MySQL, Apache a další.

    Java, Eclipse

    Příjemným překvapením je spousta balíčků pro Javu a vývojové prostředí Native Eclipse. Je to Eclipse zkompilovaná pomocí GCJ z bytekódu do nativního kódu pro počítač. Navíc je upravena, aby vyhledávala své pluginy také ve zkompilované podobě. Dosahuje tak větší rychlosti než původní Eclipse spuštěná přes virtuální stroj Javy. Proces vývoje Native Eclipse je zajímavě popsán v článku na Linux Journal.

    Konfigurační nástroje

    K dispozici je celá nabídka grafických konfiguračních nástrojů. S nimi je možné nastavit téměř každou část systému. Některé grafické nástroje jsou povedené, například nastavení obrazovky, kde můžete provést nastavení podobně jako ve Windows. Slabší výjimkou je nástroj pro konfiguraci zvukové karty. Ten detekuje typ vaší zvukové karty, zavede modul a pak přehraje testovací zvuk. Pokud jste nic neslyšeli, odpoví vám stručným hlášením, že "zvuk na tomto systému nebude k dispozici."

    obrazovka1

    zvuk

    Balíčky

    Instalaci balíků je možné provést pomocí grafického nástroje. Balíčky jsou seřazeny ve skupinách, přitom jeden balíček můžete objevit ve více skupinách. Je škoda, že chybí vyhledávání balíčků. Instalace z CD je zkouškou vaší trpělivosti. Program nestáhne všechny potřebné balíky z CD najednou, ale klidně vás požádá, abyste to samé CD vložili i několikrát během instalace. Při vkládání CD mi málem došla trpělivost - zvlášť, když v jednu chvíli program požadoval instalační CD ve sledu 1, 2, 1, 2, 1 a to krátce po sobě. Tomuto problému se vyhnete, pokud programu zadáte v parametru --isodir cestu k obrazům CD na disku.

    balickovac1

    Odebírání balíků pomocí grafického nástroje je problematické. Program prověří závislosti a ukáže seznam balíků, které je potřeba zachovat, a na čem závisí. Řešení ale musíte vymyslet sami, program vám nic nenabídne. Dialog složí pouze pro informaci a je nutné balíky ručně vybrat.

    balickovac3_balicky_nenalezeny

    Yum

    Jako alternativu je možné použít balíkovací systém Yum. Ten se mi zdá vhodnější spíš pro instalace ze sítě. Při každém spuštění aktualizuje všechny repozitáře. Pokud máte pomalé připojení k internetu, asi vás tato vlastnost moc nepotěší. Na druhou stranu s rychlým připojením k internetu máte zaručen stálý přísun aktuálních balíků. Kvůli problémům s autorskými právy není na instalačních CD některý software. To lze vyřešit přidáním neoficiálních repozitářů. Další repozitáře i se zápisem konfigurace můžete najít například na http://www.fedoratracker.org.

    Závěr

    Fedora Core je Linux s bohatou výbavou grafických konfiguračních nástrojů. Jsou zde obsaženy běžně používané aplikace a také nástroje pro vývoj v Javě. Slabé místo je správa balíků. Celkově je distribuce uživatelsky přívětivá. Přesto ale svůj Debian neopustím.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.6.2005 00:26 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake
    To s těma cd měl také Mandrake tuším, ale osobně na grafická nastavovátka mám silnou alergii :-)
    hajma avatar 20.6.2005 09:38 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    No, mandrake se s tím vypořádal už asi před rokem (minimálně), při instalaci vkládám 1,2,3. A Mandriva je už úplně v pohodě :-)
    21 promarněných znaků
    20.6.2005 13:47 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    aha, nevím, nepoužívám to, jen jsem to tenkrát někomu installil a konfiguroval :-) dik za info
    20.6.2005 10:26 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    Ked flame tak poriadne.

    S GNOME v FC1 som vydrzal 5 minut - nasledoval switch do KDE.

    S GNOME v FC2 som vydrzal hodinu - nasledoval switch do KDE.

    S GNOME v FC3 som vydrzal den - nasledoval switch do KDE.

    Uvidime ako to bude s FC4. Inac myslim si ze FC sa lepsuje (nemyslim iba prostredie). Zatial sa mi pozdava (napr rychlejsi boot).

    20.6.2005 22:43 mirec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    aj ja som zaznamenal ten boot...ale ked je to tym gcc4 tak si potom rad predstavim boot gentooa skompilovaneho gcc4 :)
    21.6.2005 16:03 jOin3r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    gdm nabehne skor hlavne koli "early login" kde sa gdm spusti skor ako niektore pre beh gdm nepotrebne daemony. kompilacia z gcc4 sa ukazuje najviac pri starte KDE. Start gdm sa nezrychli
    Zdeněk Zikán avatar 21.6.2005 13:15 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    Taky mám pocit (subjektivní), že je nějaká rychlejší.

    Třeba grafický boot a gdm jsem ve FC2/3 vypnul, protože to přidávalo naprosto zbytečně alespoň 20 sekund ke startu. U FC4 jsem grafický boot neinstaloval, ale gdm je výrazně rychlejší. Taky náběh Gnome (nepoužívám ho, ale po čisté instalaci jsem se chtěl kouknout, jak se Gnome/KDE zlepšily) a start Gnome aplikací mi přijde rychlejší. Stejně tak OpenOffice 1.9 (ale ty prý optimalizovali vývojáři, takže to nebude asi jen Fedorou).
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    27.6.2005 19:28 djiri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandrake
    no vidis a ja s gnome cca od rh8.... :)
    20.6.2005 01:25 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše NTFS
    Co je zvláštního na tom, že ani distribuční jádro nepodporuje NTFS, když ho vynechávají ze stejných -- licenčních -- důvodů?
    20.6.2005 07:30 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Kompilovat podporu pro zápis do ntfs je v současné době o ničem, protože pokud vím M$ upravil NTFS tak, že tuším od verze win2000 sp3 stejně do ntfs zapisovat nelze (někde jsem zahlídl že to nazývají ntfs xp?)
    20.6.2005 13:59 outlier | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    No, ale cteni z NTFS se docela hodi...
    20.6.2005 14:54 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    A s tím máš nějaký problém? Nechci kecat, nedělám s distribučním jádrem, ale mám dojem že v posledních distribucích se čtením z NTFS problém není. Pouze se zápisem.
    Pavel Stárek avatar 20.6.2005 15:21 Pavel Stárek | skóre: 43 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    ... ale mám dojem že v posledních distribucích se čtením z NTFS problém není ...
    Ale tady vůbec nejde o problém se čtením NTFS, ale o to, že "někdo" z Fedora teamu si řekl, že základní distribuční jádra nebudou standardně obsahovat přeložený modul souborového systému NTFS (v read-only módu), za což bych je nakopal kamsi. Nevím co tím sledují, nějak nevidím důvod proč by ho nemohli dodávat rovnou. Za této situace si člověk musí ten modul dopřeložit, nebo najít někde na sourceforge.net což je relativně takové "hloupé". Jinak Fedoru používám k plné spokojenosti.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    20.6.2005 18:07 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Podporu NTFS jsem ještě nikdy nepotřeboval. Na rozdíl od řady jiných věcí, které taky nejsou v Core a beru je např. od Daga: ccache, fftw, gtkglext, aalib, bash-completion, snort, ...
    Pavel Stárek avatar 20.6.2005 20:13 Pavel Stárek | skóre: 43 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Podporu NTFS jsem ještě nikdy nepotřeboval.
    A to já zase jo, protože mám pár známých, kteří to NTFS (rozuměji Windows) používají a občas si prostě od nich z disku musím něco přetáhnout k sobě.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    20.6.2005 21:02 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Jo, já netvrdím, že je naprosto na nic, ale ze seznamu věcí, které Core neobsahuje, IMO nijak nevyčnívá.
    20.6.2005 21:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Bereme-li v úvahu, že ten seznam obsahuje i takové věci jako recept na elixír mládí, tak se dá říci, že ano.
    Copak toho není dost?
    20.6.2005 18:07 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Jaké licenční problémy jsou s read only driverem k NTFS?
    20.6.2005 18:08 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    To jsem se teď snažil najít, ale dokumenty, na které lidi odkazují, že ty důvody obsahují, už nějak neexistují nebo neobsahují ty důvody...
    20.6.2005 18:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Akorát všude píší, že důvody jsou patentové.
    20.6.2005 18:15 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS
    Hm, já zase pochopil z různých informací po webu, že patentové důvody jsou tím, co brání implementaci plnohodnotného RW driveru pro NTFS. No nic, stejně na svém počítači žádný NTFS nemám, tak se tím nemusím trápit.
    20.6.2005 06:37 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Pěkně
    Snad poprvé co jsem viděl Debianistu rovnou nenadávat. Jinak bych asi z pohledu čtenáře čekal hlubší recenzi. Takto si počkám až mně ji spáchá přes víkend nezadaný kolega / ty ženské chalt zabírají času ... /
    20.6.2005 07:03 havli
    Rozbalit Rozbalit vše desktop...
    Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE.

    Tak proc je na vsech screenshotech gnome? :-)))
    20.6.2005 07:33 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    Třeba ta věta měla znít: "Desktopové prostředí jsem změnil kde?"
    20.6.2005 10:16 MarSik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    Ja tam teda nikde Gnome nevidim. A to, ze jsou "udelatka" napsany v gtk neznamena, ze pouziva gnome (a ten prvni screenshot je urcite KDE).
    20.6.2005 11:11 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    Jestli myslíte ten pod nadpisem "Instalátor", tak ta tlapička vlevo nahoře je celkem výmluvná ;-)

    Jiný kompletní screenshot jsem neobjevil...
    20.6.2005 13:33 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    leda ze bys cetl jiny clanek, tento (http://www.abclinuxu.cz/images/clanky/benak/fc4_programy_nastaveni.png) screenshot je urcite GNOME. (uz jen podle pouziteho gtk toolkitu a menu ktere ma v gnome 2.10 v panelu prave ty 3 polozky Aplikace Mista a Prostredi)
    20.6.2005 16:20 Marconi | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    ... a 3. polozka odspod je "O Gnome", tak nevim co resite :-D
    Pavel Stárek avatar 20.6.2005 15:26 Pavel Stárek | skóre: 43 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop...
    Ja tam teda nikde Gnome nevidim.
    Tak si asi v mládí jedl málo mrkve :-D Ty screenshoty jsou z GNOME.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    20.6.2005 07:24 krtko | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše mňamka
    Přesto ale svůj Debian neopustím:)
    20.6.2005 07:33 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše úroveň lokalizace
    Tohle demonstruje, proč raději nechávám prostředí anglické:
    Zvuk nebude na tomto systému k dispozici.
    Pokračujte prosím kliknutím na OK.
                                +---------+
                                |  Budiž  |
                                +---------+
    
    20.6.2005 07:44 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Sorry, ale tohle je o citlivosti překladu. Překládat bezhlavě každé slovo.. No nevím. Normálně byste odpověděli taky asi nějak jinak, než zrovna takhle. Namátkou: Jo, Ok, Fajn, Prima, Ano,... ale že by zrovna: "Budiž"? Leda tak, že byste to odklepávali již zcela rezignovaně: "No tak jo, no. Holt se bez toho zvuku budu muset obejít.."
    20.6.2005 08:24 Bop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Nejde o citlivost překladu. Jde o to, že má stisknout OK, ale tlačítko OK se jaksi nekoná.
    20.6.2005 08:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    20.6.2005 08:36 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Jo, ano: špatný význam. Jsou to odpovědi na zjišťovací dotazy. Jejich uvedení prozrazuje elementrání neznalosti pravidel návhru GUI. Připadá ti snad smysluplné:

    Soubor foo.bar nelze zapsat na disketu.

    Může být poškozena, bla bla...

    [Opravit disketu] [Ano]

    Fajn, prima: špatný význam. Vyjadřují positivní vztah k presentované skutečnosti, nikoli neutrální. Navíc jsou to hovorová slova podléhající módním trendům -- za rok může být Fajn totálně out a při jeho spatření si budou všichni ťukat na čelo.

    Ok: není to žádný překlad. Je to samozřejmě možnost, avšak poněkud zoufalá.
    20.6.2005 08:49 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Jasně že jo, byla to jen nadsázka. Copak si myslíš že jako soudný člověk bych tímto způsobem něco překládal? Jde o to, že většina podobných absurdit se dostane do lokalizace při použití automatického překladu bez toho, aniž by si pak překladatel aplikaci řádně proklikal, jestli je vše ok a pouvažoval nad tím, zda to dává smysl. Někdy to ale dost dobře ani všechno proklikat nejde.

    Také bývá problém, když programátor dodatečně upraví některé řetězce, nebo tvůrci distribuce přiohnou aplikaci k obrazu svému - tam pak lokalizace tím tuplem selhává.
    20.6.2005 08:55 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    A na tos přišel kde -- víš vůbec něco o tom, jak funguje lokalizace? Správný překlad OK se samozřejmě diskutoval, než byl vybrán Budiž. Překlad OK je samozřejmě v celém Gtk+ a Gnome právě jeden a řídí překlady všech tlačítek s nápisem OK, tudíž ho žádné ,automatické překlady` nemohou ovlivnit.
    20.6.2005 09:06 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Jseš mimo mísu. Blbě není "Budiž", blbě je ta hláška nad tím.
    20.6.2005 09:18 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Díky náčelníku (ND) že ses mě zastal. Nevím jestli něco o lokalizaci vím, ale asi jo, protože jsem lokalizoval české rozhraní pro Synaptic (grafická nadstavba pro APT). A taky vím proč jsem napsal ten předchozí odstavec. Čas od času pošlu autorovi 100% (tedy všechny výrazy z POT souboru) lokalizovaný soubor s překladem a stejně tam jsou některé hlášky v angličtině (prostě protože nesedí původní překládaný anglický řetězec). A o tom přiohýbání vím taky svoje, protože např. Ubuntu má u Synapticu zcela předělán dialog pro správu zdrojů instalačních balíčků.

    Ano, jest pravdou že řetězec "OK" u GTK je jen jeden a používá se (není-li přebit lokalizací vlastní aplikace) všude týž (na rozdíl od lokalizace u Qt, kde je pro každé "OK" samostatná položka), ale právě proto je pitomost za každou cenu bez rozmyslu překládat každou hlášku do češtiny.
    23.6.2005 12:33 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Zrovna u techhle hlasek by se melo pouzivat "Beru na vedomi". Potom nebude duvod tam davat text, ze pro potvrzeni kliknete na XYZ. Po shlednutim 'Beru na vedomi' totiz uzivatel okamzite vi, ze dialog obsahuje sdeleni. OK je zavadejici, je to vyraz pro pozitivni oznaceni skutecnosti (neco je OK), v tomto pripade vsak mate jako pozitivni potvrdit skutecnost, ktera takova neni. Proste, to ze nejede zvuk rozhodne neni OK. Souhlas s licenci taky neudelujete odklepnutim OK, ale nejcasteji 'Ano, souhlasim'.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    20.6.2005 10:18 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    No,ja mam zase iny problem.U nas vo firme tzv. kvazyadministratory furt nechavaju na servroch kde bezia Windowsy zapnutu defaultne cesku klavesnicu.Furt,ked tam pridem a chcem narychlo urobit taky ping a namiesto bodky mi to tam 4-krat napise ciarku,tak ma chyta slak.Naco je im na servroch ceska klavesnica doteraz nepochopim,no ale skuste im daco povedat.
    20.6.2005 11:14 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Treba maji na battlenetu ucet s diakritikou. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    20.6.2005 11:05 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Software 602 to mel vyresene krasne: Beru na vedomi
    Ku8aZ avatar 20.6.2005 07:50 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Njn, Gnome... Už se to tu také řešilo :-D
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    20.6.2005 08:43 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Jak už tu někdo napsal, jde o to, že má kliknout na OK a žádný OK tam není. Lokalizace je zpravidla odfláknutá, nikdo to po sobě nekontroluje. Dalo by se říct, zaplaťpámbu aspoň za nějakou, ale já se na to nemůžu koukat a češtinu vůbec nezapínám.
    20.6.2005 08:51 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Nechápu, co řešíš. Není-li lokalizace kompletní, tak se vždy mohou v dialogu spolu vyskytnout český a anglický termín, čímž přestane dávat smysl. Jediné, co se s tím dá dělat, je přeložit vše (nebo nepřekládat nic), takže namísto fňukání hybaj překládat...
    20.6.2005 09:03 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Ugh, jak není kompletní? Vždyť na tom obrázku je sice kompletní, ale je prostě blbě. Já nefňukám, mám všechno raději anglicky, abych nemusel fňukat.
    20.6.2005 08:54 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Ale pánové.. Uvědomte si, že lokalizaci do češtiny dělají lidé jako vy, co si prostě našli ten čas a přeložili to. Tak jako se vyvíjí aplikace, tak je nutné i průběžně upravovat i lokalizační soubory. Pokud se na to nemůžete koukat, nic mu nebrání lokalizaci opravit.
    hajma avatar 20.6.2005 09:40 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Ale pánové.. Uvědomte si, že lokalizaci do češtiny dělají lidé jako vy, co si prostě našli ten čas a přeložili to. Tak jako se vyvíjí aplikace, tak je nutné i průběžně upravovat i lokalizační soubory. Pokud se na to nemůžete koukat, nic mu nebrání lokalizaci opravit.
    Přesně tak.

    A nebo alespoň místo keců poslat bugreport.
    21 promarněných znaků
    20.6.2005 09:00 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Pěkné. Trochu mi to připomíná message box s dotazem "Opravdu si přejete zrušit tuto úlohu?" a tlačítky OK a Zrušit. Pro méně otrlého uživatele docela oříšek… :-)
    20.6.2005 09:55 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    myslis nieco taketo :-D
    20.6.2005 18:12 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úroveň lokalizace
    Ááááno, to je přesně ono. Člověk jako já nad tím samozřejmě nepřemýšlí, protože pracuje logikou "to tlačítko, co není OK, je Cancel", ale chudák BFU z toho musí být docela vyjevený…
    20.6.2005 10:54 jaro
    Rozbalit Rozbalit vše i18n
    vidim ze preklady nic moc, nie vsetko je prelozene. viem preco pouzivam vzdy anglictinu ;-)
    20.6.2005 11:01 jaro
    Rozbalit Rozbalit vše kde/gnome
    >Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE.

    Amo a presne preto su vsetky screenshoty z gnome ;)
    20.6.2005 12:13 Pavell | skóre: 22 | blog: Linuxový poznámkový blog | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kde/gnome
    Dobře, chybička se vloudila. Při první instalaci jsem měl KDE a když jsem zkoušel další, tak jsem dal GNOME. Ten článek jsem začal psát v době, kdy jsem tam měl KDE. :-D
    Kdyby každý nespokojený student napsal virus, neexistoval by jiný software.
    20.6.2005 17:21 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše typo
    prvni odstavec: "které vám problematiku trošku přiblížíí."
    20.6.2005 18:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Uroven clanku
    Vazena redakce,

    nemohl by byt clanek v ABCLinuxu, ktery je nadepsan Fedora Core 4, opravdu o avizovane distribuci a nikoliv pouze slohove cviceni na tema "Nainstaloval jsem si FC" (libovolne zamenitelne za Mdk, RH, SuSe...)?

    Myslim, ze je smutne, ze nekdo pise clanek kvuli tomuto zaveru:
    Fedora Core je Linux s bohatou výbavou grafických konfiguračních nástrojů. Jsou zde obsaženy běžně používané aplikace a také nástroje pro vývoj v Javě. Slabé místo je správa balíků. Celkově je distribuce uživatelsky přívětivá. Přesto ale svůj Debian neopustím.
    O FC jako distribuci jsem se nedozvedel vubec nic. Nezachranily to ani screenshoty vyberu rozliseni obrazovky, desktopu Gnome (ackoliv autor mystifikuje, ze zvolil KDE), natoz odflaknuty odstavecek o YUM.

    Pokud se vam to tak zda v poradku, nabizim vam stejne clanky o cca 10-20 distribucich. Tu hodinu na instalaci (a smazani) kazde z nich snad najdu, abych mel ciste svedomi, vic intelektualniho (ani jineho) usili neni jak vidno treba, to zaridi copy & past.

    S pozdravem Za abicko plytcejsi

    Zatimctenar
    20.6.2005 18:58 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Zítra budu mít FC4 snad i já, tak se v blogu ukáže :-)
    Copak toho není dost?
    20.6.2005 19:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    opravdu o avizovane distribuci
    On ten článek není o této distribuci? Já bych řekl, že je. A vzhledem k tomu, že v perexu je poměrně jasně specifikováno, za jakých okolností, a proč autor distribuci instaloval, myslím, že tu nedošlo k žádnému pochybení.

    Autor ani redakce se nesnažili čtenáře nějak oklamat. Pokud ti článek, který na distribuci nahlíží z tohoto úhlu pohledu, není po chuti, myslím, že díky varování už v perexu jsi jej mohl přeskočit.
    Pokud se vam to tak zda v poradku, nabizim vam stejne clanky o cca 10-20 distribucich.
    Ano, připadá mi to v pořádku. Článek popisuje zkušenosti a první dojmy uživatele, který - ačkoliv běžně používá jinou distribuci - si chtěl novou verzi Fedory vyzkoušet. Myslím, že je to dobrý důvod k napsání článku. Třeba jej ocení ti, kteří (jako ty) nemají tu hodinu, aby distribuci nainstalovali a zase smazali.

    Nabízené články o 10 - 20 distribucích uvítáme.
    vic intelektualniho (ani jineho) usili neni jak vidno treba
    Velmi břitké a sebevědomé. Budu rád, když proměníš v činy svá slova a já se o jejich pravdivosti budu moci přesvědčit.
    20.6.2005 19:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Ano, připadá mi to v pořádku. Článek popisuje zkušenosti a první dojmy uživatele, který - ačkoliv běžně používá jinou distribuci - si chtěl novou verzi Fedory vyzkoušet. Myslím, že je to dobrý důvod k napsání článku. Třeba jej ocení ti, kteří (jako ty) nemají tu hodinu, aby distribuci nainstalovali a zase smazali.

    Nabízené články o 10 - 20 distribucích uvítáme.

    Toz tady je ten prvni (kam mam poslat screenshoty)?

    ArchLinux 0.7 Wombat

    Jak vidí nový ArchLinux uživatel, který s touto distribucí přichází do do styku poprvé: Nějakou dobu používám Gentoo, ale rozhodl jsem se zkusit Arch, o které je dost slyšet. Velkým lákadlem distribuce je nový software, namátkou GCC 4.0, KDE 3.4 a GNOME 2.10 a PHP 5.0.

    ISO

    Ke stažení jsou celkem dva obrazy instalačních CD, z nichž máte na výběr. První CD obsahuje instalační balíčky pro lokální instalaci, tzv. BASE CD jen základní systém, který pokračuje instalací přes internet. Obě CD jsou bootovací a vybavené detekcí hardware. Instalovat je možné i z obrazů CD na disku, nebo stahovat balíky z internetu. V tom případě potřebujete jen BASE CD. Instalátor po spuštění nabízí ruční natažení modulů a umožní konfiguraci sítě.

    Instalátor

    Instalační program je přehledný, byť probíhá v textovém režimu. Jasné a přehledné menu ukáže všechny kroky jeden za druhým: připravit harddisk, upravit mountpointy, vybrat balíčky, nainstalovat balíčky atd. Pod přípravou harddisku se v případě, že chcete upravit disky ručně (což při instalaci vedle jiných operačních systémů určitě chcete), skrývá přímý vstup do něčeho podobného programu cfdisk, takže ani začátečník by neměl mít problémy.

    Pozor je třeba dávat zejména při konfiguraci přípojných bodů (mountpoints), abyste si omylem nesmazali nějaký diskový oddíl, které ArchLinux popisuje vlastním způsobem: instalátor nabídne např. dev/5disc0/part6 a zeptá se, kam chcete swap. Pak následuje už jen varování, že na zvoleném disku budou všechna data přepsána a operace se provede.

    Poté si můžete zvolit, zda instalovat z FTP nebo z CD. Podle doporučení vybereme instalovat pouze BASE systém s tím, že si zbytek doinstalujeme později. Instalace proběhla hladce. Po instalaci základního systému se díky vynikajícímu správci balíčků pacman (o něm později) jednoduchým povelem dají nainstalovat další aplikace, včetně X.org a desktopového prostředí. Zvolil jsem KDE, ale zrovna tak si můžete zvolit Gnome nebo nějaký lehčí okenní manažer. Jednotlivé aplikace, jako např. Komunikátory Gaim a Kopete, prohlížeče Firefox i Opera atd. jsou rovněž nainstalované v mžiku (odečteme-li čas potřebný ke stažení). Stranou nezůstávají ani serverové aplikace - PostgreSQL, MySQL, Apache a další. Příjemným překvapením je, že stahované balíčky jsou velmi aktuální, aktuálnější než ve většině ostatních distribucí.

    Konfigurace systému

    Protože je ArchLinux zacílena především na zkušenější uživatele, provádí se konfigurace většinou ručně v konfiguračních souborech. K dispozici je jich celá řada. S nimi je možné nastavit každou část systému. Některé konfigurační soubory jsou povedené, například rc.conf, kde můžete provést jednoduché nastavení natahování modulů (nebo je zakázat prostým přidáním vykřičníku před jméno modulu). Není to tedy vůbec jako ve Windows.

    Balíčky

    Instalaci balíků je možné provést pomocí správce balíčků pacman, a to ze tří druhů repozitářů: current, exta a testing. Nechybí ani vyhledávání balíčků. Pacman si sám dohledá závislosti a po vašem svolení si potřebné balíčky stáhne a nainstaluje. Jak již bylo zmíněno, je to velice rychlé, a pokud máte slušné internetové připojení, vůbec se při instalaci nenudíte. Odebírání balíčků pomocí pacman je rovněž neproblematické. Program prověří závislosti a ukáže seznam balíků, které je potřeba zachovat, a na čem závisí.

    Závěr

    Arch je Linux s velmi propracovaným balíčkovacím systémem, který umožňuje bleskovou instalaci všech běžně používaných aplikací. Slabé (či silné) místo je, že není sestaven pro úplné začátečníky, ale i ti instalaci a používání za pomoci dokumentace jistě zvládnou. Celkově je distribuce uživatelsky přívětivá a sexy. Přesto ale svoje Gentoo neopustím.
    20.6.2005 20:15 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    to je skutecne senzacni: tolik "ODS-vet" (bezobsazny text) jsem jiz dlouho v jednom clanku nevidel:

    - takže ani začátečník by neměl mít problémy.

    - aktuálnější než ve většině ostatních distribucí

    - K dispozici je jich celá řada.

    - Některé konfigurační soubory jsou povedené

    - Není to tedy vůbec jako ve Windows

    - vůbec se při instalaci nenudíte

    - Celkově je distribuce uživatelsky přívětivá

    diky
    20.6.2005 20:34 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    to je skutecne senzacni: tolik "ODS-vet" (bezobsazny text) jsem jiz dlouho v jednom clanku nevidel:
    ja se tesim na kritiku pana sefredaktora :) a doufam, ze ji nezapomene aplikovat take na clanek, ktery jsem si vzal za vzor a ktery mu pripada naprosto v poradku :P
    20.6.2005 21:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Kdybys napsal: "No, takhle jsem si tedy recenzi nepředstavoval. Chybí tam to a to a tohle je zase navíc.", tak bych tomu rozuměl. Místo toho ten uštěpačný a shazující tón. Jako bys chtěl za každou cenu někoho ponížit. Proč?

    ------

    K tvé "recenzi": Tobě to asi připadá absurdní, ale já bych se takovému článku nebránil. Sice je trochu vidět, že byl kladen důraz na přehnaně vágní vyjadřování a záměrnou podobnost s článkem, pod kterým je tato diskuze, ale v reálu by to v textu pravděpodobně nebylo.

    Proč je článek takového typu zbytečný? Nebo, jak říkáš ty, odfláknutý, plytký a nicneříkající. Jaká kritéria bys nasadil? Článek o Fedoře splňuje to, co v perexu slibuje (ačkoliv ty to považuješ za taktiku bulváru). Kdyby v podtitulu například stálo, že v článku se dočteš o novinkách, které nová verze přináší oproti té stávající, bylo by to něco jiného.

    Ale v perexu je napsáno "Jak vidí novou Fedoru uživatel, který s touto distribucí přichází do styku poprvé". V čem je chyba? Autor popsal to, co mu připadalo zajímavé a podstatné. To, že tobě připadá podstatné něco úplně jiného, je škoda. A námět k zamyšlení. Ale kdybys to řekl normálně, asi bych si to bral k srdci více.
    21.6.2005 17:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Kdybys napsal: "No, takhle jsem si tedy recenzi nepředstavoval. Chybí tam to a to a tohle je zase navíc.", tak bych tomu rozuměl. Místo toho ten uštěpačný a shazující tón. Jako bys chtěl za každou cenu někoho ponížit. Proč?
    Ve svem prvnim prispevku jsem napsal, ze jsem se z clanku nedovedel temer nic o FC (pouze o instalaci, ktera se podoba tem ostatnim jako vejce vejci).

    Kdyz uz tedy musim sefredaktorovi :) definovat, jak by mohl vypadat takovy clanek o distribuci, staci mi poukazat napr. na v kvetnu vydany clanek o ArchLinuxu. Na zaklade toho clanku jsem se odhodlal Arch nainstalovat s pomerne jasnou predstavou, co me ceka. Z clanku o FC vim tolik, co jsem vedel predtim (ze je FC distribuce Linuxu s grafickym instalatorem).

    Myslim, ze by prospelo, kdyby redakce davala potencialnim autorum ty lepsi clanky o stejnych tematech za vzor a kontrovala je (jestli tu neni jen jako predavac textu... neni, ze ne?)

    Problem je v tom, ze by "recenzent" musel stravit s popisovanou distribuci o neco vic casu, nebo byt aspon tak pouceny, aby mel o cem psat a nemusel vyplnovat odstavce vatou a zbytecnymi screenshoty.
    Proč je článek takového typu zbytečný? Nebo, jak říkáš ty, odfláknutý, plytký a nicneříkající. Jaká kritéria bys nasadil? Článek o Fedoře splňuje to, co v perexu slibuje (ačkoliv ty to považuješ za taktiku bulváru). Kdyby v podtitulu například stálo, že v článku se dočteš o novinkách, které nová verze přináší oproti té stávající, bylo by to něco jiného.

    Ale v perexu je napsáno "Jak vidí novou Fedoru uživatel, který s touto distribucí přichází do styku poprvé". V čem je chyba? Autor popsal to, co mu připadalo zajímavé a podstatné. To, že tobě připadá podstatné něco úplně jiného, je škoda. A námět k zamyšlení. Ale kdybys to řekl normálně, asi bych si to bral k srdci více.
    Zbytecny je clanek proto, protoze popisuje ciste to, co autor pri instalaci videl - tudiz totez, co kazdy, kdo se pokusi FC nainstalovat, stejne uvidi. Neupozornuje na jediny zadrhel, na ktery by mohl zacatecnik s distribuci narazit, neprobira jednotlive moznosti a specifika FC (krome trivialnosti). Jen co se dostane k opravdu zajimavemu tematu pro uzivatele ostatnich distribuci, specifickemu spravci balicku, autor konci, protoze se ho zjevne nepokusil pouzivat.

    Kdyz to prezenu (a delam to jen na tvou vyzvu), je to neco podobneho, jako kdybych cetl clanek o slonech od "cloveka, co s nimi prisel poprve do styku". Dozvedet se, ze "slon je velke sedive zvire, ktere obcas troubi a ma chobot" by v takovem prirodovedecky orientovanem webzinu jiste potesilo... prinejmensim ukazka toho, jak se na slona diva "pozorovatel, ktery s timto zviretem prisel do styku poprve".

    Myslim, ze je tvoje vec, co si z ctenarskych reakci vezmes nebo nevezmes jako namet k zamysleni. Jen ziju v iluzi, ze kdyz nekdo neni kvalitni autor sam od sebe a namet clanku presto stoji za publikaci, je tu redakce od toho, aby autora smerovala (napr. tim, ze vrati clanek k prepracovani), a nikoliv ctenari, aby takovym (rekneme odbytym) clankum delali podrobny rozbor.

    Koneckoncu to nedelas prvni tyden a na abicku vysla (verim, ze i diky tobe) rada kvalitnich clanku. Co vzit takhle neco jako standard, pod ktery nepujdete?
    21.6.2005 18:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Myslim, ze by prospelo, kdyby redakce davala potencialnim autorum ty lepsi clanky o stejnych tematech za vzor
    Což se samozřejmě děje :). Ale viz dále...
    Zbytecny je clanek proto, protoze popisuje ciste to, co autor pri instalaci videl
    Jenže já takový článek nepovažuji za zbytečný. Ty jsi měl určité očekávání, které se však neshodovalo s očekáváním mým. Tvůj příklad o slonech beru jako naprosto validní druh článku -- jistě, jsou i jiné (a dle tvého názoru hodnotnější) způsoby recenze, ale to není důvod tento typ zavrhovat.
    Co vzit takhle neco jako standard, pod ktery nepujdete?
    O něco takového se snažíme. Mnohokrát tu už od Leoše nebo ode mne zaznělo, že radši nevydáme článek žádný, než abychom vydali článek špatný. Zkus se na to prostě podívat tak, že já ten článek nehodnotím jako podřadný. To bychom ho nevydali. Ty jsi však očekával něco jiného, a když článek tvoje očekávání nenaplnil, říkáš o něm, že je špatný. On však není špatný - je jen jiný, než jsi chtěl.
    22.6.2005 00:05 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Ty jsi měl určité očekávání, které se však neshodovalo s očekáváním mým.
    Nerad bych tuhle diskusi uz prodluzoval, mam pocit, ze receno uz bylo vsechno a ze se opakujeme, presto jeste zareaguji:

    Toto me očekávání vzbudil nadpis článku: Fedora Core 4. A jeho nenaplneni jeho obsah, zabyvajici se laickym popisem instalace distra s grafickym instalatorem, ktery je libovolne zamenitelny s jakoukoliv jinou distribuci s grafickym instalatorem.

    Jako priklad viz odstavec o instalatoru (za XXX doplnte, co libo):

    Instalační program je přehledný. V levé části okna je text, který by měl poskytnout začátečníkům pomocnou ruku při právě prováděném kroku. Jako typ instalace jsem zvolil Vlastní. I v tomto typu instalace můžete nechat instalátor automaticky rozdělit disk. Pro ruční nastavení oddílů disku se spustí program XXX. Ten je poměrně intuitivní. Pokud chcete instalovat XXX na oddíl typu ReiserFS, musíte na začátku jako bootovací parametr zadat reiserfs. Jinak nebude v nabídce souborových systémů, které můžete použít. Po té následoval výběr balíčků. Vybral jsem minimum balíčků s tím, že si zbytek doinstaluji potom. Instalace proběhla hladce. Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE. Po prohlédnutí všech nabídek je vidět, že jsou zde běžně používané programy - z komunikátorů Gaim a Kopete, najdeme tu i dvojici od Mozilly: Firefox a Thunderbird. Stranou nezůstávají ani serverové aplikace - PostgreSQL, MySQL, Apache a další.

    A o to presne jde, o to, co jsem nazval "bulvarni praktikou": atraktivnim titulkem pritahnout pozornost k clanku, ktery titulku neodpovida, totiz ctenari, ktery si chce precist neco o linuxove distribuci, naservirovat jednoduchy popis trivialni instalace se spoustou vaty.

    Asi smula, ze jsem mel zrovna v posledni dobe chut si neco o FC precist a smula, ze jsem narazil na clanek na abclinuxu :P

    PS. nic ve zlym :)
    22.6.2005 08:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    A o to presne jde, o to, co jsem nazval "bulvarni praktikou": atraktivnim titulkem pritahnout pozornost k clanku,
    Už poněkolikáté opakuji, že vše bylo poměrně podrobně zmíněno v podtitulu. Do samotného názvu článku nelze narvat vše. Perex je viditelný na hlavní stránce, je zvýrazněný v článku, je součástí RSS. Člověk se tedy musí docela snažit, aby ho přehlédl. Chceš-li znovu namítnout, že článek není o distribuci, ale o instalátoru, tak k tomu už mám jen dvě věci: a) nemyslím, že by to byla pravda; i o ostatních věcech je tam řečeno dost (i když to nejsou věci, na které jsi čekal) - rozhodně více než o instalátoru, b) instalátor je nedílnou součástí distribuce - alespoň pro ty, kdo ji instalují poprvé; pro ty je dokonce jednou z těch důležitějších součástí a jeho popis (jakkoliv ti přijde zbytečný) do článku patří.
    23.6.2005 20:20 romo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Nechcem kritizovat uroven, ale skutocne by som od takeho clanku (t.j. ked vyjde nova distribucia) ocakaval trochu viac ako len popis instalacie.
    20.6.2005 20:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    On ten článek není o této distribuci? Já bych řekl, že je. A vzhledem k tomu, že v perexu je poměrně jasně specifikováno, za jakých okolností, a proč autor distribuci instaloval, myslím, že tu nedošlo k žádnému pochybení.
    Clanek je maximalne o instalatoru teto distribuce (a to jeste velmi obecne, viz perly typu: "Některé grafické nástroje jsou povedené, například nastavení obrazovky, kde můžete provést nastavení podobně jako ve Windows.")

    Myslim, ze k pochybeni doslo uz pri vyberu titulku clanku, kde by bylo na miste neco jako: Popis instalace FC4. V perexu je klamave "Jak vidí novou Fedoru uživatel..." - o tom totiz clanek neni. Clanek je velmi zbezny popis toho, jak si autor Fedoru nainstaloval. Na to, ze se jedna o novou verzi distribuce, je to trochu malo.

    Autor ani redakce se nesnažili čtenáře nějak oklamat.
    Umysl bych se podstrkovat neodvazil. Jen upozornuju na to, ze k tomu zjevne doslo ;)
    Pokud ti článek, který na distribuci nahlíží z tohoto úhlu pohledu, není po chuti, myslím, že díky varování už v perexu jsi jej mohl přeskočit.
    Viz vyse, proc tohle nefunguje. Chapu, ze s podobnymi prostredky se v zurnalistice (zejmena te bulvarni) bezne pracuje, ale technicky zamereny web by mozna mohl mit jiny styl.
    egg avatar 26.6.2005 13:20 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Souhlasím s xkeshem prakticky ve všem, co zde napsal. Nadpis i perex je lákavý, ale z obsahu se člověk nedozví zhola nic o FC4. Text obsahuje vesměs vatu a triviality společné pro X jiných distribucí, na screenshotech je něco jiného než v textu. Chybí smysluplné srovnání s něčím jiným, chybí zkušenosti s alespoň několikadenním používáním, chybí upozornění na záludnosti, o balíčkovacím systému jedna prázdná věta. Článek v každém případě patří ke slabším a mrzí mě, že redakce to tak nevidí.
    20.6.2005 21:23 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    On ten článek není o této distribuci? Já bych řekl, že je. A vzhledem k tomu, že v perexu je poměrně jasně specifikováno, za jakých okolností, a proč autor distribuci instaloval, myslím, že tu nedošlo k žádnému pochybení.
    Dovedeno ad absurdum: Článku s perexem "Tento článek je o ničem, nečtěte" taky nepůjde nic vytknout... Netvrdím, že tenhle článek je o ničem, ale že by byl zrovna nabitý informacemi, to se říct nedá :-(
    21.6.2005 01:43 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Ja jsem se pobavil, treba ona autorova veta "Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE" vejde do dejin. :-)
    20.6.2005 19:25 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    pote co jsem se kouknul na vas web, tak jsem zmaten, co je to za prispevek. Mam dojem, ze vite, ze abclinuxu a jine portaly zde prece nejsou kvuli nejakemu linuxu, nebo hlubokym informacim. Bohuzel se musim opakovat, ale ty portaly jsou zde kvuli vasi IP-adrese, kterou zde zanechate a s tim poctem IP-adres za mesic jdou majitele portalu na reklamni trh.

    Kvalita clanku, jejich smysl a podobne atributy pritom nehraji zadnou roli. My si pokecame, pan Necas nas pokara ze nepouzivame diakritiku a lidem, kteri pouzivaji slack sdelime po tisici, ze zivot bez balickovaciho systemu je k nicemu.

    Ale Vas prispevek zni tak nejak vazne a na vasem webu jsou smysluplne prispevky. Jste rozpolcena osobnost?
    20.6.2005 19:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    abclinuxu a jine portaly zde prece nejsou kvuli nejakemu linuxu, nebo hlubokym informacim. Bohuzel se musim opakovat, ale ty portaly jsou zde kvuli vasi IP-adrese
    Jsem uchvácen. Zatím jsme to s Leošem kamuflovali jako koníčka, teď nám však odzvonilo. Budeme muset přestat předstírat, že nám jde o uživatele, když jsme byli tak ostudně odhaleni.
    20.6.2005 19:51 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    ja som to tusil. furt tu na mna vyskakuju same pop-up okna, ta flashova reklama mi stale lezie do textu, po kazdej strane je aspon 10 reklam,... ako to tu vobec mozem este vydrzat? asi sem prestanem chodit, kapitalisti hnusni ;-)
    20.6.2005 19:48 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    A jéje, zneuznaní géniové nastupují na scénu :-)
    Copak toho není dost?
    20.6.2005 22:05 digri | skóre: 12 | blog: digri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uroven clanku
    Bohuzel mate pravdu. Uz po precteni prvniho odstavce clanku se mi to cele jevilo ponekud nekonzistentni. Takova "recenze" odnikud nikam :-). Dokonce i to klasicke listovani verzi (nemam rad) obsazeneho SW bylo vynechano.
    20.6.2005 19:42 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše recenze o FC4
    Dobrý den, četl jsem na webu několik recenzí o FC4. Z těch na česky psaných jsem byl poměrně rozpačitý. Nejvíc se mi líbil článek v RH magazínu http://www.redhat.com/magazine/008jun05/features/fc4/.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    21.6.2005 20:23 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Nic moc
    Mně tahle recenze přijde opravdu slabá. Prostě jsem se nedověděl o nové distribuci NIC. Myslím, že ten článek by se dal uplatnit (nejen) na jakýkoliv redhat/fedoru, jen změnit pár čísel. Čekal jsem více argumentů, praktických zkušeností a důvodů, proč bych si (ne)měl novou Fedoru nainstalovat.

    Ale stejně jí nainstaluju, jen tak pro tu zábavu :)
    Best viewed in Mozilla Explorer.
    22.6.2005 20:50 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Swap
    Já mám Fedoru nainstalovanou na počítači,který používám málo,ale i při tom málu používání s ní mám problémy.Když si ale chci vytisknout pošetku,nebo etiketu na CD na tomto počítači,tak to strašně dlouho trvá i když se jedná o Pentium IV 2,4 GHz a 512 MB RAM.Počítač na několik minut zatuhne.To se mi dělo už i u verze 3. Tak jsem 4 přeinstaloval a použil jsem jenom ext3.OpenOffice se stabilozovala.Ale vzniknul nový problém.Při vypalování CD jsem zjistil,že si do souboru /etc/fstab nezapsala swap a tím jej nepoužívala.Tím pádem se CD vypalovalo strašně pomalu.Nahodil jsem swap sám a dopsal chybějící řádek do fstabu,ale ani to nepomohlo.Dále se chovala jako by žádný swap neexistoval,sice jej zaregistrovala,ale vůbec jej nepoužila a rychlost vypalování zůstala opět na minimu.
    Pavel Stárek avatar 23.6.2005 13:07 Pavel Stárek | skóre: 43 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Swap
    Dále se chovala jako by žádný swap neexistoval,sice jej zaregistrovala,ale vůbec jej nepoužila a rychlost vypalování zůstala opět na minimu.
    Swap zřejmě nebyl použit, protože systém má zřejmě dost volné fyzické RAM, a už vůbec nevidím souvislost mezi swapem a rychlostí vypalování CD/DVD, tam může být problém někde jinde.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    23.6.2005 15:16 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Swap
    Jenomže pomocí free jsem zjišťoval,že fyzická paměť je téměř zaplněna a swap se nepoužívá.Vypalování začíná rychlostí 22 x(i když maximální rychlost vypalovačky je 40x),ale poté někde kolem poloviny zápisu,se začně snižovat ukazatel zaplnění bufferu a tím také klesne rychlost zápisu na minimum.
    Pavel Stárek avatar 23.6.2005 16:34 Pavel Stárek | skóre: 43 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Swap
    ...že fyzická paměť je téměř zaplněna...
    no právě, jádro linuxu použije swap až když je fyzická RAM zcela zaplněna, ale může si do něj uložit i nepoužívané stránky paměti, ale na to nejsem odborník. Nic méně souvislost mezi rychlostí vypalování a swapem bych nehledal. Máš zaplé DMA u disků, nebo máš SATA disky ? Těch problémů může být několik.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    25.6.2005 11:26 repli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Swap
    zkuste swapon /dev/disk(hda2...)
    28.6.2005 17:44 en.kidu
    Rozbalit Rozbalit vše Fedora problem s instalaci
    Hoj, vypalil jsem si FEDORA core 4 x86_64 DVD.iso z muni a instalace mi padne pri zvoleni mista, kde jsou ulozene instalacni balicky. Tedy CD-ROM. Vynda mi to DVD a nic. Nevite nekdo, co s tim? Diky
    10.7.2005 13:27 spigot
    Rozbalit Rozbalit vše SELinux
    Mam problem. Po update audit a SELinux a naslednom restarte, mi zahlasilo chybu audit a zmenilo mi menovky oddielov (napr. / na /1) cim sa znemoznil boot, a mohol som iste len do prikazoveho riadku na opravu s tym ze mam zadat "setenforce 1" (alebo nieco take) Mohol by mi niekto poradit co je to za problem a ako ho riesit? Dik

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.