abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 06:50 | Nová verze
Vyšel CoreOS 367.1.0. Jedná se o první stabilní verzi linuxové distribuce CoreOS. Dle vývojářů CoreOS se jedná o distribuci určenou pro nasazení na serverech a v cloudu. CoreOS je založen na myšlence minimálního základního systému podporujícího technologii softwarových kontejnerů Docker, nad kterým běží aplikace v kontejnerech.
Ladislav Hagara | Komentářů: 7
25.7. 18:00 | Nová verze
Vyšla alfa verze 0.7 správce balíčků GNU Guix založeném na správci balíčků Nix. Poprvé s novou verzí GNU Guix vychází také obraz operačního systému GNU, který lze z USB flash disku nainstalovat. Operační systém GNU obsahuje jádro Linux-libre, init systém GNU dmd a dalších více než 800 balíčků.
Ladislav Hagara | Komentářů: 37
25.7. 18:00 | Komunita
Je poslední pátek v červenci, a proto všem systémovým administrátorům vše nejlepší ke Dni systémových administrátorů (System Administrator Appreciation Day).
Ladislav Hagara | Komentářů: 9
24.7. 18:00 | IT novinky
GOG.com v březnu oznámil (zprávička), že bude podporovat také Linux a slíbil, že na podzim nabídne 100 počítačových her. Prvních 50 her je k dispozici již dnes. Bez DRM. Řada z nich do úterý se slevou.
Ladislav Hagara | Komentářů: 23
24.7. 13:00 | Nová verze
Vyšel ownCloud 7. Nejnovější verze tohoto open-source systému umožňujícího provoz vlastního cloudového úložiště přináší spoustu nových vlastností. Zmínit lze například možnost sdílení dat mezi ownCloud servery, vylepšenou správu uživatelů nebo lepší podporu externích cloudových úložišť. Představení nových vlastností také na YouTube.
Ladislav Hagara | Komentářů: 24
23.7. 21:01 | Zajímavý článek
Úřad vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska určil formáty vládních dokumentů (Open standards for government). Pro sdílení a spolupráci na dokumentech je to formát OpenDocument (ODF) 1.2 a vyšší. Pro prohlížení dokumentů je to HTML5 a PDF/A. [reddit]
Ladislav Hagara | Komentářů: 24
23.7. 11:11 | Nová verze
Byl vydán Mozilla Firefox 31.0. Nejviditelnější novinkou je přidání vyhledávacího pole na stránku nového panelu. Z dalších novinek lze zmínit například podporu nové HTTP hlavičky Prefer:Safe. Nástroje pro vývojáře nově obsahují Add-on Debugger, Canvas Debugger a kapátko na snímání barev ze stránky [Mozilla.cz]. Řešeny jsou také bezpečnostní problémy. Podrobnější informace v poznámkách k vydání. Firefox 31 je nová verze s prodlouženou podporou (ESR). Současně s Firefox 31 byl vydán také Firefox 24.7.0, tj. předchozí verze s prodlouženou podporou.
Ladislav Hagara | Komentářů: 27
22.7. 10:35 | Komunita
V Portlandu probíhá pětidenní konference OSCON 2014 (O'Reilly Open Source Convention). Po dvou dnech tutoriálů dnes začínají přednášky. Úvodní přednášky (keynotes) je možné sledovat online. Videozáznamy všech tutoriálů a přednášek (program) budou k dispozici po skončení konference.
Ladislav Hagara | Komentářů: 1
21.7. 20:23 | Upozornění
Poslední upgrade Debianu Testing/Jessie přináší systemd jako náhradu za sysvinit. Ačkoli byl funkční systemd součástí Debianu Jessie již delší dobu, nebyl používán pro spouštění systému. Toho bylo možné docílit parametrem jádra při spuštění systému, kdy nebyl původní sysvinit nijak dotčen, nebo instalací balíku systemd-sysv, který původní init nahrazuje symlinkem na systemd. Tento balík je nicméně součástí posledního upgradu … více »
Migilenik | Komentářů: 230
21.7. 17:28 | Bezpečnostní upozornění
Vyšla verze 2.4.10 webového serveru Apache. Nejnovější verze řeší především 5 bezpečnostních problémů (CVE-2014-0231, CVE-2014-3523, CVE-2014-0117, CVE-2014-0118, CVE-2014-0226).
Ladislav Hagara | Komentářů: 2
Máte na svém notebooku zašifrovaný pevný disk?
 (90%)
 (10%)
Celkem 6951 hlasů
 Komentářů: 46, poslední dnes 13:20
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu

31. 10. 2006 | Martin Tesař | Recenze | 21792×

Článek kriticky rozebírá dva druhy instalace Kubuntu 6.10: 32bitové verze, totiž instalaci z běžícího LiveCD určenou pro nováčky a začínající uživatele; a instalaci z alternativního CD-ROM v tzv. OEM-režimu, která je zajímavou možností např. pro obchodníky s počítači, kteří chtějí nabízet předinstalovaný operační systém.

Článek není návodem ani dokumentací k instalaci!

Ubuntu & spol.

Linuxová distribuce Ubuntu a její varianty (Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu) patří dva roky od vydání první ostré verze k těm nejpopulárnějším. Koncepčně vychází z prověřeného a rozšířeného Debianu a cílem je být "Linuxem pro lidi", tedy naprosto svobodným operačním systémem, který "just works" (prostě funguje).

Ubuntu 6.10 Edgy Eft vyšla v říjnu 2006 jako v pořadí pátá ostrá verze, pouhé čtyři měsíce po verzi 6.06, která zavedla jako novinku dlouhodobou podporu (Long Time Support). Ta se striktně vzato nynější verze 6.10 netýká; nebylo by ostatně ani logické, aby uživatelé vyžadující dlouhodobou podporu svůj systém hned po čtyřech měsících měnili. Přesto lze z verze 6.06 jak Ubuntu, tak Kubuntu upgradovat na verzi 6.10.

Novinky ve verzi 6.10

Ještě před rozborem vlastní instalace se aspoň stručně zmiňme o některých novinkách, které nová verze Ubuntu slibuje, a jejichž podrobnější rozbor je spíše námětem na samostatný článek. Zejména uživatele předchozích verzí by měl překvapit alespoň o něco málo rychlejší start: tradiční  sys-v-init je nahrazen novějším systémem upstart, fungujícím na základě událostí.

Hodně se také diskutuje o 3D efektech pro desktop. Přítomný Xorg 7.1 sice již obsahuje rozšíření AIGLX, které umožní 3D desktop na některých grafických čipech ATI a Intel, ale uživatel musí samostatně ještě nainstalovat a nastavit kompozitní manažer compiz, stejně jako vyžaduje ruční úpravy konfigurační soubor /etc/X11/xorg.conf. Také XGL, rozšíření z produkce firmy Novell, je třeba přidat do systému z repozitáře Universe.

Vůbec celá záležitost vyžaduje ještě tolik administrátorských zásahů, že 3D, ač jistě z hlediska příznivců "eye-candy" žádoucí, patří zatím stále ještě do experimentální oblasti, i v "Linuxu pro lidi", což platí i o třetí velké novince, virtualizátoru Xen. Pozitivní zjištění však je, že tyto novinky již existují a nyní se může intenzivně pracovat na jejich dolaďování.

Nevynechme ještě povinnou zmínku o mainstremu: v Ubuntu kromě Xorg 7.1 a kernelu 2.6.17 je přítomno tip top nové GNOME 2.16 a v Kubuntu pak neméně ještě teplé KDE 3.5.5. Rovněž najdete OpenOffice.org 2.0.4 a GIMP 2.2.13 a vývojáři jsou hrdí na to, že zachytili i nový Firefox 2.0 těsně po jeho oficiálním vydání (ten ovšem ve výchozí instalaci Kubuntu chybí, jako browser tam slouží čím dál lepší Konqueror).

Vylepšeny byly i další detaily, např. teď ovládá WLAN šifrovací standard WPA pomocí Network-Manager. Za zmínku stojí také vylepšený nástroj pro update zdrojů a balíčků integrovaný v Synapticu - podrobněji se na programové vybavení a konfiguraci desktopu pokusím podívat v příštím článku.

Nová instalace nebo upgrade?

Řada uživatelů volí při vydání nové verze kompletní re-instalaci systému, ačkoliv vývojáři věnují nemalou péči tomu, aby byl zajištěn hladký a bezproblémový upgrade. Zejména pokud jste nezaváděli do své distribuce příliš hluboké individuální úpravy, můžete se před re-instalací pokusit o upgrade přes síťové připojení. Je však záhodno dodržet doporučený postup, a protože se ve vysoké míře objevují zklamané hlasy po rozsypaných upgradech, stručně si tu správný postup upgrade z Kubuntu 6.06 vyjmenujme:

Především je třeba nahradit v konfiguračním souboru /etc/apt/sources.list u všech zdrojů starší "dapper" novou variantou "edgy". Potom v terminálu postupně zadat tyto příkazy:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install kubuntu-desktop python-qt3 python-kde3 ubuntu-minimal

A nakonec restartovat počítač. Počítejte se stahováním až několika set MB; pokud jste si již stáhli instalační CD, vložte je do mechaniky a před výše uvedenými příkazy zadejte ještě:

apt-cdrom

Instalační média

Pokud ještě Kubuntu nainstalované nemáte anebo se přece jen rozhodnete k čisté nové instalaci, můžete k tomu použít několik druhů instalačních médií. Vedle stále asi ještě nejčastěji instalované verze pro 32bitovou architekturu, které se budeme v následujícím věnovat, můžete v případě vlastnictví patřičného hardware sáhnout po verzi 64-bit nebo Mac (PowerPC).

Novinkou je tentokrát, že ISO obraz jediného instalačního CD-ROM je možné stáhnout z celé řady mirrorů ve dvou variantách nazvaných Desktop a Alternate. Varianta Desktop funguje zároveň jako LiveCD, které v souladu s moderním trendem umožňuje spustit instalaci z plně běžícího operačního systému. Lze si tak předem nejen Ubuntu prohlédnout, ale také ještě před vlastní instalací zjistit, jak se bude Ubuntu snášet s vaším hardwarem, a při instalaci využít přístup k Internetu pro případné hledání řešení problémů.

Alternativní instalační CD-ROM je pak určeno pro méně obvyklé způsoby instalací, např. pro stroje s malou RAM, pro instalaci na virtuální rozšířené disky (LVB), pro upgrade předchozí verze Ubuntu. Startuje v textovém režimu a nabízí výběr řady variant. Pro zkušenější ale hlavně pro nezkušené je důležitá informace, že pouze tato alternativní verze vám umožní instalovat zavaděč jinam než do MBR (o tom podrobněji níže v článku). Novinkou mezi instalačními metodami, kterou umožňuje toto alternativní CD, je instalační režim OEM.

Rozhodl jsem se, vzhledem k deklarované snaze vývojářů Ubuntu, vyzkoušet tentokrát oba dva způsoby instalace a podívat se na ně kritickým pohledem. Hlavně z hlediska efektního působení a snadnosti i pro začátečníka; to se týká instalace z LiveCD. Pro instalaci z alternativního CD jsem zvolil režim OEM.

Instalace systému z LiveCD: nejschůdnější cesta pro nováčky

Volby úvodní obrazovky

Kubuntu v nejnovější verzi desktopové varianty nabízí po bootování CD startovací obrazovku instalátoru a zároveň LiveCD (screenshoty Kubuntu). Tmavomodrá nabídka pod logem Kubuntu je nejprve v angličtině, ale již zde můžete přepnout do češtiny či slovenštiny pomocí klávesy F2, případně lze také zvolit potřebné rozložení klávesnice. Hned po startu se začíná odpočítávat 30 sekund, takže pokud se nedotknete žádné klávesy, spustí se... instalátor? Kdepak, zavede se LiveCD Kubuntu a to přímo, po několika minutách, do plně funkčního prostředí KDE.

Zastavme se však ještě u úvodní obrazovky. Předem je třeba poznamenat, že zvolený jazyk na první obrazovce se netýká lokalizace prostředí KDE na LiveCD. Potěší však, že navzdory nápisům v angličtině funguje česká klávesnice i se všemi nabodeníčky (a tzv. mrtvými klávesami) a že je snad již definitivně opuštěna praxe volit jako výchozí písma do KDE ta, která neobsahují zrovna českou (a slovenskou) znakovou sadu. Můžete tedy jak psát, tak číst pohodlně česky.

K výběru jazyka a klávesnice na úvodní obrazovce snad ještě dvě malé poznámky: nabídka obsahuje opravdu řadu jazyků, a to v původním pojmenování (např. "Čeština"), aby se tak maximálně ulehčil výběr těm, kteří žádný jiný jazyk než mateřský neovládají. Ne každý si ale všimne, že písma v jazycích píšících zprava doleva, tedy obráceně než my, jsou psána špatným směrem. Názvy rozložení klávesnic naopak zůstávají stále anglicky, takže pro našince bude relevantní volba "Czechia", případně "Slovakia". Jinými slovy, počáteční zamýšlený efekt je ještě trochu nedoleštěný.

Kromě položky menu zvoucí ke startu Kubuntu a instalaci (z tohoto CD nelze instalovat bez spuštění grafického prostředí), můžete ještě vyzkoušet v případě problémů s grafikou start v Safe Mode a nechat otestovat CD či paměť. CD také nabízí nouzový přechod přímo do bootování z prvního pevného disku, což pomůže těm úplně zmateným nováčkům k návratu do jejich obvyklého systému, kdyby si instalaci přece jen rozmysleli.

Další možnosti, které můžete zvolit již před startem, jsou volba rozlišení a počtu barev obrazovky, což se týká zejména staršího hardware, zvláštní volbou je pak start LiveCD s nástroji pro zrakově postižené, s extra kontrastním nastavením nebo s lupou, či modifikátory klávesnice pro pohybově handicapované.

Trable v grafickém prostředí LiveCD

Samotný start probíhá v souladu s trendem neděsit laické uživatele kryptickými výpisy, které mu stejně nic neřeknou: namísto výpisů detekce hardware a zavádění modulů zírá tak na splashové logo Kubuntu v temně modré a akci prozrazující vodorovný sloupek postupně měnící barvu.

Po několika minutách (podle rychlosti systému) uvidí uživatel plochu KDE, kde jsou pouze dvě ikonky: Examples a Install. Jak bylo již zmíněno, můžete KDE hned používat. Nebýt poněkud nemilého překvapení, hlavně pro uživatele se zkušenostmi z jiných LiveCD: navzdory dostupnému DHCP připojení není konfigurován přístup k síti.

První pokusy dostat se přes browser Konqueror "na Internet" tak skončí fiaskem. Nezkušený nováček si v tomto případě bez čtení dokumentace patrně příliš neporadí - ten zkušenější se jistě pokusí zapátrat v rozbalovací nabídce KDE, kde nalezne to pravé v položce System Settings, otvírající okno s výmluvnými ikonkami různých nastavení systému - mezi nimi Network Settings. Tam už lze nejprve konfigurovat detekované síťové zařízení, např. eth0 a potom je aktivovat. Pokud nemáte připojení s DHCP, musíte samozřejmě znát patřičné údaje předem. Až pak si můžete užívat Internetu na LiveCD.

01 kubuntu 6.10 live system_settings 02 kubuntu 6.10 live network_settings_configure_interface

Je sice pravda, že k instalaci z CD-ROM prakticky připojení k internetu nepotřebujete, ovšem pokud připojení nemáte, těžko se vám povede nainstalovat během instalace lokalizační balíčky českého jazyka (jediné instalační CD pochopitelně nemůže obsahovat všechny jazykové soubory).

Za úvahu také stojí, že instalace z LiveCD bývá volena mimo jiné z toho důvodu, že je možné v jejím průběhu vyhledat přes Internet pomoc v diskusních fórech nebo online dokumentaci. K absenci automatické konfigurace síťového připojení sice mohly vést např. bezpečnostní obavy, ale protože alternativní instalační CD, jak ještě uvidíme, automatické připojení pomocí DHCP detekuje a ihned zřídí, působí to u LiveCD spíše jako opomenutí.

Bude-li už chtít pracovat připojeni k Internetu a nenaleznete v KDE nabídce nějaký program, na který jste byli zvyklí, zkuste ho jednoduše spustit z příkazové řádky, třeba tam je, jak jsem se mohl přesvědčit sám, když jsem potřeboval KNetAttach (program pro přístup k webovým adresářům).

A ještě maličkost, která může nezkušené i zkušenější vystrašit: při startu grafického prostředí vyběhne KDE-dialog s hlášením: Error-KDesktop: The process for the file protocol died unexpectedly. Ten se sice dá prostě odkliknout tlačítkem OK - ale moc nadšení to při prvním a dosud hladkém průběhu startu nepřidá.

03 kubuntu 6.10 live error_kdesktop

Příprava instalace Kubuntu

Tu spustíte kliknutím na ikonku pojmenovanou Install. Navzdory anglickojazyčnému prostředí se instalátor spustí český a konečně tak zúročí výběr jazyka v úvodní obrazovce. Ale i když jste nastavení jazyka a klávesnice budoucí instalace opomněli, můžete to nyní napravit, protože instalátor opět začíná malým dotazníkem na jazyk, časové pásmo a požadované rozložení klávesnice. Také budete vyzváni k zápisu jména, uživatelského jména a volbě hesla.

04 kubuntu 6.10 live install_vitejte_vyber_jazyka

Důrazná rada zejména pro začátečníky: nenechávejte kolonku hesla prázdnou a dobře si heslo zapamatujte. Kubuntu totiž startuje po instalaci do grafického režimu s přihlašovacím dialogem, který se vás na uživatelské jméno a heslo zeptá - a protože možnost přihlašování bez hesla lze nastavit až z běžícího systému, nebudete se moci bez správného hesla přihlásit.

Rovněž, díky specialitě distribuce Ubuntu & co., není založen účet uživatele root, takže se nemůžete prostě přihlásit jako root z vedlejší konzole. Jednoduché řešení přihlášení přímo z distribuce neexistuje a je nutno řešit pokročilejšími metodami, např. pomocí jiného LiveCD znovu nastartovat a v režimu chroot založit buď konto nového uživatele anebo zřídit konto root - což jsou všechno metody poněkud nestandardní a pro začátečníka zpravidla nedostupné.

05 kubuntu 6.10 live konsole_navod_na_sudo

Příprava oddílů pevného disku

Pak už následuje klasická instalační procedura: volba disku, na který hodláte instalovat, s patřičnými předvolbami (celý, volná část) a také s možností ručního rozdělení a úpravy pevného disku. Pomocí dialogu s programem qparted můžete připravit oblasti disku, rozdělit je, smazat nebo spojit, dokonce i zmenšit nějaký oddíl s Windows, pakliže víte, co děláte.

06 kubuntu 6.10 live install_zvolte_disk 07 kubuntu 6.10 live install_pripravit_oblasti_qtparted 08 kubuntu 6.10 live install_pripravit_pripojne_body

Na rozdíl třeba od SUSE, jehož instalátor poskytuje poměrně vyčerpávající informace, jsou ještě nezkušení administrátoři Kubuntu odkázáni na dokumentaci mimo instalátor. To se bohužel projeví např. v kroku 5, kdy vás musí napadnout pomocí kontextového menu (stisk levého tlačítka myši) a položky Vlastnosti patřičný vybraný oddíl zformátovat, neboť k tomu nebudete zvlášť vyzváni a v příštím kroku pak marně přemýšlet, proč vás nechce instalátor pustit dál, ačkoliv jste dělali přesně to, co po vás chtěl. Naštěstí se lze celou procedurou pohybovat i nazpět, takže zvídavější povahy snad přijdou na správný postup důkladnou prohlídkou kontextového menu.

09 kubuntu 6.10 live install_pripravit_pripojne_body_zadny_korenovy_souborovy_system 10 kubuntu 6.10 live install_pripravit_oblasti_formatovat

Je třeba také věnovat velkou pozornost tomu, který oddíl jste označili k následnému formátování, zvláště pokud jich máte na disku víc. Budete sice ještě varováni, že oddíl bude smazán a data na něm zničena, ale potom už neexistuje cesta zpět. Právě tento kritický moment instalace, při němž velice snadno můžete přijít o data nebo i systémové oddíly jiných operačních systémů na témže disku, by si zasloužil precizněji a méně stručně formulovaného průvodce.

Pozor na instalaci GRUB: automaticky do MBR

V závěrečném přehledu kroků, které se instalátor chystá provést, byste také neměli přehlédnout, že instalátor vám nainstaluje také GRUB, a to do prvního diskového oddílu, do MBR. Možnost tento postup změnit při instalaci z tohoto CD není, a proto s tím počítejte a informujte se předem, co tato skutečnost znamená.

11 kubuntu 6.10 live install_pripraven_k_instalaci

Instalátor sice provede detekci ostatních přítomných systémů včetně Windows a pokusí se konfigurační soubor GRUBu (/boot/grub/menu.lst) korektně nastavit, přece jen ale může dojít k problému. Totiž tehdy, pokud instalujete na disk poněkud dál, nebo na druhý disk, a váš BIOS nedosáhne za cylindr 1024. Pro takové konstelace je vhodnější zvláštní diskový oddíl jako /boot společný pro všechny přítomné distribuce a ruční přesunutí obrazů kernelu do tohoto oddílu. Takovou netriviální instalaci si pak dobře rozmyslete a zvažte, zda není vhodnější sáhnout raději po alternativním instalačním CD.

12 kubuntu 6.10 live install_pripravit_oblasti_qtparted_varovani 13 kubuntu 6.10 live install_pripravit_oblasti_qtparted_prubeh_formatovani_oddilu

Vlastní instalace

Potom už instalátor vyzve ke spuštění vlastní instalace, kterou nelze nijak přerušit. Počítat můžete přibližně s půlhodinou, přičemž budete průběžně stručně informováni o tom, co se právě děje. Ti, kteří chtějí vědět víc, mohou sledovat průběh na textové konzoli přístupné přes klávesovou zkratku Alt+F4 (zpět do KDE Alt+F7). Jinak můžete během instalace normálně dál pracovat v grafickém prostředí KDE, psát, surfovat - omezeni budete pouze výkonem vašeho PC.

Jak již bylo zmíněno, je vhodné mít již před instalací konfigurované a funkční připojení k Internetu, neboť instalátor projeví v patřičném okamžiku touhu stahovat potřebné jazykové balíčky z repozitářů. Zde vás také může potkat nemilé zdržení, jsou-li tyto zdroje momentálně nedostupné - time out je nastaven dosti dlouhý a instalace se může jakoby zadrhnout.

Po ukončení instalace pak zbývá restart: můžete si vybrat, zda chcete restartovat hned, anebo ještě pokračovat v práci v live distribuci a restartovat, až se vám to bude hodit.

14 kubuntu 6.10 live install_instalace_je_kompletni

Alternativní instalace systému: OEM pro obchodníky a administrátory

Kubuntu lze, kromě cesty instalace z "desktop"-CD, instalovat také alternativně, z CD označovaného jako "alternate". To se doporučuje stáhnout zejména v případech, kdy chcete instalovat na slabší stroj (instalace probíhá v textovém režimu) a hlavně mít na průběh instalace a její konfiguraci větší vliv. Tedy např. na to, zda a kam se nainstaluje zavaděč GRUB.

Zajímavě vypadá varianta nazvaná v počátečním menu instalátoru OEM-instalace. Pod ní se skrývá běžná instalace s tím, že bude nejdříve zřízen jakýsi dočasný uživatel "oem" se zvoleným heslem, který bude po dokončené instalaci spuštěním připraveného skriptu automaticky odstraněn. Po restartu se pak systém nového uživatele zeptá na všechny nové údaje, jazyk, klávesnici, časové pásmo (to bohužel zadat nelze) jméno a heslo a namísto uživatele "oem" (jehož konto bylo beze zbytku vymazáno) bude zřízeno nové konto nového uživatele, který je nyní jediným pánem a vládcem systému.

Instalace v textovém režimu

Nevýhoda instalace v textovém režimu je, že během ní nemáte k dispozici grafické nástroje pro práci s Internetem, i když na rozdíl od LiveCD je třeba DHCP připojení detekováno a nastaveno automaticky, takže i během instalace jste online.

Ruční nastavení disku, přípojného bodu i formátování oddílu je oproti variantě z LiveCD poněkud přehledněji komentováno, a člověk se tak i při komplikovanější konfiguraci instalace cítí pevněji v kramflecích: už jen tím, že si vše nastavujete opravdu sami a že kroky za sebou následují všechny logicky. Na rozdíl od grafické instalace nelze sice zvolit možnost neformátovat nalezený swapový oddíl, ale to je trivialita.

Je však třeba mít více trpělivosti, protože čas od času není vůbec navenek znát, že se vůbec něco při instalaci děje, takže jen šumící CD vyvrací dojem, že došlo k nějaké havárii (pokud samozřejmě nesledujete akce v konzoli Alt+F4). To se hodí zejména někdy kolem 85 % hotové instalace, kdy instalátor provádí v pozadí pokusy stahovat české jazykové balíčky z českých repozitářů: ty mohou být dočasně nedostupné a instalace se pak zastaví, aniž byste věděli proč, vlastní instalátor prostě jen tak čeká.

Při instalaci, která i v textovém režimu probíhá převážně v češtině (kromě nevýznamných hlášení, že právě probíhá "preparing, configuring" atd.), budete vlastně až na jejím konci upozorněni, že instalační CD neobsahuje plnou podporu pro zvolený jazyk (tedy češtinu). Toto upozornění však stejně jako nabídka automaticky potřebné soubory z internetu doplnit a nainstalovat zůstala pouze v angličtině. Na totéž si vzpomínám z verze 5.10 a musím opakovat, že zejména tato část instalátoru by lokalizována být určitě měla.

Instalace zavaděče GRUB

Ke konci instalace můžete ovlivnit umístění zavaděče GRUB. V nápovědě je uváděna možnost instalovat GRUB na různá média spolu s názornými příklady (pro disketu příklad chybí). Máte také na rozdíl od instalátoru z LiveCD možnost pokračovat bez zavaděče, přičemž se vám dostane bohatě upozornění, důrazného varování ("kritická chyba!") a nakonec rady, jak zapsat vlastnoručně parametry do konfiguračního souboru GRUB, abyste neskončili s nestartujícím počítačem.

Zde ještě následuje upozornění na již výše popsaný charakter OEM-instalace - avšak pouze v angličtině: Při prvním restartu se musíte přihlásit jako uživatel "oem" se zvoleným heslem. Ve spuštěném systému pak můžete doinstalovat jako administrátor další programy a provádět systémová nastavení.

Po požadovaných úpravách grafického prostředí a instalaci nových programů pak vyvoláte v terminálu (Konsole) příkazem

oem-config-prepare

skript, který systém připraví na přihlášení nového uživatele hned po příštím restartu. Je třeba mít na paměti, že uživatelská nastavení a vytvořené soubory v /home budou po přihlášení nového uživatele vymazány, pamatujte, že uživatel "oem" je pouze dočasný!

15 kubuntu 6.10 live oem_config_prepare

I při prvním přihlášení nového uživatele se bohužel opakuje nám již z LiveCD známé chybové hlášení (The process for the file protocol died unexpectedly.), naštěstí jen při tom prvním. První přihlášení také trvá poněkud déle než další běžné starty - na to asi bude vhodné případného zákazníka připravit.

Závěrem

Instalační procedura nového Kubuntu chce jistě nabídkou alternativ oslovit co možná nejvíce druhů uživatelů. Nápad jistě dobrý, ale na jeho doladění je ještě třeba pracovat.

Jako první citelný nedostatek se jeví, že LiveCD, určené především začátečníkům, nedokáže automaticky detekovat připojení k síti přes DHCP, což bývá dnes u LiveCD zavedeným standardem. Rovněž bych si přál namísto automatické instalace GRUBu do MBR alespoň volbu pro pokročilé přece jen GRUB neinstalovat - nemusel bych pak GRUB obnovovat z jiné linuxové distribuce.

Drobné lokalizační nedostatky během instalace jsou vesměs překonatelné, ale možná by se tým (K)Ubuntu mohl poučit od SUSE, jak to vypadá, když se to udělá profesionálně. Totéž by se dalo říci o informacích instalátoru o právě prováděných úkonech, zejména při rozdělování a formátování disku.

Instalace v režimu OEM je vynikající nápad hodný převzetí i do ostatních distribucí. Škoda jen, že první start do KDE (a každý do LiveCD) kazí chybová hláška, která nemá zjevnou příčinu.

Shrnuto a podtrženo, při instalaci Kubuntu 6.10 jsem nepotkal žádné závažné nedostatky a alespoň při instalaci vše fungovalo, jak jsem očekával. Z tohoto hlediska je Kubuntu dobrá volba i pro začátečníka. O to více zamrzí vesměs kosmetické vady, které nakonec celkový dojem mohou poněkud pokazit.

Poznámka: Článek kriticky hodnotí proces instalace a není tedy úplným návodem k instalaci Kubuntu, tím méně může nahradit dokumentaci.

       

Hodnocení: 93 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

31.10.2006 03:35 Michal Ludvig | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše OEM instalace
Tu OEM instalaci jsem nejak nepochopil - co je jejim cilem? Prednastavit pocitac? <flame>Kdyby Ubuntaci nemeli takovou hruzu z "root" accountu tak nemusi vymyslet opicarny s "oem"</flame>

Pripravi se na konci OEM instalace nejake kickstart/autoyast-like konfiguraky ktere pak muzu pouzit na dalsich strojich?

A co serverova instalace? Uz alespon defaultne instalujou SSH daemon?
Milan Lajtoš avatar 31.10.2006 07:06 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Na server je potom lepsi Ubuntu server, nie?
“Every great achievement was once considered impossible.”
Milan 31.10.2006 09:02 Milan "Nemo" Cingroš | skóre: 27 | blog: Nautilus | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
SSH daemon se musel doinstalovávat i do serverové instalace. A pak jestě nezapomenout nastavit roota. To mi na serveru docela vadi.
Soutěžte na české LinuxWiki a vyhrajte plyšového Tuxe.
31.10.2006 10:51 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
OpenSSH server je potencionalni riziko. Proto si ho root (nemoznost se defaultne prihlasit jako root mi taky vadi, ale na server je lepsi Debian) musi doinstalovat sam - tzn. je si vedom rizika.
Milan Lajtoš avatar 31.10.2006 15:12 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Podla mna je dobre, ze prihlasenie roota je defaultne zakazane.. Vsak aj tak sa na roota mozu prepnut len uzivatelia z "wheel-u" a tam kazdy patrit nemusi..
“Every great achievement was once considered impossible.”
31.10.2006 20:53 manasekp | skóre: 22 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
premyslel jsem jak obejit v ubuntu nemoznost prihlasovani jako root, pry je u roota nastavene nahodne heslo, takze stim nejde nic udelat. ale co treba vytvorit noveho uzivatele (treba Root:-)) a nastavit mu id=0
manasekp | Recshop | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
31.10.2006 21:06 trekker.dk | skóre: 71
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Ubuntu nepoužívá /etc/shadow? Pokud jo a uživatel může sudoovat editaci tohodle souboru, je zprovoznění roota otázka pár úprav.
Quando omni flunkus moritati
1.11.2006 18:38 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Jiste, jde je i jednoduseji:

$ sudo su

# passwd
David Watzke avatar 1.11.2006 18:47 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha 13
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Když už zkracujeme, tak pořádně ;-)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
7.11.2006 13:00 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
'sudo su'??? Tak to už považuji za vrchol perverze…
31.10.2006 21:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Mě osobně v Kubuntu stačilo změnit rootovi heslo.
1.11.2006 23:26 worwan | skóre: 6 | blog: worwan
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
jiste...staci

sudo passwd

nebo sudo -s a prepnes se rovnou do # 
Václav 1.11.2006 07:35 Václav "Darm" Novák | skóre: 19 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Jak už jsem řekl níže, stačí sudo passwd
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
1.11.2006 12:44 waldo.pepper | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
user@ubuntu-kompl:~$ sudo passwd root
Najvjac peňazí sa utratí pri placení.
2.1.2007 19:27 semtex | skóre: 22 | blog: semtex
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
A co takhle nepovolit logovani roota pres ssh a heslo, ale povolit prihlaseni roota pres ssh pomoci klice? Standardni vec pouzivana adminy a podstatne bezpecnejsi... (imho, kdyz uz by nekdo dokazal prolomit heslo roota, tak musi udelat ten dotycnej stejne nejakou chybu a pak uz je jedno jestli prolomi roota nebo uzivatele "blaf" ve skupine wheel a napise sudo su)...
3.11.2006 15:08 Tikitom
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Jen pokud nechcete grafické rozhraní.
31.10.2006 08:18 nax
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
ze by jejim cilem bylo moznost pro obchodnika predat zakazikovi predinstalovany pocitac, ktery po rozbaleni z krabice a zapojeni zbyva pouze "podepsat" ... zadna (velka) konfigurace atd..?
31.10.2006 09:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OEM instalace
Tu OEM instalaci jsem nejak nepochopil - co je jejim cilem? Prednastavit pocitac? <flame>Kdyby Ubuntaci nemeli takovou hruzu z "root" accountu tak nemusi vymyslet opicarny s "oem"</flame>

Pripravi se na konci OEM instalace nejake kickstart/autoyast-like konfiguraky ktere pak muzu pouzit na dalsich strojich?

A co serverova instalace? Uz alespon defaultne instalujou SSH daemon?
1) Ano, cílem OEM instalace je umožnit přednastavit počítač tak, aby ho příští zákazník měl přesto úplně čistý, co se týče uživatelského konta. O konfigurácích nic nevím, ale možná lze OEM-instalaci na stejné stroje naklonovat.

2) Serverovou instalaci jsem nezkoušel, neprovozuji žádný server a nevyznám se v tom ;)
31.10.2006 08:10 Roman
Rozbalit Rozbalit vše dhcp
Ja pouzivam Ubuntu (ne Kubuntu) a sit byla vzdy nakonfigurovana (i wifi). Videl bych to spis na nejakou chybu.
31.10.2006 08:16 nax
Rozbalit Rozbalit vše Re: dhcp
potvrzuji. To same. Ubuntu chyta dhcp bez problemu
31.10.2006 08:20 Tomáš Tichý | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: dhcp
Instaloval jsem včera na dvou počítačích, na jednom DHCP jelo hned a na druhém ne.
31.10.2006 09:56 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: dhcp
Instaloval jsem včera na dvou počítačích, na jednom DHCP jelo hned a na druhém ne.
Já instaloval 2x na stejném počítači, z desktop-CD (LiveCD) to nejelo, z alternate-CD ano. LiveCD jsem zkoušel pochopitelně vícekrát.
31.10.2006 08:36 Lubos Kopecky | skóre: 32
Rozbalit Rozbalit vše Re: dhcp
ja instalil kubuntu 6.10 do vmware a sit jela taky hned v pohode, pricemz ani okno s chybovou hlaskou na mne ani jednou nevyskocilo - system z live-cd sem spoustel 2x a vzdy v pohode...
31.10.2006 09:54 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: dhcp
Ja pouzivam Ubuntu (ne Kubuntu) a sit byla vzdy nakonfigurovana (i wifi). Videl bych to spis na nejakou chybu.
Zkoušel jsem to několikrát, vždy se stejným (tj. žádným) výsledkem. Ruční konfigurace (viz popis v článku) fungovala vždy bez problémů. Alternativní CD nakonfigurovalo síť automaticky, proto se mi nezdá, že by byla chyba v mém HW - evidentně se v něčem desktop-CD a alternate-CD liší.
Václav 31.10.2006 08:55 Václav "Darm" Novák | skóre: 19 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Novinkou je tentokrát, že ISO obraz jediného instalačního CD-ROM je možné stáhnout z celé řady mirrorů ve dvou variantách nazvaných Desktop a Alternate.

Nevím jak Kubuntu, ale Ubuntu 6.06 mělo také Alternate install. Takže to moc novinka není :) A nabídka OEM instalace tam byla tuším také. A root tuším založen je, jenom je bez hesla. Alespoň u mě stačilo dát sudo passwd, naklepat dvakrát nové heslo a root byl na světě :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
31.10.2006 10:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Nevím jak Kubuntu, ale Ubuntu 6.06 mělo také Alternate install. Takže to moc novinka není :) A nabídka OEM instalace tam byla tuším také.
Ano, máte pravdu. Podvědomě jsem myslel na svou přechozí recenzi Ubuntu 5.10 a zapomněl to zmínit.

A root tuším založen je, jenom je bez hesla. Alespoň u mě stačilo dát sudo passwd, naklepat dvakrát nové heslo a root byl na světě :)
Samozřejmě, ale myslím, že zmiňuji situaci, kdy nezaložíte nebo zapomenete uživatelské heslo před prvním startem. Pak asi sudo nikde vložit nemůžete, musel byste se přihlásit nejdřív jako uživatel.
Václav 31.10.2006 10:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 19 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Omlouvám se, podařilo se mi to úplně vytrhnout z kontextu...
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
31.10.2006 10:55 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Samozřejmě, ale myslím, že zmiňuji situaci, kdy nezaložíte nebo zapomenete uživatelské heslo před prvním startem. Pak asi sudo nikde vložit nemůžete, musel byste se přihlásit nejdřív jako uživatel.
Blbost uživatele jde bohužel ošetřit velmi složitě. Zvláště u úkonů, kterým by měl rozumět. Z článku to vyznívá, jako by tohle byl problém jenom Ubuntu. Jenomže rootovské heslo se zadává při instalaci jakékoliv distribuce (dokonce jakéhokoliv multiuživatelského systému) a pokud ho zapomenete (jde to vůbec?), tak je problém v sebevíce BFU orientované distribuci (pro nováčka).
31.10.2006 19:42 peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
No neviem, ale pred časom (tuším 5.10) som sa s tým hral a bolo to riešené dosť inteligentne. Ak človek zadal login heslo, tak bol vytvorený tento používateľ a mohol používať sudo. Ale ak človek nezadal heslo (možno ani login), tak sa inštalátor spýtal na heslo roota a roota pri inštalácii "odomkol". Pochybujem, že teraz by to fungovalo inak. BTW v alternate.
31.10.2006 08:59 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Popis ne prilis experimentalni instalace 3D desktopu do 6.10 (viz http://wiki.beryl-project.org/index.php/Install/Ubuntu/Edgy/AiGLX):

$ sudo bash
# echo "deb http://ubuntu.beryl-project.org/ edgy main-edgy" >> /etc/apt/sources.list 
# wget http://ubuntu.beryl-project.org/quinn.key.asc -O - | apt-key add -
# apt-get update
# apt-get install beryl emerald-themes
# exit
$ beryl-manager 
Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
31.10.2006 09:22 kubuntuLama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Nevim, proc autorovi clanku nefungovalo ziskani DHCP adresy uz od zacatku. Me ano, nabootoval jsem live cd, a byl jsem na netu. Stejne tak postup zprovozneni roota mi prijde ponekud slozity. Po prvnim startu staci jit do nastaveni systemu -> sprava uzivatelu, tam si v administratorskem rezimu povolit uzamceneho roota a nastavit mu heslo, a je to...
31.10.2006 10:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Nevim, proc autorovi clanku nefungovalo ziskani DHCP adresy uz od zacatku. Me ano, nabootoval jsem live cd, a byl jsem na netu.
Já to také nevím, nicméně jsem to zkoušel aspoň 10x se stejným, tj. žádným výsledkem. Alternativní CD na stejném počítači se DHCP chytlo hned.
Stejne tak postup zprovozneni roota mi prijde ponekud slozity. Po prvnim startu staci jit do nastaveni systemu -> sprava uzivatelu, tam si v administratorskem rezimu povolit uzamceneho roota a nastavit mu heslo, a je to...
Ano, klíčový je ale ten "první start", podle mě se nedostanete bez liveCD (a chroot) do toho nastavení systému, pokud jste nezaložil anebo zapomněl heslo. Musíte se nejdřív vždycky přihlásit jako uživatel, ne?
31.10.2006 16:29 radim
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
kdysi jsem při instalaci 6.06 udělal kardinální chybu a na začátku, když se mě Ubuntu ptalo na jméno uživatele, zadal jsem Root a heslo. Instalace proběhla vpořádku, restartoval se počítač a nabootovalo Ubuntu. Já se chtěl přihlásit jako Root, a ejhle. Root není povolen. Jenže, jak se přihlásit, když jsem dal uživateli jméno Root a další uživatel nebyl vytvořen? Nemohl jsem se nijak přihlásit, nezbylo mi nic, než znovu nainstalovat Ubuntu, zadat jméno uživatele (tedy svoje) a pak jít a povolit si Roota. Já vím, moje blbost. Ale když se nejde jako Root přihlásit, tak mi nemělo ubuntu dovolit zadat jméno jako Root.

Teď jsem zkoušel Ubuntu 6.10, ale narazil jsem na problém. Nabootuje livecd, dám Install a skončím na tom, že Ubuntu nechce akceptovat, že hda1 bude připojeno jako / a pořád mi nabízí, že hda2 bude připojen jako / . Jenže to nechci, protože tam mám /home. Jsou to maličkosti, ale pokud má být Ubuntu linux "lidský", tak by se tyhle maličkosti měly odstranit ;-)
31.10.2006 18:18 papundekl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Uz predchozi verze si moc s rucne nadefinovanymi disky nerozumela. Ale 6.10 je naprosto _mimoradne_ slaba v umistovani na disku. Neumi se umistit na disk, kde uz jsou dve oblasti (1. a 2.). Skoda media, na ktere jsem ji vypalil.
Josko avatar 13.1.2007 15:38 Josko | Žilina
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Myslím že by stačilo zhodiť grafický systém a prihlásiť sa ako root môžeš, a vytvoriť bežnéko užívateľa a bolo by po probléme.
31.10.2006 09:42 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Výborný článek, díky
standapl avatar 31.10.2006 11:50 standapl | skóre: 1 | blog: standapl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu

Dobrý je nejen článek, ale také diskuse k němu je na vysoké úrovni.

Pro mě z článku vyplynula jedna skutečnost: použiji alternativní CD, jako Live CD použiji jinou distribuci, která má toto CD počeštěno. K tomu je ale už jen krok k přechodu na onu jinou distribuci. :-( Nepočeštění Live CD je pro mě velkým minus.

Otázkou je jakým směrem se bude instalace *buntu dále ubírat. Pokud půjde jen směrem LiveCD a alternativa nebude možná, ztratí ve mě uživatele. Mám totiž rád nad instalací kontrolu.

Václav 31.10.2006 12:49 Václav "Darm" Novák | skóre: 19 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Neřekl bych že se alternativy jen tak zbaví. Spíš bych tipl že do ní v budoucnu akorát přeberou nový instalátor z Debianu Etch.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
31.10.2006 09:43 Viktor Lieskovsky | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Popisovany sposob upgrade z 6.06 na 6.10 (apt-get dist-upgrade) nie je optimalny. Sposobuje mnoho ludom problemy, velmi casto nefungujuci X server. Na upgrade ma ubuntu program update-manager, ktory osetruje mnohe zmeny nazvov balikov, pripadne forced downgrade pri compize instalovanom z compiz.info repository (compiz v universe ma pre edgyho nizsie cislo verzie ako compiz.info varianta). Odporucany sposob upgrade celej distribucie je teda:

sudo update-manager -c -d

Navyse, ak zlyha tento sposob, daju sa reportovat bugy oproti update-manageru v launchpade, na ktore vyvojari _velmi_ rychlo reaguju (vlastna skusenost).
31.10.2006 10:05 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Odporucany sposob upgrade celej distribucie je teda:

sudo update-manager -c -d

Prima, ale kde je doporučovaný? Na oficiálních stránkách Kubuntu to tedy není (nebo aspoň nebylo). Je ale pravda, že jsem neupgradoval, díky za doplnění.
31.10.2006 10:29 nax
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Zkus se podivat sem: https://help.ubuntu.com/community/EdgyUpgrades

Popisuje se pouziti update-manageru i apt-getu.
corwin78 avatar 31.10.2006 11:35 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Nicméně autor se zde baví o Kubuntu a tam myslím update manažer použít nelze. Zde uvedený postup je tedy správný a u mě i fungoval ;-)
Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
31.10.2006 10:44 Viktor Lieskovsky | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Zda sa mi to ako celkom problem komunikacie zo strany ubuntu, ze takuto dolezitu vec ako navod na spravny upgrade je velmi tazke najst. Priamo na tej linke od naxa sa sice o metode apt-get pise ze "this method is much less reliable. Using Update Manager (see above) is likely to be much less problematic.", ale pokial clovek nevie co ma hladat, alebo proste nema stastie tuto informaciu nenajde. Celkom skoda, Edgy je naozaj skvely release.
31.10.2006 11:09 nikola | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Doporučený postup pro upgrade z 6.06LTS na 6.10 je na oficiálních stránkách Kubuntu od vydání nové verze. Stačí jen sjet o několik odstavců níže. Update-manager k němu nepatří (neplést s Ubuntu)
31.10.2006 13:29 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Hm a když mám Ubuntu + nainstalovaný Kubuntu-desktop, tak jak? :-)

Je docela veselé, když někam přijdu s notebookem a někdo se zeptá: "To máš Kubuntu?" a já odpovím "Ubuntu". Přitom jsou všude loga Kubuntu, výchozí mám KDM atd...
31.10.2006 13:44 Jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Ja sice pouzivam Edubuntu, ale mohu potvrdit, ze upgrade z prikazove radky pomoci apt-get dle oficialni napovedy neni dobrym tahem. V prubehu procesu desitky chyb, radne se nanainstaloval upstart ani nove jadro, takze po startu stareho jadra zkonci cely proces chybou. Reinstalace me stejne nemine, o to hure ze na danem pocitaci nemam CD mechaniku. Ach jo.
31.10.2006 17:54 vencas | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Rozhodně bych doporučil aptitude místo apt-get, má IMHO trochu inteligentnější řešení závislosí než apt-get a hlavně si to člověk může celé projít, prokontrolovat, případně si nechat spočítat jiné sestavy pro upgrade.
31.10.2006 14:47 RapMan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Ja jsem si zkusil po PC-BSD nainstalovat do vmware i Kubuntu, a stejne jako u PC-BSD jsem nadsen. Linuxu jsem se venoval naposled asi pred 4 lety, za tu dobu udelal nesmirny pokrok a instalace a obsluha se pro nezacatecnika stava pohodlnou, tak uvazuju o prechod z win na linux. Skoda ze nejsou doladene drobnosti (napr. pri nefunkcnim kolecku mysi je treba editovat rucne nastaveni), atd. Chtel jsem se zeptat, funguje dobre Kububtu (a i ostatni distribuce) v pohode se 2 monitory? Mate praktickou zkusenost s vmware serverem v ubuntu a v nem rozbehnute windows? Napr. na primarnim monitoru mit Ubuntu, na sekundarnim monitoru windows pomoci vmware.
31.10.2006 16:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Skoda ze nejsou doladene drobnosti (napr. pri nefunkcnim kolecku mysi je treba editovat rucne nastaveni)
Zatímco na Windows to jde naklikat z grafiky, ale potom se musí OS restartovat :-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
31.10.2006 17:52 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Hmm, to snad platilo pro Win95, ne ?
1.11.2006 12:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
No vzhledem k tomu, že jsem to včera osobně zažil na mém pracovním stroji s WinXP Pro SP2, tak to asi platí dodnes ;-). Měnil jsem způsob detekce kolečka od myši, protože auto u toho logitechu nepracovalo a ... chtělo to restart.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
freaz avatar 31.10.2006 15:11 freaz | skóre: 4 | blog: freaz | Zdiby
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Tak jsem si prave precetl tento clanek a celkem jsem byl prekvapenej jake cyby kubuntu ma, ale ja je presto nemel. Installoval (nove z CD) jsem si Edgyho hned ve ctvrtek, ale nevim jak je to mozne, ale internet mi sel hned (ano jsem pres DHCP) a tu chybovou hlasku jsem tam teda taky nevidel. Ale za to jsem mel problem s cestinou jen v konzoli. Dice tam byla cestina a ceska klavesnice, ale kodovani moc nefungovlo.
emorjino avatar 31.10.2006 15:53 emorjino | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Stejnou chybou s DHCP se na mém hardware projevovaly 6.06 i 6.10 Kubuntu, nicméně na počítači mé kamrákdy, které jsem instaloval 6.06 i 6.10 DHCP funguje bezproblémů.

Já mám DHCP vypnuto, protože mi, nevím z jakého důvodu, samo přepisuje resolv.conf. U Ubuntu se s tím nesetkávám, pouze u Kubuntu.
Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
1.11.2006 00:15 sa213
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
je treba pridat parametr tusim -N v dhcpcd a resolv.conf to neprepise, ovsem nevim kde se to v *buntu da udelat, pouzivam Slackware/Archlinux .

vice informaci man dhcpcd
1.11.2006 14:49 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
 $ man dhcpcd
Manuálová stránka pro dhcpcd nebyla nalezena
Ubuntu používá dhclienta. ;-)
1.11.2006 12:45 Michal Ludvig | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
/etc/dhcp3/dhclient.conf ... tam se do chovani dhcpclienta docela podrobne nastavit. Skoda jen ze defaultne neposila svoje hostname takze se mi neregistruje pres DHCP do DDNS. Ja vim, hostname jde natvrdo zadat do toho configu, ale je to redundantni informace - melo by to posilat aktualni jmeno stroje.
31.10.2006 18:31 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Mně instalátor (live CD verze) odmítl použít /hda1 s ReiserFS jako kořen. Musel jsem ho zformátovat na ext3.

Na netu jsem kdesi podobný povzdych už četl, co vy? Nikomu se to nestalo?
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
31.10.2006 22:21 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Vůbec celá záležitost vyžaduje ještě tolik administrátorských zásahů, že 3D, ač jistě z hlediska příznivců "eye-candy" žádoucí, patří zatím stále ještě do experimentální oblasti, i v "Linuxu pro lidi",

Jak kde, mne to jede na jeden klik ;-)
1.11.2006 00:17 sa213
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Je to sice pekny, a za kratky cas to vsechno hodne pokrocilo ale IMO je to stejne jeste docela krkolomne. Zalezi na HW a na nalade dane verse :)
1.11.2006 00:19 greenroot | skóre: 3 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Zprovoznění účtu roota

Jen malá poznámka, účet roota jde odblokovat jednoduše:

1. $ sudo su

no a jste uzivatel root a pak staci jen

2.$ passwd

no a zadate heslo roota a jeto pak to ukončím exitem a mohu se přihlásit klasicky na roota

Nazdar
Čím víc do toho dělám, tím víc toho vím a míň tomu rozumím.
1.11.2006 12:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zprovoznění účtu roota
Nebo rovnou sudo passwd :-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
9.11.2006 11:34 burda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zprovoznění účtu roota
nebylo to jiz vyse?
Tucnaci sem, tucnaci tam. Hlavne ze jsme spokojeni :) Burda
2.11.2006 11:42 ehall
Rozbalit Rozbalit vše Grub do MBR
Grub se samozřejmě dá nainstalovat do libovolného oddílu,je to patrné i ze screenshotu - volba (hd0).Po rozkliknutí lze upravit.Např. pro instalaci grubu do oddílu hda9 se upraví na (hd0,8)
2.11.2006 12:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Grub do MBR
Grub se samozřejmě dá nainstalovat do libovolného oddílu,je to patrné i ze screenshotu - volba (hd0).Po rozkliknutí lze upravit.Např. pro instalaci grubu do oddílu hda9 se upraví na (hd0,8)
Máte asi na mysli instalaci z LiveCD - v tom případě v době psaní článku byla k dispozici zavádějící nápověda ke stahování ISO obrazů, Alternate-ISO bylo výslovně doporučeno v případě, že nechcete na rozdíl od LiveCD instalovat zavaděč do MBR. Ostatně to byl důvod, proč jsem Alternate-CD vůbec stahoval. Nyní, když se dívám, tato pasáž už zmizela. A stále zůstává, že na tuto možnost není během instalace nijak výslovně upozorněno, je pouze sděleno, že GRUB bude instalován do (hd0).

Pokud je tedy skutečně možné i z LiveCD upravit instalaci GRUB, odpadá tento trochu nepochopitelný problém (ačkoliv by to mělo být někde při instalaci zmíněno).
2.11.2006 19:56 Rezza
Rozbalit Rozbalit vše Nejede a nepojede
Klasicky bug s X700 na notasu - nenaskoci displej... Jednoducha uprava ala Dapper - konzole, uprava xorg.conf s MonitorLayout a restart X bez sance... Pri prepnuti do konzole dostanu zeleny screen a konec filma...
2.11.2006 21:57 Harvie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Mi to tam nahrálo nějaký embedded GRUB, co mi hlásí, že můžu používat nějaké "Bash-like" příkazy... Problém je v tom, že jsem ten systém ještě ani nenainstaloval, ale hned při rozdělování disku mi ten průvodce přepsal MBR :(, to vidím jako značné mínus a tomu programu na rozdělení disku také moc nevěřím (vzhledem k tomu, že se jednou zasekl při změně velikosti oddílu /dev/hda1, s tím že nemůže pokračovat.)
3.11.2006 11:34 wr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Kubuntu 6.10 je můj první desktopový Linux. V IT se pohybuju už cca 15 let a dělal jsem i DB admina Informixu, takže s UNIXy jakési zkušenosti mám. Teď nechci rozebírat moje zkušenosti po několika dnech provozu (i když jsou veskrze pozitivní a dovedu si představit nahrazení XP Linuxem), ale zmíním jenom jednu konkrétní maličkost, která by mohla méně zkušeného uživatele odradit. Mám starší počítač, ne zas nějakou předpotopní 286ku :), to ne. Problém je, že myš mám sériovou připojenou na COM port. Tato není detekována během instalace, ale ani po ní. Přes instalaci jsem se sérií "chvatů a hmatů" (TAB, ENTER, SPACE, PGUP,PGDOWN) nějak dostal, podařilo se mi přes ALT-F1 spustit konzolu, ale to BFU skoro nemá šanci zvládnout. Nehledě na to že, bez myši nebylo možné správně provést rozdělení disků, to jsem musel udělat "zvenčí" přes Partition Manager. Bohužel nejen při instalaci, ale ani po ní nelze sériovou myš nastavit. Musel jsem vygůglovat správný postup s nastavením xorg.conf a udělat to ručně.

Je to sice maličkost, navíc počítám, že sériová myš už vyklidila pozice PS2, ale pro začátečníka to musí být nepřekonatelná překážka.
5.11.2006 19:49 Rapman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Ktery zacatecnik ma mys na seriovem portu????
3.11.2006 15:15 Tikitom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Budete-li instalovat z LIVE-CD, rozhodně nešetřte pamětí. 256MB je žalostně málo, instalace se začne "plazit" už v momentě rozdělováni disku (po 10 minutách "šrotování" po CD jsem to už nevydržel a paměť navýšil na 1GB, pak už to jelo). A po instalaci ji zas můžete odebrat (já chtěl instalovat jen skutečně malý poštovní server) ... -)))
4.11.2006 21:12 pj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
chtel bych se zeptat, jestli v kubuntu spolehlive funguje suspend to ram a suspend to disk, kdyz uz je zminena ta hlaska "proste funguje" ;-)
4.11.2006 21:48 mydlo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Skusal som len hibernate, ale s binarnymi ovladacmi od nvidie to "proste nefunguje" :-(. S open source ovladacmi som zatial problem nemal.
20.11.2006 10:37 domek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
U mě chod této verze nešel ukončit jinak, než vypínačem na PC a to ani z konzoly(!). Když k tomu přidám hazard při rozdělování disku, zejména na PC s jinými již funkčními OS, místo stažení více ISO obrazů CD nutnost spoustu věcí stejně stahovat z internetu (chybí i mc!), zviditelnění jen /home adresáře, odflinknutou lokalizaci, nejednoznačností při konfiguracích a ty opičárny s rootem, je to skutečně distribuce pro "širokou veřejnost", která bude zcela jistě vážnou konkurencí pro ostatní a zejména pro Windows. Mě to připadá, že si tvůrci této distribuce nějak nevšímají svého okolí, nebo je snad financuje a řídí M$, aby Linuxový desktop zdiskreditoval. Dnes jsou tam, kde byly Linuxové desktopy od profíků již před několika roky, takže možná verze 10.0 už bude (od naopak u mě již nefunkčních SuSE 10.x), jako desktop použitelná. Jak to zde již kdosi vyjádřil, škoda média. Já můžu jen dodat, i času.
4.11.2006 21:38 mydlo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Upgrade z Dapper na Edgy je dost problematicky, ak ste instalovali baliky z inych ako oficialnych zdrojov. Normalne to skonci hromadou nevyriesenych zavislosti a preto odporucam novu instalaciu z CD.

Celkom ma potesilo, ze Edgy instaluje rovno optimalizovany kernel (cez balik linux-image-generic) a nie linux-image-386, ako to bolo doteraz. Slubovana podpora pre suspend a hibernate vacsinou funguje, zial nie s binarnymi ovladacmi do nvidie.

Nova verzia, zda sa, rozpozna aj moju citacku SD kariet, ale vlozenie media skonci uplnym zatuhnutim systemu. Aj tak to povazujem za uspech, lebo doteraz sa vsetky distribucie tvarili ako by tam citacka ani nebola. Dufam, ze kernel 2.6.18 vyriesi aj tento problem a tak po 3 rokoch rozbeham vsetok hardware na mojom laptope. Tymto dakujem Toshibe za pouzivanie standardneho biosu a standardnych komponentov.
4.11.2006 22:36 matt2ss | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
Ako je to s balickami rozneho typu pre edgyho? Treba este pockat kym ich bude dost? Alebo ako je to s tym?
7.11.2006 10:24 karci
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
No, je to s tym tak, ze ich je uz pomerne dost :)
20.11.2006 10:02 Jirka
Rozbalit Rozbalit vše Error KDesktop: the proces for the file protocol died unexpectedly
Po čerstvém nainstalování Kubuntu 6.10 (z Alternate CD) se mi po každém restartu počítače objevovala hláška "Error KDesktop: the proces for the file protocol died unexpectedly". Pokusil jsem se odinstalovat KDesktop (zároveň byl odinstalován Konqueror) a znovu KDesktop nainstalovat - obojí přes Apt-get. Po odinstalování chyba zmizela, ale po znovunainstalování KDesktopu se chyba objevila znovu. Rozhodl jsem se naistalovat pro správu balíčků Synaptic (ten prý mnohem důkladněji spravuje balíčky) a provedl jsem totéž. Chyba poté zmizela a systém funguje,aniž by po spuštění počítače a příhlášení se do Kubuntu vyskakovala tato chybová hláška.Kde je problém, nevím - s linuxem v podstatě začínám, ale možná že se jedná o nějakou chybu v nějakém konfiguračním souboru Konqueroru (ten po odinstalování přes Apt-get, resp. i po přeinstalování KDesktopu s použitím Apptitude, v systému zůstává a odstranilo jej až odinstalování pomocí Synapticu).

Starší počítač na pokusy - konfigurace: Celeron 300, 128 MB RAM, integrovaná grafika nVidia Riva 128 AGP, HDD WD1600.
24.1.2007 16:58 altr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
pomalu ale jiste ztracím mínění o linuxu... po 5 distribucich včetně sem na vážkách jestli má smysl ještě něco zkoušet....

Kubuntu system pro lidi??? výsměch lidem tak akorat... po instalaci to neumí samo najet do graf režimu..? proč když live cd to umí... a pokud to umět má a nedělá, tak proč??? Něco co se honosí přízviskem pro lidi by mělo najet bez problémů a ne že to po uživateli bez "rozsáhlých" zkušeností linuxu bude chtít datlovat buhví co a po "help" mu to stejně neporadí ... ¨ takže jdu hledat příkaz na spuštění graf. režimu.. paráda vivat jednoduchost linuxu...
25.1.2007 10:08 altr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu 6.10 Edgy Eft - Instalace ve dvojím stylu
hmm.. tak rozum zůstává stát... live cd nabehne do KDE bez problému, bez žádné chybové hlášky...

Opravdu teda nerozumim pro po instalaci která se tvářila že je dělana na ATI/NVIDIA karty to grafiku nebere... po zadání příkazu "startx" to vychrlí nejakou chybu ze proste do graf. rezimu to nejde....

No vzhledem k tomu ze live CD to zvládá a po instalaci ne mám za to že problém není v PC.. No asi by skupina pracující na Kubuntu měla ještě trošku zapracovat... Když vidím že nejsem jediný kdo má nějaký problém asi to nebude ta pravá distribuce ...

Vratim se k SUSE ... byla první a kdybych se drzel pravidla nemenit nic co funguje ušetřil bych si spoustu problémů :-)

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.