abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:22 | IT novinky

Samsung oznámil, že program Linux on DeX končí. Android 10 už nebude podporován. Linux on DeX umožňuje spouštět linuxový desktop a aplikace z vybraných telefonů od Samsungu připojených pomocí Samsung DeX.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
dnes 12:00 | Komunita

Ubuntu slaví 15 let od vydání první verze. Přesně před patnácti lety, 20. října 2004, byla vydána první verze 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:20 | Pozvánky

Ve středu 23. října 2019 se od 16.00 koná akce na téma Oracle Labs - Live for the Code. Představí projekty Oracle Labs, na kterých se pracuje i v České republice: Oracle Labs Data Studio a GraalVM. Místo konání: budova Oracle v Praze–Jinonicích. Vstup po registraci zdarma. Občerstvení zajištěno.

Ladislav Dobiáš | Komentářů: 1
18.10. 09:44 | Upozornění

Byly zveřejněny videozáznamy přednášek z konference LinuxDays 2019, která proběhla 5. a 6. října v Praze. Odkazy na videa společně s prezentacemi naleznete v programu, případně můžete jít rovnou na stránku video. Záznamy pořizovalo Audiovizuální centrum SiliconHill.

Petr Krčmář | Komentářů: 18
17.10. 18:55 | Nová verze

Bylo vydáno OpenBSD 6.6. Opět bez oficiální písně. Z novinek lze zmínit například sysupgrade(8).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
17.10. 08:36 | Nová verze

Vyšla nová verze monitorovacího řešení Centreon 19.10.0. Novinek je spousta (realtime API, podpora JIRA, vylepšený systém notifikací...), ale těmi nejdůležitějšími je pro mnohé uživatele podpora nové verze rrdtool 1.7.x a php 7.2. Systém tak půjde bez problémů provozovat na jiných distribucích než CentOS 7. Kompletní přehled novinek v seznamu změn. Předpřipravená appliance i samotné části jsou k dispozici na oficiálních stránkách.

Max | Komentářů: 0
17.10. 01:00 | Komunita

Dnes vyjde Ubuntu 19.10 s kódovým názvem Eoan Ermine. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Ubuntu 20.04 LTS bude Focal Fossa.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
16.10. 22:11 | Zajímavý projekt

Padesátiny Unixu lze oslavit také hrou The Unix Game aneb na unixové roury pomocí Scratche.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
16.10. 21:44 | Komunita

Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender oznámili, že nejnovějším firemním sponzorem Blenderu je společnost Adidas. Jedná se o úroveň Corporate Silver, tj. 12 tisíc eur ročně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 37
16.10. 18:22 | Komunita

V září proběhla každoroční konference Akademy komunity KDE. Nyní jsou záznamy přednášek dostupné online. Témata se dotýkají aplikací a knihoven KDE, jejich adaptaci pro různá speciální použití (vestavěná zařízení či rozšířená realita) i obecně vývoje a distribuce softwaru.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (20%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 437 hlasů
 Komentářů: 23, poslední dnes 18:52
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

SuSE Linux 8.2 na desktopu - klady a zápory

29. 4. 2003 | Ondřej Prokop | Recenze | 8323×

Jak obstojí nejnovější SuSE na desktopu běžného uživatele?

Úvodem

Distribuci SuSE Linux používám od roku 2000. V té době jsem jako linuxový začátečník instaloval SuSE Linux 7.0 na Samba server. I přes velmi malé zkušenosti s Linuxem jsem byl schopen pomocí této distribuce a hlavně českých manuálů Samba server nakonfigurovat a spravovat. Server běží dodnes a mé zkušenosti najdete zde. SuSE Linux využívám i na firemním serveru pro připojení do internetu, kde bych chtěl vyzdvihnout balík SuSEfirewall, pomocí kterého je schopen i laik zprovoznit jednoduchý firewall + maškarádu, případně proxy Squid.

Na desktopu se snažím Linux používat již dlouho, ale jako hlavní desktopový operační systém pro domácí využití mám Linux nainstalovaný až od začátku roku 2002. Distribuce pro desktop jsem používal různé - Mandrake, Slackware, SuSE. Každá distribuce má své klady i zápory. Na Mandrake se mi líbí jednoduchost použití, perfektní vzhled a dostupnost mnoha *.rpm balíčků v contribu a cookeru. Distribuce Slackware mě dostala svojí jednoduchostí, rychlostí a čistotou. Ve Slackware nenajdete adresář /etc „zaneřáděný“ různými konfiguračními soubory a adresáři, které ve vašem systému nepotřebujete, a které mi osobně velmi vadí. Na SuSE si cením české podpory a manuálů.

Pro desktop mám tyto požadavky:

  • Prostředí KDE v nejnovější verzi.
  • Vyhlazované fonty ve všech aplikacích.
  • OpenOffice CZ.
  • Prohlížení www stránek pomocí Mozilly s antialiasingem.
  • Přehrávání videa DivX i s titulky.
  • Přehrávání DVD.
  • Nemám rád nepořádek a zbytečnosti v /etc a základní adresářové struktuře.
  • Chci mít nainstalované jen ty programy, které používám.
  • Nechci mít pro jednu věc nainstalováno deset programů, z nichž polovina nefunguje.

Největší nedostatky Linuxu pro použití na desktopu podle mého názoru jsou:

  • Zobrazování fontů - distribuce obsahují desítky fontů. Každá aplikace používá jiné fonty, některé programy fonty vyhlazují, jiné ne; jsou problémy s kódováním atd.
  • Nejednotnost vzhledu programů KDE vs. Mozilla, OpenOffice atd.
  • Proč se v Openoffice změní kurzor myši na tu škaredou šipku? :-(

Poznámka: Jaké by to bylo krásné, kdyby Linux používal několik druhů fontů, na které by spoléhal, že v systému jsou. Nastavení fontů ve všech aplikacích by se konfigurovalo v jednom konfiguračním souboru, kde bych si nastavil např. že požaduji, aby se ve všech aplikacích v menu použil font Luxi Sans s vyhlazováním. Vždyť i Windows si vystačí jen s několika druhy fontů a musíte uznat, že výsledek je mnohem lepší. Chtěl bych také upozornit, že vyhlazování fontů v rozlišení 1024x768 vypadá příšerně, ale v rozlišení 1280x1024 to je bez problémů použitelné.

SuSE Linux 8.2

Nebudu se zde rozepisovat o tom, co SuSE Linux obsahuje a jaké má vlastnosti. Tyto informace najdete na suse.cz nebo seznam verzí použitých balíků na distrowatch.com. Chtěl bych tady spíše upozornit na věci, které mě zaujaly, nebo se mi nelíbí.

Klady:

  • Instalační média představuje 5ks CD-ROM a 2 ks DVD - kdo vlastní DVD mechaniku, má všechny balíčky na jednom médiu. To druhé obsahuje zdrojáky.
  • Manuály v českém jazyce - „Příručka správce systému“ 408 stran a „Uživatelská příručka“ 256 stran. První zmiňovanou považuji za jednu z nejlepších knih o Linuxu v českém jazyce.
  • Bezproblémová instalace dokonce i v rozlišení 1280x1024.
  • Balíky KDE jsou rozděleny na skupiny aplikací podrobněji než bývalo zvykem - Debian to sice není, ale potěší to.
  • Grafický start systému: logo SuSE + „teploměr“ po stisknutí F2 klasický výpis - velmi pěkné
  • Konfigurace tiskárny - mám HP DeskJet a instalátor mi automaticky nastaví několik druhů nastavení tiskárny - např. draft, standard a photo.
  • SuSEwatcher zajímavý prográmek - info.
  • OpenOffice.org Quickstarter - urychluje spouštění OpenOffice - pokud máte více RAM, funguje to skvěle.
  • V OpenOffice je jako tiskárna nastavena standardní tiskárna + „Kprinter“.
  • Integrace YaST2 do „Ovládacího centra KDE“.
  • Distribuci SuSE považuji za stabilní a bezproblémovou.

Zápory:

  • OpenOffice a Mozilla nemají v menu vyhlazované fonty - když je i instalátor „vyhlazený“, nechápu, proč tyto dva programy (podle mě nejpoužívanější) nejsou. Novou verzi Mozilly s vyhlazenými fonty v menu najdete na ftp.suse.com/pub/projects/mozilla. Pro vyhlazené fonty v menu OpenOffice musíte změnit nastavení náhrady písem v konfiguraci OpenOffice.
  • Zobrazení stránek v Mozille – zde mě SuSE „nezklamalo“ - zobrazení je příšerné a absolutně nepoužitelné. Návod na nápravu najdete na ABCLinuxu nebo si stáhněte novou Mozillu z ftp.suse.com/pub/projects/mozilla, smažte konfigurační adresář z předešlé verze a uvidíte, že i v Mozille mohou být fonty pěkně vyhlazené.
  • Při požadavku na zobrazení stránek www.zive.cz  Mozilla pokaždé „spadla“.
  • Domovská stránka v Mozille je nastavena na www.czilla.org  – velmi dobrý nápad, jenže server se přestěhoval na www.czilla.cz.
  • Pro přehrávání videa v Mplayeru chybí kodeky DivX – budou fungovat české titulky? Já si to nastavit umím, ale co začínající uživatel – po dalším prozkoumání jsem zjistil, že tento program - v jiných distribucích bez problému fukční - je v SuSE nepoužitelný (kvůli nemožnosti přehrávání videa jsem před půl rokem „přeběhl“ od SuSE k Mandrake). Naštěstí na http://packman.links2linux.de/ najdete funkční balíky Mplayeru.
  • Distribuce neobsahuje přehrávač DVD, který jediný funguje (myslím tím 100% funkčnost navigace v menu) - Ogle.
  • Pozadí menu v OpenOffice je tmavě šedé - prostředí KDE je pěkně barevně sladěno, a barva OpenOffice se k tomu vůbec nehodí.
  • Nápověda v OpenOffice je nevyhlazená; použité písmo nejde přečíst (nápravu zjedná až instalace TTF od Microsoftu).
  • Uvítal klasické „Start“ menu z KDE - já vím, jde to přepnout, ale nemohu najít program pro automatické vyhledání a přidání programů do KDE menu – nemyslím tím „Editor nabídky“.
  • Na oficiálním serveru najdete jen updaty, žádně nové verze balíků typu Mandrake contrib nebo cooker (na ftp://ftp.suse.com/pub/projects/ nějaké jsou). Jiné balíky si musíte na internetu najít sami, což je někdy problém

Závěr

Distribuci SuSE Linux 8.2 považuji za vhodnou pro použití na desktopu. Obsahuje ještě drobné chybky, které ale jdou odstranit. Problém je, že tyto chyby odrazují začínající uživatele od použití Linuxu. Ti čekají, že hned po instalaci bude systém plně funkční a bez problému využitelný. Největší problémy má SuSE v oblasti multimédií. Například v Mandrake je tato podpora velmi dobrá, přehrávání videa je bez problémů, na internetu jdou najít balíky programů pro přehrávaní DVD, ripování, titulkování atd. Což u SuSE není – pár balíku těchto programů na internetu od fandů je, ale není to ono. Myslím si, že SuSE velmi chybí otevřený vývoj a dostupnost balíků na internetu, něco na způsob Mandrake contrib a cooker. V oblasti multimédií jsou změny velmi rychlé a čekání na novou distribuci je pro mne nevyhovující. Použití distribuce na server je bezproblémové a po mých zkušenostech vám ji pro toto využití vřele doporučuji.

Ale za těch pár let co Linux používám vidím, jak velké a rychlé vývojové skoky linuxové distribuce prodělávají. Proto věřím, že budoucnost použití Linuxu na desktopu je reálná. Až se Linux na desktopu rozšíří, bude pro něj vznikat více aplikací, se kterými má doposud problémy - např. účetní a ekonomické systémy, hry, CAD/CAM, atd. Záleží i na vás, přechod z Windows na Linux může být těžký – pro mě tedy byl – ale stojí to za to.

Obrázky

Po prvním spuštění Grub
GrubPo prvním spuštění
1280x1024, 360 kB
Rozdělení balíků KDE YaST2
Rozdělení balíků KDEYaST2

       

Hodnocení: 29 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

29.4.2003 09:44 Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Chyby v Suse se opakuji
Suse je moje oblibena distribuce, ale stale me zarazi , ze Suse nijak neresi opakujici se chyby s fonty. Vzdyt jestli neco odradi kazdeho zacatecnika s linuxem, tak je to to, ze si pusti Mozillu (zkuste www.cn.cz) a stranky se nedaji cist. U minule verze mi nesel vubec otevrit doc dokument v Open Office. Odpustil bych jim nedostatky v mene dulezitych programech, ale webovy prohlizec a Open Office proste musi chodit jako z praku. Jeste par takovych laidackych verzi a muzou to zabalit. Moc bych si pral, aby se uz konecne poucili.
25.8.2003 23:29 Jan Pilný
Rozbalit Rozbalit vše Aspoň tam šlape SB Live! 5.1
SuSE je zatím jediná distribuce, kterou jsem měl tu čest vyzkoušet, ve které mi fungovala hned po nainstalování zvuková karta SB Live! 5.1 i s 5.1 zvukem. U MDK i RedHat-ů jsem musel všech 6 reproduktorů oživit ručně a to nebyla sranda, protože nejsem žádnej LinMistr a musel jsem se prokousat sílou manuálů v angličtině!!! To všechno u SuSE odpadá a návíc maj v OpenOffice českou konrolu pravopisu a celkově dobrou lokalizaci, vyhlazené písmo tak nutně nepotřebuju, na video mám XINE a internet prohlížím v Opeře. SuSE je přostě naprosto vyhovující!!!
Stanislav Brabec avatar 29.4.2003 10:18 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
MPlayer je nefunkční kvůli drahým licenčním poplatkům za kodeky a zákonu DMCA (SuSE se prodává i v USA). Pokud se podíváte na zdrojové DVD, najdete tam srpm. V něm najdete proměnnou distributable. Pokud jí nastavíte na 0 (a dotáhnete si zdrojáky obsahující patentované algoritmy a technologie), získáte plnohodnotný MPlayer.
29.4.2003 12:04 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Ale kdo to ma vedet?
29.4.2003 12:38 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
No ten MPlayer pri spousteni vypisuje tohle:
This version of MPlayer may lack certain features
because of legal requirements (potential patent violation).

For more see /usr/share/doc/packages/MPlayer/README.SuSE
z toho se to snad da pochopit :-).
29.4.2003 19:44 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Takže kvůli tomu že se SuSE prodává v Americe si my v Evropě video nepřehrajem? - super logika Jestliže to není z licenčních důvodů možné, SuSE by měla aspoň v manuálu, nebo na webu napsat, jak to tady u nás zprovoznit. Začátečník podle README.SuSE to určitě nezprovozní.
Stanislav Brabec avatar 30.4.2003 10:50 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Nefunkční MPlayer a licenční poplatky
Licence za kodeky se platí ve všech zemích, kde jsou patentované. Výjimkou je několik zemí, které patentování takových věcí neumožňuje (zřejmě Maďarsko a několik dalších). A cena za licence zaplacené kdekoliv zvedne výrobní náklady. Zřejmě by se málokomu líbilo, kdyby distribuce zvedla svou cenu třeba o 300 Kč jen kvůli plnohodnotnému MPlayeru, mencoderu a lame. Zákonů v USA (DMCA) se týká pouze dekódování CSS (tedy přehrávání DVD). I tak to ovšem znamená, že na webové stránce SuSE nesmí být odkaz na plnohodnotný MPlayer.
29.4.2003 11:36 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
V standartni instalaci Mozilly v SuSE 8.2 vypadaji stranky zhruba takto - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes1.png po instalaci Mozilly z ftp://ftp.suse.com/pub/projects/ se to zlepsi na takovy stav - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes2.png, po dalsim nastaveni je vzhled www stranek jeste lepsi - casto nastavuji minimalni velikost pisma atd. Moje oblibena testovaci stranka www.zive.cz vypada takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/zive.png
29.4.2003 12:06 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
jak se muzete koukat na ty rozmanuty fonty(pry antialiasing se tomu rika)? by mi z toho davno jeblo v kulichu... :-)
do pocitace koukam hodne hodin denne a AA fonty fakt nemusim, po case z toho mam oci absolutne unaveny.
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
29.4.2003 13:53 Pepik
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Presne tak. Je lepsi pouzit fonty co vypadaji dobre nez cpat tam AA.
29.4.2003 19:12 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Názor, že jsou lepší vyhlazované fonty nikomu nevnucuji, ale mi opravdu lépe vyhovují. Jak jsem již v článku uvedl hodně záleží na rozlišení - při 1024x768 je to opravdu nepouzitelné. Pravda je ale ta, ze nové distribuce vyhlazované fonty standartně používají a uživatel který chce použít klasické zobrazování fontů to můsí složitě nastavovat. Tady by se měli vývojáři zamyslet - myslím si že dnešní distribuce mají problém s nastavováním fontů - každý program má své nastavení - což zrovna není optimální způsob.
29.4.2003 20:00 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Po dalsim nastaveni vypadaji stranky zpravy.idnes.cz takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes3.png
29.4.2003 20:26 Ondrej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Fonty v Mozille
Po dalsim nastaveni vypadaji stranky zpravy.idnes.cz takhle - http://www.sweb.cz/samba/suse82/idnes3.png
29.4.2003 12:36 kokot
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
jak jsi spokojeny s Yastem? Jeden muj kolega ma taky SuSe, je spokojen, ale yast je ponekud nedokonaly, napriklad instaloval z CD a po startu mu system napsal.. detekoval jsem novy hw, CDrom, prejete si ji pridat? :-) Hm, to neni vtip, videl jsem to na vlastni oci, tochu me to pripomina joke z alt-f4:-) Jinak ty SuSe jadra tedy nic moc, pod nanosem patchu se jaksy vytraci, funkcnost... napriklad jsme meli problemy s rozpehnutim PCMCIA karty s rozsirujicimi USB porty. XFS, instaloval samo XFS a byl mirne rozcarovan, ze kdyz si dela vlastni jadro musi patchovat, tohle tedy neni problem SuSe, naopak vyzdvyhuju, ze clovek si muze vybrat i XFS ktere neni ve std. jadrech. Vlastne ani nevim jestli je to dobre nebo spatne ze to tam je.
29.4.2003 19:32 Ondřej Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
S YaSTem spokojený jsem, na SuSE se mi líbí, že konfugurovat můžu buď 1 - v grafickém YaSTu 2 - v textovém YaSTu 3 - editovat rc soubory v /etc/sysconfig 4 - nebo to celé vypnout a používat klasickou konfiguraci Myslím si že si vybere každý. Problémy s YaSTem jsem měl akorát když SuSE zrušila textový YaST1 (bylo to asi ve verzi 8.0) textový YaST2 v té době byl naprosto nepoužitelný, ale už je to lepší. Jinak co se týká konfigurace hardwaru neměl jsem nikdy závažnejší problémy - SuSE jsem již instaloval na pár počítačích - do nedávna jsem měl v mojem PC HDD + DVD + CDRW + ZIP + řadič RAID + USB disk + digitalní foťák najednou - bez problémů. Na jiných PC lépe vybavených i horších a na starém notebooku s P120 - taky v pohoďě. Někdo se s problémy určitě setká, ale to je ve všech distribucích - vždy se najde nějaká chybka - já jsem např. měl velké problémy s Mandrake 9.1 a to jsem byl velmi spokojen s 9.0. - Co se tyká snadnosti nastavování hardwaru - mile mě překvapil Slackware. Jádro se SuSE nemůžu komentovat, >>MŮJ<< názor je, že bych tomu musel hodně rozumět, aby se mi vyplatilo se v tom vrtat. Normální uživatel nemá s jádrem co dělat (teda pokud nemá nějaké problémy)
4.5.2003 21:46 KejPi
Rozbalit Rozbalit vše Yast?
"...po startu mu system napsal.. detekoval jsem novy hw, CDrom, prejete si ji pridat? " Tak tohle jsem taky zazil :-) Neveril jsem vlastnim ocim a rychle jsem se SuSE zbavil. Nerikam, ze se to nekomu nemuze libit nebo ze je to spatne, ale ja jsem byl zdeseny. Sam pouzimam MDK, protoze je IMHO podstatne vice userfriendly, nez RH apod., ale v okamziku, kdy se mi Linux zacne chovat jako jeden nejmenovany system, tak mi vstavaji hruzou vlasy na hlave. Mam nekdy pocit, ze panove od SuSE si obcas neuvedomuji, ze userfriendly neznamena jako Windows ;-)
29.4.2003 14:25 Smisek
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Pri cteni teto recenze jsem se nestacil divit. Popravde- zasobu udivu si sebou ponesu minimalne do zitrka. Opravdu se divim tak, ze uz bych se vice snad ani divit nemohl :-) Napadaji mne spousty dotazu ale odpovezte mi prosim na nasledujici otazky a mozna ze se budu divit jeste o trochu vic ;-) Ty "barevne teplomery pri startu systemu" opravdu chapete jako jeden z hlavnich kladu SuSE? Pisete neco ve smyslu: "od desktopu pozaduju aby tam bylo KDE". Opravdu a priori pokladate cokoliv jineho za horsi/spatne. Predsudky. Dava vam veta "Distribuce neobsahuje přehrávač DVD, který jediný funguje (myslím tím 100% funkčnost navigace v menu) - Ogle. " nejaky smysl? Opravdu soudite, ze vsude maji byt vyhlazovane fonty a ze vsem vyhovujou? S nekolika kamarady jsem se shodli na tom, ze to sice ze zacatku vypada pekne ale po hodine jsme to meli nastaveno zpatky. Asi podobne jako pruhledny term nebo kicker a podobne. Tu spolehlivost a bezproblemovost mate nejak podlozenou cisly popripade bohatou zkusenosti nebo je to jen vas pocit? Ke mne se doneslo pouze ze jedno z jejich LiveCD neslo nainstalovat na 25% PC a ze jejich jadra nejsou prilis kvalitni. Osobni zkusenost ovsem nemam proto se ptam zda to jsou pouze pomluvy.
29.4.2003 14:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
mozna jste prehledl, ze clanek je psany v prvni osobe - je to subjektivni pohled a stejne tak je subjektivni vas obrovsky udiv.
  • "barevny teplomer" je volitelny. nekomu je fuk, nekomu se libi, nekdo takove veci rad nema - autor pouze ocenil tu moznost (out-of-the-box)
  • KDE vs. cokoliv jineho: spravne jste si povsiml, ze se tam pise "pozaduji" - neboli takove naroky ma autor, vam je nenuti.
  • ad prehravac DVD: ta veta je uplne v poradku a srozumitelna, co se vam na ni nelibi?
  • ad vyhlazovane fonty: autor nikde nerekl, ze vyhovuji vsem; on je vsak preferuje, a proto chce mit tu moznost je zapnout. byl byste radsi, aby takova moznost vubec neexistovala? tim byste preci vnucoval ostatnim zase to, cemu davate prednost vy.
  • jestli se nepletu, tak autor doklada svuj nazor o spolehlivosti uspesnym a bezproblemovym provozem na svych strojich. narozdil od vasich dohadu zalozenych na tom, co se k vam "doneslo" je to pomerne solidni pristup.
29.4.2003 19:35 Ondřej |Prokop
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Čtete moje myšlenky - děkuji za vaši odpověď.
29.4.2003 20:48 Miho
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
Ja se musim v nekterych bodech zase zastat smiska: Zajimave. Pokud by si nekdo napsal v inzeratu "Prijmu zamestnanece, pozaduji aby mel bilou barvu pleti." tak ho budou v nove ukazovat jako nejvetsi sovinistickou mrchu a jeste ho zavrou. Taktez svuj nazor nikomu nevnucuje. Prirovnani je to sice hodne "ohnute" ale vzdalena podobnost tady je. K te vete- opravdu vam dava smysl? Asi se holt pouzivaji dve ruzne cestiny ;-) V ostatnich bodech s vami souhlasim, pokud bereme tento clanek ciste jako nazor autora. Ale zrejme prave tato skutecnost smisokovi vadila. Mne to osobne nevadi vubec ikdyz davam prednost (alespon predstirane) objektivite ;-)
29.4.2003 20:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Nevychazim z udivu
neodpustim si poznamenat, ze uzite prirovnani je natolik "ohnute", ze se vubec za zadnou analogii povazovat neda. nemam vubec silu to jakkoliv rozebirat - snad pouze nabidnu tento odkaz: weak analogy.
29.4.2003 23:54 Peterson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Minuly tyden jsem prosadil v praci utek od windows k pohodovemu linuxu a pro toto jsem zvolil prave novou verzi SuSE 8.2... Fakt jsem byl dost prekvapen pokrokem linuxu co se tyce pouziti na desktopu - rychlost, jista spolehlivost, ale hlavne do jiste miry i uzivatelska pritulnost. S MPlayerem apod. problemy nemam, jelikoz do prace zabava nepatri, ale jedna vec me docela dostala... Po velice snadnem nastaveni sitove (SMB) tiskarny na vzdalenem serveru tato ne a ne a ne tisknout. Yast sice zahlasil instalaci jako uspesnou, v KDE je videt, ze tiskarna prijima ulohy, ale do dnesniho dne nevytiskla jediny list papiru. Vyresil jsem to pres Mandrake, ktery nema s timto sebemensiho problemu a SuSE tedy tiskne na SMB pres nej (jinak ma nekdo zkusenost - poradi mi jak to udelat bez MDK ci jinych naprimo?). Linux na desktopu ma dneska uz urcite nejakou, troufam si rici i jistou budoucnost, ale jeste by to podle me chtelo celkem zjednodusit sitovani - mam na mysli prihlasovani do domeny dle vzoru woken, ale hlavne pruchod siti (Konqueror s Lisou nejsou uplne na muj vkus a pozadavky a to diky celkove nejednotnosti s jinymi programy). Kazdopadne zaverem - i kdyz byl linux vyvijen spise na servery, myslim si, ze na desktopech ma a bude mit sve misto, ale chce to rozhodne jeste vice zjednodusovat vuci pocitacove ne zcela gramotnym jako jsou spravci a programatori...
30.4.2003 08:19 met | skóre: 9 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
:-) Velmi pekny sek. To je krasne. ;-) "Vuci pocitacove ne zcela gramotnym jako jsou spravci a programatori" No jo, holt nejsem gramotny :-)
13.5.2003 22:13 Peterson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Touto vetou jsem samozrejme nemel na mysli, ze jini uzivatele nez spravci a programatori nejsou gramotni, avsak chtel jsem naznacit fakt, ze je treba myslet i na uzivatele jako napriklad windowsoidni sekretarky, s dobou snazice se jdouci maminky a "nucene" nasazeni duchodci (jednoho takoveho v praci mame - super clovek, koumak a sikula, ale s linuxem se zatim moc nezkamaradil, ale na woknech "jel" bez problemu)... apod. V podstate mi slo jen o jakesi navedeni z hlediska spravce/programator vs. BFU. Jinak co se tyce zminovaneho problemu "yast -> SMB tiskarna": zkousel jsem pres yast nastavit SMB tiskarnu nescetnekrat, avsak nikdy netiskla. Pote jsem zkusil nastavit tuto z KDE control centra a ejhle... naprosto v klidu - tiskneme vsichni bez problemu.
30.4.2003 08:56 Alan Hlavica
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
Suse používám od řady 7, je pravda že od té doby hodně pokročili. Jenom bych napsal jednu duležitou věc, instaluji Suse na servery i jako desktopy, vyskoušel jsem skoro všchny dostupné distra /Debian, Slackware, Red-Hat,Mandrake, Gentoo/ jedině kde jsem byl schopen migrovat byl Slackware. Jenomže kvůli celistvosti a jednoduchosti k spravování většího počtu serveru jsem zůstal u Suse. S 8,2 jsem spokojen, tz problémy které tady popisují třeba s Mplayrem jsem si kdysi taky vyřešil sám, stačí si jen o tom něco na internetu přečíst, je ale pravda že když začátečník naistaluje distro a když chce spustit nějaký program a ono mu to vyhodí nějakou hlášku a nefunguje odradí ho to... moje osobní zkušenost... například v verzi 8,1 jsem yásadně nepožíval OpenOffice z distra ale raději jsem stáhnul z zdroje, pořád to házelo nějaé hlášky :o). K 8,2 bych podotknul jen tohle. instalace na slabší stroje :o))))) nepožitelné .... P100 32 M RAM byl porod . Jinak velmi zdařílá distribuce a jsem velmi spokojen. PS: na závěr bych chtěl napsat moji osobní poznámečku.... všimnul jsem si že většina odpůrců SuSE /nebo kritiků/ nemělo nikdy naistalovanou plnou verzi ale nějaké live cd stahnutelné z ftp popřípadě vydané v nějakém časáku. Ja si distribuce kupuji a jsem velice vděčnýý za uživatelskou příručku pro správce systému kterou tímto získáte a naopak myslím že cena za uprage je velice malá k porovnání s software a podporou kterou k tomu dostanete, ja když jsem si koupil první Suse jsem jim amiloval každý den aspoň 6x a vždz jsem dostal odpověď an psroblé který jsem měl a tak ho odstranil .... takže mě se investce vyplatila.
30.4.2003 12:48 Václav Halík
Rozbalit Rozbalit vše SuSE na desktopu
ad stare zelezo: To bych tedy netvrdil, instalace de sice pomalu ale de s trochou trpelivosti a pevnych nervu to de. Instalil jsem SuSE 8.1 jako samba/FTP server na brutalni konfiguraci: P90/40MB RAM + RAID SI CMD 64X, disky 800 MB a na RAIDu 120 GB + 60 GB a slapalo to naprosto v pohode cca 3 mesice nez sem vymenil zelezo. ad kupe distribuce: naprosto souhlasim, podpora vzdy pomohla. Cena za distribuci pokud ji kupujete pravidelne (upgrady) je velmi prijemna.
4.5.2003 12:33 kix
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
Zajímalo by mě, jak to je s licenční politikou SUSE. Českou verzi zjevně stáhnout nejde vubec, na SUSE.com pouze stare verze?
4.5.2003 16:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
muzete si stahnout i nejnovejsi verzi, ale je treba system instalovat primo pres ftp. suse tvrdi, ze z tech stazenych souboru nejde vytvorit instalacni cd.
4.5.2003 19:04 kix
Rozbalit Rozbalit vše licenční politika
Máte link? Verzi 8.2 nemají na ftp.suse.com.
6.5.2003 17:29 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Mplayer
Proboha - co mate porad s tim Mplayerem ? To je nejaky problem si stahnout jeho zdrojaky z domovske stranky projektu a prelozit ? To je nejaky problem si z te same stranky stahnout kodeky a nainstalovat ? Chapu, ze zacatecnik toho asi nebude schopen a chapu i duvody, proc tam SuSE kodeky nema. Ale ta kompilace pro nas tady asi problem nebude ne ? :-)
Ja jsem cerstvej novacek ve svete Linuxu, konkretne mam SuSE 8.2 od vcerejska :o) A prave ted resim tem problem ze mi SuSE nechce hrat DivX... A o prekladech vim naprosty prd... docela bych uvital nejaky balicek ktery bych tam nahral pres YaST2 a fungovalo by mi to bez jakyh koliv problemu... Urcite za par mesicu budu schopen s Linuxem delat jinaci veci nez si lamat hlavu proc mi tohle zatracene nejede :o) Taky bych chtel poradit od cloveka co tu psal ze prosadil Linux na Desktopech v praci, o podobny veci uvazuju u nas v praci... Jelikoz s jinyma produkcema Linuxu nemam zkusenosti tak ze SuSE jsem docela nadcenej... ale v zajmu testovani pro firmu kam chci zavest Linux jeste uvazuju o MDK. PS: jedna vec mi ale lamala vaz hned na zacatku... a to je bootovani... 2 OS se mi pohadaly se starsim BIOSem desky a bootovat chce jen jeden OS.
4.11.2003 18:41 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Mplayer
Jako nováčkovi, který chce přehrávat filmy ve formátu DivX, bych Vám doporučil instalaci Mandrake 9.2 - co se týče multimédií jsem v něm nezaznamenal žádný problém ...
13.12.2003 19:54 Larson
Rozbalit Rozbalit vše SuSE je SuPER
Mamka miluje SuSE...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.