abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 40
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 833 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mandrakemove 2 CZ

    1. 2. 2005 | Tomáš Bláha | Recenze | 7166×

    Česká verze živé distribuce založené na Mandrakelinuxu s podporou uložení konfigurace na USB disk.

    Obsah:

    1. Úvodem
    2. Obsažený SW
    3. Start
    4. Provoz
    5. Manuál
    6. Závěr
    Zhodnocení celé krabice

    cd+ kniha mandrakemove

    Úvodem

    Mandrakemove je linuxová live distribuce (startuje z CD, nepotřebuje k běhu HDD), dvojka je založená na Mandrakelinuxu 10.0. Navíc obsahuje i podporu pro uložení nastavení na USB disk. Mandrakemove 2 CZ je samostatný počin českého vydavatele, který se rozhodl doplnit francouzskou verzi o podporu prostředí pro další jazyky - češtinu, slovenštinu, polštinu, ruštinu a maďarštinu.

    Existují 2 verze:

    • kniha Mandrakemove 2 CZ + CD - v prodeji v ČR (např. v sítích velkých knihkupectví), s podporou USB disku
    • kniha Mandrakemove 2 CZ + CD + USB disk (různé kapacity), v prodeji na internetovém obchodě, s podporou USB disku
    rpm -q --info <jméno_balíčku>

    Obsažený SW

    Verze jednotlivých balíčků:

    kernel:         2.6.3-15mdk
    X11-XFree86:    4.3
    KDE:            3.2 BRANCH 20040204
    OpenOffice.org: 1.1
    Mozilla:        1.6
    Gimp:           1.2.5
    Totem:          0.99.9

    Start

    Mandrakemove je, tak jako Mandrakelinux, pro i586 - procesory Intel Pentium a kompatibilní. Protože jako jediný desktop obsahuje (a hned spouští) KDE, připadá mi minimální konfigurace napsaná v manuálu zcestná2. Jako rozumné minimum bych viděl Pentium III, 600MHz, 256 MB RAM, VESA 2.0 kompatibilní videokartu a samozřejmě CD-ROM. Také USB, chceme-li využít uložení konfigurace.

    Detekce HW je dobrá, zatím jsem (používám ho nejvíce ve škole) nenašel počítač, na kterém by neběžel. Používá akcelerované ovladače grafických karet nVIDIA a ATI, takže nic nebrání hraní obsaženého TuxRaceru.

    Nepoužiji-li konfiguraci uživatele a hosta na USB, bootuje od úvodní obrazovky do plného startu KDE (za předpokladu, že uživatel vyplňující formuláře reaguje neprodleně) 2 min. 44 sekund. Při natažení konfigurace z klíče je start rychlejší - 2 min. 4 sekundy3.

    Čistě pro orientaci: Mandrakelinux 10.1 instalovaný na disku stejného počítače startuje 2 min. 59 sekund (spouští ovšem spoustu služeb a obnovuje několik programů v rámci KDE session). Bohužel nemám zkušenosti s dalšími live distribucemi, ale podle toho, co jsem měl možnost si kde přečíst, je to docela svižné.

    S USB klíčem jsem měl jeden zádrhel - bez zformátování disku (zvolením parametru linux formatkey při zavádění) mi nechtěl Mandrakemove startovat. O prázdném disku s VFAT souborovým systémem tvrdil, že je poškozený.

    2 Pravda, viděl jsem, když kamarád instaloval na svůj notebook Intel MMX@233 Windows XP. To ale neznamená, že to budu zkoušet taky. Mám jenom jedno zdraví :-).
    3 Mandrakemove totiž na disk ukládá kromě konfigurace uživatele i HW konfiguraci stroje. Proto ten časový rozdíl. Pro každý jednotlivý počítač (i když mají úplně stejný HW) to ukládá zvlášť. Na mém disku, se kterým navštěvuji ve škole více počítačů, zabírá konfigurace celých 20 MB.

    Provoz

    Nějaké ty screenshoty:

    screenshot mandrakemove - uvod screenshot mandrakemove - menu screenshot mandrakemove -
kontact
    Plocha Mandrakemove Menu má podivné rozdělení Průvodce pomůže s nastavením KMailu v Kontactu
    screenshot mandrakemove - kwallet screenshot mandrakemove - konqueror screenshot mandrakemove - k3b
    Kwallet využijete pouze s USB klíčem V záložkách Konqueroru je odkaz na výrobce K nastavení vypalování je potřeba znát jen rychlost mechaniky

    V manuálu se píše, že je MandrakeMove schopen zapsat konfiguraci i na pevný disk počítače do předem vytvořeného souboru, použitím parametru virtual_key při zavádění. Nezkoušel jsem. Jinak všechny diskové oddíly s VFAT souborovým systémem připojuje pro čtení i zápis. NTFS pro čtení, další oddíly podporované jádrem automaticky nepřipojuje, ovšem uživatel to může udělat ručně z Mandrake Control Centra.

    Zajímavá je možnost u přehrávače multimédií Totem (při spuštění zástupce na ploše, ne z menu) - vyjmutí CD s MandrakeMove a hraní multimédií z jedné mechaniky CD-ROM. Chce to jen hodně paměti RAM - doma s 256 MB mi to nešlo, ve škole s 512 MB ano.

    Nepochopil jsem, proč jsou k dispozici nástroje CD ripper, CD přehrávač a K3b. Většina počítačů má jen jednu mechaniku4. Co je horší - při jejich spuštění, i když má systém víc mechanik, jsou Ripper a CD player nastavené na tu mechaniku, ve které je CD, z něhož je nabootováno! A co je ještě horší - se všemi se dá to CD vyndat. Pokud by měl někdo potřebu to používat, musí si dát velký pozor, kam směřují linky /dev/cdromn. Jinak to bude jeho poslední akce v systému, pomůže jen restart.

    4 Dobrá, já jich mám také více :-). Ale není to tak obvyklé.

    Manuál

    70stránkový manuál napsal opět Ivan Bíbr. Popisuje dostatečně spuštění a práci v "živém" systému, navíc stručně pojednává o vybraných aplikacích a kontrolním centru. Ani uživatel bez zkušeností s Linuxem nebude úplně tápat ve tmách.

    Závěr

    Mandrakemove je skvělá live distribuce. Možnost ukládání konfigurace a dat na USB disk je geniální nápad. Vadí mi jen složení aplikací - místo Totemu bych radši osvědčený MPlayer, přítomnost samostatného přehrávače CD a CD-ripperu je trochu zbytečná.

    Zhodnocení

    Mandrakelinux 10.1 CZ Pack je zajímavé balení, toho - jak neskromně říká MandrakeSoft ve svých reklamních materiálech - nejnovějšího a nejlepšího na poli open source. Je skvělé, že je verze na DVD - konečně odpadla neustále se rozrůstající "diskotéka". Jen zcela nechápu, proč jsou v balení i CD média. Myslím si, že pouze samotná DVD + MandrakeMove by byla prodejnější. Celá krabice stojí 999 Kč.

    MandrakeSoft se úspěšně vyhrabal z krize a vydělává. Soudě podle ceny akcií vkládají investoři do producenta nejpřítulnější linuxové distribuce velké naděje. Jsem upřímně zvědav, jestli jejich očekávání splní.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2005 03:06 Manowar
    Rozbalit Rozbalit vše Zcestná minimální konfigurace?
    Osobně jsem rozjížděl Knoppix i Danix s KDE na Celeronu 300 MHz s pouhými 64 MB RAM a jelo to přijatelně (pravda, musel jsem si na C: nechat vytvořit 128 MB swap file, ale i tak). Teď jsem rozšířil na 320 MB RAM při stejném kmitočtu a nemám nejmenší potíže.
    1.2.2005 08:18 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcestná minimální konfigurace?
    Pri testech jsem provozoval Mandrakemove na Celeronu 366 se 128MB RAM a slo to. S 320 MB RAM to bylo (po chvili) celkem dost pouzitelne.
    2.2.2005 20:28 Rezza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcestná minimální konfigurace?
    Pro KDE hlavne pamet... Ja osobne mam Slack+KDE jako hlavni system na notasu PII 266 se 128MB RAM a je to celkem v pohode... PS: vim, jsem masochista:)
    13.12.2021 06:48 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcestná minimální konfigurace?
    Great alternative

    Rely
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 1.2.2005 08:01 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše proc jsou tam cd media?
    Jen zcela nechápu, proč jsou v balení i CD média. Myslím si, že pouze samotná DVD + MandrakeMove by byla prodejnější. Celá krabice stojí 999 Kč.
    velmi vtipne:-)
    Co treba kvuli kompletnosti a moznosti instalace z medii na standalone strojich bez DVD mechaniky.
    Tahle krabice ma prave za ucel predvezt to nejlepsi co lze za tisicovku od mdk/qcm dostat.
    Pokud by nekdo rad koupil mdk na dvd, koupi jen mdk+manual+2dvd a za polovicni cenu, ne?
    Pokud mate zajem o move2 tak lze zakoupit take zvlast, a totez plati o cd verzi mdk.
    Vycitat qcm ze nenakombinovali tyto tri veci jeste dukladneji ja pri tak male trhu jakym jsme thochu pritazene za vlasy, nemyslite?
    1.2.2005 08:49 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proc jsou tam cd media?
    To jste mne trosku nepochopil. Ja jim nevycitam, ze nedelaji vic kombinaci, mne udivuje, ze _vubec_ delaji krabice, kdyz do nich davaji 2x skoro to same.

    Nic dalsiho navic oproti te samostatne verzi tam neni, takze bych predpokladal, ze zajemce si koupi Mandrakemove + Mandrakelinux na CD, pripadne Mandrakemove + Mandrakelinux na DVD, podle toho, ktery potrebuje - vyjde ho to levneji. To je ciste muj nazor, nehodlam jim radit s marketingem. :-)
    Jsem kdysi dost používal, bylo to první distro, kde mi jela TV karta, to byla 8.0 verze. Pak už byla jiná distra, ale na mdk vzpomínám a určitě testnu i tohle LD, i když asi budou lepší. Jak je to s PCLinuxOS či taknějak, MDK-Move je jeho nástupce?
    5.3.2005 21:31 xkey
    Rozbalit Rozbalit vše Ovladač?
    Nepodařilo se mi na mém stroji MandrakeMove 2 Cz rozjet. Při bootování se mi zobrazí chybové hlášení: "Fatal error, screen not found". Pravděpodobně nemám kompatibilní grafickou kartu nebo mi chybí ovladač. Je možné tento problém nějakým způsobem řešit? Nemám na mysli koupit jinou grafickou kartu. Parametry mého Pc: Athlon 1700, 512 MB, Radeon 9550. Poradí mi někdo?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.