abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 15:16 | Pozvánky
Sledujte stream z polské konference SmartDevConf. V programu jsou zajímavá témata jako Pebble, Tizen, Cordova a další.
joejoe | Komentářů: 0
včera 00:33 | Nová verze
Novou verzi oficiální distribuce minipočítače Raspberry Pi doplňuje i nová verze instalačního nástroje NOOBS 1.3.10. Mimo jiné došlo k následujícím změnám: Java aktualizována na JDK 8, Mathematica na verzi 10 a Sonic Pi na verzi 2. Součástí standardní instalace je nově Minecraft Pi.
Tadeáš Pelech | Komentářů: 25
17.9. 22:58 | Komunita
Společnost SUSE vznikla v roce 1992. V roce 2003 ji koupila společnost Novell (zprávička). Novell byl v roce 2011 koupen společností Attachmate (zprávička). V pondělí oznámila společnost Micro Focus, že kupuje Attachmate. Na openSUSE by změna neměla mít žádný vliv.
Ladislav Hagara | Komentářů: 7
16.9. 20:39 | Nová verze
Byl vydán MINIX 3.3.0. Nejnovější verze tohoto unixového operačního systému postaveného na architektuře mikrojádra běží nově také na jednodeskových počítačích BeagleBoard XM, BeagleBone White a BeagleBone Black. Přehled nových vlastností a vylepšení v poznámkách k vydání.
Ladislav Hagara | Komentářů: 36
16.9. 19:50 | Nová verze
Vyšla nová stabilní verze 0.19.0 desktopového prostředí Enlightenment. Verze 0.19.0 (E19) vychází necelých 9 měsíců po vydání verze 0.18.0 (E18) (zprávička). Těsně před vydáním nové verze Enlightenmentu byla vydána verze 1.11.2 knihoven EFL (Enlightenment Foundation Libraries), Elementary a Evas Generic Loaders. Vydána byla také verze 1.11.0 Python-EFL.
Ladislav Hagara | Komentářů: 23
15.9. 21:24 | Pozvánky
Spolek OpenAlt zve na 108. distribuovaný sraz příznivců svobodného softwaru a otevřených technologií (hardware, 3D tisk, SDR, DIY, makers…), který se bude konat tento pátek 19. září od 18 hodin ve Výtopně v Brně (Hlinky 972/34) a v Lokalbloku v Praze (Náměstí 14. října 10).
xkucf03 | Komentářů: 8
15.9. 20:06 | Pozvánky
Opensource školení o ZeroMQ se sice muselo zrušit, ale pokud vás téma zajímá, máte šanci ještě zítra (16. 9.) zajít s Pieterem Hintjensem do hospody a o ZeroMQ si popovídat u piva. Budeme od 17:30 v The Pub na Praze 6.
Miška | Komentářů: 12
15.9. 16:09 | Nová verze
Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi multiplatformního klienta pro datové schránky Datovka. Tato verze opravuje několik chyb a přidává podporu pro novější verze doprovodných knihoven. Další informace a balíčky jsou k dispozici na stránkách projektu.
Vilem Sladek | Komentářů: 2
14.9. 13:13 | Komunita
Nadace pro svobodný software (FSF) udělila certifikát Respects Your Freedom (RYF, Respektuje vaši svobodu) WiFi routeru TPE-NWIFIROUTER od ThinkPenguin. Router je dodáván s libreCMC (zprávička), svobodnou distribucí GNU/Linuxu vhodnou pro vestavěné systémy (WiFi routery). Značku RYF lze udělit hardwaru, nad kterým má jeho majitel kontrolu a je respektována jeho svoboda a soukromí.
Ladislav Hagara | Komentářů: 35
14.9. 12:00 | Nová verze
Bylo oznámeno vydání KDE Frameworks 5.2.0, nové generace knihoven KDE. Knihovny KDE Frameworks 5 (KDE Frameworks) jsou nástupcem knihoven z KDE 4 (KDE Platform). Původní knihovny byly rozděleny do více než 50 knihoven (API). Knihovny KDE Frameworks 5.2.0 jsou postaveny nad Qt 5.2.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Hlasuji z:
 (83%)
 (13%)
 (2%)
 (2%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3558 hlasů
 Komentářů: 42, poslední 25.8. 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)

7. 11. 2005 | Martin Tesař | Recenze | 19581×

Ubuntu bývá doporučováno zejména začátečníkům. Jak probíhá instalace nejnovější verze 5.10 alias Breezy Badger (Bodrý jezevec)?

Instalační média

Linuxová distribuce Ubuntu patří mezi ty nejmladší, ale zároveň nejpopulárnější. Pouhý rok od vydání první verze vede Ubuntu žebříček sledovanosti na Distrowatch a sbírá jednu cenu za druhou. Koncepčně vychází z prověřeného Debianu a cílem je být "Linuxem pro lidi", tedy naprosto svobodným operačním systémem, který "just works" (prostě funguje). Národní komunity vyrůstají jako houby po dešti (včetně té české) - Ubuntu je zkrátka "in".

Ubuntu 5.10 (vyšlo v říjnu 2005 jako v pořadí třetí ostrá verze) je k dispozici pro řadu architektur, nejčastěji instalovanou variantou je pravděpodobně stále 32bitová verze pro x86, které se také následující popis věnuje. ISO obraz jediného instalačního CD-ROM je možné stáhnout z celé řady mirrorů; k dispozici je také LiveCD (bez možnosti instalace), varianta Kubuntu se standardně dodávaným KDE, speciální verze pro školy Edubuntu a dokonce i Ubuntu Server Edition.

Příjemnou a pravděpodobně jedinečnou aktivitou komunity je, že jako reklamu rozesílají na objednávku instalační CD zdarma (nově se zasílají i z Česka, čímž odpadá několikatýdenní čekání na pošťáka) - milý vstřícný krok k nováčkům, kteří nemají možnost nebo schopnosti si instalační CD stáhnout a vypálit. Je tak velmi těžké najít věrohodnou výmluvu, proč Ubuntu aspoň nezkusit.

K dispozici jsem měl už postarší PII 400 MHz s 320MB RAM, ve kterém už pár operačních systémů sídlí. Proto jsem zvolil pro recenzi poněkud netradiční umístění nové distribuce, a to instalaci na 13. oddíl 2. pevného disku (hdc13), který zatím zel prázdnotou.

Instalace systému

Buďte připraveni na to, že vás po startu z instalačního CD uvítá úvodní obrazovka anglicky. Naštěstí pro zdárný start stačí stisknout klávesu ENTER, což snad napadne i začátečníka. Pro skrytou anglickou nápovědu, která nabízí různé parametry bootování, si naprostý laik bez pomoci pravděpodobně stejně nepůjde.

Pak si již můžeme vybrat (stále anglicky) jazyk instalátoru, kde na nás v seznamu konečně mrká sympaticky i "čeština". Instalátor není grafický, ale je dostatečně intuitivní a tak dobře komentovaný, že si s ním začátečník jistě poradí. Předesílám ovšem, že navzdory vybrané češtině se mezi české pokyny občas vpletou anglické řádky, které by mohly nezkušené vyděsit.

Informace o automatické detekci hardware a nastavení sítě (u mě díky DHCP rovněž automatickém) probíhají na obrazovce v češtině, stejně tak jako je česky většina nástroje na dělení disku, který se po úspěšné detekci spustí. Nabízené přednostní volby (vymazat celý pevný disk apod.) patrně většina uživatelů stejně jako já přeskočí až k poslední položce menu, která umožňuje tabulku oblastí disku upravit ručně.

Mírně poučený začátečník by díky vysvětlivkám neměl potkat ani v této esoterické části instalace závažnější problém; za předpokladu, že ví, co jsou to oddíly disku, co je to souborový systém a jaký chce použít, jakož i co je to přípojný bod (mountpoint) a že by měl aspoň jeden vytvořit.

Já jsem podle plánu předem vytvořenému diskovému oddílu (hdc13) přiřadil souborový systém ext3 (asi nejméně riziková varianta) a přípojný bod /. Pro kompletní instalaci z CD budete potřebovat asi 2 GB místa, počítejte však raději jako já aspoň s dvojnásobkem, protože si zaručeně budete chtít instalovat další programy a ukládat objemnější data. Nástroj na dělení disku automaticky detekoval taktéž již existující oddíl swap (na hdc6), který využívají společně všechny linuxové distribuce v počítači, a bratrsky jej nabídl k používání i nováčkovi Ubuntu. K mé spokojenosti se ostatních oddílů disku opravdu ani nedotkl, ani nerozhodil tabulku diskových oddílů.

Následuje ta nejdelší a nejnudnější část, totiž instalace základního systému a kopírování souborů na pevný disk, během níž můžete se zájmem sledovat rostoucí červený progress bar, přibývající procenta a číst si, co že se to právě instaluje. Nebo také dělat něco zábavnějšího :).

Upozornění, že instalační CD neobsahuje plnou podporu pro zvolený jazyk (tedy češtinu), zůstalo paradoxně anglicky, stejně jako nabídka automaticky potřebné soubory z internetu doplnit a nainstalovat. Zejména tato část instalátoru by měla být lokalizována, když už je česky i nastavení času, data a časového pásma, protože ji budou potřebovat zejména ti, kdo angličtině tolik nerozumějí.

Instalátor pak vyzve ke zvolení jména, uživatelského jména a hesla. Je třeba hlavně začátečníky upozornit, že instalátor nevyzve ke zvolení hesla administrátora systému (root), jak bývalo v linuxových distribucích dobrým zvykem, a proto je vhodné to při nejbližší možné příležitosti po novém startu systému napravit (do příkazové řádky terminálu zadejte sudo passwd root a na výzvu Enter new UNIX password pak nové heslo pro superuživatele root).

Instalace zavaděče

Instaloval jsem Ubuntu na počítač, kde mám již zavaděč GRUB nainstalován; dokonce na zvláštním oddílu (hda2), abych mohl se zbytkem disku bez obav experimentovat. Proto jsem záměrně odmítl nabídku instalovat zavaděč (znovu). Instalátor mě několikrát velmi důrazně varoval, takže ani naprosto neznalému začátečníkovi by se nemělo stát, že by omylem zavaděč nenainstaloval a nemohl pak systém restartovat.

Detekovány byly jak ostatní dvě linuxové distribuce, tak Windows XP; lze tedy předpokládat, že by se všechny tyto systémy i po instalaci Ubuntu daly spustit, jak instalátor ujišťuje, když navrhuje instalovat zavaděč přímo do MBR. Když jsem přesto znovu odmítl, ještě mi bylo připomenuto, abych jádro zavedl nějakým jiným způsobem včetně parametru (root=/dev/hdc13) - co dodat, opravdu blbuvzdorné.

Pro zájemce jen telegraficky řešení mé specifické situace: Po rebootu jsem nastartoval do jedné ze starších distribucí (lze samozřejmě použít i nějaké LiveCD), připojil právě vytvořený oddíl (hdc13), kam jsem nainstaloval Ubuntu, zkopíroval z něj jádro a initrd.img na oddíl hda2 (kde mám /boot pro všechny distribuce) a připsal do startovacího menu GRUB další položku:

title Ubuntu 5.10
root (hd0,1)
kernel=/vmlinuz-2.6.12-9-386 root=/dev/hdc13
initrd /initrd.img

Pak zbývalo ještě v /etc/fstab (nově nainstalované distribuce Ubuntu!) zajistit, aby se oddíl s jádrem a zavaděčem (hda2) připojoval jako /boot a hurá už jen restartovat pomocí GRUB do nového Ubuntu... které ošem nejprve zase hodnou chvíli úplně samo instaluje a instaluje a stahuje (třeba češtinu do OpenOffice.org a Firefoxu) a instaluje...

Programové vybavení

Po dokončení instalace (na mém stroji zhruba po hodince) vás čeká funkční desktopové prostředí Gnome (verze 2.12) a asistent vám okamžitě nabídne provést aktualizaci některých balíčků (v mém případě asi 14 MB). Jak je v Ubuntu dobrým mravem, probíhá aktualizace zcela bezbolestně automaticky, pouze opět v angličtině. Jinak se v českém prostředí Gnome setkáte s angličtinou jen občas, troufám si tvrdit, že v míře únosné i pro neangličtináře.

ubuntu 5.10 update_asistent

ubuntu 5.10 software_update_stahovani

I ve výchozí podobě je desktop poměrně slušně vybavený: pro psaní textů, tvorbu tabulek a jiné "kancelářské" práce je k dispozici kancelářský balík OpenOffice.org (v betaverzi 1.9.192), která poměrně dobře zvládá načítání i ukládání všeobecně rozšířených formátů MS Office. Pro úpravu obrázků a fotografií je určen Gimp (2.2.8) a standardně jsou nainstalovány i internetový prohlížeč Mozilla Firefox (1.0.7), poštovní klient Evolution Mail (2.4.1) a instantní messenger Gaim (1.5).

Přehrávat můžete i hudební CD, chcete-li si však zajuchat s nějakou tou empétrojkou, připravte se na to, že budete muset kvůli důrazu Ubuntu na svobodné formáty doinstalovat několik potřebných knihoven; nejméně bolestně to půjde třeba přímo s přehrávačem xmms, k němuž správce balíčků stáhne a nainstaluje potřebné závislosti. Stávkuje i Totem coby přehrávač DVD, a tak raději instaluji xine, které dokonce i s 400 MHz procesorem přehrává filmy tak, že se na ně dá koukat.

Jak je vidět, instalace dalších oblíbených programů bude po instalaci systému jednou z prvních činností uživatele, protože na jedno CD se zdaleka nevejde všechno, co bychom rádi. V Ubuntu nám s instalací pomůže prověřený "debianní" správce balíčků apt, k dispozici jsou však pohodlnější nadstavby jako konsolový nástroj aptitude či plně grafický a klikací Synaptic, jejichž ovládání je natolik intuitivní, že s nimi zvládne nainstalovat nové programy i úplný začátečník. Přesto doporučuji pročíst si příslušné pasáže v dokumentaci, zejména tu o přidávání nových instalačních zdrojů (repozitářů) do souboru /etc/apt/sources.list a v případě problémů či nejasností se poptat v komunitním fóru.

ubuntu 5.10 software_updates

Nainstalujete-li Ubuntu vedle jiných operačních systémů, je třeba dávat pozor na to, že budou při startu automaticky připojeny všechny detekované oddíly všech disků (do adresáře /media), a to s právy zápisu! i pro prostého uživatele. Ikonky těchto oddílů na pracovní ploše sice potěší ty, kteří by jinak marně hledali cestu ke svým souborům uloženým kdesi pod Windows, mohou však být zároveň rizikem pro ostatní operační systémy, pokud jim bezděčně smažete důležité systémové soubory.

Za zmínku snad ještě stojí výchozí kódování UTF-8 v celé distribuci, což ulehčí život zejména těm z nás, kteří pracují s exotickými jazyky (jichž, jakož i příslušných fontů, je nainstalováno opravdu požehnaně).

ubuntu 5.10 instalace_fontu

Závěrem

Nové Ubuntu 5.10 se dá lehce a svižně nainstalovat, působí na první pohled dotaženě a obsahuje pro začátečníka dostatečné programové vybavení (pokud nehledíme na výchozí multimediální možnosti). Po pročtení základní dokumentace by neměl být problém ani pro laika distribuci spravovat (tj. hlavně doinstalovat další potřebné programy) a vydat se na cestu zákoutími Linuxu.

       

Hodnocení: 94 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

7.11.2005 00:53 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Shipit.ubuntu.com bych nedegradoval na prachobyčejnou reklamu Ubuntu. Navíc posílání do ČR tak „nové“ není.
7.11.2005 00:59 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Jasně, "z" Česka. Jdu se vyspat. ^_^

http://www.ubuntu.cz/poslat-cd-zdarma

https://shipit.ubuntu.com/
7.11.2005 22:05 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Moje zkušenost s ShipIt - 20 CD, 2 funkční...
Math, as Barbie says, is hard.
7.11.2005 22:13 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Nevím, kolik přesně z těch 15 ks bylo funkčních, ale neslyšel jsem žádnou stížnost. Uvidím, až mi dorazí Jezevec. Ale stane se no. Třeba to někde přejeli ve skladišti ještěrkou. :p
9.11.2005 10:56 Aljosha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Moje zkušenost s ShipIt - 10 CD, 10 funkčních... Jednalo se o verzi 5.04, předpokládám, že to u Jezevce nebude jinak.
10.11.2005 12:07 Hawkeye
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ja som mal jediny problem. Posta. Slovensko je v tejto oblasti uplne katastrofalne. Balik bol rozbaleny a bolo jasne, ze niekto bol zvedavy. Neviem ako to bude teraz, ale predpokladam, ze podobne. Inak CD boli funkcne a isli bez problemov.
15.11.2005 09:55 Ondřej Surý | skóre: 14 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Moje zkusenosti: 200 CD, a az na jedno, ktere omylem skoncilo v toasteru vsechny funkcni. Jestli to nebude spis vasi CD mechanikou...

O.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
7.11.2005 08:34 jakosen | blog: Jakosnov | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
je uz ubuntu v utf-8? nebo porad jako vychozi pouziva ta stredoveka kodovani, coz je nepouzitelne
Rezza avatar 7.11.2005 08:49 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Za zmínku snad ještě stojí výchozí kódování UTF-8 v celé distribuci, což ulehčí život zejména těm z nás, kteří pracují s exotickými jazyky (jichž, jakož i příslušných fontů, je nainstalováno opravdu požehnaně).
mistvan avatar 7.11.2005 08:49 mistvan | skóre: 6 | Pardubice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ano je, vždyť to je napísané v článku: "Za zmínku snad ještě stojí výchozí kódování UTF-8 v celé distribuci..."
7.11.2005 09:10 jakosen | blog: Jakosnov | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
njn, jsem byl rozespaly :)
Milhouse avatar 7.11.2005 09:48 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Trochu mi tam chybi zminka o rozdilu mezi apt-get a aptitude. Co jsem slysel, tak aptitude dela logovaci soubor toho, co nainstaluje a proto pri odinstalaci smaze vse, co se nainstalovalo. Pokud se pletu, tak me prosim opravte.

Milhouse
"...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
7.11.2005 10:58 tom4 | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
No podle meho nazoru tohle do clanku o distribuci moc nepatri. Kdybych mel byt hnidopich, tak bych spis preferoval v clanku urcenem pro zacatecniky zduraznit, ze SW se da doinstalovat pres pohodlny GUI program Synaptic a jen tak na okraj poznamenat, ze textove nastroje pro pokrocile uzivatele jsou take k dispozici.

Ale kdyz uz jsme u toho, tak aptitude, stejne jako ten Synaptic je vlastne nadstavba nad apt, prip. dpkg, coz jsou ty zakladni textove debiani nastroje. A taky ma sve GUI, i kdyz v textovem rezimu (jako treba Norton Commander blahe pameti).

Aptitude si udrzuje informaci o tom, co uzivatel nainstaloval sam a co bylo doinstalovano automaticky pro splneni zavislosti. A skutecne pri odinstalaci programu vzdy zkontroluje zda vsechny automaticky instalovane balicky jsou stale jeste potreba a pokud ne, tak je odinstaluje (a da se nastavit, zda ma udrzovat nainstalovane jen nezbytne zavislosti, nebo i doporucene a spousta dalsich veci). Zaroven ma inteligentni system reseni konfliktu zavislosti a vyhledavani balicku. Je dobry zejmena pokud casto instalujete a odinstalovavate, ale presto chcete mit nainstalovane prave jen to co zrovna potrebujete.

Na druhou stranu, kdyz jsem pouzival nestandardni zdroje extra balicku, ktere zakonite zpusobuji radu konfliktu zavislosti, prave ty automaticke funkce reseni konfliktu v aptitude byly casto spise na zavadu, takze jsem se vratil ke kombinaci apt nastroju a Synaptic. Ale rozhodne aptitude nezavrhuju, je to skvely instalator ktery integruje hodne funkci do jednoho rozhrani.

Apt je oproti tomu soubor nekolika klasickych command-line nastroju a umi minimalne vsechno to co aptitude s vyjimkou te jednoduche automaticke odinstalace nepotrebnych zavislosti (vsak taky aptitude v konecnem dusledku pouziva pro vetsinu toho co dela apt nastroje) a zpusobu reseni konfliktu (ten umi take, ale aptitude na to ma vlastni sofistikovanejsi algoritmy).
7.11.2005 10:19 Jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ahoj, tak jsem si ted o Ubuntu napsal a vratilo se mi toto: <poslimi@ubuntu.cz>: host mail.ubuntu.cz[81.95.102.29] said: 550
<poslimi@ubuntu.cz>: Recipient address rejected: User unknown in local recipient table (in reply to RCPT TO command)
;-) Jirka
7.11.2005 11:56 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Pláčeš IMHO na špatném hrobě. Nebylo by lepší třeba fórum na ubuntu.cz?
7.11.2005 21:19 Ondřej Surý | skóre: 14 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Naštěstí se už našel někdo, kdo mě upozornil na to, že se mi povedlo rozbít mailserver a už je to opraveno.

O.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
MaT avatar 7.11.2005 16:11 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Je třeba hlavně začátečníky upozornit, že instalátor nevyzve ke zvolení hesla administrátora systému (root), jak bývalo v linuxových distribucích dobrým zvykem, a proto je vhodné to při nejbližší možné příležitosti po novém startu systému napravit.
Proboha proč? Proč dobrým zvykem? Co je na tomhle způsobu špatného? Myslím, že pro začátečníky je to ideální - že jim stačí pamatovat si jen jedno heslo a ne vymýšlet hned dvě (pak tam dají stejná nebo dělají podobné blbiny). A i pro použití někým zkušenějším nemožnost přihlásit se přímo jako root myslím vůbec nevadí...
Open source software for open minded people. :-)
Luboš Doležel (Doli) avatar 7.11.2005 18:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Dát stejná hesla je pořád lepší než žádné.
7.11.2005 18:42 Peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
V tomto prípade sa mýliš. V Ubuntu je root štandarne vypnutý a preto nemá nastavené heslo. Nie je to potrebné, pretože ako root sa nemôže nikto prihlásiť a preto nastavovať toto heslo (a odomknúť toto konto) je zbytočné.
Luboš Doležel (Doli) avatar 7.11.2005 19:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Hmm, ale pokud škodlivý proces udělá toto:
int main(int argc,char** argv)
{
	if(getuid() != 0)
		execlp("sudo", argv[0], NULL);

	// škodlivá činnost
	// ...
}
tak dostane roota - nebo se doufám pletu...?
7.11.2005 19:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ubuntu to řeší tak, že je standardně aktivní jenom repozitáře s ověřenými balíčky (main a restricted).
Luboš Doležel (Doli) avatar 7.11.2005 19:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Kouknu se do nich a uvidím jestli se přes nějaký z těch balíčků nedá udělat nějaký trik k získání root práv - pak bych doplnil system("rm -rf /") a další pěkný kód, zaobalil bych to do shell skriptu (aby se to dalo otevřít klikem na přílohu) a let's roll :-)

Já prostě principiálně nesnáším tenhle přístup, co se snaží věci zjednodušovat na úkor bezpečnosti...
8.11.2005 22:41 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Jo, a když v /etc/sudoers není řádek
aktualni_user ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
(s důrazem na to 'NOPASSWD:', to tam defaultně není) - jak může ten tvůj kód ublížit, když to chce userovo heslo?
9.11.2005 11:11 Michal Kašpar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
No ještě může být nastaven timestamp (který je defaultně 15 minut), který říká, jak dlouho po zadání hesla se na něj sudo znovu neptá.
Může někdo, kdo má po ruce nějaké Ubuntu, napsat, jak to tam je udělané. Krátký pobyt na googlu napovídá, že se to tam defaultně takhle chová, což bych tedy za ideální nepokládal.
13.11.2005 21:03 zigi | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
a jaky je rozdil, kdyz clovek udela su - a pak provadi nejake prikazy primo pod rootem; pak je pravdepodobnost nejake chyby stejna ne-li vetsi
14.11.2005 10:44 Michal Kašpar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
No rozdíl je v tom, že su se vždy ptá na heslo a pak musím zlou věc spustit v tom shellu, který jsem přes sudo získal. Kdežto sudo se zeptá jednou za 15 minut a poté ho lze používat bez hesla. Takže cokoli, kdekoli v těch 15 minutách spustím jako obyčejný uživatel má v podstatě práva roota.
15.11.2005 15:08 zigi | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
no, kdyz spustim shell pres su, tak uz zadny heslo pro jakykoliv prikaz zadavat pak nemusim a snadno se muzu splest v tom jaky shell mam zvoleny, zatim co u sudo ty minuty muzu ovlivnit .. no flame .. viz prispevek Petr Tomeš | Sokolov
15.11.2005 15:18 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Omyl, sudo spustí dále uvedný příkaz (program) jako root. Do vypršení timeoutu se další volané sudo neptá na heslo. Ale neznamená to, že všechno, co spustím je spuštěno pod rootem. Jenom to, co spustím přes sudo. Kdo chce, může si nastavit do /etc/sudoers menší hodnotu, defaultně je 15 minut. Su na roota se nedá standardně v Ubuntu spustit, protože účet je neaktivní (nemá nastaveno heslo). To se dá obejít nastavením hesla (sudo passwd), nebo spuštěním bashe pod rootem (sudo bash).
15.11.2005 15:58 Michal Kašpar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Tak znovu a lépe. su: Napíšu su -. Mám shell roota. Cokoli v něm (a pouze v něm a ve v něm spuštěných věcech) pustim, běží jako root. Vypnu shell a nic, co nechci se mi na počítači jako root nespustí. sudo: Napíšu sudo příkaz. Příkaz spouštim jako root. Cokoli dalšího, co v dalších 15 minutách kdekoli na počítači spustim může udělat sudo rm -rf /. Tim, že se cokoli těch 15 minut spouští pod rootem jsme myslel, že se cokoliv může spustit jako root. Takže si stačí počkat na trochu větší rozšíření Ubuntu na desktopy (zatim jim to jde pěkně), a pak vypustit trojana (třeba ve skype, ale i v jakékoli jiné closed source věci by se to pěkně vyjímalo). A sem tam, co sou Windows. Jistě, musim kontrolovat, jestli to sudo vyšlo. Nicméně předpokládám, že se trefim poměrně brzo. Je zřejmé, co mám na mysli tím, že se mi to nějak nezdá? Samozřejmě je lepší nespouštět neověřené programy, ale dosud to bylo v Linuxu pod normálním uživatelem trochu bezpečnější, než pod rootem.
15.11.2005 16:17 Ondřej Surý | skóre: 14 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Popravde receno je pro onoho trojana daleko jednodussi si o to heslo rict. Zkuseny uzivatel ho tam nenapise, ale taky si na pocitaci nespusti trojana, mene zkuseny uzivatel tam to heslo na 90% napise.

O.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
15.11.2005 19:15 zigi | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
pokud se nejaky takovy problem objevy (trojan), tak se, podle me, ten timeout hned v distribuci defaultne zmeni na nizsi hodnotu

ale kdyz to vezmu trochu jinak..

0) v tom je to "kouzlo", musis tam pred to napsat vedome to sudo, tim "ziskas cas, si vse jeste promyslet, jestli to doopravdy chces provest"

1) budu mit spusteny shell pod rootem (nemusim si toho vsimnout - pr.: hafo otevrenych terminalu a preklik), a ja si neco spustim a vykonato neco nakaleho ci nechteneho - moznost chyby je srovnatelna

2) root, jak se pise v onom wiki dokumentu, je na kazdem systemu, tim padem je to jasna obet na zjisteni hesla .. v ubuntu root def. neni, tim se to utocnikovi stizi

ale je to vec nazoru
15.11.2005 15:03 Jiri Bajer | skóre: 33 | blog: Sarimuv koutek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Parametr timestamp_timeout neni v defaultni instalaci nijak nastaven (v /etc/sudoers), takze plati tech 15 minut.

Ubuntu defaultne nepouziva NOPASSWD, takze pokud si ho tam sami nepridate, mate jen riziko tech 15 minut do vyprseni.
14.11.2005 18:06 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Tato koncepce má svůj smysl a je dostatečně odůvodněna například zde: https://wiki.ubuntu.com/RootSudo
22.11.2005 12:02 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ahoj, zacinam teprv s ubuntu a celkem mi vadi ta nemoznost prihlaseni na roota....nejde to nejak jednoduse nastavit? Preci jen je jednodussi podle me se prihlasit jako root, neco udelat a pak se zas odhlasit a pracovat normalne...google jsem listoval ale nic moc jsem nenasel :( dik za rady...
23.11.2005 02:44 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Ahoj, zacinam teprv s ubuntu a celkem mi vadi ta nemoznost prihlaseni na roota....nejde to nejak jednoduse nastavit?
Hm, tak ted se fakt ptam, proc jsem to vubec do toho clanku (vyse) psal... nejenze se to nekomu nelibi, ale nenajde to ani ten, komu by se to hodilo :P
23.11.2005 06:44 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
No, ja jsem pouzil ten prikaz v konzoli jak jste uvadel, ale kdyz zadam klasicky do prihlasovaci obrazovky "root" a pak heslo, tak to vypise cervenou hlasku nad tim, ze spravce systemu se nemuze prihlasovat z teto obrazovky....kdyz jsem dal jine heslo, tak to reklo, ze je spatne login nebo heslo, takze heslo jsem priradil k root spravne...restrat nepomohl i kdyz jsem dal ulozit nastaveni, instaloval jsem klasicky ne expertem, takze prakticky by se to nemelo nejak odlisovat od vaseho ubuntu...a presto mi to nechodi :) ...jinak tahle distribuce se mi libi, nejen ze se mi vic libi gnome nez kde, ale taky je videt ze ma dobrou podporu ovladacu...mam tu problem s vestavenou graf. kratou a kartou na PCI, kterou pouzivam, dokonce windowsum jsem musel zakazat tu na desce,ale ubuntu si to udelalo vsechno samo :)
23.11.2005 17:38 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Tak už jsem na to přišel :) stačilo najít: systém-správa-nastavení přihlašovací obrazovky a na kartě zabezpečení pak zaškrtnout "povolit přihlášení s GDM jako 'root'". Tohle je implicitně vyplé a i když se nastaví heslo přes SUDO, tak to nefunguje...možná by bylo dobrý to napsat v článku...aspoň pro ty co vidí poprvé GNOME jako já, nebo pro nováčky. Jinak pokud se instaluje ubuntu přes parametr "expert", tak instalátor kromě obyčejného usera zavede i root s heslem...
23.11.2005 21:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Tak už jsem na to přišel :) stačilo najít: systém-správa-nastavení přihlašovací obrazovky a na kartě zabezpečení pak zaškrtnout "povolit přihlášení s GDM jako 'root'". Tohle je implicitně vyplé a i když se nastaví heslo přes SUDO, tak to nefunguje...možná by bylo dobrý to napsat v článku...aspoň pro ty co vidí poprvé GNOME jako já, nebo pro nováčky.
Uáááá... tak to ne!!! Netusim, k cemu by mohlo byt dobre prihlasovat se jako root do grafickeho prostredi (kdyz se do nej muzes v konzoli prepnout prikazem "su"), leda ze si chces nenapravitelne rozvrtat cely system. Na jiny ucel neprijdu...

V clanku jsem zminil aktivaci konta root proto, ze ve vsech moznych navodech k prikazove radce se tohle konto objevuje, pri nastavovani systemu apod. je nekdy docela otravne prepinat sudo atd atd... a jeho neexistence by mohla nekoho zmast... ale jak te tak ctu, tak jsem si to mozna mel odpustit =(

Rada: zase si to povoleni prihlaseni z GDM jako root radsi vypni a pracuj jako root jen kdyz musis a vis co delas.
25.11.2005 00:04 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
No, to je ten zlozvyk z windowsů :( ....ale jo, už mi to funguje, když potřebuju zeditovat třeba grub nebo dostat se na NTFS disk, tak z rootovske konzole spustim nautilus a mam tam práva roota....v ostatních aplikacích jsem normálně pod obyčejným userem, je to výhodnější a rychlejší....pravda je, že když se člověk přihlásí na admina, tak se většinou pak zapomene a brouzdá pod tim účtem na netu, atd...takže díky za radu s tim rootem.
23.11.2005 17:38 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Tak už jsem na to přišel :) stačilo najít: systém-správa-nastavení přihlašovací obrazovky a na kartě zabezpečení pak zaškrtnout "povolit přihlášení s GDM jako 'root'". Tohle je implicitně vyplé a i když se nastaví heslo přes SUDO, tak to nefunguje...možná by bylo dobrý to napsat v článku...aspoň pro ty co vidí poprvé GNOME jako já, nebo pro nováčky. Jinak pokud se instaluje ubuntu přes parametr "expert", tak instalátor kromě obyčejného usera zavede i root s heslem...
14.11.2005 18:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Rozšíření lokalizace během instalačního procesu a např. i pro oznamovatele aktualizací je jednou z priorit českého lokalizačního týmu při přípravě další verze - Ubuntu 6.04 (Dapper Drake) plánované na duben 2006.
15.11.2005 22:44 Ondřej Surý | skóre: 14 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše mc & utf-8
Ubuntu Czech pro vas pripravilo aktualizovany balik mc, ktery funguje s utf-8, vice v diskuzním fóru.

O.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
2.1.2007 21:00 Piko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Nereaguje mi mys na Ubunte.Co s tym?
13.6.2008 16:34 Jerry
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
Že CD je zdarma to vim. Takže i poštovný atd. je zdarma?

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.